Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 05, 2025, 00:26:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zapalam znicz...  (Przeczytany 85737 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #25 : Październik 27, 2010, 13:22:24 »

Teraz sam moÂże zweryfikowaĂŚ swoje hipotezy, i juÂż wie w czym miaÂł racjĂŞ, a w czym ewentualnie nie...
Dla nas to jeszcze przed nami...
purattu
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 31, 2010, 12:30:28 »

mam jego wszystkie ksiazki
wlasnie sprawdzilam zmarl w tym miesiacu, jednak
ciekawe czy bedzie cos wydane po-smiertnie??
Betti
Gość
« Odpowiedz #27 : Listopad 30, 2010, 19:49:56 »

Gabriela Kownacka nie Âżyje
Gabriela Kownacka urodziÂła siĂŞ 25 maja 1952 roku we WrocÂławiu. W 1971 roku dostaÂła siĂŞ na wydziaÂł aktorski PWST w Warszawie. JuÂż na pierwszym roku studiĂłw zostaÂła obsadzona w roli Zosi w "Weselu" Andrzeja Wajdy. MogliÂśmy jÂą podziwiaĂŚ w 60 rolach Teatru Telewizji. ZagraÂła w ponad 40 spektaklach teatralnych w caÂłym kraju. GraÂła w takich filmach jak "TrĂŞdowata", "Kroniki wypadkĂłw miÂłosnych" czy "KillerĂłw 2-Ăłw" oraz w serialach telewizyjnych "Matki, Âżony i kochanki" czy "Rodzina zastĂŞpcza". UÂżyczaÂła swojego gÂłosu w filmach animowanych i grach komputerowych.

Od 2004 roku walczyÂła w rakiem piersi. Aktorka zmarÂła 30 listopada w Warszawie.

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #28 : Grudzień 03, 2010, 15:06:00 »

O PiĂŞkna Pani! - Gabrieli Kownackiej

O PiĂŞkna Pani, atÂłasowy gÂłosie
ciepÂło dobrych gestĂłw i rad

w cudze maski przebrana
w zabieganiu miĂŞdzy domem
a ekranem, i scenÂą takÂą
na szczĂŞÂście starÂą

darowa³aœ œwiatu pieœù ¿ycia
to nic, Âże z desek teatru i spoza szkÂła...

niesiemy Ci pamiĂŞĂŚ w podziĂŞce
i jakÂże bardzo zasmucone serca

A Ty o nas o PiĂŞkna Pani pamiĂŞtaj - Tam!

Smutny
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 17:15:39 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
purattu
Gość
« Odpowiedz #29 : Grudzień 03, 2010, 15:54:16 »

uwielbialam ta aktorke
dzieki jej kreacjom
dowiedzialam sie wiele o roznych..

leslie nielsen tez byl umarl

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #30 : Grudzień 30, 2010, 21:14:29 »

Bobby Farrell, wokalista Boney M nie Âżyje

Piosenkarz i tancerz Bobby Farrell, ktĂłry zdobyÂł sÂławĂŞ jako wokalista grupy Boney M, zmarÂł w czwartek w swoim pokoju hotelowym w Petersburgu. MiaÂł 61 lat. O Âśmierci artysty poinformowaÂł jego agent John Seine.

"W czwartek rano Farrella znaleziono martwego w ³ó¿ku w jego pokoju hotelowym" - powiedzia³ Seine agencji AFP. Dzieù wczeœniej artysta zgodnie z planem wyst¹pi³ w Petersburgu, jednak przed i po koncercie narzeka³ na problemy z oddychaniem" - doda³ Seine. Przyczyna œmierci Farrella na razie pozostaje nieznana.

Roberto Alfonso Farrell urodzi³ siê 6 paŸdziernika 1949 roku na karaibskiej wyspie Aruba. W wieku 15 lat zosta³ marynarzem i opuœci³ ojczyznê. Po kilku latach osiad³ w Niemczech gdzie wypatrzy³ go Frank Farian, który w tamtym okresie formowa³ Boney M. Wraz z Liz Mitchell, Marcia Barrett i Maizie Williams stanowi³ pierwszy sk³ad zespo³u. W 1980 roku zosta³ z niego wyrzucony. PóŸniej nagrywa³ i koncertowa³ pod szyldem Boney M, jednak nie w oficjalnym wcieleniu zespo³u.

Boney M to jeden z najwa¿niejszych zespo³ów dyskotekowych lat 70. na œwiecie. Popularnoœci¹ przewy¿sza³a ich tylko szwedzka ABBA. Klasykami gatunku s¹ takie kompozycje grupy, jak "Daddy Cool" czy "Rivers Of Babilon".

Zobacz wspomnieniowÂą galeriĂŞ zdjĂŞĂŚ artysty.

Bobby Farrell (fot. Getty Images)
http://muzyka.onet.pl/240928,0,0,74303,fotonews_detail.html

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #31 : Grudzień 30, 2010, 21:17:42 »

Niezapomniany...
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #32 : Grudzień 31, 2010, 00:00:32 »

To smutna wiadomoœÌ. PamiĂŞtam - jakby to byÂło wczoraj - tzw. prywatki w latach 80-tych. Boney M krĂłlowaÂło w muzyce puszczanej z magnetofonu marki Grundig ZK, a najwiĂŞkszÂą furorĂŞ robiÂł utwĂłr "Rasputin", gdzie Bobby dawaÂł niezÂłego czadu. Towarzycho goszczÂące w moim mieszkaniu tak szalaÂło, Âże cymbaÂł-sÂąsiad mieszkajÂący pode mnÂą wezwaÂł MilicjĂŞ  DuÂży uÂśmiech Mundurowi, stwierdziwszy, Âże wÂłaÂśnie obchodzĂŞ urodziny - zasalutowali i zÂłoÂżyli mi Âżyczenia. To byÂły mÂłode chÂłopaki, znajÂące siĂŞ na dobrej muzyce. Nie to, co sÂąsiad mruk  DuÂży uÂśmiech

ÂŻegnaj Bobby  PÂłacz
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #33 : Styczeń 03, 2011, 17:22:31 »

ZmarÂł znany brytyjski aktor
PoniedziaÂłek, 3 stycznia (11:16)
Pete Postlethwaite, znany brytyjski aktor, zmarÂł w niedzielĂŞ, 2 stycznia, w wieku 64 lat.

Artysta zmar³ we œnie w szpitalu Shropshire w Anglii po d³ugotrwa³ej chorobie - wyzna³ jeden z przyjació³ Postlethwaite'a telewizji Sky News.

lubiÂłem jego mroczne kreacje..

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #34 : Styczeń 07, 2011, 17:08:11 »

Dzisiaj odszed³ jeden z wielkich, a bardzo bliski mojemu sercu cz³owiek: Krzysztof Kolberger. Prawie do ostatnich chwil by³ na scenie. Ostatnio widzia³em go pod koniec listopada na scenie Teatru Narodowego. Tam siê spotkalismy po spektaklu i zd¹¿yliœmy jeszcze ze sob¹ po¿egnaÌ. Wiedzieliœmy...Jest mi trudno o tym pisaÌ teraz, gdy odszed³ jeden z najwiêkszych romantyków polskiego kina, radia (min. rola Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", Wajdy) i teatru.

Niech siĂŞ ÂświĂŞci Twoje sÂłowo! - Krzysztofowi Kolbergerowi.

Gdzie jesteÂś Przyjacielu mĂłj
jakie MistrzĂłw Twoich oblicza
jasne CiĂŞ teraz wiodÂą

poza zmaganie usilne i ten niewyobraÂżalny
zbyt ludzki, choĂŚ nieludzkim go zowiÂą bĂłl

dzier¿¹c s³owo na ustach do ostatnich dni i chwil
rozpalone pragnieniem nadziei i Âżycia

w nas  - tych samych dotykaÂłeÂś strun

niechaj ci Ziemia i Niebo lÂżejsze o wiele bĂŞdzie
za caÂłego siebie, coÂś we wszystkim darowaÂł nam

z Mickiewiczem po polach Elizejskim, SÂłowackim
i Janem PawÂłem pod rĂŞkĂŞ powĂŞdruj
wytyczajÂąc podobnym sobie

szlak do niebios bram...

Ps. Krzysiu, wybacz, tym razem podarowa³em Ci taki banalny wiersz, bo któ¿, któ¿ na ten moment móg³by zapisaÌ Tak Wielk¹ ŒmierÌ. Smutny

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80273,8914618.html?i=14

« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 14:04:46 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #35 : Styczeń 07, 2011, 20:40:00 »

W tej chwili na TVP Kultura znakomita adaptacja Romea i Julii Jerzego Gruzy. W g³ównej roli Krzysztof Kolberger i Bo¿ena Adamek
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #36 : Styczeń 07, 2011, 22:59:52 »

UwielbiaÂłam gdy recytowaÂł wiersze uwielbiaÂłam jego  gÂłos .Niedawno oglÂądaÂłam  wywiad z panem Krzysztofem ,chyba w TVN -religia.PowiedziaÂł Âże od dawna byÂł oswajany ze ÂśmierciÂą i Âże siĂŞ jej nie boi.
BĂŞdĂŞ o nim pamiĂŞtaĂŚ...........do usÂłyszenia PÂłacz

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Betti
Gość
« Odpowiedz #37 : Luty 07, 2011, 00:02:13 »

Gary Moore nie Âżyje

Gitarzysta i wokalista, Gary Moore, zmarÂł rankiem, 6 lutego. MiaÂł 58 lat. InformacjĂŞ o Âśmierci potwierdziÂł obecny menedÂżer Thin Lizzy, Adam Parson.
Sventer
Gość
« Odpowiedz #38 : Luty 07, 2011, 02:49:00 »

A kto to byÂł?
Betti
Gość
« Odpowiedz #39 : Luty 07, 2011, 09:09:27 »

W swojej karierze Moore nagraÂł ponad 20 albumĂłw, z ktĂłrych najwiĂŞkszym sukcesem okazaÂł siĂŞ "Still Got The Blues". W 2008 roku, powrĂłciÂł z pÂłytÂą "Bad for You Baby". Irlandczyk zwiÂązany byÂł teÂż z zespoÂłami Skid Row i Thin Lizzy.
http://www.youtube.com/watch?v=vrz00Rs7mbA&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=DgJnqAx5N9Y&feature=fvw
Sventer
Gość
« Odpowiedz #40 : Luty 07, 2011, 09:16:23 »

Jestem bardzo krytyczny i wybiĂłrczy co do muzyki, ale muszĂŞ pochwaliĂŚ tÂą "muzyczkĂŞ". Jako jeden z nie wielu artystĂłw starej daty chĂŞtnie go mogĂŞ sÂłuchaĂŚ. UÂśmiech
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #41 : Luty 07, 2011, 10:30:28 »

Elo !!

A ja i tak zawsze bĂŞdĂŞ   "Still got the blues"

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Betti
Gość
« Odpowiedz #42 : Luty 17, 2011, 23:18:00 »

IznĂłw zapalam znicz
Karin Stanek nie Âżyje
Karin Stanek - jedna z najpopularniejszych piosenkarek lat 60., znana m.in. z piosenek "Jedziemy autostopem" i "ChÂłopiec z gitarÂą" - zmarÂła we wtorek w jednym z niemieckich szpitali.

InformacjĂŞ o Âśmierci Karin Stanek podaÂło w czwartek Polskie Radio.

Piosenkarka chorowaÂła na zapalenie pÂłuc, zmarÂła po trzytygodniowym pobycie w szpitalu w Niemczech, gdzie mieszkaÂła od 1976 roku.

Karin Stanek urodziÂła siĂŞ 18 sierpnia 1943 (lub 1946) roku w Bytomiu w rodzinie gĂłrniczej. Na scenie zadebiutowaÂła w 1962 roku piosenkÂą "Jimmy Joe". W tym samym roku, po zwyciĂŞstwie odniesionym w konkursie "Czerwono-Czarni szukajÂą mÂłodych talentĂłw" w Zabrzu i Krakowie, zostaÂła wokalistkÂą grupy. WystĂŞpowaÂła z niÂą do roku 1969.

W latach 60. wraz z grup¹ odnosi³a sukcesy na festiwalach w Sopocie i w Opolu, gdzie zosta³a wyró¿niona m.in. za wykonanie piosenek "Jedziemy autostopem" i "Ch³opiec z gitar¹".

Po odejÂściu z zespoÂłu Czerwono-Czarnych wystĂŞpowaÂła solo, a takÂże z grupami: The Samuels, Aryston, Inni oraz Schemat.

WylansowaÂła m.in. takie przeboje jak: "Malowana lala", "Tato, kup mi dÂżinsy", "Trzysta tysiĂŞcy gitar".

Marian Lichtman - czÂłonek zespoÂłu "Trubadurzy" - powiedziaÂł o niej, Âże byÂła "pierwszÂą polskÂą rokendrolĂłwÂą", "polskÂą Suzi Quatro lat 60.".
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #43 : Luty 18, 2011, 12:18:45 »

I ja zapalam rowniez.Dzieki, Karin,za Twoje dynamiczne,"rokendrolowe"przeboje, przy ktorych nieraz sie
dobrze bawilem.Rest in Peace.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #44 : Luty 18, 2011, 13:16:01 »

Ja tez zapalam znicz, bylas piosenkarka mojego dziecinstwa i mlodosci. Sa momenty ze i teraz nuce  twoje piosenki.
Spoczywaj w spokoju.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #45 : Luty 18, 2011, 13:23:43 »

Karin Stanek

chÂłopiec z gitarÂą* byÂł i bĂŞdzie dla mnie parÂą
choĂŚ stopem, to jednak autostradÂą do gwiazd
skÂąd znowu z czadem zaÂśpiewam Wam ja!

tam Rysiek Riedel, PopÂławski Jasio i Majdaniec Helenka
szykujÂą mi ucztĂŞ, Âże kaÂżda na Ziemi zupeÂłnie wymiĂŞka
i nie jest to Âżaden cud, gdy jako pierwszy wita mnie Tadzio MrĂłz!

"trzysta tysiĂŞcy"* gitar i serafinĂłw rzÂąd
chÂłopaki, dziewczyny, to jest dopiero auto stop*!

wiĂŞc do gĂłry gÂłowa  i po mnie nie pÂłaczcie  juÂż wiĂŞcej
do rĂŞki gitar weÂźcie parĂŞ tysiĂŞcy...

i na chwa³ê Panu w niebiesiech zagrajcie
jak bĂŞdzie potem, juÂż wiĂŞcej siĂŞ nie lĂŞkajcie!

choĂŚ malowana lala*, gdy dobra i mÂądra
to w jego chĂłrze zapewnione miejsce masz
zwÂłaszcza gdy z Âżyciem w fair play grasz

a dla mnie chÂłopiec z gitarÂą -
byÂł i bĂŞdzie zawsze wymarzonÂą parÂą...

w rytmie rock and rolla dwa moje czarne warkocze
i nie waÂżne, co bĂŞdzie potem...

w rytmie rock and rolla dwa moje czarne warkocze
i nie waÂżne co bĂŞdzie potem*!

* tytuÂły i fragmenty tekstĂłw piosenek w wyk. Karin Stanek

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 12:21:02 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #46 : Marzec 03, 2011, 10:53:24 »

Nie Âżyje Irena Kwiatkowska. ZmarÂła w czwartek nad ranem w wieku 98 lat - poinformowaÂł portal tvn24.pl Dom ArtystĂłw WeteranĂłw Scen Polskich w Skolimowie, w ktĂłrym mieszkaÂła aktorka.

kobieta pracujÂąca- szkoda..

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kiara
Gość
« Odpowiedz #47 : Marzec 03, 2011, 10:57:51 »

Wspania³a kobieta , piêkna osobowoœÌ , dzielna rozsiewaj¹ca piêkno i harmoniê.

Niech sen ukoi jej smutki , da zrozumienie rozterkom.
A póŸniej niech wraca jeszcze piĂŞkniejszÂą postaciom , ktĂłra obdaruje nas  radoÂściom , miÂłoÂściom i  mÂądroÂściom.

(*) (*) (*)

Kiara
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 10:59:19 wysłane przez Kiara » Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #48 : Marzec 03, 2011, 11:00:06 »

BĂŞdzie nam jej brakowaÂło
i tak odchodzÂą wszyscy sÂławni
98lat to Âładny wiek

greta
Gość
« Odpowiedz #49 : Marzec 03, 2011, 11:37:19 »