Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:57:58

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOBIETA - w Chrze¶cijañstwie  (Przeczytany 42291 razy)
0 u¿ytkowników i 9 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Luty 26, 2010, 01:47:29 »

OK, ale skoro nie by³o uniewa¿nienia dekretu pt "M³ot.." pomimo wypowiedzianego   "przepraszam"  przez KrK , to znaczy , ze problem wcale nie znikn±³ i co¶ tu jest nie halo... zarówno wobec kobiet , jak i wobec mê¿czyzn oczywi¶cie. To nie by³aby  "postawa, której ju¿ nie ma " , wg mnie.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Luty 26, 2010, 02:04:55 »

Historja inkfizycji jest bardzo bogata i dluga. O dziwo to nie wieki srednie a oswiecenie harakteryzuja sie najwiekszym okrucienstwem , ale rowniez rozpusta w srod papiezy.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,985

Kiara U¶miech U¶miech
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Luty 26, 2010, 07:13:31 »

Wed³ug mnie Kiaro to ca³a Inkwizycja, M³ot... itd to wszystko wymys³ w³a¶nie biskupów i papie¿y, którzy ¼le sprawowali swoje funkcje U¶miech Wiadomo, ¿e tamten okres do bardoz duchowych w Ko¶ciele nie nale¿a³ Chichot
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Luty 26, 2010, 09:19:53 »

U¶miech
Cytat: Kiara
W Qumran idetyczne funkcje kaplanskie pelnily kobiety i mezczyzni , ale ta wiedza nie jest publikowana powszechnie , odczyt zwojow z nad Morza Martwego mowi o tym.
12 apostolow to nie do konca poznana historia , poczekamy na upublicznienie kolejnej wiedzy z tamtych czasow.
Wowczas zrozumiesz iz kaplanstwo kobiet jest o wiele starsze niz kaplanstwo mezczyzn.

Masz racjê Kiaro ...jeszcze wiele siê dowiemy.Teraz jednak musimy opieraæ siê w swoich pogl±dach na wiedzy ,która jest dostêpna.
Je¶li posiadasz inn± podaj zród³a...chêtnie siê z nia zapoznam.
To jak Ty sie czujesz osobiscie w kntekscie zwyczajow panujacych w kk jest Twoja osobista sprawa. Jednym dobrze w Afryce a innym na Alasce,

A jak mam siê czuæ w kontek¶cie zwyczajów w KK, skoro od dawna do KK nie przynale¿ê?Mnie to w ogóle nie dotyka.....

.Nie podpisuje sie pod has³ami walecznych feministek w tym temacie.

Realizujê sie w ¿yciu zawodowym,odnoszê sukcesy wieksze czasem niz nie jeden mezczyzna.W domu u mnie panuj± stosunki partnerskie...W najmniejszym stopniu nie czuje siê niewolnic±.Nie mam powodu by szukaæ dziury w ca³ym.

Nie mów wiec Kiaro w moim imieniu ,¿e jestem poni¿ana przez KK.

Nie mam zamiaru rozgrzebywaæ przesz³osci . Przyjmuje informacje ,ze w szóstym wieku na soborze dyskutowano czy kobieta ma dusze jako ciekawostkê i wiele innych faktów z historii.Jakie to dzis ma znaczenie? .Mamy ¿yc TU i TERAZ.Potrafiê zaakceptowaæ fakt ,ze wokó³ mnie jest inny ¶wiat i rzeczy ,które sa dla innych wa¿ne a dla  mnie nie...
Czy uwa¿asz ,ze skoro ludzie maja mniejsza wiedzê ni¿ TY i wolniej siê rozwijaj± ni¿ TY s± gorsi od Ciebie i powinni podlegaæ atakom...Przecie¿ ten ¶wiat przeminie..sama o tym mówisz..wszystko jest po co¶...

Jak takie ataki pomagaj± Ci w rozwoju duchowym...? Czy wszystkie wznios³e has³a  dotycz±ce tego ,ze tylko my tworzymy swoj± rzeczywistosc staj± siê nagle nieaktualne?..Ja w to wierzê i tylko ja decyduje czy bedê sie czu³a poni¿ana.No bo jak± tworzy³abym
rzeczywistosc gdyby by³o inaczej? Chichot Chichot Chichot

Edit:  A KK pisze z duzej litery nie z szacunku dla instytucji,tylko dla ludzi którzy do niej przynaleza ..nie wszyscy sa ¿li.... Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 09:23:17 wys³ane przez Linda » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Luty 26, 2010, 11:36:48 »

Witaj Lindo.

Jezeli nie czujesz sie w zaden sposob zwiazana z kk , nie widze potrzeby idetyfikowania sie z moimi tekstami , jestes wolna metalnie i fizycznie od ograniczen , ktore ta instytucja narzuca ludziom.

Nie wiem o jakich atakach piszesz? Ja nie jestem feministka i nigdy nie bylam w caloksztalcie tego slowa. Dla mnie mezczyzna jest rownie wazny i cenny jak i kobieta. Nie wyobrazam sobie swiata bez mezczyzn , lub ich ponizona pozycje..

Gratulacje z powodu wspanialych sukcesow prywatnych ,zawodowych i duchowych. O celu poruszania tych drazliwych tematow pisalam wielokrotnie ostatnio nawet wczoraj odpowiadajac na post esta , poczytaj prosze , znajdziesz odpowiedz.
Ja odrozniam kk instytucje ze swoja ideologja , oraz ludzi ( ktorzy nie maja pojecia czym tak naprawde jest ta religijna organizacja) ktorzy z serca i milosci do Boga tworza jej struktory.
Informacja jest informacja , wybory co jak i kiedy sa juz indywidualnoscia kazdego czlowieka , do niczego nikogo nie namawiam , gdyz uwazam , ze nie mam prawa.

Pytasz czy odslanianie wiedzy pomaga mi w rozwoju duchowym? Tak i to bardzo , zle bym sie czula gdybym zatajala moja wiedze (do ktorej doszlam szybciej niz inni), korzystala z niej tylko dla siebie.
Dla mnie bylo by to duza nieuczciwoscia wobec siebie i ludzi.
Kazdy wybierze swoja droge indywidualnie , jednak jezeli na ktorejs z drog sa niebezpieczenstwa a ktos o nich wie obowiazkiem jego jest informacja dla innych.

Mysle iz teraz jest Ci latwiej zrozumiec moja postawe.

Pozdrawiam.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Lindo , tu jest odpowiedz na twoj zarzut , dlaczego poruszam ten temmat;

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4741.msg55501#msg55501

Przeczytanie calosci watku dac Ci moze wieksze zrozumienie.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 15:40:51 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Luty 26, 2010, 15:15:57 »

Witaj Lindo.

".Nie podpisuje sie pod has³ami walecznych feministek w tym temacie."-to sa twoje slowa.
Zyczylaby sobie Lindo, abys napisala o kogo Ci chodzi. Kto to jest , te waleczne feministki. Ja takich tu nie znam.
Natomiast przez te poltora roku poznalam kobiety ktore sa na tym forum aktywne, maja duza wiedze o wszy stkim bo sa zonami, matkami pracuja zawodowo. Nie slyszalam aby ktoras miala problemy z soba ze jest kobieta.Zreszta bardzo wszystkie szanuje, sa sympatyczne, inteligentne i posiadaja duza wiedze ktora tak chetnie sie dziela z innymi. Ja uwazam ze historia buduje organizacje, religie, sekty, , dla mnie jest wazne,co czym pachnie.
. Wowczas moge podjac decyzje o  przynaleznosci. Temat "Kobieta w Crzescijanstwie"- ja to rozumie jak dluga i bardzo ciekawa , tez tragiczna historie ma ten temat. Dla mnie jest to wazne, ze sa osoby ktore maja wiedze na ten temat i dziela sie z nami. Dzieki temu poglebilam moje wiadomosci na ten temat i jestem Kiarze bardzo wdzieczna.
Kiaro, pisz kochanie o wszystkim. Nie bede wymieniala imion kobiet ktore codziennie bywaja na tym forum, wszystkie sie znamy wiecej czy mniej, rozumiemy sie wszystkie bardzo dobrze i w razie potrzeby jedna stoi
przy drugiej. Lindo powinnas wiedziec , ze w dzisiejszych czasach kobieta nie musi walczyc o swoje prawa tu w Europie. Kazda jest taka kobieta jaka chce byc. Jest przedewszystkim samodzielna i inteligentna.
Choc, jak opowiada historia dawniej pozycja kobiety w Chrzescijanstwie byla fatalna. Uwazam ze nalezy i o tym opowiadac.
Pomijajac temat, sympatyczne by to bylo, gdybys i Ty Lindo zaczela dbac o dobra atmosfere na forum.
Powinnysmy tu wszystkie razem budowac spokoj, okazac zrozumienie  bo to jest jedyna droga do rozwoju
duchowego. Kazda posiada cos czym moze sie z nami podzielic, ty napewno tez. Tak wiec prosze
o dalsza zgodna wspolprace. Enigma , Kiara, Ptak,Elzbieta,Chanell , Jahnneth , Barbarax sa to osoby ktore maja bardzo duzo do przekazania, tak wiec cieszmy sie ze mamy  okazje z tego skozystac. Pozdrawiam wszystkich. Rafaela.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 18:22:56 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Luty 26, 2010, 19:19:25 »

U¶miech
Witaj Kiaro...

[/b]
Nie wiem o jakich atakach piszesz? Ja nie jestem feministka i nigdy nie bylam w caloksztalcie tego slowa. Dla mnie mezczyzna jest rownie wazny i cenny jak i kobieta. Nie wyobrazam sobie swiata bez mezczyzn , lub ich ponizona pozycje..
.

Chichot Chichot Chichot...Oczywiscie ,oczywiscie...ja to ju¿ w Twoich postach czyta³am...Nie zrozumia³as mnie ...Nie uwazam cie za "walcz±ca
feministke" ,  nie mia³am na mysli tez zadnej kobiety z forum... ....Mówi³am o ruchu kobiet w ogóle......Naprawê pod wieloma ich has³ami siê nie podpisujê...Miedzy innymi i pod tym mówi±cym o równouprawnieniu kobiet w KK.Mówi³am ogólnie o Twoich atakach na na KK.Pyta³am bo nie wiem...
Zastanawia³am sie po co tracisz energie i zdobywasz sobie wrogów...?

Masz naprawde potezna wiedze...i szkoda ,ze nie chcesz czesto mówic skad ona jest...

Jest wiele przyk³adów w chrzescijanstwie ,które pokazuj± wielkie znaczenie kobiety w religii.Sa wiec dwie strony medalu .Mówi±c o ponizaniu z jednej strony musimy byc uczciwi i wspomniec tez o drugiej stronie, tej lepszej.

Pozdrawiam Cie serdecznie
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 19:25:33 wys³ane przez Linda » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Luty 26, 2010, 19:47:41 »

Przyszedl czas, aby glosno rozmawiac o tym co bylo setki lat skrzetnie ukrywane. Ja nie uwazam ze to jest
atakowanie KK, to nie jest zmyslone, to jest prawda. To prawda ze takie informacje nie sa lubiane w kregach
wyznawcow, ale tez otwieraja oczy i zmuszaja do myslenia. Ja uwazam ze duzo wiedzacy katolik bedzie
wierniejszym wyznawca  religii, bo w pewnym momecie otarl sie o informacje jakie byly wlasciwie ukrywane, musial przemyslec, zastanowic sie i zdecydowac co powinien zrobic dalej. Jego wiara sie umocni i bedzie
swiadomym katolikiem. Nie bedzie musial stac w oslupieniu jesli ktos okaze sie przeciwnikiem KK. Uwazam ze
bedzie potrafil dyskutowac i pokazac tez pozytywne strony swojego wyznania.
Jest masa ludzi ktorzy sa nie wierzacy, ale bardzo krytykujacy KK.
Ja uwazam ze zyjemy dzisiaj w czasach,  ze mamy dostep do roznych zrodel wiedzy i jesli ktos zechce sie
dowiedziec cos wiecej na temat go interesujacy, to nie ma przeszkod. To dobrze ze sa fora, gdzie rozni ludzie
moga dyskutowac, pytac, opowiadac, dzielic sie swoimi informacjami.

Tak Lindo, ja juz kilkakrotnie pisalam o pozytywnej dzialalnosci KK w Polsce, zachecalam Atka aby tez
pisal na temat co pozytywnego dzieje sie w KK.
Nastal czas ze prawda wychodzi na wieszch. Wykozystywanie seksualne , bicie, znecanie sie nad dziecmi
przez zakonnice i ksiezy. To sie dzieje obecnie na calym swiecie, w Niemczech tez. Nie wolo zamykac buzi
ludziom, a ci ktorzy dopuscili sie przestepstw musza byc ukarani- bo sa takimi samymi obywatelami jak Ty i ja. Gdyby wolno bylo wczesniej na ten temat rozmawiac, prawdopodobnie dzisiaj nie bylo by tej sytuacji.

« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 19:53:29 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Luty 26, 2010, 20:02:53 »

Witaj Lindo :
Cytat Linda:
Nie podpisuje sie pod has³ami walecznych feministek w tym temacie.

To wcale nie chodzi o bycie feministka.Ja rowniez uwazam tak jak Kiara - mezczyzni sa nam bardzo potrzebni , Ja sobie rowniez nie wyobrazam bez Nich zycia.
Natomiast uwazam, ze wymiana wiedzy jest Nam wszystkim bardzo potrzebna.Nie musimy z niej korzystac - jest to nasz wybor.Natomiast przylaczam sie do Rafaeli i rowniez prosze Cie Kiaro o jak Najwiecej informacji i  wiedzy.Z calego serducha  bardzo juz z gory dziekuje.Mysle, ze jest to dla  Nas  tych, ktorzy sobie tego zycza.Milusiego dzionka jak zawsze - Ela

« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 20:04:01 wys³ane przez Elzbieta » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Luty 26, 2010, 20:07:12 »

Rafaelo, owszem jestem za prawd± - bez wzglêdu na to jaka ona jest. Skoro nie uwa¿asz PEWNYCH zarzutów Kiary pod adresem KK za fa³szywe to proszê o wyja¶nienie 2 konkretnych przypadków:
1. gdzie w doktrynie KK jest/by³o napisane, ¿e kobieta nie jest cz³owiekiem/nie ma duszy? [i nie chodzi o to czy kobieta mo¿e pe³niæ te same funkcje w KK co mê¿czyzna], nawet w publikacji jak± przytoczyli wskaza³em co¶ zupe³nie przeciwnego.
2. od kiedy oszustw finansowych [i innych wskazanych przez Kiarê wystêpków] KK nie uwa¿a za grzech ciê¿ki? Katechizm, encykliki jednoznacznie uznaj± te wystêpki jako grzech ciê¿ki.

edit: proszê nie myliæ pojêæ, czym innym jest WIEDZA, a czym innym POMYS£Y/PRZYPUSZCZENIA/TEORIA. Ciê¿ko mówiæ o "wiedzy" gdy udowodniono w pewnych przypadkach diametralne niezgodno¶ci.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 20:15:05 wys³ane przez arteq » Zapisane
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Luty 26, 2010, 20:34:26 »

Tu jest przyklad znieslawienia kobiet w Kosciele
http://www.youtube.com/watch?v=NI-mbmVHGBM&feature=related
I moze jeszcze tu tez warto poczytac
http://czytelnia.onet.pl/0,1328079,1,,0,0,0,kobieta_w_kosciele,artykuly.html
Jak zawsze milusiego dzionka - Ela
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Luty 26, 2010, 20:48:32 »

Czy¿by kobieta z drugiego linku nie by³a zapraszana na wyk³ady rekolekcyjne do dominikanów? Tak ma wygl±daæ np. zamykanie ust?
Otó¿ zaprosili j± bo uwa¿ali, ¿e mog± siê od niej wiele nauczyæ. Je¿eli to ma byæ przejaw dyskryminacji kobiet w chrze¶cijani¼mie...  Szok

Dokument wydanego przez Papiesk± Komisjê Biblijn± z 1983 roku „O interpretacji Biblii w Ko¶ciele”.
To jest bardzo ciekawy tekst, tylko radzê czytaæ po francusku. Otó¿ tam s± dwa istotne miejsca. W jednym Komisja zajmuje siê odpowiedzi± na pytanie, kto ma interpretowaæ Bibliê w Ko¶ciele. Mówi tu o biskupach, kap³anach itd. Dalej jest bardzo radosne stwierdzenie, ¿e w ostatnich latach obserwujemy coraz liczniej pojawiaj±ce siê kobiety egzegetki, czyli kobiety biblistki i ¿e to wnosi co¶ nowego w nasz stosunek do Pisma ¶w. i jego rozumienie. A potem mo¿e jeszcze bardziej rewolucyjny tekst, w którym jest mowa o nauczaniu. Jest tam powiedziane, ¿e na wydzia³ach teologicznych i w seminariach duchownych biblistykê powinni wyk³adaæ zarówno mê¿czy¼ni jak i kobiety. Pierwszy raz udostêpni³ mi ten dokument nie¿yj±cy ju¿ o. Augustyn Jankowski – mój ojciec duchowy. Zwróci³am wtedy uwagê, ¿e miejsca, o których mówi³am, o. Augustyn popodkre¶la³ o³ówkiem, bo stwierdzenie, ¿e kobiety maj± odegraæ tak± sam± rolê w nauczaniu Biblii jak mê¿czy¼ni, jest sensacyjne.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 21:03:31 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Luty 26, 2010, 21:10:24 »

"Masz naprawde potezna wiedze...i szkoda ,ze nie chcesz czesto mówic skad ona jest..." Linda.

Lindo wielokrotnie mowilam iz jest to wiedza mojej duszy.
Bardzo czsochlonne jest dla mnie wyszukiwanie w necie i ksiazkach potwierdzenia dla niej. Zdarza sie cos znajdywac , ale czesto  sa to porozdzielane elemety , ktore z wielu zrodel musze polaczyc w logiczna potwierdzajaca sie calosc.

Najpierw koncentruje sie na temacie i odkrywam skutek ( tak jak obecnie , ponizenie kobiety przez Chrzescijanstwo) a pozniej cofam sie do poczatku odslaniajac przyczyne i caly mechanizm. Co zrobie w niedalekiej przyszlosci.

Naprawde nie jest to latwe zadanie , zabiera mnustwo czasu, ale uwazam je za niezbedne na naszej drodze do poznawania siebie.
Rowniez dla  przyszlego  dokonywaniu wyboru dalszej drogi rozwojowej.

Pozornie  moze sie to wydawac ponizeniem kogos , ale tak nie jest , jest to odsloniecie zaslon umozliwiajacych nam wszystkim ludziom wyjscia z matni falszu , ktory zbudowal cala strukture nie tylko KK ale i Chrzescijanstwa nam znanego.
Ono naprawde nie ma zadnego zwiazku z kosciolem i przekazem wiedzy przez Jezusa.
Wykorzystano Jezusa jako szyld dla tej religji ,  tematami Jego przekazow nazwano swoja odwrocona wiedze.

Kto bedzie uwazal ,  iz mimo wszystko bycie w tej struktorze i jej  ideologji sa  mu bliskie , zostanie w niej , kto uzna ze droga do Boga to nie sciezka KK , odnajdzie ja i pojdzie innom.
To wszystko.
Jednak zeby mozna bylo dokonac odroznienia i wyboru  , trzeba poznac wiedze na temat , przekaz jej   jest moja rola, nic wiecej.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 10:08:39 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Luty 26, 2010, 22:46:07 »

Artku, nie czytalam nigdy z Twoich wypowiedzi abys powaznie zaja sie tematem ktory jak oliwa ciagle
na wiezch wyplywa. Temat , ktorym sie zajmuje caly swiat chrzescijanski, w kazdym kraju. Co dziennie w wiadomosciach slyszy sie o nowosciach na ten temat. W tym tygodniu jeden z biskupow Niemieckich nawet
przeprosil za te wszystkie czyny, przypadki ktore mialy miejsce w szkolach prowadzonych przez ksiezy, przedszkola prowadzone przez zakonnice, domy dziecka. Ile nieszczescia latami dzialo sie za zamknietymi drzwiami placowek prowadzonych przez duchownych. Kiedy slucha sie ludzi ktorzy opowiadaja o swoich przezyciach, o swoim zyciu. Sa to cierpienia nie do zaplacenia, slowo przepraszam nie zalatwia doslownie niczego. Ofiary tych wystepkow sa obywatelami panstwa demokratycznego, gdzie panuje prawo dla kazdego.
Niestety, ofiary byly tak straszone konsekwencjami ze calymi latami milczeli. W tym tygodniu slyszalam glosy z
rzadu, ze tym powinien nareszcie sie zajac prokurator, to nie tylko chodzi o sprawce, ale przedewszystkim o ofiare, o obywatela danego panstwa, ktory jest wolny i istnieja przepisy aby chronic jego zycie i zdrowie.
         Czy pomyslales kiedykolwiek jak czuje sie matka tak wykozystanego dziecka. Sprawca nie mial zadnego respektu do matki, do rodziny i do prawa.
Tu nie chodzi o to kto ma racje, tu chodzi o ludzkie uczucia i nieszczescie. Nie obchodza mnie pieniadze
ktorymi KK dysponuje, moga robic co chca. Jednak jesli chodzi o wiare , to tolerancja wladz wyzszych koscielnych ponosi pelna wine za to wszystko co sie stalo. W KK powstala ogromna, ropiejaca rana,
ktora nie latwo bedzie wyleczyc. Wiezacy KK dzisiaj przezywa gleboka rozterke, Bog i wiara-to jest jedno, KK-to jest nastepne i niestety ale nie latwo jest to z soba utrzymac. Ja nie zamierzan dawac jakichkolwiek dowodow na cokolwiek, bo cale zycie bylam prawym czlowiekiem i wierna katoliczka. Dzisiaj moje serce
jest niestety ale mocno nadwerezone jednak wiara w czystego Boga pomaga mi dalej zyc i kochac ludzi i swiat. Wszyscy jedziemy na tym samym wozku, ciagle klotnie, dowody, uragania ja jestem lepszy, inni sa nic nie warci-to jest bez sensu. Ja ciagle prosze tu na forum o spokoj, o tolerancje. My sie tu znamy, ale i nie znamy. Czesto przez nieprzemyslone bablanie mozna kogos tak bardzo urazic. Na to nie wszyscy maja wzglad. Pozdrawiam Wszystkich i zycze sympatycznych dyskusji i dzielenia sie ciekawymi wiadomosciami.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 22:47:37 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Luty 26, 2010, 23:30:40 »

To, ¿e siê g³o¶no mówi o nieprawo¶ciach w Ko¶ciele i o wykorzystywaniu kobiet, oraz ich dzieci, to akurat bardzo dobrze. Ale nie wygl±da mi  to na zjawisko masowe. Nie panikowa³bym tak, Rafaelo i nie wyolbrzymia³. Mo¿na by pomy¶leæ , ¿e w KrK zebra³y siê najgorsze szumowiny, które tylko czyhaj± na swoje owieczki. Tak wcale nie jest. Dewiacje to akurat margines, albo ...efekt uboczny prania mózgów , którym poddawani s± alumni w Seminariach. Przera¿aj±ce jest to, ¿e doktryna wydaje siê w tym zawodzie  ( Ksiêdza ) najwa¿niejsza. Bycie cz³owiekiem jest gdzie¶ w tle, na drugim planie.
Najwa¿niejszy , ¶wiêty, czczony jest Pan Bóg, a cz³owiek sprowadzony jest do roli bezkrytycznego wyznawcy. Wydaje mi siê to jakim¶ okrutnym przeinaczeniem  idei Bo¿ej mi³o¶ci. Z tego przeinaczenia wynikaj± potem patologiczne zachowania.

Piszê to z pozycji cz³owieka, który zaledwie lizn± potêgê ¶wiadomo¶ci, ale ju¿ wie, ¿e to nie doktryna jest najwa¿niejsza, ani Absolut, ani nawet Stwórca. To my, ludzie , tworzymy rzeczywisto¶æ oraz globaln± ¶wiadomo¶æ. To my dla siebie nawzajem, powinni¶my byæ najwa¿niejsi.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Luty 26, 2010, 23:45:43 »

Zgadzam sie z Toba calkowicie. Uwazam ze to co sie obecnie dzieje, powinno  nastapic juz bardzo dawno.
Ja wiem ze nie wszyscy sa tacy, ale nalezy glosno o tym mowic. Zrozum ze ich ofiar jest znacznie wiecej jak ich samych. Gwalciciela wsadza sie do wiezienia na pare lat, a tu sprawcy sa chronieni. Panstwo w panstwie.
Nastepnie, jak bardzo ta cala sytuacja ciazy na ksiezach ktozy nie maja z tym nic wspolnego. Ci ludzie tez
nie sa chronieni przez ich wladze. To jest sznureczek, ktory nie ma konca.
Ludzie sa coraz bardziej swiadomi, i to wladze  KK nareszcie beda musialy wziasc pod uwage.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Luty 27, 2010, 01:32:58 »

Ale¿ wielokrotnie twierdzi³em i nadal twierdzê, ¿e KRK ma jeszcze sporo do zrobienia z samym sob±. Oczywi¶cie wszystkie przejawy patologii, przestêpstw powinny byæ zwalczane, równie¿ przez w³adze ¶wieckie - i to nie podlega dyskusji. Jestem jednak gor±cym zwolennikiem obiektywnych i sprawiedliwych ocen. Nie musimy ujmowaæ ale i nie dodawajmy do wystêpków. Zawsze bêdê twierdzi³, ¿e doktryna KK jest przychylna cz³owiekowi i jest dla niego dobra i potrafiê to udowadniaæ. Pewne osobiste pogl±dy i s³owa niektórych duchownych, sprzeczne z nauk± KK, nie mog± byæ natomiast postrzegane jako oficjalne stanowisko KK - co pewne osoby chorobliwie robi±.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Luty 27, 2010, 05:47:24 »

East,
ludzie zwi±zani z KRK, wierni, poddani, s± "wkrêceni" w program.
Cz³owiek o wielkim sercu mo¿e byæ manipulowany i dzia³aæ na rzecz wielkiego mechanizmu zniewalania. Tak siê dzieje w wielu przypadkach, dlatego daleki jestem od krytykowania jednostek, ale niepokoi mnie system, program og³upiania na podstawowym poziomie.

Wiele istnieñ ludzkich "odda³o" swoje uczucia dla budowania struktur ideologicznych, ale za ka¿dym razem by³y one marnowane na rzecz dominuj±cych si³ w hierarchii KRK.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Luty 28, 2010, 14:44:09 »

Na czym polega pierwotne kaplanstwo?

Pierwotne okreslenie kaplanstwa polegalo na intuicyjnym odczycie snow , ich znaczen , oraz duchowym kontakcie z przestrzenia nie fizyczna i przekaz informacji od niej.

Kaplankami byly zawsze kobiety poniewaz u nich naturalnie lepiej jest rozwinieta intuicja i uczuciowosc za ktora odpowiada prawa polkula mozgowa.

Mezczyzni maja lepiej rozwineta lewapolkule mozgowa , ktora zwiazana jest z logika oraz moca.
Tak wiec u kogo nastepowal wiekszy rozwoj polkuli "zenskiej" intuicyjnej mogl stac sie kaplanem , lub kaplanka. Gdyz bardzo duzo kobiet posiada bardziej rozwinieta polkule lewa niz prawa , a co za tym idzie ma wiecej predyspozycji odpowiadajacych meskosci niz zenskosci. Bywa tez odwrotnie, ze u mezczyzn bywa bardziej rozwinieta uczuciowosc , oraz intuicja ( domena kobieca) , rod Lewitow. Wowczas bywaja wspanialymi kaplanami.
Dawne kaplanstw opieralo sie miedzy innymi na prawidlowym odczycie snow. Obecne na czynieniu rytualow , ktore tak naprawde sa magia zasilana energia ludzi ioracych w nich udzial.

Dawniej tylko  kaplani obcowali w swiatyniach  z bustwem lub Bogiem , do pierwotnych swiatyn nie wchodzili ludzie.

Obecnie energia kaplanow jest tak niska iz nie potrafia juz nawiazac bezposredniego kontaktu i dokonac "cudu" pomimo zasilania przez uczesniczasych wyznawcow tez nic sie nie dzieje.

Koscioly sluza jedynie jako budynki przekazujace energie poza ziemie , ale ludzie fizycznym wzrokiem nie sa w stanie tego zobaczyc.

Kiara U¶miech U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Marzec 20, 2012, 21:27:25 »

Instrumentum Diaboli
Zamieszczono 11 dni temu

Wiesz! Ale sama nigdy tego nie przyznasz. Nie szkodzi! Matka Nasza, ¦wiêty Ko¶ció³ Katolicki, ju¿ ciê rozpozna³. On, majestatem równie ¦wiêtego swego Magisterium, nam, mê¿czyznom prze¶wietnym ju¿ to te¿ objawiæ raczy³. Ku nauce, m±dro¶ci, wiedzy i o¶wieceniu naszemu. By¶my wiedzieli z kim mamy do czynienia.

A kysz!

- ¶w. Ambro¿y:

„Kobieta powinna zas³aniaæ oblicze, bowiem nie zosta³o ono stworzone na obraz Boga.”

- ¶w. Jan Chryzostom:

„Kobiety s± przeznaczone g³ównie do zaspokajania ¿±dzy mê¿czyzn”

- ¶w. Augustyn:

„Kobieta jest istot± po¶ledni±, która nie zosta³a stworzona na obraz i podobieñstwo Boga. To naturalny porz±dek rzeczy, ¿e kobieta ma s³u¿yæ mê¿czy¼nie.”

„Kobieta ma siê tak do mê¿czyzny, jak rzecz niedoskona³a, do rzezy doskona³ej"

- Klemens Aleksandryjski:

„U  kobiety sama ¶wiadomo¶æ istnienia powinna wywo³ywaæ wstyd”

- ¶w. Tomasz z Akwinu:

„Warto¶æ kobiety polega na jej zdolno¶ciach rozrodczych i mo¿liwo¶ci wykorzystania do prac domowych. Kobiety s± b³êdem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci, temperatur± cia³a ¶wiadcz±c± o cielesnym i duchowym upo¶ledzeniu... s± rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mê¿czyzny.”

W wyniku nauk niew±tpliwych, z których jedynie ma³± cz±stkê przedstawi³em powy¿ej, ¶wi±tobliwi autorzy, Kramer i Sprenger, zapewne za spraw± ¶wiêtej iluminacji, pope³nili dzie³o wiekopomne, “Malleus Maleficarum”, co siê przek³ada uczenie: “M³ot na czarownice”.

W latach 1450-1550 ¶wi±tobliwie spalono na stosach oko³o 100 tysiêcy kobiet! ( 100 000! ) Tfu! Czarownic, rzecz jasna. I to w samych Niemczech...

Oto troska z jak± KK zabiega³ o zbawienie waszych dusz potêpionych! Chwa³a! Chwa³a...

A, w dodatku, jeste¶cie winne kastracji m³odzieniaszków! Tak, tak. Przewielebny papunio, Klemens XI, Wikariusz Chrystusowy i jego Ziemski Przedstawiciel, zakaza³ najsurowiej i naj¶wiêtojebliwiej by kobiety ¶piewa³y w ko¶cielnych chórach. S³usznie! Bardzo s³usznie.

A malutki problemik braku altów i sopranów, bez których wszak anielskie pienia nie wystêpuj± rozwi±za³, wydaj±c przewielebn± “breve”, na mocy której przewielebni, kastrowali z lubo¶ci± ch³opiêta dla “wiêkszej chwa³y bo¿ej”, jak najbardziej...

Powy¿sze jest oczywi¶cie bardzo s³uszne. Wszak samo Pismo sytuuje kobietê miêdzy domowymi sprzêtami a byd³em:

-„Nie po¿±daj domu bli¼niego, nie po¿±daj ¿ony bli¼niego twojego, ani s³ugi jego, ani s³u¿ebnicy, ani wo³u, ani os³a jego, ani niczego, co do bli¼niego twojego nale¿y”.

¦wiêty, a nawet Prze¶wiêty Sobór Nicejski naucza:

-„(...)kobieta jest bram± piekie³, drog± do nieprawo¶ci, ¿±d³em skorpiona, tworem nieu¿ytecznym”.

Bravo! Bravissimo!

- „Po¶ród wszystkich dzikich bestii nie ma szkodliwszej nad kobietê”.

Tak rzecze uczenie, ju¿ wy¿ej cytowan, mêdrzec, ¶wiêty Jan Chryzostom.

A papunio Pius II dodaje:

- „Gdy patrzysz na kobietê, my¶l, ¿e to szatan. Kobieta jest jak przepa¶æ piekielna”.

Wiem, ¿em niegodny i zbyt g³upi, by wiele innych, równie celnych nauk wam przypomnieæ. My¶lê jednak, ¿e na dzi¶ wystarczy...

http://www.eioba.pl/a/3o5k/instrumentum-diaboli

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Marzec 22, 2012, 11:06:57 »

Kilka dni temu, 16-letnia Amina Filali, zgwa³cona, pobita i zmuszona do ma³¿eñstwa z mê¿czyzn±, który j± zgwa³ci³, pope³ni³a samobójstwo -- jedyna droga ucieczki z zau³ka, w który wpêdzi³ j± jej oprawca i marokañskie prawo. Je¶li teraz podejmiemy odpowiednie dzia³ania, mo¿emy zapobiec podobnym tragediom w przysz³o¶ci.

Artyku³ 475 marokañskiego kodeksu karnego pozwala gwa³cicielowi unikn±æ procesu i wieloletniego wyroku wiêzienia, je¶li po¶lubi swoj± nieletni± ofiarê. Od 2006 roku, rz±d obiecuje ustanowienie nowych przepisów, które na zawsze chroni³yby kobiety przed agresj±, ale od paru lat nic siê jeszcze nie zmieni³o.

Setki Marokañczyków wysz³o na ulice domagaj±c siê natychmiastowych reform. Protesty wywieraj± coraz wiêksz± presjê na Premierze i ministrach, odpowiedzialnych za stanowienie prawa. Media na ca³ym ¶wiecie interesuj± siê dalszym przebiegiem zdarzeñ. Je¶li wspólnie sprzeciwimy siê istniej±cemu prawu, ju¿ nied³ugo mo¿emy byæ ¶wiadkami faktycznych zmian. Podpisz petycjê domagaj±c siê reformy obecnego prawa, ochrony kobiet przed agresj± i uniewa¿nienia art. 475. Je¶li uda nam siê zebraæ 250 tys. podpisów, wspólnie z lokalnymi organizacjami walcz±cymi o ochronê praw kobiet wypracujemy deklaracjê, któr± pó¼niej dostarczymy ustawodawcom:

http://www.avaaz.org/en/force_to_marry_her_rapist_pl/?vl

Kiedy Amina zosta³a brutalnie zgwa³cona, jej rodzina poinformowa³a o tym lokalne w³adze miasteczka Larache. Zamiast postawiæ sprawcê przed wymiarem sprawiedliwo¶ci, s±d zezwoli³ gwa³cicielowi na po¶lubienie swojej ofiary-- na co zgodzi³a siê rodzina Aminy.

Teraz rz±d, pod naciskiem miêdzynarodowych protestów, wyda³ o¶wiadczenie, w którym twierdzi, ¿e zwi±zek ma³¿eñski zawarto za obopóln± zgod±, ale ta wersja wydarzeñ nie zosta³a jeszcze zweryfikowana. Nasz marokañski wspó³pracownik twierdzi, ¿e rz±d tradycyjnie usi³uje zrzuciæ ca³± winê na ofiarê i tym samym uciszyæ protesty -- w miêdzyczasie to samo prawo bêdzie decydowaæ o ¿yciu nastêpnych ofiar. Tak jak nigdy wcze¶niej teraz nale¿y je wreszcie zmieniæ i uniewa¿niæ art. 475. Kolejne marokañskie organizacje walcz± w tej sprawie od lat czas najwy¿szy by ustawodawcy wyrzekli siê tej przeklêtej tradycji i ustanowili prawo, które zapewni faktyczne zabezpieczenia dla kobiet.

W¶ciekli Marokañczycy zalewaj± portale spo³eczno¶ciowe kolejnymi wiadomo¶ciami, kolejni protestuj±cy wychodz± na ulice. Setki kobiet zorganizowa³o grupowy protest przed budynkiem s±du w Larache i marokañskim Parlamentem Do³±czmy do protestuj±cych, jak mantrê powtarzaj±cych, ¿e prawo winno chroniæ ofiary, a nie po nich deptaæ:

http://www.avaaz.org/en/force_to_marry_her_rapist_pl/?vl

Cz³onkowie Avaaz nieustannie usi³uj± wykorzystywaæ si³ê naszej globalnej spo³eczno¶ci w walce o lepsze jutro -- dzi¶ czas pomóc komu¶ kogo nie znamy, kogo nigdy nie mieli¶my szansy poznaæ. Zjednoczmy siê dla Aminy Filali i dla dziedzictwa nadziei jakie po sobie pozostawi³a.

Z t± w³a¶nie nadziej±,

Dalia, Carol, Emma, Rewan, Ricken, Luis, Antonia i ca³y zespó³ Avaaz

Wiêcej informacji:

Maroko protestuje przeciw prawu gwa³t- ma³¿eñstwo (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17416426

Moroko jednoczy siê przeciw kolejnym przypadkom gwa³t- ma³¿eñstwo (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/03/20123171132404140.html

Protestuj±cy Marokañczycy domagaj± siê zmian kodeksu karnego po samobójstwie nastolatki (CNN)
http://www.cnn.com/2012/03/17/world/africa/morocco-child-rape/index.html

Maroko: Rodzice Aminy zaprzeczaj± oficjalnym o¶wiadczeniom, podkre¶laj±c ¿e ich córka zosta³a zgwa³cona
http://english.alarabiya.net/articles/2012/03/17/201337.html

Raport Global Rights
http://www.globalrights.org/site/DocServer/2011-10-14_Final_Shadow_Report_to_CAT.pdf?docID=12983

===================
Prawo powinno byæ jednakowe dla kobiet i mê¿czyzn. To nie jest tylko sprawa kobiet, ale i facetów z jajami równie¿.

east.
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: