Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 12:16:17

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LHC - ZDERZACZ HADRONOW  (Przeczytany 29263 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« Odpowiedz #25 : Marzec 09, 2010, 22:43:35 »

quetzalcoatl44 " to nie ja zbudowalem wieze babel - europarlament:) "

Bardzo ciekawe dostrzegasz konotacje. Mnie zawsze zastanawia³o to, dlaczego niby kto¶ mia³by pomieszaæ ludziom jêzyki w ich dziele wspólnego budowania ? Jaki to bóg- rodzic , który zazdrosny jest o to, ¿e jego dzieci siê jednocz± ? Bóg zatem wcale nie chcia³by , aby¶my byli zgodni . Tylko czy to jest ten sam BÓG, o którym prawi± Chrze¶cijanie ?
Sprawa ma swoje drugie dno. Bo jeÂśli rzeczywiÂście przyrĂłwnaĂŚ wie¿ê Babel do Unii Europejskiej ( poprzez skojarzenie z budynkiem europarlamentu ), to innymi sÂłowy  BĂłg nie chce by powstaÂła wieÂża kontrolna, ktĂłra zawiaduje wszystkimi ludÂźmi - w sensie NWO . Wobec tego sens Âżycia i sens jednoÂści zawiera siĂŞ w ró¿norodnoÂści i wspó³istnieniu w ramach ró¿norodnoÂści.

Natomiast z tego , co wiem o LHC to wytworzone w wyniku zderzeĂą czoÂłowych mikroskopijne czarne dziury - nawet zakÂładajÂąc, Âże w ogĂłle powstanÂą - to bĂŞdÂą istniaÂły zaledwie uÂłamki sekund. Nie zd¹¿yÂłyby urosn¹Ì na tyle, aby cokolwiek zniszczyĂŚ lub  cokolwiek wciÂągn¹Ì .
W kwestii tego, czy materia jest œwiat³em ... marek324 , sam piszesz " Podstaw¹ fizyki jest atom, no chyba ¿e schodzimy jeszcze g³êbiej, do kwarków itd.. ". Zamiast obra¿aÌ interlokutora wyjaœnij mo¿e co dzieje siê z tzw "materi¹" w rozdzielczoœci Plancka ? Na poziomie kwarków. Tam¿e ju¿ czysta informacja. Informacja , któr¹ koduj¹ fotony... bo nie dysponujemy niczym, co mog³oby w sposób fizyczny , eksperymentalny i powtarzalny ni¿ fotony , zostaÌ u¿yte do spenetrowania tych najg³êbszych poziomów. Mo¿e poza ... wyobraŸni¹ Mrugniêcie Ot i mamy sprawcz¹ , pierwotn¹ si³ê we wszechœwiecie Mrugniêcie
A tak w ogĂłle to prosze CiĂŞ marek324 , abyÂś , o ile to moÂżliwe , pozbyÂł siĂŞ swojej arogancji w komunikacji z innymi ludÂźmi.

z gĂłry dziĂŞki
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #26 : Marzec 09, 2010, 22:49:18 »

juz to tlumaczylem zobacz sobie znaczenie 666...poprostu ludzkiego ego uroslo do takiego poziomu ze moze zniszczyc swiat...sa 2 mozliwosci wyparuje albo nie wyparuje...ale nie ma podstaw zeby robic ten eksperyment poniewaz materia zbudowana jest ze swiatla...
arteq
Gość
« Odpowiedz #27 : Marzec 09, 2010, 22:56:08 »

ale zderzenie 2 czastek poruszajacych sie czastek niemal z predkoscia swiatla i zderzanych ze soba "leb w leb" ma wplyw na rezultat...czarna dziura...czy to jest dosc jasne?
Nie, nie jest jasne - s¹ to co najwy¿ej przypuszczenia. Przecie¿ nie wiemy jak powstaj¹ i jakie dok³adnie w³aœciwoœci maj¹ czarne dziury. Je¿eli Ty wiesz - a stwierdzasz to z pewnoœci¹ - przelej na papier - nagrodê Nobla masz w kieszeni. Wtedy zyskasz rozg³os i bêdziesz mia³ wiêksz¹ si³ê przebicia ze swoimi apelami/obawami.
Nie mylmy spekulacji. domniemywaĂą z wiedzÂą.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 09, 2010, 23:25:52 »

przeciez Ty tez podobno jestes wierzacy a przynajmniej tak wynikalo z Twoich wypowiedzi...cytowalem odpowiedednie fragmenty pisma sw.. przewin sobie, wyparuje lub nie...wg mnie nie... a uzasadnilem pod kazdym wggledem brak zasadnosci tego eksperymentu..materia zbudowana jest ze swiatla...
Silver
Gość
« Odpowiedz #29 : Marzec 09, 2010, 23:45:57 »

juz to tlumaczylem zobacz sobie znaczenie 666...poprostu ludzkiego ego uroslo do takiego poziomu ze moze zniszczyc swiat...sa 2 mozliwosci wyparuje albo nie wyparuje...ale nie ma podstaw zeby robic ten eksperyment poniewaz materia zbudowana jest ze swiatla...

