Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 06:55:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: W jakim celu zbudowano Wielk± Piramidê?  (Przeczytany 87156 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Styczeñ 23, 2009, 12:55:03 »

Ale to ¿e piramidy by³y pokryte licówk± udowodniono? NIe obra¿aj sie jak dziecko, któremu rodzice nie kupili ukochanej zabawki.

Znaczy, ze by³y pokryte bia³± licówk± (nie miedzian±, a chyba zwyk³ym wapieniem, albo innym tego typu czym¶) - tak. Resztki tej licówki znajduj± siê na wierzcho³ku piramidy Chafre.
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Styczeñ 24, 2009, 10:42:44 »

(posprz±ta³em tu trochê, bo dosta³em sto piêædziesi±t zg³oszeñ o offtop. trzymaæ emocje w ryzach, panowie. Kiara, te wierszyki niestety te¿ zobowi±zany by³em usun±æ)

wszystkie posty nastêpuj±ce po moim, które nie bêd± na temat, bêd± kasowane.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 24, 2009, 12:42:05 wys³ane przez Septerra » Zapisane
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Styczeñ 29, 2009, 19:11:40 »

w jakim celu zbudowano piramidê - to grobowiec faraona Cheopsa
stolo

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 13

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 998

« Odpowiedz #53 : Styczeñ 30, 2009, 10:47:42 »

grobowiec??!!??

Po co faraon mia³ budowaæ grobowiec dla swoich pra pra wnuków?Co¶

"Jutro to dzi¶, tyle ¿e jutro"

Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Styczeñ 30, 2009, 11:34:19 »

grobowiec??!!??
Po co faraon mia³ budowaæ grobowiec dla swoich pra pra wnuków?Co¶

No najwiêksza piramida - dwie pozosta³e dla jego synów ( Chefrena i innego a najwiêksza jest grobowcem Cheopsa )
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #55 : Styczeñ 30, 2009, 11:36:45 »

no ale najwiêksza piramida budowana by³a ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). Przecie¿ faraon nie mia³ gwarancji, ¿e kolejni po nim bêd± kontynuowaæ budowê - a nawet gdyby to, ¿e pochowaj± w niej w³a¶nie niego (??)

...a je¿eli ju¿ to nie Cheopsa a Chufu.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2009, 11:37:33 wys³ane przez stolo » Zapisane

Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Styczeñ 30, 2009, 12:39:44 »

no ale największa piramida budowana była ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). Przecież faraon nie miał gwarancji, że kolejni po nim będą kontynuować budowę - a nawet gdyby to, że pochowają w niej właśnie niego (??)

...a jeżeli już to nie Cheopsa a Chufu.

po grecku nazywany był Cheopsem więc mówię jak Grecy - Cheops

a dla Ciebie jaki był cel - zbudowanie bramy czasu i miejsce gdzie ma wypływać energia chroniąca nas przez niektóre zła zagrażające planecie ??
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 30, 2009, 12:41:03 wys³ane przez Cysio91 » Zapisane
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #57 : Styczeñ 30, 2009, 12:55:32 »

Problem w tym, ¿e nie mam pojêcia dlaczego zbudowano piramidy ale na pewno nie s± to grobowce - za d³ugi czas budowy.

Zastanawiaj±ce te¿ jest to, i¿ piramidy nie istniej± tylko w Egipcie ale sa rozrzucone po ca³ym ¶wiecie. Zak³adaj±c, ¿e prawd± jest czego ucz± nas w szko³ach to technicznie nie by³o mo¿liwe by Egipcjanie (lub inny naród) móg³ w tym czasie przebywaæ na wszystkich ziemskich kontynentach.

Wydaje siê, ¿e mog± spe³niaæ rolê zabezpieczenia (Ziemi?) ale równie dobrze mog± byæ czym¶ w rodzaju anten do komunikacji z innymi kontynentami (ziemskimi), mog± te¿ spe³niaæ ca³kiem inn± rolê. Ciekawe czy buduj±cy piramidy wiedzieli co buduj±?? Jakbym w prze¶cieradle i sanda³ach wali³ motyka w piach na pustyni i zobaczy³bym jakie¶ dziwne zjawiska w pobli¿u piramidy a pó¼niej kto¶ by mi powiedzia³, ¿e to grobowiec i dusza faraona posz³a do nieba to pewnie bym uwierzy³. Niestety nie nosze sanda³ów i nie wierzê, ¿e piramida jest grobowcem. Owszem, mo¼e ta funkcja zosta³a przypisana pó¼niej tej budowli albo jaki¶ faraon chcia³ byæ nie¶miertelny i uwa¿a³, ¿e wykorzystanie piramidy do tego celu to przys³owiowy "strza³ w dziesi±tkê".

Wygl±da na to, ¿e nikt nie ma pojêcia czym jest piramida...do czasu a¿ jej nie rozbior± albo nie zadzia³a zgodnie ze swym przeznaczeniem - o ile oczywi¶cie takowe istnieje Mrugniêcie

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Styczeñ 30, 2009, 13:46:14 »

Ja nie mam watpliwosci iz budujacy wiedzieli w jakim celu buduja piramidy, nie byla to ich fantazja artystyczna. Nie ulega watpliwosci iz spelnialy role wielofunkcyjna.Ale napewno nie sluzyly do zaezpieczania ziemi przed , kataklizmami w sensie naszego wspolczesnego zrozumienia.
Owszem mogly pelnic role blokowania ziemi przed podnoszeniem wibracji na niej z tym sie zgodze.Jak rowniez byly systemem odprowadzajacym ENERGIE , KTORA PRZETWARZAL CZLOWIEK , DO SYSTEMOW < KTORE tego SAME NiE POTRAFILY. Ziemia stanowila dla nich ZRODLO ZASILANIA, STRUMIEN ENERGETYCZNY Z ZIEMI PLYNOL DO SYSTEMU. No coz jak ktos  przez dlugie wieki korzystal z takiego zasilania, rozstac sie z nim nie chce....

Kiara U¶miech U¶miech
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Styczeñ 30, 2009, 15:47:39 »

Wed³ug oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidê Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem sk±d wiedza o 300 latach?
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Styczeñ 30, 2009, 16:02:48 »

Wed³ug oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidê Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem sk±d wiedza o 300 latach?

w³a¶nie
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #61 : Styczeñ 31, 2009, 02:36:52 »

dwadzie¶cia lat Co¶?

to czysta kpina

Wystarczy wzi±æ liczbê bloków podzieliæ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekre¶la budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz±c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne d¼wigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci±ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomy¶leæ - to po prostu nie mo¿liwe.

Nawet jak za³o¿y³em 16 godzinny dzieñ pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wyda³ mi siê niesamowicie krótki. A gdzie jeszcze wydobycie i obróbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienio³omu, gdzie transportowanie w rejon budowy Co¶

Co do przeznaczenia piramidy - Kiara mo¿e mieæ racjê ale czy j± ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Styczeñ 31, 2009, 07:46:16 »

i tym sposobem Herodot zosta³ okrzykniêty K£AMC¡ :-)
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Styczeñ 31, 2009, 17:22:01 »

dwadzie¶cia lat Co¶?

to czysta kpina

Wystarczy wzi±æ liczbê bloków podzieliæ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekre¶la budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz±c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne d¼wigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci±ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomy¶leæ - to po prostu nie mo¿liwe.

Nawet jak za³o¿y³em 16 godzinny dzieñ pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wyda³ mi siê niesamowicie krótki. A gdzie jeszcze wydobycie i obróbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienio³omu, gdzie transportowanie w rejon budowy Co¶

Co do przeznaczenia piramidy - Kiara mo¿e mieæ racjê ale czy j± ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie
Czy to dlatego,¿e Ci siê co¶ nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wed³ug w³asnego widzimisiê?
20 lat podaje siê oficjalnie oraz podaje taki czas Kap³anka Ki.
Sam wybierz,kto ma racjê.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Luty 02, 2009, 00:19:31 »

cóz trochê faktów!

egipcjanie nie znali s³owa PIRAMIDA, to grecka nazwa PIRAMIS od s³owa greckiego PYR czyli OGIEÑ, dla egipcjan Piramida by³a symbolizowana przez hieroglif o kszta³cie Piramidy na poprzecznej belce poziomej, odczytywano to jako MR co oznacza ni mniej ni wiêcej ale WZNOSIÆ SIÊ oraz MIEJSCE WZNOSZENIA, odno¶nik do tego jest w Ksiêdze Umar³ych któr± przestudiowa³em przez parê miesiêcy - jest mowa o tym, ¿e FARAON JAKO S£OÑCE WZNOSI SIÊ!!!

odrobi³em lekcje i jak widaæ nie spekulujê - ja wiem ju¿ o co chodzi ale nie sposób tego wyja¶niæ raczej, dochodzi³em do tego przez ostatnie 9 lat wiêc nie wyja¶niê w jednym po¶cie...

a do Tenebraela - ¼ród³em tego s± badania egiptologów, studiowanie Ksiêgi Piramid, Ksiêgi Umar³ych lub jak kto woli Papirusu ANI

lecz po³±czenie tych koncepcji jest moje - to nie wiedza czytana ale do¶wiadczona U¶miech

Jezus te¿ siê WZNIÓS£ do Nieba, Enoch, Ezechiel tez i paru innych - my¶lcie, ja my¶la³em 9 lat i mam wynik tych badañ...

Kap³an 718'
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 00:27:16 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #65 : Luty 02, 2009, 07:37:44 »

i tym sposobem Herodot zosta³ okrzykniêty K£AMC¡ :-)

Na jakiej podstawie wydajesz taka opiniê?? Masz jakie¶ dowody??

Czy to dlatego,¿e Ci siê co¶ nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wed³ug w³asnego widzimisiê?
20 lat podaje siê oficjalnie oraz podaje taki czas Kap³anka Ki.
Sam wybierz,kto ma racjê.

Zdaje siê, ze czego¶ nie rozumiesz.

Nigdzie nie twierdzi³em, ¿e wiem lepiej. Oficjalne ¼ród³a mówi± jedno ale nie mówi± wszystkiego. Jestem ca³kowicie przeciwny teorii, ¿e budowa piramidy trwa³a 40 lat (w tym 10 lat przygotowañ) z zastosowaniem technik o jakich mo¿na przeczytaæ w ksi±¿kach do historii. Co innego gdyby powiedziano, ¿e budowniczowie dysponowali sprzêtem przekraczaj±cym nasz poziom wiedzy technicznej. By³bym sk³onny uwierzyæ w tak krótki okres budowy.

Je¿eli d³ubali miedzianymi narzêdziami ka¿dy blok skalny to nie ma szansy by uczynili to szybciej ni¿ przed up³ywem 300 lat. Je¿eli natomiast budowali wykorzystuj±c bardzo zaawansowane technologie to zgoda trwa³o to kilkadziesi±t lat.

Odwrotne zestawienie nijak nie trzyma siê kupy.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:02:30 wys³ane przez stolo » Zapisane

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Luty 02, 2009, 07:53:57 »

na co? na to ¿e okrzykna³e¶ Herodota K£AMC¡ czy na to ¿e napisa³ ¿e piramide zbudowano w 20 lat?
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #67 : Luty 02, 2009, 08:03:05 »

...a gdzie ja napisa³em, ¿e Herodot to k³amca???

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:04:03 wys³ane przez stolo » Zapisane

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Luty 02, 2009, 08:04:52 »

skoro on napisa³ 20 lat a ty twierdzisz ¿e jest inaczej, który¶ z was k³amie - logika
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #69 : Luty 02, 2009, 08:11:41 »

ja nigdy nie twierdzi³em, ¿e Herodot k³amie. Jego zapiski jednak nie s± jednoznaczne i przychylam sie do teorii, która mówi i¿ Herodot opisuje remont piramidy a dok³adniej - jej zewnêtrznych p³yt (powiedzmy elewacyjnych), na co wskazuj± opisywane przez niego urz±dzenia. Moim zdaniem b³êdnie zosta³o zinterpretowane to co Herodot pisa³. Podobnie jak i samo budowanie piramidy.
I nie zas³aniaj siê logik± skoro wierzysz we wszystko o czym us³yszysz.

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Luty 02, 2009, 08:39:08 »

Herodot:   "Dzieje" 
 "Pracowa³o za¶ kolejno przez trzy miesi±ce po dziesiêæ miriad ludzi. Okres dziesiêciu lat zszed³ udrêczonemu ludowi na budowie drogi, po której wlekli kamienie, a któr± wybudowali* jako dzie³o nie o wiele mniejsze, moim zdaniem, od samej piramidy; d³ugo¶æ jej bowiem wynosi piêæ stadiów, szeroko¶æ dziesiêæ s±¿ni, wysoko¶æ, tam, gdzie jest stosunkowo najwy¿sza, osiem s±¿ni, a jest z wyg³adzonego kamienia, w którym s± wyr¿niête figury*. Zatem dziesiêciu lat wymaga³a budowa tej drogi i podziemnych komór grobowych na owym wzgórzu *, na którym stoj± piramidy; te komory kaza³ sobie wybudowaæ jako grobowce na wyspie, skierowawszy tam kana³ Nilu *. A na budowie samej piramidy up³yn±³ czasokres dwudziestu lat. Jest ona czworoboczna, a ka¿dy jej bok* ma osiem pletrów i tyle¿ wynosi jego wysoko¶æ*; sporz±dzona jest z wyg³adzonych i jak najdok³adniej dopasowanych p³yt kamiennych*, a ¿adna p³yta nie jest mniejsza ni¿ trzydzie¶ci stóp. Zbudowano tê piramidê w taki sposób: w odstêpach, które
jedni schodami, drudzy stopniami nazywaj±. Po zrobieniu pierwszego odstêpu d¼wigali resztê kamieni* w górê machinami, które sporz±dzili z krótkich drewien, unosz±c g³azy z ziemi na pierwszy rz±d odstêpów. Ilekroæ kamieñ wydosta³ siê na ten rz±d, k³adziono go na inn± machinê, która sta³a na pierwszym rzêdzie stopni, a z tego wyci±gano go za pomoc± tej innej machiny na drugi rz±d. Ile bowiem by³o rzêdów stopni, tyle by³o machin, albo te¿ przenoszono tê sam± machinê, poniewa¿ by³a jedyna i ³atwa do niesienia, na ka¿dy szereg, ilekroæ z niej kamieñ wyjêli (wolê podaæ oba sposoby, jak o nich opowiadaj±). Najwy¿sza czê¶æ piramidy naprzód zosta³a ukoñczona, nastêpnie wykonali przylegaj±ce do niej czê¶ci, wreszcie wykoñczyli przyziemne i najni¿sze czê¶ci. Zaznaczone te¿ jest w egipskim pi¶mie na piramidzie, ile wy³o¿ono na rzodkiew, cebulê i czosnek dla robotników. I jak sobie dobrze przypominam to, co mi powiedzia³ t³umacz, który odczytywa³ napis, suma ta wynosi³a tysi±c sze¶æset talentów srebra...

Czy ja gdzie¶ napisa³em ¿e WIERZÊ?Co¶ napisa³em ¿e okrzykn±³e¶ Herodota K£AMC¡.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:50:15 wys³ane przez Blad » Zapisane
stolo

Gadu³a

« Odpowiedz #71 : Luty 02, 2009, 09:03:13 »

gdzie ja okrzykn±³em Herodota K£AMC¡?Co¶

skoñczmy ten off top - moim zdaniem piramida to nie jest grobowiec i tyle. Skad to wiem - ano pomy¶la³em sobie przez chwilkê  Du¿y u¶miech

...no i jeszcze skoro budowali j± od góry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnêtrznych p³yt elewacyjnych. Zreszt± ustawianie 15 tonowych bloków przy pomocy bambusowych/drewnianych d¼wigów....mo¿esz to sobie wyobraziæ??  Zajmujê siê na codzieñ budownictwem i nijak nie mogê sobie tego wyobraziæ (¿eby zbudowac tak wytrzyma³y d¼wig musieli by go ustawiaæ i budowaæ innym d¼wigiem)
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:11:04 wys³ane przez stolo » Zapisane

Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Luty 02, 2009, 09:41:00 »

gdzie ja okrzykn±³em Herodota K£AMC¡?Co¶

...no i jeszcze skoro budowali j± od góry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnêtrznych p³yt elewacyjnych.

przeczytaj jeszcze raz opis Herodota, ale tym razem spróbuj wyobraziæ sobie to co pisze i zrozumieæ. Najpierw poci±gneli bloki kamienne do góry, ......Najwy¿sza czê¶æ piramidy naprzód zosta³a ukoñczona, (czyli ob³o¿ona bia³± licówk±) nastêpnie wykonali przylegaj±ce do niej czê¶ci,(czyli schodzili z licówka w dó³) wreszcie wykoñczyli przyziemne i najni¿sze czê¶ci. ..(po drodze rozbieraj±c rusztowania)

A gdzie okrzyn±³e¶ K£AMC¡?? twierdz±c ¿e to trwa³o znacznie d³u¿ej. Prawda jest jedna, zdania dwa, wiêc które¶ jest nieprawdziwe. 
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:42:45 wys³ane przez Blad » Zapisane
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Luty 02, 2009, 09:45:43 »

skoro Herodot opisywa³ to co widzia³ jak buduj± j± to tak by³o i taka jest rola piramidy - ja wierzê Herodotowi
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Luty 02, 2009, 09:48:40 »

Cysio, Herodot nie widzia³, Swoje Dzie³o spisa³   w V wieku p.n.e., kiedy istnia³o jeszcze pañstwo egipskie i jego ci±g³o¶æ od czasów najdawniejszych. Przekazywa³ on informacje zaczerpniête od kap³anów egipskich, którzy znali przesz³o¶æ swojego kraju
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:49:05 wys³ane przez Blad » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: