Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:48:51


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak ustrzec siê przed skutkami powodzi.  (Przeczytany 8582 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Barbarax
Go¶æ
« : Maj 22, 2010, 12:49:18 »


Jak ustrzec siê przed skutkami powodzi

Kiedy¶ powód¼ by³a pocz±tkiem lokalnej epidemii ró¿nych chorób. Dzi¶ mimo wy¿szych standardów sanitarnych, nadal stanowi powa¿ne zagro¿enie. Kampylobakterioza, szigelloza, salmonelloza, wzw A, zaka¿enia E. coli i wiele innych chorób w czasie powodzi ma doskonale warunki rozwoju. Dlatego s³u¿by sanitarne apeluj± o zachowanie szczególnej ostro¿no¶ci.

Wiêcej na stronie:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1612248,1,jak-ustrzec-sie-przed-skutkami-powodzi,index.html#czytaj-wiecej
Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2010, 13:14:32 »



niektórzy uważają że Bóg uwziął się na nas,-
najpierw Smoleńsk, teraz powódź, ale prawda jest taka że ciągle dostajemy ostrzeżenia, i teraz choć to jeszcze nie koniec mamy ostatnią "czerwoną kartkę"-
następnym razem jeśli nic się nie zmieni- tzn. te darmozjady na Wiejskiej nic realnie nie zrobią w tej materii będzie naprawdę źle- czytaj zalany Kraków, Wa-wa i większe obszary kraju,- może faktycznie już teraz lepiej zaopatrzyć się chociaż w większy ponton.
Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 13:15:15 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2010, 07:58:12 »


Powód¼ zwiêksza ryzyko zatruæ. Jak siê uchroniæ?
Karolina £±kowska

Ciep³o i wilgoæ, które wiosn± i latem towarzysz± cz³owiekowi, w sposób szczególny wp³ywaj± na rozwój chorobotwórczych bakterii zagra¿aj±cych zdrowiu. W tym okresie jeste¶my wiêc bardziej nara¿eni na zatrucia pokarmowe. Dodatkowo, kiedy pogoda nie szczêdzi deszczu i zwi±zanych z nim podtopieñ, pamiêtajmy o zdrowiu swoim oraz osób, które najbardziej ucierpia³y przez ¿ywio³, a "nie mia³y g³owy", aby o sobie pomy¶leæ.

Chroñ siê przed zatruciem w walce z ¿ywio³em
Aby zmniejszyæ zagro¿enie zatruciami pokarmowymi konieczne jest wycofanie ze sprzeda¿y artyku³ów ¿ywno¶ciowych zalanych przez wodê lub przechowywanych niezgodnie z warunkami okre¶lonymi na opakowaniu. ¯ywno¶æ, której jako¶æ budzi w±tpliwo¶ci jest w takich sytuacjach niszczona przez w³a¶cicieli hurtowni i sklepów spo¿ywczych.
Podczas zakupów ¿ywno¶ci nale¿y zwracaæ szczególn± uwagê na: stan opakowania, zamazane napisy, zmieniony kszta³t opakowañ czy uszkodzenia etykiet i opakowañ. Nale¿y te¿ byæ czujnym przy zakupie mro¿onek. Awarie urz±dzeñ ch³odniczych mog± doprowadziæ do ich rozmro¿enia. Powtórne zamro¿enie tych produktów i ich spo¿ycie staje siê niebezpieczne dla zdrowia i grozi zatruciem.

Po zalaniu niezdatne do spo¿ycia s± nastêpuj±ce produkty ¿ywno¶ciowe:
* m±ka, cukier, inne produkty sypkie;
* ¿ywno¶æ w opakowaniach papierowych i takich, do których dosta³a siê brudna woda;
* surowe warzywa, owoce;

Co robiæ, aby ustrzec siê przed zatruciami pokarmowymi:
* wszystkie naczynia o porowatej powierzchni, które mia³y kontakt z brudn± wod± nie mog± mieæ ju¿ kontaktu z ¿ywno¶ci±;
* naczynia porcelanowe, szklane i metalowe po odpowiedniej dezynfekcji bêd± nadal nadawa³y siê do wykorzystania w kuchni;
* hermetycznie pakowan± ¿ywno¶æ mo¿na spo¿yæ pod warunkiem, ¿e opakowanie nie zosta³o uszkodzone;
* posi³ki warto przygotowywaæ na gor±co i spo¿ywaæ kiedy jeszcze paruj±. Pozosta³e warzywa i owoce mo¿na zjadaæ po dok³adnym oczyszczeniu i obraniu ze skórki;
* wodê do picia oraz mycia owoców i warzyw warto przegotowaæ;

Objawy zatrucia pokarmowego

Zatrucie pokarmowe to zwykle ostre schorzenie przewodu pokarmowego, któremu towarzysz± nastêpuj±ce objawy:
* biegunka;
* wymioty;
* nudno¶æ;
* bóle g³owy i brzucha;
* apatia;
* czasem gor±czka;
* os³abienie, omdlenia;

Powy¿sze objawy pojawiaj± siê w krótkim czasie od momentu dostania siê do organizmu zaka¿onej ¿ywno¶ci. Zwykle zatrucia pokarmowe nie zagra¿aj± ¿yciu, a w przypadku zatruæ o ³agodniejszym przebiegu mo¿na samodzielnie sobie z nimi poradziæ. W przypadku dzieci, m³odzie¿y, kobiet ciê¿arnych i osób starszych nale¿y powzi±æ szczególn± ostro¿no¶æ i ka¿dorazowo konsultowaæ siê z lekarzem. Konsultacja lekarska niezbêdna jest tak¿e w sytuacji, gdy problemy nie znikaj± w pierwszym dniu od wyst±pienia objawów.

* Jak ustrzec siê przed skutkami powodzi? Czytaj w medonet.pl

Co je¶æ a czego unikaæ przy zatruciu?

# pij czêsto, ale ma³ymi porcjami p³yny, najlepiej letni± herbatê rumiankow±, miêtow±, roztwory wody z sol± lub cukrem, miodem, wodê niegazowan± lub zawsze przegotowan±; wyeliminuj: kawê, mocn± herbatê, mleko, alkohol, napoje gazowane;
# nie zapobiegaj wymiotom, ale du¿o pij, aby siê nie odwodniæ. Dziêki temu usuniesz z organizmu szkodliwy produkt;
# przez pierwsze 1-2 dni choroby nie bêdziesz mia³ apetytu. Po ich up³ywie powoli wprowadzaj produkty spo¿ywcze do diety, zaczynaj±c od kleików ry¿owych, z kaszy manny przygotowanych na wodzie. Nale¿y do nich dodaæ szczyptê soli. Je¶li nie wywo³uj± one ¿adnych niepo¿±danych objawów, mo¿na w³±czaæ do diety kolejne produkty: sucharki, chudy twaróg, kisiel, gotowane miêso drobiowe, jajko na miêkko. Nie u¿ywaj ostrych przypraw;
# unikaj wszelkiego rodzaju potraw sma¿onych, t³ustych, ciê¿kostrawnych. ¯ó³te sery, boczek, parówki, suszona kie³basa bêd± musia³y poczekaæ;
# w pocz±tkowym etapie diety nie jedz warzyw i owoców - szczególnie na surowo. Z czasem w³±cz do menu pieczone jab³ka, gotowane na parze warzywa czy banany;
# unikaj produktów typu fast-food, produktów kilkukrotnie podgrzewanych, wêdzonych, str±czkowych, konserw, produktów w zalewach octowych itp.;
# kiedy ju¿ bêdziesz w pe³ni si³, wykonaj podstawowe badania i skonsultuj je z lekarzem w celu stwierdzenia ca³kowitego wyleczenia;

Szczê¶liwa 13-stka przeciwdzia³ania zatruciom pokarmowym:

# zawsze po wyj¶ciu z toalety myj dwukrotnie rêce;
# myj dok³adnie rêce zanim rozpoczniesz przygotowywanie posi³ków;
# mleko, jaja, miêso przechowuj oddzielnie, tak aby nie mia³y kontaktu z innymi produktami. W ten sposób zminimalizujesz przenoszenie na inne produkty spo¿ywcze szkodliwych substancji;
# zawsze dok³adnie sprawdzaj na produktach termin przydatno¶ci do spo¿ycia;
# produkty rozmra¿aj w lodówce. Produkt rozmro¿ony nale¿y przyrz±dziæ od razu;
# nie wolno zamra¿aæ produktu ju¿ raz rozmro¿onego;
# unikaj picia wody nieprzegotowanej z kranu lub studni;
# bardzo dok³adnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem. Mo¿na u¿yæ do tego specjalnej szczotki;
# wszystkie produkty podatne na szybkie zepsucie nale¿y przechowywaæ zawsze w lodówce;
# kupuj miêso, jaja, nabia³ w sklepach zaufanych, zwracaj±c uwagê na ich wygl±d;
# dok³adnie myj deskê do krojenia miêsa. U¿ywaj jej tylko do miêsa. Do przygotowania innych potraw korzystaj z innej deski;
# unikaj spo¿ywania produktów z puszek o wzdêtych wieczkach;
# nie jedz produktów, które podejrzanie pachn±;

Wybrane przyczyny zatruæ pokarmowych:

* Campylobacter jejuni – choroba zaka¿onej wody

Jedna z gro¼niejszych bakterii ostatniego 20-lecia. Zatrucia ni± s± odnotowywane g³ównie w krajach dobrze rozwiniêtych. Bakteria przenoszona jest przez zaka¿one wody gruntowe lub ¿ywno¶æ. Podejrzewa siê, ¿e jest ona przyczyn± wyst±pienia zaplenia jelit znacznie cze¶ciej ni¿ salmonella. Objawy chorobotwórcze pojawiaj± siê w przeci±gu 2-5 dni od momentu spo¿ycia zaka¿onej ¿ywno¶ci i mog± siê utrzymywaæ nawet do 10 dni.

* Czerwonka bakteryjna – choroba „brudnych r±k”

Choroba wywo³ywana jest przez bakterie Shigella. Najczê¶ciej spotykana jest w krajach o klimacie gor±cym oraz rejonach gdzie s± trudne warunki sanitarne i bytowe. Mo¿na siê ni± zaraziæ poprzez kontakt z osob± chor± lub spo¿yciem zaka¿onych: warzyw, owoców, mleka, drobiu. Zdarza siê jednak, ¿e do zatrucia dochodzi poprzez zanieczyszczon± ka³em ludzkim wodê. Choroba ujawnia siê po kilku dniach. W celu jej stwierdzenia nale¿y wykonaæ badania ka³u. Leczenie czerwonki bezwzglêdnie musi odbywaæ siê pod kontrol± lekarza.

* Pa³eczki salmonelli – ¿ywotno¶æ w wodzie od kilku do kilkunastu tygodni

Mo¿na siê ni± zaraziæ poprzez spo¿ycie zaka¿onych produktów zwierzêcych (jaja, mleko i miêso, pasztety, zupy dla niemowl±t, kremy, lody, majonezy) lub poprzez kontakt z osob± chor± lub zdrowym nosicielem. Warto wiedzieæ, ¿e wyparzanie i mycie jajek nie sprzyja zabezpieczeniu przed zatruciem, poniewa¿ bakterie znajduj± siê nie tylko na powierzchni jaja, ale i wewn±trz niego.
W odpowiednich warunkach (ciep³o, wilgoæ i obecno¶æ bia³ka) wydalone z ka³em pa³eczki salmonelli potrafi± przetrwaæ nawet do kilkunastu miesiêcy. W zaka¿onej wodzie ¿yj± nawet do kilkunastu tygodni. Objawy chorobotwórcze pojawiaj± siê ju¿ po 6-72 godzinach od spo¿ycia zaka¿onej ¿ywno¶ci.
http://zdrowie.onet.pl/1612297,2039,0,1,,powodz_zwieksza_ryzyko_zatruc_jak_sie_uchronic,profilaktyka.html
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2010, 19:12:52 »

¯yjemy w takich czasach, ¿e powód¼ mo¿e w³a¶ciwie nastaæ nam znowu za miesi±c lub dwa, przy "sprzyjaj±cych" okoliczno¶ciach. Zatem najrozs±dniej by³oby .. nie osiedlaæ siê w pobli¿u zlewisk rzek , a je¶li ju¿, to w pewnym oddaleniu, na wy¿szych, lecz p³askich terenach, nie na zboczach górek, które ³atwo ulec mog± osuwaniu siê gruntu na skutek rozmiêkczenia ziemi.

Najlepiej w ogóle nigdzie nie osiedlaæ siê na sta³e. £atwo powiedzieæ, lecz w mentalno¶ci cz³owieka tkwi g³êboko zakorzeniona potrzeba przynale¿enia do ziemi, czy okre¶lonego miejsca. Jest to zwi±zane z identyfikowaniem siê z okre¶lon± to¿samo¶ci±, czy to narodow±, czy jak±¶ lokaln± . Wydaje siê, ¿e mniejszy problem z uto¿samianiem siê z rzeczami, czy miejscami maj± m³odzi ludzie- s± bardziej mobilni. Czêsto ¶wiadomie nie chc± siê wi±zaæ . Zamiast mieæ, wol± u¿ytkowaæ , leasingowaæ, wynajmowaæ sami niewiele , lub niczego nie posiadaj±c. Taki styl ¿ycia znacznie u³atwia decyzjê o wyniesieniu siê z terenów zagro¿onych .
Kiedy¶ czyta³em futurystyczne  opracowanie na temat stylu ¿ycia cz³owieka przysz³o¶ci. Cech± podstawow± tego stylu ¿ycia ma byæ w³a¶nie mobilno¶æ i minimalna , niezbêdna, wrêcz survivalowa ilo¶æ mienia osobistego. Ma to mieæ silny zwi±zek ze zmienno¶ci± i nieprzewidywalno¶ci± warunków ¿ycia na znacznych obszarach Ziemi. Chodzi tu zw³aszcza o zmiany klimatyczne. Cz³owiek bêdzie zmuszony znale¼æ takie rozwi±zania logistyczne dla swoich potrzeb, które bêd± uwzglêdniaæ sezonow± migracjê ludno¶ci z miejsca do miejsca.
Poci±gnie to za sob± zupe³n± zmianê stylu ¿ycia, a nawet zmianê podstawowych warto¶ci na którym siê to ¿ycie ma opieraæ oraz wiêksz± wszechstronno¶æ ludzkich umiejêtno¶ci.
Mniej bêdzie wówczas tragedii ludzkich zwi±zanych z natychmiastow± niemal¿e utrat± dorobku ca³ego ¿ycia.

Ciekawe, czego bêdzie pro¶ciej dokonaæ  - zmiany ludzkiej mentalno¶ci zwi±zanej z osiedlaniem siê w zagro¿onych miejscach, czy uregulowania rzek ?
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e wzrastaj±cej czêstotliwo¶ci powodzi w nadchodz±cych latach nie da siê powstrzymaæ, bo jest to spowodowane przede wszystkim  ...  erupcjami wulkanu.

- Podobnie jak w lipcu 1997 czy sierpniu 2004 roku efektem spotkania ciep³ego i bardzo wilgotnego powietrza znad Morza ¦ródziemnego z ch³odniejszym powietrzem znad Atlantyku oraz obszarami górzystymi (Karpatami) s± obfite opady. Zarówno wtedy, jak i teraz spowodowa³y one gwa³towne powodzie na po³udniu Polski (szczególnie w województwie ¶l±skim i ma³opolskim). Tym razem taka sytuacja wyst±pi³a wcze¶niej, w zwi±zku z wybuchem wulkanu na Islandii i kr±¿±cym w atmosferze py³em - t³umaczy³a meteorolog.
http://wiadomosci.onet.pl/2172018,11,to_wulkan_jest_odpowiedzialny_za_powodz,item.html

Poniewa¿ to dopiero pocz±tek aktywno¶ci wulkanicznej na Islandii, to nale¿y siê spodziewaæ powodzi coraz czê¶ciej. Nie czas ogl±daæ siê na Rz±d - to jest czas by siê zastanowiæ nad przysz³o¶ci± swoj± i swoich bliskich ..
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2010, 22:48:51 »

Jak walczyæ z wod± i co robiæ, kiedy najwiêksza fala ju¿ minie?

Klêska, i co dalej?


Katarzyna Gontarczyk
OnetBiznes

Powód¼ zdezorganizowa³a ¿ycie setek tysiêcy osób. Zalane domy, zniszczona zabudowa, podmyte drogi. Jak zachowaæ siê w tym niebezpiecznym czasie i jak walczyæ ze skutkami powodzi, kiedy najwy¿sza fala ju¿ minie.

Jak zachowaæ siê w czasie powodzi?


...

http://biznes.onet.pl/kleska-i-co-dalej,18490,3229132,1,news-detal

Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2010, 15:50:38 »

Klinika Wolmed pomo¿e powodzianom

Pomoc psychologiczna dla powodzianSkutki powodzi, która przetacza siê przez nasz kraj, bêd± odczuwalne nie tylko w sferze gospodarczej i ekonomicznej, ale tak¿e odcisn± swoje piêtno na zdrowiu osób poszkodowanych i zagro¿onych ¿ywio³em. Lekarze ju¿ dzi¶ ostrzegaj±, ¿e organizmy powodzian funkcjonuj± wci±¿ pod naporem silnego stresu i emocji, które pozwalaj± im wytrwaæ w trudnych warunkach. Kiedy jednak sytuacja ustabilizuje siê i nadejdzie czas wyciszenia i odbudowy, wielu osobom mo¿e zabrakn±æ si³, a ich nadwyrê¿ony uk³ad nerwowy z opó¼nieniem zareaguje na nadmiern± eksploatacjê.

- Gwa³towny stres, który prze¿ywaj± powodzianie, strach przed zagro¿eniem, lêk o najbli¿szych i w³asny dobytek mo¿e u wielu z nich wywo³aæ powa¿ne zaburzenia, a nawet Zespó³ Stresu Pourazowego (PTSD) – twierdzi S³awomir Wolniak, lekarz psychiatra, ordynator Kliniki Psychiatrycznej i Terapii Uzale¿nieñ Wolmed w Dubiu pod Be³chatowem. Choroba ta czêsto dotyka osoby, które prze¿y³y traumatyczn± sytuacjê lub by³y jej ¶wiadkami. Uk³ad nerwowy, rozregulowany przez gwa³towny wyrzut hormonów, g³ównie kortyzolu zwanego hormonem stresu, d³ugi czas nie mo¿e powróciæ do równowagi. Prowadzi to nawet do zmian patologicznych w mózgu. Silne, negatywne emocje wpisuj± siê w ca³y system postrzegania rzeczywisto¶ci i sprawiaj±, ¿e poszkodowani nie potrafi± adoptowaæ siê do nowych warunków, pogodziæ ze strat± i powróciæ do dawnych zadañ – podkre¶la lekarz.

Osoby dotkniête klêsk± ¿ywio³ow±, nawet takie, które uniknê³y wiêkszych strat, powinny byæ otoczone opiek± pañstwa nie tylko pod wzglêdem ekonomicznym, ale tak¿e medycznym i psychologicznym. Szczególnie chroniæ nale¿y cierpi±cych na depresjê, zaburzenia nerwicowe i inne dolegliwo¶ci psychiczne, jednak osoby zdrowe równie¿ powinny mieæ ³atwy dostêp do specjalistów, aby zapobiec w przysz³o¶ci skutkom PTSD. Nieocenion± form± pomocy w takich przypadkach jest psychoterapia, która uczy pacjenta jak racjonalizowaæ swoje lêki i przestawiaæ ich regulacjê z automatycznej na ¶wiadom±.

Klinika Psychiatryczna i Terapii Uzale¿nieñ Wolmed w Dubiu k. Be³chatowa uruchomi³a ca³odobow± infoliniê z dy¿urami specjalistów dla osób z problemami emocjonalnym, zwi±zanymi z powodzi± (801 000 552, p³atne z ca³ego kraju jak za po³±czenia stacjonarne). Poszkodowani mog± równie¿ skorzystaæ z bezp³atnej porady psychologa lub psychiatry, po wcze¶niejszym ustaleniu wizyty tel. 44 633 78 99.
 http://www.cyberbaba.pl/content/view/2024/138/
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 19:08:30 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 28, 2010, 17:48:31 »

Proszê nie scalaæ tych postów.
Dziêkujê  U¶miech


Uwa¿ajmy na podejrzan± ¿ywno¶æ. Mo¿e pochodziæ z zalanych magazynów!

- Bardzo niebezpieczne mog± siê okazaæ produkty niewiadomego pochodzenia, kupowane okazyjnie lub pozbawione etykiet - mog± byæ zanieczyszczone lub przeterminowane - ostrzega Pañstwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy.
Jak informuje Sanepid, zanieczyszczona, pokryta szlamem ¿ywno¶æ, musi byæ zniszczona. Tak± ¿ywno¶ci± nie wolno równie¿ karmiæ zwierz±t domowych i hodowlanych. Nale¿y zniszczyæ wszystkie produkty, do opakowañ których dosta³a siê woda. Pod ¿adnym pozorem nie mo¿na je¶æ owoców i warzyw z zalanych ogródków przydomowych i dzia³ek. Do spo¿ycia nie nadaje siê równie¿ ¿ywno¶æ pozostawiona w pozbawionych pr±du lodówkach.

Konserwy - na co uwa¿aæ

Najlepiej, by osoby z terenów powodziowych korzysta³y z gotowych produktów nie wymagaj±cych przygotowania. Mo¿na uratowaæ ¿ywno¶æ z metalowych konserw, pod warunkiem, ¿e nie widaæ w nich zag³êbieñ ani rdzy. Na ile to mo¿liwe, nale¿y spisaæ z etykiet informacje dotycz±ce produktu, producenta i terminu przydatno¶ci konserwy do spo¿ycia, usun±æ etykiety i opisaæ puszki niezmywalnym pisakiem, sprawdziæ, czy z puszki nic nie wycieka ani czy nie ma wybrzuszeñ (takie puszki nale¿y bezwzglêdnie wyrzuciæ), u¿yæ szczotki w celu dok³adnego usuniêcia szlamu, umyæ puszkê w silnym roztworze ¶rodka dezynfekcyjnego - zanurzyæ
konserwê na 15 minut w ciep³ym roztworze ¶rodka dezynfekcyjnego (³y¿ka ¶rodka na 4 litry wody), a nastêpnie pozwoliæ puszce wyschn±æ, nie wycieraæ jej przed otwarciem lub umieszczeniem w czystym, suchym miejscu.

¦wie¿a, dowo¿ona ¿ywno¶æ

Nawet je¶li wiadomo, ¿e artyku³y spo¿ywcze s± z pewnego ¼ród³a, przygotowuj±c z nich potrawy, nale¿y je d³ugo gotowaæ i je¶æ gor±ce. Owoce i warzywa, z pewnego ¼ród³a, mo¿na je¶æ po obraniu ze skórki, po wstêpnym op³ukaniu czyst±, przegotowan± b±d¼ odka¿on± nadmanganianem potasu wod±. Przed obieraniem nale¿y koniecznie umyæ rêce. Inne warzywa i owoce np. sa³ata czy owoce jagodowe, wymagaj± wielokrotnego p³ukania.

Choroby zaka¼ne

Woda mo¿e roznie¶æ i osadziæ na terenie powodziowym zarazki zaka¼nych schorzeñ przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach ch³odnych i wilgotnych mog± one zaka¿aæ przez kilka tygodni.
Zaka¼ne choroby przewodu pokarmowego szerz± siê poprzez zaka¿on± wodê, ¿ywno¶æ i brudne rêce. Wodê do picia, p³ukania owoców i warzyw jedzonych na surowo, a tak¿e wodê do mycia zêbów nale¿y zawsze gotowaæ przed u¿yciem.

