Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 16:06:41

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: EMIGRACJA  (Przeczytany 20891 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Marzec 24, 2010, 21:43:23 »

Przypuszczam, i¿ na naszym forum jest przynajmniej kilka osób, które mia³y mo¿liwo¶æ zasmakowaæ pobytu i pracy poza naszymi granicami. Jak mniemam ka¿dy bêdzie mia³ inne spojrzenie na tê kwestiê, dlatego proszê o wasze konkluzje. My¶lê, ze poni¿szy artyku³ pomo¿e co niektórym w rozwiniêciu tematu:

Trzymanie cycków czyli wizyta u kolegi w Londynie
Autor: Mazinka (zredagowany przez: Magda G³owala-Habel
2010-03-24 08:39:48

Pamiêtniki z emigracji czyli ¿ycie Polaka w UK.

Zaprosi³ mnie kolega ze studiów do Londynu na wizytê, bo siê okaza³o, ¿e tak jak ja zasila Poloniê w UK. Mówi, ¿e z koleg± w pokoju mieszka, wiêc ja mu na to, ¿e nie szkodzi (bo jak kolega m³ody, to ja nawet na tak) i, ¿e kole¿ankê ze sob± zabiorê.

I znowu do tego Londynu! Jak tu ludzie mieszkaæ mog±?! Ci±gle g³o¶no, pe³no! Bo¿e, jak tu ¿yæ? A pracowaæ? Dwie godziny na transport marnowaæ, a jak korki to i d³u¿ej. Ja wiem, ¿e tu pieni±dze lepsze zarobiæ mo¿na, ale tak ca³e ¿ycie w tym poci±gu czy metrze spêdziæ?
...

http://interia360.pl/artykul/trzymanie-cyckow-czyli-wizyta-u-kolegi-w-londynie,32612
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 21:43:56 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2010, 23:10:18 »

¦wietny felieton o "emigracji". Najszczerszy ( oj by mnie ten polonista pogoni³ )jaki czyta³em !!
Ja nie wiem po kiego grzyba ( dos³ownie ) Ci Polacy tam siê do UK pchaj±. W UK to mo¿na firmê sobie za³o¿yæ, a pracowaæ ... wszêdzie na ¦wiecie, a w tym i w Polsce.

Ja mia³em to szczê¶cie, ¿e dane mi by³o poobserwowaæ jak ¿yje siê w Szwecji. Kolega ze szko³y mnie kiedy¶ zaprosi³ , abym go odwiedzi³ w Goeteborgu. Akurat mieszkanie socjalne dosta³ , bo pierwsz± pracê ¶wie¿o po szwedzkiej szkole zawodowej ( ¶lusarz )  podj±³. Mieszkanie "skromne" , dwupokojowe, 50 m2 . U nas to siê ca³a rodzina czteroosobowa by pomie¶ci³a, a tam dla dorobkiewiczów takie rozdaj±.
Kolega nalega³, abym przed wyjazdem kupi³ kilka bochenków chleba i szyki konserwowej bo siê stêskni³ ( lata 90 te by³y to  ) , a tak poza tym to bym wódkê ewentualnie w butelki po wodzie mineralnej przela³ to mo¿e nie sprawdz± . Wzi±³em jedn± "wodê", ale za to przela³em spirytus , a co !Celnik nawet na tê butelkê nie spojrza³. Gorzej, gdyby by³y dwie lub wiêcej, to pewnie by go zastanowi³o czemu tak mi siê piæ chce.  Mnie siê z tego ¶miaæ chcia³o, ale okaza³o siê, ¿e obawy kolegi by³y uzasadnione , bo Szwedzi alkohol sprzedaj± w specjalnych sklepach, system-buloget , które s± lepiej strze¿one ni¿ Banki. Maj± tam obsesjê na punkcie trze¼wo¶ci .. nie wiedzieæ czemu Mrugniêcie
M³ode Szwedki , jak uwa¿a³em naonczas , g³upie s± i p³ytkie. Nie wiem czemu tak je rajcowa³a historia o moim przemycie spirytusu , jakbym co najmniej tonê haszyszu przez granicê przewióz³.
Ale co tam, przynajmniej mia³em czym szpanowaæ w swoim kulawym angielskim co pewnej Szwedce  siê podoba³o z ka¿d± szklank± bardziej .. a¿ z wielkim hukiem wpad³ na imprezê jej bojowo nastawiony ch³opak i co¶ tam po szwedzku nawija³. Dyskutowa³em jak potrafi³em, ale mój kolega wyprowadzi³ mnie z imprezy, jak siê okaza³o, rych³o w czas , bo siê potem dowiedzia³em ,¿e szukano jakiego¶ polaczka , aby mu piê¶ciami przemówiæ do rozs±dku .. ale o co chodzi³o to nie wiem Mrugniêcie To by³y m³ode i durne lata eech ... ³za siê w oku krêci.
W ka¿dym razie w Szwecji Polacy mieli na prawdê dobrze. Wystarczy³o mieæ jak±kolwiek pracê, a nawet i nie mieæ, a ¶wiadczenia socjalne by³y zawsze na wysokim poziomie.
Najbardziej mi siê tam podoba³y automaty do puszek. Wrzuca³e¶ do ¶rodka puszkê i zwrotnie dostawa³o siê pó³ korony. Pomy¶la³em sobie, ¿e bezrobotny, acz obrotny, Polak móg³by siê tam z samego zbieractwa puszek utrzymaæ ( bo socjal by mia³ tak czy owak ) Mrugniêcie
To na tê chwilê tyle moich oko³o Londyñskich impresji .

Pozdrawiam
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2010, 07:30:23 »

każdy taki felieton niesie prawdę o historii pewnych ludzi i jest to obraz zawsze cząstkowy, choć prawdziwy
ja w Londynie nie byłem tylko na zielonej wyspie, ale wiele elementów jest wspólnych,- choć specyfika poszczególnych regionów to już inny temat.
Jak bym sam miał oceniać choćby pod kątem czy żyje się lepiej tam, czy tu?
- to nie ma jednoznacznej odp., bo to zależy indywidualnie od człowieka, mam z stamtąd różne wspomnienia w tym piękne za którymi często tęsknie i z perspektywy czasu nie widzę żadne go problemu z życiem w kraju czy na wyspach, bowiem zawsze można jechać tam lub z powrotem wszak żyjemy w wolnej Europie U¶miech.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 07:31:22 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 05, 2010, 10:11:11 »

Uwaga, konkurs!
Poniedzia³ek, 4 pa¼dziernika (13:30)

Mieszkasz i pracujesz za granic±? A mo¿e ju¿ wróci³e¶ do kraju i chcia³by¶ siê podzieliæ ciekawymi spostrze¿eniami na temat ¿ycia emigranta? Tematy le¿± na ulicy: ró¿nice kulturowe, zwi±zki na odleg³o¶æ, wysoko¶æ zarobków, sprowadzenie rodziny, pogodzenie studiów i pracy, ¿ycie na "benefitach". Wystarczy siê schyliæ i podnie¶æ. A my docenimy i wy¶lemy nagrody:)

Kto mo¿e wzi±æ udzia³ w konkursie na najlepszy artyku³ lub tekst o charakterze przewodnikowym?

Ka¿dy. Wystarczy siê zalogowaæ na swoje konto lub - je¶li siê go nie posiada - za³o¿yæ sobie profil w jednym z naszych serwisów:

(Chcê za³o¿yæ konto na anglia.interia.pl (dotyczy ca³ej Wielkiej Brytanii, nie tylko Anglii.)

...

http://anglia.interia.pl/konkursy/uwaga-konkurs,1540038

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 21, 2012, 12:45:29 »

posty przeniesione z w±tku- http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7022.msg103898#msg103898
"Melchior Wañkowicz - reporta¿e z za¶wiatów."

Jack
Obecnie  mamy pañstwo w kszta³cie serca , jeden naród, jedn± wiarê-
Z tak wyra¿an± "jedno¶ci±" nie ma zgody. Pañstwo prawie ¿e nale¿y do notabli watykañskich "krzewi±cych" tu jedynie s³uszn± , jedn± wiarê obcego mocarstwa ( Watykan) , choæ ona nigdy na tych ziemiach nie by³ rodzim± wiar±. Sakralne budowle stoj± dzi¶ na miejscach dawnych ¶wi±tyñ pogañskich  (¦LʯA) czopuj±c pradawne miejsca mocy Matki Ziemi. "Jeden naród" niby tak, ale podzielony jak diabli Mrugniêcie . Pañstwo poniewiera w³asnych obywateli k³ami±c w ¿ywe oczy z ambon i trybun. Wielu z tego "jednego" Narodu opuszcza ten dziki kraj z bólem serca do pracy i ¿ycia na obczy¼nie.

Pisanie o tym jaka to cudowna niewola na rzecz Najja¶niejszej Panienki to czysta hipokryzja.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2012, 09:54:12 wys³ane przez songo1970 » Zapisane
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 21, 2012, 23:20:18 »

Zdaje siê ,¿e zbyt wielkiego bólu  w sercach naszych rodaków niema ,gdy wyje¿d¿aj± za granicê w celach zarobkowych .Natomiast wiele s³ysza³am z³ych s³ów o naszym kraju ,na który siê ,,pluje ,, bez skrêpowania .Wszyscy chwal± obce pañstwa ,¿e bogatsze od Polski ,gdyby ludzie musieli tak skrupulatnie p³aciæ naszemu pañstwu podatki ,jak wymagaj± tego inne kraje ,Polska tak¿e by³aby bogata i piêkniejsza .
Jak mo¿e byæ dobrze w Polsce ,kiedy tak wielu tutaj cwaniaków jest  .Migaj± siê od p³acenia jak tylko mog± ,kombinuj± na Zus-ie ,na kasach fiskalnych ,fakturach ,remanentach i przekrêcaj± ,,kota ogonem ,, nie tylko ¿eby  nie zap³aciæ ,ale ¿eby Ojczyzna jeszcze im do³o¿y³a .
Dziwni s± ludzie ,sknerz± jakby mieli komu¶ zap³aciæ ,za to bior± pe³nymi gar¶ciami ,czy siê nale¿y czy nie ,braæ du¿o a ma³o daæ ,albo w ogóle .
Natomiast wymagaæ ,¿eby nasz biedny kraj z g... bat ukrêci³ i stworzy³ ,,cud,, gospodarczy .
Spróbowaliby ludzie za granic± robiæ takie ,,numery,, od razu przywo³ano by ich do porz±dku .
Wiem ¿e p³ac± tam to co siê nale¿y skrupulatnie co do z³otówki i uwa¿aj± ,¿e musz± .U nas nie musz± i jeszcze oskar¿aj± ,,okradzionego,, ¿e biedny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2012, 09:42:29 wys³ane przez songo1970 » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 22, 2012, 05:31:16 »

..jest trochê inaczej, nie pluj± na Polskê, ale na rz±dy w tym kraju,-
które to rz±dy okradaj± najbardziej swoich obywateli skoro w Niemczech czy Anglii mo¿esz zarejestrowaæ swoj± firmê i p³aciæ legalnie ni¿sze podatki/ubezpieczenia i mieæ o niebo lepsz± opiekê innego rz±du na terenie polski- to jak nie narzekaæ/pluæ. Sprawa ma siê podobnie z prac±, itp.,-
a pañstwo na które karz± sobie p³aciæ krocie po prostu nie funkcjonuje- Amber czy Puck, ko¶ció³ te¿ ¿yje z kieszeni podatnika i ma siê ¶wietnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2012, 10:39:55 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 22, 2012, 09:17:46 »

Racja Songo, przenie¶ gdzie¶ te ostatnie posty bo tu nie pasuj±, ale ciekawy w±tek jest o Polakach za granic± i w kraju.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2012, 09:42:46 wys³ane przez songo1970 » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 22, 2012, 10:09:33 »

sfinks jak najbardziej wypowiedziala sie w temacie. Zrobila to na swoj sposob.
Nie rozumiem uwag, jakoby byl to oftop??

Wczoraj rozmawialam ze znajomym, ktory jest juz miesiac w Holandii i zarobil 2x 170 euro, oraz dostal zaliczke 100 euro i czeka w kolejce do pracy fizycznej...
Gdy mu powiedzialam, aby szukal innych drog, odparl - przydal mi sie ten dystans do Polski.
Czyli kto na prawde szuka ten znajdzie.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 22, 2012, 10:21:14 »

Zgadza sie Fair,kto szuka ten znajdzie.
Ja jestem tego zywym przykladem.Pracuje za troche wiecej niz Twoj znajomy,ale jest mi potrzebny tez dystans do Polski.

A,co dalej?
Pozyjemy - zobaczymy.

Pozdrawiam serdecznie.Greta
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 22, 2012, 10:40:20 »

Dodam tylko do tego, co piszecie szacowni, ¿e jak z kuzynem zatrzymali¶my siê na parkingu ko³o Essen (Niemcy) by wymieniæ ¿arówkê w lampie przedniej mojego nowo nabytego peugeota to podjecha³a niemiecka policja nas skontrolowaæ czy auto no ten nie kradzione. Du¿y u¶miech
Jak siê okaza³o, ¿e wszystko Ok i policjanci zaczêli siê zwijaæ kuzyn zapyta³ ich sk±d wiedzieli, ¿e jeste¶my Polakami Du¿y u¶miech toæ tablice by³y jeszcze niemieckie. Du¿y u¶miech
Niemiec mu odpowiedzia³, ¿e Niemiec sam nie wymieni³ by ¿arówki tylko wezwa³ serwis Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 22, 2012, 13:19:26 »

Ten z Holandii powiedzial mi, ze oni tak pracuja i mieszkaja na zmiane, gdy jedni ida do roboty, to inni ida spac w tym samym miejscu°°, czyli godzenie sie na najgorsze warunki, czesto tylko poto, aby wlasnie nabrac dystansu do kraju, w ktorym badziewie panoszy sie to fakt.

Jak sie sam nie uszanujesz, to cie nikt powazac nie bedzie, swiete slowa...
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 22, 2012, 15:49:16 »

Dziwne to trochê dla mnie stwierdzenie ,¿e to nasze Rz±dy niszcz± ¶wiadomie Polskê ,¿e z³o¶liwie wprowadzaj± regu³y i przepisy które nasz kraj rujnuj± .przecie¿ to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybieraj±c ¶wiadczyli o ich zdolno¶ci do kierowania pañstwem .
Czy w naszym kraju mieszkaj± jacy¶ ludzie,, bezmózgowcy,,? Przecie¿ to nie pierwszy raz wybieramy tych ,którzy maj± przywróciæ naszej ojczy¼nie ,,¶wietlane oblicze,, i ci±gle siê mylimy?
Uwa¿am ,¿e problem le¿y w spo³eczeñstwie a nie w tych którzy to spo³eczeñstwo reprezentuj± .
Wykorzystywanie ka¿dej sytuacji dla zaspokojenia swoich coraz wiêkszych wymagañ ma ka¿dy  ,kto ma tylko tak± mo¿liwo¶æ . Ci bez si³y przebicia musz± bez skargi przyj±æ  przykrêcanie ¶ruby ,wiadomo gdzie ,a natomiast ci którzy te ¶ruby wkrêcaj± ,krêc± sami na siebie bat .
Czym bardziej pracodawcy dzia³aj± na szkodê pracownika ,tym bardziej on jako szeregowy obywatel nie posiada ¶rodków aby  nabijaæ kieszenie ,,chytrym ,,i cwanym .
Sama do¶wiadczy³am szkody gdy¿ pracowa³am prawie 10 lat prywatnie ,jako osoba chora i ka¿dy bazowa³ na tym aby z mojej choroby skorzystaæ jak najwiêcej ,a daæ mi tyle co na ,,suchy chleb dla konia,, do tego mam problem z emerytur± gdy¿ ,przez przekrêty i samowolê naszych rodzimych,,biznesmenów,, muszê klepaæ biedê ! Taka jest prawda ,to co piszê o ludziach lekcewa¿±cych sobie swój w³asny kraj ,nie wyssa³am sobie z palca ,tylko jestem wnikliwym obserwatorem a pod³o¶æ ludzk± odczu³am na w³asnej skórze i to dotkliwie ,nie tylko w tej
sprawie.

Sama nazwa umów tzw.,,¶mieciowe,, ukazuje pod³o¶æ cz³owieka wobec drugiego cz³owieka .
Je¿eli kto¶ na staro¶æ nie bêdzie mia³ na op³aty a czasami na chleb i powie ,¿e biedny jest bo pracowa³ jako ,,¶mieciowy,,  to wystawi ¶wiadectwo dzisiejszemu pazernemu spo³eczeñstwu.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 22, 2012, 16:40:54 »

..niestety, sprawy zasz³y tak daleko,-
¿e jak pisze Kiara g³osuj±c nawet na "opozycjê"- g³osujesz na to samo.
Niezbêdna jest globalna zmiana od podstaw- pudrowanie nieboszczyka ju¿ nic nie da!

pozdrawiam w ten dzieñ

22.09 – jesienna równonoc – pocz±tek tworzenia sieci wszystkich 12-tu g³ównych tarcz s³onecznych w formacie krystalicznym. Sp³yw potê¿nych wzniesieniowych energii oraz czas /do konca miesi±ca/ na ostateczne oczyszczenie wszystkich blokad które odpadn± /u ka¿dego w swoim czasie/ dziêki resetowi duchowemu.

blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 22, 2012, 18:35:33 »

Widzê sfinksie, mimo drugiej wypowiedzi, ¿e nie bardzo u¶wiadamiasz sobie ca³y ³añcuch przyczynowo skutkowy dotycz±cy sfery dzia³alno¶ci gospodarczej, ale polityki tak¿e. Rozumiem twoje roz¿alenie, jednak okre¶lone postêpowanie twoich by³ych pracodawców zwykle by³o wymuszane przez okoliczno¶ci.
Nie s±dzê, aby który¶ z nich "zrobi³ biznes", a je¶li tak, to by³ tam wiêkszy przekrêt ni¿ z tob±, a mo¿e ju¿ pobankrutowali. To wszystko nie jest proste, i my tego nie wyprostujemy, ale mo¿emy spróbowaæ zrozumieæ to co siê dzieje i dlaczego tak siê dzieje w pañstwie, ale i dalej np. w Grecji.
To temat na strasznie d³ug± dyskusjê, nie na ten topic.
Wieszamy psy na rz±dz±cych i naszych wyborach, ale oni w pewnym zakresie te¿ nie maj± wyboru i macie racje, ¿adna opozycja tego nie zrobi dobrze, a efekty ich dzia³ania te¿ widzieli¶my.
Mo¿e Korwin Mikke poszed³by odwa¿nie dalej, dopóki by go nie przywo³ali do porz±dku, ale on nie mia³ nigdy do¶æ poparcia spo³ecznego i wiêkszo¶æ nie rozumie jego toku my¶lenia.
Wcale nie twierdzê, ¿e jest dobrze, tam gdzie jest ¼le, ale samo "wieszanie psów" te¿ nic nie daje.
Na emigracji mówicie p³ac± - bo nie maj± wyboru - bo inaczej siê nie op³aca. Niestety tak wielkie zmiany przepisów u nas nie s± realne i nikt nie próbuje, bo przej¶ciowo by³by niesamowity dó³ w bud¿ecie, zreszt± strasznie niesprawnego pañstwa.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 22, 2012, 19:00:17 »

Masz racjê ,ze to jest jaka¶ renowacja  starej padliny .Obiecywano nam ,,drug± Japoniê ,, a jak jest w rzeczywisto¶ci ? Ka¿dy widzi !

K³anianie siê nisko ,tym osobom od których zale¿y nasze byæ albo nie byæ .Siedzieæ cicho ,gdy przepisy praw pracowniczych s± lekcewa¿one ,je¿eli siê upomnisz o swoje i bêdziesz chcia³ udowodniæ swoje racje ,to wiadomo co ciê czeka-zielona trawka (poskub sobie kochanie i zobacz jak smakuje niepos³uszeñstwo ,wobec  kierownictwa)Nie choruj ,choæby na czworakach ,ale je¿eli jeszcze mo¿esz siê poruszaæ to musisz z siebie daæ wszystko (tylko w imiê czego?) Poniewa¿ inni s± od tego ,aby spijaæ miód twojej pracy ,dadz± ci za to jaki¶ och³ap ,czasami premiê ,czasami j± zabior± -tak jak im wygodnie .Dzisiaj zarabiasz 2000 ty¶. jutro mo¿esz zarabiaæ 1500z³. i sied¼ cicho i bierz co ci daj± poniewa¿ mo¿e siê okazaæ ¿e w ogóle dla ciebie ju¿ nie ma miejsca i bêdziesz zredukowany .Zawsze znajdzie siê na niewygodnych i nie daj±cych z siebie ostatniego tchnienia ,jaki¶ haczyk .

A my obywatele najja¶niejszej ,jak zwykle bronimy prawdziwych z³odziei ( fama ,¿e maj± g³owy do interesów) natomiast poszkodowany zawsze dostaje jakie¶ ciêgi ( kiedy role wreszcie siê odwróc±) Jako¶ tak lubimy chwaliæ ludzi majêtnych , którzy  swoje maj±tki zbijaj± nie wiadomo na
czym? Nikt nie widzi ich konkretnej ,namacalnej pracy , ani owoców ich wielkich ,,dzie³,, a pchaj± im ludzie w kieszeñ bezmy¶lnie fortuny .Jakby siê kto¶ zapyta³ co oni robi±( osobi¶cie ) tak wielkiego ,¿e mog± p³awiæ siê w luksusach i wypoczywaæ po ciê¿kiej swojej pracy na Bermudach ,to my¶lê ¿e odpowied¼ nie by³aby prosta . Ka¿dy odpowiedzia³by ¿e ,,krêc± interesy,, Ale jakie to interesy które pozwalaj± skupiaæ w  rêkach stosunkowo niewielkiej grupy ludzi ¿yj±cej na ¶wiecie  olbrzymie maj±tki ,które zagarniête s±  ze wspólnie wypracowanych dochodów wiêkszo¶ci ¶wiata ?
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 22, 2012, 19:03:28 »

cyt sfinks

//Nie boj sie spojrz bestii prosto w oczy--- to TY masz szmaragdowe, nie te oczodoly//

Przecie¿ to nie pierwszy raz wybieramy tych ,którzy maj± przywróciæ naszej ojczy¼nie ,,¶wietlane oblicze,,

PIERWSZY! 
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 23, 2012, 23:43:32 »

Mo¿e zapytacie Kiary jak to siê mieszka na emigracyi...   :]
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 24, 2012, 09:53:45 »

Witajcie.
Sprawa zycia na emigracji. I tutaj slyszy sie ciagle narzekanie. Nikt nikomu nie kaze emigrowac, a jesli juz to zrobiles, to musisz wiedziec
ze wszedzie musisz byc czlowiekiem na ktorym mozna polegac, mimo ze jestes np.z Polski.
Ja opisze ta druga strone o ludziach ktorzy sa zadowoleni z zycia w innym kraju. Ci ludzie ktorzy zrobili slawe zlodziei i kretacz niestety, ale
bardzo psuje obraz ogromnej liczby ludzi pracowitych, zdolnych, ludzi ktorzy sie wintegrowali w dana spolecznosc gdzie sa uwazani i szanowani.
Ludzie ci przyjechali do obcego kraju, opuscili swoja ojczyzne bo czesto nie widzieli innego wyjscia dla siebie i swojej rodziny. W Polsce jest ciagly niepokoj, niesprawiedliwosc, jedni zyja w niesamowitym bogactwie inny nie ma pieniedzy na chleb i lekarstwa. To sa podstawowe potrzeby kazdego obywatela. Dlaczego obywatele calego kraju podejmuja prace z najnizszym ubezpieczeniem na rente. Przeciesz to jest wasza przyszlosc na stare lata.
Jest ogromna ilosc roznych przepisow ktorymi mozna manipulowac i tak sie wlasnie dzieje bez konca.

Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 24, 2012, 15:19:46 »

Jak najbardziej Rafaelo ,masz racjê ,s± ró¿ne przypadki w ¿yciu i mo¿e siê zdarzyæ ,¿e kto¶ za granic± zrobi³ tzw.karierê ,¿e jest powa¿any i szanowany -to normalne .
Ogólnie jednak jeste¶my postrzegani ,krótko mówi±c jako ,,pijacy i z³odzieje ,, a do tego ,,niezbyt czy¶ci,, Rozumiem ¿e ka¿da narodowo¶æ  w ¶wiecie ma przypiêt± jak±¶ ,,³atkê,, dlatego uwa¿am ,¿e ka¿dy murem powinien staæ za w³asn± ojczyzn± ,nie pluæ na god³o i staraæ siê pokazaæ innym ,¿e jeste¶my tak¿e warto¶ciowymi lud¼mi lud¼mi .To ,¿e kto¶ ma potrzebê pracy za granic± ,nie jest z³e .Z³e natomiast jest traktowanie obcych pañstw uprzywilejowanie ,czyli oddawaæ  temu pañstwu to co siê nale¿y i szanowaæ ich przepisy i regu³y ,natomiast w³asnemu pañstwu ,¿a³owaæ i dawaæ tylko na ,,aby- aby ,, i mieæ pretensje ,¿e ich gospodarka jest prê¿na a nasza kuleje.
Przecie¿ to co siê u nas dzieje wo³a o ,,pomstê do nieba ,, zus p³acony od najni¿szej krajowej ,czy jako¶ tak ( aby -aby) Wiem co to znaczy gdy cz³owiek nie mo¿e ubiegaæ siê o nale¿n± mu emeryturê ,ja mimo ¿e przepracowa³am w Polsce ponad 25lat i za rok mog³aby ubiegaæ siê o przeliczenie renty ,wtedy moje ¶wiadczenia by³yby du¿o wy¿sze ,nie mam praw do tego ,gdy¿ udokumentowanych lat mam tyle ,¿e w ¿adnym wypadku nie nale¿y mi siê taki przeliczenie .
Powiem te¿ o tym ,¿e mia³am odprowadzane sk³adki od jaki¶ ,,¶mieciowych,,pieniêdzy.

Pamiêtam dobrze wielki krzyk  w latach 80 ,gdy dowiedziano siê ,¿e komuna za ka¿d± z³otówkê wyp³acon± pracownikowi musi zap³aciæ do kasy pañstwa jej równowarto¶æ .
Tylko nie wiem kto tak g³o¶no krzycza³ i obra¿a³ siê ,bo chyba nie zwyk³y pracownik ,który z tego tytu³u mia³ wielkie korzy¶ci . dlaczego dzisiejsi pracodawcy nie chc± p³aciæ te¿ tak samo jak wtedy p³acono?
MÓWI¡ ,¯E ICH NIE STAÆ ! A KOMUNÊ BY£O STAÆ I TE¯ BY£O ¬LE !
UWA¯AM ,¯E TO NIE OD USTROJÓW  ZALE¯Y POWODZENIE PAÑSTWA TYLKO OD RZETELNO¦CI LUDZI  .i TU I TAM S¡ I BYLI ,,LUDZIE I LUDZISKA,,
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 24, 2012, 16:11:47 »

Dziwne to trochê dla mnie stwierdzenie ,¿e to nasze Rz±dy niszcz± ¶wiadomie Polskê ,¿e z³o¶liwie wprowadzaj± regu³y i przepisy które nasz kraj rujnuj± .przecie¿ to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybieraj±c ¶wiadczyli o ich zdolno¶ci do kierowania pañstwe
Szacowna zdarzy³o mi siê wczoraj ogl±daæ na trze¼wo program pañstwo w pañstwie w³osy staja na g³owie.
ateq
Mo¿e zapytacie Kiary jak to siê mieszka na emigracyi...   :]
Szacowny niechêæ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z k±dziel± wojujesz czy jak? Cool
A lustro jak to mówi szacowny songo1970 szacowny atrequ toæ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia U¶miech
to pa Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 24, 2012, 21:23:53 »

Niechêæ do k³amstw i manipulacji, które to w omawianym "przypadku" wychodz± na ka¿dym kroku.
Niestety w tym przypadku opowie¶æ z lustrem jest chybiona, zupe³nie chybiona.
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 24, 2012, 22:27:29 »

Dziwne to trochê dla mnie stwierdzenie ,¿e to nasze Rz±dy niszcz± ¶wiadomie Polskê ,¿e z³o¶liwie wprowadzaj± regu³y i przepisy które nasz kraj rujnuj± .przecie¿ to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybieraj±c ¶wiadczyli o ich zdolno¶ci do kierowania pañstwe
Szacowna zdarzy³o mi siê wczoraj ogl±daæ na trze¼wo program pañstwo w pañstwie w³osy staja na g³owie.
ateq
Mo¿e zapytacie Kiary jak to siê mieszka na emigracyi...   :]
Szacowny niechêæ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z k±dziel± wojujesz czy jak? Cool
A lustro jak to mówi szacowny songo1970 szacowny atrequ toæ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia U¶miech
to pa Du¿y u¶miech
Je¿eli chodzi o Pañstwo w Pañstwie ? Rozumiem ¿e mowa tutaj o dzia³alno¶ci i poczynaniach rz±dz±cych nim .S± oni na,, ¶wieczniku,, Wszyscy wszystko o nich wiedza ,poniewa¿ prasa nag³a¶nia i z ekranów telewizorów naszych nie ,,schodz±,, .Nie wiem akurat o jakim programie mówisz? i do czego Twoja wypowied¼ jest ,,przypiêta,, ale  o politykach ,jacy oni s± widaæ wszystko jak na d³oni ,wiêc mo¿na wylewaæ kub³y pomyj na nich .Natomiast w spo³eczeñstwie jest wiele ukrytego z³a ,które jest ta zakamuflowane ,¿e ka¿dy przysi±g³ by ,¿e to ,,góra,, jest pod³a i z³a ,a ,,dó³,, jest wspania³y i dobry .Wszystko dlatego ,¿e pod³o¶ci ,,do³u,, nie widaæ i nie ma ludzi którzy chêtnie by ods³aniali swoje ,,brudy,, .I tu i tam jest wielu uczciwych ludzi ,dlatego zawsze pisze ,ze nie ,,uogólniam,, gdy¿ nie chcê wystawiaæ mylnej oceny dla ludzi sprawiedliwych i uczciwych.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 25, 2012, 15:02:10 »

Nie by³o tam o politykach tylko o przepisach pozwalaj±cych urzêdnikom niszczyæ np dzia³alno¶æ gospodarcz± skutkuj±c± utrat± pracy prze kilkaset osób mimo wyroku s±du, który stwierdzi³, ¿e dzia³alno¶æ nie narusza prawa.
Urzêdasy nie ponie¶li ¿adnych konsekwencji.
Wszêdzie ludzie przedsiêbiorczy s± wspomagani przez system tylko nie u nas w Polsce - ciekawe dlaczego.
Natomiast o politykach i ca³ej wierchuszce nie mam zamiaru dyskutowaæ - nie czujê takiej potrzeby bo to jest tak jakbym siê do cysterny ze ¶ciekami zanurzy³.
Mnie wystarczy, ¿e ka¿dy kowalem swojego losu i ka¿dy to co posiej to zbierze wiêc zwyczajnie im nie zazdroszczê Du¿y u¶miech
Ba nawet troszeñkê wspó³czuje  Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 25, 2012, 16:32:42 »

Witaj Przebisniegu. Bardzo podobaja mi sie Twoje wypowiedzi. To prawda, ze rzadzeniem krajem nie jest proste. Polska slynie z tego, ze bardzo nazekaja jak jest bieda, jak jest okropnie. Nikt nie zastanowi sie jak funkcjonuje miasto, fabryka, szkola, kosciol. Zawsze szukaja osla ofiarnego, aby zwalic wszystko na kogos. Jest powiedzenie, zacznij od siebie. Zadbaj o swoje zdrowie, o spokoj dnia codziennego. Nie mozna mowic ogolnikowo, ze wszystko jest zle. Ludzie tez maja swoje wyksztalcenie i wedlug wyksztalcenia szukaja zatrudnienia. Jesli mi na poczatku bylo ciezko, to po pracy oboje z mezem chodzilismy do dodatkowej pracy, moj dzien pracy wynosil 12-14 godzin dziennie. Oczywiscie to nie trwalo wiecznie, tylko okolo 5 lat.
Dzieci dorastaly, chcielismy im dac dobre wyksztalcenie. To wszystko kosztuje, pierwszy nasz urlop byl po 7 latach. Nie narzekalismy, sami wybralismy nasz los. Za to nasze plany sie powiodly. Dzisiaj wszyscy jestesmy szczesliwi, dzieci maja swoje rodziny, my mamy wlasne zycie i spokoj wewnetrzny ze zrobilismy wszystko dobrze. Nikt niczego ie dostaje zadarmo. Naszym dzieciom zyje sie dobrze, ale niestety ich dzien pracy to 12 godzin dziennie, czesto tez w soboty i niedziele.
Polska- to piekny kraj, obecnie stoi najlepiej z krajow socjalistycznych. Szkoda ze obywatele tego kraju nie chca tego widziec. Dzisiaj nie wysylam paczek dla rodziny. W sklepach maja wszystko co dusza zapragnie, uwazaja, ze powinni modz wszystko kupic. Tak nie jest, ja tez musze patrzec co kupuje i dzisiaj tez czesto odmawiam , bo czesto to cos jest dla mnie poprostu za drogie.

Dzisiaj nie mozna powiedziec ze jest jakis przepis na bogactwo. Kryzys panuje na calym swiecie, wszedzie ludzie walcza o miejsca pracy, medykamenty lub po prostu o przezycie kazdego dnia.

Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: