- Zakaz dokonywania zmian w postach (tzw. edycja postĂłw), polegajÂących na zmianie treÂści
istniej¹cej wiadomoœci. KoniecznoœÌ rozszerzenia lub sprostowania zapisanej wiadomoœci
naleÂży dokonywaĂŚ jako uzupeÂłnienie z ewentualnym dopiskiem "EDYCJA:"
Zakaz ten dotyczy postĂłw po ktĂłrych pojawiÂły siĂŞ juÂż odpowiedzi, kolejne posty.
Nie przestrzeganie tego wymogu bĂŞdzie mogÂło skutkowaĂŚ ukaraniem forumowicza ostrzeÂżeniem
(-1pf)
Jak administracja rozumie pojecie tresci
Przykladowo:
TreÂściÂą mojego posta jest okreslone przeslanie, informacja, przekaz, zapytanie itp.
Do WYRAÂŻENIA
TEJ OKRESLONEJ TRESCI uzywam rĂłznych FORM jezykowych, wizualnych itp.
(Czesto zdarzaÂło mi sie DOPRECYZOWYWAĂ tĂŞ FORMĂ) - gdy pojawiaÂły siĂŞ pomysÂły Âże mozna ujÂąc coÂś trafniej i bardziej klarownie.
..i teraz: Czy to podpada pod zmiane tresci?
Przykladowo ja przyjmuje ogĂłlnie takÂą konwencjĂŞ (traktuje to jako netykieta),
¿e pisze edit zawsze, gdy zmieniam treœÌ (czy poglad, swoje zdanie ..w okreslonym przekazie).
Gdy zmieniam jedynie formĂŞ - nie czuÂłem takiej potrzeby, chocniejednokrotnie zdarzalo mi siĂŞ z rozpedu i w takiej sytuacji rĂłwnieÂż dac 'edit'.
Bo rozumiem sensownoœÌ takiego uregulowania - jak chodzi o zmiany wogóle sensu treœci sensu przekazu.
(jesli natomiast ktoÂś oniĂłsÂł sie do formy, np. polemicznie, a okazalo sĂŞ Âże Âźle odczytaÂł sens - to przeciez i tak caÂłe to 'nawarstwienie'
nie przedstawia juÂż ani sensu , ani znaczenia.
A dostrzegam w tym intencjĂŞ "zamurowania" czy "zamraÂżania" tych nieistniejacych bytĂłw,
a nawet potencjaÂł do 'preparowania' nieistniejÂących tresci...
...co sprowadza rozmowy zawsze na poÂślednie tory i rozmywa istotĂŞ sprawy.
Nie pojmujĂŞ jakiemu celowi miaÂłoby sÂłuÂżyĂŚ kumulowanie (zbieranie) form nietrafnych - to by oznaczaÂło BRAK SZACUNKU dla czasu userĂłw,
zarĂłwno tych staÂłych jak i okazjonalnych. ZmuszajÂąc do koncentrowania energii na jakichÂś
formach przejsciowych - strata czasu. Po co to komu?
RĂłwnieÂż stanowioby to WYMUSZANIE czytania jakichÂś form,
ktĂłre byÂły nieprecyzyjne, bÂądÂź tez robocze / temp formy wyrazu treÂści,
podczas gdy autor osi¹gn¹³ w miêdzyczasie bardziej trafny wyraz dla treœci któr¹ AUTOR suma sumarum ma do wyra¿enia.