Surowe produkty pochodzenia zwierzêcego (miêso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa nale¿y traktowaæ jako zaka¿one i nie dopuszczaæ do zetkniêcia ich z produktami gotowymi do spo¿ycia.
Rêce myæ dok³adnie wod± i myd³em, czyszcz±c równie paznokcie, po ka¿dej bytno¶ci w toalecie, oporz±dzeniu zwierz±t, oczyszczaniu warzyw oraz miêsa i jaj. Tak samo postêpowaæ przed przygotowywaniem posi³ków, karmieniem dzieci, pielêgnowaniem niemowl±t.

Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem. W ka¿dym przypadku wyst±pienia dolegliwo¶ci ze strony przewodu pokarmowego nale¿y bezzw³ocznie zwróciæ siê do lekarza.
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/uwazajmy_na_podejrzana_zywnosc_moze_pochodzic_z_zalanych_140016.html
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 19:09:15 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2010, 20:37:55 »

Barbarax- super. Wlasnie podalas wspaniale porady dla ludzi dotknietych powodzia. W takiej sytuacji
czesto ludzie sa bardzo zdezorietowani, niezle by bylo, aby w miejscach powodzi rozdawano wydrukowane
wlasnie takie informacje.
Pozdrawiam serdecznie Rafaela.
Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2010, 22:08:23 »

Czy naprawdê uwa¿acie, ¿e ludzie dotkniêci powodzi± maj± dostêp/siedz± teraz przed netem?
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2010, 23:42:16 »

Ludzie dotkniêci powodzi±, jak i ca³y ¶wiat ¿ywy , maj± dostêp do "neta", którym jest wymiana informacji poprzez ... obieg wody w przyrodzie. Powodzian dotyka to jakby bardziej.
Okazuje siê, ¿e mo¿emy im oszczêdziæ drugiej fali powodziowej poprzez emitowanie naszych czystych intencji. Konkretnie chodzi o "rozganianie chmur".
Na ten temat polecam ¶wietny film o wodzie ( w ca³o¶ci),a jakby komu¶ siê nie chcia³o ogl±daæ ca³o¶ci to szczególnie polecam ten fragment
<a href="http://www.youtube.com/v/74ziK_HfU50&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xd0d0d0&amp;hl=pl_PL&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/74ziK_HfU50&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xd0d0d0&amp;hl=pl_PL&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;640&quot; height=&quot;385&quot;&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/74ziK_HfU50&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xd0d0d0&amp;hl=pl_PL&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/74ziK_HfU50&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xd0d0d0&amp;hl=pl_PL&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;640&quot; height=&quot;385&quot;&gt;</a>

Od razu wyja¶niam. Nie chodzi o to, ¿eby obejrzeæ film. Tu chodzi o Twoje intencje , realn± pomoc dla ludzi na przysz³o¶æ. Wbrew wszelkim prognozom ( pogody) , mo¿emy zmieniæ przysz³o¶æ. Je¶li nie Ty to kto ? Je¶li nie teraz, to kiedy ?


ca³o¶æ filmu tutaj  http://www.swietageometria.info/index.php?option=com_content&view=article&id=138:the-water-pl&catid=50:filmy-w-j-polskim&Itemid=100
Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2010, 14:49:31 »

Wybacz ale to do mnie nie dociera i mnie nie przekonuje. Wola³em pomóc w sposób bardziej namacalny dla nich i siebie samego ni¿ "zaklinanie pogody". Je¿eli jednak jestes pewien proponowanego rozwi±zania jako skutecznego to oczywi¶cie dzia³aj.
Je¿eli ju¿ to dzia³ania powinny i¶æ dwutorowo - duchowo i materialnie.
Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2010, 16:08:43 »

W kwestii pomocy dwutorowej zgadzam siê z Tob± arteq. Materialnie te¿ podzia³a³em.
Zapisane
arlson
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2010, 13:50:47 »

List otwarty ¶rodowisk ekologicznych - Ekolodzy a powód¼

http://przyroda.org/index.php?option=com_content&view=article&id=66:list-otwarty-rodowisk-ekologicznych-ekolodzy-a-powod&catid=35:ochrona-przyrody&Itemid=59
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2010, 15:29:35 »

Post >Barbarax< o walce z komarami przenios³em tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5197.msg60616#msg60616
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

maho x22-team gangem opatowek wypadynaszejbrygady