Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 09:00:23

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOBIETA - w Chrze¶cijañstwie  (Przeczytany 42296 razy)
0 u¿ytkowników i 9 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kiara
Go¶æ
« : Luty 21, 2010, 23:09:40 »

wszystko to tylko kwestia w³asnej wiary , nikt nie udowodni³ czy Trójca jest czy jej nie ma , czy s± córki czy synowie , to tylko kwestia tego jak to czujemy i w co jeste¶my w stanie wierzyæ , zawsze dla jednych bêdzie bredni± to co g³osi nauka KK a dla innych to w co wierz± inne religie

Oczywiscie ze nikt nie udowodnil iz na ziemi sa kobiety ( corki Stworcy) i mezczyzni ( synowie Stworcy) , bo zgodnie z doktryna kk do niedawna kobieta ni byla uznawana za czlowieka. Ojcowie kosciola na synodzie zastanawiali sie czy ona ma wogole dusze?

A wszak wedlug twierdzen religji i kk rowniez wszyscy niby jestesmy dziecmi Boga. Czy wszyscy w oczach KK to mezczyzni?

Zdrowy rozsadek mowi iz wzorce stworzenia opieraja sie na dualizmie cokolwiek pod ten dualizm podstawimy , jednak zeby ten dualizm nie walczyl ze soba ( wszak jest calkowicie odmienny) polaczony czyms musi zostac.
Czym? Co jest lacznikiem? Ja wiem iz tylko jedno MILOSC w ktorej zawiera sie cala wiedza , czyli Sophia , Szehina , Venus , itd... a jest to depozyt aspektu zenskiego.
Czy wiec Stworca ma "corke"?

Sa religje ktore temu zaprzecza  , dobrze by bylo gdyby informacje przekazywane przez te religje nie byly juz tylko kwestia powielanej wiary , a staly sie wlasna wiedza.
Gdyz jest to mozliwe.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 16:31:07 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2010, 23:17:37 »

[...]zgodnie z doktryna kk do niedawna kobieta ni byla uznawana za czlowieka.
Kolejne k³amstwo. Proszê o informacjê gdzie taki zapis widnia³/widnieje. Wska¿ konkretnie taki zapis w KK. Gdy nie bêdziesz w stanie tego zrobiæ bêdê zmuszony zg³osiæ oczernianie, kolejne ju¿ w Twoim wydaniu.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2010, 23:26:23 »

Kiara naprawdê pokrêtnie rozumiesz niektóre definicje KK , gdyby¶ bra³a udzia³ bezpo¶rednio w niektórych obrzêdach i pos³ucha³a tegoco mówi± kap³ani , ale bior±c pod uwagê wypowiedzi kilkunastu bo wiadomo ¿e trafiaj± siê fanatycy jak w ka¿dej religii i na chwilê zapomnia³a to w co w tej chwili wierzysz to wygl±da³o by dla Ciebie wiele rzeczy w KK bardziej sensownie . Wielu kap³anów przedstawia trójcê jako Bosk± si³ê , mê¿czyznê i kobietê w jednym , czasem w wypowiedziach kobieta jest uto¿samiana z Duchem ¦w. mê¿czyzna z synem Bo¿ym a Bóg jako odwieczna si³a sprawcza .
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2010, 23:41:32 »

[...]zgodnie z doktryna kk do niedawna kobieta ni byla uznawana za czlowieka.
Kolejne k³amstwo. Proszê o informacjê gdzie taki zapis widnia³/widnieje. Wska¿ konkretnie taki zapis w KK. Gdy nie bêdziesz w stanie tego zrobiæ bêdê zmuszony zg³osiæ oczernianie, kolejne ju¿ w Twoim wydaniu.

Owszem moge , bo czlowiek posiada dusze , a kobiecie posiadania duszy ojcowie kosciola katolickiego odmowili.

Postaram sie w miare czasu odnalezc fragmety potwierdzajace moja informacje.

Mysle ze warto przypomniec te informacje przed dyskusja.

Synod , ktory ustalal czy kobieta ma dusze?

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C3%A2con

http://www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobieta

W ¶redniowieczu pozycja spo³eczna kobiety uleg³a gruntownemu pogorszeniu, do czego doprowadzi³o wspó³dzia³anie kilku, nawzajem warunkuj±cych siê czynników:

* Procesy feudalizacji spowodowa³y przeniesienie punktu ciê¿ko¶ci z horyzontalnych wiêzów pokrewieñstwa na ich wymiar pionowy. Przyk³adanie tak du¿ej wagi do wszystkich krewnych po "mieczu" i "k±dzieli" powodowa³o ryzyko rozdrobnienia w³asno¶ci ziemi. Wa¿niejsze sta³o siê uproszczone pokrewieñstwo w linii prostej, po mieczu – zmniejsza³o to automatycznie liczbê konkurentów do dziedziczenia ziemi (Duby, 1986).
    * Wbrew potocznemu wyobra¿eniu kultura ¶redniowieczna by³a kultur± kultu si³y, kultur± która najwy¿ej ceni³a sprawno¶æ fizyczn± mê¿czyzny (Aron Guriewicz nazywa j± wprost cywilizacj± mê¿czyzn), co wynika³o z dominuj±cej pozycji rycerstwa jako grupy spo³ecznej. Warto¶ci innego rodzaju uleg³y w ogromnej czê¶ci spo³eczeñstwa zdeprecjonowaniu (Guriewicz, 1997).
    * Ówczesna filozofia i teologia chrze¶cijañska widzia³a w kobiecie ¼ród³o z³a, s³abo¶æ wobec jego podszeptów; uwa¿a³a kobietê za gorsz± pod ka¿dym wzglêdem od mê¿czyzny, uto¿samia³a j± z seksualno¶ci± i cielesno¶ci±, które to wymiary ¿ycia zwalcza³a, degraduj±c je do sfery profanum (w staro¿ytno¶ci i w spo³eczeñstwach Europy barbarzyñskiej seks mie¶ci³ siê w sferze sacrum).
          o Augustyn z Hippony pisa³, ¿e "kobieta jest istot± po¶ledni±, która nie zosta³a stworzona na obraz i podobieñstwo Boga".[potrzebne ¼ród³o]
          o ¦wiêty Jan Chryzostom, biskup Konstantynopola, uwa¿a³, ¿e "kobiety s± przeznaczone g³ównie do zaspokajania ¿±dzy mê¿czyzn", ¿e kobieta "jest s³aba i lekkomy¶lna, u¶wiêcona zostaje jedynie przez macierzyñstwo".[potrzebne ¼ród³o]
    * Polityka i ideologia ówczesnego Ko¶cio³a równie¿ k³ad³y nacisk na takie postrzeganie kobiety.
          o Synod w Ewirze (IV wiek) ustanowi³, ¿e kobieta nie mo¿e nawet we w³asnym imieniu pisaæ ani otrzymywaæ listów. [potrzebne ¼ród³o]
          o Synod w Toledo uzna³, ¿e kochanka ksiêdza musi zostaæ za karê niewolnic± Ko¶cio³a, któr± Ko¶ció³ mo¿e sprzedaæ.[potrzebne ¼ród³o]
          o Niektórzy pustelnicy przez 40 lat i wiêcej nie widywali kobiet. Czêsto nie godzili siê te¿ na kontakt z nimi. ¦wiêty s³upnik, Szymon, ze wzglêdów ascetycznych przez ca³e ¿ycie nie spojrza³ na matkê. Teodor, uczeñ i nastêpca Pachomiusza, o¶wiadczy³, ¿e zabi³by nawet matkê, gdyby taki rozkaz wyda³ mu Bóg.
          o Jan Chryzostom uwa¿a³, ¿e kobiety istniej± jedynie po to, by zaspokajaæ mê¿czyzn.
          o Na synodzie w Macon (585 r.) rozwa¿ano czy kobieta, w trakcie zmartwychwstania cia³a, nie bêdzie musia³a najpierw staæ siê mê¿czyzn±, nim wkroczy do raju. Podczas rozmów jeden z biskupów stwierdzi³, ¿e kobiety nie s± lud¼mi. Równie¿ w 1591 roku w Wittenberdze rozwa¿ano problem, czy kobiety s± lud¼mi.[potrzebne ¼ród³o] Wed³ug Honoriusza Augustodunensisa ¿adna kobieta nie podoba siê Bogu. Albert Wielki powiedzia³, ¿e powinni rodziæ siê tylko ludzi doskonali, czyli mê¿czy¼ni.
          o Na stosach palono g³ównie kobiety, poniewa¿ je uznawano za bardziej nara¿one na poddanie siê s³u¿bie diab³u.[potrzebne ¼ród³o] Augustiañski eremita Ignatius Ertl pyta³: "Kto ma g³upsz± g³owê i s³absze serce ni¿ niewiasta?". Jeszcze na pocz±tku XIX wieku ukaza³o siê pismo "Habet mulier animam?" ("Czy kobieta ma duszê?").
          o Lista rzeczy, których zabraniano w ¶redniowieczu kobietom jest d³uga. Nie mog³y one nosiæ odkrytych w³osów czy siedzieæ podczas uczty miêdzy duchownymi. Regino z Prum, na pocz±tku X wieku zabroni³ wszystkim kobietom ¶piewu w ko¶ciele. Ciê¿arne i miesi±czkuj±ce kobiety uchodzi³y za nieczyste.[potrzebne ¼ród³o]

Hildegarda z Bingen

Jednak¿e wy¿ej wymienione fakty nie maj± uzasadnienia w samej religii chrze¶cijañskiej. W przeciwieñstwie do wspomnianych osób, Tomasz z Akwinu twierdzi³, ¿e "£aska Ducha ¦wiêtego nie czyni ¿adnych ró¿nic miêdzy mê¿czyzn± a kobiet±"[3]

Konsekwencj± tego wszystkiego by³a decyduj±ca utrata prawnej podmiotowo¶ci kobiety, o której ¿yciu niemal ca³kowicie decydowali mê¿czy¼ni. Wyj±tek stanowi³y tylko nieliczne kobiety o bardzo wysokiej pozycji spo³ecznej (np. przypadki regencji matek ma³oletnich w³adców). Spo³eczeñstwo ¶redniowieczne stawia³o te¿ kobiecie bardzo ostre wymagania w p³aszczy¼nie moralno¶ci seksualnej, za zdradê ma³¿eñsk± mog³a j± czekaæ w niektórych krajach i okresach nawet kara ¶mierci, podczas gdy mê¿czyznom grozi³y znacznie ³agodniejsze kary (np. ogolenie g³owy).

Ko¶ció³ promowa³ postawê ca³kowitego wyrzeczenia siê przez kobietê swej "diabelskiej" seksualno¶ci przez wstêpowanie do zakonów, a nawet trwanie przy dziewictwie pomimo zam±¿pój¶cia (beatyfikacja Kingi). Jacques Le Goff sugeruje, ¿e do ukrytych przyczyn nale¿a³a tak¿e nierównowaga demograficzna, która powodowa³a istnienie nadwy¿ki kobiet w stosunku do mê¿czyzn, za których mo¿na by je wydaæ.

Stulecia takiej niechêci do kobiet eksplodowa³y pod koniec epoki w postaci masowych polowañ na czarownice.

Paradoksalnie jednym z nielicznych sposobów na jak±¶ osobist± czy intelektualn± niezale¿no¶æ dla ówczesnej kobiety mog³o byæ wst±pienie do klasztoru. Takie posuniêcie umo¿liwi³o odwa¿n± twórczo¶æ intelektualn± wybitnym przedstawicielkom epoki, niemieckim mniszkom: Hildegardzie z Bingen oraz Hroswicie.

Elitarne zjawisko XII-wiecznej amour courtois (mi³o¶ci dwornej) i otaczania kobiety czci± przez rycerza nale¿y postrzegaæ jako rodzaj wyrafinowanej stylizacji i wytwornego maskowania tych nierówno¶ci, a nie jak±¶ wyra¼n± do nich opozycjê.

Kiara. U¶miech U¶miech

=============================================

Kiara naprawdê pokrêtnie rozumiesz niektóre definicje KK , gdyby¶ bra³a udzia³ bezpo¶rednio w niektórych obrzêdach i pos³ucha³a tegoco mówi± kap³ani , ale bior±c pod uwagê wypowiedzi kilkunastu bo wiadomo ¿e trafiaj± siê fanatycy jak w ka¿dej religii i na chwilê zapomnia³a to w co w tej chwili wierzysz to wygl±da³o by dla Ciebie wiele rzeczy w KK bardziej sensownie . Wielu kap³anów przedstawia trójcê jako Bosk± si³ê , mê¿czyznê i kobietê w jednym , czasem w wypowiedziach kobieta jest uto¿samiana z Duchem ¦w. mê¿czyzna z synem Bo¿ym a Bóg jako odwieczna si³a sprawcza .

Ja Tobie nie zabraniam rozumienia czegokolwiek wedlog twojego stylu i odbioru rzeczywistosci , to Twoj wybor.

Jednak prosze nie mow mi ze wiesz iz ja rozumiem cos pokretnie , rozumiem doskonale. Swoje rozumienie opieram na rzeczywistosci mnie otaczajacej czytaj stworzonej przez Stworce , a nie na cudzej filozofi nakazujacej mi wierzyc w swoja jej interpretacje.

Naprawde nikt mi nie wmowi zeby wierzyla w to co nie jest moja wiedza, ja ufam sobie i moim odczuciom.
Gdy czuje zimne to nie powiem iz jest to cieple bo ktos tak uznal i powinnam powielac jego teorie.

Kiara U¶miech U¶miech

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 18:42:20 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2010, 00:19:09 »

Oficjaln± doktryn± KK jest katechizm. Nie mówimy o wyskokach/wypowiedziach pojedynczych osób - nawet duchownych - które to wypowiedzi ponadto sta³y/stoj± w sprzeczno¶ci z oficjaln± nauk± KK. To tak jakbym na podstawie zas³yszanych gdzie¶ s³ów o tym jak policjanci namawiaj± siê na wziêcie ³apówki twierdzi³ wszem i wobec, ¿e w statucie Policji dozwolonej jest branie ³apówek - to¿ to brednie, k³amstwa i oszczerstwa pierwszego sortu.
Dlatego oczekujê, ¿e - zgodnie z tym co napisa³a¶ - przedstawisz zapis/cytat z OFICJALNEGO "podrêcznika" KK w którym jest/by³o napisane "kobieta nie jest cz³owiekiem" - czyli to co k³amliwie stwierdzi³a¶. Wyra¼nie u¿y³a¶ s³ów "zgodnie z DOKTRYN¡ KK", s³ówko "do niedawna" ju¿ pominê... [chocia¿ 6 wiek okre¶laæ mianem "niedawno" jest ¶miesznym, tym bardziej w odniesieniu gdy co¶ istnieje 20 wieków]

Trzeba siê w koñcu nauczyæ brania odpowiedzialno¶ci za s³owa Kiaro...

edit:
znowu odkrêcasz kota ogonem - nie wymagam od Ciebie aby¶ mówi³a co¶ niezgodnie z w³asnym "widzi mi siê", nawet gdyby by³y to brednie, proszê wtedy jedynie o to aby¶ wyra¼nie napisa³a, ¿e s± to wy³±cznie Twoje odczucia/wyobra¿enia vel pragnienia. Natomiast za niedopuszczalne uwa¿am to, ¿e przypisujesz komu¶ s³owa/czyny których nie wypowiedzia³/dokona³, tylko dlatego, ¿e wtedy to pasuje to do Twojego "widzi mi siê". Tym bardziej w celu oczerniania. Jako¶ strasznie ci±gnie Ciê to tego typu "zabiegów"...
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 00:28:50 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2010, 01:56:56 »

Jezeli ojcowie kosciola bioracy udzial w synodac sa przez ciebie arteq  porownywani do "policjantow bioracych lapowki" to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiac.

Tak dla mnie czas ma inne znaczenie niz dla ciebie , wspolczesne zacieranie sladow wypowiadanych slow i wydawanych decyzji jest zacieraniem  zaistnialych faktow.

Czy jeszcze raz mam zacytowac  te informacje? Prosze bardzo;

W ¶redniowieczu pozycja spo³eczna kobiety uleg³a gruntownemu pogorszeniu, do czego doprowadzi³o wspó³dzia³anie kilku, nawzajem warunkuj±cych siê czynników:

* Procesy feudalizacji spowodowa³y przeniesienie punktu ciê¿ko¶ci z horyzontalnych wiêzów pokrewieñstwa na ich wymiar pionowy. Przyk³adanie tak du¿ej wagi do wszystkich krewnych po "mieczu" i "k±dzieli" powodowa³o ryzyko rozdrobnienia w³asno¶ci ziemi. Wa¿niejsze sta³o siê uproszczone pokrewieñstwo w linii prostej, po mieczu – zmniejsza³o to automatycznie liczbê konkurentów do dziedziczenia ziemi (Duby, 1986).
    * Wbrew potocznemu wyobra¿eniu kultura ¶redniowieczna by³a kultur± kultu si³y, kultur± która najwy¿ej ceni³a sprawno¶æ fizyczn± mê¿czyzny (Aron Guriewicz nazywa j± wprost cywilizacj± mê¿czyzn), co wynika³o z dominuj±cej pozycji rycerstwa jako grupy spo³ecznej. Warto¶ci innego rodzaju uleg³y w ogromnej czê¶ci spo³eczeñstwa zdeprecjonowaniu (Guriewicz, 1997).
    * Ówczesna filozofia i teologia chrze¶cijañska widzia³a w kobiecie ¼ród³o z³a, s³abo¶æ wobec jego podszeptów; uwa¿a³a kobietê za gorsz± pod ka¿dym wzglêdem od mê¿czyzny, uto¿samia³a j± z seksualno¶ci± i cielesno¶ci±, które to wymiary ¿ycia zwalcza³a, degraduj±c je do sfery profanum (w staro¿ytno¶ci i w spo³eczeñstwach Europy barbarzyñskiej seks mie¶ci³ siê w sferze sacrum).
          o Augustyn z Hippony pisa³, ¿e "kobieta jest istot± po¶ledni±, która nie zosta³a stworzona na obraz i podobieñstwo Boga".[potrzebne ¼ród³o]
          o ¦wiêty Jan Chryzostom, biskup Konstantynopola, uwa¿a³, ¿e "kobiety s± przeznaczone g³ównie do zaspokajania ¿±dzy mê¿czyzn", ¿e kobieta "jest s³aba i lekkomy¶lna, u¶wiêcona zostaje jedynie przez macierzyñstwo".[potrzebne ¼ród³o]
    * Polityka i ideologia ówczesnego Ko¶cio³a równie¿ k³ad³y nacisk na takie postrzeganie kobiety.
          o Synod w Ewirze (IV wiek) ustanowi³, ¿e kobieta nie mo¿e nawet we w³asnym imieniu pisaæ ani otrzymywaæ listów. [potrzebne ¼ród³o]
          o Synod w Toledo uzna³, ¿e kochanka ksiêdza musi zostaæ za karê niewolnic± Ko¶cio³a, któr± Ko¶ció³ mo¿e sprzedaæ.[potrzebne ¼ród³o]
          o Niektórzy pustelnicy przez 40 lat i wiêcej nie widywali kobiet. Czêsto nie godzili siê te¿ na kontakt z nimi. ¦wiêty s³upnik, Szymon, ze wzglêdów ascetycznych przez ca³e ¿ycie nie spojrza³ na matkê. Teodor, uczeñ i nastêpca Pachomiusza, o¶wiadczy³, ¿e zabi³by nawet matkê, gdyby taki rozkaz wyda³ mu Bóg.
          o Jan Chryzostom uwa¿a³, ¿e kobiety istniej± jedynie po to, by zaspokajaæ mê¿czyzn.
          o Na synodzie w Macon (585 r.) rozwa¿ano czy kobieta, w trakcie zmartwychwstania cia³a, nie bêdzie musia³a najpierw staæ siê mê¿czyzn±, nim wkroczy do raju. Podczas rozmów jeden z biskupów stwierdzi³, ¿e kobiety nie s± lud¼mi. Równie¿ w 1591 roku w Wittenberdze rozwa¿ano problem, czy kobiety s± lud¼mi.[potrzebne ¼ród³o] Wed³ug Honoriusza Augustodunensisa ¿adna kobieta nie podoba siê Bogu. Albert Wielki powiedzia³, ¿e powinni rodziæ siê tylko ludzi doskonali, czyli mê¿czy¼ni.
          o Na stosach palono g³ównie kobiety, poniewa¿ je uznawano za bardziej nara¿one na poddanie siê s³u¿bie diab³u.[potrzebne ¼ród³o] Augustiañski eremita Ignatius Ertl pyta³: "Kto ma g³upsz± g³owê i s³absze serce ni¿ niewiasta?". Jeszcze na pocz±tku XIX wieku ukaza³o siê pismo "Habet mulier animam?" ("Czy kobieta ma duszê?").
          o Lista rzeczy, których zabraniano w ¶redniowieczu kobietom jest d³uga. Nie mog³y one nosiæ odkrytych w³osów czy siedzieæ podczas uczty miêdzy duchownymi. Regino z Prum, na pocz±tku X wieku zabroni³ wszystkim kobietom ¶piewu w ko¶ciele. Ciê¿arne i miesi±czkuj±ce kobiety uchodzi³y za nieczyste.[potrzebne ¼ród³o]

Trudno zeby byly umieszczone we wspolczesnym katechizmie , takich rzeczy negatywnych na swoj temat KK nie publikuje.
No coz jak sie komus zarzuca negatyw , to trzeba i wlasny zauwazyc.

Widzisz wspolczesnie rowna role kobiety i mezczyzny w KK? Bo ja nie , gdyby byla to kobiety mogly by byc papiezami  i kaplankami odprawiajacymi msze.Czy zatem  katechizm KK  daje takie prawo rownosci kobiecie i mezczyznie? Nie nie daje , tak wiec kobieta w porownaniu do mezczyzny jest ponizona i wspolczesnie. Gdyz odebrano jej prawo kaplanskie na rowni z mezczyzna w imie czyje?

Temu tez zaprzeczysz?

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 02:08:57 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2010, 09:21:45 »

No i zaczyna siê - "nie mamy o czym rozmawiaæ..." - jak zwykle gdy Kiara zaczyna siê wiæ. Zastosowa³em dany przyk³ad aby obrazowo uzmys³owiæ Ci jak wygl±daj± Twoje "informacje".

Kobieto, nie wiem co lêgnie siê w Twojej g³ówce - nak³apa³a¶ dziobem wiêc siê z tego rozlicz. Jak zwykle pad³o k³amstwo a teraz chcesz siê wypchaæ sianem. Nie wiem co mia³em zobaczyæ pod linkiem do wikipedii - nie ma tam nic w temacie postrzegania kobiety w katechizmie KK. Podane przez Ciebie "dowody" s± gorzej ni¿ ¿a³osne - powtarzasz pewne punkty kilka razy - czy¿by aby "na oko" by³o wiêcej tekstu? Do tego po s³owach raczysz stwierdzaæ "potrzebne ¼ród³o"... Przecioe¿ to idiotyczne - takie "dowody" - to raz. Dwa - je¿eli nawet za³o¿yæ, ¿e takowe s³owa pad³y - s± to jedynie s³owa pewnych jednostek, ich osobiste pogl±dy, a nie oficjalne stanowisko KK i jego DOKTRYNA - na co zwraca³em Ci uwagê w poprzednim po¶cie.
Napisa³a¶, ¿e "do niedawna zgodnie z doktryn± KK nie uwa¿a³ kobiety za cz³owieka" - otó¿ oczekujê jasnych dowodów - wskazañ cytatów z oficjalnych/doktrynalnych dokumentów KK, a nie mêtnych t³umaczeñ i prób wycofania siê ty³em. Teraz piszesz "trudno znale¼æ we wspó³czesnym katechizmie"... - tego to ja by³em pewien, natomiast Ty zanim naoczerniasz powinna¶ siê po prostu zastanowiæ czy prezentowane przez Ciebie informacje s± prawdziwe. Proszê, pójdê Ci na rêkê - wska¿ takie info i w starszym katechizmie.
I czym innym jest brak parytetów a czym innym uznanie kogo¶ za nie-cz³owieka i tym samym obdarcie z WSZELKIEJ godno¶ci. Pomiêdzy tymi definicjami jest baaaardzooo daleko. Gdyby¶ napisa³a, ¿e KK ma w pewnych kwestiach inne oczekiwania wobec kabiet a mê¿czyzn - nie zaprzeczy³bym, czy te¿ ¿e pewne funkcje s± zarezerwowoane dla mê¿czyzn - róniwe¿ potwierdzi³bym. Napisa³a¶, ¿e KK do niedawna nie traktowa³ kobiety jak cz³owieka - k³amstwo i pod³e oszczerstwo.

Na tym forum pad³o z Twoich ust tyle pomówieñ i k³amstw, ¿e miarka siê przebra³a.
I wielokrotnie prosi³em - nie edytujmy postów [lub wyra¼nie wska¿my tre¶æ modyfikacji] gdy na dany post pad³a ju¿ odpowied¼ - mo¿e to nosiæ znamiona manipulacji.

A kobiety w okresie miesi±czki i pewnego okresu po³ogu uznawane by³y i s± za nieczyste w... judaizmie, a nie chrze¶cijañstwie.

Arteq, otrzymujesz -1 pf za zwrot "nak³apa³a¶ dziobem", którego u¿y³e¶ w stosunku do Kiary.  Barbarax

edit: oczekujê jasnego uzasadnienia tutaj, b±d¼ na PW, dlaczego ten zwrot NAGLE [wcze¶niej nie by³ za taki postrzegany] zas³uguje na przyznanie minusa - konkrety.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 17:23:29 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2010, 09:44:49 »

No i zaczyna siê - "nie mamy o czym rozmawiaæ..." - jak zwykle gdy Kiara zaczyna siê wiæ. Zastosowa³em dany przyk³ad aby obrazowo uzmys³owiæ Ci jak wygl±daj± Twoje "informacje".

Kobieto, nie wiem co lêgnie siê w Twojej g³ówce - nak³apa³a¶ dziobem wiêc siê z tego rozlicz. Jak zwykle pad³o k³amstwo a teraz chcesz siê wypchaæ sianem. Nie wiem co mia³em zobaczyæ pod linkiem do wikipedii - nie ma tam nic w temacie postrzegania kobiety w katechizmie KK. Podane przez Ciebie "dowody" s± gorzej ni¿ ¿a³osne - powtarzasz pewne punkty kilka razy - czy¿by aby "na oko" by³o wiêcej tekstu? Do tego po s³owach raczysz stwierdzaæ "potrzebne ¼ród³o"... Przecioe¿ to idiotyczne - takie "dowody" - to raz. Dwa - je¿eli nawet za³o¿yæ, ¿e takowe s³owa pad³y - s± to jedynie s³owa pewnych jednostek, ich osobiste pogl±dy, a nie oficjalne stanowisko KK i jego DOKTRYNA - na co zwraca³em Ci uwagê w poprzednim po¶cie.
Napisa³a¶, ¿e "do niedawna zgodnie z doktryn± KK nie uwa¿a³ kobiety za cz³owieka" - otó¿ oczekujê jasnych dowodów - wskazañ cytatów z oficjalnych/doktrynalnych dokumentów KK, a nie mêtnych t³umaczeñ i prób wycofania siê ty³em. Teraz piszesz "trudno znale¼æ we wspó³czesnym katechizmie"... - tego to ja by³em pewien, natomiast Ty zanim naoczerniasz powinna¶ siê po prostu zastanowiæ czy prezentowane przez Ciebie informacje s± prawdziwe. Proszê, pójdê Ci na rêkê - wska¿ takie info i w starszym katechizmie.
I czym innym jest brak parytetów a czym innym uznanie kogo¶ za nie-cz³owieka i tym samym obdarcie z WSZELKIEJ godno¶ci. Pomiêdzy tymi definicjami jest baaaardzooo daleko. Gdyby¶ napisa³a, ¿e KK ma w pewnych kwestiach inne oczekiwania wobec kabiet a mê¿czyzn - nie zaprzeczy³bym, czy te¿ ¿e pewne funkcje s± zarezerwowoane dla mê¿czyzn - róniwe¿ potwierdzi³bym. Napisa³a¶, ¿e KK do niedawna nie traktowa³ kobiety jak cz³owieka - k³amstwo i pod³e oszczerstwo.

Na tym forum pad³o z Twoich ust tyle pomówieñ i k³amstw, ¿e miarka siê przebra³a.
I wielokrotnie prosi³em - nie edytujmy postów [lub wyra¼nie wska¿my tre¶æ modyfikacji] gdy na dany post pad³a ju¿ odpowied¼ - mo¿e to nosiæ znamiona manipulacji.

A kobiety w okresie miesi±czki i pewnego okresu po³ogu uznawane by³y i s± za nieczyste w... judaizmie, a nie chrze¶cijañstwie.

Po ;
1. Nie zycze sobie porownywania mnie ze zwierzeciem "naklapalas  dziobem" , bo nim nie jestem i dzioba nie posiadam.

2.Jezeli ojcowie KK tworzacy jego polityke i ustanawiajacy oficjalne prawa sa dla ciebie nikim , malo znaczacymi   "gorzej niz zalosnymi" to miej pretesje do owych biskupow z synodow ze byli tak ograniczeni umyslowo wowczas.

3. Palenie   kobiet na stosach i maltretowanie ich  czego bylo dowodem? Oddawania im szacunku , ich rownosci , czy ustawowym ponizaniem i odbieraniem im praw do ich osobowosci?

Tak , miesiaczka , to tez usilowano skopiowac z judaizmu , jak wszystko , przeciez kk jest nieudaczna kopia judaizmu..

No dobrze chcesz po raz trzeci zeby wkleic madrosci , ktore ustanawialy synody i nad czym dyskutowaly  o kobiecie? Prosze bardzo, moze jak trzeci raz przeczytasz to do ciebie dotrze iz NIE MA ROWNOSCI KOBIETY I MEZCZYZNY  W KK I NIGDY NIE BYLO.

JESZCZE RAZ , KOBIETA W KK JEST PONIZONA NIE MA IDETYCZNYCH PRAW JAK MEZCZYZNA I WSPOLCZESNIE!

1. NIE MA PRAWA DO PRAW KAPLANSKICH.
2.NIE MA PRAWA ZOSTAC PAPIEZYCA.

Nie mam zamiaru powtarzac ci tych informacji po raz czwarty , moze sobie czytaj co 15 minut to do dotra do twojej swiadomosci.

Trudno zeby byly umieszczone we wspolczesnym katechizmie , takich rzeczy negatywnych na swoj temat KK nie publikuje.
No coz jak sie komus zarzuca negatyw , to trzeba i wlasny zauwazyc.

Widzisz wspolczesnie rowna role kobiety i mezczyzny w KK? Bo ja nie , gdyby byla to kobiety mogly by byc papiezami  i kaplankami odprawiajacymi msze.Czy zatem  katechizm KK  daje takie prawo rownosci kobiecie i mezczyznie? Nie nie daje , tak wiec kobieta w porownaniu do mezczyzny jest ponizona i wspolczesnie. Gdyz odebrano jej prawo kaplanskie na rowni z mezczyzna w imie czyje?

Dyskryminacja kobiety przez kk.

Inny aspekt apostolskiej dzia³alno¶ci Ko¶cio³a czyli kap³añstwo, nadal pozostaje niedostêpny dla kobiet. W roku 1994 Jan Pawe³ II wydaje jednoznaczne, negatywne stanowisko w tej sprawie. W Polsce nie odby³a siê ¿adna wa¿na debata na ten temat. Poza granicami naszego kraju, w¶ród katolickich organizacji kobiecych zakaz ten zosta³ ostro skrytykowany oraz postuluje siê jego zniesienie. Oto przyk³adowe argumenty opowiadaj±ce siê za kap³añstwem kobiet: fakt, ¿e kobieta czuje powo³anie do bycia ksiêdzem, oznacza, i¿ jest to dzia³anie Ducha ¦wiêtego oraz Jezus da³ swoje pe³nomocnictwo zarówno mê¿czyznom, jak i kobietom w trakcie ostatniej wieczerzy.(Zych,2006:42)

Temu tez zaprzeczysz?

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 19:39:14 wys³ane przez Kiara » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2010, 10:13:22 »

Ok Kiaro ka¿dy rozumie na swój sposób ale ¿eby co¶ zrozumieæ przynajmniej w czê¶ci trzeba tego namacalnie do¶wiadczyæ , to jeden z aspektów naszego ¿ycia ziemskiego , zbieranie do¶wiadczeñ w³asnych i rozwój duchowy na i ich podstawie . Ka¿dy z nas ma inne do¶wiadczenia i odczucia duchowe jednym odpowiadaj± innym nie jedni ³±cz± siê we wspólnoty wyznaniowe inni nie bo czuj± tak± porzebê. Nie ma Katolików przestrzegaj±cych w 100 %  katechizmu KK ale czê¶æ z przynale¿±cych stara siê go w jakim¶ stopniu przestrzegaæ bo wierz± i czuj± podobnie . Ka¿de ugrupowanie religijne ma swoj± drogê ewolucji KK równie¿ , powoln± i bardzo ostro¿n± ale ma , to co by³o kiedy¶ by³o zwyk³± niedojrza³o¶ci± dzisiaj nie ma miejsca chocia¿ nikt nie twierdzi ¿e i dzi¶ nie pope³nia siê b³êdów w tym ugrupowaniu . Podobno tylko Stwórca jest nieomylny . ¯ycie wed³ug regó³ pisanych bez ich zrozumienia i zgodno¶ci z w³asnym wnêtrzem czêsto prowadzi do ¶lepego pos³uszeñstwa i fanatyzmu , wierz±c ¶lepo w ksi±¿kê p.t. "Katechizm" nic nie osi±gniesz ale konfrontuj±c zawarte tam warto¶ci z w³asnym ¿yciem mo¿esz dostrzec jaki¶ sens - dla Katolików sens ¿ycia i wiary , mo¿esz równie¿ z tym siê nie zgadzaæ i i¶æ w³asn± drog± , tego nikt Ci nie zabrania . Mnie osobi¶cie nie interesuj± grzechy dawnego Ko¶cio³a i ludzi którzy ju¿ nie ¿yj± bo wed³ug mnie oni sami za to odpowiedzieli po drugiej stronie , ¿yje w czasach dzisiejszych i interesuje mnie Ko¶ció³ dzisiejszy i tak jak Arteq twierdzi je¶li co¶ jest z³ego w Ko¶ciele i s± na to dowody powinno siê to piêtnowaæ . Ale trzeba mieæ na to dowody a nie informacjê od s±siada i¿ jego s±siad mu powiedzia³ ¿e kto¶ inny powiedzia³ . Na tej zasadzie przecie¿ stworzono now± sektê En-kiego.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2010, 10:35:52 »

Dyskryminacja kobiety przez kk.

Inny aspekt apostolskiej dzia³alno¶ci Ko¶cio³a czyli kap³añstwo, nadal pozostaje niedostêpny dla kobiet. W roku 1994 Jan Pawe³ II wydaje jednoznaczne, negatywne stanowisko w tej sprawie. W Polsce nie odby³a siê ¿adna wa¿na debata na ten temat. Poza granicami naszego kraju, w¶ród katolickich organizacji kobiecych zakaz ten zosta³ ostro skrytykowany oraz postuluje siê jego zniesienie. Oto przyk³adowe argumenty opowiadaj±ce siê za kap³añstwem kobiet: fakt, ¿e kobieta czuje powo³anie do bycia ksiêdzem, oznacza, i¿ jest to dzia³anie Ducha ¦wiêtego oraz Jezus da³ swoje pe³nomocnictwo zarówno mê¿czyznom, jak i kobietom w trakcie ostatniej wieczerzy.(Zych,2006:42)

Powiedz mi  zodiakus71  prosze ,a  czy od czasow JPII cos sie zmienilo w tej dziedzinie , czy nadal kobieta jest ponizana ?

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Wszyscy , ktorzy uwazaja PCh za sekte i uczestnicza aktywnie w tym forum swiadomie staja sie jej czlonkami i to aktywnymi.
Zwiekszaja jej szeregi i popularnosc zarazem.
Ja tak nie uwazam i nie glosze takich wiesci , wiec nie naleze do czegos czego dla mnie zwyczajnie nie ma.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 10:41:13 wys³ane przez Kiara » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Luty 22, 2010, 10:50:48 »

nie , nie zmieni³o siê i osobi¶cie nie chcia³ bym aby siê to zmieni³o , JP II wyrazi³ siê jasno , ¿e je¶li komu¶ taki stan rzeczy nie odpowiada mo¿e zmieniæ wyznanie , oficjalnie nie by³o aposto³ki , ciekawym w tej kwestii mo¿e byæ twierdzenie postawione na podstawie zwojów z Kumran i¿ Jezus by³ essejczykiem i ¿y³ wed³ug regu³ tej grupy która kierowa³a siê innym widzeniem pozycji mê¿czyzny i kobiety. Owszem dla mnie osobi¶cie powinno byæ przywrócone prawo kap³anów do zawierania zwi±zków ma³¿eñskich ale to ju¿ inna historia.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2010, 10:57:07 »

nie , nie zmieni³o siê i osobi¶cie nie chcia³ bym aby siê to zmieni³o , JP II wyrazi³ siê jasno , ¿e je¶li komu¶ taki stan rzeczy nie odpowiada mo¿e zmieniæ wyznanie , oficjalnie nie by³o aposto³ki , ciekawym w tej kwestii mo¿e byæ twierdzenie postawione na podstawie zwojów z Kumran i¿ Jezus by³ essejczykiem i ¿y³ wed³ug regu³ tej grupy która kierowa³a siê innym widzeniem pozycji mê¿czyzny i kobiety. Owszem dla mnie osobi¶cie powinno byæ przywrócone prawo kap³anów do zawierania zwi±zków ma³¿eñskich ale to ju¿ inna historia.

Tak wiec dyskryminacja i ponizanie kbiet w KK trwa nadal.
Ja tez uwazam iz kaplani powinni miec prawo do zawierania zwiazkow malzenskich.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 11:06:56 wys³ane przez Kiara » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2010, 11:05:17 »

Kiara to nie ma nic wspólnego z dyskryminacj± i poni¿aniem , takie s± regu³y z którymi mo¿na sie zgadzac lub nie , je¶li to komu¶ nie odpowiada to wybiera inne ugrupowianie  gdzie jest to dozwolone a pozosta³a czê¶æ jest ta sama , zwi±zków wyznaniowych jest na tyle du¿o i¿ napewno co¶ odpowiedniego siê znajdzie je¶li nie zawsze mo¿na za³o¿yæ w³asny . Nie s±dzê aby zakonnice ¶wiadomie wybieraj±ce tak± profesjê czu³y siê poni¿ane i dyskryminowane . To by³ ich ¶wiadomy na dan± chwilê wybór i czêsto wynikaj±cy z w³asnych do¶wiadczeñ i przemy¶leñ.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2010, 11:29:18 »

Kiara to nie ma nic wspólnego z dyskryminacj± i poni¿aniem , takie s± regu³y z którymi mo¿na sie zgadzac lub nie , je¶li to komu¶ nie odpowiada to wybiera inne ugrupowianie  gdzie jest to dozwolone a pozosta³a czê¶æ jest ta sama , zwi±zków wyznaniowych jest na tyle du¿o i¿ napewno co¶ odpowiedniego siê znajdzie je¶li nie zawsze mo¿na za³o¿yæ w³asny . Nie s±dzê aby zakonnice ¶wiadomie wybieraj±ce tak± profesjê czu³y siê poni¿ane i dyskryminowane . To by³ ich ¶wiadomy na dan± chwilê wybór i czêsto wynikaj±cy z w³asnych do¶wiadczeñ i przemy¶leñ.

Posluchaj nie rozwazamy wyborow zakonnic i motywacji ktore nimi kierowaly.

Ale, jezeli kaplanstwa odmawia sie kobieta wylacznie z powodu ich plci jest to ponizenie kobiet. Pomimo iz niby wspolczesnie mowi sie o rownosci kobiety i mezczyzny wobec Boga w kk. W praktyce tej rownosci nie ma , a Jezus o niej mowil.
Czyli kk mowi tylko iz nasladuje Jezusa jednak w praktyce tego nie czyni , kieruje sie wlasnymi interpretacjami Jego mysli.

A jak sie naprawde czuja zakonnice, to tylko one wiedza , ja w ich imieniu wypowiadac sie nie moge.

Kiara U¶miech U¶miech

Ps. Przepraszam ale nie czuje potrzeby dalszego kontynuowania tego tematu.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 19:41:01 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Luty 22, 2010, 11:51:56 »

Kiaro, nadal nie przedstawi³a¶ zapisu w KK zgodnie z którym KK nie uwa¿a kobietê za cz³owieka. Oczekujê konkretnego wskazania zapisu.
Nie mówi³a¶ wtedy, czy kobieta i mê¿czyzna mog± piastowaæ te same funkcje w KK, lecz stwierdzi³a¶, ¿e do niedawna zgodnie z doktryn± KK nie traktowa³ kobiety jako cz³owieka.
Dziecko ma inne pole swobody ni¿ doros³y, np. nie mo¿e kierowaæ pojazdami, ale nie s³ysza³em aby kto¶ na tej podstawie twierdzi³, ¿e dziecko nie jest cz³owiekiem.

ps. Wszyscy , ktorzy uwazaja PCh za sekte i uczestnicza aktywnie w tym forum swiadomie staja sie jej czlonkami i to aktywnymi.

Kolejne bzdury. Na tej samej zasadzie nale¿a³oby uznaæ za alkoholików osoby pracuj±ce w poradni i przestrzegaj±ce przed tym zgubnym na³ogiem... Pracowników np. Monaru za narkomanów... Chore.

Przys³uchuj±c siê Twoim "m±dro¶ciom" chyba za¿±dam dla siebie mo¿liwo¶ci do rodzenia dzieci...

I chrze¶cijañstwo nie jest nieudoln± kopi± judaizmu. Ma w nim korzenie, wspóln± historiê, ale od czasu Chrystusa idzie w³asn± drog±. I miesi±czka kobiety nie wp³ywa w ¿aden sposób na jej ograniczenie w ¿yciu ko¶cio³a, w jego obrzêdach - inaczej ni¿ w judaizmie. Ale to nie temat o judaizmie.

Mnie nie obchodz± Twoje odczucia w kwestii potrzeby b±d¼ nie kontynuacji tego tematu. Osobi¶cie uwa¿am to za kolejn± ucieczkê. Mo¿esz nie wypowiadaæ siê wiêcej, ale z k³amstwa dopilnujê aby¶ siê rozliczy³a/aby Ciê rozliczono. 

« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 11:54:35 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Luty 22, 2010, 12:31:51 »

ostatni post w tym temacie.

To nie jest poradnia AA , tylko forum domniemanej sekty PCH, bycie na niu jest aktywnym udzialem w sekcie niezaleznie co sie pisze.
A bycie kilkuletnie jest aktywnym popieraniem tej domniemanej sekty.

Nie dyskutujemy o dzieciach w prawach kobiet na lamach KK , tylko o prawach doroslych pelnoletnich obywatelek.
Zanizanie swiadomosci kobiet do  nieodpowoedzialnych dzieci jest potwarza dla wszystkich kobiet. To uwlaczajace powiedzenie "nie doroslyscie umyslowo" do funkcji kaplanek. Nie doroslyscie umyslowo do rownosci z umyslem meskim.
Czy takie jest oficjalne stanowisko KK?

"Przys³uchuj±c siê Twoim "m±dro¶ciom" chyba za¿±dam dla siebie mo¿liwo¶ci do rodzenia dzieci..." arteq
A czy ja odebralam ci mozliwosci rodzenia dzieci? Czy ta funkcja fizyczna pomniejsza , lub powieksza czlowieczenstwo kobiet?Czy zmienia ich mozliwosci intelektualno duchowe uniemozliwiajac bycie kaplanem? A moze powieksza uczuciowosc i wrazliwosc oraz wiedze w dziedzinie macierzynstwa.
Czyli kobiety przez swoje bogactwo przezywania tego aktu , oraz wieksza wiedze wychowawcza sa bardziej predysponowane do roli kaplanek niz ubozsi o to mezczyzni.

Przeciez kaplanstwo powinno byc wychowywaniem duchowym ludzi , przekazem wiedzy duchowej ( nie wladza nad nimi jak do tej pory), a do tego aktu kobiety sa o wiele bardziej predysponowane niz mezczyzni , gdyz sa naprawde bardziej wrazliwe  , uduchowione i posiadaja duzo wieksza intuicje.

Ale ze wzgledu na swoja mniejsza sile fizyczna pewne czynnosci z tym zwiazane sa bardziej przynalezne mezczyzna. Jednak jest to dziedzina czynnosci  fizycznych a nie duchowych.

A ja nie slyszalam o tym zeby kaplani parali sie pracami fizycznymi , do tego wykorzystuja zakonnice ( kobiety) , oraz inne sily swieckie.
Czyli totalne odwrocenie roli mezczyzny i kobiety w KK.

Kiara U¶miech U¶miech

==============================

Bog Jezus? Czy Jezus uwazal siebie za Boga? Oczywiscie ze nie.

No a deifikacja Jezusa. W ewangeliach o tym g³ucho. Jego uczniowie zwracaj±c siê do swego mistrza nigdy jego bosko¶ci nie zaznaczali choæby jednym s³owem, a gdy pewnego razu jeden ze s³uchaczy nauk Jezusa zwróci³ siê do niego imieniem bo¿ym, to Jezus od razu ostro zareagowa³: Dlaczego tak do mnie mówisz? Czy¿by¶ nie wiedzia³, ¿e to imiê jest zarezerwowane dla Boga? A wiêc nawet Jezus nie wiedzia³, ¿e jest Bogiem. Wiêc kto¶ kiedy¶ musia³ to postanowiæ. Ale kto i kiedy to ja tego nie wiem.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3133

Kiara U¶miech U¶miech

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 19:46:26 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Luty 22, 2010, 15:11:36 »

Ale, jezeli kaplanstwa odmawia sie kobieta wylacznie z powodu ich plci jest to ponizenie kobiet.

A czy w których¶ ''religiach'' kap³ankami s± kobiety ?
Pytam bo nie wiem ?

Osobi¶cie dostrzeg³em jak±¶ dyskryminacje, ale w Judaizmie ortodoksyjnym (rabinicznym), gdzie nie by³o mowy o równouprawnieniu kobiet w liturgii. Ale wymogi funkcjonowania ¯ydów w nowoczesnych spo³eczeñstwach zdewaluowa³y ten bezsesnsowny i fanatyczny mit. I powsta³ nowy nurt -Judaizm Postêpowy, w którym nie ma restrykcji kobiet, jak równie¿ jest dowolno¶æ stosowania przepisów obchodzenia Szabatu.

Pytanie czym s± Religie ?
Zgodnie z definicj±  RE-LIGIOS, oznacza dos³ownie powrót do '' ¬ród³a''. Tudzie¿ napisali¶my wiele postów, ¿e powrót do ¬ród³a to nic innego, tylko - powrót do swej pierwotnej doskona³ej ¶wiadomo¶ci.  Nie ka¿dy jednak to rozumie, czego dotyczy ten powrót do w³asnego ''DOMU''.
Niestety, ale zgodnie z Kalendarzem Majów, którego dzi¶ nikt nie jest wstanie podwa¿yæ, jak i wieloma niezale¿nymi channellingami rozgrzebano nasze pole ¶wiadomo¶ci oko³o 6600 lat temu, u¿ywaj±c do tego ''jêzyka ¶wiat³a''.
Dzi¶ nic innego siê nie dzieje, tylko rozpaczliwy powrót do ''¬ród³a''.
RE- ligie stanowi± pewien substytut tego powrotu i ¿adna ze ¶wiatowych religii nie stanowi ¿adnej drogi, ani ¿adnej mapy tego powrotu, byæ mo¿e tylko czê¶ciowo.

Bo gdyby tak by³o planeta Ziemia ju¿ dawno sta³a by siê generatorem mi³o¶ci.Tymczasem jest miejscem pe³nym bólu, cierpienia i ³ez.W zwi±zku z tym ¿yciowy pragmatyzm sugeruje, ¿e RE-ligie nie stanowi± tutaj ¿adnego skutecznego ''narzêdzia' , aby¶my mogli powróciæ do ''¬ród³a''. 
W zwi±zku z tym zadajmy sobie pytanie, je¶li nas na to staæ, co faktycznie oznacza powrót do '' ¬ród³a''. Wogóle zadajmy sobie uczciwie pytanie, czy naprawdê chcemy powróciæ do ¬ród³a ?
S³uchaj±c i czytaj±c tego co ludzie mówi±, pisz±, co mo¿na us³yszeæ w codziennych wiadomo¶ciach w TV, Radio, gazetach mo¿na bez wiêkszej przesady powiedzieæ, ¿e RE-LIGIOS, to ostatnia rzecz jakiej ludzie pragn±.
Tymczasem ¶wiat³o i mi³o¶æ wci±¿ wy³ania siê z zakamrków naszych serc.
Nie przegap chwili , aby je odnale¼æ......................................

« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 15:17:38 wys³ane przez Silver » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Luty 22, 2010, 16:06:58 »

A czy w których¶ ''religiach'' kap³ankami s± kobiety ?
Pytam bo nie wiem ? Siver.

W Judaizmie sa , bo moga byc juz rabinkami , wiec istnieje juz otworzona droga powrotu do natury przez kobiety.

Kobiety zawsze byly kaplankami jest to ich pierwotna i atawistyczna rola ( wszak sa kaplankami wobec zaplodnionego jajeczka , ktore w swoim organizmie wychowyja  do mometu samodzielnego zycia przez noworodka, pozniej nadal wychowuja dziecko) , czyli wychowanie przyszlych pokolen i przekaz wiedzy. Nie wiem dlaczego oddzielono ta naturalna czynnosc kobiety dzielac ja na maciezynstwo wobec dzieci , odlanczajac przekaz wiedzy kobiety dojrzalej , ktora podczas zycia wzbogaca sie duchowo o wiele bardziej niz mezczyzna z racji jej intuicyjnej i bardziej uczuciowej natury.
Rola mezczyzny nie jest kaplanstwo ,z racji na meska nature w ktorej przewaza sila jest nia bardziej krol opiekun ( nie wladca) wlasnie opiekun.

Kaplanki kobiety  byly rowniez w Judaizmie czego przykladem jest Mirjam z czsow Mojzesza. Uzyskala ona rowniez najwyzsza range kaplanstwa, kaplanka  prorokini.

Nie znam zbyt dobrze Judaizmu ( musze korygowac moja wiedze) , ale z tego co wiem , byla to raczej ostatnia kaplanka judaistyczna. Chociaz za jej czasow nie uzywano takiego okreslenia.

Wladza i rzady Mojzesza odebraly kobietom  ich kaplanskie prawa w wyznaniu Mojzeszowym. Prawo do kaplanstwa pozostawiono rodowi Lewitow ( z lewej strony?) czyli nadal spadkobierca opcji zenskiej z tego samego rodu , ale juz mezczyzna.
Jednak w dalszym ciagu w tym rodzie dziewczynki od 5 roku zycia byly ksztalcone na kaplanki. Nie uzyskiwaly jednak statusu prawnego rownego mezczyznom.

Do tego tematu wroce niebawem ponownie bo jest bardzo ciekawy.

KK jest nieudolna kopia Judaizmu , bardzo pokracznie zdeformowana , gdyz to co w Judaizmie bylo symbolicznie przedstawiane kk przekazywal i przekazuje literalnie.
Czyli zapanowalo klamstwo , miast prawdy , ktora miala mozliwosc przekazu wiedzy.

Jeszcze w antyku kaplankami sa kobiety  do nich to chodza po rady mezczyzni, pozniej role ta kobieta odbieraja mezczyzni a staje sie to powszechne na szeroka skale przez rozpowszechnianie sie religji w ktorych dominuje mezczyzna.

Dlaczego mezczyzni z rodu Lewitow moga byc kaplanami i jest to uznawane prawnie?

Bo "lewici" to ci , ktorzy maja bardziej rozwiniete percepcje lewej strony , czyli zenskie, zwiazane z uczuciowoscia , oraz intuicja. Ich predyspozycje sa bardziej zblizone do osobowosci kobiecej , potrafia myslec intuicyjnie. Ludzie rodzacy sie w tym rodzie ( inaczej linni DNA) przynosza na ziemie bardziej rozwinieta duchowosc swoja niz pozostali z innych rodow. Przynajmniej tak bylo dawniej.

Zrozumiale jest wiec iz kaplani z naboru przypadkowego ( wstapienie do seminariow) nie posiadaja takich mozliwosci ( byc moze nieliczni tak) , tak wiec powielaja wyuczone w seminariach czynnosci , ktore tak naprawde z prawdziwym kaplanstwem maja niewiele wsplnego.
Ja bym ich raczej nazwala zawodowymi odprawiaczami okreslonych rytualow niz kaplanami. Jedni wykonuja to lepiej inni gorzej jak ludzie.

No coz wspolczesnie nie zwraca sie juz na to uwagi i kazdy kto chce moze zostac kaplanem w kk, warunek jeden , musi byc mezczyznom.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 19:54:12 wys³ane przez Kiara » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #18 : Luty 22, 2010, 20:38:10 »

"naklapalas  dziobem"

Arteq ,nie panujesz nad emocjami  Szok chyba przesadzi³e¶   Z politowaniem

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Luty 22, 2010, 21:30:37 »

Nie rozumiem dlaczego i w czym? Który to niby punkt regulaminu z³ama³em. To nie jest wulgaryzm czy l¿enie - zachêcam do lektury s³ownika j. polskiego b±d¼ s³ownika powiedzeñ i przys³ów. Je¿eli natomiast na tym forum idziemy ponad to, zadam pytanie. Jak ma siê to do pob³a¿ania na okre¶lenia w stylu:
"obszczekiwaæ" - Thotal do Piotra, komentuj±c zdanie innych forumowiczów w temacie informacji Piotra
"oszo³omy" - Enigma, jako okre¶lenie osób sympatyzuj±cych z D. Ickie
"wykszta³ciuchy" - sam admin Darek w odniesieniu do osób które mia³y mo¿liwo¶æ i chêæ pracy w celu zdobycia wiedzy i wykszta³cenia
Nikomu to nie przeszkadza³o, zwrot "k³apanie dziobem" nie jest wulgaryzmem czy l¿eniem - na jakiej podstawie tak uwa¿acie Chanell i Barbarax?

I na jawne oczernianie religii katolickiej w tym temacie te¿ jest powszechna zgoda...

W Judaizmie sa , bo moga byc juz rabinkami , wiec istnieje juz otworzona droga powrotu do natury przez kobiety.
Czy chcesz powiedzieæ, ¿e maj± takie same mo¿liwo¶ci i prawa jak mê¿czy¼ni - czyli odprawiaæ te same nabo¿eñstwa, w tym samym czasie - niezale¿nie od aktualnego dnia cyklu?

Jak ju¿ pisa³em - chrze¶cijañstwo du¿o czerpa³o z judaizmu - w tym tak¿e, ¿e pewne funkcje pe³ni± wy³±cznie mê¿czy¼ni.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 21:33:21 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Luty 22, 2010, 21:44:09 »

Zwracalam sie juz kilkakrotnie do Moderatorow o zwrocenie uwagi artqowi  na ironiczno, arogancki  i ponizajacy styl traktowania mnie. Na uzywanie pogardliwych okreslen w stylu porownawczym do zwierzat.
Zwracam sie ponownie do wszystkich Moderatorow o ukrocenie tego oficjalnego i poddtekstowego lekcewazenia userow.
Nie jestem zwierzeciem i forma "naklapalas dziobem" jest dla mnie obrazliwa , tymbardziej iz ja do nikogo w ten sposob sie nie zwracam z szacunku dla Czlowieczenstwa w kazdym Czlowieku.

Jezeli arteq nie potrafi zaakceptowac pisania z szacunkiem do innych ludzi  , to niech poszuka miejsca gdzie jego styl bycia znajdzie akceptacje.

Ten sam list wysle do wszystkich Moderatorow z prosba o szczegolne zwrocenie uwagi na forme pisania postow  przez arteq.

Kiara U¶miech U¶miech

Ps. Od tej pory ignoruje wszystkie posty , ktore pisze do mnie arteq, dla mnie ich nie ma.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 21:47:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Luty 23, 2010, 02:47:53 »

arteq ma na tym forum garstke ludzi , ktorych jako tako traktuje.Ktokolwiek  ma inne zdanie nizli Jego -stara sie tych ludzi zniszczyc psychicznie.Ja rowniez naleze do tych, ktorym sie nie udaje, poniewaz mam swoje zdanie.Moze powinnismy sie przenies na inne forum, zeby miec prawo do wlasnego zdania.Mysle,ze moderatorzy zwroca uwage na kolejne zachowanie arteq na tym forum.Wowczas, kiedy  jest cos nie po Jego mysli - traktuje ludzi ponizej krytyki.Kazdy ma prawo do wlasnego zdania.Natomiast nikt nie ma prawa ponizac innej osoby , za odmiennosc zdania , opini czy wierzen.Kto Ci dal takie prawo do obrazania ludzi tu na tym forum.Jestem tu coraz mniej - wlasnie dzieki Tobie.Jezeli tak zachowuja sie wyznawcy KK oraz obroncy - to Ja tu i teraz nadal twierdze,ze dobrze zrobilam lat temu 20 , ze zaprzestalam swoje przygody z ta instytucja.Czy tylko dlatego ,  ze Kiara ma wieksza wiedze, ktorej moze my jeszcze nie rozumiemy?
Zreszta nie uwazam, zeby ktokolwiek mial takie prawo do tego typu zachowania.To jest juz na dzien dzisiejszy ponizej krytyki.Przepraszam,ale to jest moje 5-c groszy - Ela
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Luty 23, 2010, 08:32:41 »

"naklapalas  dziobem"

Arteq ,nie panujesz nad emocjami  Szok chyba przesadzi³e¶   Z politowaniem

A czemu siê, a¿ tak przejmujecie emocjami ? A¿ tak bardzo Was krêc± ?
Tylko zranione dziecko, które budzi siê w Was, karze Wam tak reagowaæ.
Emocje nie s± z³e, a ka¿dy ma inn± ekspresjê w wyra¿aniu swoich pogl±dów.
NIC nie jest z³e, niew³a¶ciwe jest tylko podej¶cie.
I gdzie tu tolerancja do inno¶ci, do ró¿nego ¶wiatpogl±du, do ró¿nego tempa rozwoju ró¿nych ludzi ?
Zamiast zajmowaæ siê skutkami, mo¿e lepiej zaj±æ siê przyczynami ?
Ka¿dy ma prawo napisaæ co my¶li, co czuje, oby tylko nikogo nie raniæ w my¶l zasady nic nie mo¿e dziaæ siê czyim¶ kosztem.
Wiem, ¿e nie jest to ³atwe, ale mo¿e trochê determinacji .......

« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 08:33:28 wys³ane przez Silver » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Luty 23, 2010, 12:46:48 »

Poniewaz na forach pojawiaja sie osoby niezykle agresywne i aroganckie , usilujacy podporzadkowac swojemu swiatopogladowi wszystkich i wszystko.Swoimi postami wprowadzaja atmosfere walki i nieprzyjemny fermet w aroganckich dyskusjach istnieje na nich prosty sposob.
Sposob ten uzywa jeden madry administrator  na innym forum , a mianowicie.

Osoba , ktora nie dyskutuje a jedynie tworzy kolejna awanture z kims , nie ma prawa pisania pod postami osoby z ktora tworzy konflikt , nie ma prawa do dyskusji z na , nie ma prawa , wysylania jej informacji na pw.
Zlamanie tej zasady daje adminowi prawo do zabanowania takiego usera.

Bardzo prosty i skuteczny sposob , konczacy raz na zawsze awanturnicze eskapady zacietrzewionych krotkowzrocznych osobnikow.
Takie wiadro "zimnej wody" otrzezwi umysl i zapaly usera i da mu mozliwosc zreflektowania sie czy chce byc na forum  aktywnym , czy tylko je czytac bez mozliwosci pisania.

Do wiadomosci Administratora , oraz wszystkich Moderatorow.

Kiara U¶miech U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Luty 23, 2010, 13:15:58 »

El¿bieto, aby nie robiæ offa - przeniosê odpowied¼ do w±tku "wyra¼ siebie".
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: