Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 13:04:37


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jedzenie ma znaczenie  (Przeczytany 77093 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #75 : Lipiec 04, 2011, 11:08:48 »

>Wiki<,
link , który poda³a¶ mnie siê nie otwiera, nie bêdziesz mia³a nic przeciw je¶li podam ten:

http://biznes.onet.pl/10-mitow-o-polskiej-zywnosci,18861,3776678,1,fotoreportaze-detal-galeria

i na tej stronie mo¿na przeczytaæ wiêcej tego typu ciekawostek:

http://szukaj.onet.pl/query.html?qt=10%20mit%C3%B3w%20o%20polskiej%20%C5%BCywno%C5%9Bci
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Wrzesieñ 23, 2011, 16:54:09 »

 U¶miech



Jeste¶my tym, co jemy – bardziej dos³ownie ni¿ nam siê wydawa³o

Jeste¶ tym, co jesz – mówi przys³owie i teraz okazuje siê, ¿e mo¿e byæ w nim wiêcej prawdy ni¿ nam siê wydawa³o. Materia³ genetyczny niektórych ro¶lin mo¿e bowiem przetrwaæ proces trawienia i dostaæ siê do naszego krwiobiegu i dalej – wp³ywaæ na nasze geny.

MikroRNA (znane te¿ jako miRNA) to miniaturowe cz±steczki RNA o d³ugo¶ci 21-23 nukleotydów. Odpowiadaj± one za ekspresjê – a wiêc odczytywanie i przepisywanie innych genów na finalne produkty – czyli bia³ka lub ró¿ne formy RNA. Wi±¿± siê one z tak zwanym informacyjnym RNA (mRNA; ang. messenger RNA), które przenosi informacje z genów do aparatu translacyjnego. Gdy miRNA zwi±¿e siê z mRNA skutecznie blokuje ono jego produkcjê.

Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, które cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, ¿e niektóre z nich nie pochodz± z naszego organizmu, lecz od ro¶lin. Jedn± z najpopularniejszych ro¶lin tego typu by³ ry¿ – podstawa chiñskiej diety. Badania przeprowadzone na myszach potwierdzi³y to – faktycznie czê¶æ miRNA pochodzi z tego co jemy.

Po wszczepieniu myszom pochodz±cego z ry¿u miRNA, naukowcy odkryli ¿e ilo¶æ naturalnie wystêpuj±cego w naszym organizmie enzymu filtruj±cego LDL (ang. low density lipoproteins – czyli tak zwany „z³y cholesterol” o niskiej gêsto¶ci) spad³a. Ry¿owe miRNA wi±za³o siê w³a¶nie z informacyjnym RNA tego enzymu powoduj±c to, ¿e nie by³ on skutecznie produkowany.

Prowadz±c badania dalej – podano myszom moleku³y, które wy³±czaj± dzia³anie miRNA – co spowodowa³o wzrost poziomu enzymu i obni¿enie poziomu LDL.

Tak wiêc po raz kolejny prawda ludowa ma w sobie du¿o wiêcej m±dro¶ci ni¿ widaæ na pierwszy rzut oka. Pytanie jakie siê teraz pojawia to jak za pomoc± miRNA wp³ywaj± na nasz organizm inne ro¶liny. Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupe³nie now± drogê, o której póki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

¬ród³o: blogs.discovermagazine.com



Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Wrzesieñ 24, 2011, 20:05:06 »

Cytuj
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, które cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, ¿e niektóre z nich nie pochodz± z naszego organizmu, lecz od ro¶lin. Jedn± z najpopularniejszych ro¶lin tego typu by³ ry¿ – podstawa chiñskiej diety. (..). Ry¿owe miRNA wi±za³o siê w³a¶nie z informacyjnym RNA

Wygl±da na to, ¿e poprzez ¿ywno¶æ da siê wrêcz programowaæ nasze geny. Czy¿by to by³o celem producentów GMO ?

Cytuj
Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupe³nie now± drogê, o której póki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

My nie wiemy  nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedz±.

Na szczê¶cie to wszystko s± rzeczy wtórne. Na nasze geny najwiêkszy wp³yw ma ... ¦wiadomo¶æ U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #78 : Wrzesieñ 24, 2011, 20:10:04 »

Cytuj
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, które cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, ¿e niektóre z nich nie pochodz± z naszego organizmu, lecz od ro¶lin. Jedn± z najpopularniejszych ro¶lin tego typu by³ ry¿ – podstawa chiñskiej diety. (..). Ry¿owe miRNA wi±za³o siê w³a¶nie z informacyjnym RNA

Wygl±da na to, ¿e poprzez ¿ywno¶æ da siê wrêcz programowaæ nasze geny. Czy¿by to by³o celem producentów GMO ?

Cytuj
Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupe³nie now± drogê, o której póki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

My nie wiemy  nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedz±. Z politowaniem

Na szczê¶cie to wszystko s± rzeczy wtórne. Na nasze geny najwiêkszy wp³yw ma ... ¦wiadomo¶æ U¶miech

Czyli, sprawa wyja¶niona.
Wiadomo czemu s³u¿y GMO i nie ma co owijaæ w bawe³nê. A pomy¶leæ, ¿e wci±¿ próbuj±, równie¿ "nasi".
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2011, 20:10:18 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Listopad 25, 2011, 00:42:29 »


Cholesterol – koniec mitu?

    Cholesterol – to s³owo spêdza sen z powiek wielu ludziom wierz±cym, ¿e ich stan zdrowia, o ile jego stê¿enie we krwi przekracza magiczna liczbê 200 mg na 100 ml – grozi ciê¿kimi konsekwencjami jak mia¿d¿yca i w koñcu zawa³ serca i ¶mieræ. Tymczasem najnowsze badania s± uspokajaj±ce. Poziom cholesterolu we krwi nie znaczy nic wiêcej ni¿ to. Mówi±c o tych badaniach „najnowsze” dodaæ nale¿y, ¿e to trochê na wyrost, potwierdzaj± one bowiem wyniki badañ z lat 50.tych. Uspokajaj±c Czytelników nale¿y stwierdziæ, ¿e:
    1.Normy poziomu cholesterolu we krwi s± ustalane odgórnie i nijak siê maj± do rzeczywistego stanu zdrowia. W latach 60.tych norm± by³o 150-260 mg na 100 ml, po czym obni¿ono j± do 200 a teraz mówi siê o dalszej obni¿ce zawieszonej poprzeczki. To „obni¿enie” zupe³nie „przypadkowo” zbieg³o siê ze zwielokrotnieniem zysków „pewnych”, mo¿na by nawet zaryzykowaæ twierdzenie „najpewniejszych” firm farmaceutycznych. Tymczasem do¶wiadczenia kliniczne dowodz±, ¿e zawa³owi ulegaj± równie¿ osoby o poziomie poni¿ej 190 mg. Co wiêcej, zasiana panika dbania o poprawn± normê cholesterolu i zwi±zane z tym stresy prowadz± do nerwic i s± w sumie czynnikiem znacznie bardziej sprzyjaj±cym chorobom serca.
    2.Cholesterol zdolne s± produkowaæ wszystkie komórki j±drzaste organizmu a jego poziom we krwi ma lu¼ny zwi±zek z jako¶ci± po¿ywienia. Jest niezbêdny do prawid³owego funkcjonowania organizmu, w tym uk³adu nerwowego, produkcji hormonów steroidowych, kwasów ¿o³±dkowych i sk³adnikiem b³on komórkowych. Zbyt niski jego poziom objawia siê bezp³odno¶ci± u zwierz±t.
    3.Zawieraj± go tylko produkty pochodzenia zwierzêcego, w tym tak¿e i ryby. Te ostatnie nies³usznie s± podawane jako przyk³ad w³a¶ciwej diety zapobiegaj±cej mia¿d¿ycy i to nie tylko z powodu du¿ej zawarto¶ci metali ciê¿kich na skutek zatrucia mórz. £y¿ka tranu, kiedy¶ nagminnie podawany dzieciom, zawiera tyle samo cholesterolu co 100 g smalcu. Mimo to olej rybi ma chroniæ przed mia¿d¿yc±.
    Na marginesie warto zauwa¿yæ, ¿e ¶rednio Japoñczycy maj± gorszy lipodogram i wy¿sze ci¶nienie ni¿ Amerykanie, rzadziej siê lecz±, a mimo to ¿yj± d³u¿ej.
    4.Podzia³ na dobry i z³y cholesterol jest myl±cy, gdy¿ obydwa spe³niaj± wa¿ne funkcje w organizmie lecz t³umaczenie zachodz±cego zwi±zku wykracza poza ramy niniejszego tekstu. Heroiczne wysi³ki zmierzaj±ce do wykluczenia go z diety sprowadzaj± dietê do ograniczenia spo¿ywania t³uszczów. Jednak paradoksalnie, ¿ywienie nisko t³uszczowe sprzyja kamicy ¿ó³ciowej poprzez zmniejszenie wydzielania ¿ó³ci  i redukcjê skurczów woreczka ¿ó³ciowego, powoduj±c jej zgêstnienie, a przez to zwiêksza produkcjê cholesterolu.
    5.Regularne spo¿ywanie niewielkich ilo¶ci alkoholu, np. wina przed jedzeniem lub w trakcie, zmniejsza ryzyko zachorowalno¶ci na mia¿d¿ycê.
    6.Nie wdaj±c siê w szczegó³owe wyja¶nienia podkre¶liæ nale¿y, ¿e ryzyko to zwiêksza siê nie poprzez wiêksz± zawarto¶æ t³uszczy w diecie, lecz ze wzglêdu na ma³a ilo¶æ bia³ka, a szczególnie aminokwasu metioniny. Krótko mówi±c: wiêcej bia³ka i witamin przy umiarkowanej ilo¶ci t³uszczu i zmniejszeniu cukru - chroni przed mia¿d¿yc±.
    7.Tyciu i zwi±zanemu z tym ot³uszczeniu w±troby sprzyjaj±... ... wêglowodany.
    Konkluzje powy¿sze potwierdzaj± to, o czym wielokrotnie pisa³em: najwa¿niejsza jest zbilansowana dieta. Je¶æ mo¿na w zasadzie wszystko, pod warunkiem, ¿e bêd± to produkty jak najmniej przetworzone (zw³aszcza chemicznie). Jadamy za du¿o wêglowodanów i cukrów, no mo¿e te¿ i t³uszczy, a za ma³o ro¶lin str±czkowych czyli bia³ka.
    Pamiêtajmy, ¿e w³a¶ciwa dieta to tylko jeden z warunków zdrowia.
                                    Jan Pokrywka
http://www.ng.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=2
Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Listopad 25, 2011, 10:41:19 »

Wreszcie wiem dlaczego bedac wegetarianka mam cholesterol 360 i ani wiecej ani mniej od kiedy robie badania.
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Listopad 25, 2011, 17:01:32 »

To co¶ smacznego i zdrowego na "dobry cholesterol" ale to tylko miêdzy innymi  :
¯URAWINA

To dzia³a!
Dziêki pracom zespo³ów badawczych uda³o siê dok³adnie ustaliæ, co sprawia, ¿e ¿urawina tak skutecznie zapobiega infekcjom dróg moczowych. Otó¿ zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza siê do najsilniejszych, jakie mo¿na znale¼æ w tej grupie zwi±zków. S± one o tyle wyj±tkowe, ¿e maj± podwójne wi±zania chemiczne miêdzy cz±steczkami. ¯adne inne poliantocyjanidy (ani te pochodz±ce z jagód, ani z winogron) ich nie posiadaj±. Naukowcy przypuszczaj±, ¿e w³a¶nie owe podwójne wi±zania sprawiaj±, ¿e bakterie nie mog± „przyczepiæ siê” do tkanki wy¶cie³aj±cej przewód moczowy i dlatego ³atwo je usun±æ z organizmu. ¯urawina ma te¿ silne dzia³anie bakteriobójcze. Badania amerykañskie wykaza³y, ¿e wyci±g z tej ro¶liny niszczy a¿ 80 proc. szczepów bakterii odpornych na antybiotyki!

Jak antybiotyk
¯urawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza równie¿ pektyn, b³onnika, wêglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. ¿elaza (co sprawia, ¿e jest polecana osobom z anemi±), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagaj±ce organizm w walce z gryp±, a tak¿e infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze zwi±zków obecnych w ¿urawinie odka¿a gard³o oraz jamê ustn±, przeciwdzia³a zagnie¿d¿aniu siê bakterii w nab³onku jamy ustnej. Dziêki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Mo¿na wiêc powiedzieæ, ¿e ¿urawina dzia³a niczym naturalny antybiotyk.


http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=informacje&id=12

Co to s± te proantycyjanidy mnie zaciekawi³o i dokopa³em sie, ze one s± nawet lepsze ni¿ vit C w redukownaniu wolnych rodników :

S± to polimeryczne struktury katechin zawarte w ro¶linach (..)s± ³atwo przyswajalne przez organizm cz³owieka i poza dzia³aniem antyoksydacyjnym (w³a¶ciwo¶ci antyoksydacyjne s± ok. 20 razy wiêksze ni¿ wit. C i ponad dwukrotnie wiêksze ni¿ bioflawonoidów ogólnie) wywo³uj± korzystny wp³yw na:
- strukturê i stabilno¶æ w³ókien kolagenowych (jest to szczególna w³a¶ciwo¶æ przypisywana OPC w³a¶nie, generalnie katechiny te¿ wykazuj± takie dzia³anie, jednak OPCs s± 4,5 razy efektywniejsze)
- wzmacniaj± naczynia krwiono¶ne (ju¿ jednorazowa dawka 100 mg wzmacnia naczynia krwiono¶ne).

http://www.laboratoriumurody.pl/forum/proantocyjanidy-porownanie-pycnogenolu-i-winogron,t569.html

Tak¿e zim± zamiast  s³odyczy lepiej wci±gn±æ szklankê suszonych owoców ¿urawiny. Mniam . Jest s³odko i zdrowo.
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #82 : Luty 19, 2012, 22:25:06 »

(1/9) Zobacz, co pakuj± do fast-foodów. Koszmarne sk³adniki
Niedziela [19.02.2012, 12:37]


Maren Winter/CC 3.0

To dwa najbardziej popularne ¼ród³a L-cysteiny, aminokwasu u¿ywanego do produkcji ciasta. L-cysteina wytwarzana jest z ludzkich w³osów i pierza kaczki (wed³ug Vegetarian Resource Group oko³o 80 proc.).

TM

1/9

...

http://www.sfora.pl/Zobacz-co-pakuja-do-fast-foodow-Koszmarne-skladniki-g40679
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #83 : Luty 26, 2012, 17:09:25 »

Gigantyczna afera w bran¿y spo¿ywczej


Na polski rynek w ostatnich latach mog³o trafiæ tysi±ce ton przetworów miêsnych, do produkcji których u¿yto soli przemys³owej - ustalili reporterzy RMF FM.
¦ledztwo w tej sprawie od kilku miesiêcy prowadzi Centralne Biuro ¦ledcze oraz prokuratura w Poznaniu. Ju¿ zatrzymano 5 osób, które kupowa³y sól przemys³ow±, a pó¼niej sprzedawa³y j± jako spo¿ywcz± do zak³adów miêsnych.

S³u¿by nie wykluczaj± zamkniêcia co najmniej piêciu zak³adów, je¶li oka¿e siê, ¿e produkty sprzedawane do masarni by³y szkodliwe dla zdrowia. Tego dowiemy siê, gdy prokuratura otrzyma wyczerpuj±ca opiniê bieg³ych, którzy zbadali produkty sprzedawane przez firmy nale¿±ce do zatrzymanych osób. Reporter RMF FM Roman Osica ustali³ jednak, ¿e policyjni eksperci podejrzewaj±, ¿e sól przemys³owa, która normalnie s³u¿y miêdzy innymi do posypywania oblodzonych dróg, mo¿e byæ rakotwórcza.

 Jak ustalili reporterzy ¶ledczy RMF FM, trzy firmy od kilku lat skupowa³y sól, która nie nadawa³a siê do jedzenia, w zak³adach we W³oc³awku. Za tonê soli p³acili oko³o 140 z³otych. Do zak³adów miêsnych produkt sprzedawali ju¿ jako sól spo¿ywcz±, zarabiaj±c na tym kilkukrotnie.

CB¦ ju¿ od kilku miesiêcy prowadzi tajne dzia³ania w celu ustalenia, gdzie dok³adnie trafia³a sól przemys³owa. Dok³adnie prze¶ledzono miejsca sk±d brano produkt i drogê, jak± sól pokonywa³a. Okaza³o siê, ¿e zagro¿one mog± byæ zak³ady w ca³ej Polsce. Prokuratorzy nie chc± jednak podawaæ miejsc, gdzie trafia³a sól, by nie wywo³ywaæ na razie niepotrzebnej paniki.

Z informacji reporterów RMF FM wynika jednak, ¿e w grê wchodz± tak¿e znane na rynku zak³ady miêsne, które sprzedaj± swoje wyroby w sieciach hipermarketów w ca³ym kraju. Niepokoj±cy jest tak¿e fakt, ¿e firmy te dzia³a³y od kilku lat. To oznacza, ¿e mo¿emy mieæ do czynienia z najwiêksz± afer± spo¿ywcz± w Polsce w ostatnich latach.

�ród³o informacji: RMF

http://fakty.interia.pl/polska/news/gigantyczna-afera-w-branzy-spozywczej,1764482,3
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 17:10:42 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Luty 26, 2012, 18:06:40 »

No proszê.... jak dobrze byæ wegetarianinem! Sól kupujê w sporych ilo¶ciach ale zawsze dobrej jako¶ci nie jodowan±.

Kiara U¶miech U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Luty 26, 2012, 21:59:36 »

Co siê dzieje w ¿o³±dku po zjedzeniu chiñskiej
zupki?

dodano: 2012-02-16 (09:53)


(fot. www.sxc.hu)

Stowarzyszenie TEDxManhattan 2011, zajmuj±ce siê propagowaniem zdrowego od¿ywiania, przeprowadzi³o specjalne badanie, by sprawdziæ jak ¿o³±dek cz³owieka radzi sobie ze strawieniem dania typu "chiñska zupka".

Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e najlepsze dla zdrowia s± domowe posi³ki, które przygotujemy sami na bazie naturalnych produktów. Zupy, sa³atki, surówki, miêsa, sosy – wszystko, co przyrz±dzone we w³asnej kuchni jest nie tylko zdrowsze, ale najczê¶ciej tak¿e smaczniejsze ni¿ chiñskie zupki, fast – foody i inne przetworzone potrawy. Nierzadko zdarza siê, ¿e osoby jedz±ce w po¶piechu cierpi± z powodu zgagi, niestrawno¶ci czy innych dolegliwo¶ci ze strony uk³adu pokarmowego.

Czym ró¿ni siê proces trawienia dania instant od domowego posi³ku?

Sprawdzi³a to organizacja TEDxManhattan 2011. Do ¿o³±dka kobiety – Stefani Bardin – wprowadzono specjalne kapsu³ki z kamerami, a nastêpnie obserwowano jak narz±d radzi sobie z procesem trawienia dwóch ró¿nych posi³ków. Pierwszym by³a chiñska zupka z makaronem, ¿elki i napój izotoniczny. Drugie badanie przeprowadzono kilka miesiêcy pó¼niej, a w jego trakcie kobiecie podano tradycyjny rosó³ z makaronem, herbatê i ¿elki domowej roboty. Efekt eksperymentu mo¿ecie obejrzeæ poni¿ej:

<a href="http://www.youtube.com/v/zi_DaJKsCLo?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/zi_DaJKsCLo?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Jak widaæ na filmie, organizm kobiety mia³ wielkie problemy ze strawieniem sztucznej ¿ywno¶ci. Znacznie szybciej poradzi³ sobie z domowym posi³kiem. Makaron z chiñskiej zupki zachowa³ kszta³t po dwóch godzinach od spo¿ycia, domowe kluseczki by³y w tym czasie w znacznej czê¶ci roz³o¿one. Wszystkiemu winne jest 15 ulepszaczy znajduj±cych siê w chiñskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej!

Inne sk³adniki to miêdzy innymi glutaminian sodowy, chemiczne spulchniacze, polepszacze smaku i konserwanty. Wszystkie s± bardzo wolno trawione przez ludzki organizm, a w nadmiarze staj± siê niebezpieczne dla zdrowia. Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko oty³o¶ci, mo¿e upo¶ledziæ wzrok, powodowaæ migreny, uczulaæ, a nawet powodowaæ astmê.



{b]Jak oczy¶ciæ organizm z toksycznych zwi±zków? Jest na to kilka metod:[/v]

- Picie du¿ych ilo¶ci p³ynów - co najmniej 2 litry codziennie. Mo¿e to byæ woda, zielona herbata, dziurawiec, sok z kiszonych buraków, sok z kiszonej kapusty.
- Zero soli - nale¿y zast±piæ j± innymi przyprawami. Mo¿e to byæ kminek, majeranek, lubczyk, tymianek czy bazylia.
- Jab³ka z cynamonem lekko zapieczone w piekarniku – spo¿ywamy je w razie nag³ego poczucia g³odu.
- Sauna – raz lub dwa w tygodniu je¿eli nie ma innych przeciwwskazañ. ¦wietnie oczyszcza organizm.
- Naprzemienny ciep³y i zimny prysznic– poprzez pobudzenie kr±¿enia krwi i limfy wszystkie komórki cia³a s± lepiej zaopatrzone w nie tylko w tlen, ale tak¿e w sk³adniki od¿ywcze.

Je¿eli to nie pomo¿e, trzeba zastosowaæ tygodniow± detoksykacjê organizmu, która mo¿e okazaæ siê pomocna i uratuje nie tylko nasze zdrowie, ale tak¿e pozwoli zrzuciæ kilka kilogramów, które stanowi± zmagazynowane w ciele chemikalia. Poza tym, warto siê zastanowiæ, zanim nastêpny raz siêgniemy po zupkê w proszku.

psz/amo

                    Nie wiesz, jak siê zdrowo od¿ywiaæ? Porad¼ siê specjalisty!

http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Co-sie-dzieje-w-zoladku-po-zjedzeniu-chinskiej-zupki,wid,14257426,wiadomosc.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #86 : Luty 27, 2012, 12:52:23 »

.."daj siê zaskoczyæ jako¶ci± Biedronki, codziennie niskie ceny.." Du¿y u¶miech  Z³y
http://tvñ24.pl/szkodliwycukierzbiedronki.html
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 13:42:16 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Marzec 01, 2012, 12:08:04 »

Szkodliwy cukier i szkodliwa sól ...
Afera solna :
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/afera-solna/ujawniono-kulisy-afery-solnej-rakotworcza-sol-traf,1,5043887,wiadomosc.html

jeden z komentarzy pod artyku³em :
Cytuj
Wyt³umaczcie mi jak to mo¿liwe, ¿e prokuratura wiedzia³a o tym procederze od lat i nic nie robi³a pozwalaj± na jego trwanie? Mnie nasuwa siê tylko jedna odpowied¼ - "decyzja odgórna" kogo¶ wa¿nego czerpi±cego zyski z tego procederu
Taka sól znalaz³a siê w przetworach miêsnych, zbo¿owych (chleb, bu³ki) , nie mówi±c o makaronach i wielu , wielu innych produktach.
Wygl±da na to, ¿e skoro pozwalano na ten proceder to z premedytacj±. Teraz ,kiedy  "mleko siê rozla³o" równie¿ z premedytacj± , dobior± siê powoli do wszystkich firm, które wykorzystywa³y ska¿on± sól do swoich produktów. Wiele ma³ych firm , kupuj±cych t± tani± sól (bez wiedzy o tym, ¿e jest ska¿ona ) wypadnie z rynku, bo je¶li nawet nie zostan± ukarane za niewiedzê, to i tak bêd± musia³y wycofaæ produkty z rynku na w³asny koszt.

Dla mnie wniosek jest taki, ¿e afera jest wynikiem dwóch strategii - po pierwsze ludzkiej chciwo¶ci , a po drugie cichego przyzwolenia w³adzy na chory proceder.
Teraz oczywi¶cie zrobi± pokazowe procesy, ale to te¿ jest czê¶æ planu "fa³szywej flagi" .

Tylko ¶wiadomy wybór mo¿e nas jako tako uchroniæ przed zagro¿eniami z rynku ¿ywno¶ci. Sól morska z certyfikatem jej pochodzenia jest zdrowa, wbrew ostrze¿eniom o szkodliwo¶ci soli jako takiej. To sól spo¿ywcza pozyskiwana na wielk± skalê metodami przemys³owymi stanowi zagro¿enie, a nie naturalna.
Je¶li cukier, to jak najmniej przetworzony. Br±zowy, lub trzcinowy.
Oczywi¶cie cukier i sól to powszechnie wystêpuj±ce sk³adniki w ka¿dej zakupionej przez nas przetworzonej ¿ywno¶ci, wiêc tak czy inaczej wielkiego wyboru nie mamy.

Szczê¶liwy, kto kupuje produkty pochodz±ce od uczciwego rolnika na targowiskach wiejskich ....
Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Marzec 01, 2012, 12:43:37 »

jeszcze lepiej aby sól... zeskrobywaæ z siebie w lecie i gromadziæ  :]
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #89 : Marzec 02, 2012, 11:51:44 »

Nasza pasza powszednia

Autor: POKORNA (zredagowany przez: Magda G³owala-Habel)

"Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj...", tyle tylko, ¿e ten chleb jest dla nas coraz mniej zjadliwy. Ile jest cukru w cukrze? Miêsa w kie³basie? Prawdziwego soku w soku? Pamiêtacie smak i trwa³o¶æ kie³basy sprzed 20 lat, albo szynki? Gdyby¶my wiedzieli, co jemy...

Mamy now± aferê, tym razem zwi±zan± z sol±. Przedsiêbiorczy rodzimi biznesmeni wpadli na pomys³, ¿eby sól przeznaczon± do posypywania zimowych dróg, sprzedawaæ jako sól spo¿ywcz±. Pomys³ genialny w swej prostocie, bo który z naszych producentów ¿ywno¶ci, bêdzie sprawdza³ jako¶æ i pochodzenie soli? Wa¿ne, ¿e kupili ten niezbêdny do wszelkiej produkcji ¿ywno¶ci ¶rodek trochê taniej, a nie sk±d on pochodzi i co w sobie zawiera.

Ta naj¶wie¿sza afera obna¿a ignorancjê i arogancjê producentów, którzy widocznie w ogóle nie sprawdzaj± ¼róde³ pochodzenia produktów, z których produkuj± ¿ywno¶æ dla ludzi. Priorytetem jest ¿eby produkowaæ du¿o i tanio, aby zarobiæ jak najwiêcej, bo klient i tak kupi. Dlatego mamy w markecie miêso, które po upieczeniu traci ponad po³owê swojej masy; kie³basê, która ocieka wod±, pseudo szynkê nabit± jak±¶ galaretowat± substancj± oraz wêdzony boczek wygl±daj±cy jakby z mamuta, bo ma kilkana¶cie centymetrów grubo¶ci. Widzia³ kto¶ ¶wie¿y surowy boczek takiej grubo¶ci? Ja nie widzia³am i wiem, ¿e prawdziwy boczek ma co najwy¿ej parê centymetrów, a po obróbce jeszcze go ubywa.

W sklepie wybór ogromny, szynek co niemiara, a przecie¿ szynka, to szynka, czyli zad od wieprzka i zawsze powinien wygl±daæ i smakowaæ tak samo. A my mamy jeszcze takie cuda, jak ró¿ne polêdwice z drobiu (chyba wielko¶ci strusia), szynki z indyka i parówki z ciel±t, które z cielêcin± ³±cz± tylko przyprawy.

JEDZMY NA ZDROWIE?

Widzê w sklepie mamê kupuj±c± paróweczki i chudziutk± szyneczkê z drobiu dla dziecka, która wybiera zdawa³oby siê najlepsze k±ski dla pociechy. Potem kupuje trochê sera ¿ó³tego z promocji, który okazuje siê byæ wyrobem seropodobnym, dalej bierze soczki, serki homogenizowane i jogurciki. Jeszcze ogóreczek, dwa pomidorki i rzodkiewki (jest luty!). Niech dziecko je, niech ro¶nie i dobrze siê rozwija, na zdrowie. Codzienna porcja chemii dostarczona. Tylko nie wie, dlaczego dziecko tak czêsto choruje, jest nerwowe, ma k³opoty z wypró¿nianiem, próchnicê mleczaków.

Zreszt± starsi ludzie zachowuj± siê podobnie i "zdrowo" ¿ywi± siê drobiem, który jest faszerowany antybiotykami i hormonami, a potem skar¿± siê na niestrawno¶æ i inne dolegliwo¶ci. Chlebek te¿ tylko zdrowy, czyli razowy, który w rzeczywisto¶ci zosta³ zaciemniony karmelem. Krótko mówi±c: jemy paszê dla ludzi, która z prawdziwym jedzeniem ma coraz mniej wspólnego. Nawet konserwy dla zwierz±t maj± wiêksz± zawarto¶æ miêsa i mniej chemii, ni¿ te produkowane dla ludzi. Soki produkowane z koncentratów, nektary i napoje, które wypar³y nasze tradycyjne kompoty, równie¿ funduj± nam zwi±zki chemiczne, z którymi musi walczyæ nasz organizm. Wszystko to ³adnie opakowane i zachêca nas swoimi witaminami i b³onnikiem, samo zdrowie, nic tylko piæ i ¿yæ a¿ do ¶mierci.

LASOWANIE MÓZGÓW

Przez lata wpierano nam, ¿e mas³o jest be. Wmawiano nam, ¿e tylko margaryny zapewni± nam zdrowie i d³ugowieczn± sprawno¶æ, bo mas³o to pewna skleroza, mia¿d¿yca w koñcu udar. Potem nauczono nas sma¿yæ wszystko na oleju, bo smalec ma z³e kwasy t³uszczowe, za¶ mleko tylko UHT z kartonu, bo jest wolne od bakterii.

Okresami wmawiano nam, ¿e niebezpieczne jest miêso wo³owe, albo wieprzowe, zdrowy tylko drób, a najlepsze s± ryby. Nikt nie mówi³, ¿e te ryby s± hodowane jak tuczniki i ³aduje siê w nie hormony ¿eby szybciej ros³y. To wszystko przewinê³o siê przez nasze sto³y i uk³ady trawienne. Uzale¿niono nasze smaki od glutaminianu sodu, który jest dodawany do wszystkich przypraw i dañ, do tego stopnia, ¿e bez niego potrawa nie smakuje. Obecnie panuje trend na potrawy bez glutaminianu i producenci, którzy karmili nas tym ¶wiñstwem przez lata, na opakowaniach wielkimi literami pisz±, ¿e produkt jest bez tego zwi±zku chemicznego. Co dali w zamian?

ZABIJA NAS WYGODA

Wokó³ siebie widzê dzieci, nastolatki, m³odzie¿, których wiek czêsto nie sposób okre¶liæ. Dziewczyna wysoka, dobrze rozwiniêta fizycznie i wygl±daj±ca na licealistê, okazuje siê byæ 13-latk±. Ch³opcy, którym w±s sypie siê za wcze¶nie, zbyt wcze¶nie ³ysiej±cy m³odzieñcy, masa dzieci i m³odzie¿y z nadwag±. Chrupi± chipsy i popijaj± napojami energetycznymi, albo przes³odzonymi sokami. Wszyscy jacy¶ wiêksi, ciê¿si, wy¿si i bardziej rozwiniêci, ni¿ poprzednie pokolenia. To jest w³a¶nie wp³yw chemicznej ¿ywno¶ci.

Reklamy zakorzeni³y w nas lenistwo, bo ³atwiej jest wsypaæ gotowy suchy produkt do miski, dodaæ szklankê oleju, dwa jajka, zamieszaæ, wstawiæ do piekarnika i mo¿na byæ dumnym z niby domowego ciasta. Ten wypiek ma tle wspólnego z domowym ciastem, co z³oto z tombakiem. W³a¶nie wygoda jest cichym zabójc± naszej dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. Swojska prawdziwa kie³basa z miêsa, mielonka ze s³oika, upieczony pasztet, w³asny kompot, sok czy powid³a, w³asnorêcznie kiszona kapusta i ogórki. Zakupy tylko w ma³ym zak³adzie masarskim, a nie w markecie - to jedyny sposób normalnego ¿ywienia w dzisiejszych czasach.

£atwiej jest jechaæ do marketu i kupiæ gotowe produkty, ale zdrowia i smaku tam nie dostaniemy. Wszelkie przepisy na swojskie wyroby i przetwory znajdziemy we w³asnych domach: u matki, babki czy starszej s±siadki. Zreszt± sieæ pêka od prostych i sprawdzonych receptur. Powrót do czasów, które by³y nie tak dawno. I jeszcze taka jedna dygresja, i¿ nadesz³y czasy, ¿e mo¿e wreszcie docenimy nasze dawne proste dobre jedzenie, które pachnia³o i smakowa³o prawdziwie, a nie chemicznymi aromatami i poprawiaczami smaku. I nie bêdziemy trz±¶æ siê ze strachu, ¿e jedli¶my sól do posypywania ulic. Ta sól, to akurat piku¶, przy wszystkich "wk³adkach" i dodatkach, jakie przez lata zaserwowali nam producenci ¿ywno¶ci.

http://interia360.pl/polska/artykul/nasza-pasza-powszednia,52194
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
east
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Marzec 02, 2012, 13:29:08 »

Tyle, ¿e nawet kupuj±c na straganach nie mamy ¿adnej gwarancji, ¿e towar jest z ekologicznej uprawy. Hipermarkety bêd±ce w rêkach globalnych koncernów wygrywaj± cenami. 
Ciekawe czy gdyby powsta³a wy³±cznie polska sieæ , powiedzmy spó³dzielnia jak kiedy¶  GS-y , która deklarowa³aby wy³±cznie krajowe pochodzenie produktów prosto od rolnika, który uprawia zdrowo i ekologicznie (bez GMO)  to czy ludzie zaufaliby i kupowali tam choæby wychodzi³o lekko dro¿ej ?
S±dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz±dzanych nowocze¶nie i uczciwie, obejmujacych cal± drogê ¿ywno¶ci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywno¶æ ) do straganu.

..to ja lecê po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogórki na pobliski straganik. Czas na sa³atkê Mrugniêcie
Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Marzec 02, 2012, 13:32:51 »

East, chyba mylisz GS z... PGR  :]

..to ja lecê po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogórki na pobliski straganik. Czas na sa³atkê Mrugniêcie
nom, dobrze, ¿e mróz zel¿a³, bo 3 tygodnie temu rzodkiewkê musia³em wykopywaæ kilofem
u mnie te¿ na dzia³ce dojrzewaj± teraz pierwsze pomidory, no i ogórki jakie ³adne nagle pokaza³y siê po stopnieniu ¶niegu, tylko na zbiór marchewki bêdê musia³ poczekaæ jeszcze ze 3 tygodnie...   
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 13:35:19 wys³ane przez arteq » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Marzec 02, 2012, 13:54:25 »

To widocznie Arteq nie wiesz jak siê dzi¶ w kraju uprawia pomidory i ogórki w ¶rodku zimy Mrugniêcie. W szklarniach ,sztuczne o¶wietlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w we³nie mineralnej .


Jak chcesz to Ci podam linka do firmy , która robi na tym biznes ...

z tym GS-em nie pomyli³em sie ...
GS = Gminna Spó³dzielnia
Oto przyk³adowy GS :


Sieæ istnieje, ale s³abo przêdzie . Problemem jest mentalno¶æ ludzka z innej epoki ...

Gminne Spó³dzielnie i ich sieæ handlowa s± jako ca³o¶æ w bardzo trudnej sytuacji – mówi Józef Gawlik, prezes GS w Wilamowicach, d³ugoletni dzia³acz spó³dzielczy, a jeszcze do niedawna szef Rady Nadzorczej Krajowego Zwi±zku Rewizyjnego Spó³dzielni „Samopomoc Ch³opska”. – To efekt niespotykanego rozproszenia sieci sklepów spó³dzielczych, marnej ich lokalizacji oraz s³abej kondycji finansowej. By³y co prawda próby powo³ania grup zakupowych dla potrzeb spó³dzielni, aby je wesprzeæ zarówno organizacyjnie, jak i w pozyskiwaniu towaru, jednak zakoñczy³y siê one fiaskiem – np. w Jele¶ni kilka spó³dzielni powo³a³o specjalna spó³kê, która teoretycznie egzystuje do dzi¶, jednak znajduje siê w fazie schy³kowej. Podobn± dzia³alno¶æ na rzecz gminnych spó³dzielni mia³a podj±æ utworzona w Warszawie spó³ka osób prawnych, ale i ta inicjatywa siê nie powiod³a. S±dzê, ¿e pora¿ki te w du¿ej mierze wynika³y z braku komputeryzacji, bez której tworzenie nowoczesnej sieci handlowej nie jest ju¿ mo¿liwe. A pod tym wzglêdem GS-y s± niezwykle zapó¼nione.(..)
Nikt tego oficjalnie nie przyzna, ale wa¿n± przyczyn± s³abej kondycji wielu GS-ów jest sposób funkcjonowania ich zarz±dów oraz struktura w³asno¶ciowa. Liczba cz³onków spó³dzielni kurczy siê, a ci, którzy pozostaj± to zazwyczaj ludzie starsi, nie zawsze bêd±cy w stanie dostosowaæ siê do wymogów wspó³czesnego handlu. A zbycie lub przekazanie udzia³ów w spó³dzielniach nastêpcom wcale nie jest pod wzglêdem prawnym takie ³atwe. W efekcie, na czele tych podmiotów staj± czêstokroæ ludzie przypadkowi, nie znaj±cy siê na handlu i d±¿±cy do tego, aby wyprzedawaæ i przejadaæ maj±tek. To te¿ powoduje, ¿e wiele GS-ów znajduje siê dzi¶ na równi pochy³ej.

http://www.gspiensk.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=19

Chocia¿ z odrobin± nowoczesnego podej¶cia i przy ¶wiadomym wsparciu rolników sieæ by mog³a rozkwitn±æ.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 14:10:07 wys³ane przez east » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Marzec 02, 2012, 19:29:04 »

To widocznie Arteq nie wiesz jak siê dzi¶ w kraju uprawia pomidory i ogórki w ¶rodku zimy Mrugniêcie. W szklarniach ,sztuczne o¶wietlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w we³nie mineralnej .
no w³a¶nie, zapomnia³e¶ jeszcze dodaæ ¿e przy okazji pakuje siê w to du¿o chemii, a zdaje siê wspomina³e¶ co¶ o zdrowej ¿ywno¶ci...

GS nie produkuje ¿ywno¶ci - sprzedaje j±, PGR-y produkowa³y. Aktualnie w sklepach które nale¿± do GS-ów zaopatrzenie idzie z tych samych hurtowni co innych placówek...
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #94 : Marzec 02, 2012, 22:32:33 »

Cytat: east
S±dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz±dzanych nowocze¶nie i uczciwie, obejmujacych cal± drogê ¿ywno¶ci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywno¶æ ) do straganu.

Pomijaj±c niuans (ale jak¿e znacz±cy), na który zwróci³ uwagê >arteq< chcia³by jeszcze zauwa¿yæ, ¿e owo "nowoczesne" prowadzenie i uprawianie z regu³y nijak siê ma do uczciwo¶ci w niestosowaniu ró¿nych, nie do koñca uczciwych  Mrugniêcie mechanizmów, z GMO w³±cznie. Afro
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 22:33:21 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #95 : Marzec 02, 2012, 23:26:23 »

arteq
Cytuj
no w³a¶nie, zapomnia³e¶ jeszcze dodaæ ¿e przy okazji pakuje siê w to du¿o chemii, a zdaje siê wspomina³e¶ co¶ o zdrowej ¿ywno¶ci...

Wyobra¼ sobie, ¿e nie. Do spienionej , mineralnej "gleby" czyli ska³y wypra¿onej sterylnie, nie potrzeba dodawaæ ju¿ ¿adnej chemii. Po prostu to sie z sensem mija, bo ona zawiera wszelkie niezbêdne minera³y - to wci±z jest ska³a.
Ale faktycznie to nie wiadomo jakie nasiona na tym rosn±. Mo¿e byæ ,¿e i GMO. Co nie znaczy ,¿e tylko i wy³±cznie. Ka¿de jedne siê udadz±.
 Wszystko zale¿y od ludzi.
Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Marzec 09, 2012, 10:56:00 »

Z cyklu zdrowie: Uznany w ¶wiecie kardiolog wypowiada siê na temat prawdziwych przyczyn chorób serca
7 Marzec 2012 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag

¬ród³o: http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=44491

05/03/2012

Dr Dwight Lundell – Laleva.org March 1, 2012

T³um. wMordechaj

Dr Dwight Lundell

My, lekarze, po tym, jak ju¿ mamy za sob± lata praktyki, wiedzê i uznanie, czêstokroæ obrastamy w tak wielkie Ego, ¿e z trudem przychodzi nam przyznaæ, ¿e siê mylili¶my. A trzeba to zrobiæ. Niczym nie przymuszony, ja osobi¶cie przyznajê, ¿e nie mia³em racji. Jako kardiolog z 25-letni± praktyk± w zawodzie, który wykona³ ponad 5000 operacji na otwartym sercu, dzisiaj muszê oddaæ sprawiedliwo¶æ temu, co uwa¿a³em za b³êdne, w oparciu o fakty medyczne i naukowe.

Przez wiele lat uprawia³em swój zawód przy wspó³pracy z innymi wa¿nymi lekarzami, jakich tytu³owano “autorytetami w dziedzinie wydawania opinii”. Bombardowani byli¶my literatur± naukow±, uczestniczyli¶my wci±¿ w ró¿nych seminariach naukowych, w wyniku czego, my, twórcy powszechnych opinii, twierdzili¶my, ¿e choroby serca bior± siê po prostu z faktu nadmiernej ilo¶ci cholesterolu we krwi.

Jedyn± akceptowaln± terapi±, jaka wchodzi³a w grê, by³o wypisywanie medykamentów w celu obni¿enia poziomu cholesterolu i dieta, polegaj±ca na wielkim ograniczeniu przyjmowania t³uszczów. Ta dieta mia³a oczywi¶cie, tak uwa¿ali¶my, obni¿yæ poziom cholesterolu i zapobiegaæ chorobom serca. Odstêpstwa od tych zaleceñ zwykli¶my uwa¿aæ za herezjê, która mog³aby doprowadziæ do mo¿liwego przyjêcia z³ego modelu leczenia.

Ale to w ogóle nie dzia³a!

Tych zaleceñ d³u¿ej nie da siê broniæ ani naukowo ani tym bardziej bêd±c w zgodzie z w³asnym sumieniem. Odkrycie sprzed kilku lat, ¿e stan zapalny ¶ciany arterii jest prawdziw± przyczyn± chorób serca powoli przekszta³ci³o siê w zmianê paradygmatu, jak nale¿y leczyæ choroby serca i inne chroniczne dolegliwo¶ci.

Od dawna utrwalone w nauce zalecenia dietetyczne doprowadzi³y do stworzenia epidemii oty³o¶ci i cukrzycy, a konsekwencje tego przyæmiewaj± inne historyczne plagi w porównaniu skali ¶miertelno¶ci, ludzkich cierpieñ i tragicznych skutków gospodarczych.

Pomimo, ¿e 25 % populacji za¿ywa kosztowne lekarstwa statyczne i mimo tego, ¿e uda³o nam siê zmniejszyæ zawarto¶æ t³uszczów w naszych dietach, w tym roku od chorób serca umrze wiêcej amerykanów ni¿ w latach ubieg³ych.

Statystyki American Heart Association przedstawiaj± dane, ¿e 75 milionów amerykanów obecnie cierpi na ró¿ne choroby serca, ¿e mamy 20 milionów cukrzyków, a 57 milionów ma  stan przedcukrzycowy. Te powik³ania dotykaj± z ka¿dym rokiem coraz m³odsze jednostki.

Mówi±c po prostu, bez istnienia w organizmie stanu zapalnego, nie ma sposobu, aby cholesterol odk³ada³ siê w ¶cianach naczyñ krwiono¶nych i powodowa³ chorobê serca, a nastêpnie zawa³. Bez zaistnienia stanu zapalnego, cholesterol swobodnie przep³ywa³by przez organizm tak, jak to wymy¶li³a natura. To w³a¶nie stan zapalny powoduje, ¿e cholesterol zostaje zatrzymany w organizmie.

Stan zapalny nie jest czym¶ skomplikowanym, to po prostu naturalny sposób obrony twojego cia³a przed obcym naje¼d¼c±, jak bakteria, toksyna czy wirus. Cykl stanu zapalnego jest doskona³y w chronieniu twego cia³a przed tymi obcymi bakteriami czy wirusami. Jednak¿e, je¿eli chronicznie wystawiamy nasze organizmy na wywo³anie szkody przez toksyny albo pokarmy, to inna sprawa, bo cia³o ludzkie nie zosta³o zaprojektowane tak, aby reagowaæ na co¶, co nazwaæ mo¿na chronicznym stanem zapalnym. Nieustanny stan zapalny jest w takim samym stopniu szkodliwy, jak ostry, ale rzadki stan zapalny jest dla organizmu ludzkiego korzystny.

Czy wiêc my¶l±cy cz³owiek dobrowolnie wystawia³by siê na powtarzalne szkody wywo³ywane pokarmem czy innymi substancjami, gdyby wiedzia³ o tym, ¿e wywo³uj± one szkody dla cia³a? No mo¿e palacze, ale chocia¿ robi± to z w³asnego wyboru.

Reszta z nas zwyczajnie posz³a za g³osem rekomendowanej przez mainstream diety, która ma mieæ ma³y poziom zawarto¶ci t³uszczów, a wysok± zawarto¶æ t³uszczów wielonienasyconych oraz wêglowodanów, nie wiedz±c, ¿e to spowoduje wielokrotne przysporzenie szkody naszemu krwioobiegowi. Ten stan ci±g³ego szkodzenia samemu sobie tworzy chroniczny stan zapalny prowadz±cy do chorób serca, zawa³u, cukrzycy i oty³o¶ci.

Pozwólcie, ¿e powtórzê: szkodzenie i stan zapalny w krwioobiegu jest wywo³any przez dietê niskot³uszczow±, jaka by³a przez lata rekomendowana przez medycynê mainstreamu.

Jacy s± najwiêksi winowajcy chronicznego stanu zapalnego? To do¶æ proste, s± to pokarmy zawieraj±ce w nadmiarze proste, wysokoprzetworzone wêglowodany (cukier, m±ka i wszystkie produkty, jakie z nich siê wytwarza) oraz nadmierne spo¿ywanie olejów ro¶linnych omega-6, jak sojowy, kukurydziany i s³onecznikowy, jakich wiele znale¼æ mo¿na w przetworzonych pokarmach.

Wyobra¼cie sobie tarcie sztywn± szczotk± po miêkkiej skórze a¿ staje siê zaczerwieniona i prawie krwawi. A róbcie to kilka razy dziennie przez piêæ lat. Je¶li nawet zniós³by¶ bolesne tarcie, to i tak doprowadzisz do krwawienia, stworzysz zaka¿one miejsce, które coraz bardziej bêdzie siê j±trzyæ przy ka¿dej kolejnej próbie. To dobry przyk³ad, ¿eby wyobraziæ sobie proces powstawania stanu zapalnego, który mo¿e mieæ miejsce w twoim ciele nawet w tej chwili.

Niezale¿nie od tego, gdzie ma miejsce proces tworzenia siê stanu zapalnego, czy na zewn±trz czy w ¶rodku, ma on zawsze taki sam charakter. Mia³em wgl±d w wiele tysiêcy naczyñ krwiono¶nych. Zara¿ona chorob± arteria wygl±da jak gdyby kto¶ wzi±³ szczotkê i tar³ ni± wiele razy jej ¶cianê. Kilka razy dziennie, dzieñ po dniu, po¿ywienie, jakie jemy, wyrz±dza ma³e szkody, ale zbieraj±c to wszystko razem powoduje szkodê wielk±, powoduje, ¿e cia³o reaguje wci±¿ i we w³a¶ciwy naturalny sposób jak na stan zapalny.

Gdy bêdziemy delektowaæ siê zwodniczym smakiem s³odkiej bu³ki, nasze cia³a zareaguj± alarmuj±co, jak gdyby dosta³ siê do nich obcy naje¼d¼ca i og³osi³ wojnê. Po¿ywienie napakowane cukrami i prostymi wêglowodanami albo przetworzone z u¿yciem olejów omega-6 z d³ugich pó³ek sklepowych by³o filarem diety Amerykanów przez 60 lat. Takie po¿ywienie powolutku zatru³o ka¿dego. W jaki sposób zjedzenie zwyk³ej s³odkiej bu³ki mo¿e doprowadziæ do wytworzenia kaskady stanów zapalnych i do choroby?

Gdy wyobrazisz sobie wylanie syropu na klawiaturê, bêdziesz mia³ obraz tego, co dzieje siê wewn±trz komórki. Gdy spo¿ywamy proste wêglowodany takie, jak cukier, poziom cukru we krwi gwa³townie ro¶nie. W odpowiedzi, twoja trzustka wydziela insulinê, której zasadniczym celem jest wprowadziæ cukier do ka¿dej komórki, gdzie jest on sk³adowany na potrzeby energetyczne. Je¶li komórka jest pe³na i nie potrzebuje glukozy, dostawa jest odrzucana, aby unikn±æ mo¿liwo¶ci zapchania zak³adu przetwórczego. Gdy wasze nape³nione komórki odrzuc± dodatkow± glukozê, ro¶nie poziom cukru we krwi wytwarzaj±c przez to jeszcze wiêcej insuliny, a glukoza zamieniana jest w od³o¿ony t³uszcz.

Co to wszystko ma wspólnego ze stanem zapalnym? Poziom cukru we krwi jest kontrolowany w bardzo w±skim zakresie. Dodatkowe cz±steczki cukru przywieraj± do ró¿norodnych protein, co w³a¶nie z kolei uszkadza ¶cianê naczynia krwiono¶nego. Takie powtarzaj±ce siê uszkodzenia w naczyniach tworz± stan zapalny. Gdy gwa³townie podnosisz swój poziom cukru we krwi kilka razy dziennie, dzieñ za dniem, to dok³adnie tak, jakby¶ u¿ywa³ papieru ¶ciernego wewn±trz delikatnej struktury naczyñ krwiono¶nych.

Mimo ¿e nie jeste¶ w stanie zaobserwowaæ tego, niech wystarczy ci, ¿e ja dam takie zapewnienie. Widzia³em to w ponad 5000 przypadków u pacjentów poddanych operacji w przeci±gu 25 lat, z których wszyscy mieli jeden wspólny mianownik – stan zapalny arterii.

Wróæmy do s³odkiej bu³ki. Ten niewinnie wygl±daj±cy cukiereczek nie tylko zawiera cukry, ale wypieczono j± w jednym z wielu olejów omega-6, jak np. olej sojowy. Czipsy i frytki s± nas±czone olejem sojowym; przetworzone produkty spo¿ywcze wytwarza siê z u¿yciem olejów omega-6, ¿eby d³u¿ej mog³y staæ na pó³kach. O ile omega-6 s± sk³adnikiem wa¿nym – s± bowiem czê¶ci± b³ony przepuszczaj±cej ka¿dej komórki, a b³ona ta odpowiada za to co wchodzi i opuszcza komórkê – musi on byæ we w³a¶ciwej równowadze z omega-3.

Je¶li zaburzamy równowagê poprzez spo¿ywanie nadmiernych ilo¶ci omega-6, membrana komórkowa wytwarza chemikalia nazywane cytokinami, które bezpo¶rednio odpowiadaj± za powstanie stanu zapalnego.

Obecna promowana w mainstreamie amerykañska dieta wytworzy³a ogromn± nierównowagê pomiêdzy tymi dwoma t³uszczami. Stosunek nierównowagi siêga od 15:1 do 30:1 na korzy¶æ omega-6. A to straszliwie wielka ilo¶æ cytokin powoduj±cych stan zapalny. W naszym obecnym ¶rodowisku ¿ywieniowym stosunek 3:1 by³by optymalny i zdrowy.

Co gorsza, wzrost wagi cia³a, jaki nastêpuje na skutek jedzenia tych pokarmów powoduje, ¿e powstaj± prze³adowane t³uszczem komórki, które wypuszczaj± wielkie ilo¶ci chemikaliów s³u¿±cych powstaniu stanów zapalnych, co dodatkowo wp³ywa na szkody wywo³ywane przez wysoki poziom cukru we krwi. Proces, jaki zaczyna siê od niewinnej s³odkiej bu³ki zamienia siê z up³ywem czasu w niebezpieczny cykl, który doprowadza do chorób serca, nadci¶nienia, cukrzycy, wreszcie do Alzheimera, gdy¿ proces zapalny trwa nieprzerwanie.

Od tego siê nie ucieknie, im wiêcej spo¿ywamy po¿ywienia przygotowanego i przetworzonego, tym bardziej podsycamy stan zapalny, po trochu, dzieñ po dniu. Ludzkie cia³o nie potrafi, ani te¿ nie by³o zaprojektowane do tego, ¿eby spo¿ywaæ ¿ywno¶æ nasycon± cukrami i nas±czon± olejami omega-6.

Jest tylko jeden sposób za³agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ¿ywno¶ci w stanie bli¿szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaæ miê¶nie, jedz wiêcej protein. Wybieraj wêglowodany, jakie maj± bardzo skomplikowan± strukturê, jak ró¿norodne owoce i warzywa. Drastycznie zmniejsz albo wyeliminuj przyczynê stanów zapalnych, t³uszcze omega-6, jak olej sojowy oraz ¿ywno¶æ przetworzon± z ich udzia³em. Jedna ³y¿eczka oleju kukurydzianego zawiera 7,280 mg omega-6; sojowego 6,940 mg. Zamiast nich, u¿ywaj oliwy albo mas³a.

T³uszcze zwierzêce zawieraj± mniej ni¿ 20 % omega-6 i s± o wiele mniej prawdopodobn± przyczyn± stanów zapalnych ni¿ rzekomo zdrowe oleje wielonienasycone. Zapomnijcie o „nauce”, jak± wt³aczano wam do g³owy przez dziesiêciolecia. Nie istnieje w ogóle taka nauka, która twierdzi, ¿e sam t³uszcz nasycony powoduje choroby serca. Nauka, która twierdzi, ¿e t³uszcz nasycony podnosi poziom cholesterolu we krwi jest równie¿ dosyæ s³aba. Odk±d dowiedzieli¶my siê, ¿e cholesterol nie jest przyczyn± chorób serca, ca³a troska skupiona na t³uszczach nasyconych w ogóle wygl±da na jaki¶ absurd.

Teoria cholesterolowa doprowadzi³a do powstania zaleceñ bezt³uszczowych lub niskot³uszczowych, które z kolei stworzy³y warunki powstania typów po¿ywienia, jakie teraz sta³y siê powodem istnej epidemii stanów zapalnych. Medycyna mainstreamowa pope³ni³a straszny b³±d, gdy doradza³a ludziom unikaæ t³uszczów nasyconych na korzy¶æ jedzenia o wysokim pu³apie t³uszczów omega-6. Wiêc teraz mamy epidemiê stanów zapalnych naczyñ krwiono¶nych, co prowadzi do chorób serca i istnienia innych cichych zabójców.

Nale¿y powróciæ do typów posi³ków, jakie dawa³a wam babcia, a nie tych, które dostawali¶cie od mamy, wracaj±cej ze spo¿ywczaka wype³nionego przetworzon± ¿ywno¶ci±. Przez wyeliminowanie pokarmów wywo³uj±cych stany zapalne i przez dodanie zasadniczych sk³adników ¿ywieniowych ze ¶wie¿ej nieprzetworzonej ¿ywno¶ci, mo¿ecie odwróciæ lata szkód wyrz±dzanych waszemu krwioobiegowi i ca³emu organizmowi przez spo¿ywanie typowej amerykañskiej diety.

Dr Dwight Lundell by³ ostatnio Szefem Zespo³u lekarzy oraz Szefem Chirurgii w Banner Heart Hospital , Mesa , AZ. Jego prywatna praktyka znajduje siê w Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Ostatnio dr Lundell zostawi³ chirurgiê na rzecz dietetycznego leczenia chorób serca. Jest za³o¿ycielem Healthy Humans Foundation, która promuje zdrowie ludzkie poprzez pomoc du¿ym firmom w popieraniu dobrej kondycji pracowników. Jest równie¿ autorem ksi±¿ek The Cure for Heart Disease oraz The Great Cholesterol Lie.
Dodaj do

www.stopsyjonizmowi.worldpress.com
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Marzec 09, 2012, 11:49:55 »

Cytuj
Jest tylko jeden sposób za³agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ¿ywno¶ci w stanie bli¿szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaæ miê¶nie, jedz wiêcej protein. Wybieraj wêglowodany, jakie maj± bardzo skomplikowan± strukturê, jak ró¿norodne owoce i warzywa

I to jest z³ota zasada ,która raz jeszcze  siê sprawdza.
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #98 : Marzec 09, 2012, 23:45:26 »

Na jednym z portali spo³eczno¶ciowych kto¶ przekaza³ tak± wiadomo¶æ.Zgodnie z ¿yczeniem internauty przekazujê ja dalej :


Cytuje: - -" !!!!skandal UWAGA TUSKOLAND K£AMIE Pracujê w laboratorium nawozów sztucznych,na w³asny koszt zrobi³em analizê soli wypadowej serwowanej nam-POLAKOM w ¿ywno¶ci od > 10 lat!. Poni¿ej przedstawiam sk³ad:NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze ¶wiñstwo (RAKOTWÓRCZE!) to ¿elazocjanek potasu,substancja rakotwórcza przy systematycznym spo¿ywaniu. Mój post jest usuwany,proszê uprzejmie o kopiowaniu tego sk³adu chemicznego i przekazywanie dalej - wklejaj wszêdzie gdzie siê da!RATUJMY SWOJE i NASZYCH najbli¿szych ZDROWIE i ¯YCIE!Truj± nas za wiedz± i ZGOD¡ RZ¡DU (dlaczego nie ujawniaj± firm-trucicieli?!)-w imiê czego???!SKANDAL i SZOK!!!!"

Edit: a to ju¿ ode mnie

http://wyborcza.pl/1,75248,11281259,Prokuratura_od_lat_wiedziala_o_brudnej_soli.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2012, 23:47:46 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
east
Go¶æ
« Odpowiedz #99 : Marzec 10, 2012, 21:08:59 »

chanell dziwne, ¿e dopiero teraz takie rewelecje wyp³ywaj± . Nie broniê tego rz±du (nie jestem jego zwolennikiem), ale trzeba braæ poprawkê na radosn± twórczo¶æ w³asn± internautów, a tak¿e na dzia³ania opozycji. Wszêdzie i na ka¿dym kroku jeste¶my zewsz±d nara¿eni na manipulacjê. Tu chodzi tylko i wy³±cznie o jedno - o to, ¿eby¶my byli sfrustrowani, wkurzeni, przera¿eni. Nie chodzi o to, by¶ widzia³a ¶wiat³o w tunelu, tylko o to, aby¶ doznawa³a ... SZOKU. Zwróæcie uwagê na s³ownictwo w tej wiadomo¶ci. Wiadomo¶æ nie zawiera tylko (rzekomych) faktów, ale dodatkowo ubarwiona jest przez zwroty typu "skandal", "Truj± nas za wiedz± i zgod± rz±du", "szok".
Bez wzglêdu na to, kto rz±dzi, jedyn± strategi± prawdziwych manipulatorów jest nastawiaæ jednych przeciwko drugim i ludzi przeciwko wszystkim i ka¿demu.
Przejrzyjmy na oczy.
Moim zdaniem jest tylko jedno wyj¶cie z tej matni. Z³apaæ za mordy tych co s± teraz u ¿³oba i wymagaæ, wymagaæ , wymagaæ - od nich !! .. a nie tylko zmieniaæ ekipy.

Nie dajmy siê omotaæ biciem w alarmistyczne tony. Owszem , to wszystko mo¿e byæ prawda, ale dok³adnie takie same skandale czekaj± nas w nowej ekipie. Zawsze tylko po to, aby¶my nie potrafili tego ogarn±æ. Mamy siê wkurzaæ, sprzeciwiaæ ,negowaæ, zmieniaæ.Tylko po to, aby dodaæ sobie stresu.  Ale niczego konstruktywnego w zamian demaskatorzy nie zaproponuj± .Zauwa¿cie to.
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wypadynaszejbrygady maho opatowek x22-team phacaiste-ar-mac-tire