AbstrahujÂąc od ró¿nych apokaliptycznych wizji to powiem, Âże jest tu chyba jakiÂś wiĂŞkszy ZarzÂądca, BĂłg, Stworzyciel, ktĂłry jest Âświadomy tego co siĂŞ dzieje we wszechÂświecie, tak Âże wszelkie obawy, lĂŞki, katastroficzne wizje itp... stojÂą raczej w sprzecznoÂści z samym dzieÂłem stworzenia jak i z samym StwĂłrcÂą kim on by nie byÂł. Pozatem energie wszechÂświata z godziny na godzinĂŞ przyÂśpieszajÂą  ( a wiĂŞc roÂśnie ruch roÂśnie energia) niwelujÂąc wszelakie odchylenia od synchronicznej konstrukcji wszechÂświata.
Tak, Âże martwienie siĂŞ na zapas, to tylko lĂŞk i brak zaufania do genialnego dzieÂła o nazwie -  wszechÂświat. W istocie brak zaufania do samego siebie, czyli jak postrzegasz siebie, tak postrzegasz wszystko resztĂŞ.
Warto ÂżyĂŚ, aby zrozumieĂŚ, Âże to o czym myÂślimy i uwaÂżamy za prawdĂŞ, to tylko g³êboki margines rzeczywistoÂści, a nie Âżadna tam prawda. 
Dlatego wszyscy, ktĂłrzy upierajÂą siĂŞ w czymÂś gÂłoszÂąc to i owo, to nie dlatego, Âże taka jest prawda, tylko robiÂą to z lĂŞku.Tymczasem prawda broni siĂŞ sama i nie potrzebuje do swej obrony sĂŞdziĂłw, ani adwokatĂłw.  
Tak, Âże gdybaj sobie dalej, tylko, Âże z poziomu swojej ÂświadomoÂści nie majÂąc na swe poparcie racjonalnych argumentĂłw, choĂŚby to byÂła prawda co chcesz powiedzieĂŚ i tak guzik z tego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 00:05:48 wysłane przez Silver » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #30 : Marzec 10, 2010, 00:04:41 »

sluchaj tu nie chodzi o strach bo ogolnie pewnie ma byc tak jak ma byc.., ale czlowiek ma wolna wole wiec nie zwalaj wszystkiego na Stworce,  ja poprostu pokazuje rozne mozliwosci, czarna dziura, albo swiatlo, - i co nie widzisz tez tego syfu , szalenstwa swiata, calkowitego zatracania sie ludzi?? ten eksperyment z pelna moca ma byc za rok... wiec prawie w tym momencie kiedy moze nastapic inna era  i inny poziom zrozumienia wszechswiata - bo wszystko dojrzewa..wiec wszystko albo nic, ja sie nie zgadzam na ten eksperyment i jestem za tym zeby glosno powiedzieli i uswiadomili innym ze materia zbudowana jest ze swiatla, to wszystko...
Silver
Gość
« Odpowiedz #31 : Marzec 10, 2010, 00:12:14 »

sluchaj tu nie chodzi o strach bo ogolnie pewnie ma byc tak jak ma byc.., ale czlowiek ma wolna wole wiec nie zwalaj wszystkiego na Stworce,  ja poprostu pokazuje rozne mozliwosci, czarna dziura, albo swiatlo, - i co nie widzisz tez tego syfu , szalenstwa swiata, calkowitego zatracania sie ludzi?? ten eksperyment z pelna moca ma byc za rok... wiec prawie w tym momencie kiedy moze nastapic inna era  i inny poziom zrozumienia wszechswiata - bo wszystko dojrzewa..wiec wszystko albo nic, ja sie nie zgadzam na ten eksperyment i jestem za tym zeby glosno powiedzieli i uswiadomili innym ze materia zbudowana jest ze swiatla, to wszystko...

Widzê szaleùstwo i inne rzeczy, które nazywasz syf, niemniej rozumiem wszechœwiat, jego ideê, jego genialnoœÌ i nie dopuszczam ¿adnych katastroficznych wizji, poniewa¿ zaistnieÌ one w ¿aden sposób nie mog¹.
JedynÂą katastrofÂą, ktĂłra do tej pory byÂła we wszechÂświecie, to tak jak podajÂą pewne mistyczne tradycje, byÂła to ''katastrofa'' ÂświadomoÂści, ktĂłrej opis dotyczy Biblijnego Rajskiego Ogrodu, czyli ''Edenu''. Ale nie byÂła to katastrofa w sensie dosÂłownym, poniewaÂż w tym genialnym wszechÂświecie nie istnieje takie zjawisko  jak katastrofa, czy upadek !
Pozatem Twoja argumentacja opiera siê na symbolice 666, tylko czy na pewno ta Twoja interpretacja jest prawdziwa.? Sk¹d masz tak¹ pewnoœÌ, hê ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 00:17:10 wysłane przez Silver » Zapisane
Szmer
Gość
« Odpowiedz #32 : Marzec 10, 2010, 00:39:58 »

Ma wiekszy niz sadzisz i cale szczescie. Zapominasz o polu swiadomosci zbiorowej , ktore jest modelowane przez pola swiadomosci indywidualnej.

CERN w swoich zalozeniach nie niesie intecji dobra dla Ludzkosci, mozna go zneutralizowac tylko wyborem opcji dobra i milosci , wowczas energia zasilajaca go jest coraz mniejsza.
Ale nie walczas z ta opcja , bo tworzymy energie o niezbednym potecjale dla jego istnienia.
To prawda iz szystko tak naprawde zbudowane jest ze swiatla , wiedza otwiera nam bardzo wiele mozliwosci zmiany otaczajacych nas zdarzen.

Jednak zawsze uczynic to moze MILOSC, jej potecjal dobra jest najwiekszy z mozliwych.
A pamietaj tam gdzie jest MILOSC nie ma strachu , tak wiec CERN ze swoimi zalozeniami pada z powodu braku energii.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

Aj... powiem tak:

Miłość
Absolutnie nie mam nic do twojej pozytywnej energii, niczego też nie zarzucam ale...
Zacznijmy od tego że w dzisiejszych czasach definicja miłości jest bardzo, ale to bardzo wypaczona. Poza tym jeśli mamy się odnosić do prawdziwej miłości to według mnie jest to... coś bliżej nieokreślone, przejawiające się na prawdę w przeróżny sposób. Ludzie różnie okazują miłość i jest to "stan" bardzo rozbudowany i skomplikowany. Nie przesadzę jeśli powiem że samo słowo "MIŁOŚĆ" w żaden sposób nie oddaje tego czym to coś jest. Dla mnie, jest to jak dotąd niezbadane, bardzo głębokie i skomplikowane zjawisko. Teoretycznie więc walka miłością z CERN jest swego rodzaju nonsensem, chociaż domyślam się co masz na myśli.

Czy wszystko jest zbudowane ze światła? może tak, może nie... ile ludzi tyle teorii. Ja osobiście jestem innego zdania. Naturalnie biorę też pod uwagę fakt iż pisząc "światło" operujesz symbolem. Ale to nie jest istotne w tym momencie.

Czy CERN padnie z braku energii? jeśli tą energią miałaby być ta miłość/światło to wróżę im wielki sukces i niespożyte zasoby energii. Czemu?
Pomijając wszelkie aspekty techniczne, jedynym aspektem związanym z tą miłością, który może mieć wpływ na istnienie CERN jest INTENCJA. Intencja jest również elementem tej "miłości" i jeśli ten czynnik miałby decydować o istnieniu czy przeznaczeniu ich wynalazków to niestety ale na tym świecie przeważają niestety intencje negatywne... pośrednie i bezpośrednie. Mniej osób może pragnie bezpośredniej krzywdy dla ludzkości, raczej są to krzywdy pośrednie, które są skutkiem zachłanności.

Także uśmiech i pozytywne nastawienie nie wygra ze złem, strachem czy jak zwał tak zwał. Pamiętajmy że ludzie nie dzielą się na tych, którzy mają dużo pozytywnej energii i tych, którzy jej nie mają. Podział należy interpretować trochę inaczej - ludzie z pozytywną energią i ludzie z jej negatywną odmianą. Zarówno po jednej jak i drugiej stronie znajdują się bardzo silne ogniwa i zwalczają się nawzajem. Należy zatem zawsze dostrzegać i akceptować to zło czy strach bo ignorowanie tego może mieć fatalne skutki. I wcale nie uważam że walka ze złymi intencjami rodzi kolejne złe intencje czy zło. Tu znowu mamy do czynienia ze słowem (walka), które jest nam zaszufladkowane w główkach i mówiące że należy bić się po główkach i robić komuś krzywdę. Jeżeli Kiaro się ze mną nie zgadzasz to spójrz na siebie... walczysz przecież cały czas emanując pozytywną energią. Walczysz z negatywną energią emanując sobą. Choć z drugiej strony możesz krzywdzić tych "złych"... bo naruszasz ich wolną wolę.

Jak widzisz te wszystkie słowa: MIŁOŚĆ, ŚWIATŁO, ENERGIA, WALKA etc. są zagadnieniami bardzo skomplikowanymi. Nie należy nimi tak just like that operować bo każdy interpretuje je inaczej. Mimo iż śmiało z nich korzystamy to słowa te jedynie w bardzo nieudolny sposób próbują opisać dane zjawisko. To są jedynie symbole...

Co do samego zderzacza hadronów... póki co nic się nie stało a rezultaty badań mogą nieść za sobą wiele dobrego. Tutaj również rozbija się wszystko o intencję tych, którzy będą to narzędzie wykorzystywać. A ja sam, gdzieś głęboko w sobie mam taką cichą nadzieję że dzięki temu coś się wydarzy... wstrząśnie nami i może wybudzimy się z tego parszywego i zakłamanego świata.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 00:59:38 wysłane przez Szmer » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #33 : Marzec 10, 2010, 01:19:27 »

ok wiem ze swiatlo wygra tak czy inaczej:) ale chodzi o to zeby to przeniesc na sfere fizyczna a nie tylko mowic o tym w swiecei wirtualnym..UÂśmiech poprostu akt sprzeciwu podyktowany miloscia i moze nie bedzie tak zle..UÂśmiech

=========================================================================

w kazdym razie decyzja nalezy do nas...pismo sw, przekazy ma sens dlaczego w to nie wierzycie? ,

http://wiadomosci.onet.pl/2139070,12,trybunal_orzekl__iz_ziemia_jest_bezpieczna,item.html

ja wykazalem odpowiednie argumenty i nikt ich nie obali, bo sa prawdziwe...no ale coz to dla nas sprawdzian czy mowimy tylko o czyms , milosci itd czy naprawde zalezy nam na czymkolwiek - swoich dzieciach??

ScaliÂłem posty
Darek

Czy móg³byœ u¿ywaÌ opcj "modyfikuj wiadomoœÌ".
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 09:38:01 wysłane przez Dariusz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #34 : Marzec 10, 2010, 08:37:55 »

Tak siĂŞ zastanawiam. Czemu to LHC budzi taki opĂłr , a nie inne , porĂłwnywalne jemu zderzacze na przykÂład w USA w postaci Tevatronu na ktĂłrym pracujÂą naukowcy Fermilabu (Fermi National Accelerator Laboratory). Tevatron rĂłwnieÂż powoduje gigantyczne zderzenia czÂąstek.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #35 : Marzec 10, 2010, 15:00:41 »

http://wiadomosci.onet.pl/2139531,16,wielki_zderzacz_hadronow_osiagnie_rekord_i_zostanie_wylaczony,item.html

no tak zaczynaja sie spieszyc...dlatego ten zderzacz tyle emocji poniewaz tutaj maja stworzyc cz.dziure  a nie gdzie indziej:)
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #36 : Marzec 10, 2010, 15:08:23 »

na pewno musz¹ zd¹¿yÌ ze swoimi planami do 2013,- bo wtedy s³oneczko wy³¹czy ca³¹ elektrykê na planecie Du¿y uœmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Silver
Gość
« Odpowiedz #37 : Marzec 10, 2010, 16:52:21 »

no tak zaczynaja sie spieszyc...dlatego ten zderzacz tyle emocji poniewaz tutaj maja stworzyc cz.dziure  a nie gdzie indziej:)

ByÂła tu na forum czarna dziura, napisaÂła 21 postĂłw i wyparowaÂła  DuÂży uÂśmiech
Tak, Âże widzisz nie ma siĂŞ co martwiĂŚ czarnymi dziurami quetzalcoatl44
 DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 21:09:50 wysłane przez Silver » Zapisane
zigrin
Gość
« Odpowiedz #38 : Marzec 10, 2010, 23:57:56 »

W rozpatrywaniu materii jako „ÂświatÂła” jest wiele racji. To ÂświatÂło jest g³ównym przekaÂźnikiem oglÂądu materii. Nawet, gdy obserwujemy czarnÂą dziurĂŞ, to w rzeczywistoÂści „widzimy” ÂświatÂło uciekajÂące w kierunku tego niezwykÂłego obiektu, ale do tego oprĂłcz oczu, trzeba uruchomiĂŚ wyobraÂźniĂŞ. ObserwujÂąc np. gwiazdĂŞ w dalekim kosmosie, nikt nam nie moÂże zagwarantowaĂŚ, Âże dany obiekt w tej chwili podobnie wyglÂąda, a nawet tego, czy na pewno jeszcze istnieje, bo siĂŞgajÂąc wzrokiem w najdalsze przestrzenie, nierzadko oglÂądamy Âświat przed swym wÂłasnym stworzeniem.

Wielu fizykĂłw nadal twierdzi, Âże materia nie moÂże osiÂągaĂŚ prĂŞdkoÂści ÂświatÂła. Tymczasem, w najbardziej elementarnych i popularnych cegieÂłkach materii (atomach), elektrony poruszajÂą siĂŞ wÂłaÂśnie z podobnÂą prĂŞdkoÂściÂą. Czy to nie jest zabawne i kuriozalne, Âże kaÂżda czÂąsteczka fizyka zapierajÂącego siĂŞ rekami i nogami przed prĂŞdkoÂściami Âświetlnymi, od zawsze je praktykuje ? A moÂże to wÂłaÂśnie osiÂąganie takich prĂŞdkoÂści przez wirowy ruch elektronĂłw powoduje, Âże stajÂą siĂŞ dla nas materialne… ? Jak wiadomo, ruch jest pojĂŞciem wzglĂŞdnym – zresztÂą, tak samo jak caÂła fizyka…  DuÂży uÂśmiech

WyobraÂźmy sobie zatem jeden z najprostszych fizycznych eksperymentĂłw:

Jedna para fotonĂłw „biegnie” w przeciwnych sobie kierunkach – wniosek: ich wzajemna i wzglĂŞdna prĂŞdkoœÌ musiaÂłaby byĂŚ poÂłowÂą prĂŞdkoÂści ÂświatÂła…

Druga para biegnie ku sobie – wniosek: ich wzglĂŞdna prĂŞdkoœÌ musiaÂłaby byĂŚ podwĂłjnÂą prĂŞdkoÂściÂą ÂświatÂła…

Dlaczego zatem mamy sta³¹ „C”… ?

KtoÂś moÂże odpowie, Âże foton siĂŞ nie zalicza do materii. A najdalsze obserwowalne obiekty we wszechÂświecie teÂż siĂŞ do niej nie zaliczajÂą ? PrzecieÂż, im dalszy obiekt, tym wiĂŞksza szybkoœÌ jego ucieczki i wiĂŞksze przesuniĂŞcie widma jego ÂświatÂła ku czerwieni („wolniejsze ÂświatÂło” ?). Wiadomym jest, Âże nie zaobserwujemy w ten sposĂłb obiektĂłw aÂż tak dalekich, Âże prĂŞdkoœÌ ucieczki przekroczyÂłyby prĂŞdkoœÌ ÂświatÂła, poniewaÂż ich widmo nigdy juÂż do nas nie dotrze. Ale litoÂści, czy to jest powaÂżny argument przemawiajÂący za tym, iÂż materia nie moÂże przekroczyĂŚ prĂŞdkoÂści ÂświatÂła ?

Do eksperymentĂłw LHC mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony, materia jest po to aby jÂą badaĂŚ…
Z drugiej strony, czarna dziura mogÂłaby wejœÌ w taki rodzaj nierĂłwnowagi, ktĂłra moÂże spowodowaĂŚ jej wieczne zapadanie siĂŞ w sobie i naprawdĂŞ, nie mogĂŞ sobie wyobraziĂŚ siÂły, ktĂłra potrafiÂłaby zatrzymaĂŚ ten proces. Takiej czarnej dziury juÂż nie da siĂŞ niczym do syta „nakarmiĂŚ”, a jeszcze trudniej jÂą „zagÂłodziĂŚ” – wchÂłoniĂŞta materia jeszcze bardziej napĂŞdza jej postĂŞpujÂącÂą niestabilnoœÌ. Moim zdaniem, niekoniecznie moÂże to byĂŚ kwestia jej rozmiaru (w rzeczywistoÂści jest przecieÂż rozmiaru punktu osobliwoÂści…), a raczej ewentualnej niestabilnoÂści – albo, jeÂśli kto woli: stabilnoÂści nieÂśmiertelnoÂści…
Badamy ÂśmierĂŚ gwiazd, a nawet caÂłych galaktyk. Jednak, czy ktokolwiek opisaÂł ÂśmierĂŚ  czarnej dziury z prawdziwego zdarzenia ? Mam tu na myÂśli prawdziwe czarne dziury, a nie jakieÂś wyparowujÂące dziurki…  MrugniĂŞcie
A moÂże taka ÂśmierĂŚ nie jest juÂż moÂżliwa ? MoÂże to jest najbardziej nieÂśmiertelny materialny obiekt w tym wszechÂświecie i… nie tylko w tym… ?

Dla rĂłwnowagi:  MrugniĂŞcie
SpotkaÂłem siĂŞ rĂłwnieÂż z poglÂądem, jakoby czarna dziura funkcjonowaÂła w caÂłkowicie przeciwny sposĂłb niÂż to zakÂładamy (dziaÂła na zasadzie eksplozji, A nie implozji !), tylko nie da siĂŞ tego gruntownie udowodniĂŚ, bez kapitalnej przebudowy rozumienia innych obiektĂłw i caÂłej fizyki…

- A moÂże… dziaÂłajÂą tak, jak sami tego chcemy… ?

Jezus powiedziaÂł:
„Nie obawiajcie siĂŞ najbardziej tych, ktĂłrzy mogÂą zabiĂŚ ciaÂło - ale raczej tych, ktĂłrzy ciaÂło razem z duszÂą prĂłbujÂą posyÂłaĂŚ na zatracenie”.
- Dusza, i tak jest przecieÂż nieÂśmiertelna…

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 23:59:15 wysłane przez zigrin » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #39 : Marzec 11, 2010, 00:53:58 »

Jezus powiedziaÂł:
„Nie obawiajcie siĂŞ najbardziej tych, ktĂłrzy mogÂą zabiĂŚ ciaÂło - ale raczej tych, ktĂłrzy ciaÂło razem z duszÂą prĂłbujÂą posyÂłaĂŚ na zatracenie”.
- Dusza, i tak jest przecieÂż nieÂśmiertelna…

Nie tylko ''dusza'' jest nieœmiertelna, ale nic w naturze nie ginie.Zmienia tylko stan skupienia energii ( czyli formê), a treœÌ, czyli pamiêÌ jest wieczna....
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 00:54:52 wysłane przez Silver » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #40 : Marzec 11, 2010, 07:50:25 »

Odkryto dziwnÂą czÂąstkĂŞ antymaterii    2010-03-08 (10:43)

W eksperymencie STAR, prowadzonym w zderzaczu ciĂŞÂżkich jonĂłw RHIC w Nowym Jorku, odkryto nietypowÂą czÂąsteczkĂŞ antymaterii - antyhipertryton.

Tryton to jÂądro jednego z izotopĂłw wodoru - trytu. Posiada ono jeden proton i dwa neutrony. Odkryta czÂąsteczka skÂłada siĂŞ natomiast z antyprotonu, antyneutronu oraz hiperonu antylambda (hiperony to jedna z grup ciĂŞÂżkich czÂąstek). Ostatni ze skÂładnikĂłw powoduje, Âże mamy do czynienia z hiperjÂądrem, a nie ze zwykÂłym jÂądrem atomowym.

Antyprotony i antyneutrony odkryto w laboratoriach w latach 50. XX w. W tym samym dziesiĂŞcioleciu wytworzono w akceleratorach zwykÂłe hiperjÂądra, w ktĂłrych jeden lub dwa neutrony sÂą zastÂąpione hiperonem lambda (lub innym). Sukcesem projektu STAR jest wytworzenie antyhiperjÂąder. W sumie udaÂło siĂŞ wytworzyĂŚ okoÂło 70 antyhipertrytonĂłw i 160 hipertrytonĂłw.

"STAR to jedyny eksperyment, ktĂłry mĂłgÂł wykryĂŚ hiperjÂądra antymaterii. SzukaliÂśmy ich od poczÂątku dziaÂłania RHIC. Odkrycie otwiera drzwi do nowych wymiarĂłw antymaterii, ktĂłre pomogÂą astrofizykom zbadaĂŚ historiĂŞ materii do milionowych czĂŞÂści sekundy po Wielkim Wybuchu" - komentuje odkrycie Nu Xu z Berkeley Lab's Nuclear Science Division.

RHIC, czyli Relatywistyczny Zderzasz CiĂŞÂżkich JonĂłw (Relativistic Heavy Ion Collider), dziaÂła w DOE's Brookhaven Nacional Laboratory w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. ZostaÂł zaprojektowany do zderzania ze sobÂą ciĂŞÂżkich jÂąder atomowych.

W ramach eksperymentu STAR wspó³pracuj¹ 54 instytuty z 13 krajów, w tym Politechnika Warszawska. (PAP)

Foto: Typowe zdarzenie w detektorze STAR, w ramach ktĂłrego powstaje i rozpada siĂŞ antyhipertryton. ÂŹrĂłdÂło: Lawrence Berkeley National Laboratory.

cza/ agt/

(PAP)

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
marek324
Gość
« Odpowiedz #41 : Marzec 12, 2010, 09:13:20 »

tak songo1970, jest to najw³aœciwsze miejsce do zamieszczenia takiej informacji. dziwiê siê tylko dlaczego jeszcze nie rozgorza³a zaciek³a dyskusja na temat antyhipertrytonu? bo oprócz umiejêtnoœci zamieszczenia linku lub cytatu aby podj¹c tak¹ dyskusjê na poziomie merytorycznym trzeba jeszcze mieÌ wiedzê, i powiedzmy szczerze, wcale niema³¹.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #42 : Marzec 12, 2010, 10:39:36 »

nie mam takiej wiedzy, ale zawsze warto poszerzyĂŚ swoje wiadomoÂści w danym temacie MrugniĂŞcie

greta
Gość
« Odpowiedz #43 : Grudzień 04, 2011, 13:53:21 »

Za kilka dni CERN moÂże potwierdziĂŚ istnienie boskiej czÂąsteczki
admin, ndz., 2011-12-04 10:08

Fizycy korzystajÂący z Wielkiego Zderzacza HadronĂłw ( LHC) mogÂą byĂŚ bliÂżej udowodnienia teoretycznej czÂąstki, bozonu cechujÂącego zwanego boskÂą czÂąsteczkÂą.

Wed³ug ró¿nych plotek docieraj¹cych z CERN, naukowcy zarejestrowali sygna³, który mo¿e wskazywaÌ na istnienie poszukiwanej cz¹steczki. Masa tej cz¹stki to oko³o 125 GeV(giga elektonovoltów) dla porównania proton to mniej wiêcej 1 GeV

Dyskusje na ten temat sÂą oczekiwane w najbliÂższym czasie. Na 13 grudnia przewidziano konferencje prasowÂą, na ktĂłrej zostanie wyjaÂśnione, jakie sÂą rezultaty dwĂłch eksperymentĂłw majÂących na celu udowodnienie istnienia czÂąstki, jakÂą zaproponowaÂł brytyjski fizyk Peter Higgs.

Konkretnie chodzi o eksperymenty ATLAS i CMS. Zanim jednak wyniki prac zostanÂą upublicznione dojdzie do wewnĂŞtrznego spotkania w celu kolejnej rewizji danych.

Naukowcy oceniajÂą szansĂŞ potwierdzenia istnienia tej czÂąstki na prawie, 100% ale przyznajÂą, Âże bozon cechujÂący Higgsa powinien posiadaĂŚ znacznie wiĂŞkszy Âładunek niÂż 125 GeV. NiektĂłrzy twierdzÂą, Âże wszystkie te bozony, czÂąsteczki etc sÂą w istocie zapisami matematycznymi i jest w tym wiele racji.

Bez bozonu cechujÂącego caÂły model standardowy po prostu nie ma wiĂŞkszego sensu a wszystko przez problem nieskoĂączonych mas. Wprowadzenie hipotetycznej czÂąsteczki nadajÂącej masĂŞ zaczopowaÂło lukĂŞ teorii. Dlatego wÂłaÂśnie wszyscy czekajÂą na ostateczne potwierdzenie istnienia skalarnego pola umasawiajÂącego czÂąstki. Bez tego fizyka czÂąstek bĂŞdzie w duÂżym kÂłopocie i bĂŞdzie moÂżna wymyÂślaĂŚ nowy model opisujÂący zaleÂżnoÂści we wszechÂświecie.

ÂŹrĂłdÂło: http://indico.cern.ch/conferenceDisplay.py?confId=164890

http://www.zmianynaziemi.pl/wideo/za-kilka-dni-cern-moze-potwierdzic-istnienie-boskiej-czasteczki
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #44 : Grudzień 05, 2011, 22:13:25 »

e tam nie ma zadnego higgsa wtedy wszystko byloby tylko zwykla mechanika a i tak by to nic nie wyjasnialao, tak jak nie ma krzywizny przestrzeni UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Marzec 11, 2012, 20:42:50 »

Sobota 10.03.2012, 23:06
ostatnia aktualizacja: 13 godzin temu

"Boska czÂąstka" jednak istnieje!
Naukowcy trafili na jej Âślad

wikipedia.org

Tajemniczy bozon Higgsa jest na wyciÂągniĂŞcie rĂŞki.

AmerykaĂąscy fizycy ogÂłosili, Âże natrafili na Âślady poszukiwanego od pó³ wieku bozonu  Higgsa. SÂą to na razie wstĂŞpne dane, ktĂłre nie ÂświadczÂą jeszcze o ostatecznym wykryciu tej tajemniczej czÂąstki. Obserwacje te sÂą jednak potwierdzeniem podobnych badaĂą prowadzonych w Europie - informuje nytimes.com.

TO PRZEÂŁOM! MASZYNA ZAGÂŁADY TRAFIÂŁA NA ÂŚLAD BOSKIEJ CZÂĄSTKI>>

Badacze, ktĂłrzy prowadzili badanie na akceleratorze czÂąstek Tevatron w laboratoriach Fermilab, stwierdzili, iÂż podczas zderzeĂą protonĂłw z antyprotonami pojawiaÂły siĂŞ liczne sygnaÂły, ktĂłrych ÂźrĂłdÂłem moÂże byĂŚ bozon Higgsa o masie pomiĂŞdzy 117-131 gigaelektornowoltĂłw (GeV).

TAK BRZMI BOSKA CZÂĄSTKA. POSÂŁUCHAJ>>

W grudniu ubiegÂłego roku podobnÂą informacjĂŞ przedstawili europejscy badacze pracujÂący przy Wielkim Zderzaczy HadronĂłw (LHC). Z ich danych wynika, Âże bozon Higgsa moÂże mieĂŚ masĂŞ okoÂło 125 GeV.

Dane z Tevatronu i te z eksperymentĂłw przeprowadzonych na LHC dajÂą nam najmocniejszy do tej pory dowĂłd na istnienie tej czÂąstki - twierdzÂą naukowcy.

Ich zdaniem tajemnicza czÂąstka, ktĂłra jest kluczem do zrozumienia wszechÂświata, powinna zostaĂŚ odkryta jeszcze latem tego roku.

WB

Higgs Boson May Be Indicated in New Data

http://www.sfora.pl/Boska-czastka-jednak-istnieje-Naukowcy-trafili-na-jej-slad-a41359

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #46 : Marzec 12, 2012, 11:03:26 »

PoszukujÂą tej jednej jedynej przy okazji olewajÂąc wszystkie inne, ktĂłre "przy okazji" wykryto.  Lecz poniewaÂż innych nie szukajÂą wiĂŞc naleÂży je ... zignorowaĂŚ !
FermiLab, do ktĂłrego naleÂży Tevatron, ogÂłosiÂł odkrycie w ÂśrodĂŞ. Zdaniem fizykĂłw pracujÂących na najwiĂŞkszym amerykaĂąsim zderzaczu czÂąstek (byÂł najwiĂŞkszy na Âświecie do momentu uruchomienia europejskiego LHC – Wielkiego Zderzacza HadronĂłw),na Âświecie moÂże istnieĂŚ zupeÂłnie nowa czÂąstka elementarna, ktĂłrej istnienia nikt jeszcze nie przewidziaÂł.
[/size]
http://www.polskieradio.pl/23/272/Artykul/348527,Tevatron-odkryl-nowa-fizyke

To by³a wiadomoœÌ z kwietnia tamtego roku. Coœ o tym przycich³o.

Wiadomo , Âże LHC powstaÂło celowo dla bozonu Higgsa, aby "po linii partii" udowodniĂŚ co ma byĂŚ udowodnione, a nie jakichÂś tam nowych czÂąstek Chichot ÂŚmiech ogarnia na takÂą naukowoœÌ.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2012, 11:05:33 wysłane przez east » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #47 : Grudzień 09, 2012, 09:20:41 »

no to JupilaMrugniĂŞcie

Wielki Zderzacz HadronĂłw zakoĂączy kluczowy eksperyment w dzieĂą koĂąca kalendarza MajĂłw
admin, pt., 2012-12-07 16:38

Large Hadron Collider - ÂŹrĂłdÂło: CERN
eksperymentĂłw wykonywanych w Wielkim Zderzaczu HadronĂłw (LHC). Okazuje siĂŞ, Âże LHC dziaÂła teraz z coraz wiĂŞkszÂą mocÂą i juÂż wkrĂłtce, 21 grudnia 2012 dojdzie tam do kluczowego eksperymentu.

CERN uruchamia nowÂą seriĂŞ eksperymentĂłw, w nadziei na uzyskanie wynikĂłw, ktĂłre pomogÂą doprowadziĂŚ do koĂąca "Model Standardowy" i umoÂżliwiÂą naukowe podstawy do poradzenia sobie z problemem nieskoĂączonej masy. Naukowcy prowadzÂą raczej obserwacje w formie opisĂłw mateamtycznych wynikĂłw kolizji.

Zatem zderzacz zostanie uruchomiony w ci¹gu najbli¿szych kilku dni i bêdzie dzia³a³ na pe³nej mocy a¿ do pi¹tku, 21 grudnia 2012. W tym czasie zostanie wykonana seria kolizji protonów rozpêdzonych w akceleratorze z nukleonami ró¿nych pierwiastków, na przyk³ad o³owiu lub z³ota. Z tych doœwiadczeù, naukowcy maj¹ nadziejê dowiedzieÌ siê wiêcej równie¿ o takich rzeczach jak ciemna materia a nawet Wielki Wybuch.

Aktualne grudniowe prace w LHC to ostatnie prace przed tym, gdy LHC zostanie wy³¹czone na 20 miesiêcy celem aktualizacji i do³o¿enia mocy. Praca akceleratora zostanie wznowiona w 2014 roku. LHC budzi sporo kontrowersji w œrodowisku naukowym i wielu specjalistów twierdzi, ¿e eksperymenty wykonywane tam przy tak du¿ych mocach mog¹ prowadzic do powstawania osobliwoœci kwantowych. Ju¿ teraz fizycy sa tam w stanie wytworzyÌ temperaturê typow¹ dla gwiazdy. Któregoœ razu kolejny eksperyment z wykorzystaniem wysokich energii mo¿e doprowadziÌ do tego, ¿e powstanie nie koniecznie to czego oczekuj¹ specjaliœci.

Przypadkiem zdarzy siê tak, ¿e Wielki Zderzacz Hadronów bêdzie wykonywa³ swoje najwa¿niejsze dot¹d doœwiadczenie dok³adnie w dzieù koùca kalendarza Majów. Wzbudzi³o to ju¿ niema³¹ sensacjê w œrodowisku zwolenników teorii apokalipsy w 2012. Niew¹tpliwie LHC to najwiêksze Ÿród³o pola magnetycznego na Ziemi i gdy tylko jest w³¹czany to na pewno musi dochodziÌ do jakichœ fluktuacji miêdzy ziemskim polem magnetycznym i polem magnetycznym LHC.

Oficjalnie jednak wp³yw ten jest pomijalny, ale wiadomo, ¿e przed trzesieniem w Japonii z 2011 roku w CERN równie¿ prowadzono kluczowy eksperyment w ramach projektu ATLAS. Wtedy te¿ pojawi³y siê pierwsze podejrzenia co do mozliwego wp³ywu LHC na aktywnoœÌ sejsmiczn¹. Jest to jednak teoriê trudna do udowodnienia, chocia¿ informacja o wzmo¿eniu eksperymentów z kulminacj¹ 21 grudnia mo¿na ostro¿nie skorelowaÌ z dzisiejsz¹ informacj¹ o silnym trzêsieniu ziemi i to uwaga, równie¿ w Japonii.

CzyÂżby w tym wypadku mĂłgÂł mieĂŚ miejsce jakiÂś specyficzny magnetyczny efekt motyla powodujÂący zmiany pola magnetycznego w okolicy Genewy, ktĂłre powodujÂąc restrukturyzacjĂŞ ziemskiego pola wywoÂłaÂły rozprĂŞÂżenie sesjmiczne w Tohoku? Teoria dobra jak kaÂżda inna. Na razie mamy przed sobÂą uwerturĂŞ w wykonaniu LHC a kulminacja nastÂąpi podobno 21 grudnia 2012.
[/size]

ÂŹrĂłdÂło:  http://daily.bhaskar.com/article/WOR-TOP-cerns-god-particle-test-date-coincides-...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2012, 09:22:52 wysłane przez songo1970 » Zapisane

blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #48 : Grudzień 09, 2012, 10:31:50 »

Czego to ludzie nie wymyÂślÂą? Fakt, jest to najwiĂŞksze ÂźrĂłdÂło sztucznego pola magnetycznego na ziemi. Tylko, Âże ono jest skoncentrowane do Âśrodka, na prowadzeniu wiÂązki czegoÂś tam, co aktualnie krĂŞcÂą, czyli pĂŞdzi w kó³ko.  Gdyby pole wydostajÂące siĂŞ na zewnÂątrz byÂło znaczÂące to pewnie nie daÂłoby siĂŞ w okolicy lataĂŚ, wszystkie kompasy w okolicy przerobiÂłyby siĂŞ na wiatraki, a jezioro genewskie odparowaÂło. Ale takich efektĂłw nie ma, wiĂŞc jego natĂŞÂżenie nie jest powszechnie zauwaÂżalne, co oczywiÂście nie znaczy, Âże nie istnieje w ogĂłle. Efektem motyla moÂżna wytÂłumaczyĂŚ wszystko, tylko jakoÂś zawsze trudno przedstawiĂŚ etapy poÂśrednie. Co do znamiennego trzĂŞsienia ziemi, magnetometry uniwersytetu w Tokio zarejestrowaÂły du¿¹ amplitudĂŞ 2,4 Hz przez mniej wiĂŞcej 3 doby przed trzĂŞsieniem. 2,4 Hz nie ma nic wspĂłlnego z CERN, tam jest duÂżo wyÂżej.
Nie twierdzĂŞ, Âże CERN nie ma jakiegoÂś wpÂływu na Âśrodowisko, ale ta teoria wyglÂąda na wyssana z palca, i sama jest generaorem kolejnego strachu.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #49 : Grudzień 09, 2012, 11:21:01 »

..nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych zwiÂązanych z LHC,-
ale ostatnio oglÂądam takÂą seriĂŞ dokumentĂłw o najwiĂŞkszych odkryciach i wynalazkach ostatniego wieku,-
i zadziwiajÂąco wiele z nich nie byÂło wynikiem ludzkiego intelektu, ale tzw. przypadku,-
a to daje do myÂślenia. MrugniĂŞcie

jak¿e podobne s¹ wzory/ce z ró¿nych czêœci œwiata..

PS. dziĂŞki Kate za obrazek UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2012, 12:06:12 wysłane przez songo1970 » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: