Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 10, 2025, 21:36:34

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: EMIGRACJA  (Przeczytany 21049 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Marzec 24, 2010, 21:43:23 »

Przypuszczam, i¿ na naszym forum jest przynajmniej kilka osób, które mia³y mo¿liwoœÌ zasmakowaÌ pobytu i pracy poza naszymi granicami. Jak mniemam ka¿dy bêdzie mia³ inne spojrzenie na tê kwestiê, dlatego proszê o wasze konkluzje. Myœlê, ze poni¿szy artyku³ pomo¿e co niektórym w rozwiniêciu tematu:

Trzymanie cyckĂłw czyli wizyta u kolegi w Londynie
Autor: Mazinka (zredagowany przez: Magda GÂłowala-Habel
2010-03-24 08:39:48

PamiĂŞtniki z emigracji czyli Âżycie Polaka w UK.

ZaprosiÂł mnie kolega ze studiĂłw do Londynu na wizytĂŞ, bo siĂŞ okazaÂło, Âże tak jak ja zasila PoloniĂŞ w UK. MĂłwi, Âże z kolegÂą w pokoju mieszka, wiĂŞc ja mu na to, Âże nie szkodzi (bo jak kolega mÂłody, to ja nawet na tak) i, Âże koleÂżankĂŞ ze sobÂą zabiorĂŞ.

I znowu do tego Londynu! Jak tu ludzie mieszkaĂŚ mogÂą?! CiÂągle gÂłoÂśno, peÂłno! BoÂże, jak tu ÂżyĂŚ? A pracowaĂŚ? Dwie godziny na transport marnowaĂŚ, a jak korki to i dÂłuÂżej. Ja wiem, Âże tu pieniÂądze lepsze zarobiĂŚ moÂżna, ale tak caÂłe Âżycie w tym pociÂągu czy metrze spĂŞdziĂŚ?
...

http://interia360.pl/artykul/trzymanie-cyckow-czyli-wizyta-u-kolegi-w-londynie,32612
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 21:43:56 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2010, 23:10:18 »

ÂŚwietny felieton o "emigracji". Najszczerszy ( oj by mnie ten polonista pogoniÂł )jaki czytaÂłem !!
Ja nie wiem po kiego grzyba ( dosÂłownie ) Ci Polacy tam siĂŞ do UK pchajÂą. W UK to moÂżna firmĂŞ sobie zaÂłoÂżyĂŚ, a pracowaĂŚ ... wszĂŞdzie na ÂŚwiecie, a w tym i w Polsce.

Ja miaÂłem to szczĂŞÂście, Âże dane mi byÂło poobserwowaĂŚ jak Âżyje siĂŞ w Szwecji. Kolega ze szkoÂły mnie kiedyÂś zaprosiÂł , abym go odwiedziÂł w Goeteborgu. Akurat mieszkanie socjalne dostaÂł , bo pierwszÂą pracĂŞ ÂświeÂżo po szwedzkiej szkole zawodowej ( Âślusarz )  podj¹³. Mieszkanie "skromne" , dwupokojowe, 50 m2 . U nas to siĂŞ caÂła rodzina czteroosobowa by pomieÂściÂła, a tam dla dorobkiewiczĂłw takie rozdajÂą.
Kolega nalegaÂł, abym przed wyjazdem kupiÂł kilka bochenkĂłw chleba i szyki konserwowej bo siĂŞ stĂŞskniÂł ( lata 90 te byÂły to  ) , a tak poza tym to bym wĂłdkĂŞ ewentualnie w butelki po wodzie mineralnej przelaÂł to moÂże nie sprawdzÂą . Wzi¹³em jednÂą "wodĂŞ", ale za to przelaÂłem spirytus , a co !Celnik nawet na tĂŞ butelkĂŞ nie spojrzaÂł. Gorzej, gdyby byÂły dwie lub wiĂŞcej, to pewnie by go zastanowiÂło czemu tak mi siĂŞ piĂŚ chce.  Mnie siĂŞ z tego ÂśmiaĂŚ chciaÂło, ale okazaÂło siĂŞ, Âże obawy kolegi byÂły uzasadnione , bo Szwedzi alkohol sprzedajÂą w specjalnych sklepach, system-buloget , ktĂłre sÂą lepiej strzeÂżone niÂż Banki. MajÂą tam obsesjĂŞ na punkcie trzeÂźwoÂści .. nie wiedzieĂŚ czemu MrugniĂŞcie
MÂłode Szwedki , jak uwaÂżaÂłem naonczas , gÂłupie sÂą i pÂłytkie. Nie wiem czemu tak je rajcowaÂła historia o moim przemycie spirytusu , jakbym co najmniej tonĂŞ haszyszu przez granicĂŞ przewiĂłzÂł.
Ale co tam, przynajmniej miaÂłem czym szpanowaĂŚ w swoim kulawym angielskim co pewnej Szwedce  siĂŞ podobaÂło z kaÂżdÂą szklankÂą bardziej .. aÂż z wielkim hukiem wpadÂł na imprezĂŞ jej bojowo nastawiony chÂłopak i coÂś tam po szwedzku nawijaÂł. DyskutowaÂłem jak potrafiÂłem, ale mĂłj kolega wyprowadziÂł mnie z imprezy, jak siĂŞ okazaÂło, rychÂło w czas , bo siĂŞ potem dowiedziaÂłem ,Âże szukano jakiegoÂś polaczka , aby mu piĂŞÂściami przemĂłwiĂŚ do rozsÂądku .. ale o co chodziÂło to nie wiem MrugniĂŞcie To byÂły mÂłode i durne lata eech ... Âłza siĂŞ w oku krĂŞci.
W kaÂżdym razie w Szwecji Polacy mieli na prawdĂŞ dobrze. WystarczyÂło mieĂŚ jakÂąkolwiek pracĂŞ, a nawet i nie mieĂŚ, a Âświadczenia socjalne byÂły zawsze na wysokim poziomie.
Najbardziej mi siê tam podoba³y automaty do puszek. Wrzuca³eœ do œrodka puszkê i zwrotnie dostawa³o siê pó³ korony. Pomyœla³em sobie, ¿e bezrobotny, acz obrotny, Polak móg³by siê tam z samego zbieractwa puszek utrzymaÌ ( bo socjal by mia³ tak czy owak ) Mrugniêcie
To na tĂŞ chwilĂŞ tyle moich okoÂło LondyĂąskich impresji .

Pozdrawiam
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2010, 07:30:23 »

każdy taki felieton niesie prawdę o historii pewnych ludzi i jest to obraz zawsze cząstkowy, choć prawdziwy
ja w Londynie nie byłem tylko na zielonej wyspie, ale wiele elementów jest wspólnych,- choć specyfika poszczególnych regionów to już inny temat.
Jak bym sam miał oceniać choćby pod kątem czy żyje się lepiej tam, czy tu?
- to nie ma jednoznacznej odp., bo to zależy indywidualnie od człowieka, mam z stamtąd różne wspomnienia w tym piękne za którymi często tęsknie i z perspektywy czasu nie widzę żadne go problemu z życiem w kraju czy na wyspach, bowiem zawsze można jechać tam lub z powrotem wszak żyjemy w wolnej Europie UÂśmiech.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 07:31:22 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2010, 10:11:11 »

Uwaga, konkurs!
PoniedziaÂłek, 4 paÂździernika (13:30)

Mieszkasz i pracujesz za granic¹? A mo¿e ju¿ wróci³eœ do kraju i chcia³byœ siê podzieliÌ ciekawymi spostrze¿eniami na temat ¿ycia emigranta? Tematy le¿¹ na ulicy: ró¿nice kulturowe, zwi¹zki na odleg³oœÌ, wysokoœÌ zarobków, sprowadzenie rodziny, pogodzenie studiów i pracy, ¿ycie na "benefitach". Wystarczy siê schyliÌ i podnieœÌ. A my docenimy i wyœlemy nagrody:)

Kto mo¿e wzi¹Ì udzia³ w konkursie na najlepszy artyku³ lub tekst o charakterze przewodnikowym?

KaÂżdy. Wystarczy siĂŞ zalogowaĂŚ na swoje konto lub - jeÂśli siĂŞ go nie posiada - zaÂłoÂżyĂŚ sobie profil w jednym z naszych serwisĂłw:

(ChcĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ konto na anglia.interia.pl (dotyczy caÂłej Wielkiej Brytanii, nie tylko Anglii.)

...

http://anglia.interia.pl/konkursy/uwaga-konkurs,1540038

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2012, 12:45:29 »

posty przeniesione z wÂątku- http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7022.msg103898#msg103898
"Melchior WaĂąkowicz - reportaÂże z zaÂświatĂłw."

Jack
Obecnie  mamy paĂąstwo w ksztaÂłcie serca , jeden narĂłd, jednÂą wiarĂŞ-
Z tak wyraÂżanÂą "jednoÂściÂą" nie ma zgody. PaĂąstwo prawie Âże naleÂży do notabli watykaĂąskich "krzewiÂących" tu jedynie sÂłusznÂą , jednÂą wiarĂŞ obcego mocarstwa ( Watykan) , choĂŚ ona nigdy na tych ziemiach nie byÂł rodzimÂą wiarÂą. Sakralne budowle stojÂą dziÂś na miejscach dawnych ÂświÂątyĂą pogaĂąskich  (ÂŚLʯA) czopujÂąc pradawne miejsca mocy Matki Ziemi. "Jeden narĂłd" niby tak, ale podzielony jak diabli MrugniĂŞcie . PaĂąstwo poniewiera wÂłasnych obywateli kÂłamiÂąc w Âżywe oczy z ambon i trybun. Wielu z tego "jednego" Narodu opuszcza ten dziki kraj z bĂłlem serca do pracy i Âżycia na obczyÂźnie.

Pisanie o tym jaka to cudowna niewola na rzecz NajjaÂśniejszej Panienki to czysta hipokryzja.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:54:12 wysłane przez songo1970 » Zapisane
sfinks
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2012, 23:20:18 »

Zdaje siĂŞ ,Âże zbyt wielkiego bĂłlu  w sercach naszych rodakĂłw niema ,gdy wyjeÂżdÂżajÂą za granicĂŞ w celach zarobkowych .Natomiast wiele sÂłyszaÂłam zÂłych s³ów o naszym kraju ,na ktĂłry siĂŞ ,,pluje ,, bez skrĂŞpowania .Wszyscy chwalÂą obce paĂąstwa ,Âże bogatsze od Polski ,gdyby ludzie musieli tak skrupulatnie pÂłaciĂŚ naszemu paĂąstwu podatki ,jak wymagajÂą tego inne kraje ,Polska takÂże byÂłaby bogata i piĂŞkniejsza .
Jak moÂże byĂŚ dobrze w Polsce ,kiedy tak wielu tutaj cwaniakĂłw jest  .MigajÂą siĂŞ od pÂłacenia jak tylko mogÂą ,kombinujÂą na Zus-ie ,na kasach fiskalnych ,fakturach ,remanentach i przekrĂŞcajÂą ,,kota ogonem ,, nie tylko Âżeby  nie zapÂłaciĂŚ ,ale Âżeby Ojczyzna jeszcze im doÂłoÂżyÂła .
Dziwni sÂą ludzie ,sknerzÂą jakby mieli komuÂś zapÂłaciĂŚ ,za to biorÂą peÂłnymi garÂściami ,czy siĂŞ naleÂży czy nie ,braĂŚ duÂżo a maÂło daĂŚ ,albo w ogĂłle .
Natomiast wymagaĂŚ ,Âżeby nasz biedny kraj z g... bat ukrĂŞciÂł i stworzyÂł ,,cud,, gospodarczy .
SprĂłbowaliby ludzie za granicÂą robiĂŚ takie ,,numery,, od razu przywoÂłano by ich do porzÂądku .
Wiem Âże pÂłacÂą tam to co siĂŞ naleÂży skrupulatnie co do zÂłotĂłwki i uwaÂżajÂą ,Âże muszÂą .U nas nie muszÂą i jeszcze oskarÂżajÂą ,,okradzionego,, Âże biedny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:42:29 wysłane przez songo1970 » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2012, 05:31:16 »

..jest trochĂŞ inaczej, nie plujÂą na PolskĂŞ, ale na rzÂądy w tym kraju,-
ktĂłre to rzÂądy okradajÂą najbardziej swoich obywateli skoro w Niemczech czy Anglii moÂżesz zarejestrowaĂŚ swojÂą firmĂŞ i pÂłaciĂŚ legalnie niÂższe podatki/ubezpieczenia i mieĂŚ o niebo lepszÂą opiekĂŞ innego rzÂądu na terenie polski- to jak nie narzekaĂŚ/pluĂŚ. Sprawa ma siĂŞ podobnie z pracÂą, itp.,-
a paùstwo na które karz¹ sobie p³aciÌ krocie po prostu nie funkcjonuje- Amber czy Puck, koœció³ te¿ ¿yje z kieszeni podatnika i ma siê œwietnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 10:39:55 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2012, 09:17:46 »

Racja Songo, przenieÂś gdzieÂś te ostatnie posty bo tu nie pasujÂą, ale ciekawy wÂątek jest o Polakach za granicÂą i w kraju.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:42:46 wysłane przez songo1970 » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2012, 10:09:33 »

sfinks jak najbardziej wypowiedziala sie w temacie. Zrobila to na swoj sposob.
Nie rozumiem uwag, jakoby byl to oftop??

Wczoraj rozmawialam ze znajomym, ktory jest juz miesiac w Holandii i zarobil 2x 170 euro, oraz dostal zaliczke 100 euro i czeka w kolejce do pracy fizycznej...
Gdy mu powiedzialam, aby szukal innych drog, odparl - przydal mi sie ten dystans do Polski.
Czyli kto na prawde szuka ten znajdzie.
greta
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2012, 10:21:14 »

Zgadza sie Fair,kto szuka ten znajdzie.
Ja jestem tego zywym przykladem.Pracuje za troche wiecej niz Twoj znajomy,ale jest mi potrzebny tez dystans do Polski.

A,co dalej?
Pozyjemy - zobaczymy.

Pozdrawiam serdecznie.Greta
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 22, 2012, 10:40:20 »

Dodam tylko do tego, co piszecie szacowni, Âże jak z kuzynem zatrzymaliÂśmy siĂŞ na parkingu koÂło Essen (Niemcy) by wymieniĂŚ ÂżarĂłwkĂŞ w lampie przedniej mojego nowo nabytego peugeota to podjechaÂła niemiecka policja nas skontrolowaĂŚ czy auto no ten nie kradzione. DuÂży uÂśmiech
Jak siĂŞ okazaÂło, Âże wszystko Ok i policjanci zaczĂŞli siĂŞ zwijaĂŚ kuzyn zapytaÂł ich skÂąd wiedzieli, Âże jesteÂśmy Polakami DuÂży uÂśmiech toĂŚ tablice byÂły jeszcze niemieckie. DuÂży uÂśmiech
Niemiec mu odpowiedziaÂł, Âże Niemiec sam nie wymieniÂł by ÂżarĂłwki tylko wezwaÂł serwis DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2012, 13:19:26 »

Ten z Holandii powiedzial mi, ze oni tak pracuja i mieszkaja na zmiane, gdy jedni ida do roboty, to inni ida spac w tym samym miejscu°°, czyli godzenie sie na najgorsze warunki, czesto tylko poto, aby wlasnie nabrac dystansu do kraju, w ktorym badziewie panoszy sie to fakt.

Jak sie sam nie uszanujesz, to cie nikt powazac nie bedzie, swiete slowa...
sfinks
Gość
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 22, 2012, 15:49:16 »

Dziwne to trochĂŞ dla mnie stwierdzenie ,Âże to nasze RzÂądy niszczÂą Âświadomie PolskĂŞ ,Âże zÂłoÂśliwie wprowadzajÂą reguÂły i przepisy ktĂłre nasz kraj rujnujÂą .przecieÂż to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybierajÂąc Âświadczyli o ich zdolnoÂści do kierowania paĂąstwem .
Czy w naszym kraju mieszkajÂą jacyÂś ludzie,, bezmĂłzgowcy,,? PrzecieÂż to nie pierwszy raz wybieramy tych ,ktĂłrzy majÂą przywrĂłciĂŚ naszej ojczyÂźnie ,,Âświetlane oblicze,, i ciÂągle siĂŞ mylimy?
UwaÂżam ,Âże problem leÂży w spoÂłeczeĂąstwie a nie w tych ktĂłrzy to spoÂłeczeĂąstwo reprezentujÂą .
Wykorzystywanie kaÂżdej sytuacji dla zaspokojenia swoich coraz wiĂŞkszych wymagaĂą ma kaÂżdy  ,kto ma tylko takÂą moÂżliwoœÌ . Ci bez siÂły przebicia muszÂą bez skargi przyj¹Ì  przykrĂŞcanie Âśruby ,wiadomo gdzie ,a natomiast ci ktĂłrzy te Âśruby wkrĂŞcajÂą ,krĂŞcÂą sami na siebie bat .
Czym bardziej pracodawcy dziaÂłajÂą na szkodĂŞ pracownika ,tym bardziej on jako szeregowy obywatel nie posiada ÂśrodkĂłw aby  nabijaĂŚ kieszenie ,,chytrym ,,i cwanym .
Sama doœwiadczy³am szkody gdy¿ pracowa³am prawie 10 lat prywatnie ,jako osoba chora i ka¿dy bazowa³ na tym aby z mojej choroby skorzystaÌ jak najwiêcej ,a daÌ mi tyle co na ,,suchy chleb dla konia,, do tego mam problem z emerytur¹ gdy¿ ,przez przekrêty i samowolê naszych rodzimych,,biznesmenów,, muszê klepaÌ biedê ! Taka jest prawda ,to co piszê o ludziach lekcewa¿¹cych sobie swój w³asny kraj ,nie wyssa³am sobie z palca ,tylko jestem wnikliwym obserwatorem a pod³oœÌ ludzk¹ odczu³am na w³asnej skórze i to dotkliwie ,nie tylko w tej
sprawie.

Sama nazwa umów tzw.,,œmieciowe,, ukazuje pod³oœÌ cz³owieka wobec drugiego cz³owieka .
JeÂżeli ktoÂś na staroœÌ nie bĂŞdzie miaÂł na opÂłaty a czasami na chleb i powie ,Âże biedny jest bo pracowaÂł jako ,,Âśmieciowy,,  to wystawi Âświadectwo dzisiejszemu pazernemu spoÂłeczeĂąstwu.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 22, 2012, 16:40:54 »

..niestety, sprawy zaszÂły tak daleko,-
Âże jak pisze Kiara gÂłosujÂąc nawet na "opozycjĂŞ"- gÂłosujesz na to samo.
NiezbĂŞdna jest globalna zmiana od podstaw- pudrowanie nieboszczyka juÂż nic nie da!

pozdrawiam w ten dzieĂą

22.09 – jesienna rĂłwnonoc – poczÂątek tworzenia sieci wszystkich 12-tu g³ównych tarcz sÂłonecznych w formacie krystalicznym. SpÂływ potĂŞÂżnych wzniesieniowych energii oraz czas /do konca miesiÂąca/ na ostateczne oczyszczenie wszystkich blokad ktĂłre odpadnÂą /u kaÂżdego w swoim czasie/ dziĂŞki resetowi duchowemu.

blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 22, 2012, 18:35:33 »

WidzĂŞ sfinksie, mimo drugiej wypowiedzi, Âże nie bardzo uÂświadamiasz sobie caÂły ÂłaĂącuch przyczynowo skutkowy dotyczÂący sfery dziaÂłalnoÂści gospodarczej, ale polityki takÂże. Rozumiem twoje rozÂżalenie, jednak okreÂślone postĂŞpowanie twoich byÂłych pracodawcĂłw zwykle byÂło wymuszane przez okolicznoÂści.
Nie sÂądzĂŞ, aby ktĂłryÂś z nich "zrobiÂł biznes", a jeÂśli tak, to byÂł tam wiĂŞkszy przekrĂŞt niÂż z tobÂą, a moÂże juÂż pobankrutowali. To wszystko nie jest proste, i my tego nie wyprostujemy, ale moÂżemy sprĂłbowaĂŚ zrozumieĂŚ to co siĂŞ dzieje i dlaczego tak siĂŞ dzieje w paĂąstwie, ale i dalej np. w Grecji.
To temat na strasznie dÂługÂą dyskusjĂŞ, nie na ten topic.
Wieszamy psy na rzÂądzÂących i naszych wyborach, ale oni w pewnym zakresie teÂż nie majÂą wyboru i macie racje, Âżadna opozycja tego nie zrobi dobrze, a efekty ich dziaÂłania teÂż widzieliÂśmy.
Mo¿e Korwin Mikke poszed³by odwa¿nie dalej, dopóki by go nie przywo³ali do porz¹dku, ale on nie mia³ nigdy doœÌ poparcia spo³ecznego i wiêkszoœÌ nie rozumie jego toku myœlenia.
Wcale nie twierdzĂŞ, Âże jest dobrze, tam gdzie jest Âźle, ale samo "wieszanie psĂłw" teÂż nic nie daje.
Na emigracji mówicie p³ac¹ - bo nie maj¹ wyboru - bo inaczej siê nie op³aca. Niestety tak wielkie zmiany przepisów u nas nie s¹ realne i nikt nie próbuje, bo przejœciowo by³by niesamowity dó³ w bud¿ecie, zreszt¹ strasznie niesprawnego paùstwa.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
sfinks
Gość
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 22, 2012, 19:00:17 »

Masz racjĂŞ ,ze to jest jakaÂś renowacja  starej padliny .Obiecywano nam ,,drugÂą JaponiĂŞ ,, a jak jest w rzeczywistoÂści ? KaÂżdy widzi !

KÂłanianie siĂŞ nisko ,tym osobom od ktĂłrych zaleÂży nasze byĂŚ albo nie byĂŚ .SiedzieĂŚ cicho ,gdy przepisy praw pracowniczych sÂą lekcewaÂżone ,jeÂżeli siĂŞ upomnisz o swoje i bĂŞdziesz chciaÂł udowodniĂŚ swoje racje ,to wiadomo co ciĂŞ czeka-zielona trawka (poskub sobie kochanie i zobacz jak smakuje nieposÂłuszeĂąstwo ,wobec  kierownictwa)Nie choruj ,choĂŚby na czworakach ,ale jeÂżeli jeszcze moÂżesz siĂŞ poruszaĂŚ to musisz z siebie daĂŚ wszystko (tylko w imiĂŞ czego?) PoniewaÂż inni sÂą od tego ,aby spijaĂŚ miĂłd twojej pracy ,dadzÂą ci za to jakiÂś ochÂłap ,czasami premiĂŞ ,czasami jÂą zabiorÂą -tak jak im wygodnie .Dzisiaj zarabiasz 2000 tyÂś. jutro moÂżesz zarabiaĂŚ 1500zÂł. i siedÂź cicho i bierz co ci dajÂą poniewaÂż moÂże siĂŞ okazaĂŚ Âże w ogĂłle dla ciebie juÂż nie ma miejsca i bĂŞdziesz zredukowany .Zawsze znajdzie siĂŞ na niewygodnych i nie dajÂących z siebie ostatniego tchnienia ,jakiÂś haczyk .

A my obywatele najjaÂśniejszej ,jak zwykle bronimy prawdziwych zÂłodziei ( fama ,Âże majÂą gÂłowy do interesĂłw) natomiast poszkodowany zawsze dostaje jakieÂś ciĂŞgi ( kiedy role wreszcie siĂŞ odwrĂłcÂą) JakoÂś tak lubimy chwaliĂŚ ludzi majĂŞtnych , ktĂłrzy  swoje majÂątki zbijajÂą nie wiadomo na
czym? Nikt nie widzi ich konkretnej ,namacalnej pracy , ani owocĂłw ich wielkich ,,dzieÂł,, a pchajÂą im ludzie w kieszeĂą bezmyÂślnie fortuny .Jakby siĂŞ ktoÂś zapytaÂł co oni robiÂą( osobiÂście ) tak wielkiego ,Âże mogÂą pÂławiĂŚ siĂŞ w luksusach i wypoczywaĂŚ po ciĂŞÂżkiej swojej pracy na Bermudach ,to myÂślĂŞ Âże odpowiedÂź nie byÂłaby prosta . KaÂżdy odpowiedziaÂłby Âże ,,krĂŞcÂą interesy,, Ale jakie to interesy ktĂłre pozwalajÂą skupiaĂŚ w  rĂŞkach stosunkowo niewielkiej grupy ludzi ÂżyjÂącej na Âświecie  olbrzymie majÂątki ,ktĂłre zagarniĂŞte sÂą  ze wspĂłlnie wypracowanych dochodĂłw wiĂŞkszoÂści Âświata ?
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 22, 2012, 19:03:28 »

cyt sfinks

//Nie boj sie spojrz bestii prosto w oczy--- to TY masz szmaragdowe, nie te oczodoly//

PrzecieÂż to nie pierwszy raz wybieramy tych ,ktĂłrzy majÂą przywrĂłciĂŚ naszej ojczyÂźnie ,,Âświetlane oblicze,,

PIERWSZY! 
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 23, 2012, 23:43:32 »

MoÂże zapytacie Kiary jak to siĂŞ mieszka na emigracyi...   :]
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 24, 2012, 09:53:45 »

Witajcie.
Sprawa zycia na emigracji. I tutaj slyszy sie ciagle narzekanie. Nikt nikomu nie kaze emigrowac, a jesli juz to zrobiles, to musisz wiedziec
ze wszedzie musisz byc czlowiekiem na ktorym mozna polegac, mimo ze jestes np.z Polski.
Ja opisze ta druga strone o ludziach ktorzy sa zadowoleni z zycia w innym kraju. Ci ludzie ktorzy zrobili slawe zlodziei i kretacz niestety, ale
bardzo psuje obraz ogromnej liczby ludzi pracowitych, zdolnych, ludzi ktorzy sie wintegrowali w dana spolecznosc gdzie sa uwazani i szanowani.
Ludzie ci przyjechali do obcego kraju, opuscili swoja ojczyzne bo czesto nie widzieli innego wyjscia dla siebie i swojej rodziny. W Polsce jest ciagly niepokoj, niesprawiedliwosc, jedni zyja w niesamowitym bogactwie inny nie ma pieniedzy na chleb i lekarstwa. To sa podstawowe potrzeby kazdego obywatela. Dlaczego obywatele calego kraju podejmuja prace z najnizszym ubezpieczeniem na rente. Przeciesz to jest wasza przyszlosc na stare lata.
Jest ogromna ilosc roznych przepisow ktorymi mozna manipulowac i tak sie wlasnie dzieje bez konca.

Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
sfinks
Gość
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 24, 2012, 15:19:46 »

Jak najbardziej Rafaelo ,masz racjê ,s¹ ró¿ne przypadki w ¿yciu i mo¿e siê zdarzyÌ ,¿e ktoœ za granic¹ zrobi³ tzw.karierê ,¿e jest powa¿any i szanowany -to normalne .
OgĂłlnie jednak jesteÂśmy postrzegani ,krĂłtko mĂłwiÂąc jako ,,pijacy i zÂłodzieje ,, a do tego ,,niezbyt czyÂści,, Rozumiem Âże kaÂżda narodowoœÌ  w Âświecie ma przypiĂŞtÂą jak¹œ ,,ÂłatkĂŞ,, dlatego uwaÂżam ,Âże kaÂżdy murem powinien staĂŚ za wÂłasnÂą ojczyznÂą ,nie pluĂŚ na godÂło i staraĂŚ siĂŞ pokazaĂŚ innym ,Âże jesteÂśmy takÂże wartoÂściowymi ludÂźmi ludÂźmi .To ,Âże ktoÂś ma potrzebĂŞ pracy za granicÂą ,nie jest zÂłe .ZÂłe natomiast jest traktowanie obcych paĂąstw uprzywilejowanie ,czyli oddawaĂŚ  temu paĂąstwu to co siĂŞ naleÂży i szanowaĂŚ ich przepisy i reguÂły ,natomiast wÂłasnemu paĂąstwu ,ÂżaÂłowaĂŚ i dawaĂŚ tylko na ,,aby- aby ,, i mieĂŚ pretensje ,Âże ich gospodarka jest prĂŞÂżna a nasza kuleje.
PrzecieÂż to co siĂŞ u nas dzieje woÂła o ,,pomstĂŞ do nieba ,, zus pÂłacony od najniÂższej krajowej ,czy jakoÂś tak ( aby -aby) Wiem co to znaczy gdy czÂłowiek nie moÂże ubiegaĂŚ siĂŞ o naleÂżnÂą mu emeryturĂŞ ,ja mimo Âże przepracowaÂłam w Polsce ponad 25lat i za rok mogÂłaby ubiegaĂŚ siĂŞ o przeliczenie renty ,wtedy moje Âświadczenia byÂłyby duÂżo wyÂższe ,nie mam praw do tego ,gdyÂż udokumentowanych lat mam tyle ,Âże w Âżadnym wypadku nie naleÂży mi siĂŞ taki przeliczenie .
Powiem teÂż o tym ,Âże miaÂłam odprowadzane skÂładki od jakiÂś ,,Âśmieciowych,,pieniĂŞdzy.

PamiĂŞtam dobrze wielki krzyk  w latach 80 ,gdy dowiedziano siĂŞ ,Âże komuna za kaÂżdÂą zÂłotĂłwkĂŞ wypÂłaconÂą pracownikowi musi zapÂłaciĂŚ do kasy paĂąstwa jej rĂłwnowartoœÌ .
Tylko nie wiem kto tak gÂłoÂśno krzyczaÂł i obraÂżaÂł siĂŞ ,bo chyba nie zwykÂły pracownik ,ktĂłry z tego tytuÂłu miaÂł wielkie korzyÂści . dlaczego dzisiejsi pracodawcy nie chcÂą pÂłaciĂŚ teÂż tak samo jak wtedy pÂłacono?
MÓWI¡ ,¯E ICH NIE STAÆ ! A KOMUNÊ BY£O STAÆ I TE¯ BY£O ¬LE !
UWAÂŻAM ,ÂŻE TO NIE OD USTROJÓW  ZALEÂŻY POWODZENIE PAÑSTWA TYLKO OD RZETELNOÂŚCI LUDZI  .i TU I TAM SÂĄ I BYLI ,,LUDZIE I LUDZISKA,,
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 24, 2012, 16:11:47 »

Dziwne to trochĂŞ dla mnie stwierdzenie ,Âże to nasze RzÂądy niszczÂą Âświadomie PolskĂŞ ,Âże zÂłoÂśliwie wprowadzajÂą reguÂły i przepisy ktĂłre nasz kraj rujnujÂą .przecieÂż to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybierajÂąc Âświadczyli o ich zdolnoÂści do kierowania paĂąstwe
Szacowna zdarzyÂło mi siĂŞ wczoraj oglÂądaĂŚ na trzeÂźwo program paĂąstwo w paĂąstwie wÂłosy staja na gÂłowie.
ateq
MoÂże zapytacie Kiary jak to siĂŞ mieszka na emigracyi...   :]
Szacowny niechĂŞĂŚ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z kÂądzielÂą wojujesz czy jak? Cool
A lustro jak to mĂłwi szacowny songo1970 szacowny atrequ toĂŚ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia UÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 24, 2012, 21:23:53 »

NiechĂŞĂŚ do kÂłamstw i manipulacji, ktĂłre to w omawianym "przypadku" wychodzÂą na kaÂżdym kroku.
Niestety w tym przypadku opowieœÌ z lustrem jest chybiona, zupe³nie chybiona.
sfinks
Gość
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 24, 2012, 22:27:29 »

Dziwne to trochĂŞ dla mnie stwierdzenie ,Âże to nasze RzÂądy niszczÂą Âświadomie PolskĂŞ ,Âże zÂłoÂśliwie wprowadzajÂą reguÂły i przepisy ktĂłre nasz kraj rujnujÂą .przecieÂż to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybierajÂąc Âświadczyli o ich zdolnoÂści do kierowania paĂąstwe
Szacowna zdarzyÂło mi siĂŞ wczoraj oglÂądaĂŚ na trzeÂźwo program paĂąstwo w paĂąstwie wÂłosy staja na gÂłowie.
ateq
MoÂże zapytacie Kiary jak to siĂŞ mieszka na emigracyi...   :]
Szacowny niechĂŞĂŚ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z kÂądzielÂą wojujesz czy jak? Cool
A lustro jak to mĂłwi szacowny songo1970 szacowny atrequ toĂŚ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia UÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
JeÂżeli chodzi o PaĂąstwo w PaĂąstwie ? Rozumiem Âże mowa tutaj o dziaÂłalnoÂści i poczynaniach rzÂądzÂących nim .SÂą oni na,, Âświeczniku,, Wszyscy wszystko o nich wiedza ,poniewaÂż prasa nagÂłaÂśnia i z ekranĂłw telewizorĂłw naszych nie ,,schodzÂą,, .Nie wiem akurat o jakim programie mĂłwisz? i do czego Twoja wypowiedÂź jest ,,przypiĂŞta,, ale  o politykach ,jacy oni sÂą widaĂŚ wszystko jak na dÂłoni ,wiĂŞc moÂżna wylewaĂŚ kubÂły pomyj na nich .Natomiast w spoÂłeczeĂąstwie jest wiele ukrytego zÂła ,ktĂłre jest ta zakamuflowane ,Âże kaÂżdy przysiÂągÂł by ,Âże to ,,gĂłra,, jest podÂła i zÂła ,a ,,dó³,, jest wspaniaÂły i dobry .Wszystko dlatego ,Âże podÂłoÂści ,,doÂłu,, nie widaĂŚ i nie ma ludzi ktĂłrzy chĂŞtnie by odsÂłaniali swoje ,,brudy,, .I tu i tam jest wielu uczciwych ludzi ,dlatego zawsze pisze ,ze nie ,,uogĂłlniam,, gdyÂż nie chcĂŞ wystawiaĂŚ mylnej oceny dla ludzi sprawiedliwych i uczciwych.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 25, 2012, 15:02:10 »

Nie by³o tam o politykach tylko o przepisach pozwalaj¹cych urzêdnikom niszczyÌ np dzia³alnoœÌ gospodarcz¹ skutkuj¹c¹ utrat¹ pracy prze kilkaset osób mimo wyroku s¹du, który stwierdzi³, ¿e dzia³alnoœÌ nie narusza prawa.
UrzĂŞdasy nie ponieÂśli Âżadnych konsekwencji.
WszĂŞdzie ludzie przedsiĂŞbiorczy sÂą wspomagani przez system tylko nie u nas w Polsce - ciekawe dlaczego.
Natomiast o politykach i caÂłej wierchuszce nie mam zamiaru dyskutowaĂŚ - nie czujĂŞ takiej potrzeby bo to jest tak jakbym siĂŞ do cysterny ze Âściekami zanurzyÂł.
Mnie wystarczy, Âże kaÂżdy kowalem swojego losu i kaÂżdy to co posiej to zbierze wiĂŞc zwyczajnie im nie zazdroszczĂŞ DuÂży uÂśmiech
Ba nawet troszeĂąkĂŞ wspó³czuje  DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 25, 2012, 16:32:42 »

Witaj Przebisniegu. Bardzo podobaja mi sie Twoje wypowiedzi. To prawda, ze rzadzeniem krajem nie jest proste. Polska slynie z tego, ze bardzo nazekaja jak jest bieda, jak jest okropnie. Nikt nie zastanowi sie jak funkcjonuje miasto, fabryka, szkola, kosciol. Zawsze szukaja osla ofiarnego, aby zwalic wszystko na kogos. Jest powiedzenie, zacznij od siebie. Zadbaj o swoje zdrowie, o spokoj dnia codziennego. Nie mozna mowic ogolnikowo, ze wszystko jest zle. Ludzie tez maja swoje wyksztalcenie i wedlug wyksztalcenia szukaja zatrudnienia. Jesli mi na poczatku bylo ciezko, to po pracy oboje z mezem chodzilismy do dodatkowej pracy, moj dzien pracy wynosil 12-14 godzin dziennie. Oczywiscie to nie trwalo wiecznie, tylko okolo 5 lat.
Dzieci dorastaly, chcielismy im dac dobre wyksztalcenie. To wszystko kosztuje, pierwszy nasz urlop byl po 7 latach. Nie narzekalismy, sami wybralismy nasz los. Za to nasze plany sie powiodly. Dzisiaj wszyscy jestesmy szczesliwi, dzieci maja swoje rodziny, my mamy wlasne zycie i spokoj wewnetrzny ze zrobilismy wszystko dobrze. Nikt niczego ie dostaje zadarmo. Naszym dzieciom zyje sie dobrze, ale niestety ich dzien pracy to 12 godzin dziennie, czesto tez w soboty i niedziele.
Polska- to piekny kraj, obecnie stoi najlepiej z krajow socjalistycznych. Szkoda ze obywatele tego kraju nie chca tego widziec. Dzisiaj nie wysylam paczek dla rodziny. W sklepach maja wszystko co dusza zapragnie, uwazaja, ze powinni modz wszystko kupic. Tak nie jest, ja tez musze patrzec co kupuje i dzisiaj tez czesto odmawiam , bo czesto to cos jest dla mnie poprostu za drogie.

Dzisiaj nie mozna powiedziec ze jest jakis przepis na bogactwo. Kryzys panuje na calym swiecie, wszedzie ludzie walcza o miejsca pracy, medykamenty lub po prostu o przezycie kazdego dnia.

Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: