Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:56:50

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOBIETA - w Chrze¶cijañstwie  (Przeczytany 42290 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Luty 23, 2010, 14:23:48 »

Poniewaz na forach pojawiaja sie osoby niezykle agresywne i aroganckie , usilujacy podporzadkowac swojemu swiatopogladowi wszystkich i wszystko.

Nie ma takiej mo¿liwo¶ci, aby kto¶ móg³ podporz±dkowaæ swojemu ¶wiatopogl±dowi wszystkich i wszystko !
A gdzie Twoje zdanie ? Je¶li mam swoje zdanie i jest ono prawdziwe, to nikt i nic nie jest wstanie go ruszyæ.
Konfrontacja dzieje siê tam, gdzie istnieje fa³sz -  prawda broni siê sama !
Podejrzewam, ¿e sprawa dotyczy ( Arteqa), a je¿eli tak, to nie widzê, w jego s³owach aroganckiego zachowania.
Byæ mo¿e momentami ''przegina'', ale to nie powód, aby stawiaæ warunki.
No i gdzie ta mi³o¶æ, która jest cudownym lekarstwem - na WSZYSTKO !

kot
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Luty 23, 2010, 14:49:52 »

W prawos³awiu kobiety te¿ s± nieczyste w czasie miesi±czki i do ko¶cio³a nie powinny wchodziæ. U¶miech U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Luty 23, 2010, 14:51:39 »

Poniewaz na forach pojawiaja sie osoby niezykle agresywne i aroganckie , usilujacy podporzadkowac swojemu swiatopogladowi wszystkich i wszystko.

Nie ma takiej mo¿liwo¶ci, aby kto¶ móg³ podporz±dkowaæ swojemu ¶wiatopogl±dowi wszystkich i wszystko !
A gdzie Twoje zdanie ? Je¶li mam swoje zdanie i jest ono prawdziwe, to nikt i nic nie jest wstanie go ruszyæ.
Konfrontacja dzieje siê tam, gdzie istnieje fa³sz -  prawda broni siê sama !
Podejrzewam, ¿e sprawa dotyczy ( Arteqa), a je¿eli tak, to nie widzê, w jego s³owach aroganckiego zachowania.
Byæ mo¿e momentami ''przegina'', ale to nie powód, aby stawiaæ warunki.
No i gdzie ta mi³o¶æ, która jest cudownym lekarstwem - na WSZYSTKO !

Jezeli chcesz zauwazyc milosc , to pierwszym jej objawem powinna byc milosc do siebie, czyli;
 NIE STAJE SIE OFIARA DLA WYLEWANIA NA MNIE CUDZYCH FRUSTRACJI.

Natomiast mowa jest o nie wchodzeniu w gagresywne utarczki i prowokacje wylacznie z ludzmi , ktorzy nie potrafia eksponowac siebie inaczej.

Jezeli Twoje relacje np. z artqiem sa poprawne nic nie stoi na przeszkodzie  zebyscie trwali w "milosnych uniesieniach " slownych , ktore jest cudownym lekiem na wszystko.

Natomiast nie kazdy z kazdym tworzy harmonijny uklad i nie ma potrzeby w takowe nie harmonijne wchodzic  , jedynie po to by kogos satysfakcjonowac mozliwoscia agresywnych stekow slow.
Natomiast jezeli takowe relacje z kim kolwiek sprawiaja Ci przyjemnosc , jak rowniez zasmiecanie forum nimi to w nich trwaj.

Juz wiele osob na forum zglaszalo opozycje przeciw ciaglym utarczkom artqa , pora polozyc im kres.

Nikt i nic nie zabrania mu pisac , ale tworzenie zametu i awanturnictwo ( doslowne jak i podtekstowe) nie sprzyja tworczej atmosferze ni spokojnej wymianie wiedzy.

Tak wiedz caly czas podtrzymuje moja prosbe ;

"Nie ma takiej mo¿liwo¶ci, aby kto¶ móg³ podporz±dkowaæ swojemu ¶wiatopogl±dowi wszystkich i wszystko !"

Nie nie ma mozliwosci podporzadkowania takiego , ale usilowania jatrzace ,i wymuszajace istnieja. Tworza bardzo nieprzyjemna atmosfere niepotrzebnie.

STOP AWANTURNIKOM, PROSZE O ADMINISTRACYJNOM DECYZJE ZABRANIAJACA IM PISANIA POD POSTAMI OSOB Z KTORYMI NOTORYCZNIE SIE AWANTURUJA.

Czy innym jest dyskusja , a czym innym aroganckie wymuszanie akceptacji cudzych swiatopogladow z ponizaniem ludzi , ktorzy posiadaja inne zdanie.

W ten sposob takie osoby WYMUSZAJA MYSLENIE I PISANIE WEDLOG ICH KANONOW SWIATOPOGLADOWYCH.

JEST TO NIC INNEGO JAK CENZURA , KTORA CHCA ZASTOPOWAC WOLNOSC MYSLI.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 14:55:03 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Luty 24, 2010, 17:05:52 »

A czy w których¶ ''religiach'' kap³ankami s± kobiety ?
Pytam bo nie wiem ? Siver.

W Judaizmie sa , bo moga byc juz rabinkami , wiec istnieje juz otworzona droga powrotu do natury przez kobiety.

Kobiety zawsze byly kaplankami jest to ich pierwotna i atawistyczna rola , czyli wychowanie przyszlych pokolen i przekaz wiedzy. Nie wiem dlaczego oddzielono ta naturalna czynnosc kobiety dzielac ja na maciezynstwo wobec dzieci , odlanczajac przekaz wiedzy kobiety dojrzalej , ktora podczas zycia wzbogaca sie duchowo o wiele bardziej niz mezczyzna z racji jej intuicyjnej i bardziej uczuciowej natury.
Rola mezczyzny nie jest kaplanstwo ,z racji na meska nature w ktorej przewaza sila jest nia bardziej krol opiekun ( nie wladca) wlasnie opiekun.

W chrze¶cijañstwie kobiety te¿ s± kap³ankami (nawet biskupami) i co z tego wynika?

Biskup Margot Kaessmann sk³ada funkcjê przewodnicz±cej Rady Ko¶cio³a Ewangelickiego w Niemczech - zapowiadaj± w ¶rodê niemieckie media. Dzieñ wcze¶niej ujawniono, ¿e Kaessmann zosta³a przy³apana na prowadzeniu samochodu po pijanemu.
W sobotê oko³o godziny 23.00 s³u¿bowy samochód pani biskup zwróci³ uwagê policji. Przejecha³a jedn± z ulic w centrum Hanoweru na czerwonym ¶wietle. Test alkoholowy wykaza³ 1,3 promila alkoholu we krwi, co przy obowi±zuj±cej w Niemczech od 2001 roku, i obni¿onej z 0,8 do 0,5 promila normie doprowadzi³o do zabrania biskup na posterunek. Tam próbka krwi wykaza³a a¿ 1,54 promila. Prokuratura w Hanowerze oceni³a Kaessmann jako "ca³kowicie niezdoln± do jazdy" i ukara³a mandatem w wysoko¶ci miesiêcznej pensji. Biskup utraci³a te¿ prawo jazdy na okres roku.

Margot Kaessmann komentuje zaj¶cie w gazecie "Bild": B³±d, który pope³ni³am, przera¿a mnie sam±. Jestem ¶wiadoma, jak niebezpieczne i nieodpowiedzialne jest prowadzenie pod wp³ywem alkoholu. Oczywi¶cie poddam siê wszystkim konsekwencjom prawnym.

Alkoholowe statystyki

Nawet 1,1 promila alkoholu we krwi za kierownic± kwalifikuje siê w Niemczech jako ca³kowit± niezdolno¶æ do jazdy i nazywa czynem karalnym. Wg danych opublikowanych przez Niemieck± Centralê Przeciwdzia³ania Uzale¿nieniom (DHS) ju¿ 0,2 promila zmienia zachowanie i subiektywny sposób do¶wiadczania, a tak¿e zak³óca zdolno¶æ widzenia, koordynacjê ruchów, zmys³ s³uchu i zapachu. 0,5 promila spowalnia niektóre reakcje i sprawia, ¿e mylnie szacujemy prêdko¶ci. Przy 0,8 promila wszystkie reakcje s± spowolnione. Poszczególne landy wysy³aj± kierowców na medyczno – psychologiczn± diagnostykê, gdy procent alkoholu we krwi wynosi od 1,6 do 2,0 promila. Powziête ¶rodki ostro¿no¶ci doprowadzi³y od 1997 roku do spadku ¶miertelno¶ci w wypadkach drogowych spowodowanych nietrze¼wo¶ci±. W 2007 roku ¶mieræ na drogach ponios³o 565 osób na 20 785 wypadków tego typu. 26 500 osób zosta³o rannych.

G³osy i komentarze

Dane te podkre¶laj± powagê sobotniego zaj¶cia. Rzecznik Ewangelicko-Luterañskiego Ko¶cio³a Krajowego Hanoweru, Johannes Neukirch, powiedzia³ agencji DAPD: "Kaessmann znajdowa³a siê w sytuacji prywatnej. W gruncie rzeczy i w tym przypadku biskup mo¿e poprosiæ o kierowcê, jednak on równie¿ mia³ wolne." Szefowa Ko¶cio³a w nastêpstwie tego wydarzenia po raz pierwszy odwo³a³a na najbli¿sze dni wszystkie terminy. Nie przerwie jednak swoich codziennych zajêæ, podkre¶la rzecznik Ko¶cio³a Ewangelickiego w Niemczech, Reinhard Mawick.

Teolog z Wittenbergi, Friedrich Schorlemmer, opowiada siê za biskup Käßmann. W "Leipziger Volkszeitung" stwierdzi³, ¿e ten rodzaj "zaæmienia przytrafia siê ludziom, którzy pracuj± na stanowiskach publicznych w ci±g³ym stresie". Doda³ jednak, ¿e "jazda pod wp³ywem alkoholu jest uchybieniem trudnym do usprawiedliwienia". Mniejsze zrozumienie ma natomiast dla sytuacji przewodnicz±cy rady konserwatywnych luterañskich protestantów, hamburski pastor Ulrich Ruess. W tej samej gazecie nazwa³ niefortunny przejazd biskup Kaessmann "ogromn± awari±, która bêdzie musia³a mieæ swoje konsekwencje". O odwo³aniu biskup Kaessmann nie ma jednak na razie mowy. Friedrich Schorlemmer podkre¶la: "Szyderstwo, jakiemu trzeba bêdzie stawiæ czo³a to du¿o wiêksza kara, ni¿ nakaz porz±dkowy".

Postaæ Margot Käßmann

Biskup Margot Kaessmann, 51-letnia zwierzchniczka Ewangelicko-Luterañskiego Ko¶cio³a Krajowego Hanoweru, od pa¼dziernika 2009 roku jest te¿ przewodnicz±c± Rady Ko¶cio³a Ewangelickiego w Niemczech. Jako pierwsza kobieta na tym stanowisku, reprezentuje oko³o 25 mln protestantów. Margot Kaessmann mieszka w Hanowerze. Jest doktorem teologii ewangelickiej, matk± czterech córek i rozwódk±.

http://wiadomosci.onet.pl/2133023,12,pani_biskup_rezygnuje_przeraza_mnie_moj_blad,item.html
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Luty 24, 2010, 17:21:30 »

Wynika z tego jedno iz normalni ludzi ( kobiety i mezczyzni) maja idetyczne prawa , sa  ,omylni opelniaja mnustwo bledow w swoich zyciach, posiadaja do nich przyrodzone prawo.
Ale wynkia z tego rowniez iz najwyzsze funkcje w religijne w kosciolach moga normalnie sprawowac i mezczyzni i kobiety.
Nie sa one pprzynalezne i zarezerwowane tylko dla mezczyzn.
Naduzywanie alkoholu rowniez jest slaboscia i mezczyzn i kobiet , w srod ksiezy jest to znanny fakt , sa tacy , w srod ich hierarchji , ktorzy go usprawiedliwiaja , a nawet sami zajmuja sie produkcja i dystrybucja wina. I to nie w kosciele ewangelikim a katolickim.

Wazne jest by ludzie zauwazyli wlasne ludzkie slabosci i nie wynosili swojej nadludzkosci  ponad innych z powodu pelnionych funkcji.

Kiara U¶miech U¶miech
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Luty 25, 2010, 13:48:46 »

Czy katechizm mo¿e siê zmieniaæ co jaki¶ czas Arturze ?
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Luty 25, 2010, 14:11:41 »

W nieznacznym stopniu tak, co do g³ównych nurtów - raczej nie. Mo¿e to byæ np. spowodowane wzrostem poziomu wiedzy, odkryciami, rozwa¿aniami - np. sprawy zwi±zane z genetyka, klonowaniem. Ostatnio np. zmodyfikowano tzw. "przykazania ko¶cielne" - osobi¶cie uwa¿am wprowadzon± zmianê za niezbyt udan±.
Dlatego bardziej odpowiednim i precyzyjnym okre¶leniem wed³ug mnie by³oby "doprecyzowanie" b±d¼ "aktualizacja". Oczywi¶cie obie z tych definicji mo¿na z formalnego punktu widzenia nazwaæ zmian±.
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Luty 25, 2010, 14:18:06 »

A jak± mamy pewno¶æ,¿e nie by³o nic w nim o kobiecie w takiej kwestii jak poruszy³a Kiara ?
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Luty 25, 2010, 14:42:28 »

Wiedzia³em do czego zmierzasz, ok. Jako jeden z powodów powiem, ¿e wtedy KRK nie uznawa³by za cz³owieka np. Maryjê, matkê Jezusa, która cieszy siê w KRK bardzo du¿ym szacunkiem - co na marginesie, jest tak¿e powodem krytyki. Równie¿ dlatego, ¿e wiele kobiet jest w KRK uznanych za b³ogos³awione czy ¶wiête, czy za takowe KRK móg³by uznaæ nie-ludzi? Chcesz wiêcej przyk³adów/argumentów?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Luty 25, 2010, 14:55:08 »

Wedlog zasad katolicyzmu kobieta powinna byc calkowicie poddana mezczyznie.
A co z zabiciem jej dla ratowania meskiego honoru? Przeczytajcie sami.

Gdyz prawa zapisane to jedno a prawa zwyczajowe tolerowane , to drugie.

http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=historycy+prawa+kobiety+w+katolicyzmie&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

B±d¼ podleg³a mê¿owi! - przykazania Bo¿e dla kobiet.

[PDF]
B±d¼ podleg³a mê¿owi! - przykazania Bo¿e dla kobiet
Format pliku: PDF/Adobe Acrobat - Szybki podgl±d
kobiet a katolicyzmem w Polsce. ¦roda zauwa¿y³a mianowicie pewn± zale¿no¶æ .... tzw. prawo „naturalne". Zgodnie z owym prawem kobieta jest redukowana do statusu samicy, ... Problem polega na tym, i¿ historia wielokrotnie zada³a k³am tej ...
www.racjonalista.pl/pdf.php/s,4806

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 15:04:25 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Luty 25, 2010, 16:11:46 »

Uwa¿am, ¿e ka¿dy cz³owiek ma prawo do w³asnych do¶wiadczeñ . Czy to kobieta, czy mê¿czyzna , jeste¶my równoprawnymi istotami bez wzglêdu na to, co na ten temat ma do powiedzenia religia, czy Pañstwo. Do¶æ ju¿ przyjmowania narzuconych, chorych wzorców. System ( tak¿e religijny) jest po to, aby nam s³u¿yæ, a nie odwrotnie. Je¶li jest inaczej, to trzeba to zmieniæ. Osobi¶cie znam pary w których to ona jest aktywn± zawodowo osob± utrzymuj±c± rodzinê, a on bezrobotnym zajmuj±cym siê dzieckiem. Wszystko jest w porz±dku , bo obie strony to akceptuj±. Gorzej , je¶li w takich zwi±zkach lud¼mi rz±dz± wprogramowane im stereotypy. Wtedy mê¿czyzna czuje siê niezrealizowany i pozbawiony w pewnym sensie swojej mêsko¶ci, bo nie jest w stanie utrzymaæ rodziny, a kobieta mo¿e popadaæ w odwrotn± skrajno¶æ uwa¿aj±c siê za w³adczyniê , która przewy¿sza we wszystkim swojego partnera , musi byæ matk± a dodatkowo jeszcze pracowaæ zawodowo i utrzymywaæ rodzinê.
Piszê o tym, gdy¿ nie wszyscy dostrzegaj± zalety zrównania p³ci. S± ludzie, którzy na ¿ycie patrz± poprzez stereotypy. Nadu¿ywaj± swoich praw , a niekiedy po prostu i zwyczajnie chc± siê odegraæ za niedowarto¶ciowanie i upokorzenia z dzieciñstwa , czy za "niesprawiedliwo¶æ dziejow±" ( albo z poprzedniego ¿ycia Mrugniêcie ) na zasadzie " teraz ja Wam, facetom wszystkim poka¿ê gdzie Wasze miejsce ".
Ale nie na tym przecie¿ polega rozwój i "nape³nianie mi³o¶ci± swojego osobistego Graala ".
Dla mnie takie podzia³y typu  "wy faceci" tacy a tacy, albo "wy kobiety" takie a takie, s± ¶mieszne.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Luty 25, 2010, 16:32:13 »

Nie wiem east czy dobrze zrozumiales moja  intecje pisania takich tematow?

W zadnym wypadku nie jest to zaden odwet z nic , jest to intecja uzmyslowienia wszystkim i kobietom i mezczyznom iz sytuacja w ktorej jestesmy obecnie jest spowodowana blednymi prawami ponizajacymi kobiety.
Zrozumienie tego przez obydwie strony jest sposobem wyjscia z impasu w ktorym utrzymuja nas prawa , a przedewszystkim religijne. Bo to one tak naprawde w duzej mierze odpowiadaja za ksztaltowanie tego pomylonego wizerunku ludzkosci , oraz zepchniecie kobiety do wyznaczonej dla niej roli przez ojcow kosciola.

Owszem , po malu mlodzi ludzie wychodza z tej traumy, ale trzeba uswiadamiac fakt dlaczego ona istnieje i co ja powoduje.

Znajac takie fakty , mozna podjac decyzje czy nadal prawnie chcemy w tym trwac?

Jezus glosil rownosc kobiety i mezczyzny , rownosc wszystkich ludzi , kk twierdzi iz nasladuje Jezusa. Pytam w czym?

Zatem pora zrozumiec iz to co tworzy nasze realia , tak naprawde nam nie sluzy pozytywnie , wowczas nie bedzie traumy mezczyzny , ktorego zona ma wieksze dochody finansowe niz on. Bo nie te wartosci sa naprawde najwazniejsze.

No coz nie wszystkim mezczyznom podoba sie jak kobieta podnosi glowe i dopomina sie o swoje naturalne prawa , wowczas zwalaja to na jej trudne dziecinstw , lub dawne inkarnacje.....

Madry mezczyzna podaje jej reke zeby mogla sie podniesc ,patrzacy przez pryzmat dawnej wladzy usiluje ponizyc kompleksami z przeszlosci.

