- Zakaz dokonywania zmian w postach (tzw. edycja postów), polegaj±cych na zmianie tre¶ci
istniej±cej wiadomo¶ci. Konieczno¶æ rozszerzenia lub sprostowania zapisanej wiadomo¶ci
nale¿y dokonywaæ jako uzupe³nienie z ewentualnym dopiskiem "EDYCJA:"
Zakaz ten dotyczy postów po których pojawi³y siê ju¿ odpowiedzi, kolejne posty.
Nie przestrzeganie tego wymogu bêdzie mog³o skutkowaæ ukaraniem forumowicza ostrze¿eniem
(-1pf)
Jak administracja rozumie pojecie tresci
Przykladowo:
Tre¶ci± mojego posta jest okreslone przeslanie, informacja, przekaz, zapytanie itp.
Do WYRA¯ENIA
TEJ OKRESLONEJ TRESCI uzywam róznych FORM jezykowych, wizualnych itp.
(Czesto zdarza³o mi sie DOPRECYZOWYWAÆ tê FORMÊ) - gdy pojawia³y siê pomys³y ¿e mozna uj±c co¶ trafniej i bardziej klarownie.
..i teraz: Czy to podpada pod zmiane tresci?
Przykladowo ja przyjmuje ogólnie tak± konwencjê (traktuje to jako netykieta),
¿e pisze edit zawsze, gdy zmieniam tre¶æ (czy poglad, swoje zdanie ..w okreslonym przekazie).
Gdy zmieniam jedynie formê - nie czu³em takiej potrzeby, chocniejednokrotnie zdarzalo mi siê z rozpedu i w takiej sytuacji równie¿ dac 'edit'.
Bo rozumiem sensowno¶æ takiego uregulowania - jak chodzi o zmiany wogóle sensu tre¶ci sensu przekazu.
(jesli natomiast kto¶ oniós³ sie do formy, np. polemicznie, a okazalo sê ¿e ¼le odczyta³ sens - to przeciez i tak ca³e to 'nawarstwienie'
nie przedstawia ju¿ ani sensu , ani znaczenia.
A dostrzegam w tym intencjê "zamurowania" czy "zamra¿ania" tych nieistniejacych bytów,
a nawet potencja³ do 'preparowania' nieistniej±cych tresci...
...co sprowadza rozmowy zawsze na po¶lednie tory i rozmywa istotê sprawy.
Nie pojmujê jakiemu celowi mia³oby s³u¿yæ kumulowanie (zbieranie) form nietrafnych - to by oznacza³o BRAK SZACUNKU dla czasu userów,
zarówno tych sta³ych jak i okazjonalnych. Zmuszaj±c do koncentrowania energii na jakich¶
formach przejsciowych - strata czasu. Po co to komu?
Równie¿ stanowioby to WYMUSZANIE czytania jakich¶ form,
które by³y nieprecyzyjne, b±d¼ tez robocze / temp formy wyrazu tre¶ci,
podczas gdy autor osi±gn±³ w miêdzyczasie bardziej trafny wyraz dla tre¶ci któr± AUTOR suma sumarum ma do wyra¿enia.