Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« : Marzec 24, 2010, 21:43:23 » |
|
Przypuszczam, i¿ na naszym forum jest przynajmniej kilka osób, które mia³y mo¿liwoœÌ zasmakowaÌ pobytu i pracy poza naszymi granicami. Jak mniemam ka¿dy bêdzie mia³ inne spojrzenie na tê kwestiê, dlatego proszê o wasze konkluzje. Myœlê, ze poni¿szy artyku³ pomo¿e co niektórym w rozwiniêciu tematu:Trzymanie cycków czyli wizyta u kolegi w LondynieAutor: Mazinka (zredagowany przez: Magda G³owala-Habel 2010-03-24 08:39:48 Pamiêtniki z emigracji czyli ¿ycie Polaka w UK.Zaprosi³ mnie kolega ze studiów do Londynu na wizytê, bo siê okaza³o, ¿e tak jak ja zasila Poloniê w UK. Mówi, ¿e z koleg¹ w pokoju mieszka, wiêc ja mu na to, ¿e nie szkodzi (bo jak kolega m³ody, to ja nawet na tak) i, ¿e kole¿ankê ze sob¹ zabiorê. I znowu do tego Londynu! Jak tu ludzie mieszkaÌ mog¹?! Ci¹gle g³oœno, pe³no! Bo¿e, jak tu ¿yÌ? A pracowaÌ? Dwie godziny na transport marnowaÌ, a jak korki to i d³u¿ej. Ja wiem, ¿e tu pieni¹dze lepsze zarobiÌ mo¿na, ale tak ca³e ¿ycie w tym poci¹gu czy metrze spêdziÌ? ... http://interia360.pl/artykul/trzymanie-cyckow-czyli-wizyta-u-kolegi-w-londynie,32612
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 21:43:56 wysłane przez Dariusz »
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2010, 23:10:18 » |
|
Œwietny felieton o "emigracji". Najszczerszy ( oj by mnie ten polonista pogoni³ )jaki czyta³em !! Ja nie wiem po kiego grzyba ( dos³ownie ) Ci Polacy tam siê do UK pchaj¹. W UK to mo¿na firmê sobie za³o¿yÌ, a pracowaÌ ... wszêdzie na Œwiecie, a w tym i w Polsce. Ja mia³em to szczêœcie, ¿e dane mi by³o poobserwowaÌ jak ¿yje siê w Szwecji. Kolega ze szko³y mnie kiedyœ zaprosi³ , abym go odwiedzi³ w Goeteborgu. Akurat mieszkanie socjalne dosta³ , bo pierwsz¹ pracê œwie¿o po szwedzkiej szkole zawodowej ( œlusarz ) podj¹³. Mieszkanie "skromne" , dwupokojowe, 50 m2 . U nas to siê ca³a rodzina czteroosobowa by pomieœci³a, a tam dla dorobkiewiczów takie rozdaj¹. Kolega nalega³, abym przed wyjazdem kupi³ kilka bochenków chleba i szyki konserwowej bo siê stêskni³ ( lata 90 te by³y to ) , a tak poza tym to bym wódkê ewentualnie w butelki po wodzie mineralnej przela³ to mo¿e nie sprawdz¹ . Wzi¹³em jedn¹ "wodê", ale za to przela³em spirytus , a co !Celnik nawet na tê butelkê nie spojrza³. Gorzej, gdyby by³y dwie lub wiêcej, to pewnie by go zastanowi³o czemu tak mi siê piÌ chce. Mnie siê z tego œmiaÌ chcia³o, ale okaza³o siê, ¿e obawy kolegi by³y uzasadnione , bo Szwedzi alkohol sprzedaj¹ w specjalnych sklepach, system-buloget , które s¹ lepiej strze¿one ni¿ Banki. Maj¹ tam obsesjê na punkcie trzeŸwoœci .. nie wiedzieÌ czemu M³ode Szwedki , jak uwa¿a³em naonczas , g³upie s¹ i p³ytkie. Nie wiem czemu tak je rajcowa³a historia o moim przemycie spirytusu , jakbym co najmniej tonê haszyszu przez granicê przewióz³. Ale co tam, przynajmniej mia³em czym szpanowaÌ w swoim kulawym angielskim co pewnej Szwedce siê podoba³o z ka¿d¹ szklank¹ bardziej .. a¿ z wielkim hukiem wpad³ na imprezê jej bojowo nastawiony ch³opak i coœ tam po szwedzku nawija³. Dyskutowa³em jak potrafi³em, ale mój kolega wyprowadzi³ mnie z imprezy, jak siê okaza³o, rych³o w czas , bo siê potem dowiedzia³em ,¿e szukano jakiegoœ polaczka , aby mu piêœciami przemówiÌ do rozs¹dku .. ale o co chodzi³o to nie wiem To by³y m³ode i durne lata eech ... ³za siê w oku krêci. W ka¿dym razie w Szwecji Polacy mieli na prawdê dobrze. Wystarczy³o mieÌ jak¹kolwiek pracê, a nawet i nie mieÌ, a œwiadczenia socjalne by³y zawsze na wysokim poziomie. Najbardziej mi siê tam podoba³y automaty do puszek. Wrzuca³eœ do œrodka puszkê i zwrotnie dostawa³o siê pó³ korony. Pomyœla³em sobie, ¿e bezrobotny, acz obrotny, Polak móg³by siê tam z samego zbieractwa puszek utrzymaÌ ( bo socjal by mia³ tak czy owak ) To na tê chwilê tyle moich oko³o Londyùskich impresji . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2010, 07:30:23 » |
|
każdy taki felieton niesie prawdę o historii pewnych ludzi i jest to obraz zawsze cząstkowy, choć prawdziwy ja w Londynie nie byłem tylko na zielonej wyspie, ale wiele elementów jest wspólnych,- choć specyfika poszczególnych regionów to już inny temat. Jak bym sam miał oceniać choćby pod kątem czy żyje się lepiej tam, czy tu? - to nie ma jednoznacznej odp., bo to zależy indywidualnie od człowieka, mam z stamtąd różne wspomnienia w tym piękne za którymi często tęsknie i z perspektywy czasu nie widzę żadne go problemu z życiem w kraju czy na wyspach, bowiem zawsze można jechać tam lub z powrotem wszak żyjemy w wolnej Europie .
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 07:31:22 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2010, 10:11:11 » |
|
Uwaga, konkurs!Poniedzia³ek, 4 paŸdziernika (13:30) Mieszkasz i pracujesz za granic¹? A mo¿e ju¿ wróci³eœ do kraju i chcia³byœ siê podzieliÌ ciekawymi spostrze¿eniami na temat ¿ycia emigranta? Tematy le¿¹ na ulicy: ró¿nice kulturowe, zwi¹zki na odleg³oœÌ, wysokoœÌ zarobków, sprowadzenie rodziny, pogodzenie studiów i pracy, ¿ycie na "benefitach". Wystarczy siê schyliÌ i podnieœÌ. A my docenimy i wyœlemy nagrody:)Kto mo¿e wzi¹Ì udzia³ w konkursie na najlepszy artyku³ lub tekst o charakterze przewodnikowym? Ka¿dy. Wystarczy siê zalogowaÌ na swoje konto lub - jeœli siê go nie posiada - za³o¿yÌ sobie profil w jednym z naszych serwisów: (Chcê za³o¿yÌ konto na anglia.interia.pl (dotyczy ca³ej Wielkiej Brytanii, nie tylko Anglii.) ... http://anglia.interia.pl/konkursy/uwaga-konkurs,1540038
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2012, 12:45:29 » |
|
posty przeniesione z wÂątku- http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7022.msg103898#msg103898"Melchior WaĂąkowicz - reportaÂże z zaÂświatĂłw."
Jack Obecnie mamy paĂąstwo w ksztaÂłcie serca , jeden narĂłd, jednÂą wiarĂŞ-
Z tak wyraÂżanÂą "jednoÂściÂą" nie ma zgody. PaĂąstwo prawie Âże naleÂży do notabli watykaĂąskich "krzewiÂących" tu jedynie sÂłusznÂą , jednÂą wiarĂŞ obcego mocarstwa ( Watykan) , choĂŚ ona nigdy na tych ziemiach nie byÂł rodzimÂą wiarÂą. Sakralne budowle stojÂą dziÂś na miejscach dawnych ÂświÂątyĂą pogaĂąskich (ÂŚLĂÂŻA) czopujÂąc pradawne miejsca mocy Matki Ziemi. "Jeden narĂłd" niby tak, ale podzielony jak diabli . PaĂąstwo poniewiera wÂłasnych obywateli kÂłamiÂąc w Âżywe oczy z ambon i trybun. Wielu z tego "jednego" Narodu opuszcza ten dziki kraj z bĂłlem serca do pracy i Âżycia na obczyÂźnie. Pisanie o tym jaka to cudowna niewola na rzecz NajjaÂśniejszej Panienki to czysta hipokryzja.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:54:12 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2012, 23:20:18 » |
|
Zdaje siê ,¿e zbyt wielkiego bólu w sercach naszych rodaków niema ,gdy wyje¿d¿aj¹ za granicê w celach zarobkowych .Natomiast wiele s³ysza³am z³ych s³ów o naszym kraju ,na który siê ,,pluje ,, bez skrêpowania .Wszyscy chwal¹ obce paùstwa ,¿e bogatsze od Polski ,gdyby ludzie musieli tak skrupulatnie p³aciÌ naszemu paùstwu podatki ,jak wymagaj¹ tego inne kraje ,Polska tak¿e by³aby bogata i piêkniejsza . Jak mo¿e byÌ dobrze w Polsce ,kiedy tak wielu tutaj cwaniaków jest .Migaj¹ siê od p³acenia jak tylko mog¹ ,kombinuj¹ na Zus-ie ,na kasach fiskalnych ,fakturach ,remanentach i przekrêcaj¹ ,,kota ogonem ,, nie tylko ¿eby nie zap³aciÌ ,ale ¿eby Ojczyzna jeszcze im do³o¿y³a . Dziwni s¹ ludzie ,sknerz¹ jakby mieli komuœ zap³aciÌ ,za to bior¹ pe³nymi garœciami ,czy siê nale¿y czy nie ,braÌ du¿o a ma³o daÌ ,albo w ogóle . Natomiast wymagaÌ ,¿eby nasz biedny kraj z g... bat ukrêci³ i stworzy³ ,,cud,, gospodarczy . Spróbowaliby ludzie za granic¹ robiÌ takie ,,numery,, od razu przywo³ano by ich do porz¹dku . Wiem ¿e p³ac¹ tam to co siê nale¿y skrupulatnie co do z³otówki i uwa¿aj¹ ,¿e musz¹ .U nas nie musz¹ i jeszcze oskar¿aj¹ ,,okradzionego,, ¿e biedny.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:42:29 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2012, 05:31:16 » |
|
..jest trochê inaczej, nie pluj¹ na Polskê, ale na rz¹dy w tym kraju,- które to rz¹dy okradaj¹ najbardziej swoich obywateli skoro w Niemczech czy Anglii mo¿esz zarejestrowaÌ swoj¹ firmê i p³aciÌ legalnie ni¿sze podatki/ubezpieczenia i mieÌ o niebo lepsz¹ opiekê innego rz¹du na terenie polski- to jak nie narzekaÌ/pluÌ. Sprawa ma siê podobnie z prac¹, itp.,- a paùstwo na które karz¹ sobie p³aciÌ krocie po prostu nie funkcjonuje- Amber czy Puck, koœció³ te¿ ¿yje z kieszeni podatnika i ma siê œwietnie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 10:39:55 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2012, 09:17:46 » |
|
Racja Songo, przenieÂś gdzieÂś te ostatnie posty bo tu nie pasujÂą, ale ciekawy wÂątek jest o Polakach za granicÂą i w kraju.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2012, 09:42:46 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2012, 10:09:33 » |
|
sfinks jak najbardziej wypowiedziala sie w temacie. Zrobila to na swoj sposob. Nie rozumiem uwag, jakoby byl to oftop??
Wczoraj rozmawialam ze znajomym, ktory jest juz miesiac w Holandii i zarobil 2x 170 euro, oraz dostal zaliczke 100 euro i czeka w kolejce do pracy fizycznej... Gdy mu powiedzialam, aby szukal innych drog, odparl - przydal mi sie ten dystans do Polski. Czyli kto na prawde szuka ten znajdzie.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2012, 10:21:14 » |
|
Zgadza sie Fair,kto szuka ten znajdzie. Ja jestem tego zywym przykladem.Pracuje za troche wiecej niz Twoj znajomy,ale jest mi potrzebny tez dystans do Polski.
A,co dalej? Pozyjemy - zobaczymy.
Pozdrawiam serdecznie.Greta
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 22, 2012, 10:40:20 » |
|
Dodam tylko do tego, co piszecie szacowni, Âże jak z kuzynem zatrzymaliÂśmy siĂŞ na parkingu koÂło Essen (Niemcy) by wymieniĂŚ ÂżarĂłwkĂŞ w lampie przedniej mojego nowo nabytego peugeota to podjechaÂła niemiecka policja nas skontrolowaĂŚ czy auto no ten nie kradzione. Jak siĂŞ okazaÂło, Âże wszystko Ok i policjanci zaczĂŞli siĂŞ zwijaĂŚ kuzyn zapytaÂł ich skÂąd wiedzieli, Âże jesteÂśmy Polakami toĂŚ tablice byÂły jeszcze niemieckie. Niemiec mu odpowiedziaÂł, Âże Niemiec sam nie wymieniÂł by ÂżarĂłwki tylko wezwaÂł serwis to pa
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2012, 13:19:26 » |
|
Ten z Holandii powiedzial mi, ze oni tak pracuja i mieszkaja na zmiane, gdy jedni ida do roboty, to inni ida spac w tym samym miejscu°°, czyli godzenie sie na najgorsze warunki, czesto tylko poto, aby wlasnie nabrac dystansu do kraju, w ktorym badziewie panoszy sie to fakt.
Jak sie sam nie uszanujesz, to cie nikt powazac nie bedzie, swiete slowa...
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 22, 2012, 15:49:16 » |
|
Dziwne to trochê dla mnie stwierdzenie ,¿e to nasze Rz¹dy niszcz¹ œwiadomie Polskê ,¿e z³oœliwie wprowadzaj¹ regu³y i przepisy które nasz kraj rujnuj¹ .przecie¿ to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybieraj¹c œwiadczyli o ich zdolnoœci do kierowania paùstwem . Czy w naszym kraju mieszkaj¹ jacyœ ludzie,, bezmózgowcy,,? Przecie¿ to nie pierwszy raz wybieramy tych ,którzy maj¹ przywróciÌ naszej ojczyŸnie ,,œwietlane oblicze,, i ci¹gle siê mylimy? Uwa¿am ,¿e problem le¿y w spo³eczeùstwie a nie w tych którzy to spo³eczeùstwo reprezentuj¹ . Wykorzystywanie ka¿dej sytuacji dla zaspokojenia swoich coraz wiêkszych wymagaù ma ka¿dy ,kto ma tylko tak¹ mo¿liwoœÌ . Ci bez si³y przebicia musz¹ bez skargi przyj¹Ì przykrêcanie œruby ,wiadomo gdzie ,a natomiast ci którzy te œruby wkrêcaj¹ ,krêc¹ sami na siebie bat . Czym bardziej pracodawcy dzia³aj¹ na szkodê pracownika ,tym bardziej on jako szeregowy obywatel nie posiada œrodków aby nabijaÌ kieszenie ,,chytrym ,,i cwanym . Sama doœwiadczy³am szkody gdy¿ pracowa³am prawie 10 lat prywatnie ,jako osoba chora i ka¿dy bazowa³ na tym aby z mojej choroby skorzystaÌ jak najwiêcej ,a daÌ mi tyle co na ,,suchy chleb dla konia,, do tego mam problem z emerytur¹ gdy¿ ,przez przekrêty i samowolê naszych rodzimych,,biznesmenów,, muszê klepaÌ biedê ! Taka jest prawda ,to co piszê o ludziach lekcewa¿¹cych sobie swój w³asny kraj ,nie wyssa³am sobie z palca ,tylko jestem wnikliwym obserwatorem a pod³oœÌ ludzk¹ odczu³am na w³asnej skórze i to dotkliwie ,nie tylko w tej sprawie.
Sama nazwa umów tzw.,,œmieciowe,, ukazuje pod³oœÌ cz³owieka wobec drugiego cz³owieka . Je¿eli ktoœ na staroœÌ nie bêdzie mia³ na op³aty a czasami na chleb i powie ,¿e biedny jest bo pracowa³ jako ,,œmieciowy,, to wystawi œwiadectwo dzisiejszemu pazernemu spo³eczeùstwu.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 22, 2012, 16:40:54 » |
|
.. niestety, sprawy zaszÂły tak daleko,- Âże jak pisze Kiara gÂłosujÂąc nawet na "opozycjĂŞ"- gÂłosujesz na to samo. NiezbĂŞdna jest globalna zmiana od podstaw- pudrowanie nieboszczyka juÂż nic nie da!
pozdrawiam w ten dzieĂą22.09 – jesienna rĂłwnonoc – poczÂątek tworzenia sieci wszystkich 12-tu g³ównych tarcz sÂłonecznych w formacie krystalicznym. SpÂływ potĂŞÂżnych wzniesieniowych energii oraz czas /do konca miesiÂąca/ na ostateczne oczyszczenie wszystkich blokad ktĂłre odpadnÂą /u kaÂżdego w swoim czasie/ dziĂŞki resetowi duchowemu.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 22, 2012, 18:35:33 » |
|
Widzê sfinksie, mimo drugiej wypowiedzi, ¿e nie bardzo uœwiadamiasz sobie ca³y ³aùcuch przyczynowo skutkowy dotycz¹cy sfery dzia³alnoœci gospodarczej, ale polityki tak¿e. Rozumiem twoje roz¿alenie, jednak okreœlone postêpowanie twoich by³ych pracodawców zwykle by³o wymuszane przez okolicznoœci. Nie s¹dzê, aby któryœ z nich "zrobi³ biznes", a jeœli tak, to by³ tam wiêkszy przekrêt ni¿ z tob¹, a mo¿e ju¿ pobankrutowali. To wszystko nie jest proste, i my tego nie wyprostujemy, ale mo¿emy spróbowaÌ zrozumieÌ to co siê dzieje i dlaczego tak siê dzieje w paùstwie, ale i dalej np. w Grecji. To temat na strasznie d³ug¹ dyskusjê, nie na ten topic. Wieszamy psy na rz¹dz¹cych i naszych wyborach, ale oni w pewnym zakresie te¿ nie maj¹ wyboru i macie racje, ¿adna opozycja tego nie zrobi dobrze, a efekty ich dzia³ania te¿ widzieliœmy. Mo¿e Korwin Mikke poszed³by odwa¿nie dalej, dopóki by go nie przywo³ali do porz¹dku, ale on nie mia³ nigdy doœÌ poparcia spo³ecznego i wiêkszoœÌ nie rozumie jego toku myœlenia. Wcale nie twierdzê, ¿e jest dobrze, tam gdzie jest Ÿle, ale samo "wieszanie psów" te¿ nic nie daje. Na emigracji mówicie p³ac¹ - bo nie maj¹ wyboru - bo inaczej siê nie op³aca. Niestety tak wielkie zmiany przepisów u nas nie s¹ realne i nikt nie próbuje, bo przejœciowo by³by niesamowity dó³ w bud¿ecie, zreszt¹ strasznie niesprawnego paùstwa.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 22, 2012, 19:00:17 » |
|
Masz racjĂŞ ,ze to jest jakaÂś renowacja starej padliny .Obiecywano nam ,,drugÂą JaponiĂŞ ,, a jak jest w rzeczywistoÂści ? KaÂżdy widzi !
KÂłanianie siĂŞ nisko ,tym osobom od ktĂłrych zaleÂży nasze byĂŚ albo nie byĂŚ .SiedzieĂŚ cicho ,gdy przepisy praw pracowniczych sÂą lekcewaÂżone ,jeÂżeli siĂŞ upomnisz o swoje i bĂŞdziesz chciaÂł udowodniĂŚ swoje racje ,to wiadomo co ciĂŞ czeka-zielona trawka (poskub sobie kochanie i zobacz jak smakuje nieposÂłuszeĂąstwo ,wobec kierownictwa)Nie choruj ,choĂŚby na czworakach ,ale jeÂżeli jeszcze moÂżesz siĂŞ poruszaĂŚ to musisz z siebie daĂŚ wszystko (tylko w imiĂŞ czego?) PoniewaÂż inni sÂą od tego ,aby spijaĂŚ miĂłd twojej pracy ,dadzÂą ci za to jakiÂś ochÂłap ,czasami premiĂŞ ,czasami jÂą zabiorÂą -tak jak im wygodnie .Dzisiaj zarabiasz 2000 tyÂś. jutro moÂżesz zarabiaĂŚ 1500zÂł. i siedÂź cicho i bierz co ci dajÂą poniewaÂż moÂże siĂŞ okazaĂŚ Âże w ogĂłle dla ciebie juÂż nie ma miejsca i bĂŞdziesz zredukowany .Zawsze znajdzie siĂŞ na niewygodnych i nie dajÂących z siebie ostatniego tchnienia ,jakiÂś haczyk .
A my obywatele najjaÂśniejszej ,jak zwykle bronimy prawdziwych zÂłodziei ( fama ,Âże majÂą gÂłowy do interesĂłw) natomiast poszkodowany zawsze dostaje jakieÂś ciĂŞgi ( kiedy role wreszcie siĂŞ odwrĂłcÂą) JakoÂś tak lubimy chwaliĂŚ ludzi majĂŞtnych , ktĂłrzy swoje majÂątki zbijajÂą nie wiadomo na czym? Nikt nie widzi ich konkretnej ,namacalnej pracy , ani owocĂłw ich wielkich ,,dzieÂł,, a pchajÂą im ludzie w kieszeĂą bezmyÂślnie fortuny .Jakby siĂŞ ktoÂś zapytaÂł co oni robiÂą( osobiÂście ) tak wielkiego ,Âże mogÂą pÂławiĂŚ siĂŞ w luksusach i wypoczywaĂŚ po ciĂŞÂżkiej swojej pracy na Bermudach ,to myÂślĂŞ Âże odpowiedÂź nie byÂłaby prosta . KaÂżdy odpowiedziaÂłby Âże ,,krĂŞcÂą interesy,, Ale jakie to interesy ktĂłre pozwalajÂą skupiaĂŚ w rĂŞkach stosunkowo niewielkiej grupy ludzi ÂżyjÂącej na Âświecie olbrzymie majÂątki ,ktĂłre zagarniĂŞte sÂą ze wspĂłlnie wypracowanych dochodĂłw wiĂŞkszoÂści Âświata ?
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 22, 2012, 19:03:28 » |
|
cyt sfinks//Nie boj sie spojrz bestii prosto w oczy--- to TY masz szmaragdowe, nie te oczodoly// PrzecieÂż to nie pierwszy raz wybieramy tych ,ktĂłrzy majÂą przywrĂłciĂŚ naszej ojczyÂźnie ,,Âświetlane oblicze,, PIERWSZY!
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 23, 2012, 23:43:32 » |
|
MoÂże zapytacie Kiary jak to siĂŞ mieszka na emigracyi... :]
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 24, 2012, 09:53:45 » |
|
Witajcie. Sprawa zycia na emigracji. I tutaj slyszy sie ciagle narzekanie. Nikt nikomu nie kaze emigrowac, a jesli juz to zrobiles, to musisz wiedziec ze wszedzie musisz byc czlowiekiem na ktorym mozna polegac, mimo ze jestes np.z Polski. Ja opisze ta druga strone o ludziach ktorzy sa zadowoleni z zycia w innym kraju. Ci ludzie ktorzy zrobili slawe zlodziei i kretacz niestety, ale bardzo psuje obraz ogromnej liczby ludzi pracowitych, zdolnych, ludzi ktorzy sie wintegrowali w dana spolecznosc gdzie sa uwazani i szanowani. Ludzie ci przyjechali do obcego kraju, opuscili swoja ojczyzne bo czesto nie widzieli innego wyjscia dla siebie i swojej rodziny. W Polsce jest ciagly niepokoj, niesprawiedliwosc, jedni zyja w niesamowitym bogactwie inny nie ma pieniedzy na chleb i lekarstwa. To sa podstawowe potrzeby kazdego obywatela. Dlaczego obywatele calego kraju podejmuja prace z najnizszym ubezpieczeniem na rente. Przeciesz to jest wasza przyszlosc na stare lata. Jest ogromna ilosc roznych przepisow ktorymi mozna manipulowac i tak sie wlasnie dzieje bez konca.
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 24, 2012, 15:19:46 » |
|
Jak najbardziej Rafaelo ,masz racjê ,s¹ ró¿ne przypadki w ¿yciu i mo¿e siê zdarzyÌ ,¿e ktoœ za granic¹ zrobi³ tzw.karierê ,¿e jest powa¿any i szanowany -to normalne . Ogólnie jednak jesteœmy postrzegani ,krótko mówi¹c jako ,,pijacy i z³odzieje ,, a do tego ,,niezbyt czyœci,, Rozumiem ¿e ka¿da narodowoœÌ w œwiecie ma przypiêt¹ jak¹œ ,,³atkê,, dlatego uwa¿am ,¿e ka¿dy murem powinien staÌ za w³asn¹ ojczyzn¹ ,nie pluÌ na god³o i staraÌ siê pokazaÌ innym ,¿e jesteœmy tak¿e wartoœciowymi ludŸmi ludŸmi .To ,¿e ktoœ ma potrzebê pracy za granic¹ ,nie jest z³e .Z³e natomiast jest traktowanie obcych paùstw uprzywilejowanie ,czyli oddawaÌ temu paùstwu to co siê nale¿y i szanowaÌ ich przepisy i regu³y ,natomiast w³asnemu paùstwu ,¿a³owaÌ i dawaÌ tylko na ,,aby- aby ,, i mieÌ pretensje ,¿e ich gospodarka jest prê¿na a nasza kuleje. Przecie¿ to co siê u nas dzieje wo³a o ,,pomstê do nieba ,, zus p³acony od najni¿szej krajowej ,czy jakoœ tak ( aby -aby) Wiem co to znaczy gdy cz³owiek nie mo¿e ubiegaÌ siê o nale¿n¹ mu emeryturê ,ja mimo ¿e przepracowa³am w Polsce ponad 25lat i za rok mog³aby ubiegaÌ siê o przeliczenie renty ,wtedy moje œwiadczenia by³yby du¿o wy¿sze ,nie mam praw do tego ,gdy¿ udokumentowanych lat mam tyle ,¿e w ¿adnym wypadku nie nale¿y mi siê taki przeliczenie . Powiem te¿ o tym ,¿e mia³am odprowadzane sk³adki od jakiœ ,,œmieciowych,,pieniêdzy.
PamiĂŞtam dobrze wielki krzyk w latach 80 ,gdy dowiedziano siĂŞ ,Âże komuna za kaÂżdÂą zÂłotĂłwkĂŞ wypÂłaconÂą pracownikowi musi zapÂłaciĂŚ do kasy paĂąstwa jej rĂłwnowartoœÌ . Tylko nie wiem kto tak gÂłoÂśno krzyczaÂł i obraÂżaÂł siĂŞ ,bo chyba nie zwykÂły pracownik ,ktĂłry z tego tytuÂłu miaÂł wielkie korzyÂści . dlaczego dzisiejsi pracodawcy nie chcÂą pÂłaciĂŚ teÂż tak samo jak wtedy pÂłacono? MĂWIÂĄ ,ÂŻE ICH NIE STAĂ ! A KOMUNĂ BYÂŁO STAĂ I TEÂŻ BYÂŁO ÂŹLE ! UWAÂŻAM ,ÂŻE TO NIE OD USTROJĂW ZALEÂŻY POWODZENIE PAĂSTWA TYLKO OD RZETELNOÂŚCI LUDZI .i TU I TAM SÂĄ I BYLI ,,LUDZIE I LUDZISKA,,
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
|
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 24, 2012, 16:11:47 » |
|
Dziwne to trochĂŞ dla mnie stwierdzenie ,Âże to nasze RzÂądy niszczÂą Âświadomie PolskĂŞ ,Âże zÂłoÂśliwie wprowadzajÂą reguÂły i przepisy ktĂłre nasz kraj rujnujÂą .przecieÂż to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybierajÂąc Âświadczyli o ich zdolnoÂści do kierowania paĂąstwe Szacowna zdarzyÂło mi siĂŞ wczoraj oglÂądaĂŚ na trzeÂźwo program paĂąstwo w paĂąstwie wÂłosy staja na gÂłowie. ateqMoÂże zapytacie Kiary jak to siĂŞ mieszka na emigracyi... :] Szacowny niechĂŞĂŚ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z kÂądzielÂą wojujesz czy jak? A lustro jak to mĂłwi szacowny songo1970 szacowny atrequ toĂŚ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia to pa
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 24, 2012, 21:23:53 » |
|
NiechêÌ do k³amstw i manipulacji, które to w omawianym "przypadku" wychodz¹ na ka¿dym kroku. Niestety w tym przypadku opowieœÌ z lustrem jest chybiona, zupe³nie chybiona.
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 24, 2012, 22:27:29 » |
|
Dziwne to trochê dla mnie stwierdzenie ,¿e to nasze Rz¹dy niszcz¹ œwiadomie Polskê ,¿e z³oœliwie wprowadzaj¹ regu³y i przepisy które nasz kraj rujnuj¹ .przecie¿ to obywatele naszego kraju ich wybierali ,a wybieraj¹c œwiadczyli o ich zdolnoœci do kierowania paùstwe Szacowna zdarzy³o mi siê wczoraj ogl¹daÌ na trzeŸwo program paùstwo w paùstwie w³osy staja na g³owie. ateqMo¿e zapytacie Kiary jak to siê mieszka na emigracyi... :] Szacowny niechêÌ Twoja do szacownej Kiary jest hm dla wszystkich chyba widoczna, znaczy z k¹dziel¹ wojujesz czy jak? A lustro jak to mówi szacowny songo1970 szacowny atrequ toÌ to co widzisz w innym widzisz w sobie prawo odbicia to pa Je¿eli chodzi o Paùstwo w Paùstwie ? Rozumiem ¿e mowa tutaj o dzia³alnoœci i poczynaniach rz¹dz¹cych nim .S¹ oni na,, œwieczniku,, Wszyscy wszystko o nich wiedza ,poniewa¿ prasa nag³aœnia i z ekranów telewizorów naszych nie ,,schodz¹,, .Nie wiem akurat o jakim programie mówisz? i do czego Twoja wypowiedŸ jest ,,przypiêta,, ale o politykach ,jacy oni s¹ widaÌ wszystko jak na d³oni ,wiêc mo¿na wylewaÌ kub³y pomyj na nich .Natomiast w spo³eczeùstwie jest wiele ukrytego z³a ,które jest ta zakamuflowane ,¿e ka¿dy przysi¹g³ by ,¿e to ,,góra,, jest pod³a i z³a ,a ,,dó³,, jest wspania³y i dobry .Wszystko dlatego ,¿e pod³oœci ,,do³u,, nie widaÌ i nie ma ludzi którzy chêtnie by ods³aniali swoje ,,brudy,, .I tu i tam jest wielu uczciwych ludzi ,dlatego zawsze pisze ,ze nie ,,uogólniam,, gdy¿ nie chcê wystawiaÌ mylnej oceny dla ludzi sprawiedliwych i uczciwych.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
|
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 25, 2012, 15:02:10 » |
|
Nie by³o tam o politykach tylko o przepisach pozwalaj¹cych urzêdnikom niszczyÌ np dzia³alnoœÌ gospodarcz¹ skutkuj¹c¹ utrat¹ pracy prze kilkaset osób mimo wyroku s¹du, który stwierdzi³, ¿e dzia³alnoœÌ nie narusza prawa. Urzêdasy nie ponieœli ¿adnych konsekwencji. Wszêdzie ludzie przedsiêbiorczy s¹ wspomagani przez system tylko nie u nas w Polsce - ciekawe dlaczego. Natomiast o politykach i ca³ej wierchuszce nie mam zamiaru dyskutowaÌ - nie czujê takiej potrzeby bo to jest tak jakbym siê do cysterny ze œciekami zanurzy³. Mnie wystarczy, ¿e ka¿dy kowalem swojego losu i ka¿dy to co posiej to zbierze wiêc zwyczajnie im nie zazdroszczê Ba nawet troszeùkê wspó³czuje to pa
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 25, 2012, 16:32:42 » |
|
Witaj Przebisniegu. Bardzo podobaja mi sie Twoje wypowiedzi. To prawda, ze rzadzeniem krajem nie jest proste. Polska slynie z tego, ze bardzo nazekaja jak jest bieda, jak jest okropnie. Nikt nie zastanowi sie jak funkcjonuje miasto, fabryka, szkola, kosciol. Zawsze szukaja osla ofiarnego, aby zwalic wszystko na kogos. Jest powiedzenie, zacznij od siebie. Zadbaj o swoje zdrowie, o spokoj dnia codziennego. Nie mozna mowic ogolnikowo, ze wszystko jest zle. Ludzie tez maja swoje wyksztalcenie i wedlug wyksztalcenia szukaja zatrudnienia. Jesli mi na poczatku bylo ciezko, to po pracy oboje z mezem chodzilismy do dodatkowej pracy, moj dzien pracy wynosil 12-14 godzin dziennie. Oczywiscie to nie trwalo wiecznie, tylko okolo 5 lat. Dzieci dorastaly, chcielismy im dac dobre wyksztalcenie. To wszystko kosztuje, pierwszy nasz urlop byl po 7 latach. Nie narzekalismy, sami wybralismy nasz los. Za to nasze plany sie powiodly. Dzisiaj wszyscy jestesmy szczesliwi, dzieci maja swoje rodziny, my mamy wlasne zycie i spokoj wewnetrzny ze zrobilismy wszystko dobrze. Nikt niczego ie dostaje zadarmo. Naszym dzieciom zyje sie dobrze, ale niestety ich dzien pracy to 12 godzin dziennie, czesto tez w soboty i niedziele. Polska- to piekny kraj, obecnie stoi najlepiej z krajow socjalistycznych. Szkoda ze obywatele tego kraju nie chca tego widziec. Dzisiaj nie wysylam paczek dla rodziny. W sklepach maja wszystko co dusza zapragnie, uwazaja, ze powinni modz wszystko kupic. Tak nie jest, ja tez musze patrzec co kupuje i dzisiaj tez czesto odmawiam , bo czesto to cos jest dla mnie poprostu za drogie.
Dzisiaj nie mozna powiedziec ze jest jakis przepis na bogactwo. Kryzys panuje na calym swiecie, wszedzie ludzie walcza o miejsca pracy, medykamenty lub po prostu o przezycie kazdego dnia.
Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
|