Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 11:57:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Katastrofa w SmoleĂąsku - DLACZEGO - refleksje i ... spekulacje  (Przeczytany 127051 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 28, 2010, 22:19:24 »

no wiesz wraz z postepem geometrycznie moze tez sie zwiekszac skala dokonywanych czynow przez ludzi...i wlasciwie jak narazie zmienia sie chyba tylko to - bo tak naprawde mentalonosc nie zmienila sie - moze nawet sie pgorszyla teraz to juz jest calkiem nihilizm a ludzie staja sie powoli manipulowanymi maszynkami
skoro ludzie chca zrobic cos takiego -czarna dziura ( jakas chora symbolika tego wszystkiego, ..itd), ryzykujac ze ten eksperyment moze sie wymknac spod kontroli to  o czym to swiadczy?
- naukowcy czesto pieprza glupoty o tym ze np nie ma zmian klimatu, ze jest globalna epidemia grypy itd - jezeli chodzi o rzekoma pelna kontrole tego
dlaczego uwazasz ze nie zyjemy w czasach ostatecznych? a jak ktoregos dnia wyjdziesz na dwor i nagle zobaczysz ze wszystko zaczyna sie zapadac?
Constantin
Gość
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 29, 2010, 00:01:09 »

quetzalcoatl44 popadasz w skrajnoœci. Naczyta³eœ siê ro¿nych teorii i sam siê nakrêcasz. ¯ycie jest piêkne! Ciesz siê nim i nie zawracaj sobie g³owy niepotwierdzonymi teoriami. Pamiêtaj ¿e to co piszesz to jest tylko i wy³¹cznie Twoja prawda której wiêkszoœÌ ludzi nie podziela.
NawiÂązujÂąc do CERN pomyÂśl gdzie by byÂła  dzisiaj ludzkoœÌ gdyby nie nauka. Pewnie dalej siedzielibyÂśmy w jaskiniach.
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 29, 2010, 06:49:16 »

"dlaczego uwazasz ze nie zyjemy w czasach ostatecznych? "
PoniewaÂż nie widzĂŞ Âżadnyego powodu, Âżeby tak sÂądziĂŚ i nie ma ku temu Âżadnych przesÂłanek.

"a jak ktoregos dnia wyjdziesz na dwor i nagle zobaczysz ze wszystko zaczyna sie zapadac?"
Wtedy uznam, Âże owszem. PĂłki co nic siĂŞ nie zapada.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 06:49:45 wysłane przez gosc5690 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 29, 2010, 14:03:11 »

quetzalcoatl44, Constantin - powstrzymajcie na wodzy swoje emocje, te "b³azny" by³y tu kompletnie niepotrzebne. Jako, ¿e oboje przeszliœcie nad tym do porz¹dku dziennego i ¿adnemu na myœl nie przysz³o sobie dalej wypominaÌ, nie zamierzam ingerowaÌ i wyci¹gaÌ wniosków. To, co siê w tym temacie dzieje to odwieczna wojna miêdzy katatrofistami i realistami. Teorie spiskowe by³y, s¹ i bêd¹ tworzone przez tych pierwszych oraz by³y, s¹ i bêd¹ negowane przez drugich. I to jest w sumie fajne, o ile nie nosi znamion fanatyzmu. Bo o ile w ka¿dej teorii spiskowej tak samo jak w ka¿dej bajce, mo¿e byÌ ziarenko prawdy, o tyle podpieranie tych teorii na pojedynczym ziarenku jest ju¿ nadinterpretacj¹ i naci¹ganiem faktów. To ju¿ nie jest szukanie rzeczywistej prawdy, niezbitych dowodów i faktów. To jest dopasowywanie domniemywaù do poparcia teorii, któr¹ chcielibyœmy og³osiÌ jako prawdê. Dlatego zalecam ostro¿noœÌ, poniewa¿ w takich momentach zagalopowania rzeczywiœcie mo¿emy staÌ siê w czyichœ oczach b³aznami.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 14:04:19 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 29, 2010, 18:53:38 »

ja w swoich wywodach nie opieram na jednej przeslance conajmniej na kilku UÂśmiech, nauka moze i cos jej zawdzieczamy, ale w wiekszosci syntetyczne i trujace gazdzety w wiekszosci wymyslane na potrzeby wojska, badz rzadu, wiec ich celem bylo zabijanie albo manipulacja. Budowanie na tym cywilizacji gdy np raptem wysiadzie elektronika niczemu dobremu nie sluzy. Wiekszosc tego wszystkiego powstala w ciagu ostatnich 100 lat w ktorych doswiadczylismy 2 wielkich wojen i niezliczonej ilosci mniejszych czy to nie dziwny zbieg okolicznosci, ze ludzie nie wiedza kim sa i po co zyja w momencie gdy za jakies 2-3 lata beda mieli doznac przemiany?

tak to juz jest niektorzy beda uwazali wszelakie stworzenie za swiete, inni beda chcieli wszystko zniszczyc..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 19:24:58 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Linda
Gość
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 29, 2010, 19:55:50 »

UÂśmiech
Wiekszosc tego wszystkiego powstala w ciagu ostatnich 100 lat w ktorych doswiadczylismy 2 wielkich wojen i niezliczonej ilosci mniejszych czy to nie dziwny zbieg okolicznosci, ze ludzie nie wiedza kim sa i po co zyja w momencie gdy za jakies 2-3 lata beda mieli doznac przemiany?

No wÂłasnie teraz podobno, przed przejÂściem naszej planety do czwartej gĂŞstoÂści, ma miejsce generalne sprzatanie Ziemi .WychodzÂą na jaw wszystkie kÂłamstwa ,niegodziwoÂści, zarĂłwno w skali makro jak i mikro.Wszystko po to, by mogÂły byc z naszego zycia usuniete wszystkie smieci , by mozliwe byÂło przeprowadzeie sie do Ziemi czterogestosciowej .
 Dlatego w czasach poprzedzajÂących to przejÂście ,tyle bĂŞdzie niegodziwoÂści , konfliktĂłw ,ktĂłre muszÂą byc ukazane a nastĂŞpnie usuniĂŞte.To dotyczy nie tylko kaÂżdego z nas, ale  caÂłych mocarstw,religii.JeÂśli siĂŞ nie dostosujemy to nie moÂżemy sie znalezĂŚ w czwartej gestosci.
Na ziemi pozostana ludzie ,ktĂłrzy beda kontynuowac swĂłj rozwĂłj przetwarzajac energiĂŞ serca..czyli miÂłosci.
CzÂłowiek rĂłwniez musi oczyscic swoje wnetrze ,ale zanim to sie stanie musi wiedziec co ma oczyscic..Musi wyciagnaĂŚ na jaw wszystkie wady  ,programy...uwarunkowania...i je po prostu zmienic.
Tak sobie tÂłumaczĂŞ to co sie dzieje, w kontekÂście tego co ma nastapiĂŚ UÂśmiech
kamil771
Gość
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 29, 2010, 20:23:33 »

Taaaa... film z youtube jest niby jakimÂś dowodem... tak jak filmiki z yeti i ufo Smutny
a jeden z powyÂższych postĂłw zgÂłosiÂłem do moderatora za brak kultury

JeÂżeli mĂłwisz o tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=-DbLgBifsTU
 to moÂże on byĂŚ bardzo waÂżnym dowodem w sprawie,oczywiÂście jeÂżeli polscy prokuratorzy i wojskowi nie przestraszÂą siĂŞ Rosjan (a niestety bojÂą siĂŞ) i bĂŞdÂą chcieli rzetelnie wyjaÂśniĂŚ przyczyny katastrofy,pewnie jednak, "mniejszym zÂłem" bĂŞdzie  dla  nich wyciszenie caÂłej sprawy.

DokÂładne analizy filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=Sppv6S9aHI40

http://www.youtube.com/watch?v=dVb1ypOMDEU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=n9c0nvv-uFs&feature=related
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 29, 2010, 22:23:56 »

Taaaa... film z youtube jest niby jakimÂś dowodem... tak jak filmiki z yeti i ufo Smutny
a jeden z powyÂższych postĂłw zgÂłosiÂłem do moderatora za brak kultury

JeÂżeli mĂłwisz o tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=-DbLgBifsTU
 to moÂże on byĂŚ bardzo waÂżnym dowodem w sprawie,oczywiÂście jeÂżeli polscy prokuratorzy i wojskowi nie przestraszÂą siĂŞ Rosjan (a niestety bojÂą siĂŞ) i bĂŞdÂą chcieli rzetelnie wyjaÂśniĂŚ przyczyny katastrofy,pewnie jednak, "mniejszym zÂłem" bĂŞdzie  dla  nich wyciszenie caÂłej sprawy.

DokÂładne analizy filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=Sppv6S9aHI40

http://www.youtube.com/watch?v=dVb1ypOMDEU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=n9c0nvv-uFs&feature=related

No proszĂŞ CiĂŞ... pseudo-analizy pseudo-ekspertĂłw cierpiÂących na schizofreniĂŞ paranoidalnÂą to Âżaden dowĂłd...
Ja nie wiem jak w jednym pikselu moÂżna siĂŞ dopatrzeĂŚ czÂłowieka... jak z hukĂłw moÂżna wywnioskowaĂŚ, Âże to byÂły strzaÂły itd. trochĂŞ rozsÂądku
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 29, 2010, 23:57:44 »

gydyby nie bylby to dowod prokuratura odrazu by to zdementowala...nie badz smieszny do tej pory nie potrafia ustalic nawet godziny tej katastrofy i podrzucili jakiegos trupa "szyfranta zielonki"  eh  i tak wszyscy umra ale niektorzy trafia do piekla - poprostu jako wyraz odpowiedzialnosci i suweronnosci jednostki
nie ujawnia prawdy bo to grozi wojna, widocznie UE dala przyzwolenie na ten zamach, coz licza sie tylka pieniadze kaczynski byl naiwny...tz dla "dajacych sie manipulowac?" licza sie tylka pieniadze...Jakie to jest smieszne miec tak ograniczony mozg zeby myslec ( w tych czasach) ze to wszystko tylko materia...cokolwiek to znaczy...
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 30, 2010, 10:41:31 »

Cha cha cha JĂŞzyk

To teraz dziennikarze Gazety podrzucajÂą trupy? To ten spisek musiaÂł byĂŚ nieÂźle wymyÂślony skoro rok temu uprowadzili szyfranta by teraz jego ciaÂło wyÂłowiĂŚ...

Prokuratura nie bĂŞdzie dementowaÂła kaÂżdej bzdury ktĂłrÂą ktoÂś wymyÂśli inaczej nie zajmowaÂła by siĂŞ sprawÂą tylko dementowaÂła od rana do wieczora te wszystkie gÂłupoty JĂŞzyk

A tak z innej beczki - przykro mi, Âże Âżyjesz w Âświecie "czasu ostatecznego" i spodziewasz siĂŞ, Âże pĂłjdziesz do piekÂła za 2 lata... musisz byĂŚ chyba bardzo nieszczĂŞÂśliwy, Âżal mi CiĂŞ trochĂŞ...
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 30, 2010, 10:57:22 »

a czy ja powiedzialem ze dziennikarze podrzucaja trupy? ciesz sie zyciem i spij slodko UÂśmiech ja tam jestem szczesliwy, a ze uwazam ze zycie to cos wiecej niz macodonalds coz zycie toretycznie ma sie tylko 1 nikt nikogo nie zmusi do myslenia..

http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,12223235,wiadomosc.html

o wiec samolot mial prawdopodobnie uszkodzone sterowanie tak jak mowilem, spadal a pilot pozbyl sie paliwa (choc to jeszcze nie potwierdzone) chcial jeszcze uratowac zaloge...

i wiesz dziwne rzeczy sie dzieja ostatnio w tym kraju...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tajemnica-smierci-szefa-kancelarii-premiera,wid,11842453,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 11:03:47 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 30, 2010, 11:07:29 »

a pilot pozbyl sie paliwa (choc to jeszcze nie potwierdzone) chcial jeszcze uratowac zaloge...

Zdecyduj siĂŞ w koĂącu, zrzucaÂł zbiorniki z paliwem (czyli skrzydÂła) czy teÂż samo paliwo? Bo jesteÂś tu niekonsekwentny.

P.S. samobĂłjstwo to straszna rzecz (przynajmniej w mojej opinii - forumowicze raczej uwaÂżajÂą samobĂłjstwo za coÂś bardzo dobrego) ale zdarzajÂą siĂŞ nie tylko w naszym kraju - najwiĂŞcej samobĂłjstw zdarza siĂŞ np w krajach skandynawskich
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 11:09:28 wysłane przez Val Dee » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 30, 2010, 11:11:04 »

mowilem ze nie wiem jak to sie odbywa technicznie, poprostu czytalem wczesniej ze pozbyl sie paliwa, i wskazywaloby na to rowniez film tego rosjanina zanim przyjechala straz, bylo bardzo malo ognia

pewnie ze to straszna rzecz, jeszcze straszniejsza jak ktos pomaga w tych samobojstwach..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.seite3.ch/Flugzeugabsturz+Smolensk+Videofilmer+ermordet+/438088/detail.html

o i autor tego filmiku chyba jednak nie zyje...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

przeczytalem na jakims forum ze wyjezdzaja rozni ambasadorowie z polski, jezeli to prawda to zaczyna byc nie wesolo, ale chyba wczesniej tez nie bylo...

ScaliÂłam posty. Janneth.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 15:15:05 wysłane przez janneth » Zapisane
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 30, 2010, 12:06:36 »

Dziwne. Nikt tu jeszcze nie po³¹czy³ katastrofy z przebiegunowaniem lub z nibiru. Coœ s³abo siê staracie projektocheopowcy.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 30, 2010, 15:49:16 »

Za to naleÂży siĂŞ spodziewaĂŚ, iz z powodu zmian w strukturach czÂąsteczkowych bĂŞdÂą spadaÂły samoloty, jak teÂż bĂŞdÂą puszczaÂły wiÂązania w konstrukcji mostĂłw itp... JuÂż jest wiele niewyjaÂśnionych wypadkĂłw. I ich nasilenie w ostatnich latach.

Mnie natomiast nie przekonaÂł Âżaden z tych wydmuchanych filmikĂłw. I jakie tu dowody dla nas???

A jeÂśli chodzi o tego konkretnego Tupolewa, to bardzo interesujÂąco wyjaÂśniÂła przyczyny niejaka Basia Turlinska...., ktĂłrÂą zacytowaÂł Thotal.( poniÂżej patrz:)

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5007.0
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 11:52:41 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 30, 2010, 17:41:47 »

NaleÂżaÂło by rozbiĂŚ drugiego TU154 w takich samych warunkach by porĂłwnaĂŚ czy to moÂżliwe, Âże samolot rozleciaÂł sie w drobny mak i postawiĂŚ pytanie o zamach. Tym drugim tutkiem chyba juz nikt nie bĂŞdzie chcaÂł lataĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 19:45:24 wysłane przez Lucyna » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #41 : Maj 06, 2010, 09:09:27 »

Mam duÂżo pytaĂą" -  Wywiad z MaÂłgorzatÂą Wasserman   

Od Redakcji, 

PoniÂższy wywiad z cĂłrkÂą tragicznie zmarÂłego w Katastrofie SmoleĂąskiej - Âśp. Zbigniewa Wassermana, uwaÂżamy za bardzo znamienny i waÂżny, poniewaÂż jest to jedna z niewielu osĂłb, ktĂłra odwaÂżyÂła siĂŞ mĂłwiĂŚ - mĂłwiĂŚ wprost o tym, co siĂŞ w tamtych dniach tak naprawdĂŞ dziaÂło.

Niedawno wywiadu w TV udzieliÂł Pan profesor (przykro nam, ale nazwiska nie pamiĂŞtamy), ktĂłrego Âżona takÂże zginĂŞÂła w tej katastrofie. TwierdziÂł on, Âże wprawdzie tu i tam byÂły niedociÂągniĂŞcia, ale ogĂłlnie uwaÂża Âże udzielono mu naleÂżytej pomocy. Nie opisaÂł on jednak, w jaki sposĂłb to siĂŞ odbyÂło, ani teÂż nie podaÂł Âżadnych szczegó³ów.  ProszĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ, Âże Pan profesor, w przeciwieĂąstwie do bardzo mÂłodej jeszcze Pani MaÂłgorzaty Wasserman, ma duÂżo do stracenia. i duÂżo do zyskania..  ByĂŚ moÂże teÂż, z jakichÂś powodĂłw udzielono mu lepszej pomocy niÂż cĂłrce  Âśp. Z. Wassermana. OdnieÂśliÂśmy jednak wraÂżenie, Âże wywiad z Panem profesorem byÂł wywiadem na zamĂłwienie polityczne, w celu zdyskredytowania "rewelacji" Pani Wasserman.

Dlaczego jej takÂże nie poproszono o wypowiedÂź, choĂŚ sprawa jej skarg jest juÂż od kilku dni powszechnie znana ? Dlaczego telewizja pokazuje tak jednostronne, tylko te chwalÂące rzÂąd wywiady ? 

SposĂłb w jaki postÂąpiono z PaniÂą Wasserman moÂżna ÂśmiaÂło nazwaĂŚ skandalem i haĂąbÂą dla caÂłego polskiego rzÂądu, z Panem Premierem Tuskiem na czele. Jeszcze raz dowiedzieliÂśmy siĂŞ, Âże TV nas po prostu bezczelnie okÂłamywaÂła. SÂłowa Tomasza Lisa okazujÂą siĂŞ byĂŚ w  tym kontekÂście bardzo smutnÂą i wstrzÂąsajÂącÂą prawdÂą (link do video tutaj). 

http://www.globalnaswiadomosc.com/apps/videos/videos/show/8331181-lis-tlumaczy-jak-dziala-polska-tv
Jest to nie tylko haĂąba, ale teÂż jasne i wyraÂźne  ostrzeÂżenie dla wszystkich PolakĂłw.

Ostrze¿enie, ¿e kiedy nas spotka tragedia i kiedy my bêdziemy potrzebowali pomocy, to otrzymamy j¹ tylko wtedy, kiedy bêdzie to politycznie wskazane, lub te¿ mog³o by pomoc w karierze polityków (np. uprzywilejowana pozycja ofiary). Jest to wyraŸna informacja w nasz¹ stronê, ¿e jesteœmy zdani na siebie samych, ¿e rz¹d i politycy, w taki sam sposób jak to robi s³u¿¹ca im telewizja, po prostu nami gardz¹. Wielu z nas zreszt¹ zd¹¿y³o siê ju¿ o tym przekonaÌ na w³asnej skórze.

JeÂśli wszystkie powyÂższe i wczeÂśniejsze podejrzenia (patrz poprzednie artykuÂły) okazaÂły by siĂŞ prawdziwe, a wszystko na to wskazuje, to musielibyÂśmy z wielkim smutkiem przyznaĂŚ, Âże polska polityka  jest juÂż co najmniej na granicy nieludzkiej wrĂŞcz  zwyrodniaÂłoÂści, albo teÂż dawno tÂą granicĂŞ przekroczyÂła.  JeÂśli tak jest, to mamy siĂŞ czego baĂŚ, poniewaÂż ludzie ktĂłrzy tak daleko zaszli, nie majÂą Âżadnych skrupu³ów aby pĂłjœÌ daleko dalej...

Ponownie wiĂŞc okazaÂło siĂŞ, Âże w doœÌ niewybredny sposĂłb i wydaje siĂŞ Âże celowo manipulowano rodzinami ofiar tragedii w Moskwie i Âże polski rzÂąd, od  samego poczÂątku rozgrywaÂł bardzo nieprzejrzystÂą grĂŞ, ktĂłra budzi w spoÂłeczeĂąstwie polskim jak najbardziej uzasadnione podejrzenia co do jego intencji i prawdziwych celĂłw dziaÂłaĂą.

A wszystko to w obliczu najwiĂŞkszej powojennej tragedii narodowej...

OkazaÂło siĂŞ takÂże (po raz kolejny), Âże najwiĂŞksze polskie stacje telewizyjne przekazywaÂły nam od samego poczÂątku kÂłamliwe informacje o pomocy rodzinom ofiar, jak i o samej tragedii i Âśledztwie w tej sprawie. Nie moÂże ich tÂłumaczyĂŚ fakt, iÂż byli tego nieÂświadomi, poniewaÂż "tylko przekazywali" otrzymane z biura rzÂądu, cz z PAP informacje. Oni podobno majÂą  obowiÂązek przekazywaĂŚ nam rzetelne i zgodne z prawdÂą informacje. Jest prawie Âże niemoÂżliwoÂściÂą aby byli nieÂświadomi przekazywanych nam kÂłamstw, a na pewno jest ich obowiÂązkiem dochodzenie prawdziwoÂści przekazywanych informacji oraz jak najszybsze prostowanie tych faÂłszywych. 

Jak widaĂŚ nie potrzeba nam zaborcĂłw, nazistĂłw, czy komunistĂłw aby otrzymaĂŚ tÂą sama dawkĂŞ kÂłamstw i faÂłszowania historii.... 

Zapraszamy do lektury.

Redakcja GlobalnaSwiadomosc.com

Ps.

Jednym z dobitnych przykÂładĂłw bezprecedensowego postĂŞpowania rzÂądzÂących, jest sprawa pracownikĂłw Stoczni GdaĂąskiej, ktĂłrych reprezentanci poprosili nas o pomoc w nagÂłoÂśnieniu ich tragedii, co teÂż zamierzamy niebawem uczyniĂŚ (link do sprawy tutaj).  Wspominamy o tym po to, abyÂśmy wszyscy zrozumieli skalĂŞ podÂłoÂści i kÂłamstw, jaka nas - tylko w naszym kraju, zewszÂąd otacza. Takich spraw jest w Polsce przeraÂżajÂąco duÂżo...

MAM DU¯O PYTAÑ

rozmowa z MaÂłgorzatÂą Wassermann, 04-05-2010 19:53

"Rosjanie chcieli, ¿ebym podpisa³a oœwiadczenie, ¿e mog¹ spaliÌ rzeczy ojca. Rosyjska psycholog powiedzia³a mi, ¿e s¹ to strzêpy ubrania pobrudzone krwi¹, benzyn¹ i b³otem i w³aœciwie nic z nich nie zosta³o. Zgodzi³am siê. Tymczasem wœród rzeczy ojca, które mi potem oddano, by³y prawie niezniszczone blankiety biletów LOT, ró¿aniec, harmonogram pobytu w Katyniu, telefon komórkowy, który nie by³ uszkodzony i dzia³a³." Z Ma³gorzat¹ Wassermann, córk¹ pos³a PiS, rozmawia Dorota Kania ("Gazeta Polska").

fot. pis.org.pl

W jaki sposĂłb dowiedziaÂła siĂŞ pani o Âśmierci ojca w katastrofie prezydenckiego samolotu Tu-154?
W sobotĂŞ rano z mediĂłw. Radio RMF przerwaÂło program, by przekazaĂŚ tĂŞ informacjĂŞ. PóŸniej w telewizji zostaÂła podana infolinia, na ktĂłrÂą mogÂły telefonowaĂŚ rodziny. Pierwszy raz zadzwoniÂłam tam okoÂło 13.00. UsÂłyszaÂłam, Âże tata wsiadÂł na pokÂład samolotu, a na chwilĂŞ obecnÂą jedynie mogÂą nam zaoferowaĂŚ pomoc psychologa i na tym rozmowa siĂŞ skoĂączyÂła. Kilka godzin póŸniej na pasku informacyjnym w telewizji przeczytaÂłam, Âże jest organizowany wyjazd rodzin ofiar katastrofy do Moskwy. Ponownie zadzwoniÂłam na infoliniĂŞ – rozmawiajÂąca ze mnÂą kobieta powiedziaÂła, Âże jest to „plotka medialna”.

Czy w sobotĂŞ zgÂłosiÂł siĂŞ do pani lub rodziny ktoÂś ze strony polskich wÂładz?
Nie. W niedzielĂŞ rano z telewizji dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże w Warszawie gromadzÂą siĂŞ rodziny, ktĂłre majÂą lecieĂŚ do Moskwy. ZadzwoniÂłam na infoliniĂŞ i ustaliÂłam, Âże my dojedziemy. OkoÂło poÂłudnia poinformowano nas telefonicznie, Âże ojciec zostaÂł na sto procent zidentyfikowany i czy w takiej sytuacji nadal chcemy jechaĂŚ. Kolejne telefony z takÂą samÂą informacjÂą otrzymaliÂśmy z MSZ oraz infolinii. PoniewaÂż powiedziano nam trzykrotnie, Âże ojciec zostaÂł zidentyfikowany na pewno i informowano nas, Âże nie trzeba jechaĂŚ, zrezygnowaliÂśmy z wyjazdu do Moskwy. Poinformowano mnie rĂłwnieÂż, Âże mogĂŞ w imieniu rodziny ustanowiĂŚ peÂłnomocnika. W niedzielĂŞ pobrano od nas takÂże DNA. W poniedziaÂłek usÂłyszaÂłam, jak minister Ewa Kopacz czyta listĂŞ zidentyfikowanych osĂłb – ojca na niej nie byÂło.

Poinformowano paniÂą, kto rozpoznaÂł ciaÂło Zbigniewa Wassermanna?
Nie, ale w mediach pojawi³a siê wiadomoœÌ, ¿e Jaros³aw Kaczyùski, który by³ w Smoleùsku identyfikowaÌ cia³o brata, prezydenta Lecha Kaczyùskiego, dokona³ tej identyfikacji. Zadzwoni³am do pos³a Adama Bielana, który stwierdzi³, ¿e identyfikacja ojca nie mia³a miejsca. Skontaktowa³am siê z biurem PiS i pos³owie zaczêli ustalaÌ, jaki jest stan faktyczny. Pose³ Beata Kempa i Andrzej Adamczyk wielokrotnie dzwonili w ró¿ne miejsca, by cokolwiek ustaliÌ. Zdecydowaliœmy, ¿e jedziemy do Moskwy: ja, moja bratowa i dyrektor biura ojca. Bardzo szybko za³atwiono nam wizy i we wtorek przed po³udniem wylecieliœmy do Moskwy.

Co siĂŞ dziaÂło po przylocie?
Od razu pojechaliœmy do instytutu medycznego, gdzie wprowadzono nas do du¿ej auli. By³o tam mnóstwo ludzi, do których podchodzili rosyjscy prokuratorzy, t³umacz i psycholog. Gdy przysz³a nasza kolej, zapytano nas o znaki szczególne ojca, wygl¹d i ubranie. Po ich opisaniu powiedziano nam, ¿eby zejœÌ na dó³, gdzie s¹ przechowywane cia³a. Poniewa¿ ju¿ wczeœniej ustaliliœmy, ¿e identyfikacji dokonaj¹ moja bratowa i dyrektor biura ojca, ja zosta³am, a oni poszli z rosyjskim prokuratorem, t³umaczem i psychologiem.

DÂługo pani na nich czekaÂła?
Zaraz po ich odejÂściu podeszÂła do mnie kobieta Âświetnie mĂłwiÂąca po polsku, bez Âżadnego akcentu. ZapytaÂła, czy zgodzĂŞ siĂŞ na kilka formalnoÂści, bo bĂŞdzie szybciej.

ZgodziÂła siĂŞ pani?
OczywiÂście, Âże tak. Powiedziano mi, Âżebym podpisaÂła dokument, Âże sÂą to zwÂłoki ojca. ZadzwoniÂłam do bratowej, ktĂłra potwierdziÂła identyfikacjĂŞ. PodpisaÂłam dokument i wtedy rozpoczĂŞÂło siĂŞ przesÂłuchanie. W pewnym momencie pani psycholog, ktĂłra wczeÂśniej do mnie podeszÂła, powiedziaÂła mi, Âże przesÂłuchujÂący mnie rosyjski prokurator, do ktĂłrego zwracaÂła siĂŞ po imieniu, jest szefem wszystkich prokuratorĂłw. ZapytaÂłam wtedy, czy ona jest RosjankÂą – powiedziaÂła, Âże tak. ByÂłam zaskoczona, bo mĂłwiÂła w naszym jĂŞzyku jak rodowita Polka.

ByÂła caÂły czas podczas pani przesÂłuchania?
Tak, siedziaÂła przy mnie i caÂły czas do mnie mĂłwiÂła.

Ile trwaÂło przesÂłuchanie?
Prawdopodobnie okoÂło szeÂściu godzin.

Dlaczego tak dÂługo?
Zaczê³o siê od spisywania moich danych. Prokurator maj¹c przed sob¹ mój paszport, w którym by³y moje dwa imiona, zapyta³ mnie, czy u¿ywam jednego imienia, czy dwóch. Odpowiedzia³am, ¿e jednego. Wpisa³ jedno imiê w protokó³, a ja na chwilê wysz³am. Po powrocie stwierdzi³, ¿e w paszporcie s¹ dwa imiona i trzeba na nowo spisaÌ protokó³. Wówczas odpowiedzia³am, ¿e przecie¿ o tym wiedzia³, ma³o tego, dok³adnie mnie o to pyta³. Powiedzia³am, ¿e jestem prawnikiem i z mojej wiedzy wynika, ¿e na dole protoko³u mo¿emy dopisaÌ informacje o drugim imieniu. Us³ysza³am, ¿e tego nie przewiduje rosyjska procedura i wszystko trzeba spisaÌ na nowo. Pytano mnie, gdzie pracujê, jaki jest adres mojej pracy i telefon, gdzie mieszkam. Po zakoùczeniu odbierania danych ponownie na moment opuœci³am pokój. Kiedy wróci³am, któraœ z tych osób poda³a mi d³ugopis i ja siê podpisa³am. Za chwilê okaza³o siê, ¿e znowu pojawi³ siê problem, bo na jednej stronie podpisa³am siê na niebiesko, a na innej na czarno. I znów prokurator powiedzia³ mi, ¿e wszystko musimy zrobiÌ od nowa, poniewa¿ w rosyjskiej procedurze dokumenty musz¹ byÌ podpisane jednym kolorem d³ugopisu. Po jakimœ czasie odmówi³am udzia³u w dalszych czynnoœciach, na co Rosjanka przedstawiaj¹ca siê jako psycholog, t³umaczy³a mi, ¿e jestem w szoku, dlatego nic nie rozumiem, i chcia³a podaÌ mi leki uspokajaj¹ce

ZaÂżyÂła je pani?
Nie by³am w szoku, wiedzia³am, co siê dzieje, i ¿adne leki nie by³y mi potrzebne. Zreszt¹ polscy psychologowie powiedzieli póŸniej, ¿e byliœmy jednymi z najbardziej opanowanych i spokojnych ludzi, którzy przyjechali na identyfikacjê.

Po spisaniu danych przesÂłuchanie trwaÂło nadal?
Tak. Samo spisywanie danych i poprawki trwa³o ponad dwie godziny. PóŸniej prokurator pyta³ mnie, kto mieszka z ojcem w domu, jak ma na imiê druga wnuczka i po co przyjecha³ do Rosji. Odpowiedzia³am, ¿e siedemdziesi¹t lat temu zostali tutaj zamordowani polscy oficerowie i przyjecha³ oddaÌ im ho³d.

O co jeszcze pytaÂł rosyjski prokurator?
Czy przyjechaÂłam razem z ojcem do Rosji, kiedy ostatni raz siĂŞ z nim widziaÂłam, kiedy przekraczaÂłam razem z nim granicĂŞ. Kolejne pytanie dotyczyÂło tego, kto z nim przyjechaÂł. ZapytaÂłam, czy mam wymieniĂŚ nazwiska wszystkich pozostaÂłych 95 osĂłb, ktĂłre zginĂŞÂły w katastrofie. Po tym pytaniu powiedziaÂłam, Âże chcĂŞ juÂż zakoĂączyĂŚ czynnoÂści i nie bĂŞdĂŞ dalej zeznawaĂŚ. Tym bardziej Âże moja bratowa i dyrektor biura ojca czekali na mnie na dole. StwierdziÂłam, Âże chcĂŞ zabraĂŚ rzeczy taty, i mimo Âże wczeÂśniej powiedzieli, Âże bĂŞdĂŞ musiaÂła oddaĂŚ krew – bo ich nie interesuje materiaÂł genetyczny pobrany w Polsce – odmĂłwiÂłam. WĂłwczas dowiedziaÂłam siĂŞ, nie oddadzÂą ciaÂła ojca, dopĂłki nie pobiorÂą mi krwi.

ZgodziÂła siĂŞ pani?
Tak, ale zanim to nastÂąpiÂło, prokurator zapytaÂł mnie, na ile wyceniamy to, co siĂŞ staÂło. OdpowiedziaÂłam, Âże ta tragedia nie ma ceny i nie jest w stanie
wyobraziĂŚ sobie, co przeÂżywamy. DodaÂłam, Âże nie bĂŞdziemy skarÂżyĂŚ paĂąstwa rosyjskiego za tĂŞ katastrofĂŞ, na co on stwierdziÂł, Âże nigdy nic nie wiadomo.

Po oddaniu krwi pojechaÂła pani do hotelu?
PoniewaÂż towarzyszÂące mi osoby musiaÂły opuÂściĂŚ budynek, zadzwoniÂłam do polskiej ambasady i po kilkunastu minutach przyjechaÂł nasz przedstawiciel, ktĂłry towarzyszyÂł mi do koĂąca czynnoÂści. Nie skorzystaÂłam z propozycji prokuratora, Âże osobiÂście odwiezie mnie do hotelu.

Jak zakoĂączyÂło siĂŞ przesÂłuchanie?
Powiedzieli mi, Âżebym podpisaÂła oÂświadczenie, Âże mogÂą spaliĂŚ rzeczy ojca. ZadzwoniÂłam do mamy, ona chciaÂła je odzyskaĂŚ. Wtedy rosyjska psycholog stwierdziÂła, Âże sÂą to strzĂŞpy ubrania pobrudzone krwiÂą, benzynÂą i bÂłotem i wÂłaÂściwie nic z nich nie zostaÂło. Ostatecznie zgodziÂłam siĂŞ wiĂŞc na ich spalenie i podpisaÂłam dokumenty. Teraz tego ÂżaÂłujĂŞ.

Dlaczego?
Bo czas na analizĂŞ i przemyÂślenia przyszedÂł w Polsce. RozpoznaÂłam rzeczy ojca, ktĂłre mi oddano: prawie niezniszczone blankiety biletĂłw LOT, z ktĂłrych korzystaÂł w Polsce na trasie KrakĂłw–Warszawa, ró¿aniec i etui, harmonogram pobytu w Katyniu, telefon komĂłrkowy, ktĂłry nie byÂł uszkodzony i dziaÂłaÂł. JeÂżeli ubranie byÂło kompletnie zniszczone, to gdzie byÂł telefon i dlaczego ocalaÂł? SkÂąd Rosjanie wiedzieli, Âże to jest wÂłaÂśnie jego telefon? Dlaczego w tak dobrym stanie zachowaÂły siĂŞ papierowe bilety i harmonogram, ktĂłre ojciec miaÂł przy sobie, a ubranie w katastrofie zostaÂło caÂłkowicie zniszczone? Na te pytania chyba mi juÂż nikt nie odpowie.

Z podziêkowaniem za uprzejmoœÌ portalu Niezalezna.pl:

ÂŹrĂłdÂło: www.niezalezna.pl

http://www.globalnaswiadomosc.com/smolenskwywiadzcork.htm

ps;  Lucyna
NaleÂżaÂło by rozbiĂŚ drugiego TU154 w takich samych warunkach by porĂłwnaĂŚ czy to moÂżliwe, Âże samolot rozleciaÂł sie w drobny mak i postawiĂŚ pytanie o zamach. Tym drugim tutkiem chyba juz nikt nie bĂŞdzie chcaÂł lataĂŚ.

gdzies na tym forum czyta³am ,¿e wczeœniej na Syberii rozbi³ siê inny TU-154 i wszyscy prze¿yli.Teraz nie moge znaleŸÌ tej wypowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 09:29:34 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #42 : Maj 06, 2010, 09:27:24 »

wczoraj jakiœ kolejny ekspert w TV stwierdzi³ ¿e œledztwo po tzw. "Cudzie na rzece Hudson" zosta³o wstêpnie zakoùczone po pó³ roku po tym zdarzeniu, a przecie¿ wszystko by³o niemal jasne i dodatkowo nagrane przez okoliczne CCTV,- co œwiadczy ile potrzeba czasu nawet w miarê prostych sprawach ¿eby je wyjaœniÌ.
Nie chcĂŞ tu wystĂŞpowaĂŚ w roli adwokata diabÂła, ale do koĂąca dochodzenia i zbadania wszystkich okolicznoÂści jeszcze dÂługa droga, a jeÂżeli to co siĂŞ dzieje to wiĂŞcej niÂż tylko niedbalstwo Rosjan- to i tak siĂŞ nie dowiemy,- tak jak nie wiemy co siĂŞ staÂło na Gibraltarze, bo Anglicy utajnili dokumenty z tego okresu na kolejne 50 lat.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #43 : Maj 06, 2010, 18:24:52 »

To jest dobre: http://www.youtube.com/watch?v=n3TTVhhofoQ&feature=player_embedded
east
Gość
« Odpowiedz #44 : Maj 06, 2010, 20:50:44 »

Lucyna, to bezczelny monta¿ wypowiedzi z zupe³nie innego kontekstu i wydarzenia. Tak to mo¿na nagonkê zrobiÌ na ka¿dego. Wystarczy nagraÌ wypowiedzi jakieœ osoby na ró¿ne tematy, powycinaÌ je z kontekstu ,potem zmontowaÌ i podpi¹Ì pod jakieœ dramatyczne wydarzenie i nagle ka¿dy mo¿e staÌ siê terroryst¹ Al Kaidy. Chcia³byœ, aby to zrobiono Tobie ?
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #45 : Maj 07, 2010, 16:23:45 »

Jest taka mo¿liwoœÌ, ¿e film zosta³ zmontowany. A tutaj jeszcze coœ:
http://www.przyszloscwprzeszlosci.info/teraniejszo/73-teorie-spiskowe/1671-tragedia-w-smolesku-czas
http://www.przyszloscwprzeszlosci.info/teraniejszo/73-teorie-spiskowe/1651-zapach-likwidacji-czyli-dugie-rce-fsb

tutaj widaĂŚ lepiej:  http://www.youtube.com/watch?v=FEx7HL4H5yk&feature=player_embedded
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 19:54:21 wysłane przez Lucyna » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Maj 07, 2010, 21:03:09 »

Raz, Âże mĂłwiÂą Âże to montaÂż; dwa, Âże moÂżna jego sÂłowa zinterpretowaĂŚ na tysiÂąc sposobĂłw.
No ale w koĂącu przyjemny dreszczyk emocji byÂł - cel osiÂągniĂŞty Smutny

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #47 : Maj 12, 2010, 16:12:14 »

Na innym forum ,znalazÂłam takÂą informacjĂŞ :

Witam Wszystkich

Odczuwam wielki smutek.
DowiedziaÂłam siĂŞ dzisiaj, Âże zamordowano czÂłowieka, ktĂłry pierwszy sfilmowaÂł samolot po katastrofie.
Widocznie stanowiÂł zagroÂżenie.

W.

Czy ktoÂś coÂś wie na ten temat ? Nie ma zadnego odnoÂśnika w niezaleÂżnych mediach

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?PHPSESSID=07593112b2045416e3e4ed9d5c55b03a&topic=792.msg5569;topicseen#msg5569
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 16:13:55 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #48 : Maj 12, 2010, 18:56:51 »

padaÂła w mediach sucha informacja o tym morderstwie,-
co mnie ciekawi najpierw nikt nie wiedzia³ kto jest autorem tego filmu, a teraz ju¿ dowiadujemy siê ¿e on/ona nie ¿yje i sk¹d pewnoœÌ w³aœnie ¿e to ta konkretna osoba.
Dzisiaj juÂż mĂłwi siĂŞ o rozmowach prowadzonych przez tel. kom. do samego koĂąca lotu- co jak wiadomo jest niebezpieczne dla urzÂądzeĂą nawigacyjnych.
Na pewno nim skoĂączy siĂŞ Âśledztwo jeszcze nie jednego siĂŞ dowiemy o okolicznoÂściach tej tragedii, i lepiej o tym dyskutowaĂŚ na forach niÂż ciÂągle epatowaĂŚ sensacjami w TV co tylko rani rodziny ofiar tej katastrofy i jest juÂż tematem nr1 kampani prezydenckiej tak czy owak, choĂŚ wszyscy twierdzÂą Âże tak nie jest,-
có¿ za tania hipokryzja.

Pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Mobius
Gość
« Odpowiedz #49 : Maj 12, 2010, 19:49:56 »

Ta wiadomoœÌ okaza³a siê plotk¹ ,a autor filmu (Adriej Mendierej) ¿yje i ma siê dobrze,Wirtualne Media ju¿ sprostowa³y t¹ informacjê
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: