Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:13:16

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czym dla Was jest Wielkanoc?  (Przeczytany 13900 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Kwiecieñ 05, 2010, 19:12:17 »

Praktycznie ju¿ po ¶wiêtach wiêc wypoczêci, wolni od gor±czkowych przed¶wi±tecznych porz±dków i przygotowañ mo¿emy na spokojnie zreflektowaæ siê: czym w rzeczywisto¶ci jest dla mnie Wielkanoc?
Czy, jak chc± tego religie, jest okresem g³êbokiego prze¿ywania ¶mierci Jezusa?
Czy mo¿e kolejn± okazj± do spotkania siê z rodzin± lub wyjazdu gdzie¶ na d³u¿ej, bo przecie¿ to kilka dodatkowych wolnych dni od tyrki?

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 05, 2010, 19:43:58 »

Z pewno¶ci± nie jest to dla mnie prze¿ywanie ¶mierci Jezusa, bo w ni± nie wierzê. Nie wiem nawet, czy Jezus faktycznie istnia³, jako postaæ historyczna. Je¿eli zosta³ wymy¶lony przez kap³anów na potrzeby religii, to by³a to najlepsza rzecz, jak± ko¶ció³ uczyni³. Szkoda tylko, ¿e intencje by³y sprzeczne z „produktem”. Niemniej, wzorzec mi³o¶ci bezwarunkowej, mo¿liwo¶æ jej prze¿ywania przez cz³owieka jest wielk± warto¶ci± istniej±c± znacznie wcze¶niej, ni¿ zosta³o to przez hierarchiê ko¶cieln± zaadoptowane na jej potrzeby, a pó¼niej wypaczone.

Idea Cz³owieka-Boga ma uniwersalny wyd¼wiêk i jedynie akceptuj±c w sobie bosko¶æ mo¿na j± osi±gn±æ. Tote¿ mimo cz³owieczych niedoskona³o¶ci istnieje ukryta doskona³o¶æ, jako nadrzêdny porz±dek rzeczy. Zrozumienie i poddanie siê temu, to wej¶cie w mi³o¶æ bezwarunkow±, tak¿e do siebie i swojej natury. To ¶mieræ ma³ego cz³owieka i zrodzenie siê Nowego Cz³owieka.
I w tym upatrujê sens ¶wi±t Wielkanocnych, w ukrzy¿owaniu w³asnej ma³o¶ci i niewiedzy.
Poza tym, to równie¿ doskona³a okazja do spotkañ rodzinnych i okazania sobie nawzajem uczuæ.

Pozdrawiam serdecznie  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2010, 19:45:57 wys³ane przez ptak » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 05, 2010, 20:18:22 »

Ja w innym temacie napisa³em to, co bardziej tutaj pasuje, wiêc tu wklejê ..
Dla mnie w ¶wiêta najwa¿niejsze jest, ¿e jeste¶my razem i mo¿emy siê sob±, czyli ró¿norodno¶ci±, nacieszyæ. Ze ¶wiadomosci±, ¿e jakkolwiek by¶my siê nie ró¿nili to poprzez fakt , ¿e jeste¶my rodzin± te ró¿norodno¶ci tak na prawdê stanowi± Jedniê.

Mo¿e napisa³em trochê za bardzo ezoterycznie .. z rodzina w ten sposób nie rozmawiamy, ale chyba nie ma takiej potrzeby..

Rodzina to wiê¼, któr± siê czuje, a nie przegaduje i taki jest dla mnie sens ¦wi±t. Odnalezienie tej dziwnej, "spl±tanej" wiêzi. Faktu , ¿e jeste¶my wszyscy ze sob± po³±czeni poprzez co¶, czego do koñca nie potrafimy obj±æ umys³em, co nie wynika nawet z wiêzów krwi , ale z czego¶ jeszcze g³êbszego. Fajny jest ten moment, kiedy rodzinne "kury" i "jajka" zasiadaj± do wspólnego sto³u  i ma siê wra¿enie okre¶lonego porz±dku, a jednocze¶nie równowa¿no¶ci wszystkich ( do¶wiadczenie z wiekiem, równowa¿y wigor m³odo¶ci ) i ¶wiadomo¶æ, ¿e samemu przechodzi³o siê poprzez ka¿de stadium , a gdy patrzysz na rodziców, to wiesz ju¿ dok±d zmierzasz i zadajesz sobie pytanie, czy te¿ bêdziesz tak podziwiany, szanowany itd, .... i w ogóle to jaki bêdziesz ?

pozdrawiam refleksyjnie i po¶wi±tecznie
East
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 05, 2010, 20:20:20 wys³ane przez east » Zapisane
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 06, 2010, 09:07:18 »

Dla mnie to w czystej postaci "¶wiêto wiosny".
¯e od tej pory ju¿ d³u¿szy dzieñ ni¿ noc.
¯e cieplej,
¿e zieleniej,
¿e coraz bardziej kwieci¶cie.

Szkoda tylko ¿e niektórzy sobie to ¶wiêto przyw³aszczyli na swoj± korzy¶æ i zgodnie  z w³asnymi celami.

A propos.
Pi±tek, wspania³a pogoda, wpadam radosny jak skowronek do rodziców.

- co ty siê tak cieszysz? przecie¿ Jezus w grobie. -  pyta moja zatroskna matka.
- jak to w grobie? Przecie¿ podobno zmartwychwsta³, i to ju¿ 2000 lat temu? - odpowiadam.

Ale zaraz gryzê siê w jêzyk.

Przypominam sobie, ¿e niektórzy co roku tego biednego Jezusa musz± ukrzy¿owaæ.  ¯eby potem pop³akaæ nad jego losem.

pozdrawiam
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 06, 2010, 09:29:38 »

Dla mnie jest to radosne ¶wiêto,pomimo tego ¿e niektórzy umartwiaja siê na zabój.Przecie¿ Chrystus pokaza³ nam ¿e pokona³ ¶mieræ i obieca³ ¿e i my ja pokonamy  Chichot
a po za tym odczuwam tak jak jeremiasz;
Dla mnie to w czystej postaci "¶wiêto wiosny".
¯e od tej pory ju¿ d³u¿szy dzieñ ni¿ noc.
¯e cieplej,
¿e zieleniej,
¿e coraz bardziej kwieci¶cie.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 06, 2010, 10:14:53 »

Ka¿de ¦wiêto, nie tylko Wielkanoc, jest dla mnie przede wszystkim czasem wyciszenia, spokoju, pomy¶lenia o sobie i innych, o moim ¿yciu.
Lubiê ten czas spokoju, nie ulegam po¶piechowi i konieczno¶ci zrobienia czego¶.
A Wielkanoc, to jeszcze dla mnie wiosna, ze swoj± energi± i urod±...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 06, 2010, 10:19:12 »

We wszystkich dawnych wierzeniach "zmartwychwstanie" to powrot wiosny z calym jej pieknem odrodzenia uspionej na zime przyrody.
W mitologji greckiej ;Afrodyta w mitologii greckiej Afrodyta (Ἀφροδῑ´τη) jest bogini± piêkna, wiosny, kwiatów, mi³o¶ci i po¿±dania.
Jej powrot wraz z pojawieniem sie fiolkow obwieszcza ludziom zmartwychwstanie "zamarlej na zime" roslinnosci.

KK chcac  nakryc dawne obyczaje swoimi rytualami co roku usmierca Jezusa i oczekuje Jego zmartwychwstania. Cykle por roku powtarzaja sie.
Domniemane ukrzyzowanie bylo raz , wiec nie logiczne jest coroczne zmartwychwstanie raz juz zmartwychwstalego Jezusa.
Tak samo jak nie logiczna jest gloryfikacja krzyza na ktorym zadawano bol i cierpienie temu czlowiekowi.

Bo kto i w jakim celu uswieca i wielbi narzedzie zbrodni ( krzyz na ktorym zekomo byl ukrzyzowany Jezus) wieszajac go sobie na szyi , czy scianie.
To tak samo ja bysmy mieli wielbic gilotyne ( ktora zcinano kroli w trakcie rewolucji) modlic sie do niej i zbudowac dla niej obiekty sakralne.
Kto i w jakim celu wynosi na piedestal narzedzie zbrodni , ktorym usmiercono ukochana osobe?

Swietowanie wielkanocy , czyli  zakonczenie wielkiej nocy , ktora symbolizuje przesilenie wiosenne , konczace triumf zimy zwiazanej z krotkim dniem a dluga - wielka noca  na rzecz  powracajacej wiosny z dluzszym i jasniejszym , cieplejszym dniem budzacym przyrode do zycia.

Jest to swieto radosci i takim byc powinno w rodzinach ,czas spotkan powinien byc radosnym zauwazeniem kwiatow rozkwitajacych i ptakow powracajacych , wiekszej ilosci slonca , ktore  pobudza  do zycia nawet nas ludzi.

Cieszmy sie , symblem wiosny sa fiolki , przebisniegi , krokusy , przylaszczki ,kaczence , zawilce , i wszystkie zielone listki niesmialo wychylajace sie z paczkow.Oraz nasza radosc , ktora im towarzyszy.

Zasadnicza roznica nad swietowaniem powrotu wiosny  i urodzin , a domniemanym ukrzyzowaniem Jezusa polega na fakcie cyklicznosci zdarzenia  ; Wiosna budzi do zycia roslinnosc CO ROKU. Jezusa ukrzyzowano tylko raz.
Nie ma powodu swietowania corocznego tragicznych zdarzen.
Urodziny obchodzimy co roku  swietujac kolejny rok naszego zycia , ktory jest kolejna szansa na nasze szczescie. To sie dzieje  co roku a nie tylko raz  w dniu narodzin.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 10:53:08 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 06, 2010, 10:42:44 »

To po co roku cieszyæ siê z wiosny? - przecie¿ i tak przyjdzie, jak co roku. Po co corocznie niektórzy ¶wiêtuj± swoje urodziny? - przecie¿ ju¿ siê urodzili...

My¶lê, ¿e problem tkwi w zrozumieniu istoty Wielkanocy w KK. Najpierw wmawia siê swoj± wizjê, a pó¼niej z niej rozlicza KK. Tak samo jak wiele osób w rocznicê ¶mierci czy urodzin bliskiej osoby o niej my¶li, o jej ¿yciu, o wk³adzie jej w nasze ¿ycie, tak samo KK podchodzi do Jezusa. Przypomina rokrocznie o rocznicy Jego mêczeñskiej ¶mierci, po¶wiêceniu i prawdziwej mi³o¶ci - aby¶my mogli ¿yæ, o naukach, o odkupieniu naszych grzechów, win, pod³o¶ci. Otwarciu drogi dla nas.
Przypomina równie¿ o Jego Zmartwychwstaniu - tryumfie, zwyciêstwie nad ¶mierci±, odkupieniu. Przypomina o wype³nieniu siê przepowiedni proroków jeszcze ze Starego Testamentu. Daje nam rado¶æ i si³ê, przemienia i odnawia ¿ycie.

Krzy¿ na którym umar³ Jezus jest symbolem i jako taki jest przedstawiany. ¦wiadczy o mi³o¶ci i po¶wiêceniu jakie dla nas poniós³ Jezus. Gdyby nie to co zrobi³ i to, ¿e zmartwychwsta³, krzy¿ nadal pozosta³by symbolem wstydu i poni¿enia - czyli takim jaki by³ do ¶mierci Jezusa... I nikt w KK nie modli siê do krzy¿a jako takiego, lecz do Jezusa który na nim umar³. Tak samo jak zdjecie bliskiej osoby - patrz±c na nie, nie cieszysz siê z kawa³ka papieru lecz z osoby która na nim widnieje. Jest to swoisty symbol bliskiej nam osoby, pomaga nam siê skupiæ na my¶lach o niej, rozbudza te my¶li i ciep³e uczucia - czy to naprawdê takie trudne do zrozumienia? Jak rozumiem teorie Kiary by³oby wygodne dla niektórych osób - lecz takie twierdzenia s± po prostu k³amstwem i nie maj± nic wspólnego z nauk± KK.

I nic tego nie jest w stanie zmieniæ ani umniejszyæ - nawet karko³omne interpretacje tych wydarzeñ, pow±tpiewanie, wy¶miewanie.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 06, 2010, 14:20:24 »

Nie zgadzam sie z Toba Artku, Kiara nic nie klamie, Kiara ma inny punkt widzenia i rozumienia tego co sie stalo.
Nie jest ona jedna na tym swiecie ze wlasnie tak to widzi, nie widze tu zadnego klamstwa, i tak nikt nie wie
na jakim krzyzu zostal Jezus ukrzyzowany, a katolicy nosza najczesciej cakiem normalny krzyz, ich zdaniem uswiecony przez smierc Jezusa. Ja tez uwazam ze nie nalezy uswiecac czegos co przynioslo meczenska smierc.
Dla mnie krzyz nie jest tez zadnym talizmanem szczescia, abym go miala nosic, jest to nazedzie oprawcy.
       Jesli chodzi o swieta Wielkanocne, to uwazam ze jest to tez swieto ktore sklania do przemyslen, sa to rekolekcje, jesli sa prowadzone przez madre osoby duchowne, to napewno poprzez rekolekcje skloni sie czlowiek do przemyslen o swoim zyciu, o wybaczeniu i poprawie. Uwazam ze jest to bardzo pozytywny punkt,
w przygotowaniach do swiat Zmartwychwstania Panskiego. Z Kiara nie bardzo sie zgadzam w punkcie ze nie powinno sie swietowac meczenskiej smierci Jezusa. Patrzac na nasze zycie codzienne, rodzimy sie ,pracujemy dorastamy starzejemy sie. Kiedy odchodzi ktos bliski nam , napewno najblizsi pamietaja o dniu smierci tej osoby.Czesto zamawiaja msze za dusze tej osoby, modla sie za nia, spotykaja sie tego dnia jesli jest to mozliwe. Ta osoba odeszla, ale jednak zyje w rodzinie dalej. Wspominas sie ja i dalej kocha.
       Swieto wiosny wprowadzili komunisci, pamietam kiedy bylam mala, babcia wspominala ze to swieto
jest najwazniejszym swietem w KK. Ludzie bardzo przestrzegali postu, licznie chodzili na rekolekcje.
Skaczace zajaczki przyszly pozniej, kiedy zaczeto walczyc z KK.
       Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic. Cos tam mi w glowie pozostalo. A moze inni maja tez swoje wspomnienia.

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 14:21:06 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 06, 2010, 14:27:43 »

Rafaelo dziekuje za Twoje zdanie , ale zeby swietowac cudze ukrzyzowanie i zmartwychwstanie , trzeba potwierdzic fizyczne istnienie Jezusa Chrystusa.
A moim zdaniem.. Cytuje post zamieszczony przezemnie na Kod Peszerowy;

"Sadowa rozprawa w Sztrazburgu o fizyczne istnienie Jezusa.
Istnial czy nie istnial? Istnial ale okreslenie Jezus Chrystus  jest tworem pozniejszym zakrywajacym prawde o Czlowieku , ktorego nazywamy tym imieniem dla stworzenia dogmatu dotyczacego  Jego Boskiej osoby pozniej. Dlatego trudno jest zidetyfikowac  postac Jezusa Chrystuas gdyz osoba taka nie istniala , jest to nadawany osobie tytul.

Jezus nigdy nie mowil o sobie iz jest Bogiem.

Gdyby kk ujawnilo prawde upadl by mit boskosci Jezusa a co za tym idzie cala podstawa ideologiczna KK. Co zrobic bo i tak zle i tak nie dobrze.
Tak wiec milczy KK czekajac iz sprawa ulegnie przedawnieniu, czy ulegnie? Mysle ze nie.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4758/q,Sprawa.N.1491006.o.nieistnieniu.Chrystusa"

"   

Sprawa N.14910/06: o nieistnieniu Chrystusa

T³umaczenie: Marek Boñczak

Doniesienie przeciw Ko¶cio³owi Katolickiemu jest badane przez Trybuna³ Praw Cz³owieka.

Strasburg — „Jezus Chrystus nie istnia³, ale zosta³ wymy¶lony przez Ko¶ció³ i jest czystym tworem fantazji, jak s± nim postaci z bajek". Tak twierdzi Luigi Cascioli: badacz, by³y seminarzysta, autor ksi±¿ki - doniesienia „Bajka o Chrystusie — Niepodwa¿alny dowód nieistnienia Jezusa". Wed³ug naukowca fakty przedstawione jako prawdziwe w Pi¶mie ¦wiêtym s± w rzeczywisto¶ci fa³szywe. Najbardziej za¶ fa³szywe s± fakty dotycz±ce Jana z Gamalii, syna Judy Galileusza z Kasty Asmodejczyków, pochodz±cych z pokolenia Dawida.

Fakty. Don Enrico Righi, proboszcz — rektor by³ej diecezji w Bagnoregio (Viterbo) napisa³ w gazecie, ¿e Jezus narodzi³ siê z Maryi i Józefa i istnia³ fizycznie. Cascioli, na bazie tej wypowiedzi, 11 wrze¶nia 2002 roku z³o¿y³ doniesienie przeciw Ko¶cio³owi Katolickiemu, w osobie ksiêdza Righiego, oskar¿aj±c go o nadu¿ywanie wiary ludu (Art. 661 Kodeksu Karnego). 27 stycznia 2006 roku Trybuna³ w Viterbo sprawê umorzy³, mimo ¿e ksi±dz nie dostarczy³ ¿adnego wystarczaj±cego dowodu na istnienie Chrystusa.

Od marca 2006 roku adwokaci prawa miêdzynarodowego Giovanni Di Stefano i Domenico Marinelli z Studio Legale Internazionale di Roma zajêli siê spraw± Cascioliego, po tym jak zajmowali siê wcze¶niej innymi bardzo wa¿nymi sprawami: Saddama Husseina, Kennedy’ego, Lady Diany, Georga W. Busha, Roberto Calviego, Banco Ambrosiano, Miloszevicza, Tariqa Aziza, Telekomu Serbia. 18 marca 2006 Cascioli zwraca siê do Trybuna³u Praw Cz³owieka w Strasburgu: sprawa N. 14910/06 o „nieistnieniu Chrystusa" jest w fazie rozpatrywania. „Mam wielkie zaufanie do Trybuna³u Praw Cz³owieka i do mojego adwokata Giovanni Di Stefano i wierzê, ¿e proces zostanie wreszcie rozpoczêty we W³oszech" — komentuje Cascioli. Zawziête milczenie Ko¶cio³a i Watykanu jest bezcelowe; je¶li posiada konkretne dowody na historyczne istnienie Chrystusa, to niech je przedstawi ludzko¶ci. Kilka miliardów ludzi, którzy uwierzyli w doktrynê wskazan± przez Ko¶ció³ oczekuje na odpowied¼. Jasn±. Chrystus istnia³ czy nie? Je¶li Ko¶ció³ zawziêcie milczy na temat istnienia Jezusa, oznacza to, ¿e nie maj±c konkretnych dowodów, jest ¶wiadom, ¿e Chrystus jest tworem fantazji, a zatem ok³amuje ludzko¶æ z ca³± ¶wiadomo¶ci± tego, co czyni.

Co oznacza dla chrze¶cijañstwa wykazanie, ¿e Chrystus nie istnia³? Cascioli komentuje: „By³by to koniec Ko¶cio³a. Oznacza to anulowanie fundamentalnych dogmatów, na których bazuje chrze¶cijañstwo i katolicyzm. Gdyby znik³a postaæ Chrystusa, cz³owieka, który przyszed³ na ziemiê, by uwolniæ ludzko¶æ od grzechu pierworodnego, doktryna chrze¶cijañsko - katolicka uleg³aby natychmiastowemu unicestwieniu. Natychmiastowe konsekwencje: znik³by sakrament Eucharystii. ¯aden ksi±dz nie móg³by wiêcej powiedzieæ: "Oto cia³o Chrystusa", tzn. cia³o nigdy nieistniej±cej postaci. Poza tym, ¿e sta³oby siê to stwierdzeniem ¶miesznym i absurdalnym, sta³oby siê równie¿ oszustwem ¶ciganym z mocy prawa, jak w przypadku gdyby kto¶ wymy¶li³ to¿samo¶æ jakiej¶ osoby i podawa³ j± jako prawdziw±. Ko¶ció³ nie móg³by ju¿ nigdy odwo³ywaæ siê do dogmatu transsubstancjacji, to znaczy przeistoczenia, w momencie konsekracji, wina i chleba w „krew" i „cia³o Chrystusa", tzn. w cia³o i krew postaci, która nigdy nie istnia³a". Chodzi zatem o doniesienie na Ko¶ció³ Katolicki, co podkre¶la Cascioli: „Ko¶ció³ podtrzymuje oszustwo bazuj±ce na fa³szywych dokumentach, jak Biblia i Ewangelie".

Powie¶æ „Kod Da Vinci" Dana Browna i „Ewangelia Judasza" og³oszona z pomp± w czasopi¶mie National Geographic, sprawiaj±ce k³opoty Ko¶cio³owi, tzn. wzbudzaj±ce w±tpliwo¶ci wiernych, s± niczym znacz±cym w porównaniu ze spraw± Cascioliego, która nabiera wymiarów globalnych. Badania Cascioliego dotycz±ce wykazania „nieistnienia Chrystusa" jednym ciosem niszcz± doktrynê chrze¶cijañsko — katolick±. Aby tego unikn±æ Ko¶ció³ powinien przedstawiæ ludzko¶ci historyczne dowody istnienia Chrystusa; dowody niepodwa¿alne i konkretne, nie za¶ ci±gle te same argumenty teologii i katechizmu."
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 14:49:45 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 06, 2010, 14:44:32 »

Rafaelo, nie mowiê Kiarze co ma czuæ i jak patzrec na ¶wiat - co najwy¿ej w niektórych przypadkach wskazujê sprzeczno¶c jej w³asnych s³ów.
Uwa¿am natomaist za conajmniej manipulacjê gdy Kiara swoje pogl±dy/os±dy/zapatrywania usiuje wmówiæ jako oficjalne stanowisko KK/KRK, do tego zaczynaj±c takowe wmuszone stanowisko krytykowaæ.

Po tym co siê dooko³a dzieje widzê, ¿e czasu coraz mniej i zbli¿a siê ostateczna rozgrywka. Mobilizowane sa wszelki si³y i pomys³y - nawet te dosyæ bzdurne.

"Ko¶ció³ milczy w temacie istnienia Jezusa..." - nie wiem czy mam siê ¶miac czy p³akaæ czytajac takie zarzuty...
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 06, 2010, 14:49:57 »

kk to jedno a jezus chrystus to co innego...gdyby nie istnial nikt by nie umieral w pierwszych wiekach chrzescijanstwa dla czegos wymyslonego, pozatym jezeli by nie istnial to cala podstaawe traci takze judaizm z wiara w oczekiwanego mesjasza, pisma prorockie itd...a np nad wyraz dokladnie sprawdzaja sie pewne proroctwa w odniesienieu do Chrystusa np ks .Daniela, gdzie wszystko jest bardzo dokladnie wyliczone, czy tez ks apokalipsy i odniesienia do czasow wspolczesnych..np ze wielka nierzadnica to wlasnie kk

jak to mozliwe ze imie Boga i mesjasza tetragramaton i akrostych ukladaja sie w takie fraktalne wzory, opisujace cala rzeczywistosc, ze akrostych z grckiego uklada sie w merkabe - do tego symbolika merkaby, to jest niemozliwe U¶miech jezeli to jest przypadek:)

http://img62.imageshack.us/i/pieczec.jpg/

http://img243.imageshack.us/i/fraktalpiecyec.jpg/

http://img535.imageshack.us/i/nascagdjlg.jpg/

http://img535.imageshack.us/i/nazcaggf1.jpg/

http://picasaweb.google.pl/artforwarding/SwietaGometiaWPraktyce?feat=embedwebsite#5431383128330252562

http://4.bp.blogspot.com/_LD8MDyIyRQE/Snrr67M4lKI/AAAAAAAACS0/HLV7gVcWSb8/s320/ezekiel-vision-merkaba.jpg
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 15:08:58 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 06, 2010, 15:24:18 »

Dla mnie te ¶wiêta s± w³a¶nie rado¶ci± z wiosny z tego, ¿e ca³± rodzin± znów spotkamy siê przy stole, pójdziemy na spacer, podyskutujemy U¶miech

Pozdrawiam U¶miech

Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 06, 2010, 17:57:46 »

Ja rowniez zgadzam sie z Kiara i Wiki - czas wiosny oraz spotkan rodzinnych.Kiara natomiast z Toba rowniez.Zreszta , kazdy z Nas ma prawo do wlasnego zdania czy sie to komu -kolwiek podoba czy tez nie.Milusiego dzionka - Ela
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 06, 2010, 19:32:37 »

No tak. Musze przyznac ze nie znam tych spraw ktore podaje Kiara, dlatego nie moge sie wypowiedziec. Ja ujelam sprawe zyciowo w sposob jak by to i inni zrobili. Wiem, ze w kosciele Prawoslawnym w pierwsza niedziele po Wielkanocy, wierzacy z ksiedzem prawoslawnym ida na cmentarz i modla sie nad grobami
swoich zmarlych. Czlowiek potrzebuje religie, rytualy , przynaleznosc, tez dzisiaj i z tego punktu zajelam swoje
stanowisko.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 06, 2010, 21:15:24 »

Czlowiek  kazdy moze stac sie Jezususem Chrystusem po osiagnieciu poziomu rozwoju duchowego , ktory osiagnol ten mezczyzna , ktorego my wspolczesni znamy pod tym imieniem.
Jest to okreslenie idetyfikujace osiagniecie duchowe, tak wiec doszukiwanie sie mezczyzny Jezusa Chrystusa jest tak samo adekfatne jak doszukiwanie sie jakiegos papieza.Pod okresleniem papiez kryje sie postac konkretnego czlowieka piastujacego  wladze , stojacego na czele religijnego zgrupowania.
Roznica polega na tym iz papierzy bylo wielu a range jezusa Chrystusa osiagnol tylko jeden czlowiek o konkretnym imieniu i nazwisku , pochodzacy z konkretnego rodu.

Zmartwychwstanie polega na osiagnieciu poziomu rozwoju duchowego , ktory pozwala widziec swiat energetyczny , normalnie nie widzialny dla wiekszosci ludzi.
Obejrzyjcie sobie po raz kolejny ten film Dziewiata przepowiednia, ci ludzie w kregu zwyczajnie zmartwychwstali  widzac swiat niewidzialny dla tych , ktorzy nadal sa martwi duchowo.
Po smierci ciala fizycznego nie ma juz zmartwychwstania a nastepuje  rozklad biologiczny naszych cial.
Najwiekszym oszustwem ktoremu poddawany jest czlowiek w KK to literalne odczytywanie przekazu symbolicznego.

Wszystkie stare ksiegi zapisane sa symboloka i wszystkie smbole powinno sie odkodowywac , a nie odczytywac  doslownie.

Mysle iz elita w KK jest tego swiadoma ( przynajmniej ta w Watykanie) , dlatego przez tyle lat ( w trakcie tego procesu milczy) , bo kazde tlumaczenie bedzie oddzialywalo na jej niekorzysc.

Czyli zmartwychwstanie to dwie symboliki;

1. Powracajaca do zycia uspiona  przyroda , powrot wiosny.

2. Wejscie czlowieka w wyzsza wibracje i normalne widzenie i odczowanie swiata duchowego niewidzialnego w stanie jego duchowego uspienia. Jest to calkowite przebudzenie swiadomosci , oraz jeszcze uspionych zmyslow, ktore zaczna normalnie dzialac , gdy czlowiek wyjdzie ze swiata duchowego podziemia i zimy duchowej.
Procest tego  duchowego przebudzenia nazywa sie zmartwychwstaniem.
bond
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 06, 2010, 22:05:05 »

Kiaro, o jakim filmie piszesz? 'Niebiañska przepowiednia' czy 'Dziewi±ta przepowiednia'?
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 06, 2010, 22:52:16 »

Hmm, Kiaro... najpierw piszesz o mê¿czy¼nie znanym pod imieniem Jezus Chrystus, o jego zmartwychwstaniu, o tym ¿e ka¿dy teoretycznie te¿ tak mo¿e... pó¼niej piszesz o symbolice wystêpuj±cej w pi¶mie ¶wiêtym. Pamiêtajmy ¿e cz³owiek o imieniu Jezus i jego ¿ycie mo¿e byæ jedynie symbolem czego¶ zupe³nie innego przedstawionego w taki a nie inny sposób tylko po to aby mo¿na by³o przyswoiæ sobie pewn± zasadê/teoriê. Przecie¿ równie dobrze, jest to teoria (której ja siê trzymam) móg³ nie istnieæ nigdy ¿aden cz³owiek o imieniu Jezus, nie by³o ¿adnego cz³owieka, który dokonywa³ cudów, nie by³o ¿adnego cz³owieka, który po 3 dniach powróci³ do ¶wiata ¿ywych...

Czyli zmartwychwstanie to dwie symboliki;

1. Powracajaca do zycia uspiona  przyroda , powrot wiosny.

2. Wejscie czlowieka w wyzsza wibracje i normalne widzenie i odczowanie swiata duchowego niewidzialnego w stanie jego duchowego uspienia. Jest to calkowite przebudzenie swiadomosci , oraz jeszcze uspionych zmyslow, ktore zaczna normalnie dzialac , gdy czlowiek wyjdzie ze swiata duchowego podziemia i zimy duchowej.

Poproszê o podstawy, fakty do takich teorii. Moje teorie, których na chwilê obecn± nie przytoczê, ze wzglêdu na brak 100% pewno¶ci s± kompletnie, ale to kompletnie inne.

Kiaro, to ju¿ nie pierwszy raz kiedy czytam twoje ró¿ne tezy i teorie... mam wra¿enie ¿e zaczynasz powoli nauczaæ, jednak¿e zapominasz ¿e s± ludzie, tacy na przyk³ad jak ja, którzy s± bardzo ostro¿ni i aby zaakceptowaæ b±d¼ odrzuciæ jak±¶ teoriê potrzebuj± do tego bardzo wyczerpuj±cych badañ a co za tym idzie, pe³nych i rzeczowych dowodów.

Brzydko mówi±c, bujamy siê z tymi tematami, symbolami, zapisanie, teoriami i innymi historiami od bardzo dawna... nikt niczego konkretnego do dzisiaj nie ustali³ wiêc tym bardziej nie przyjmê teorii, która nie opiera siê na ¿adnych konkretnych dowodach. Moja teoria symboliki zmartwychwstania jest zupe³nie inna ni¿ twoja i jest dla mnie znacznie rozs±dniejsza bo ja tam jakie¶ swoje dowody mam... mo¿e nie pe³ne, mo¿e nie daj±ce mi 100% pewno¶ci ale jakie¶ mam.

Powracajaca do zycia uspiona  przyroda , powrot wiosny.

Powiedz to katolikom na biegunie pó³nocnym... czy twoja teoria zak³ada ¿e kult Jezusa to jedynie zjawiska lokalne? 
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 06, 2010, 23:03:39 »

Kiaro, o jakim filmie piszesz? 'Niebiañska przepowiednia' czy 'Dziewi±ta przepowiednia'?

Tak bond masz racje pomylilam tytul przepraszam.

Kiara U¶miech U¶miech

ps Szmer alez ja nie mam nic przeciw Twoim teoria , propaguje je. Tak kult Jezusa ( w formie zmartwychwstania propagowanego przez KK) to jak najbardziej zjawisko lokalne , ktore ogniem i mieczem dawniej  podporzadkowywalo sobie wyznawcow.Obecnie tez stosuje sie straszenie pieklem i roznymi karami.

Nawet na biegunie polnocnym wystepuje polarne lato , jest to inny czas niz zima.Tamci ludzie to odrozniaja , chociaz rozni sie to od por roku w innych  regionach ziemi.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 07, 2010, 00:17:53 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 06, 2010, 23:25:00 »

Ladne bzdury i niech wierza w to mysliciele,Kiara i inii,ktorzy dali sie tym wizjom
omamic,podobnie,jak niektorzy na tym forum dali sie omamic wizjom i przepowiedniom
p.Lucyny Lobos.Zarzucajac mi saczenie jadu,Kiara robi to we wszystkich postach
tyczacych KRK/KK.Kiaro,dowodem na istnienie Chrystusa sa Jego slowa spisane przez
Jego uczniow i zawarte w ewangeliach.Nie potrzeba nam innych dowodow.Jesli juz masz
jakiekolwiek kompleksy co do tego ,ze Jezus byl mezczyzna a nie kobieta,to pamietaj,
ze krolowa Polski jest sw. Maria,a nie Jej syn,Jezus.A jesli i to nie wystarczy,to juz
tylko podroz na Venus.Wiooo..
Pozdrawiam.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 06, 2010, 23:39:38 »

Po prostu nie zak³adajmy tak ³atwo czegokolwiek... ja osobi¶cie, pomimo i¿ mam swoj± teoriê dotycz±c± religii chrze¶cijañskiej nie wykluczam b³êdu. Byæ mo¿e jednak siê mylê wiêc nie nauczam swojej teorii... byæ mo¿e kiedy¶ bêdê mia³ pewno¶æ, byæ mo¿e wtedy bêdê naucza³.

Tak, równie¿ uwa¿am ¿e kult Jezusa, chrze¶cijañstwo to prawdopodobnie jedynie (b±d¼ a¿!) kult natury nas otaczaj±cej, przedstawionej symbolicznie.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 07, 2010, 07:47:41 »

Ja s±dzê, ¿e tu nie chodzi o zak³adanie czegokolwiek. Kto¶ podj±³ decyzjê  typu  " Nie potrzeba nam innych dowodow " i nie ma sensu o tym dalej siê rozwodziæ, gdy¿ nikt tu nikogo do niczego nie przekona, a poza tym temat jest o czym innym. W ka¿dym razie nie jest o istnieniu/b±d¼ nie Jezusa.
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 07, 2010, 12:04:59 »

bardzo dobrze ze kosciol nawiazal do "poganskich" tradycji wiazac "boze narodzenie" i wielkanoc z Chrystusem - tylko, hm zrobil to tylko w taki sposob ze wszystko pomieszal i pierwotne znaczenie tych cykli zostalo zatarte i oderwane od rzeczywistosci tz ludzie przestali czuc wiez z Ziemia - stad rozwoj technologii i brak szacunku dla natury, teraz gdy wszystko jest zatrute ludzie chca powrotu do natury, ruchy ekologiczne i zwiazaek z Ziemia kosciol uwaza za nie potrzebne bo czlowiek ma "panowac na natura" a pozatym ma go interesowac przedewszyskim duch i wogole kosciol czeka na koniec swiata i "jego krolestwo nie jest z tego swiata" i wszystko co nie jest nauka kosciola inne religie, wierzenia itd jest szatanskie...a jednoczesnie rzymski kosciol sprawowal i nadal sprawuje doczesna wladze swiecka... Z³y jakie sa tego efekty widac, ogolnie to szatanskie pomieszanie z poplataniem... Z³y

Jezus Chrystus - urodzil sie miedzy wrzesniem a pazdziernikiem wtedy wg tradycji zydowskiej mial narodzic sie mesjasz i sie narodzil U¶miech
tradycja koscielna rowniez od tego chciala sie odciac
tu mozna na ten temat przeczytac, a takze jeszcze gdzies U¶miech

http://www.dekalog.pl/eliasz/goscie/palla/herod1.htm

natomiast wielkanoc to pascha - tez zydowskie swieto, oznaczajace przejscie Pana - odnosnie wyprowadzenia zydow z niewoli egipskiej, i zachowanie przed zaglada, wiazalo to sie z barankiem itd, stad Jezus tez stal sie takim barankiem ktory zachowal od zaglady, wiazalo to sie z tym ze czlowiek powinien sie zmienic przedewszystkim wewnetrznie aby uniknac zaglady i ze to co sami posialismy sami zbierzemy no i ze przeznaczeniem czlowieka jest jednosc z Bogeim, czy tez odkrywania w sobie boskiego pierwiastka a odbywa sie to przez milosc..U¶miech

ps. tradycja Zydowska ukrzyzowala Jezusa za to ze utozsamial sie z Bogiem tz on utozsamial sie z synem Bozym, ale teraz kazdy zaczyna dochodzic do tego ze jest to mozliwe:) pozatym takie imiona Zydowskie jak Pan z znami, czy zbawienie jest u Jah, wskazuja na cos takiego, np w hinduizmie tez czasami pojawia sie inkarnacja Boga - Krysna, ogolnie wszystko jes jednym:)
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 23, 2011, 13:19:11 »

wiec jak myslicie skoro pascha powinna wypadac w pierwsza wiosenna pelnie ksiezyca, mysle ze 14 nissan tu nie ma nic do rzeczy i now ksiezyca, w tym momencie wazniejsza jest data rownonocy...tak mysle
to wielkanoc kiedy sie powinno obchodzic?, nastepnego dnia...

znaczace ze w tym roku pelnia ksiezyca - bardzo duza pelnia (ksiezyc byl najblizej ziemi od ilus tam lat) wypadla 19 marca w sobote wg obliczen rownonoc wlasnie w tych czasach jest teraz 19 marca wazne sa oberwacje..wiec nowy rok, pascha zaczal sie w sobote pelnia, potem niedziela i poniedzialek, to by sie zgadzalo z biblijnym przekazem...i w ten sposob liczyc czas i tydzien...

mysle ze to byl wazny przekaz od Boga dla nas z ta pelnia...oczywiscie w tym czasie wywolali wojne zeby ludziom pomieszac w glowach..
east
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 23, 2011, 15:43:30 »

Te ¶wiêta to symboliczne wyra¿enie wzrostu ¶wiadomo¶ci. Jezus jako pierwszy pokona³ ¶mieræ. To bêdzie mo¿liwe wkrótce dla ka¿dego. Niekoniecznie poprzez ¶mieræ w mêczarniach. Mêczarnie by³y "odkupieniem" , czyli, ¿e ten sposób przemiany ¶wiadomo¶ci zosta³ ju¿ zrealizowany, ta mo¿liwo¶æ zosta³a wyczerpana.
Kiedy nast±pi podniesienie  /przemiana  ¶wiadomo¶ci dla ludzko¶ci oraz w jaki sposób ?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: