|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 19:13:43 » |
|
Nie wiem czy rejestrujesz, jak ten temat zwiazany jest z sarko-fagiem z ziem-iA ..oraz z "atomowa rodzinka" a tak¿e z zagadnieniem materializacji-dematerializacji
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 22:47:00 » |
|
Bardzo ciekawy temat, ale jeszcze ciekawszy jest film : wyzej podany link. Nalezy poswiecic 80-siat minut, aby obejzec wszystkie czesci filmu. Kazdy kto obejzy ten film, napewno zrozumie bardzo wiele na temat odzywiania, swiezej zywnosci i zdrowia. Naprawde namawiam kazdego, nie trzeba obejzec wszystkich odcinkow na raz. Wspaniala sprawa. Rafaela
ZROBCIE TO DLA SWOJEGO ZDROWIA
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 00:25:36 » |
|
A moje odczucia co do tego tematu podobne s± do odczuæ Phirioriego, choæ tak precyzyjnie wraziæ bym nie potrafi³.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 11:46:38 » |
|
Piêkne w³osy
W³osy s± nasz± wizytówk±. O ile now±, wystrza³ow± bluzkê za³o¿ymy najwy¿ej dwa razy w tygodniu, nasze w³osy towarzysz± nam zawsze i wszêdzie. Warto wiêc zainwestowaæ trochê czasu i pracy, aby z w³osów uczyniæ atrybut naszej atrakcyjno¶ci. Je¿eli w naszym organizmie brakuje jaki¶ sk³adników mineralnych czy witamin, najszybciej zauwa¿ymy to na naszych w³osach. W³osy s± bardzo wra¿liwe na stres, warunki ¶rodowiska, zmêczenie, a tak¿e braki w diecie. Pielêgnacjê naszych w³osów powinni¶my rozpocz±æ od wewn±trz, poniewa¿ ¿adne upiêkszaj±ce szampony nam nie pomog± je¿eli w³osy nie bêd± prawid³owo od¿ywione od ¶rodka.Co powinni¶my dostarczyæ naszym w³osom ¿eby by³y piêkne i l¶ni±ce: cynk pierwiastek ten poprawia ukrwienie skóry, jest czê¶ci± sk³adow± w³osa, ma wp³yw na jego wytrzyma³o¶æ i wygl±d. Znajdziemy go w ¿ycie, orzechach w³oskich, migda³ach, kukurydzy, s³oneczniku, jajach, gryce, sezamie, a tak¿e w pszenicy. magnez to drugi pierwiastek niezbêdny do prawid³owego rozwoju w³osa. Szukaj go w broku³ach, orzeszkach piniowych, fasoli, ¿ycie, jêczmieniu, orzechach w³oskich, grejpfrutach, ziarnach dyni. ¿elazo niedobór ¿elaza w diecie mo¿e prowadziæ do ³ysienia. Grozi to zarówno mê¿czyznom jak i kobietom. Warto wiêc zadbaæ o odpowiedni± poda¿ tego pierwiastka z diet±. Najlepiej przyswajalne jest ¿elazo z czerwonego miêsa, podrobów, wêdlin, ostryg, ale znajdziesz je równie¿ w szpinaku, pestkach dyni, orzechach, daktylach, morelach i pszenicy. mied¼ niedobór miedzi prowadzi do odbarwienia i niekorzystnych zmian strukturalnych w³osa. Pierwiastka tego szukajmy w orzechach, grochu, fasoli, kaszach, makaronach, produktach zbo¿owych oraz rybach i w±tróbkach zwierzêcych. wapñ to nie tylko sk³adnik budulcowy ko¶ci - tak¿e w³osy potrzebuj± tego makroelementu. Najlepszym ¼ród³em wapnia jest mleko i produkty mleczne.Pe³nowarto¶ciowe bia³ko, w którym znajduje siê odpowiednia ilo¶æ cysteiny, tryptofanu oraz metioniny. Aminokwasy te wp³ywaj± na wzrost, po³ysk, ³amliwo¶æ i wypadanie w³osów. Bia³ko, zawieraj±ce wszystkie niezbêdne aminokwasy, znajduje siê w miêsie, jajach, mleku i produktach mlecznych. witamina A w³osy szczególnie dotkliwie odczuwaj± brak w³a¶nie tej witaminy, dlatego starajmy siê nie dopuszczaæ do jej niedoborów. Witaminê tê znajdziemy w t³uszczu i oleju rybnym, ma¶le, w±tróbce, marchewce, witaminy z grupy B w naszej diecie powinny znale¼æ siê broku³y, orzeszki piniowe, awokado, szpinak, owies, kurczak, banany, brukselka, migda³y, daktyle, seler naciowy, ziarna s³onecznika. S±dz±c po d³ugo¶ci powy¿szej listy mo¿na s±dziæ, ¿e nasze w³osy s± do¶æ wymagaj±ce. Jednak nie potrzebuj± one nic wiêcej poza zdrow± zbilansowan± diet±. Je¿eli masz trudno¶ci ze zbilansowaniem diety, mo¿na podeprzeæ siê suplementami z apteki. Na rynku dostêpnych jest wiele preparatów pomagaj±cych nam we w³a¶ciwej pielêgnacji w³osów. Nie dajmy siê jednak zmyliæ - w³osy mog± nam sygnalizowaæ znacznie powa¿niejsze schorzenie ni¿ tymczasowy brak witamin. Warto wiêc pokusiæ siê o laboratoryjn± analizê w³osa i zasiêgn±æ profesjonalnej opinii na temat stanu od¿ywienia naszej czupryny.http://www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.17842.1
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 00:32:18 wys³ane przez Barbarax »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 21:22:21 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 08, 2010, 10:00:43 » |
|
Witaminy naturalne, a syntetyczne
Syntetyczne witaminy "To strata pieniêdzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespo³u, który przez piêæ lat bada³ 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku ¿ycia, faszeruj±cych siê preparatami witaminowymi. Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wch³ania siê ona do organizmu z trudno¶ci±, lub te¿ nie jest w ogóle przyswajana, a szczególnie je¶li maj± miejsce zaburzenia jelitowe. £atwo siê o tym przekonaæ obserwuj±c mocz po spo¿yciu witamin. Zmienia on kolor i wrêcz przyjmuje zapach spo¿ytych witamin. Nierzadko po spo¿yciu sztucznych witamin maj± miejsce ró¿ne formy nietolerancji organizmu, a w szczególno¶ci md³o¶ci, os³abienie, swêdzenie . Przeci±¿ane s± nerki i w±troba, oraz naruszana równowaga i proporcje sk³adników mineralnych w organizmie. Nie przeszkadza to wielu firmom sprzedawaæ takie suplementy ... Jest stosunkowo du¿o dowodów na to, ¿e syntetyczne witaminy nie dzia³aj± tak jak mo¿na by od nich oczekiwaæ, aczkolwiek fakty na ten temat nie s± powszechnie znane, a wrêcz utajniane. Poniewa¿ jest to wbrew interesom ogromnemu lobby farmaceutycznemu, dok³adaj± oni wiele starañ, aby nie dokonywano wiarygodnych badañ i nie udostêpniano wyników ju¿ przeprowadzonych badañ. Je¿eli by znaczna czê¶æ spo³eczeñstwa pozna³a te informacje, oznacza³oby to w ewidentny sposób dochody tych firm. Tymczasem, takowe badania istniej± i ka¿dy kto o nich wie i chce siê z nimi zapoznaæ ma takow± mo¿liwo¶æ. Kilka przyk³adów:
Amerykañski Instytut Badañ nad Rakiem przeprowadzi³ badanie znane w ¶wiecie medycznym jako ATBK. Grupie mê¿czyzn w wieku powy¿ej 49 lat podawano syntetyczny betakaroten, innej grupie sztuczn± witaminê E, grupie kontrolnej nie podawano ¿adnych witamin. W pierwszej grupie - palaczy, gdzie spodziewano siê zmniejszenia ilo¶ci chorób, a w szczególno¶ci chorób nowotworowych efekt do¶wiadczenia by³ zaskakuj±cy. Zachorowalno¶æ na raka p³uc wzros³a o 18 %. W grupie, w której podano sztuczn± witaminê E (alfatokofertol) nieco rzadziej zdarza³y siê nowotwory prostaty, jelita grubego i zawa³y serca, jednak¿e stwierdzono ewidentnie wiêcej przypadków raka pêcherza moczowego i kilku innych nowotworów. W grupie, której podawano syntetyczny beta-karoten ¶miertelno¶æ wzros³a o 8 %. Inne badanie, przeprowadzone 2 lata pó¼niej, upowszechniane w pi¶miennictwie medycznym jako Caret, dokonane na grupie ponad 18.000 osób pal±cych papierosy, które pali³y, lub pracowa³y przy azbe¶cie, polega³o na podzieleniu na dwie grupy. Jednej podawano syntetyczny beta-karoten, oraz sztuczn± witaminê E, druga grupa otrzymywa³a placebo. Za³o¿ono okres trwania badañ na 8 lat, lecz zaistnia³a konieczno¶æ ich przerwania znacznie wcze¶niej , poniewa¿ u przyjmuj±cych syntetyczny betakaroten ilo¶æ przypadków zachorowania na raka p³uc wzros³a o 28%, a ¶miertelno¶æ ogólna zwiêkszy³a siê o 17%. Podano równie¿, ¿e ten¿e betakaroten spowodowa³ wzrost zawa³ów serca o 26%. Opublikowane w 2000 r. wyniki badañ na grupie 573 ochotników, którym podawano 500 mg. sztucznej witaminy C przez okres 12-18 miesiêcy. Zaobserwowano zwiêkszon± szybko¶æ postêpowania zmian mia¿d¿ycowych, a szczególnie wiêksz± szybko¶æ zawê¿ania siê têtnic szyjnych. Dodatkowo, u palaczy tytoniu proces ten postêpowa³ nawet 5 razy szybciej. Sztuczna witamina C, mo¿e prowadziæ do powstawania substancji uszkadzaj±cych DNA - wynika z badañ opublikowanych w znanym naukowym miesiêczniku "Science". Ten¿e kwas askorbinowy, by³ przedmiotem badañ biologów molekularnych badaj±cych wp³yw antyutleniaczy na DNA. Nasz materia³ genetyczny jest niezwykle wra¿liwy na dzia³anie tzw. wolnych rodników, które przyczyniaj± siê do powstawania uszkodzeñ w DNA i w konsekwencji do mutacji. Nastêpstwem mutacji mo¿e byæ zapocz±tkowanie ró¿nych procesów chorobowych, takich jak np. nowotwory. Takie wnioski wynikaj± z opublikowanych tam¿e naukowców amerykañskich z Center for Cancer Pharmacology – Uniwersytetu z Filadelfii, kierowanych przez Iana Blaira wykaza³y, witamina C mo¿e przyczyniaæ siê do powstawania niezwykle szkodliwych dla DNA substancji - tzw. genotoksyn. Niekoniecznie wiêc witaminy musi oznaczaæ zdrowie . Po drugiej stronie naszej planety inny wybitny znawca ludzkiego organizmu, G.P Ma³achow w sposób bardzo prosty i jednoznaczny stwierdza: „Aktywno¶æ witamin zale¿y w wielkiej mierze od sk³adnika bia³kowego. Bez tej drugiej po³owy nie s± one efektywne i w ogóle w procesie wyprodukowania ich w sposób sztuczny z formy organicznej przechodz± w krystaliczn±, która w swojej istocie jest form± nieorganiczn± i w takiej postaci nie jest przyswajana. Takie "leczenie" obci±¿a w±trobê i nerki, naruszaj±c niezbêdny bilans w organizmie, wprowadzaj±c chaos zamiast struktur uporz±dkowanych. Gdy za¿ywamy witaminy naturalne w wiêkszej ilo¶ci ni¿ jest to nam potrzebne, drobnoustroje rozk³adaj± i wyprowadzaj± zbêdne z nich z organizmu. Praktycznie nie jest mo¿liwe przedawkowanie witamin naturalnych, inaczej siê dzieje z witaminami sztucznymi. Znam osobi¶cie przypadek, gdy dziecko zjad³o paczkê takich "witamin” i umar³o. Jako przyk³ad szkodliwego oddzia³ywania du¿ych dawek witamin sztucznych. proponujê fragment artyku³u: "witamina C ma reputacjê preparatu nieszkodliwego. Jednak ostatnio lekarze coraz czê¶ciej zaczêli wykrywaæ u ludzi skutki uboczne za¿ywania zbyt du¿ych dawek witaminy C. Wszystkie wirusowe choroby uk³adu oddechowego, grypa i niektóre inne schorzenia, przebiegaj± i powstaj± czê¶ciej u ludzi, którzy bior± 4-6 a nawet 10 g na dobê witaminy C przy normie 100 mg." Uczeni wielu krajów s± solidarni w swojej opinii, ¿e za¿ywanie witaminy C nie zwiêksza odporno¶ci organizmu"na przeziêbienia, a zbyt wielkie dawki tej witaminy zdecydowanie utrudniaj± leczenie niektórych schorzeñ zaka¼no-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiêkszona krzepliwo¶æ krwi, na skutek, czego powstaj± skrzepliny. Zbyt du¿e ilo¶ci witaminy C podra¿niaj± b³onê ¶luzow± uk³adu ¿o³±dkowo-jelitowego, z czym wi±¿± siê md³o¶ci, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia salaterka surówki z kapusty, marchwi, pietruszki, zawieraj±ca furê naturalnej witaminy C, nie spowoduje niczego podobnego. Oto, dlaczego amatorzy "sztucznych witaminek" miewaj± czêsto zapalenie ¿o³±dka, wrzody ¿o³±dka i dwunastnica, Witamina C mo¿e sprzyjaæ tworzeniu siê kamieni w nerkach, pêcherzu z soli kwasów szczawiowego i moczowego. Chorzy na cukrzycê powinni wiedzieæ, i¿ du¿e ilo¶ci witaminy C hamuj± produkowanie insuliny przez trzustkê i podnosz± poziom cukru w moczu i krwi. Naj¶wie¿sze badania wykaza³y, ¿e du¿e dawki witaminy C zwalniaj± przekazywanie impulsów nerwowo-miê¶niowych, wskutek czego powstaje zmêczenie w miê¶niach, narusza siê koordynacja odruchów wzrokowych i nerwowych. Wniosek jest jednoznaczny: za¿ywajcie tylko naturalne witaminy” Przeskoczmy znowu na drug± pó³kulê i spójrzmy co mówi gr. Joel Wolles, nominowany do nagrody Nobla w dziedzinie medycyny: Wyk³adaj±c na uniwersytecie w stanie Michigan, pozna³em cz³owieka, który jest w³a¶cicielem przeno¶nej ubikacji. Opowiedzia³, co w nich znajduje w¶ród nie strawionych przez ludzki ¿o³±dek resztek. Zawarto¶æ pojemnika przeno¶nej toalety, zanim zostanie wpuszczona do kana³u przechodzi przez filtry, na których zatrzymuj± siê rzucane przez dzieci do muszli kamienie oraz wszelkie nie rozpuszczone sokami ¿o³±dkowymi substancje. Mój rozmówca zaprowadzi³ mnie do swojego warsztatu i pokaza³ stertê czego¶, co nazwa³ witaminami i minera³ami. Zapyta³em go sk±d on to wie, ¿e to witaminy. Odpowiedzia³, ¿e na tym jest przecie¿ napisane np. multiwitamina. Wiele firm produkuje witaminy, które ¼le rozpuszczaj± siê zarówno w wodzie, jak i w soku ¿o³±dkowym Obserwacje mieszkañców Los Angeles wykaza³y, ¿e u osób, które za¿ywa³y megadawki syntetycznej witaminy C, z³ogi w têtnicach szyjnych powstawa³y 2,5 razy szybciej ni¿ u ludzi nie stosuj±cych ¿adnych witamin. Jeszcze gorzej na przyjmowaniu preparatów witaminowych wyszli palacze papierosów - mia¿d¿yca rozwija³a siê u nich a¿ piêciokrotnie szybciej ni¿ u innych. "Takiej zale¿no¶ci nie zaobserwowali¶my jedynie u tych, którzy dbali o dietê bogat± w warzywa i owoce" - twierdzi dr James H. Dwyer z Uniwersytetu Karoliny Po³udniowej. Syntetyczna witamina C zakwasza organizm, a nasze organizmy zwykle i tak s± zbyt mocno zakwaszone.
Z jakiego powodu medycyna akademicka, a w szczególno¶ci firmy farmaceutyczne bardzo nie chc±, aby znane by³y fakty dotycz±ce witaminy C i towarzysz±cych jej bioflawonoidów (naturalnych suplementów)? Z bardzo prostego powodu: informacje s± do¶æ skutecznie skrywane przed opini± publiczn±, poniewa¿ ka¿dy my¶l±cy cz³owiek szybko dochodzi³by do wniosku, ¿e skoro naturalna witamina C w otoczeniu bioflawonoidów mo¿e leczyæ nawet zachorowania spowodowane wirusem Ebola, polio, ptasi± grypê, gor±czkê zachodniego Nilu, hemofiliê, szkorbut, go¶ciec stawowy, zapalenie nerek, to co mo¿e zdzia³aæ w przypadku innych, nieco mniej niebezpiecznych patologii w rodzaju przeziêbienia ... Jedno z najwa¿niejszych czasopism w dziedzinie farmakologii "Trends in Pharmacological Science" donios³o, ¿e "Naturalne flawonoidy wykazuj± silne dzia³anie antyalergiczne, przeciwzaka¼ne, i przeciwwirusowe. Zazwyczaj substancje te wystêpuj± w codziennym po¿ywieniu, co sugeruje, ¿e pe³ni± one wa¿n± rolê w modyfikowaniu reakcji organizmu na naturalne, biologiczne substancje." Zwolennik medycyny naturalne, lekarz, który tysi±ce pacjentów yleczy³ metodami nieinwazyjnymi, a poprzez swe ksi±¿ki pomóg³ kolejnym tysi±com, o witamonach syntetycznym mówi tak: Syntetyczne witaminy jest to krystaliczna, nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Jest z trudno¶ci± przyswajana przez organizm, albo wrêcz nie jest w ogóle przyswajana (szczególnie w zaburzeniach metabolizmu). A wiêc jedyny sensowny wybór Preparaty naturalne Wiêcej na ten temat mo¿na poczytaæ w publikacji "Witaminy Minera³y Suplementy". Poradnik Polskiego Konsumenta. http://www.eioba.pl/a73842/witaminy_naturalne_a_syntetyczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2010, 23:04:46 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 08:52:28 wys³ane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2010, 19:02:17 » |
|
a ja opracowa³em now± kanapkê..
Ciekawe co na to nasi dietetycy:
Ciemne chrupi±ce pieczywo (ale nie czarne tylko takie mulackie bardziej, przenn-¿yto) mase³ko, na to: Miód (gatunkim miodu mo¿na zmieniaæ smaki dostæ znacznie) na to: Plasterki banana krojone w elipsy to posypaæ cynamonem na to: Ser typu camembert (np.Turek) ..neutralny
..i gotowe. Mo¿na te¿ na ciep³o to w opiekaczu robiæ (wówczas miodem trzeba polaæ na koñcu po podgrzaniu).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2010, 19:17:20 » |
|
No MIODZIO!!! Chyba dzi¶, w t³usty czwartu¶ trzeba popróbowaæ Dziêki Phiori Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Leszek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2010, 20:27:27 » |
|
No to smacznego..... Nanotechnologia w ¿ywno¶ci... Brytyjski parlament krytykuje producentów ¿ywno¶ci, ¿e nie chc± informowaæ o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca te¿ stworzenie rejestru takich produktów.Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wy¿szej izby brytyjskiego parlamentu, stworzy³a raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemy¶le spo¿ywczym. Mimo ¿e nie ma ¿adnych przes³anek, ¿eby s±dziæ, i¿ nanotechnologia mo¿e byæ niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spo¿ywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który by³ sprawodawc± raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spo¿ywczych. Krebs zarzuca firmom spo¿ywczym, ¿e nie chc± informowaæ o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Doda³, ¿e takie zachowanie mo¿e podsyciæ obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli ju¿ problemy z powodu u¿ywania genetycznie modyfikowanej ¿ywno¶ci, wiêc nie chc± nag³a¶niaæ tej sprawy - t³umaczy Krebs. Sprawa jest o tyle wa¿na, ¿e gwa³townie ro¶nie w Wielkiej Brytanii liczba firm spo¿ywczych, które korzystaj± z nanotechnologii. W ci±gu dwóch lat przewiduje siê, ¿e ich liczba wzro¶nie nawet dziesiêciokrotnie. Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie Nanotechnologia to ogólnie zespó³ technik, dziêki którym mo¿na budowaæ bardzo ma³e obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemy¶le spo¿ywczym technologia ta mo¿e byæ u¿ywana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i t³uszczu w czasie ich produkcji. Dziêki temu mog± byæ zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzie¿y i kosmetyków. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7433447,Nanotechnologia_w_zywnosci__Producenci_wola_to_ukrywac.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2010, 23:05:57 » |
|
Witaj Thotal swietny film. Ostatnio spalilem sokowirowke i chwilowo musze wiecej przerzuwac . Teraz oszczedzam na nowa , kiedys mazylem o tej uzywanej przez terapie Gersona ale glugo by oszczedzac , kolega polecil mi troche tansza moze sie uda http://www.youtube.com/watch?v=jsTalmlRXQUPozdrawiam dczion
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2010, 09:36:21 » |
|
Chore mleko
Mleko - podstawowy produkt ¿ywno¶ciowy, nieodzowny w jad³ospisie, zaczyna wzbudzaæ kontrowersje. Jego zwolennicy powo³uj± siê na wielowiekow± tradycjê i nawi±zuj± do czasów biblijnych, gdzie by³o symbolem dostatku i bogactwa. Przecie¿ ziemia obiecana Moj¿eszowi przez Pana Boga mia³a byæ „mlekiem i miodem p³yn±ca”. Dlaczego wiêc mleko ma byæ niezdrowe? Od dawien dawna dieta ludzi by³a nierozerwalnie zwi±zana z mlekiem spo¿ywanym w ró¿nych postaciach. Pi³o siê „prosto od krowy” lub zsiad³e, wytwarza³o mas³o i ma¶lankê. W jad³ospisie by³ twaróg dobroczynnie wp³ywaj±cy na w±trobê, szczególnie obci±¿on± alkoholem lub ciê¿kostrawnym jad³em. Serwatkê, produkt uboczny przy wyrobie twarogu, pito lub karmiono ni± zwierzêta, nie wiedz±c o jej cennych, wrêcz leczniczych w³a¶ciwo¶ciach. Zawiera bowiem du¿o minera³ów i witamin g³ównie z grupy B, a neutralizuj±c nadmiar kwasów w organizmie, leczniczo wp³ywa na nadkwasotê i wrzody ¿o³±dka. Dzi¶ reklamuje siê mleko przede wszystkim jako najlepsze i najtañsze ¼ród³o wapnia, które ma zapobiec osteoporozie. Mówi siê te¿ o korzystnym jego wp³ywie na uk³ad odporno¶ciowy, pracê serca i ci¶nienie krwi. Podkre¶la zasobno¶æ w bia³ko i witaminy. Dlatego niezrozumia³e jest - szczególnie dla korporacji mleczarskich - ¿e ostatnio w Polsce i na ¶wiecie nastêpuje stagnacja w spo¿yciu mleka. Firmy przeciwdzia³aj± temu i prowadz± szeroko zakrojon± kampaniê reklamow±, maj±c± uwra¿liwiæ spo³eczeñstwo oraz spowodowaæ wzrost popytu. Przeciwnicy próbuj±cy obaliæ tezê, ¿e „mleko to zdrowie” argumentuj±, ¿e tak intensywne propagowanie jego picia jest podyktowana jedynie chêci± zysku, a nie trosk± o zdrowie spo³eczeñstwa. Ich zdaniem, mleko by³o w pierwszej kolejno¶ci przeznaczone dla ciel±t, tylko nadwy¿ki dla ludzi i to by³a prawid³owa, zdrowa gospodarka. Natura daje, cz³owiek psuje Nigdy przedtem nie spo¿ywali¶my takiej ilo¶ci mleka i jego produktów do jakiej jeste¶my mobilizowani obecnie. Pazerno¶æ posunê³a cz³owieka do eksploatacji krów ponad miarê. Aplikuj±c np. hormon rBST, zamienia siê krowê w fabrykê na czterech nogach, produkuj±c± do 100 l mleka dziennie. Ta procedura jest nieetyczna nie tylko ze wzglêdu na nieludzkie traktowanie zwierz±t, ma te¿ negatywny wp³yw na jako¶æ mleka. Zdaniem specjalistów, pochodz±ce od tak „dopingowanych” krów mo¿e fatalnie wp³yn±æ na zdrowie cz³owieka (nienaturalny wzrost dzieci, zwiêkszona zachorowalno¶æ na nowotwory piersi u kobiet). Intensywne rolnictwo z du¿± ilo¶ci± nawozów i oprysków, kiepska jako¶æ pasz, sianokiszonki z plastikowych balotów, pozosta³o¶ci leków weterynaryjnych (antybiotyki) i chemikaliów (dezynfekcja dojarek) - wszystko to wp³ywa na pogorszenie jako¶ci i smaku mleka. Tak¿e proces pozyskiwania, pocz±wszy od dojenia przy pomocy maszyn, przez mieszanie w sch³adzalnikach, pompowanie do cystern, wstrz±sy podczas d³ugiego transportu, prowadz± do niszczenia struktury cz±steczek bia³ka i t³uszczu oraz do destabilizacji flory bakteryjnej tego cennego p³ynu. Nastêpnym negatywnym czynnikiem - niestety koniecznym w przemys³owym przetwórstwie - jest pasteryzacja, czyli krótkotrwa³e podgrzanie mleka do temperatury 80 ˚ C w celu przed³u¿enia jego zdatno¶ci do spo¿ycia. Proces ten obni¿a zawarto¶æ witamin, powoduje denaturalizacjê bia³ka, w konsekwencji pogarsza jego przyswajalno¶æ przez organizm. Przy okazji wspomnê o mleku UHT, maj±cym termin jego trwa³o¶ci a¿ 6 tygodni! Uzyskuje siê tak± przez kilkusekundowe podgrzewanie do temperatury 150 ˚ C. Technolodzy nazwali ten zabieg „cudem”, natomiast zdaniem ¿ywieniowców, taki produkt to tylko „martwy twór”. Niestety, cieszy siê du¿ym powodzeniem u konsumentów. Wszystkie wspomniane czynniki znacz±co pogarszaj± jako¶æ mleka i przysparzaj± coraz wiêcej problemów zdrowotnych. S± to np.: os³abienie odporno¶ci, sk³onno¶æ do przeziêbieñ, grypy, zapalenia oskrzeli, astma, alergie, choroby stawów, niestrawno¶æ, biegunki, zaburzenia pracy jelit. Co robiæ? Je¶li zrezygnuje siê z mleka i jego przetworów, to w jaki sposób zaspokoiæ zapotrzebowanie na bia³ko i wapñ? Odpowied¼ nie jest trudna.Nasz inteligentny (!) organizm potrafi te sk³adniki otrzymywaæ z rozmaitych produktów spo¿ywczych, niekoniecznie musi to byæ mleko. Dzi¶ ju¿ wiadomo, ¿e mniemanie niektórych uczonych z dziedziny ¿ywienia o wy¿szo¶ci bia³ka zwierzêcego nad ro¶linnym jest pozbawione podstaw. Zbo¿a, ziemniaki, ro¶liny str±czkowe i zielone, poza tym marchew, orzechy, mak, owoce, zio³a (np. pokrzywa) dostarczaj± równie¿ dobrej jako¶ci bia³ko. (...) Zdrowie w proszku Ostatnio wystêpuje niepokoj±ce zjawisko. Coraz wiêcej m³odych matek skar¿y siê na ma³o pokarmu dla niemowl±t lub w ogóle jego brak. Wynika to przede wszystkim z nieprawid³owego od¿ywiania. W codziennym menu za du¿o jest rafinowanych, mocno przetworzonych produktów, jak bia³e pieczywo, s³odycze, wêdliny, sma¿one lub pieczone miêso, kawa, papierosy. W tej sytuacji, zamiast od pocz±tku ci±¿y wyczulaæ m³ode kobiety na ten problem i doradzaæ jak zmieniæ dietê, zaleca siê im, by dawa³y dzieciom sztuczne od¿ywki w proszku jako najbardziej w³a¶ciwe, zbilansowane, wywa¿one i antyalergiczne. No i do tego wygodne(...). Wiêcej w numerze 12 Porad na zdrowie http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid=1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2010, 16:32:52 » |
|
Tak Tak zgadzam siê niew±tpliwie jedzenie ma znaczenie , przynajmniej w moim wypadku. Ja jak czego¶ przynajmniej dwa razy na dzieñ nie zjem to czujê siê jakby pusty w ¶rodku Jednak zdaje sobie sprawe i¿ s± osoby które nie przejmuj± siê zbytnio takim drobiazgiem jak jedzenie , posunê siê dalej i powiem a raczej napisze , i¿ s± osoby , które zasmakowa³y w s³oneczku i nntech pyszno¶ciach takich jak powietrze. Nazywaj± to dumnie odrzywianie siê pran±. Ja tam wole , jak przysta³o na prawdziwego barbarzyñce -bigosik ewentualnie sghetti, mo¿na te¿ jak kto lubi schabowego- to taki rerytas dla tych mniej rozwiniêtych jak kto¶ nie wie. Zapraszam do dyskusji czy jedzenie ma znaczenie- bo przecie¿ mo¿na sie zatruæ i wyl±dowaæ w bardzo nieprzyjemnym miejsu zwanym potocznie przez m³odzie¿ sraczem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 12, 2010, 18:06:36 » |
|
Alez jedzenie ma ogromne znaczenie. Wielu z nas propaguje czosnek i jego zdrowotne wlasciwosci , moze tak , a moze nie... Gwoli rozmyslania zagadka; Dlaczego wampiry odpycha czosnek , dlaczego krew nim "skazona" jest dla nich bezwartosciowa? Czego oni szukaja we krwi a co dzieki czosnkowi nie istnieje? To tak troche na czasie ze wzgledu na pogode i tematyke kinowa. Kiara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 12, 2010, 20:49:17 » |
|
Siemanko Tronk wlasnie przypomniales mi moje podejscie do tego tematu mozna by powiedziec calkiem niedawno . Wsrod moich przyjaciol nie zabraklo i wegetarianki Ewci otoz wiele razy zadreczajac ja pytaniami doprowadzalem ja do szalu a kiedy juz kipiala na koniec dodawalem ze ja NIGDY ALE TO PRZENIGDY bym tak nie mogl , a dzisiaj na obiadek pomidorowka z ryzem na masle a ciasto na kluski na parze juz rosnie no i koktajl traskawkowy . U wszystkich moich znajomych uchodze za mistrza grilowanej karkowki , caly sekret polega na jej szczelnym zawinieciu i kilku godzinnym pieczeniu na grilu z przykryciem , kiedys zazeralem sie miesem a dzisiaj czasami pomagam im zawinac ta karkowke nie wytykam ich palcem ani nie narzucam im mojego wyboru , odpowiadam na wszystkie pytania a na koniec sam zadaje jedno , czy lubia cielencinke i czy jak bym przyprowadzil im cielaczka ze lzami w oczach ( one podobno to czuja a dowodem na to sa lzy ) czy oni sami by potrafili wykroic z nich porcje na grila . Co do zywienia samymi promieniami slonca i powietrzem - ja tak nie potrafie , zreszta wiekszosc roslinnosci posiada OWOCE i nie trzeba ich nawet scinac wystarczy tylko pielegnowac i zbierac owoce wspolnej pracy . Kiedys pouzna jesienia widzialem maly sad jablkowy pozostawiony na pastwe losu a na ziemi tysiace zgnilych jablek drzewa wygladaly na bardzo chore a uczucie towazyszace temu widokowi wprowdzaly mnie w gleboka melancholie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 12, 2010, 21:49:23 » |
|
Witaj dczion zrobiło się ciekawie Co do karkuweczki to w środe w Starachowicach będąc miałem przyjemność zjeść taką prosto z rożna soczystą z musztardą świeżutką bułeczką polecam knajpke przy dworcu na przeciw biedronki rewelacja. Napewno zwierzątka czują nie zaprzeczam , ale to chyba Jezus powiedział "zabij i zjedz ale tylko tyle ile potrzebujesz". Czy jakoś tak. Wiesz że nie wszystkie niezbędne minerały dostarczysz organizmowi jedząc ważywa i owoce , a brak żelaza to anemia i co ? Prawo dżungli tak jest świat stworzony łańcuch pokarmowy musi być zachowany tylko ludzi wciąż przybywa a to nie dobrze. Taki świat sobie stworzyliśmy nie zmienisz tego może być tylko gożej żeby to naprawić trzeba rozpocząć grę od nowa , więc albo oczyścimy planete przynajmniej z 6 mld ldzi albo garstka znas rozpocznie nowe życie gdzieś daleko.Może oni będą mieli więcej rozumu. Aha kiara straszną faze załapałaś z tym czosnkiem ale wyraże moją opinie ; nasze babcie polecały czosnek na wiele chorób tak samo jak cebule myśle że może mieć jakieś działanie spowalniające rozwój wirusa. Co wirus ma wspulnego z wampirem a no ma wampir jak każdy pasożyt posiada pewne enzymy substancje bakterje np; tak jak komar , które niwelują objawy jego ingerencji w ciało żywiciela. A tak naprawde to chodzi o to że jak sie nażresz czosnku to nawet wampir Cie nie pocałuje. hehehe
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 21:59:29 wys³ane przez Tronk »
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 12, 2010, 21:52:13 » |
|
Nie odpowiedziales na moje pytanie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 12, 2010, 22:08:48 » |
|
Wiesz zwie¿±tka bym nigdy nie zabi³ wyj±tek stanowi niesamowity g³ód i zagro±enie ¿ycia b±d¼ zdrowia mojego lub bliskich , ale musisz wiedzieæ ¿e rozmawiasz z cz³owiekiem , który pracowa³ na masarni i dziennie przerzuca³em miêsko z oko³o 5.000 krówek i uwierz mi nawet najtwardszy kozak po takiej dniówce zosta³by wegetarianinem, a ja w³a¶nie wcinam kanapeczke z krakowsk± pychotka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 12, 2010, 22:24:11 » |
|
Co do smaku nie bede polemizowal. Jednak zastanawiam sie czy bylo by takie dobre gdybys jadl pierwszy raz czy to tylko przyzwyczajenie.
pozdrowki dczion
musze uciekac ale wroce elo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 12, 2010, 22:32:30 » |
|
Masa klasa jetem typowym ³ysym glupim pakerem i w takim otoczeniu jestem wychowany albo zjadasz albo ciebie zjedza. Mysle tylko o cennych kilogramach masy miesniowej ktora zlapie jak po treningu nafaszeruje sie duza iloscia mieska wysokoenergetycznego i bialkowego. To moja pasja moje prawdziwe ¿ycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie i moze uwazac sie za szczesciaza , upadam zagryzam osemki i wstaje pelen agresji a w srodku wrazliwy na nieliczne piekno naturalne tego swiata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 12, 2010, 22:47:12 » |
|
Masa klasa jetem typowym ³ysym glupim pakerem i w takim otoczeniu jestem wychowany albo zjadasz albo ciebie zjedza. Mysle tylko o cennych kilogramach masy miesniowej ktora zlapie jak po treningu nafaszeruje sie duza iloscia mieska wysokoenergetycznego i bialkowego. To moja pasja moje prawdziwe ¿ycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie i moze uwazac sie za szczesciaza , upadam zagryzam osemki i wstaje pelen agresji a w srodku wrazliwy na nieliczne piekno naturalne tego swiata.
To ju¿ pewien postêp. U¶wiadamiasz sobie co¶ ponad to, extra. Tak trzymaj.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 22:47:35 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 12, 2010, 23:16:21 » |
|
Jedz±c miêso trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e zjadamy jednocze¶nie ca³± chemiê wyzwolon± podczas u¶miercania zwierzêcia. Agresja to skutek uboczny zjedzonego "kotleta" Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Luty 13, 2010, 15:27:25 » |
|
Tronk''To moja pasja moje prawdziwe ¿ycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie'' Zawsze sa lepsi lub gorsi co nie oznacza ze rywalizacja sportowa jest zla ( Kanadyjczycy zrobili na mnie wielkie wrazenie ceremonia otwarcia igrzysk olimpijskich ) jednak proba udowodnienia ze jest sie najlepszym przyciaga wielu na starcie , i predzej czy puzniej mozna zostac pokonanym a tu juz zaczyna sie gra w ktorej mozna zapomniec po co sie to robilo. Czy mozna by to odebrac jako strach , aby nie zostac zaskoczonym kwestia samo obrony , checi szacunku i poczucia bezpieczenstwa . Nie zrozum tego jako oceny , staram sie tylko Ciebie zrozumiec i moze sie uda kiedy mi to wyjasnisz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|