Kiara U¶miech U¶miech
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Luty 25, 2010, 18:02:19 »

Nie no w zupe³no¶ci rozumie i wiedzia³em, ¿e bêdziesz tak argumentowa³ i w sumie dobrze U¶miech dziêki temu wiemy, ¿e kobiety jako czyste z³o to wymys³ ksiê¿y i je¿eli takowi siê znajdywali to nie byli oni z pewno¶ci± te¿ powo³ani przez Boga U¶miech  Mam tylko nadziejê, ¿e ta dyskusja ju¿ siê zakoñczy U¶miech Bo fakty s± takie wed³ug mnie

1) w doktrynie KRK nie ma wzmianki o tym ¿e kobiety s± siedliskiem z³a
2) ale z nieznanych mi powodów du¿a wiêkszo¶æ ksiê¿y w ¶redniowieczu traktowa³a tak w³a¶nie kobiety

Ciekawe czy siê zgodzisz U¶miech pozdrawiam U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Luty 25, 2010, 19:36:27 »

Bo kobiety to naprawdê czyste z³o Mrugniêcie
Leszek
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Luty 25, 2010, 20:01:27 »

Katechizm Ko¶cio³a Katolickiego (KKK). Cytat:
KKK 369
Mê¿czyzna i kobieta s± stworzeni, to znaczy chciani przez Boga, z jednej strony w doskona³ej równo¶ci jako osoby ludzkie, a z drugiej strony, w ich byciu mê¿czyzn± i kobiet±. "Bycie mê¿czyzn±", "bycie kobiet±" jest rzeczywisto¶ci± dobr± i chcian± przez Boga: mê¿czyzna i kobieta maj± nieutracaln± godno¶æ, która pochodzi wprost od Boga, ich Stwórcy (Por. Rdz 2, 7. 22). Mê¿czyzna i kobieta maj± tak± sam± godno¶æ, zostali stworzeni "na obraz Boga". W swoim "byciu mê¿czyzn±" i "byciu kobiet±" odzwierciedlaj± oni m±dro¶æ i dobroæ Stwórcy.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 20:02:07 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Luty 25, 2010, 20:04:04 »

Nie no w zupe³no¶ci rozumie i wiedzia³em, ¿e bêdziesz tak argumentowa³ i w sumie dobrze U¶miech dziêki temu wiemy, ¿e kobiety jako czyste z³o to wymys³ ksiê¿y i je¿eli takowi siê znajdywali to nie byli oni z pewno¶ci± te¿ powo³ani przez Boga U¶miech  Mam tylko nadziejê, ¿e ta dyskusja ju¿ siê zakoñczy U¶miech Bo fakty s± takie wed³ug mnie

1) w doktrynie KRK nie ma wzmianki o tym ¿e kobiety s± siedliskiem z³a
2) ale z nieznanych mi powodów du¿a wiêkszo¶æ ksiê¿y w ¶redniowieczu traktowa³a tak w³a¶nie kobiety

Ciekawe czy siê zgodzisz U¶miech pozdrawiam U¶miech

No przestan , to na jakiej podstawie ojcowie kosciola wydali dekret ( czy jak sie to nazywa) Mlot na czarownice , upowazniajacy ich do palenia kobiet na stosach?

Czy to byl tylko wymysl jakichs chorych psychoicznie  biskupow i papieza , ktorzy podejmowali decyzje nizgodne z ich prawami?

A skoro tak , to dlaczego  ta ustawa nie zostala zniesiona do dnia dzisiejszego , tylko jest zawieszona w dzialaniu?
To tak na wszelki wypadek , a noz sie przyda?
A ci wszyscy papieze i synody od tamtej pory nie wiedza o tym? Chca rownac prawa kobiet ale zatrzymuja prawo do palenia ich na stosach?

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 20:05:11 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Luty 25, 2010, 21:35:14 »

Mrugniêcie Mrugniêcie

Cytat: Kiara
Jezus glosil rownosc kobiety i mezczyzny , rownosc wszystkich ludzi , kk twierdzi iz nasladuje Jezusa. Pytam w czym?

My¶le ,¿e w³a¶nie tym ,ze me¿czyzni mog± byæ tylko kap³anami....Wed³ug mnie KK chce zachowaæ jaki¶ wzór zgodny z wol± Jezusa,który przeciez do pos³ugi kap³añskiej wybra³ dwunastu mê¿czyzn na aposto³ów.
Cytat: muszin

Czy¿by tylko ksiê¿y..  przypomnij sobie jak traktowali kobiety najwiêksi my¶liciele staro¿ytno¶ci...np.  Arystoteles
Takie by³y czasy i taki poziom ¶wiadomo¶ci .Na szczêscie czasy siê zmieni³y i dzi¶ oceniaj±c KK musimy siê odno¶iæ do czasów
dzisiejszych.Ja nie czuje siê poni¿ana....uwa¿am ,ze na ka¿dym kroku w codziennym ,¿yciu podkre¶la siê wyj±tkowo¶c kobiet .
Bo tak naprawdê to ja decydujê jak siê czujê...
Kto¶ kiedys powiedzia³...(nie wiem kto i kiedy i czy dok³adnie tak).."Jest wielu ludzi ,którzy chcieliby oszukiwaæ,ale nie ma nikogo ,kto chcialby byæ oszukiwany"  Jakie to m±dre ..prawda?  Czy dziwicie siê Artkowi ,ze aby odróznic prawde o fa³szu domaga sie dowodów?
Wiedza na której siê opieramy ,wiedza ,która zmienia nasz ¶wiatopogl±d powinna byæ prawdziwa.Je¶li na wiedzê tak± nie ma dowodów ..to zwykle taka wiedzê siê odrzuca.
I gdzie tu tolerancja do inno¶ci, do ró¿nego ¶wiatpogl±du, do ró¿nego tempa rozwoju ró¿nych ludzi ?

Fajnie to uj±³e¶ Silver....Jak to siê dzieje ,ze TY to rozumiesz a inni nie?

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 22:00:54 wys³ane przez Linda » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Luty 25, 2010, 22:33:33 »

Palenie na stosach by³o haniebn± kart± w KK - i nie zamierzam temu zaprzeczaæ. Niestety by³o to tragiczn± interpretacj± i dostrzeganiem rzeczy/zapisów których nie ma. Jednak równie dobrze mogli znale¼æ siê tam i mê¿czy¼ni - tragiczne równouprawnienie. Stosy... - nie jest to ¿adnym dowodem jakoby wed³ug KRK kobiety nie mia³y duszy/nie by³y uwa¿ane za ludzi - wszak w t³umaczeniach przedstawiano, ¿e to o ratowanie duszy chodzi.

KRK dostrzega i artyku³uje ró¿nice pomiêdzy kobiet± a mê¿czyzn±, zarówno te trywialne - fizyczne, jak i natury psychicznej. S± po prostu dziedziny gdzie mê¿czy¼ni siê sprawdzaj± lepiej, s± i takie gdzie kobietom mê¿czy¼ni nie s± w stanie dorównaæ. Czasy hase³ "kobiety na traktory" /do hut/kopalni na szczê¶cie minê³y. Równouprawnienie takie by³o krzywdz±ce dla kobiet i nie wykorzystywa³o ich potencja³u. Kobieta w KRK zawsze by³a uwa¿ana za równ± mê¿czy¼nie wobec Boga - mog³y zdarzaæ siê pojedyncze chore opinie dostojników/duchownych lecz nigdy nie by³o to wyk³adni± i zaleceniami KRK. Kiara najzwyczajniej po raz kolejny przeholowa³a i dopu¶ci³a siê oszczerstwa. Szkoda, ¿e nie poproszono j± oficjalnie o dowody.

quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Luty 25, 2010, 22:43:19 »

hm spoko kobieta i mezczyzna spoko czemu nie mogliby razem spelniac kaplanstwa?, no ale czy mogliby sie  decydowac na malzenstwo:) "jedni moga temu uczynic  miejsce inni nie - jesli chodzi o celibat, malzenstwo tez nie jest prosta sprawa.." - to sa trudne role
- ale musieliby byc w wielkiej harmoni - mezczyzna wykonuje prace mezczyzny, kobieta , kobiety:),  (nie tak jak teraz feminizm:), napewno to nie jest  zabronione w pisme sw- harmonia, powrot do natury, milosc:)
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 22:45:05 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Luty 25, 2010, 23:17:08 »

Linda zbyt wiele osob cytuje slowa Jezusa popierajac swoje decyzje , ktore nie mialy zwiazku z Jego swiatopogladem i stosunkiem do kobiet.

Nie cala wiedza na temat Jego i czasow w ktorych dzialal jest upubliczniona. On wyraznie i kategorycznie stawia na rowni , kobiete i mezczyzne. Na apsolutnej rowni nie wywyzszajac nikogo i nie ponizajac nikogo.

W Qumran idetyczne funkcje kaplanskie pelnily kobiety i mezczyzni , ale ta wiedza nie jest publikowana powszechnie , odczyt zwojow z nad Morza Martwego mowi o tym.
12 apostolow to nie do konca poznana historia , poczekamy na upublicznienie kolejnej wiedzy z tamtych czasow.
Wowczas zrozumiesz iz kaplanstwo kobiet jest o wiele starsze niz kaplanstwo mezczyzn.

To jak Ty sie czujesz osobiscie w kntekscie zwyczajow panujacych w kk jest Twoja osobista sprawa. Jednym dobrze w Afryce a innym na Alasce,

Jednak nie zmienia to faktu iz kobieta byla i jest ponizona przez ojcow kk, tak jest bo nie ma formalnej rownosci miedzy nimi , pomimo oficjalnej deklaracji iz sa rowni w oczach Boga.

No coz sa kobiety , ktore swietnie sie spelniaja w roli niewolnic , to ich sprawa, dopki im to sluzy niech tak dla nich bedzie.

Kiara U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Luty 26, 2010, 00:33:45 »

Widac ptaku Twoje sady sa inne niz moje w tym wzgledzie. Jezeli wyrazisz zgode od dzisiaj przez tydzien bede Ciebie kalac roznymi nieprzyjemnymi epitetami.A Ty akceptuj to w cichosci , wszak masz ugruntowana prawde o sobie. Mrugniêcie U¶miech

Mysle ze sie zgodzisz bez problemu?

Zgadzam siê Kiaro, masz moje przyzwolenie...  U¶miech
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #46 : Luty 26, 2010, 00:42:17 »

M³ot na czarownice: Jak z³o dobrem zwalczano
     Autor tekstu: Eugeniusz Obarski

„M³ot na czarownice" (Malleus maleficarum) - najs³ynniejszy podrêcznik dominikañskich inkwizytorów, to ksi±¿ka, która pozwoli ci zrozumieæ mechanizmy okrucieñstw pope³nianych w imieniu Boga. To przecie¿ w Jego imieniu przez kilkaset lat ¶cigano, torturowano i mordowano tysi±ce niewinnych kobiet, mê¿czyzn i dzieci obwinianych o czary. Korzeniem religijnych okrucieñstw jest zawsze nieprzejednany fanatyzm, dogmatyzm, a przede wszystkim „wo³aj±ca o pomstê do nieba" niewyobra¿alna ciemnota i ciasnota umys³owa. „M³ot na czarownice" to — cytujemy z karty tytu³owej orygina³u — „ksiêga wiadomo¶ci ludzkiej nie tylko godna i potrzebna, ale i z nauk± Ko¶cio³a powszechnego zgadzaj±ca siê". Za wieki stosowania tej krwawej nauki, której jedynym owocem by³y tortury, p³on±ce stosy i ¶mieræ, dopiero dzi¶ ów Ko¶ció³ mówi… „przepraszam".

''Fala magicznych przes±dów i szaleñstw zwi±zanych z polowaniami na czarownice osi±gnê³a swe apogeum na prze³omie XVI i XVII wieku. Sk±d wziê³y siê owe polowania i zawziêto¶æ my¶liwych w sutannach i s±dowych togach akurat w tamtych wiekach?''

Otó¿ we wczesnochrze¶cijañskiej Europie status Ko¶cio³a nie by³ jeszcze zbyt mocno ugruntowany. Pokonstantyñski Ko¶ció³ zawsze legitymizowa³ sw± organizacjê i w³adzê opieraj±c siê o warstwy rz±dz±ce, bêd±c pó¼niej od nich w du¿ym stopniu zale¿ny. Kiedy w XI i XII wieku feudalizm zacz±³ trzeszczeæ w szwach, bowiem na skutek wczesnokapitalistycznej gospodarki nast±pi³ rozwój miast i powsta³a silna klasa mieszczañska, „sojusz o³tarza i tronu" zacz±³ Ko¶cio³owi najwyra¼niej ci±¿yæ. Zapragn±³ wiêc siê od tronu uniezale¿niæ. Europa szuka³a wówczas dogodnych dla siebie dróg ekspansji; czemu¿ nie mia³by ekspandowaæ i sam Ko¶ció³? Zacz±³ on wiêc inicjowaæ wyprawy krzy¿owe — wolno by³o rabowaæ, niszczyæ, paliæ i mordowaæ. A wszystko to w imiê „jedynie s³usznej" formacji religijno-ideologicznej, która dawa³a... rozgrzeszenie i odpust w imiê tylko jej znanych „warto¶ci wy¿szych". A ¿e ludzkiej emancypacji opartej na wolno¶ci spo³eczno-gospodarczej towarzysz± zawsze apetyty dotycz±ce wolno¶ci sumienia czy wyznania, tote¿ w XII stuleciu zaznaczy³ siê niebywa³y oddolny rozwój ruchów religijno-spo³ecznych, które skostnia³y ówczesny Ko¶ció³, Ko¶ció³ stoj±cy na wstecznym feudalnym stanowisku, uzna³ za naturalnego wroga swych marzeñ o religijno-ideologicznym monopolu. Najwyra¼niej tzw. heretycy zagra¿ali jego doczesnym i uniwersalnym podstawom bardziej ni¿ cesarstwa z którymi papiestwo toczy³o ustawiczne boje. Wizja utraty tego monopolu zmusi³a wiêc Ko¶ció³ do zmasowanych ataków na „kacerzy". Autor wstêpu do wydanego we Wroc³awiu „M³ota na czarownice" (1992 r.) pisa³: "Propaganda ko¶cielna zarzuca³a heretykom uprawianie kultów satanistycznych i paranie siê czarn± magi±. Z czasem optyka s±downicza uleg³a pewnemu odwróceniu; pocz±tkowo, je¶li kogo¶ s±dzono za herezjê, starano siê dodatkowo udowodniæ, ¿e by³ czarownikiem — pó¼niej wystarczy³o oskar¿yæ kogo¶ o czary, by uznaæ go za apostatê i heretyka. Tak oto nawet najniewinniejsze ludowe gus³a zaczê³y byæ odbierane jako zbrodnia zagra¿aj±ca bytowi chrze¶cijañskiej cywilizacji. Miejsce urojeñ zaj±³ bardzo realny Szatan — droga do polowania na czarownice zosta³a wytyczona".

Podrêcznik napisany przez dwóch inkwizytorów wyznaczonych przez Innocentego VIII na obszar Niemiec: Heinricha Krämera (Henricus Institoris) i Jakoba Sprengera w roku 1489. Wszystko narodzi³o siê w latach 70. XV w. w g³owie gorliwego Kraemera, który postawi³ sobie za cel ostateczne oczyszczenie ¶wiata ze wspólników diab³a.

M³ot by³ ksi±¿k± bardzo poczytn± w ¶redniowieczu, mia³ nawet ok. 30 wydañ. Wed³ug ich ekspertyzy czary uprawiaj± przede wszystkim niewiasty, które s± do tego bardziej przystosowane przez naturê, równie¿ z uwagi na mniejsz± wiarê, jaka ponoæ cechuje kobiety. Dla obu speców ko¶cielnych potwierdzeniem tego ma byæ samo s³owo „kobieta" — nomen omen wedle ich domys³ów. S³owo femina (kobieta) ma bowiem mieæ swoj± etymologiê w z³o¿eniu: „mniej wiary" (fe = fides, czyli wiara, oraz mina = minus, czyli mniej). Poza tym kobieta jest t±, która jest bardziej skora do folgowania swym namiêtno¶ciom, które, jak wiadomo doskonale, s± tak mi³e chrze¶cijañskiemu diab³u. Doszli wiêc autorzy M³ota do konkluzji, ¿e "niewiasta jest tylko niedoskona³ym zwierzêciem (...) Niewiasta jest tedy z³a z natury, rychlej bowiem traci zaufanie do swej wiary i rychlej wyrzeka siê jej, to za¶ stanowi podstawê uprawiania czarów" (Deschner).

http://psr.racjonalista.pl/kk.php/d,104

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Luty 26, 2010, 00:43:25 »

O przepraszam, sta³em przed Pani±:
Kocie*, masz pe³ne prawo u¿ywaæ do mnie jakiegokolwiek ze zwrotów których u¿y³em/u¿yjê w rozmowach z innymi forumowiczami - nie bêdê siê o nie w jakikolwiek sposób obra¿a³. Jedyne o co proszê to ostro¿nie na te za które to ja zosta³em ukarany oraz je¿eli nazwiesz mnie k³amc± b±d¼ oszczerc± - bêdê wymaga³ aby¶ tego dowiód³.
* - wstaw dowolny nick.

czy mo¿na by ostatnie posty przenie¶æ do "wyra¼ siebie"?

edit:
M³ot na czarownice, rozdzia³ 1:
"A ten sposób, abo te¿ jakikolwiek jemu podobny zachowuj± czarownice, z lud¼mi obojej p³ci jednak wiêcejz bia³ymig³owami."
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 01:05:33 wys³ane przez arteq » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Luty 26, 2010, 00:44:32 »

arteq, a jak odpowiesz na  pytanie, czy nazywasz k³amstwem, to ¿e  cyt "(...) ojcowie kosciola wydali dekret ( czy jak sie to nazywa) Mlot na czarownice , upowazniajacy ich do palenia kobiet na stosach ( ..)  ta ustawa nie zostala zniesiona do dnia dzisiejszego , tylko jest zawieszona w dzialaniu "  ?

Bo, je¶li to nie jest k³amstwo to ¶wiadczy o hipokryzji krk i Kiara ma prawo siê oburzaæ, a problem jest aktualny po dzi¶ dzieñ.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Luty 26, 2010, 01:13:10 »

Postaram siê to sprawdziæ - wa¿no¶æ. "M³ot..." natomiast dotyczy³ i kobiet i mê¿czyzn.
Daleki jestem od zabraniania Kiarze czy komukolwiek oburzenia w stosunku do pewnych patologicznych zachowañ KRK zasz³ych jak i aktualnych. Wnioskujê jedynie aby nie dodawaæ postaw których nie ma.

W kwestii nie uznawania kobiet za ludzi:
M³ot na czarownice, rozdzia³ 1 [na tê publikacjê siê m.in. powo³ywano]:
"A ten sposób, abo te¿ jakikolwiek jemu podobny zachowuj± czarownice, z lud¼mi obojej p³ci jednak wiêcejz bia³ymig³owami."
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 01:15:37 wys³ane przez arteq » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: