Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:03:41

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: PRZEKAZY OD MYSLICIELI.  (Przeczytany 178160 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #350 : Listopad 27, 2011, 16:06:08 »

Cytat: Darek
>Kiara< nas prze¶wiêci za ba³agan.

To najwy¿ej staniemy siê wy¶wiêconymi kap³anami ba³aganu, bo chyba nie kiarowymi?  Du¿y u¶miech

Co do bajek, jak widzisz, wszystko mo¿na dowolnie interpretowaæ, w zale¿no¶ci od tego,
w jakiej bajce siedzimy. Najlepiej jest wyj¶æ z ksiêgi…   Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #351 : Listopad 27, 2011, 16:13:34 »

Cytat: ptak
Najlepiej jest wyj¶æ z ksiêgi…   

Nie wiem czy to mo¿liwe?
Bo nawet jesli wyjdziesz z czyich¶ ksi±g to musisz pozostaæ w swojej. I tu zaczynamy dryf. Mrugniêcie

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #352 : Listopad 27, 2011, 16:20:53 »

Cytat: Darek
I tu zaczynamy dryf.   

…albo pisanie w³asnej ksiêgi, czym powiêkszamy ogólny ksiêgozbiór. 
Lepiej, jak sam ustalasz tre¶ci, ni¿ kto¶ mia³by to czyniæ za Ciebie.  Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #353 : Listopad 27, 2011, 16:32:42 »

Cytat: ptak
Lepiej, jak sam ustalasz tre¶ci, ni¿ kto¶ mia³by to czyniæ za Ciebie.  Mrugniêcie

Czy lepiej pisaæ samemu?
To co¶ jakby uczeñ podstawówki mia³ napisaæ ksi±¿kê dla studentów.
Znamy skutki "samodzielnego pisania".  Z³y  Nie têdy droga.
Nie chcê te¿ przez to powiedzieæ, ¿e dlatego teraz powinni¶my ogl±daæ siê na "innych".
Nie, nic z tych rzeczy. Jednak, jaki¶ mentor jest mile widziany. Mrugniêcie Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #354 : Listopad 27, 2011, 16:46:16 »

No có¿, jedni potrzebuj± autorytetów, hierarchii, druzy tego nie potrzebuj±.
Najgorzej, jak da siê sobie wmówiæ, ¿e kto¶ inny wie lepiej i wiêcej. ¯e s± jakie¶ szko³y, egzaminy, itp.
¯e musisz co¶ opanowaæ, by…
A Ty nic nie musisz, je¶li tak uznasz. Ale tylko wolny umys³ mo¿e uznaæ, ¿e nic nie musi.  U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #355 : Listopad 27, 2011, 16:47:12 »

Dla tych którzy nie znaj± powy¿ej opisanej historii tekst jest trudny i niezrozumia³y , dla tych , których pamiêæ j± niesie jest prosty jasny chocia¿ nie wszystko jest zgodne z prawd± a nazewnictwo czêsto nie pe³ne i przekrêcone.

Darku teraz nie mam czasu na skrótowe opisanie zdarzeñ z tekstu. Ale tak by³o ze wzglêdów do¶wiadczalnych zosta³y zrobione eksperymenty nad którymi przejê³y w³adzy opcje nie odpowiedzialne rz±dne w³adzy które dla osobistych korzy¶ci udostêpni³y obecno¶æ i ¿ycie oraz czerpanie korzy¶ci istotom I i II wymiarowym nie przygotowanym jeszcze do ¿ycia w III wymiarze.
Co spowodowa³o te    przeró¿ne mieszanki genetyczne oraz blokady energetyczne.
Otworzenie portali ni¿szych wymiarów i ci±g³y nap³yw istot o niskich wibracjach sta³ siê miêdzy innymi blokad± energetycznego wzniesienia ziemi i Ludzi.

Istotnie wewn±trz ziemi jest pierwotna Ziemia , która wyjdzie z kokonu , którym jest dla niej ziemia na której my teraz ¿yjemy.
Akt ten dokona siê w sposób absolutnie naturalny a Ludzie w postaci czystej energii przenios± siê na ni± w trakcie tych s³awetnych trzech dni.
Jest to proces zmiany cia³ fizycznych w kolejne równie¿ fizyczne ale o innych parametrach i mo¿liwo¶ciach , inaczej mówi±c 4 zasiew.
"Podziemna Ziemia" istnia³a i istnieje ca³y czas , my¶lê i¿ informacji na ten temat jest du¿o chocia¿ nie s± pospolicie znane ni oficjalnie publikowane.

Mo¿e innym razem opowiem wiêcej.

Kiara U¶miech U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #356 : Listopad 27, 2011, 16:53:13 »

Jak to dobrze, ¿e czas weryfikacji wkrótce.
Ciekawe, czy po 2012 niektórzy „zapadn± siê pod ziemiê”, by dowie¶æ swoich racji?   Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 18:45:16 wys³ane przez ptak » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #357 : Listopad 27, 2011, 20:12:41 »

Nie zapadn± siê ,tylko odpowiednio zweryfikuj± swoje "zeznania" Mrugniêcie
Pewne istoty nigdy nie uznaj± czyich¶ racji bo w nich samych wre nieustanna hu¶tawka emocji. A kiedy brak wspó³-odczuwania, to hu¶tawka przejmuje komendê. I za wszelk± cenê wykrêci argumenty tak, by dowie¶æ swojej racji. Dlatego, ¿e bez racji jest nikim.
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #358 : Listopad 27, 2011, 20:13:32 »

"Podziemna Ziemia" istnia³a i istnieje ca³y czas , my¶lê i¿ informacji na ten temat jest du¿o chocia¿ nie s± pospolicie znane ni oficjalnie publikowane.

Jesli pozwolisz Kiaro chce napisac o czyms co nurtowalo mnie w Twojej osobie od kilku lat.
Chodzila za mna mysl - skad Kiara czerpie wiedze , odpowiedz przyszla jak obejrzalam Twoje zdjecie .
Bylam zdumiona.
Zazwyczaj osoba rozwijajaca sie duchowo ma polaczenie z kosmosem nad glowa , u Ciebie nie widzialam takiego kanalu energi .

Natomast masz silny promien swiatla wychodzacy lub dochodzacy do  splotu s³onecznego (Manipura).Jakbys wiedze czerpala tutaj z ziemi , a nie z nadprzestrzeni jak pisalas niejednokrotnie.

Watek jaki wkleil Darek , mowiacy o podziemniej cywilizacji moze byc tego potwierdzeniem , zreszta ja przeczytalam troche wiecej niz Darek wkleil.

A moze Mysliciele sa zwyczajnie tutaj pod ziemia? Lub to zrodlo jest zupelnie nie wziazane z myslicielami tak jak myslisz? Tego nie wiem
Nie odbieraj tego jak moja przytyczke do Twojej osoby , bo to nic osobistego.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 00:59:26 wys³ane przez Laguna__ » Zapisane
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #359 : Listopad 27, 2011, 20:15:08 »

Ksiazka Elzbiety Nowalskiej "Ziemia w oczach Zaswiatow" 2/str 100 przez Energie o imieniu "Wojtek"

cytat:
Coz  to takiegomusie sie zdarzyc, zeby nastala wsrod ludzi nowa epoka?
Nie bedzie to zadne zdarzenie o ogolnoswiatowym zasiegu- ani wielkie wybuchy, ani bijace z nieba gromy, ani rozkolysanie morskich fal.WSZYSTKO NA ZEWNATRZ POZOSTANIE TAKIE SAMO,ALE WEWNATRZ WAS, W NAGLYM PRZYPLYWIE POTEGI WOLI, WYROSNIE NOWE SPOJRZENIE NA SENS LUDZKIEGO ZYCIA TUTAJ: Spojrzenie z PerspektywyWaszego Bytu Energetycznego.
Co podda ludziom te mysl,skoro sa tak zapatrzeni w siebie samych i wiedza tylko tyle,ile sami zdolali wokol siebie odkryc?Co spowoduje,ze Patrzac Swymi Oczami Wokol Siebie, Zaczna To Samo Widziec Troche- Inaczej.
Jest ukryta wewnatrz ludzkich cial sfera ducha, ktora , wzbogacajac sie poprzez kolejne zywoty, osiaga wreszcie taka moc, ze nabiera odwagi, aby obudzic sie za snu.SEN TEN JEST BOWIEM SNEM, KTORY TRWA TAK DLUGO, JAK DLUGO BRAKNIE ODWAGI.
Kto chcialby sie obudzic, kiedy snia mu sie piekne sny?
Ci, ktorzy WYSILKIEM WOLI sie obudza, UJRZA WOKOL SIEBIE SMETNY KRAJOBRAZ, ZOBACZA CALE BOGACTWO SWIATA W KOLORACH SMIERCI.PO CO WIEC MAJA SIE OBUDZIC?
Szukajac w sobie czegos, co mogloby im dodac otuchy, ZAPRAGNA ZAPASC W JESZCZE GLEBSZY SEN.Odnajda tamswoje mrzonki i zwidy, a snic beda az do momentu BOLU, ktory poczuja POMIMO SWEGO POGRAZENIA WE SNIE.W TAKI TO SPOSOB OBUDZI ICH ZASWIAT i wolajac glosem przekazu, poda im mysl nowa, moze nie tak barwna i piekna JAK TEN SEN ALE ZA TO PRZWDZIWA.
Przebudzenie to ma DLA WAS WIEKSZA WARTOSC NIZ SEN WASZ OSZUKANCZY.OSZUKANCZY - BO JEST TO TYLKO POLSEN, NEGOWANIE, NIE PRZYJMOWANIE DO WIADOMOSCI TEGO WSZYSTKIEGO, CO DZIEJE SIE WOKOL WAS.
P.S
Darku przepisalam z ksiazki w taki sposob jak jest to w niej zapisane - Ela
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 20:19:12 wys³ane przez Elzbieta » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #360 : Listopad 27, 2011, 20:26:53 »

Ale¿ Laguno nie odbieram twoich rewelacji jako co¶ osobistego , nie to przecie¿ skierowane jest do kogo¶ obok mnie.....  Chichot

Dopiero teraz obejrza³a¶ moje zdjêcie? A sk±d je dosta³a¶?

Powiem tylko ka¿dy widzi na swoim poziomie mo¿liwo¶ci ogl±du , jeden do pasa a inny powy¿ej .... ale czas obecny to czas zabezpieczaj±cy wszelakie ingerencje w moj± przestrzeñ energetyczn± , w³±cznie z ogl±dem jej dla ciekawskich.

Nie Laguno  My¶liciele nie s± pod ziemi± i to co w naszym nazewnictwie "jest pod ziemi± ..." tak naprawdê pod ziemi± nie jest.
Jest to Cywilizacja materialna , która  rozwojem duchowym znacznie przewy¿sza t± , która jest obecnie na ziemi.

My¶liciele to Energie niewcielone , cywilizacja materialna to Energie wcielone wcielaj± siê w niej te¿ Energie My¶licielskie tak jak z powodu ró¿nych wyj±tków na tej ziemi.

Warto zrozumieæ te zawi³o¶ci i rozró¿niaæ tre¶ci dochodz±cych do nas strzêpków informacyjnych.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Tak dla ¶cis³o¶ci splot s³oneczny nie jest odno¶nikiem wiedzy a mocy realizacji czynu , przek³adania zamys³u na fizyczne zdarzenie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 20:31:56 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #361 : Listopad 27, 2011, 21:00:14 »

Ale¿ Laguno nie odbieram twoich rewelacji jako co¶ osobistego , nie to przecie¿ skierowane jest do kogo¶ obok mnie.....  Chichot

Dopiero teraz obejrza³a¶ moje zdjêcie? A sk±d je dosta³a¶?

Powiem tylko ka¿dy widzi na swoim poziomie mo¿liwo¶ci ogl±du , jeden do pasa a inny powy¿ej .... ale czas obecny to czas zabezpieczaj±cy wszelakie ingerencje w moj± przestrzeñ energetyczn± , w³±cznie z ogl±dem jej dla ciekawskich.

Nie Laguno  My¶liciele nie s± pod ziemi± i to co w naszym nazewnictwie "jest pod ziemi± ..." tak naprawdê pod ziemi± nie jest.
Jest to Cywilizacja materialna , która  rozwojem duchowym znacznie przewy¿sza t± , która jest obecnie na ziemi.

My¶liciele to Energie niewcielone , cywilizacja materialna to Energie wcielone wcielaj± siê w niej te¿ Energie My¶licielskie tak jak z powodu ró¿nych wyj±tków na tej ziemi.

Warto zrozumieæ te zawi³o¶ci i rozró¿niaæ tre¶ci dochodz±cych do nas strzêpków informacyjnych.

Kiara U¶miech U¶miech
Zdjecie mam od dawna Kiaro nie czytasz uwaznie , albo nie czytasz miedzy wierszami.
Zreszta sama mi je przyslalas.
Ja nie oceniam tych energi zwanych Mysliciele,

Dosc wyraznie napisalam , ze moze sie Tobie wydaje , ze czerpiesz wlasnie od nich wiedze.
Nie ukrywam, ze malo czytam Twoje posty bo to dla mnie maslo maslane i to co dzieje sie ostanio na tym forum przekracza granice dobrego smaku.
A najciekawsze jest to , ze potrafisz napisac zdanie, a nastepne po nim jest zaprzeczeniem tego.
 Nie jestem alfa i omega , ale wybacz nikt tak nadety jak Twoja osoba nie moze byc wysoko rozwiniety, a jesli to mozliwe to swiat przewrocil sie naprawde do gory nogami. U¶miech
Zaslaniasz sie jakas ochrona , ale pamietaj Kiaro , ze niczego nie mozna naduzywac. U¶miech
Nie wiem czy siebie obserwujesz ,ale chyba ostatnimi czasy przechodzisz jakas burze , albo moze te rytualy jednak poszly na Twoja niekorzysc, albo jestes juz tym energia niepotrzebna i beda spadac Twoje wibracje ,a co za tym idzie * chyba nie musze tego wyjasniac..

A moze nie jestes juz Kiara tylko inna osoba nie mnie to oceniac.

pozdrawiam Laguna
Ps.
Odnosnie tego zdania-  Tak dla ¶cis³o¶ci splot s³oneczny nie jest odno¶nikiem wiedzy a mocy realizacji czynu , przek³adania zamys³u na fizyczne zdarzenie.

Zatem napisalam wyraznie jestes zasilana przez jakis egregor o ile nadal tak jest .Ale pamietaj Kiaro podlegasz tak samo jak  wszyscy prawu przyczyny i skutku , nawet majac duza ochrone tym bardziej powinnas zadbac o nienaruszanie tego prawa.
Nie jestes idealem podobnie jak i ja , jestes tak samo wyjatkowa jak ja i inni ,A MOC JEST ULOTNA I WARTO O TYM PAMIETAC.
Zatem jesli wyzej zaslaniasz sie moca to pamietaj , ze moc moze stac za Toba ale i przeciwko Tobie.
Jest takie przyslowie przez ludzi wymyslone - prawda obroni sie zawsze sama
Nikt  , a ni Nic nie musi o nic walczyc od cala tajemnica.
To wszystko co napisalam ma swoje uzasadnienie * Lubie Cie jako kolezanke i prosze troche zatrzymaj sie nad soba i wejrzyj w siebie Kiaro,
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 21:33:22 wys³ane przez Laguna__ » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #362 : Listopad 27, 2011, 21:55:54 »

To naprawdê nie jest miejsce na kolejne wywody na temat mojej osoby Laguno.

Zacytujê Twój powy¿szy cytat ; "prawda obroni siê sama...."
i dodam tylko  ja nie korzystam z  ¿adnej cudzej mocy , nie jestem przez nikogo niczym zasilana Laguno , ja  moc  swoj± , a co za tym idzie równie¿  moc ochrony siebie ,  osi±gnê³am w pokonywaniu  etycznym trudów ¿ycia w wielo¶ci moich inkarnacji.
I nie jestem nadêt±  , mam tylko pewno¶æ siebie w tym co mówiê i robiê.
Niestety wzorce zachowañ ludzkich przyzwyczajone s± do na¶ladowania innych i krycia siê z ich autorytetami. Ja mam odwagê staæ za moimi my¶lami   wyra¿aæ je s³owami , realizowaæ w czynach.
Czy pope³niam b³êdy? Na pewno tak , wielokrotnie  bowiem nie uwa¿am siebie ni za wszystko wiedz±c± ani za nieomyln± , jednak mam odwagê o tym mówiæ i korygowaæ  moj± niedoskona³o¶æ.

A burza? tak , ona zawsze powstaje gdy kto¶ ma odwagê bycia sob± , forsowania swojej wiedzy , wychodzenia ponad przys³owiow± kreskê, pokazywania swojej indywidualno¶ci.
Czy komu¶ co¶ swoj± moc± odbieram? Teoretycznie nie , ale praktycznie burzê system , który pieczo³owicie chce utrzymaæ ma³o¶æ i nijako¶æ  indywidualno¶ci ludzkiej. No i w zamian burza z piorunami  U¶miech U¶miech U¶miech ale ja siê tym naprawdê nie przejmujê.

¯yczê wszystkim odwagi bycia sob±.

kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 22:06:28 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #363 : Listopad 27, 2011, 22:09:03 »

U¶miech
To naprawdê nie jest miejsce na kolejne wywody na temat mojej osoby Laguno.
Zacytujê Twój powy¿szy cytat ; "prawda obroni siê sama...."

Masz racje dalsze skupianie na Twojej osobie nie ma sensu, bo to Twoja droga , a nie moja.
Moim zadaniem jest skupiac sie na sobie .
takze owocnej pracy zycze zarowno Tobie jak i sobie . U¶miech U¶miech U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #364 : Listopad 27, 2011, 22:43:30 »

Jak byæ sob±, co w tym byciu jest wa¿ne i najwa¿niejsze , dlaczego naprawdê warto byæ sob±?
O tym przepiêknie opowiada Wojtek w ksi±¿ce "si³a Wibracji"

Pos³u¿ê siê ma³ym cytatem.

Kiara U¶miech U¶miech

Czy ka¿dego dnia wiesz  w jak± stronê zmierzasz i po co chodzisz po drogach wiod±cych do Jutra?
Zazwyczaj nie wiesz , bowiem nie siebie szukasz , nie siebie realizujesz , ale przez innych naznaczone idea³y.

Czy wiesz w jakom mo¿esz udaæ siê stronê , gdy dopadnie Ciê wola poddania siê problemowi ¿ycia?
Nie wiesz, bowiem wiêcej uzyskasz od ¶wiata  udaj±c , ¿e jeste¶ szczê¶liwy , udaj±c jakie¶ tam zadowolenie , ni¿ wtedy, gdy otwarcie prawisz o lêkach , niepewno¶ci swojej , pora¿kach. To co najwy¿ej dostaæ mo¿esz od ludzi , to symboliczne finansowe wsparcie lub politowanie nad ¶wiatem swoim.

Czy umiesz odwo³aæ siê do wewnêtrznego autorytetu , gdy pada sprzeczne z Twoimi pogl±dami stwierdzenie?

NIE, bowiem umiesz przede wszystkim cytowaæ innych. To bezpieczniejsze. Trudniej , o wiele trudniej  jest powiedzieæ  "Wiem , bo wiem. Mam pewno¶æ czujê tak , wierze w swoj± m±dro¶æ."

Mo¿na mno¿yæ te pytania i przecz±ce odpowiedzi , ale po co?
Nie od wytykania B£ÊDÓW ¶wiat na "nogi" stanie , ale od wskazywania jemu dróg , sposobów rozwijania jego m±dro¶ci.

str.21/22 Si³a wibracji. przekazy spisa³a E. Nowalska.
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #365 : Listopad 27, 2011, 23:19:54 »

Ksiazka "Prawda Odkrywana na Nowo" - E.Nowalskiej
Cytat:
Tylko wtedy prawda jest prawda, Gdy rozumie ja i akceptuje Twoja wolna wola.
Prawda jest w Tobie, a wyraz jej dajesz przez to, ze masz swoj poglad.Bo prawda dla Ciebie jest Twoja prawda.(str47)
Podswiadomosc jest w Twoim mozgu tylko malym elementem, ale jest w nim najwazniejsza.(str.48)
-zapamietaj: Ty to twoja podswiadomosc;
-badz pewien, ze wobec niej jestes tym, kim jestes naprawde;
-daj jej szanse powiedzenia Ci tego wszystkiego, co moze Ci ona powiedziec w chwilach refleksji nad tym, kim jestes, dokad zmierzasz, jaka droga tam idziesz, jakie metody   stosujesz, co jest dla Ciebie najwazniejsze, co w Twoich myslach i w Twoim zachowaniu jest dobre, a co zle, czego bys najbardziej chcial i jak to mozesz osiagnac bez  krzywdzenia innych;
-wracaj do tych refleksji na pare chwil choc raz na dzien;
-wierz w to , co podpowie Ci Twoja podswiadomosc, czyli TY SAM SOBIE;(str.65)

« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 23:21:27 wys³ane przez Elzbieta » Zapisane
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #366 : Listopad 28, 2011, 09:11:39 »

Cytat:
co najwy¿ej staje sie czê¶ciow± prawd± na teraz i musi ona stale ulegac zmianie
Prawda jest w Tobie, a wyraz jej dajesz przez to, ze masz swoj poglad.Bo prawda dla Ciebie jest Twoja prawda.(str47)
co¶ takiego
Podswiadomosc jest w Twoim mozgu tylko malym elementem, ale jest w nim najwazniejsza.(str.48)
nie jest ona w mózgu i nie jest najwa¿niejsza
oczywista nieprawda
nastêpna oczywista nieprawda
-daj jej szanse powiedzenia Ci tego wszystkiego, co moze Ci ona powiedziec w chwilach refleksji nad tym, kim jestes, dokad zmierzasz, jaka droga tam idziesz, jakie metody   stosujesz, co jest dla Ciebie najwazniejsze, co w Twoich myslach i w Twoim zachowaniu jest dobre, a co zle, czego bys najbardziej chcial i jak to mozesz osiagnac bez  krzywdzenia innych;
pod¶wiadomo¶c nie u¿ywa bezpo¶redniego jêzyka ale symbole, i to czasem dobrze zagmatwane. Nie mamy na to prawie ¿adnego wp³ywu
?
to niezale¿ne ¼ród³o i nie zawsze informacje z tamt±d pochodz±ce ( symbole ) s± w danym momencie najlepsze. To jakby kocio³ z którego ulatniaj± siê zakamuflowane informacje i to najczê¶ciej losowo.
Nie wiem jak co¶ takiego mo¿na brac powa¿nie a ju¿ zupe³nie nie mam pojêcia jak to stosowac.  Smutny  To nie s± moje wymys³y ale psychologia oraz wiedza setek lat.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #367 : Listopad 28, 2011, 11:04:17 »

Kontrowersje powstaj± gdy cytuje siê zdania wyjmowane z kontekstu i zatrzymuje my¶l tylko na fragmencie.

Prawda zawsze jest prawd± niezale¿nie od okoliczno¶ci jej towarzysz±cych daj±cych mo¿liwo¶æ jej ogl±du /poznania  czê¶ciowego lub zatuszowanego.
Akceptacja "prawdy " w takich zminimalizowanych warunkach jest prawd± cudz± na dany moment.
Je¶li uwierzy i¿ nic po za tym nie istnieje z tak± prawdy czê¶ci± prawd± w³asn± ¿yæ  bêdziesz  jako ca³o¶ci± , bowiem tylko tak± uznaæ bêdziesz  potrafi³.

Nie ma w tym stwierdzeniu ¿adnej niezwyk³o¶ci bowiem ka¿da przestrzeñ ( wycinek ca³o¶ci) niesie prawdê o sobie , co nie jest prawd± ca³okszta³tu a tylko jej fragmentem.
Czy pozostaniesz przy fragmencie ( bo uznasz go za ca³o¶æ w³asn±) , czy pójdziesz drog± kolejnych odkryæ prawdy? to zawsze zale¿y od woli oraz indywidualno¶ci chêci poznawczych ka¿dego.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Symbole /kody to skondensowana informacja , i to bardzo , bardzo obszerna , kto ile z niej odczyta? Zale¿ne jest od poziomu dostêpu do  wiedzy w sobie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 13:20:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #368 : Listopad 28, 2011, 16:42:15 »

Ka¿dy pisze wnioski na podstawie swoich do¶wiadczeñ /wgladów/ os±dów. Wiêc i ja skomentujê a poniewa¿ nie chce mi siê pisaæ dzi¶ elaboratów pod³±czê sie do tego, co napisa³ Ace U¶miech
Cytat:
co najwy¿ej staje sie czê¶ciow± prawd± na teraz i musi ona stale ulegac zmianie
Czyli, ¿e te¿ jest prawd±, ale na dany moment. Zgadzam siê, ¿e stale ulega zmianie. Quanta Rei Mrugniêcie
co¶ takiego
Pogl±d nie zawsze jest prawd± bo mo¿e opieraæ siê na fa³szywych przes³ankach .Co prawda jest on prawd± poniewa¿ go zasilasz, jakby prawd± by³, czyni±c pogl±d prawd±. Lecz to iluzoryczna prawda, która zniknie z czasem bo nie opiera siê na prawdzie prawdziwej Mrugniêcie co¶ takiego .... Mrugniêcie
nie jest ona w mózgu i nie jest najwa¿niejsza
Pomijaj±c ju¿ terminologiczn± grê s³ów sugeruj±c± jakoby istnia³o co¶ pod ¶wiadomo¶ci± (od razu siê nasuwa, ¿e jest te¿ nad-¶wiadomo¶æ) ,to faktem jest wynikaj±cym z badañ naukowców, i¿ ¶wiadomo¶æ jest rozproszona w ca³ym organizmie jak równie¿ i poza nim. Moim zdaniem jest bardzo wa¿na, ale czy najwa¿niejsza ? Dla niej najwa¿niejsze jest nasze ca³e istnienie.

oczywista nieprawda
Prawdziwe "ja" - wy¿sze ja - zawiera sie w ¦wiadomo¶ci. Jednak trudno by to uj±æ ilo¶ciowo. Bo jak uj±æ ilo¶ciowo co¶, co wykracza poza jak±kolwiek formê [¦wiadomo¶æ] ?
 No i jeszcze jest "problem" samego JA. Poczucie Ja to zaledwie to¿samo¶æ urobiona przez ¶rodowisko. Ale czego oczekiwaæ po My¶licielach, wszak ich my¶licielstwo, a zatem istnienie uzale¿nione jest od podporz±dkowania ¶wiadomo¶ci pod jakie¶ JA. Na zasadzie kartezjañskiego "my¶lê wiêc jestem"  co jest oczywistym odwróceniem prawdy.

nastêpna oczywista nieprawda
Wobec ¦wiadomo¶ci ? Skoro  jestem ni± , a nie iluzoryczn± to¿samo¶ci± to znaczy ,¿e jaki jestem na prawdê ?

-daj jej szanse powiedzenia Ci tego wszystkiego, co moze Ci ona powiedziec w chwilach refleksji nad tym, kim jestes, dokad zmierzasz, jaka droga tam idziesz, jakie metody   stosujesz, co jest dla Ciebie najwazniejsze, co w Twoich myslach i w Twoim zachowaniu jest dobre, a co zle, czego bys najbardziej chcial i jak to mozesz osiagnac bez  krzywdzenia innych;
pod¶wiadomo¶c nie u¿ywa bezpo¶redniego jêzyka ale symbole, i to czasem dobrze zagmatwane. Nie mamy na to prawie ¿adnego wp³ywu
Racja, ale doda³bym te¿, ¿e (pod)¶wiadomo¶æ u¿ywa równie¿ zdarzeñ i rzeczy. U¿ywa synchroniczno¶ci czyli w³a¶ciwych znaków w odpowiednim czasie. Bo w³a¶ciwie ona jest ¿yciem, a to, co my bierzemy za ¿ycie jest tylko formalnym, nietrwa³ym wyobra¿eniem. Fajnie by by³o, gdyby ¶wiadomo¶æ mówi³a do nas bezpo¶rednio ze ¶rodka, ale byæ mo¿e jeszcze na to nie pora, mo¿liwe ,¿e mamy za du¿o wewnêtrznych blokad.  No i jak by¶my odró¿nili mowê ¶wiadomo¶ci od my¶li ,które siê pojawiaj± ?

?
S±dzê , ¿e My¶licielom chodzi o to, by s³uchaæ pojawiaj±cych siê my¶li w formie refleksji.

to niezale¿ne ¼ród³o i nie zawsze informacje z tamt±d pochodz±ce ( symbole ) s± w danym momencie najlepsze. To jakby kocio³ z którego ulatniaj± siê zakamuflowane informacje i to najczê¶ciej losowo.
Je¶li chodzi o symbole/zdarzenia/ludzi to nie powiedzialbym , ¿e ¶wiadomo¶æ ¶le losowe informacje. Mo¿e tak byæ oczywi¶cie, ale wg mnie tylko wtedy, gdy cz³owiek sam zachowuje siê  sprzecznie wewnêtrznie i zewnêtrznie. Wówczas dialog jaki prowadzi ¶wiadomo¶æ bêdzie wygl±da³ jak chaotyczna paplanina.
Nie wiem jak co¶ takiego mo¿na brac powa¿nie a ju¿ zupe³nie nie mam pojêcia jak to stosowac.  Smutny  To nie s± moje wymys³y ale psychologia oraz wiedza setek lat.
Ace, z czasem da siê odnale¼æ w tym "kotle" pewn± spójno¶æ, lecz najpierw , uwa¿am, nale¿a³oby siê wyciszyæ i przegnaæ wszelkie my¶li precz. One i tak bêd± nap³ywaæ, ale zobaczysz wtedy, ¿e nie s± Twoje. Bêd± tañczyæ przed Tob± i kusiæ  Ciê, by¶ zwróci³ na nie uwagê. Ale szybko wyczujesz ich sztuczno¶æ. Czasami jednak pojawi siê silny wewnêtrzny impuls, nie jak my¶l, lecz co¶ jak przeczucie, poruszenie, pewno¶æ, przekonanie, i wtedy wokó³ tego skrystalizuje siê rzeczywisto¶æ - jaka¶ symbolika, a mo¿e i zdarzenie, albo osoba. To bêdzie "gnowing" - wiedzenie, czyli co¶, co pochodzi ze ¦wiadomo¶ci.
 Tak na mój rozumek.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #369 : Listopad 28, 2011, 17:47:55 »

east,
Ka¿dy pisze wnioski na podstawie swoich do¶wiadczeñ /wgladów/ os±dów. Wiêc i ja skomentujê a poniewa¿ nie chce mi siê pisaæ dzi¶ elaboratów pod³±czê sie do tego, co napisa³ Ace
od momentu kiedy zrozumia³em , ¿e nie muszê nikogo przekonywac, jak¿e jestem szczê¶liwy. Dodam, ze nie sta³o sie to dzi¶ ani wczoraj.  Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 21:57:34 wys³ane przez acentaur » Zapisane
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #370 : Listopad 28, 2011, 23:18:38 »

Nie wiem jak co¶ takiego mo¿na brac powa¿nie a ju¿ zupe³nie nie mam pojêcia jak to stosowac.  To nie s± moje wymys³y ale psychologia oraz wiedza setek lat.
Wybacz Ace,

No to sie niezle usmialem a raczej bylem zaskoczony - "jak takie cos mozna brac pod uwage".

Biorac pierwsza z brzegu definicje "oswiecenia" - czyli drogi poznania mroku - podswiadomosci chocby zbiorowej - http://pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bwiecenie_%28religie_Wschodu%29

Sciezka Zen - fragment w ujeciu psychologicznym ...
Wed³ug zen po osi±gniêciu pierwszego, krótkiego stanu o¶wiecenia jianxing w toku dalszej praktyki nastêpuje sta³e pog³êbianie kontaktu ze sw± prawdziw± natur±, w trakcie którego zdarzaj± siê coraz czêstsze chwile osi±gania o¶wiecenia. W pewnym momencie praktyki o¶wiecenie "wybucha" z pod¶wiadomo¶ci daj±c trwa³y pozytywny efekt wu.

"Jung uwa¿a³, ¿e ¼ród³o religii le¿y w pod¶wiadomo¶ci, nie by³a iluzj±, nie trzeba jej podwa¿aæ, spe³nia³a bowiem pozytywn± rolê integrowania wokó³ warto¶ci."

Tak jak sobie "was" slucham, a nieznalbym wczesniej to wychodzi mi teoria spiskowa jakobyscie obydwaj pelnili role racjonalistycznych (jak zwykle bardzo milymi) szpiegow na forum "nieco" uduchowionym U¶miech)), bo watpie aby nie znac pewnych podstaw jednoczesnie ich nie rozumiejac.

No a moze nie znam sie na zartach albo niewinnemu deprecjonowaniu Pani E.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 23:20:57 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #371 : Listopad 29, 2011, 00:36:30 »

Kiedy serca Ludzkie biæ bêd± ciep³em dobroci miast ch³odem wszelakich wa¶ni , wówczas Ludzie zobacz± i¿ dobro jednostki jest dobrem wszystkich. Bowiem tego samego dobra prze¿ywanie jest pragnieniem serca ka¿dego.

kiara U¶miech U¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #372 : Listopad 29, 2011, 08:10:43 »

nagumulululi,
No to sie niezle usmialem a raczej bylem zaskoczony - "jak takie cos mozna brac pod uwage".
gdyby¶ po¶wiêci³ czytaniu jeszcze jedna sekundê to by¶ siê przesta³ dziwic.  Mrugniêcie  Bo nie podwa¿am pod¶wiadomosci jako ¼ród³a jakiej¶ wiedzy ale jej traktowanie jako jedynego ¼ród³a.
No a moze nie znam sie na zartach albo niewinnemu deprecjonowaniu Pani E.
no i nie chodzi tu o Pani± E. ale o cytaty, które ona przedstawi³a.
Tak jak sobie "was" slucham, a nieznalbym wczesniej to wychodzi mi teoria spiskowa jakobyscie obydwaj pelnili role racjonalistycznych (jak zwykle bardzo milymi) szpiegow na forum "nieco" uduchowionym U¶miech)), bo watpie aby nie znac pewnych podstaw jednoczesnie ich nie rozumiejac.
no i te arcydzielo wnikliwo¶ci.  U¶miech Dziwiê to siê ja Tobie, bo od jakiego¶ czasu co¶ przêdziesz intensywnie ale trochê na ¶lepo.
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #373 : Listopad 29, 2011, 12:33:40 »

Dziwiê to siê ja Tobie, bo od jakiego¶ czasu co¶ przêdziesz intensywnie ale trochê na ¶lepo.
Ot po prostu nie zgadzam siê z twoim zdaniem odno¶nie pod¶wiadomo¶ci (choæby powy¿szym "jakiej¶ wiedzy"), nie widzê przyczyny aby rozdzieraæ szaty. Ka¿dy ktory nie korzysta z tej wiedzy jest tylko przeklepywaczem tego co wyczyta³ u innych - niczym wiecej, to wiedza zaledwie faryzejska, uwierz mi, choæ zdajê sobiê sprawê, ¿e trudno to zaakceptowaæ.

Jednak¿e widzê, i¿ niezbyt dotar³y do ciebie moje wyja¶nienia z w±tku o centaurach o przyczynach "dialogu". Gdyby¶ siê g³êbiej wczyta³, mo¿e dostrzeg³by¶ prapryczynê takiego stanu rzeczy. Nie wszystko da siê wyja¶niæ racjonalnie ,:). A tak, to czytam twoje wypowiedzi w stylu - oczywista oczywisto¶æ i nieprawda - st±d komentuje.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #374 : Listopad 29, 2011, 13:10:58 »

nagumulululi,
Jednak¿e widzê, i¿ niezbyt dotar³y do ciebie moje wyja¶nienia z w±tku o centaurach o przyczynach "dialogu". Gdyby¶ siê g³êbiej wczyta³, mo¿e dostrzeg³by¶ prapryczynê takiego stanu rzeczy. Nie wszystko da siê wyja¶niæ racjonalnie ,:). A tak, to czytam twoje wypowiedzi w stylu - oczywista oczywisto¶æ i nieprawda - st±d komentuje.
jeszcze nie skoñczy³em odpowiedzi, to by³ tylko pocz±tek. Przecie¿ nie wytrz±snê wszystkiego z rêkawa. Ale nie dziw siê, ¿e i tak nie pojmê w³a¶ciwie.
Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: