chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« : Kwiecień 13, 2010, 18:12:17 » |
|
WyraŸcie proszê swoje opinie na ten temat . W³aœciwie ju¿ postanowione ¿e para prezydecka spocznie na Wawelu .Jestem w szkoku .  Z ca³ym szacunkiem dla ,ale to nie jest miejsce dla prezydenta. Wawel jest dla królów ,miejscem dla prezydentów jest Warszawa. Jest jeszcze jedna sprawa która mnie dziwi ,dlaczego ludzie na kolanach oddaj¹ im czeœÌ ? czy to byli bogowie ? Moim zdaniem wystarczy³oby stanaÌ przed trumn¹ i w ciszy pochyliÌ g³owê. edit; dlaczego Dziwisz na to pozwoli³ ? Katedra na Wawelu nie jest w³asnoœci¹ koœcio³a ,jest w³asnoœci¹ Narodu Polskiego.Nawet biskup Pieronek jest temu przeciwny http://fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/news/bp-pieronek-z-dystansem-do-pochowku-na-wawelu,1464334
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 18:22:22 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
zuza
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2010, 18:17:50 » |
|
Jestem zszokowana tak¹ decyzj¹; miejsce dla prezydenta i jego ma³¿onki jest w stolicy, a nie przy królach Polski  Te¿ nie rozumiem dlaczego oddaj¹ ho³d cia³om...
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2010, 18:53:36 » |
|
dla mnie to nie ma znaczenia, tz nie przeszkadza mi to, Dziwisz ma w tym przypadku decydujacy glos?, pozatym byly to takie a nie inny okolicznosci, i jezeli to ma cos zmienic lepiej ze nie bedzie to zwykly pogrzeb, pozatym Bog tak chcial, zgineli przed swietem Milosierdzia Bozego..
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2010, 18:55:40 » |
|
TeÂż nie rozumiem dlaczego oddajÂą hoÂłd ciaÂłom...
Bo myÂślÂą, Âże sÂą ciaÂłami. Gdyby wiedzieli kim lub czym jest ''duch'', ''dusza'', czyli pole energii ÂświadomoÂści, to by oddawali hoÂłd temu co prawdziwe, wieczne i nieskoĂączone, a tymczasem skoro o tym nie wiedzÂą, to... robiÂą tylko to - co wiedzÂą.... 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 18:58:39 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2010, 19:15:59 » |
|
Decyzja Âżeby nie chowaĂŚ na Wawelu nikogo urodzonego po IIWÂŚ. powinna byĂŚ juÂż dawno temu postanowiona, z drugiej strony czy to na prawdĂŞ ma istotne znaczenie? Wszyscy powyÂżej majÂą racjĂŞ w tym wzglĂŞdzie.
Pozdr.
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
bond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2010, 19:36:20 » |
|
Channel: Katedra na Wawelu nie jest w³asnoœci¹ koœcio³a ,jest w³asnoœci¹ Narodu Polskiego.Nawet biskup Pieronek jest temu przeciwny Koœció³ jest w Polsce w³adz¹ i ma nawet w³adzê nad politykami. Uczucia niewierz¹cych, wyznawców innych religii nie licz¹ siê zupe³nie. I nic siê nigdy nie zmieni, nie za naszego ¿ycia. Podjêta decyzja jest decyzj¹ polityczn¹. Polityka nie obchodzi ¿a³oby. Ktos zbije kapita³ na œmierci Prezydenta, np robi¹c z niego wrêcz mitycznego boga, niestety....
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2010, 19:41:05 » |
|
PodjĂŞta decyzja jest decyzjÂą politycznÂą. Polityka nie obchodzi ÂżaÂłoby. Ktos zbije kapitaÂł na Âśmierci Prezydenta, np robiÂąc z niego wrĂŞcz mitycznego boga, niestety.... Tak teÂż wÂłaÂśnie myÂślĂŞ bond i nawet podejrzewam kto  J.K. czyÂż nie 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
bond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2010, 19:47:37 » |
|
A ja bardzo chciaÂłabym wierzyĂŚ, Âże coÂś siĂŞ zmieni, Âże zacznÂą rozsÂądnie rzÂądziĂŚ, przestanÂą siĂŞ nawzajem obrzucaĂŚ bÂłotem. WidziaÂłam dziÂś JK w telewizji, bardzo Âźle wyglÂądaÂł. MoÂże on tez siĂŞ zmieni, takie wydarzenia kaÂżdego mogÂą zmieniĂŚ...
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2010, 20:00:48 » |
|
Dla mnie Prezydent Kaczyùski jest bohaterem narodu. Wiêc bez g³upiego gadania,¿e to kleru robota... Uwa¿am,¿e nale¿y Mu siê poœmiertnie takie wyró¿nienie, gdy¿ tylko On, tak do koùca pcha³ prawdê Narodu Polskiego-Katynia, by pokazaÌ zak³amanie i dezinformacjê. A zap³acili najwy¿sz¹ cenê. Ale i ostatecznie decyzja nale¿a³a do Jego brata Jarka, wiêc skoro byli bliŸniakami, te¿ tak i dzia³ali. Dzia³a³. Zapytajcie Pani Marty, gdzie by chcia³a pochowaÌ rodziców. Gor¹co Jej wspó³czujê trac¹c obu rodziców. 
|
|
|
|
|
|
|
bond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2010, 20:28:48 » |
|
Nikt nie mĂłwi komandosie, Âże to kleru robota. Nikt 'gÂłupio nie gada', kaÂżdy wyraÂża swoje poglÂądy. KaÂżdy ma swoich bohaterĂłw i autorytety. OsobiÂście bardzo podziwiam p. Mazowieckiego. http://www.panoramainternetu.pl/articles/pap_swiat/398156/T-Mazowiecki-uhonorowany-zostal-medalem-Srebrenica-1995.htmli nie tylko jego. KtoÂś napisaÂł,Âże pani Marta KaczyĂąska jest symbolem tej tragedii-straciÂła i ojca i matkĂŞ. I musi tÂą tregediĂŞ przeÂżywaĂŚ publicznie. Straszne. Co do Wawelu, ktoÂś w mediach zasugerowaÂł ,Âże na wybĂłr miejsca mĂłgÂł mieĂŚ wpÂływ jego urok. (Jest co pokazaĂŚ goÂściom zagranicznym). ByÂłby to pÂłytki powĂłd.
|
|
|
|
|
|
|
arlson
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2010, 20:41:35 » |
|
A zastanawialiœcie siê nad powtórzeniem siê sytuacji z pogrzebu Piu³sudzkiego? Oczywiœcie, mam nadziejê, ¿e was nie ura¿ê tym porównaniem, ale Polska jest teraz bardzo poruszona t¹ tragedi¹ i mo¿e nast¹pi coœ podobnego do uaktywnienia czakramu wawelskiego z 1935 roku. Pewnie to przypadek, ale pogrzeb Piu³sudzkiego odby³ siê 18 maja, ten jest planowany na 18 kwietnia...
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2010, 20:43:32 » |
|
Mo¿liwe, ¿e to mo¿e byÌ te¿ wi¹¿¹ce.
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2010, 21:13:49 » |
|
Witam wszystkich, mam nadziejê, ¿e was nie ura¿ê tym porównaniem, ale Polska jest teraz bardzo poruszona t¹ tragedi¹ i mo¿e nast¹pi coœ podobnego do uaktywnienia czakramu wawelskiego z 1935 roku. dzieje sie wiele i moze dziac wiêcej jesli tylko nie zlozymy przyszlosci w rece litosciwego ale ujmiemy we wlasne. Rozwaza sie powaznie "rozne mozliwosci " co dobrze odzwierciedla odezwa Artura Nicponia z salonu24, ktora pozwole sobie tu wstawic: U progu nowej ery / Artur Nicpoù/
Czytam sobie, co tam ludzkoœÌ pisze o obecnej tragedii. Obecnej, bo sam pierwszy akt, czyli tragiczna œmierÌ tylu wysokich rang¹ ludzi w paùstwie, to w³aœnie tylko pierwszy akt tej rozpoczynaj¹cej siê sztuki. I póki co zapowiada siê na tragediê.
O tym, o czym piszÂą juÂż w sumie wszyscy, poza RudeckÂą- KalinowskÂą, czyli Âże szybcy chÂłopcy z PeÂłO wchodzÂą wÂłaÂśnie w instytucje i czym to grozi dla paĂąstwa NA DZIÂŚ- o tym pisaĂŚ nie zamierzam, bo to jest jasne i z tym siĂŞ nie da juÂż nic zrobiĂŚ. Owszem, zbojom na rĂŞce patrzeĂŚ i drzeĂŚ siĂŞ wniebogÂłosy- to moÂżna, ale umĂłwmy siĂŞ, Âże niewiele to da i wszyscy o tym wiedzÂą, racja?
Warto jednak pomyÂśleĂŚ o czymÂś odrobinĂŞ bardziej dÂługofalowym.
Na naszych oczach tworzy siĂŞ wÂłaÂśnie mit dobrego Pana Prezydenta. CiepÂłego i mÂądrego czÂłowieka, Âżarliwego patrioty, czÂłowieka znanego i lubianego w Âświecie, powaÂżanego i szanowanego nawet przez wrogow. I ten wspaniaÂły czÂłowiek, o ktorym nawet Adam Michnik wypowiada siĂŞ w samych superlatywach DZIÂŚ i sam siĂŞ oskarÂża, Âże nie zawsze byÂł sprawiedliwy dla dobrego Pana Prezydenta. O zatroskanych minach funkcjonariuszy dziennikarzy walterowni wspominaĂŚ szkoda.
I ten wspaniaÂły czÂłowiek ginie w sposob tragiczny, w symboliczny dzieĂą, w symbolicznym miejscu rowno 5 lat po wzruszajÂącej Âśmierci Jana “santo subito” PawÂła II. NajwiĂŞkszego Polaka, jakiego wydaÂła ta ziemia.
I to jest ten sam KaczyĂąski, ktory jeszcze wczoraj byÂł kartoflem i irasiadem, za ktorego musieliÂśmy sie wstydzic za granica.
JeÂśli odrzeĂŚ sytuacjĂŞ z czegoÂś, co nazywamy czÂłowieczeĂąstwem, to wyglÂąda to wÂłaÂśnie tak.
Na naszych oczach tworzy siĂŞ bardzo silny mit.
Juz drugi.
Jest juÂż ÂŚwiĂŞty, jest Dobry Krol, brakuje Wiernego Rycerza, ktory ginie zdradzony przez wrogow.
JeÂśli w przeciÂągu najbliÂższych kilku lat pojawi siĂŞ jakaÂś tragedia, ktora wyÂłoni z siebie tĂŞ trzeciÂą, mitologicznÂą postaĂŚ, to Polska wybuchnie.
S¹ to wszak te g³owne trzy mity formuj¹ce. ŒwiêtoœÌ, Majestat i WiernoœÌ.
Spo³ecznoœÌ, ktora ¿yje takimi trzema mitycznymi herosami, wchodzi na œcie¿kê kulturowej ekspansji.
W sumie staje siĂŞ nie do zatrzymania.
Zw³aszcza, jeœli tê trojcê dope³ni Kobieta- Mi³oœÌ Pokonuj¹ca SmierÌ.
I tak sobie o tym myÂślĂŞ i przypomina mi siĂŞ, co dziÂś powiedziaÂł w tivi kardynaÂł Dziwisz.
A powiedziaÂł mniej wiĂŞcej tak, Âże tak to juÂż Pan Bog nasze ÂścieÂżki plecie, Âże z kaÂżdego cierpienia wyrasta jakieÂś dobro. ÂŻe poniesiony bol wydaje dobre owoce.
Bardzo mÂądrze powiedziaÂł kardynaÂł Dziwisz. Bo tak mi sie zdaje, Âże klechy trochĂŞ ten aspekt ostatnio maÂło akcentujÂą.
Na moje oko powinien jeszcze dodaÌ, ¿e samo siê nie wyroœnie i o zasiane ziarno, choÌby nie wiem jak kolczaste, trzeba zadbaÌ, ¿eby wyda³o owoce. Obawiam siê, ¿e ludziom mo¿e przyjœÌ do g³owy, ¿e teraz to juz na nas, za poniesione straty, sama sp³ynie jakaœ Bo¿a ³aska i bêdziemy ¿yÌ d³ugo i szczêœliwie a zêby nam nie bêd¹ œmierdzieÌ, mimo ¿e ich nie myjemy i nie chodzimy do dentysty.
Mo¿na jednak powiedzieÌ, ¿e proroctwa wspieraj¹ kardyna³a Dziwisza, bo na naszych oczach mit zaczyna rosn¹Ì i wzmacnia siê wzajemnie z mitem piêÌ lat starszym.
I muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże jak myÂślĂŞ o tym cholernym Kaczorku, ktory juÂż nie Âżyje, rozszarpany na kawaÂłki, to jakoÂś mi lepiej, gdy widzĂŞ, jak pozytywnym ÂświatÂłem otaczana jest Jego postaĂŚ i jak sie tu w ludziach zaczyna rodziĂŚ coÂś fajnego. Takiego, Âże jak juÂż opadnÂą ludziom emocje, to jeÂśli w Âśrodku, w czÂłowieku, zostanie chociaÂż 1% tego dobra, to juÂż jest git.
Ech, ten Lechu. Praktycznie nie zgadza³em siê z nim w niczym. Konkretnie jeœli chodzi o nasze podworko, bo kierunek jagielloùski uwa¿a³em zawsze za ten sensowny i jedyny w³aœciwy dla Polski. Natomiast tu, w Polsce, to wkurza³ mnie jak cholera. A jednak lubi³em tego lekko safandu³owatego faceta. Mia³em jakieœ takie poczucie, ¿e to jest goœÌ, ktory mo¿e i ma w g³owie wszystko inaczej pouk³adane ni¿ ja czy ty, ale nigdy ciê œwiadomie nie skrzywdzi.
SpotkaliÂśmy siĂŞ dziÂś pod KatedrÂą.
To jest przepiĂŞĸny budynek. Ludzie dziÂś nawet nie potrafiÂą doceniĂŚ absolutnego piĂŞkna takiej budowli.
W sumie nawet nie wiem ile nas siĂŞ zebraÂło. KilkadziesiÂąt osob. MoÂże z 60. MoÂże z 70. CiĂŞÂżko wyczuĂŚ. I tÂą grupkÂą poszliÂśmy sobie, jak juÂż sie ludzie pomodlili i pozapalali znicze, do rynku. Tzn. via koÂścioÂł uniwersytecki. Na rynku zaczĂŞli zbieraĂŚ siĂŞ ludzie. Na telebimie szÂło caÂły czas online. A ludzie czekali na mszĂŞ w koÂściele garnizonowym.
I to byÂło niesamowite, jak o 18 zaczĂŞÂła siĂŞ msza a ludzie ciagnĂŞli siĂŞ od pierwszej Âławki przed oÂłtarzem po fontannĂŞ na rynku.
Ro¿ni ludzie tam byli. I by³a m³oda dziewczyna, ktora przyturla³a na inwalidzkim wozku jak¹œ starsz¹ pani¹. I by³y ma³¿eùstwa z dzieÌmi, i by³ taki koleœ, z dziwnie popodgalanymi w³osami i kolczykami w brwiach. Cholera, ciê¿ko zobaczyÌ gdziekolwiek w Polsce ludzi w takiej roznorodnoœci w jednym miejscu. To by³o œwietne widzieÌ tych wszystkich ludzi tam, razem. Na zimnie, bo o 18 w tych uliczkach woko³ rynku targa nieŸle o tej porze roku. Ci ludzie nie siedzieli przed telewizorami i trochê tanio siê wzruszali. I to by³o piêkne.
Z dzisiejszych rozmow z ludÂźmi wychodzi mi, Âże nie ma siĂŞ co pieprzyĂŚ w taĂącu, tylko mus zapisywaĂŚ siĂŞ do PiS.
Sytuacja jest bowiem taka, Âże partia zagranicy uzyskaÂła dziÂś peÂłniĂŞ wÂładzy w paĂąstwie, a jedyna opozycja, ktora moÂże siĂŞ temu przeciwstawiĂŚ zostaÂła zdziesiÂątkowana. Tak, chodzi mi teÂż o SzmajdziĂąskiego. Tak, najbardziej na myÂśli mam PiS.
Nie, nie twierdzê, ¿e Bronio Komorowszczak zestrzeli³ prezydencki samolot, ¿eby zdobyÌ wgl¹d do aneksu z rozwi¹zania WSI, albo ¿e Donek str¹ci³ ten samolot, ¿eby buchn¹Ì 4 grube baùki z eNBePu.
ChoĂŚ nie wierzĂŞ w przypadki. ZwÂłaszcza takie.
WracajÂąc do PiS i zapisywania siĂŞ. Polska stoi w tej chwili w obliczu najpowaÂżniejszego politycznego zagroÂżenia jakie w ogole moÂżemy sobie wyobraziĂŚ. Stanie bezczynnie w tej sytuacji jest zwykÂła zbrodniÂą. I nie ma co krĂŞciĂŚ noskiem, Âże PiS to czy tamto. Jest takie, jakie jest, bo nas tam nie ma! JakbyÂśmy byli, to by byÂło takie, jakim byÂśmy je na swoj obraz i podobieĂąstwo uformowali. Jasne, na wejÂściu gowno tam bĂŞdziemy mieli do powiedzenia. No ale taki lajf, frycowe zawsze musi byĂŚ na starcie. Kto odpadnie, temu kopa.
Jest jednak w Polsce sporo takich osob, choÌby i internautow, prowadz¹cych wirtualne wojny, ktorzy œmia³o mog¹ zaj¹Ì siê czymœ bardziej realnym i zamiast siê spieraÌ z lewackimi pojebami, albo wyrzekaÌ na to, ¿e nie ma w Polsce porz¹dnej prawicy, mog¹ wejœÌ w gotowe struktury organizacyjne i pokazaÌ w dzia³aniu na ile autentycznie s¹ zainteresowani Polsk¹. Mog¹ j¹ na prawdê zmieniaÌ.
WiĂŞc nie ma siĂŞ co szczypaĂŚ, tylko kaÂżdy w miarĂŞ przytomny niech w poniedziaÂłek uderza do najbliÂższej placowki PiSu i niech zgÂłasza swojÂą kandydaturĂŞ i niech siĂŞ dostanie. Bo to ponoĂŚ nie jest tak prĂŞdko, jak w kole wĂŞdkarskim.
Ale na prawdĂŞ w poniedziaÂłek, a nie “siĂŞ zobaczy”. Bo siĂŞ gowno zobaczy. W poniedziaÂłek rura do najbliÂższej siedziby PiSu i wstĂŞpujemy.
Bo moÂżna sobie temat zlaĂŚ ckliwymi wspominkami o dobrym Panu Prezydencie i trochĂŞ siĂŞ powzruszaĂŚ, ale moÂżna teÂż zrobiĂŚ coÂś prawdziwego. I cokolwiek zostanie zrobione, choĂŚby drobnostki, to juÂż i tak wiĂŞcej, niÂż jakby nie zrobione byÂło nic.
Jak to napisa³ Jarecki- historia przyspieszy³a i raptownie weszliœmy, jako narod, jako wspolnota w wiek mêski. Tzn. powinniœmy weù wst¹piÌ, bo inaczej zostaniemy ju¿ na zawsze dzieÌmi i co jeœÌ, jak siê ubieraÌ, z kim siê spotykaÌ, co czytaÌ, do jakiej pracy iœÌ, paliÌ czy nie paliÌ, zapinaÌ siê w pasy, czy nie, ubezpieczaÌ czy nie itd- o tym wszystkim bêd¹ decydowali ci, ktorzy w wiek mêski weszli. Te narody i ich si³y.
DziÂś mamy przetrzebionÂą klasĂŞ politycznÂą i zwÂłaszcza po stronie rzÂądowej skÂładajÂącÂą siĂŞ z praktycznie samych durniow, ludzi klasy szkolnego ciecia. A po stronie opozycji ci najlepsi wÂłaÂśnie zostali zabrani do lepszego Âświata. Albo do gorszego, jak zapewne Jaruga Nowacka, znana fanka aborcji. ZresztÂą, nie mnie o tym wyrokowaĂŚ.
W ka¿dym razie- nasza klasa polityczna ponios³a dotkliwy uszczerbek i zwyczajnie musi byÌ zasilona œwie¿¹ krwi¹. ¯eby ci ni¿szego szczebla mogli sensownie zaj¹Ì miejsca swoich zmar³ych kolegow, to musi byÌ ciœnienie pod nimi, ktore ich na wy¿szych grzêdach umocuje. Inaczej to bêdzie wydmuszka.
ZaciÂąg do Platfusiarni, czy postkomuchow nie wchodzi w rachubĂŞ ze wzglĂŞdow choĂŚby estetycznych. O innych nie ma co wiĂŞc nawet mowiĂŚ.
Pozostaje tak na prawdĂŞ ten zdziesiÂątkowany PiS. W dodatku jakoÂś tam przecieÂż prawicowy, mimo oczywistych mankamentĂłw.
Z tego co wiem Jarecki siĂŞ zapisuje. Ja w poniedziaÂłek zasuwam do Sycowa i zgÂłaszam akces. W poniedziaÂłek teÂż, we WrocÂławiu, szykuje siĂŞ spora grupka ludzi, ktorzy uczestniczyli dziÂś w marszu i mszy w koÂściele garnizonowym. SzykujÂą siĂŞ zgÂłosiĂŚ siĂŞ do wrocÂławskiego PiS.
WiĂŞc i ty, czytelniku tego mojego skromnego pamiĂŞtniczka, o ile nie jesteÂś jakimÂś lewackim Âświrem, czy fanem Platfusiarni, zastanĂłw siĂŞ, jakÂą PolskĂŞ chcesz zostawiĂŚ swoim dzieciom?
Kto ma tÂą ziemiÂą rzÂądziĂŚ i jak te rzÂądy majÂą wyglÂądaĂŚ? Jaki ma byĂŚ los twoich dzieci i czy zostawisz go w rĂŞkach tych, ktorzy majÂą pĂŞd do instytucji choĂŚby i brodzÂąc w nieostygÂłych trupach?
ZastanĂłw siĂŞ i zrĂłb to, co zrobiĂŚ powinieneÂś. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2010, 21:53:52 » |
|
Kraków: Protest przeciwko pochówkowi na Wawelu 1 godz. 55 minut temu Aktualizacja: 28 minut temu Wiêcej na temat: Lech Kaczyùski nie ¿yje Kilkaset osób protestowa³o w Krakowie przeciwko pochówkowi Lecha Kaczyùskiego na Wawelu. Protestuj¹cy zgromadzili siê na ulicy Franciszkaùskiej, naprzeciwko "okna papieskiego" w budynku kurii. "Nie na Wawel!", "Pow¹zki!", "Kraków mówi nie!", "Zostaù w Warszawie!" - skandowali demonstranci. Na transparencie wywiesili has³o: "Czy na pewno godzien królów?". "Lech Kaczyùski nie by³ królem!" - wo³ali i zwo³ywali siê na nastêpny dzieù: "Jutro o 20!". - Uwa¿am ¿e to jest jedyna szansa, ¿eby pokazaÌ swój sprzeciw wobec decyzji, która moim zdaniem zosta³a mimo wszystko podjêta wbrew woli krakowian i wiêkszoœci narodu - mówi³a o swoim udziale w demonstracji uczennica krakowskiego liceum Martyna. - Uwa¿am, ¿e to nies³uszna decyzja, bo na Wawelu mieszcz¹ siê groby naszych królów - doda³a. - Najwiêksz¹ krzywdê, jak¹ w tej chwili mo¿na zrobiÌ tragicznie zmar³emu œwiêtej pamiêci prezydentowi, to w³aœnie pochowaÌ go na Wawelu. Zaszczyt, który jest przesadny, i tak w kuriozalny sposób niezas³u¿ony, obróci siê w tej chwili w œmiesznoœÌ. Domyœlam siê, ¿e to jest jakaœ cyniczna kalkulacja polityczna, która zrobi zmar³emu straszn¹ krzywdê - mówi³ uczestnicz¹cy w demonstracji Micha³, mieszkaniec Krakowa. - Nie tak siê artyku³uje swoje zdanie, wykrzykuj¹c pod oknem kardyna³a - mówi³ z kolei student Kuba. Wed³ug niego, "Œwi¹tynia Opatrznoœci Bo¿ej mog³aby siê staÌ naszym nowym narodowym mauzoleum i pochówek prezydenta móg³by siê staÌ okazj¹ do podwy¿szenia rangi tej œwi¹tyni". - To profanacja. Prezydent nie zas³u¿y³, by byÌ pochowany na Wawelu, ca³y czas omija³ Kraków, podobnie jak jego brat. Nic dla Krakowa nie zrobi³, nic dla Polski nie zrobi³ - mówi³ mê¿czyzna, który przedstawi³ siê jako krakowski stomatolog. - To jest te¿ problem natury paùstwowej, takie rzeczy uzgadnia siê kilka lat, musi byÌ zgoda narodu, a nie dwóch osób - twierdzi³. Na Franciszkaùskiej pojawili siê równie¿ zwolennicy pochówku. "Ateiœci rêce precz od kardyna³a" - widnia³o na przyniesionym przez nich transparencie. - Hipokryci! Jeszcze wam ³zy nie wysch³y, jeszcze znicze siê nie wypali³y! - krzycza³ do protestuj¹cych m³ody mê¿czyzna. Demonstranci twierdzili, ¿e o proteœcie dowiedzieli siê z internetu i mediów. Wed³ug danych krakowskiej policji w demonstracji uczestniczy³o oko³o 400 osób. http://fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/news/krakow-protest-przeciwko-pochowkowi-na-wawelu,1464388,6911Ocenê pozostawiam wam
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2010, 09:14:57 » |
|
I w tym przypadku wychodzi nam niestety sloma z butow.Jeszcze,tak naprawde,nic sie nie zaczelo,a juz zlosc,gniew,protesty.Osobiscie uwazam,ze Panstwo Kaczynscy powinni spoczac w Warszawie,naszej stolicy.Tam mieszkali,mieli rodzine,czuli sie tam dobrze.Oczywiscie,ktos powie,ze to Prezydent i Prezydentowa,tak,zgadza sie,ale to byli po prostu zwykli ludzie.Na pewno nie chcieliby aby robiono na ich temat szum,niepotrzebny zreszta.Zjednoczmy sie wszyscy,ale w dobrej wierze,wszyscy razem .
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 14, 2010, 09:45:07 » |
|
Nie mam nic przeciwko pochowkowi na Wawelu. Dla kogo wspolczesnie jest Wawel? Wlasnie dla takich ludzi , ktorzy reprezetuja narod , z jego wyboru swiadomego. Monarchia juz sie dawno temu skonczyla. Ale to najblizsza rodzina powinna zdecydowac o miejscu pochowku i to powinno byc uszanowane mimo wszystko. Kogo boli iz byli to zwykli ludzie? Kto chce umniejszyc ich wszpolczesna range? Czyzby jakies kompleksy obudzily sie w ludziach? Linnie dynastyczne to przeszlosc , a przynajmniej w naszym przypadku. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
bond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 14, 2010, 10:54:41 » |
|
Warszawa jest równie dobrym miejscem. Rozmawia³am dziœ o tym z kolegami/kole¿ankami w pracy i pad³o stwierdzenie, ¿e wybór Krakowa to wyraz pychy. Prezydent i jego ¿ona byli ludŸmi skromnymi, uczciwymi, nie potrzebowali siê wywy¿szaÌ, lansowaÌ w amerykaùskim stylu. Nie musz¹ spoczywaÌ z królami. Poza tym, mieszkaùcy Warszawy CHC¥ by on spocz¹³ w Warszawie. W-wa du¿o zawdziêcza LK. Ale nasze dyskusje to 'musztarda po obiedzie'. Nikt ju¿ nie zmieni miejsca pochówku z powodu niezgody w narodzie. Kto s³ucha narodu???    Teraz najwa¿niejsi s¹ zagraniczni goœcie bo to rewelacyjna okazja dla wielu by siê polansowaÌ. Przepraszam za ironie. Mi pozosta³ niesmak.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 14, 2010, 11:20:26 » |
|
to już "musztarda po obiedzie" skoro i Obama i Miedwiediew potwierdzili uczestnictwo na Wawelu. teraz zmieniając plany- to byłby dopiero skandal..
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 11:21:30 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
bond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 14, 2010, 11:28:50 » |
|
Rozumiem,Âże Prezydent nie okreÂśliÂł swojej woli co do pogrzebu. Wiele ludzi tak robi, tzn mĂłwiÂą rodzinie, jak, gdzie chca byĂŚ pochowani. Wiele razy wspominaÂłam rodzinie, Âże chcĂŞ byĂŚ spalona i rozrzucona w ukochanych gĂłrach. SÂłyszaÂłam ,Âże to nielegalne. Wbrew pozorowm 'Âżyciowe pytanie': czy myÂśleliÂście o tym, jak, gdzie?
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 14, 2010, 12:00:29 » |
|
Rozumiem,że Prezydent nie określił swojej woli co do pogrzebu. Wiele ludzi tak robi, tzn mówią rodzinie, jak, gdzie chca być pochowani. Wiele razy wspominałam rodzinie, że chcę być spalona i rozrzucona w ukochanych górach. Słyszałam ,że to nielegalne. Wbrew pozorowm 'życiowe pytanie': czy myśleliście o tym, jak, gdzie?
prawo podobno ma się zmienić odnośnie kremacji i miejsca przechowywania urny/rozrzucenia popiołów,- osobiście na pewno chcę być spopielony, ale nie zdecydowałem jeszcze co reszty..
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 12:00:55 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 14, 2010, 12:43:55 » |
|
Podjêta decyzja jest decyzj¹ polityczn¹. Polityka nie obchodzi ¿a³oby. Ktos zbije kapita³ na œmierci Prezydenta, np robi¹c z niego wrêcz mitycznego boga, niestety.... Tak te¿ w³aœnie myœlê bond i nawet podejrzewam kto  J.K. czy¿ nie  Tak wiele osób robi z tego pochówku politykê ... Bo co by siê okaza³o, gdyby to Prezydent wyda³ rozkaz wtedy pilotowi l¹dowania na lotnisku ? A tak to mamy Wawel i w imiê " wielkiej prawdy historycznej" wszelkie inne insynuacje zgasn¹. Z jednej strony to podzieli naród, ale z drugiej strony zjednoczy wiêzi PONAD narodami. Patrzcie, ¿e Miedwiediew i Obama chc¹ siê spotkaÌ na tym Wawelu przy takiej okazji. Có¿ w takim razie znaczy g³oœ warszawiaków ? Cel polityczny jest mega wa¿ny , ale niesmak oczywiœcie pozostanie dla wielu. Tak polaryzuje siê rzeczywistoœÌ. Jedni doszukuj¹ siê teorii spiskowych , inni maj¹ swoje opinie na temat wa¿noœci ( lub niewa¿noœci ) osoby by³ego Prezydenta w panteonie Królów Polski . I nawet spotkanie ponad podzia³ami na Wawelu zwiêkszy wydŸwiêk tych podzia³ów. Spiskowcy zaczn¹ jeszcze mocniej spiskowaÌ, a politycy bêd¹ i tak robiÌ to, co chc¹. Dla mnie Wawel bêdzie symbolem odejœcia pewnej epoki stylu prowadzenia polityki. To my sami , we w³asnych sercach musimy siê pozbieraÌ i pouk³adaÌ . Tam , wewn¹trz siebie mamy dostêp do realnego wp³ywania na rzeczywistoœÌ. Dlatego nie wa¿ne gdzie i z jakich pobudek bêdzie miejsce pochówku , ale wa¿ne jest to co to DLA CIEBIE OZNACZA. Jak to przekszta³cisz w sobie, jak zrozumiesz na przysz³oœÌ. Teraz kszta³tujesz to co bêdzie.
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 14, 2010, 13:14:29 » |
|
Witaj east, Tak wiele osĂłb robi z tego pochĂłwku politykĂŞ ... wiem ze pewne rzeczy ciezko przyjac i wielu bedzie udawalo bardzo zbolalych i przejetych ta tragedia( bo tak najlatwiej, tak wygodnie i tak nas nauczono, nauczono przez wiele, wiele lat) , niektorzy beda probowali ugotowac wlasna zupke myslac, ze sa panami sytuacji. Ale te lokalne gierki sa teraz bez znaczenia. Problem jest taki, ze "gra" jest prowadzona bez nas, bez Polski. Dostrzega to KK i stad decyzja Dziwisza oparta o to, co ten sam kosciol staral sie od wiekow wymazac ze swiadomosci. Pora dojrzec o jaka tu "stawke" chodzi. Stad apel Nicponia. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 14, 2010, 13:59:25 » |
|
Witaj Acentaur! a propos Nicpionia- powiem tylko tak, PIS sam doprowadziÂł do sytuacji Âże wielu woli zagÂłosowaĂŚ na kozĂŞ niÂż na nich, i w tym kontekÂście sami zdradzili PolskĂŞ otaczajÂąc siĂŞ tylko moherami- czytaj twardym elektoratem i zostawiajÂąc resztĂŞ spoÂłeczeĂąstwa na poÂżarcie PO. Smutna to konstatacja, ale moim zdaniem prawdziwa i jest to pogrzeb nie tylko pary prezydenckiej, ale i PiS.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 14, 2010, 14:04:02 » |
|
(..) Problem jest taki, ze "gra" jest prowadzona bez nas ... Witaj AcentaurW³aœnie o to chodzi, abyœ tak myœla³. Abyœmy wszyscy tak myœleli. Tymczasem jest odwrotnie - to Oni ( kogokolwiek sobie zechcesz podstawiÌ pod "onych" graczy ) s¹ marionetkami Œwiadomoœci, a ta nie jest ani korporacj¹, ani ¿adn¹ si³¹ polityczn¹. ŒwiadomoœÌ to ja i Ty i ka¿dy z nas. Polityk , choÌby nie wiem jak wa¿ny , ma tylko jeden g³os na poziomie Œwiadomoœci globalnej tak samo jak Ty czy ja. RzeczywistoœÌ jest wynikiem globalnej œwiadomoœci i dlatego nie jest przypadkowa. Mamy w tym swój udzia³ , jesteœmy "graczami uniwersum" jak mawiali Majowie. To wynika z samej natury wszechœwiata ( protony jako mini-czarne dziury , spl¹tanie ka¿dego protonu z ka¿dym ) . Niestety ludzie nie wierz¹ w swoj¹ wielkoœÌ i w swój udzia³ w grze. Dlatego, ze nie wiedz¹ o tym i¿ s¹ wspó³-graczami na poziomie œwiadomoœci. pozdr East
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 14, 2010, 16:04:27 » |
|
WyraŸcie proszê swoje opinie na ten temat . W³aœciwie ju¿ postanowione ¿e para prezydecka spocznie na Wawelu .Jestem w szkoku .  Z ca³ym szacunkiem dla ,ale to nie jest miejsce dla prezydenta. Wawel jest dla królów ,miejscem dla prezydentów jest Warszawa Wydaje mi siê,¿e twoja reakcja jest przesadzona,mo¿na mieÌ ró¿ne opinie na ten temat,ale za bardzo dramatyzujesz... Ja nie mam nic przeciwko ¿eby pan prezydent spocz¹³ na Wawelu w Krakowie, Mo¿e przypomnê: Prezydent Rzeczypospolitej Polskie-zgodnie z Konstytucj¹, najwy¿szy przedstawiciel polskich w³adz, gwarant ci¹g³oœci w³adzy paùstwowej, najwy¿szy organ paùstwa w zakresie w³adzy wykonawczej, czuwa nad przestrzeganiem postanowieù i zapisów Konstytucji, zwierzchnik Si³ Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej. Prezydent Kaczyùski by³ przywódc¹ paùstwa polskiego,je¿eli ¿y³ by dawno temu by³ by królem,jaka jest ró¿nica, ze nie nosi³ korony? Czy wszyscy królowie którzy pochowani s¹ na wawelu,to anio³ki,którym zawsze na sercu by³o dobro naszego kraju? Zawsze postêpowali uczciwe,sprawiedliwie, i dbali o swoich poddanych? Niestety nie. Pan prezydent zgin¹³ na s³u¿bie,chcia³ oddaÌ ho³d swoim rodakom,którzy oddali ¿ycie za ojczyznê,upomina³ siê o prawdê i pamiêÌ,uszanujcie to,niezale¿nie od pogl¹dów politycznych, Czy myœlicie,¿e panu prezydentowi Kaczyùskiemu zale¿a³o by na tym,¿eby spocz¹Ì na Wawelu? Decyzja zapad³a,i powinniœcie to uszanowaÌ,to nie jest czas na takie dyskusje,dajcie ju¿ spokój...
|
|
|
|
|
|
|
|