Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 18:08:34

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ksi¹¿ka NIE MA moÂżliwoÂści siĂŞ obraziĂŚ.  (Przeczytany 2377 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PHIRIOORI
Gość
« : Luty 05, 2010, 00:09:53 »

poniewaz rozwinieto ca³y w¹tek wokó³ .. w sumie mojego nawi¹zania(powtórzenia) z innej rozmowy,
zreszta wyrywajÂąc to z innego kontekstu. Ale skoro.... to:

MĂłj  post zostaÂł USUNIÊTY - ale zaakceptowaÂłem to - i nie robiÂłem o to larum.

Niemniej pozwolĂŞ sobie zacytowac fragment mojej wiad, ktĂłra wysÂłaÂłem do janneth,
kiedy ona przedstawiaÂła mi powĂłd, a ja swoje zaskoczenie:

Cytat: janneth  Luty 03, 2010, 00:06:36
PowĂłd - zÂłamaÂłeÂś punkt regulaminu:
" obraÂżajÂą inne narodowoÂści, rasy ludzkie, religie

NIE obraziÂłem tym zadnej narodowoÂści
NIE obraziÂłem zadnej rasy LUDZKIEJ

Natomiast, co do religii, to ja nic nie pisa³em o religii a o ksi¹¿ce..
W mojej opinii: przestarzaÂłym podrĂŞczniku dla rolnikĂłw,
ale jeœli nie mam prawa wyraziÌ swojej opinii o ksi¹¿ce,
to znaczy Âże artek jest normalnym okupantem, a Ty na jego usÂługach.
MrugniĂŞcie nie bierz do siebie - ale taka jest logika.

Przecie¿ ksi¹¿ka chyba nie jest religi¹ - ani religia ksi¹zk¹.
A jesli nawet to:
Ksi¹¿ka NIE MA mo¿liwoœci siê obraziÌ. WyobraŸ sobie, jak ksi¹¿ka mia³aby sie obraziÌ?!
..juz to widze , jak marszczy kartki , aby to wyraziĂŚ.

W innym watku dowiedziaÂłem siĂŞ , Âże religia - to powrĂłt do ÂźrĂłdÂła.
Czy mozna obrazic POWRÓT ?.

Niestety okazuje siĂŞ Âże ustawy prawne pisujÂą analfabeci takÂże czasami.

..wiĂŞc Prosze nie manipulowaĂŚ mnÂą przy uÂżyciu jakichÂś punktĂłw.

Acha... przy okazji:
rolnik to cenny zawĂłd,
ale jak ktoÂś nim pogardza - to pewnie czuje siĂŞ bardziej dotkniĂŞty.
Rolnicy sa rĂłzni.. jedni jada pestycydami,
inni robia sensownie i patrza jak im roÂśnie naturalnie.

Czyli mogÂą byĂŚ przestarzaÂłe albo nowsze technologie i podrĂŞczniki w rolnictwie -tak?!

jednocze¶nie warto zauwa¿yæ, ¿e ludzie zwi±zain z ko¶cio³em instytucjonalnym obrazaj± RASÊ LUDZK¡ od wielu lat, A jednostki to juz bez zadnych skrupu³ów (na ogó³ uzasadniaj±c to "dobrem wiêkszo¶ci"),
Czyli prawo - ale iloÂściowo naginane (trochĂŞ nieprecyzyjnie to okreslam - ale sprawa jest).
Ju¿ temat siê zajawil raz gdzieœ, wa¿koœÌ czego spostrzeg³ ptak.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 00:34:40 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 03:11:19 »

Phi, chcesz byÌ traktowany powa¿nie to tak siê zachowuj. Pisz¹c, dok³adniej - l¿¹c - o czytelnikach b¹dŸ adresatach Biblii jak i niej samej wypowiadasz siê tym samym równie¿ na temat danej religii. Tak samo jakbyœ pisa³ o Torze czy Koranie i ich adresatach.
Jak zwykle starasz siê wykpiÌ i palisz przys³owiowego g³upa. Pisa³eœ zarówno o ksi¹¿ce: "przestarza³y poradnik" jaki i o adresatach/jej czytelnikach: "opóŸnionych w rozwoju lub z zespo³em Downa" - wiêc i obra¿a³eœ ludzi. Wiêc kpiny o obra¿aniu ksi¹¿ki daruj sobie, tak samo pokraczne jak definicje religii - nie ten poziom. Sposób t³umaczeù gówniarski.

Nie jestem Âżadnym okupantem - nie chcĂŞ aby lÂżono niewybrednymi epitetami ludzi - wyznawcĂłw religii.
PosÂądzenie Janneth o uleganie moim wpÂływom bÂądÂź namowom jest zwyczajnym kÂłamstwem. Post zgÂłosiÂłem za pomocÂą opcji "zgÂłoÂś do moderatora" - wiĂŞc nie wiedziaÂłem do kogo trafi. Po pewnym czasie wyjaÂśnienia poprosiÂłem... Janusza [z info-kopiÂą do Janneth]...
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 16:39:04 »

No ja nie mam juÂż zadnych pytaĂą odnoÂśnie Ciebie od wiosny. Widze co robisz.

Pisa³eœ zarówno o ksi¹¿ce: "przestarza³y poradnik"
No ale to NIE mĂłj wybĂłr, ze "majsterklepka" korzysta z poradnika,
ktĂłry ma ponad 2 Kilo lat - istna noofka
(nie kazdy wie, Âże go przerabiacie co jakiÂś czas na bierzÂące potrzeby, co wychodzi sÂłabo)
..a wiĂŞc jest PRZESTARZAÂŁY.
to  jest fakt. NIe ma siĂŞ co bulwersowaĂŚ. 2000 lat historii budowanej na tej ksiĂŞdze znamy.

Jesli Cie to obraza.. to znaczy, ze sam siebie obrazasz swoimi wyborami.
PrzecieÂż NIE ja ci wybieram literature do czytania!!!
Mnie  nic do tego. RĂłzne sa pasje.. ty masz takÂą.
Ale nie miej pretensji do mnie, ze ona taka jest.

Nie jestem Âżadnym okupantem - nie chcĂŞ aby lÂżono niewybrednymi epitetami ludzi - wyznawcĂłw religii.
W moim odczuciu JESTEÂŚ!.. takie wÂłaÂśnie mam odczucie na TwĂłj temat, ale to moje osobiste odczucie.
Nikt nie musi go podzielaĂŚ.. ja jednak je mam.

SposĂłb tÂłumaczeĂą gĂłwniarski.
..czyli adekwatny do podmiotu.
Natomiast tych, co nie sÂą "wyznawcami religii" - to juÂż moÂżna mieszaĂŚ  z gĂłwnem..  odpadami i Âśmietnikiem
Oto mentalnoœÌ wzorcowego Polaka -katolika.
ByĂŚmoze podÂświadomie czerpiĂŞ od Ciebie przykÂład.

Wiêc kpiny o obra¿aniu ksi¹¿ki daruj sobie
To przecieÂż Ty sobie nie darowaÂłeÂś tych kpin - bo tym dokÂładnie punktem regulaminu siĂŞ posÂłuÂżyÂłeÂś.

Co do Dawna.. nie sÂądze Âżeby ktoÂś z Dawnem tu zaglÂądaÂł. JednakÂże fakt, Âże niefortunnie uÂżyÂłem potocznego porĂłwnania, jakie jest czĂŞsto uÂżywane w katolickim kraju przez mÂłodzieÂż.. wyniosÂłem to z podwĂłrka i drogi powrotnej z salki katechetycznej.
UÂżyÂłem to 'w locie' ..gdybyÂś byÂł normalnym CZÂŁOWIEKIEM, mogÂłbym edytnac , uzyĂŚ innego porĂłwnania - i niebyÂłoby sprawy. Ale to TY mi to uniemoÂżliwiÂłeÂś..
..z wywieszonym jĂŞzorem prowadzaĂŚ swoje donosicielsko-oceniajÂące manewry,
przyprawiony niemal o extazĂŞ , Âże oto udaÂło Ci siĂŞ zÂłapac PHI na niefrasobliwoÂści.

Ty rozdÊ££EÂś temat do skali monstrualnej, wiĂŞc to TY raczej 
..obraÂżaÂłbyÂś rozwlekajÂąc kwestiĂŞ.. tych ewent. potencjalnych DawnĂłw
..a przez powtarzanie znĂŞcaÂłbyÂś siĂŞ nad nimi (gdyby tu zagladali) przez takie rozwlekanie tematu.

OczywiÂście to juÂż Ci nie interesuje - bo traktowaÂłes  to instrumentalnie jedynie.

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 16:44:06 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 17:30:44 »

Phirioori, usuwam te Twoje Âżale, bo jak sam uznaÂłeÂś:

"MĂłj  post zostaÂł USUNIÊTY - ale zaakceptowaÂłem to - i nie robiÂłem o to larum."

Poza tym tworzysz nastêpnego off'a, bo sytuacja o jakiej siê namiêtnie rozpisujesz niewiele ma wspólnego z ksi¹¿k¹ pani L.£obos. Skoùcz ju¿ temat.
A Âżeby nie byÂło niedomĂłwieĂą - sÂłowa, za ktĂłre zostaÂłeÂś ukarany brzmiaÂły:

"no bo biblia to taki przestarzaÂły poradnik dla rolnikĂłw   i w dodatku dla tych opóŸnionych w rozwoju
lub z zespoÂłem Downa"

Nie t³umacz siê wiêc teraz, ¿e ksi¹¿ki siê nie da obraziÌ, bo to odwracanie kota ogonem (tak - tego kota).
W bardzo dosadny sposób obrazi³eœ lwi¹ czêœÌ ludzi (tutaj te¿ pewnie wielu jest takich opóŸnionych w rozwoju z zespo³em Downa).
Aaa i przypomnĂŞ ci coÂś jeszcze, co juÂż ci napisaÂłam, ale skoro i tak wywlekasz naszÂą prywatnÂą korespondencjĂŞ na ÂświatÂło dzienne, to i ja sobie na to pozwolĂŞ:

Gdybym tylko mog³a cofn¹Ì czas... Zrobi³abym to po raz drugi.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: