|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 19:13:43 » |
|
Nie wiem czy rejestrujesz, jak ten temat zwiazany jest z sarko-fagiem z ziem-iA ..oraz z "atomowa rodzinka"  a takÂże z zagadnieniem materializacji-dematerializacji 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 22:47:00 » |
|
Bardzo ciekawy temat, ale jeszcze ciekawszy jest film : wyzej podany link. Nalezy poswiecic 80-siat minut, aby obejzec wszystkie czesci filmu. Kazdy kto obejzy ten film, napewno zrozumie bardzo wiele na temat odzywiania, swiezej zywnosci i zdrowia. Naprawde namawiam kazdego, nie trzeba obejzec wszystkich odcinkow na raz. Wspaniala sprawa. Rafaela
ZROBCIE TO DLA SWOJEGO ZDROWIA
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 00:25:36 » |
|
A moje odczucia co do tego tematu podobne sÂą do odczuĂŚ Phirioriego, choĂŚ tak precyzyjnie wraziĂŚ bym nie potrafiÂł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 11:46:38 » |
|
PiĂŞkne wÂłosy
W³osy s¹ nasz¹ wizytówk¹. O ile now¹, wystrza³ow¹ bluzkê za³o¿ymy najwy¿ej dwa razy w tygodniu, nasze w³osy towarzysz¹ nam zawsze i wszêdzie. Warto wiêc zainwestowaÌ trochê czasu i pracy, aby z w³osów uczyniÌ atrybut naszej atrakcyjnoœci. Je¿eli w naszym organizmie brakuje jakiœ sk³adników mineralnych czy witamin, najszybciej zauwa¿ymy to na naszych w³osach. W³osy s¹ bardzo wra¿liwe na stres, warunki œrodowiska, zmêczenie, a tak¿e braki w diecie. Pielêgnacjê naszych w³osów powinniœmy rozpocz¹Ì od wewn¹trz, poniewa¿ ¿adne upiêkszaj¹ce szampony nam nie pomog¹ je¿eli w³osy nie bêd¹ prawid³owo od¿ywione od œrodka.Co powinniœmy dostarczyÌ naszym w³osom ¿eby by³y piêkne i lœni¹ce: cynk pierwiastek ten poprawia ukrwienie skóry, jest czêœci¹ sk³adow¹ w³osa, ma wp³yw na jego wytrzyma³oœÌ i wygl¹d. Znajdziemy go w ¿ycie, orzechach w³oskich, migda³ach, kukurydzy, s³oneczniku, jajach, gryce, sezamie, a tak¿e w pszenicy. magnez to drugi pierwiastek niezbêdny do prawid³owego rozwoju w³osa. Szukaj go w broku³ach, orzeszkach piniowych, fasoli, ¿ycie, jêczmieniu, orzechach w³oskich, grejpfrutach, ziarnach dyni. ¿elazo niedobór ¿elaza w diecie mo¿e prowadziÌ do ³ysienia. Grozi to zarówno mê¿czyznom jak i kobietom. Warto wiêc zadbaÌ o odpowiedni¹ poda¿ tego pierwiastka z diet¹. Najlepiej przyswajalne jest ¿elazo z czerwonego miêsa, podrobów, wêdlin, ostryg, ale znajdziesz je równie¿ w szpinaku, pestkach dyni, orzechach, daktylach, morelach i pszenicy. miedŸ niedobór miedzi prowadzi do odbarwienia i niekorzystnych zmian strukturalnych w³osa. Pierwiastka tego szukajmy w orzechach, grochu, fasoli, kaszach, makaronach, produktach zbo¿owych oraz rybach i w¹tróbkach zwierzêcych. wapù to nie tylko sk³adnik budulcowy koœci - tak¿e w³osy potrzebuj¹ tego makroelementu. Najlepszym Ÿród³em wapnia jest mleko i produkty mleczne.Pe³nowartoœciowe bia³ko, w którym znajduje siê odpowiednia iloœÌ cysteiny, tryptofanu oraz metioniny. Aminokwasy te wp³ywaj¹ na wzrost, po³ysk, ³amliwoœÌ i wypadanie w³osów. Bia³ko, zawieraj¹ce wszystkie niezbêdne aminokwasy, znajduje siê w miêsie, jajach, mleku i produktach mlecznych. witamina A w³osy szczególnie dotkliwie odczuwaj¹ brak w³aœnie tej witaminy, dlatego starajmy siê nie dopuszczaÌ do jej niedoborów. Witaminê tê znajdziemy w t³uszczu i oleju rybnym, maœle, w¹tróbce, marchewce, witaminy z grupy B w naszej diecie powinny znaleŸÌ siê broku³y, orzeszki piniowe, awokado, szpinak, owies, kurczak, banany, brukselka, migda³y, daktyle, seler naciowy, ziarna s³onecznika. S¹dz¹c po d³ugoœci powy¿szej listy mo¿na s¹dziÌ, ¿e nasze w³osy s¹ doœÌ wymagaj¹ce. Jednak nie potrzebuj¹ one nic wiêcej poza zdrow¹ zbilansowan¹ diet¹. Je¿eli masz trudnoœci ze zbilansowaniem diety, mo¿na podeprzeÌ siê suplementami z apteki. Na rynku dostêpnych jest wiele preparatów pomagaj¹cych nam we w³aœciwej pielêgnacji w³osów. Nie dajmy siê jednak zmyliÌ - w³osy mog¹ nam sygnalizowaÌ znacznie powa¿niejsze schorzenie ni¿ tymczasowy brak witamin. Warto wiêc pokusiÌ siê o laboratoryjn¹ analizê w³osa i zasiêgn¹Ì profesjonalnej opinii na temat stanu od¿ywienia naszej czupryny.http://www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.17842.1
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 00:32:18 wysłane przez Barbarax »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 21:22:21 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 08, 2010, 10:00:43 » |
|
Witaminy naturalne, a syntetyczne
Syntetyczne witaminy "To strata pieniêdzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespo³u, który przez piêÌ lat bada³ 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku ¿ycia, faszeruj¹cych siê preparatami witaminowymi. Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wch³ania siê ona do organizmu z trudnoœci¹, lub te¿ nie jest w ogóle przyswajana, a szczególnie jeœli maj¹ miejsce zaburzenia jelitowe. £atwo siê o tym przekonaÌ obserwuj¹c mocz po spo¿yciu witamin. Zmienia on kolor i wrêcz przyjmuje zapach spo¿ytych witamin. Nierzadko po spo¿yciu sztucznych witamin maj¹ miejsce ró¿ne formy nietolerancji organizmu, a w szczególnoœci md³oœci, os³abienie, swêdzenie . Przeci¹¿ane s¹ nerki i w¹troba, oraz naruszana równowaga i proporcje sk³adników mineralnych w organizmie. Nie przeszkadza to wielu firmom sprzedawaÌ takie suplementy ... Jest stosunkowo du¿o dowodów na to, ¿e syntetyczne witaminy nie dzia³aj¹ tak jak mo¿na by od nich oczekiwaÌ, aczkolwiek fakty na ten temat nie s¹ powszechnie znane, a wrêcz utajniane. Poniewa¿ jest to wbrew interesom ogromnemu lobby farmaceutycznemu, dok³adaj¹ oni wiele staraù, aby nie dokonywano wiarygodnych badaù i nie udostêpniano wyników ju¿ przeprowadzonych badaù. Je¿eli by znaczna czêœÌ spo³eczeùstwa pozna³a te informacje, oznacza³oby to w ewidentny sposób dochody tych firm. Tymczasem, takowe badania istniej¹ i ka¿dy kto o nich wie i chce siê z nimi zapoznaÌ ma takow¹ mo¿liwoœÌ. Kilka przyk³adów:
AmerykaĂąski Instytut BadaĂą nad Rakiem przeprowadziÂł badanie znane w Âświecie medycznym jako ATBK. Grupie mĂŞÂżczyzn w wieku powyÂżej 49 lat podawano syntetyczny betakaroten, innej grupie sztucznÂą witaminĂŞ E, grupie kontrolnej nie podawano Âżadnych witamin. W pierwszej grupie - palaczy, gdzie spodziewano siĂŞ zmniejszenia iloÂści chorĂłb, a w szczegĂłlnoÂści chorĂłb nowotworowych efekt doÂświadczenia byÂł zaskakujÂący. ZachorowalnoœÌ na raka pÂłuc wzrosÂła o 18 %. W grupie, w ktĂłrej podano sztucznÂą witaminĂŞ E (alfatokofertol) nieco rzadziej zdarzaÂły siĂŞ nowotwory prostaty, jelita grubego i zawaÂły serca, jednakÂże stwierdzono ewidentnie wiĂŞcej przypadkĂłw raka pĂŞcherza moczowego i kilku innych nowotworĂłw. W grupie, ktĂłrej podawano syntetyczny beta-karoten ÂśmiertelnoœÌ wzrosÂła o 8 %. Inne badanie, przeprowadzone 2 lata póŸniej, upowszechniane w piÂśmiennictwie medycznym jako Caret, dokonane na grupie ponad 18.000 osĂłb palÂących papierosy, ktĂłre paliÂły, lub pracowaÂły przy azbeÂście, polegaÂło na podzieleniu na dwie grupy. Jednej podawano syntetyczny beta-karoten, oraz sztucznÂą witaminĂŞ E, druga grupa otrzymywaÂła placebo. ZaÂłoÂżono okres trwania badaĂą na 8 lat, lecz zaistniaÂła koniecznoœÌ ich przerwania znacznie wczeÂśniej , poniewaÂż u przyjmujÂących syntetyczny betakaroten iloœÌ przypadkĂłw zachorowania na raka pÂłuc wzrosÂła o 28%, a ÂśmiertelnoœÌ ogĂłlna zwiĂŞkszyÂła siĂŞ o 17%. Podano rĂłwnieÂż, Âże tenÂże betakaroten spowodowaÂł wzrost zawa³ów serca o 26%. Opublikowane w 2000 r. wyniki badaĂą na grupie 573 ochotnikĂłw, ktĂłrym podawano 500 mg. sztucznej witaminy C przez okres 12-18 miesiĂŞcy. Zaobserwowano zwiĂŞkszonÂą szybkoœÌ postĂŞpowania zmian miaÂżdÂżycowych, a szczegĂłlnie wiĂŞkszÂą szybkoœÌ zawĂŞÂżania siĂŞ tĂŞtnic szyjnych. Dodatkowo, u palaczy tytoniu proces ten postĂŞpowaÂł nawet 5 razy szybciej. Sztuczna witamina C, moÂże prowadziĂŚ do powstawania substancji uszkadzajÂących DNA - wynika z badaĂą opublikowanych w znanym naukowym miesiĂŞczniku "Science". TenÂże kwas askorbinowy, byÂł przedmiotem badaĂą biologĂłw molekularnych badajÂących wpÂływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiaÂł genetyczny jest niezwykle wraÂżliwy na dziaÂłanie tzw. wolnych rodnikĂłw, ktĂłre przyczyniajÂą siĂŞ do powstawania uszkodzeĂą w DNA i w konsekwencji do mutacji. NastĂŞpstwem mutacji moÂże byĂŚ zapoczÂątkowanie ró¿nych procesĂłw chorobowych, takich jak np. nowotwory. Takie wnioski wynikajÂą z opublikowanych tamÂże naukowcĂłw amerykaĂąskich z Center for Cancer Pharmacology – Uniwersytetu z Filadelfii, kierowanych przez Iana Blaira wykazaÂły, witamina C moÂże przyczyniaĂŚ siĂŞ do powstawania niezwykle szkodliwych dla DNA substancji - tzw. genotoksyn. Niekoniecznie wiĂŞc witaminy musi oznaczaĂŚ zdrowie . Po drugiej stronie naszej planety inny wybitny znawca ludzkiego organizmu, G.P MaÂłachow w sposĂłb bardzo prosty i jednoznaczny stwierdza: „AktywnoœÌ witamin zaleÂży w wielkiej mierze od skÂładnika biaÂłkowego. Bez tej drugiej poÂłowy nie sÂą one efektywne i w ogĂłle w procesie wyprodukowania ich w sposĂłb sztuczny z formy organicznej przechodzÂą w krystalicznÂą, ktĂłra w swojej istocie jest formÂą nieorganicznÂą i w takiej postaci nie jest przyswajana. Takie "leczenie" obci¹¿a wÂątrobĂŞ i nerki, naruszajÂąc niezbĂŞdny bilans w organizmie, wprowadzajÂąc chaos zamiast struktur uporzÂądkowanych. Gdy zaÂżywamy witaminy naturalne w wiĂŞkszej iloÂści niÂż jest to nam potrzebne, drobnoustroje rozkÂładajÂą i wyprowadzajÂą zbĂŞdne z nich z organizmu. Praktycznie nie jest moÂżliwe przedawkowanie witamin naturalnych, inaczej siĂŞ dzieje z witaminami sztucznymi. Znam osobiÂście przypadek, gdy dziecko zjadÂło paczkĂŞ takich "witamin” i umarÂło. Jako przykÂład szkodliwego oddziaÂływania duÂżych dawek witamin sztucznych. proponujĂŞ fragment artykuÂłu: "witamina C ma reputacjĂŞ preparatu nieszkodliwego. Jednak ostatnio lekarze coraz czĂŞÂściej zaczĂŞli wykrywaĂŚ u ludzi skutki uboczne zaÂżywania zbyt duÂżych dawek witaminy C. Wszystkie wirusowe choroby ukÂładu oddechowego, grypa i niektĂłre inne schorzenia, przebiegajÂą i powstajÂą czĂŞÂściej u ludzi, ktĂłrzy biorÂą 4-6 a nawet 10 g na dobĂŞ witaminy C przy normie 100 mg." Uczeni wielu krajĂłw sÂą solidarni w swojej opinii, Âże zaÂżywanie witaminy C nie zwiĂŞksza odpornoÂści organizmu"na przeziĂŞbienia, a zbyt wielkie dawki tej witaminy zdecydowanie utrudniajÂą leczenie niektĂłrych schorzeĂą zakaÂźno-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiĂŞkszona krzepliwoœÌ krwi, na skutek, czego powstajÂą skrzepliny. Zbyt duÂże iloÂści witaminy C podraÂżniajÂą bÂłonĂŞ ÂśluzowÂą ukÂładu Âżo³¹dkowo-jelitowego, z czym wi¹¿¹ siĂŞ mdÂłoÂści, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia salaterka surĂłwki z kapusty, marchwi, pietruszki, zawierajÂąca furĂŞ naturalnej witaminy C, nie spowoduje niczego podobnego. Oto, dlaczego amatorzy "sztucznych witaminek" miewajÂą czĂŞsto zapalenie Âżo³¹dka, wrzody Âżo³¹dka i dwunastnica, Witamina C moÂże sprzyjaĂŚ tworzeniu siĂŞ kamieni w nerkach, pĂŞcherzu z soli kwasĂłw szczawiowego i moczowego. Chorzy na cukrzycĂŞ powinni wiedzieĂŚ, iÂż duÂże iloÂści witaminy C hamujÂą produkowanie insuliny przez trzustkĂŞ i podnoszÂą poziom cukru w moczu i krwi. NajÂświeÂższe badania wykazaÂły, Âże duÂże dawki witaminy C zwalniajÂą przekazywanie impulsĂłw nerwowo-miĂŞÂśniowych, wskutek czego powstaje zmĂŞczenie w miĂŞÂśniach, narusza siĂŞ koordynacja odruchĂłw wzrokowych i nerwowych. Wniosek jest jednoznaczny: zaÂżywajcie tylko naturalne witaminy” Przeskoczmy znowu na drugÂą pó³kulĂŞ i spĂłjrzmy co mĂłwi gr. Joel Wolles, nominowany do nagrody Nobla w dziedzinie medycyny: WykÂładajÂąc na uniwersytecie w stanie Michigan, poznaÂłem czÂłowieka, ktĂłry jest wÂłaÂścicielem przenoÂśnej ubikacji. OpowiedziaÂł, co w nich znajduje wÂśrĂłd nie strawionych przez ludzki Âżo³¹dek resztek. ZawartoœÌ pojemnika przenoÂśnej toalety, zanim zostanie wpuszczona do kanaÂłu przechodzi przez filtry, na ktĂłrych zatrzymujÂą siĂŞ rzucane przez dzieci do muszli kamienie oraz wszelkie nie rozpuszczone sokami Âżo³¹dkowymi substancje. MĂłj rozmĂłwca zaprowadziÂł mnie do swojego warsztatu i pokazaÂł stertĂŞ czegoÂś, co nazwaÂł witaminami i mineraÂłami. ZapytaÂłem go skÂąd on to wie, Âże to witaminy. OdpowiedziaÂł, Âże na tym jest przecieÂż napisane np. multiwitamina. Wiele firm produkuje witaminy, ktĂłre Âźle rozpuszczajÂą siĂŞ zarĂłwno w wodzie, jak i w soku Âżo³¹dkowym Obserwacje mieszkaĂącĂłw Los Angeles wykazaÂły, Âże u osĂłb, ktĂłre zaÂżywaÂły megadawki syntetycznej witaminy C, zÂłogi w tĂŞtnicach szyjnych powstawaÂły 2,5 razy szybciej niÂż u ludzi nie stosujÂących Âżadnych witamin. Jeszcze gorzej na przyjmowaniu preparatĂłw witaminowych wyszli palacze papierosĂłw - miaÂżdÂżyca rozwijaÂła siĂŞ u nich aÂż piĂŞciokrotnie szybciej niÂż u innych. "Takiej zaleÂżnoÂści nie zaobserwowaliÂśmy jedynie u tych, ktĂłrzy dbali o dietĂŞ bogatÂą w warzywa i owoce" - twierdzi dr James H. Dwyer z Uniwersytetu Karoliny PoÂłudniowej. Syntetyczna witamina C zakwasza organizm, a nasze organizmy zwykle i tak sÂą zbyt mocno zakwaszone.
Z jakiego powodu medycyna akademicka, a w szczególnoœci firmy farmaceutyczne bardzo nie chc¹, aby znane by³y fakty dotycz¹ce witaminy C i towarzysz¹cych jej bioflawonoidów (naturalnych suplementów)? Z bardzo prostego powodu: informacje s¹ doœÌ skutecznie skrywane przed opini¹ publiczn¹, poniewa¿ ka¿dy myœl¹cy cz³owiek szybko dochodzi³by do wniosku, ¿e skoro naturalna witamina C w otoczeniu bioflawonoidów mo¿e leczyÌ nawet zachorowania spowodowane wirusem Ebola, polio, ptasi¹ grypê, gor¹czkê zachodniego Nilu, hemofiliê, szkorbut, goœciec stawowy, zapalenie nerek, to co mo¿e zdzia³aÌ w przypadku innych, nieco mniej niebezpiecznych patologii w rodzaju przeziêbienia ... Jedno z najwa¿niejszych czasopism w dziedzinie farmakologii "Trends in Pharmacological Science" donios³o, ¿e "Naturalne flawonoidy wykazuj¹ silne dzia³anie antyalergiczne, przeciwzakaŸne, i przeciwwirusowe. Zazwyczaj substancje te wystêpuj¹ w codziennym po¿ywieniu, co sugeruje, ¿e pe³ni¹ one wa¿n¹ rolê w modyfikowaniu reakcji organizmu na naturalne, biologiczne substancje." Zwolennik medycyny naturalne, lekarz, który tysi¹ce pacjentów yleczy³ metodami nieinwazyjnymi, a poprzez swe ksi¹¿ki pomóg³ kolejnym tysi¹com, o witamonach syntetycznym mówi tak: Syntetyczne witaminy jest to krystaliczna, nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Jest z trudnoœci¹ przyswajana przez organizm, albo wrêcz nie jest w ogóle przyswajana (szczególnie w zaburzeniach metabolizmu). A wiêc jedyny sensowny wybór Preparaty naturalne Wiêcej na ten temat mo¿na poczytaÌ w publikacji "Witaminy Minera³y Suplementy". Poradnik Polskiego Konsumenta. http://www.eioba.pl/a73842/witaminy_naturalne_a_syntetyczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2010, 23:04:46 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 08:52:28 wysłane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2010, 19:02:17 » |
|
a ja opracowaÂłem nowÂą kanapkĂŞ..
Ciekawe co na to nasi dietetycy:
Ciemne chrupiÂące pieczywo (ale nie czarne tylko takie mulackie bardziej, przenn-Âżyto) maseÂłko, na to: MiĂłd (gatunkim miodu moÂżna zmieniaĂŚ smaki dostĂŚ znacznie) na to: Plasterki banana krojone w elipsy to posypaĂŚ cynamonem na to: Ser typu camembert (np.Turek) ..neutralny
..i gotowe. MoÂżna teÂż na ciepÂło to w opiekaczu robiĂŚ (wĂłwczas miodem trzeba polaĂŚ na koĂącu po podgrzaniu).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2010, 19:17:20 » |
|
No MIODZIO!!! Chyba dziÂś, w tÂłusty czwartuÂś trzeba poprĂłbowaĂŚ  DziĂŞki Phiori  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2010, 20:27:27 » |
|
No to smacznego..... Nanotechnologia w ¿ywnoœci... Brytyjski parlament krytykuje producentów ¿ywnoœci, ¿e nie chc¹ informowaÌ o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca te¿ stworzenie rejestru takich produktów. Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wy¿szej izby brytyjskiego parlamentu, stworzy³a raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemyœle spo¿ywczym. Mimo ¿e nie ma ¿adnych przes³anek, ¿eby s¹dziÌ, i¿ nanotechnologia mo¿e byÌ niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spo¿ywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który by³ sprawodawc¹ raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spo¿ywczych. Krebs zarzuca firmom spo¿ywczym, ¿e nie chc¹ informowaÌ o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Doda³, ¿e takie zachowanie mo¿e podsyciÌ obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli ju¿ problemy z powodu u¿ywania genetycznie modyfikowanej ¿ywnoœci, wiêc nie chc¹ nag³aœniaÌ tej sprawy - t³umaczy Krebs. Sprawa jest o tyle wa¿na, ¿e gwa³townie roœnie w Wielkiej Brytanii liczba firm spo¿ywczych, które korzystaj¹ z nanotechnologii. W ci¹gu dwóch lat przewiduje siê, ¿e ich liczba wzroœnie nawet dziesiêciokrotnie. Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie Nanotechnologia to ogólnie zespó³ technik, dziêki którym mo¿na budowaÌ bardzo ma³e obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemyœle spo¿ywczym technologia ta mo¿e byÌ u¿ywana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i t³uszczu w czasie ich produkcji. Dziêki temu mog¹ byÌ zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzie¿y i kosmetyków. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7433447,Nanotechnologia_w_zywnosci__Producenci_wola_to_ukrywac.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2010, 23:05:57 » |
|
Witaj Thotal swietny film. Ostatnio spalilem sokowirowke i chwilowo musze wiecej przerzuwac  . Teraz oszczedzam na nowa , kiedys mazylem o tej uzywanej przez terapie Gersona ale glugo by oszczedzac , kolega polecil mi troche tansza moze sie uda http://www.youtube.com/watch?v=jsTalmlRXQUPozdrawiam dczion
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarax
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2010, 09:36:21 » |
|
Chore mleko
Mleko - podstawowy produkt ÂżywnoÂściowy, nieodzowny w jadÂłospisie, zaczyna wzbudzaĂŚ kontrowersje. Jego zwolennicy powoÂłujÂą siĂŞ na wielowiekowÂą tradycjĂŞ i nawiÂązujÂą do czasĂłw biblijnych, gdzie byÂło symbolem dostatku i bogactwa. PrzecieÂż ziemia obiecana MojÂżeszowi przez Pana Boga miaÂła byĂŚ „mlekiem i miodem pÂłynÂąca”. Dlaczego wiĂŞc mleko ma byĂŚ niezdrowe? Od dawien dawna dieta ludzi byÂła nierozerwalnie zwiÂązana z mlekiem spoÂżywanym w ró¿nych postaciach. PiÂło siĂŞ „prosto od krowy” lub zsiadÂłe, wytwarzaÂło masÂło i maÂślankĂŞ. W jadÂłospisie byÂł twarĂłg dobroczynnie wpÂływajÂący na wÂątrobĂŞ, szczegĂłlnie obci¹¿onÂą alkoholem lub ciĂŞÂżkostrawnym jadÂłem. SerwatkĂŞ, produkt uboczny przy wyrobie twarogu, pito lub karmiono niÂą zwierzĂŞta, nie wiedzÂąc o jej cennych, wrĂŞcz leczniczych wÂłaÂściwoÂściach. Zawiera bowiem duÂżo minera³ów i witamin g³ównie z grupy B, a neutralizujÂąc nadmiar kwasĂłw w organizmie, leczniczo wpÂływa na nadkwasotĂŞ i wrzody Âżo³¹dka. DziÂś reklamuje siĂŞ mleko przede wszystkim jako najlepsze i najtaĂąsze ÂźrĂłdÂło wapnia, ktĂłre ma zapobiec osteoporozie. MĂłwi siĂŞ teÂż o korzystnym jego wpÂływie na ukÂład odpornoÂściowy, pracĂŞ serca i ciÂśnienie krwi. PodkreÂśla zasobnoœÌ w biaÂłko i witaminy. Dlatego niezrozumiaÂłe jest - szczegĂłlnie dla korporacji mleczarskich - Âże ostatnio w Polsce i na Âświecie nastĂŞpuje stagnacja w spoÂżyciu mleka. Firmy przeciwdziaÂłajÂą temu i prowadzÂą szeroko zakrojonÂą kampaniĂŞ reklamowÂą, majÂącÂą uwraÂżliwiĂŚ spoÂłeczeĂąstwo oraz spowodowaĂŚ wzrost popytu. Przeciwnicy prĂłbujÂący obaliĂŚ tezĂŞ, Âże „mleko to zdrowie” argumentujÂą, Âże tak intensywne propagowanie jego picia jest podyktowana jedynie chĂŞciÂą zysku, a nie troskÂą o zdrowie spoÂłeczeĂąstwa. Ich zdaniem, mleko byÂło w pierwszej kolejnoÂści przeznaczone dla cielÂąt, tylko nadwyÂżki dla ludzi i to byÂła prawidÂłowa, zdrowa gospodarka. Natura daje, czÂłowiek psuje Nigdy przedtem nie spoÂżywaliÂśmy takiej iloÂści mleka i jego produktĂłw do jakiej jesteÂśmy mobilizowani obecnie. PazernoœÌ posunĂŞÂła czÂłowieka do eksploatacji krĂłw ponad miarĂŞ. AplikujÂąc np. hormon rBST, zamienia siĂŞ krowĂŞ w fabrykĂŞ na czterech nogach, produkujÂącÂą do 100 l mleka dziennie. Ta procedura jest nieetyczna nie tylko ze wzglĂŞdu na nieludzkie traktowanie zwierzÂąt, ma teÂż negatywny wpÂływ na jakoœÌ mleka. Zdaniem specjalistĂłw, pochodzÂące od tak „dopingowanych” krĂłw moÂże fatalnie wpÂłyn¹Ì na zdrowie czÂłowieka (nienaturalny wzrost dzieci, zwiĂŞkszona zachorowalnoœÌ na nowotwory piersi u kobiet). Intensywne rolnictwo z du¿¹ iloÂściÂą nawozĂłw i opryskĂłw, kiepska jakoœÌ pasz, sianokiszonki z plastikowych balotĂłw, pozostaÂłoÂści lekĂłw weterynaryjnych (antybiotyki) i chemikaliĂłw (dezynfekcja dojarek) - wszystko to wpÂływa na pogorszenie jakoÂści i smaku mleka. TakÂże proces pozyskiwania, poczÂąwszy od dojenia przy pomocy maszyn, przez mieszanie w schÂładzalnikach, pompowanie do cystern, wstrzÂąsy podczas dÂługiego transportu, prowadzÂą do niszczenia struktury czÂąsteczek biaÂłka i tÂłuszczu oraz do destabilizacji flory bakteryjnej tego cennego pÂłynu. NastĂŞpnym negatywnym czynnikiem - niestety koniecznym w przemysÂłowym przetwĂłrstwie - jest pasteryzacja, czyli krĂłtkotrwaÂłe podgrzanie mleka do temperatury 80 ˚ C w celu przedÂłuÂżenia jego zdatnoÂści do spoÂżycia. Proces ten obniÂża zawartoœÌ witamin, powoduje denaturalizacjĂŞ biaÂłka, w konsekwencji pogarsza jego przyswajalnoœÌ przez organizm. Przy okazji wspomnĂŞ o mleku UHT, majÂącym termin jego trwaÂłoÂści aÂż 6 tygodni! Uzyskuje siĂŞ takÂą przez kilkusekundowe podgrzewanie do temperatury 150 ˚ C. Technolodzy nazwali ten zabieg „cudem”, natomiast zdaniem ÂżywieniowcĂłw, taki produkt to tylko „martwy twĂłr”. Niestety, cieszy siĂŞ duÂżym powodzeniem u konsumentĂłw. Wszystkie wspomniane czynniki znaczÂąco pogarszajÂą jakoœÌ mleka i przysparzajÂą coraz wiĂŞcej problemĂłw zdrowotnych. SÂą to np.: osÂłabienie odpornoÂści, skÂłonnoœÌ do przeziĂŞbieĂą, grypy, zapalenia oskrzeli, astma, alergie, choroby stawĂłw, niestrawnoœÌ, biegunki, zaburzenia pracy jelit. Co robiĂŚ? JeÂśli zrezygnuje siĂŞ z mleka i jego przetworĂłw, to w jaki sposĂłb zaspokoiĂŚ zapotrzebowanie na biaÂłko i wapĂą? OdpowiedÂź nie jest trudna.Nasz inteligentny (!) organizm potrafi te skÂładniki otrzymywaĂŚ z rozmaitych produktĂłw spoÂżywczych, niekoniecznie musi to byĂŚ mleko. DziÂś juÂż wiadomo, Âże mniemanie niektĂłrych uczonych z dziedziny Âżywienia o wyÂższoÂści biaÂłka zwierzĂŞcego nad roÂślinnym jest pozbawione podstaw. ZboÂża, ziemniaki, roÂśliny strÂączkowe i zielone, poza tym marchew, orzechy, mak, owoce, zioÂła (np. pokrzywa) dostarczajÂą rĂłwnieÂż dobrej jakoÂści biaÂłko. (...) Zdrowie w proszku Ostatnio wystĂŞpuje niepokojÂące zjawisko. Coraz wiĂŞcej mÂłodych matek skarÂży siĂŞ na maÂło pokarmu dla niemowlÂąt lub w ogĂłle jego brak. Wynika to przede wszystkim z nieprawidÂłowego odÂżywiania. W codziennym menu za duÂżo jest rafinowanych, mocno przetworzonych produktĂłw, jak biaÂłe pieczywo, sÂłodycze, wĂŞdliny, smaÂżone lub pieczone miĂŞso, kawa, papierosy. W tej sytuacji, zamiast od poczÂątku ci¹¿y wyczulaĂŚ mÂłode kobiety na ten problem i doradzaĂŚ jak zmieniĂŚ dietĂŞ, zaleca siĂŞ im, by dawaÂły dzieciom sztuczne odÂżywki w proszku jako najbardziej wÂłaÂściwe, zbilansowane, wywaÂżone i antyalergiczne. No i do tego wygodne(...). WiĂŞcej w numerze 12 Porad na zdrowie http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid=1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2010, 16:32:52 » |
|
Tak Tak zgadzam siĂŞ niewÂątpliwie jedzenie ma znaczenie , przynajmniej w moim wypadku. Ja jak czegoÂś przynajmniej dwa razy na dzieĂą nie zjem to czujĂŞ siĂŞ jakby pusty w Âśrodku  Jednak zdaje sobie sprawe iÂż sÂą osoby ktĂłre nie przejmujÂą siĂŞ zbytnio takim drobiazgiem jak jedzenie , posunĂŞ siĂŞ dalej i powiem a raczej napisze , iÂż sÂą osoby , ktĂłre zasmakowaÂły w sÂłoneczku i nntech pysznoÂściach takich jak powietrze. NazywajÂą to dumnie odrzywianie siĂŞ pranÂą. Ja tam wole , jak przystaÂło na prawdziwego barbarzyĂące -bigosik ewentualnie sghetti, moÂżna teÂż jak kto lubi schabowego- to taki rerytas dla tych mniej rozwiniĂŞtych jak ktoÂś nie wie. Zapraszam do dyskusji czy jedzenie ma znaczenie- bo przecieÂż moÂżna sie zatruĂŚ i wylÂądowaĂŚ w bardzo nieprzyjemnym miejsu zwanym potocznie przez mÂłodzieÂż sraczem. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 12, 2010, 18:06:36 » |
|
Alez jedzenie ma ogromne znaczenie. Wielu z nas propaguje czosnek i jego zdrowotne wlasciwosci , moze tak , a moze nie... Gwoli rozmyslania zagadka; Dlaczego wampiry odpycha czosnek , dlaczego krew nim "skazona" jest dla nich bezwartosciowa? Czego oni szukaja we krwi a co dzieki czosnkowi nie istnieje? To tak troche na czasie ze wzgledu na pogode i tematyke kinowa. Kiara 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 12, 2010, 20:49:17 » |
|
Siemanko Tronk wlasnie przypomniales mi moje podejscie do tego tematu mozna by powiedziec calkiem niedawno . Wsrod moich przyjaciol nie zabraklo i wegetarianki Ewci otoz wiele razy zadreczajac ja pytaniami doprowadzalem ja do szalu a kiedy juz kipiala na koniec dodawalem ze ja NIGDY ALE TO PRZENIGDY bym tak nie mogl , a dzisiaj na obiadek pomidorowka z ryzem na masle a ciasto na kluski na parze juz rosnie no i koktajl traskawkowy  . U wszystkich moich znajomych uchodze za mistrza grilowanej karkowki , caly sekret polega na jej szczelnym zawinieciu i kilku godzinnym pieczeniu na grilu z przykryciem , kiedys zazeralem sie miesem a dzisiaj czasami pomagam im zawinac ta karkowke nie wytykam ich palcem ani nie narzucam im mojego wyboru , odpowiadam na wszystkie pytania a na koniec sam zadaje jedno , czy lubia cielencinke i czy jak bym przyprowadzil im cielaczka ze lzami w oczach ( one podobno to czuja a dowodem na to sa lzy ) czy oni sami by potrafili wykroic z nich porcje na grila . Co do zywienia samymi promieniami slonca i powietrzem - ja tak nie potrafie , zreszta wiekszosc roslinnosci posiada OWOCE i nie trzeba ich nawet scinac wystarczy tylko pielegnowac i zbierac owoce wspolnej pracy . Kiedys pouzna jesienia widzialem maly sad jablkowy pozostawiony na pastwe losu a na ziemi tysiace zgnilych jablek drzewa wygladaly na bardzo chore a uczucie towazyszace temu widokowi wprowdzaly mnie w gleboka melancholie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 12, 2010, 21:49:23 » |
|
Witaj dczion zrobiło się ciekawie Co do karkuweczki to w środe w Starachowicach będąc miałem przyjemność zjeść taką prosto z rożna soczystą z musztardą świeżutką bułeczką polecam knajpke przy dworcu na przeciw biedronki rewelacja. Napewno zwierzątka czują nie zaprzeczam , ale to chyba Jezus powiedział "zabij i zjedz ale tylko tyle ile potrzebujesz". Czy jakoś tak. Wiesz że nie wszystkie niezbędne minerały dostarczysz organizmowi jedząc ważywa i owoce , a brak żelaza to anemia i co ? Prawo dżungli tak jest świat stworzony łańcuch pokarmowy musi być zachowany tylko ludzi wciąż przybywa a to nie dobrze. Taki świat sobie stworzyliśmy nie zmienisz tego może być tylko gożej żeby to naprawić trzeba rozpocząć grę od nowa , więc albo oczyścimy planete przynajmniej z 6 mld ldzi albo garstka znas rozpocznie nowe życie gdzieś daleko.Może oni będą mieli więcej rozumu. Aha kiara straszną faze załapałaś z tym czosnkiem ale wyraże moją opinie ; nasze babcie polecały czosnek na wiele chorób tak samo jak cebule myśle że może mieć jakieś działanie spowalniające rozwój wirusa. Co wirus ma wspulnego z wampirem a no ma wampir jak każdy pasożyt posiada pewne enzymy substancje bakterje np; tak jak komar , które niwelują objawy jego ingerencji w ciało żywiciela. A tak naprawde to chodzi o to że jak sie nażresz czosnku to nawet wampir Cie nie pocałuje.  hehehe
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 21:59:29 wysłane przez Tronk »
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 12, 2010, 21:52:13 » |
|
Nie odpowiedziales na moje pytanie 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 12, 2010, 22:08:48 » |
|
Wiesz zwie¿¹tka bym nigdy nie zabi³ wyj¹tek stanowi niesamowity g³ód i zagro¹enie ¿ycia b¹dŸ zdrowia mojego lub bliskich , ale musisz wiedzieÌ ¿e rozmawiasz z cz³owiekiem , który pracowa³ na masarni i dziennie przerzuca³em miêsko z oko³o 5.000 krówek i uwierz mi nawet najtwardszy kozak po takiej dniówce zosta³by wegetarianinem, a ja w³aœnie wcinam kanapeczke z krakowsk¹ pychotka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 12, 2010, 22:24:11 » |
|
Co do smaku nie bede polemizowal. Jednak zastanawiam sie czy bylo by takie dobre gdybys jadl pierwszy raz czy to tylko przyzwyczajenie.
pozdrowki dczion
musze uciekac ale wroce elo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tronk
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 12, 2010, 22:32:30 » |
|
Masa klasa jetem typowym Âłysym glupim pakerem i w takim otoczeniu jestem wychowany albo zjadasz albo ciebie zjedza. Mysle tylko o cennych kilogramach masy miesniowej ktora zlapie jak po treningu nafaszeruje sie duza iloscia mieska wysokoenergetycznego i bialkowego. To moja pasja moje prawdziwe Âżycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie i moze uwazac sie za szczesciaza , upadam zagryzam osemki i wstaje pelen agresji a w srodku wrazliwy na nieliczne piekno naturalne tego swiata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 12, 2010, 22:47:12 » |
|
Masa klasa jetem typowym Âłysym glupim pakerem i w takim otoczeniu jestem wychowany albo zjadasz albo ciebie zjedza. Mysle tylko o cennych kilogramach masy miesniowej ktora zlapie jak po treningu nafaszeruje sie duza iloscia mieska wysokoenergetycznego i bialkowego. To moja pasja moje prawdziwe Âżycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie i moze uwazac sie za szczesciaza , upadam zagryzam osemki i wstaje pelen agresji a w srodku wrazliwy na nieliczne piekno naturalne tego swiata.
To juÂż pewien postĂŞp. UÂświadamiasz sobie coÂś ponad to, extra. Tak trzymaj. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 22:47:35 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 12, 2010, 23:16:21 » |
|
Jedz¹c miêso trzeba mieÌ œwiadomoœÌ, ¿e zjadamy jednoczeœnie ca³¹ chemiê wyzwolon¹ podczas uœmiercania zwierzêcia. Agresja to skutek uboczny zjedzonego "kotleta"  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 13, 2010, 15:27:25 » |
|
Tronk''To moja pasja moje prawdziwe Âżycie ten kto nie walczyl w zyciu nie zrozumie mnie'' Zawsze sa lepsi lub gorsi co nie oznacza ze rywalizacja sportowa jest zla ( Kanadyjczycy zrobili na mnie wielkie wrazenie ceremonia otwarcia igrzysk olimpijskich ) jednak proba udowodnienia ze jest sie najlepszym przyciaga wielu na starcie , i predzej czy puzniej mozna zostac pokonanym a tu juz zaczyna sie gra w ktorej mozna zapomniec po co sie to robilo. Czy mozna by to odebrac jako strach , aby nie zostac zaskoczonym kwestia samo obrony , checi szacunku i poczucia bezpieczenstwa . Nie zrozum tego jako oceny , staram sie tylko Ciebie zrozumiec i moze sie uda kiedy mi to wyjasnisz 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|