PowĂłdÂź zwiĂŞksza ryzyko zatruĂŚ. Jak siĂŞ uchroniĂŚ?
Karolina ÂŁÂąkowska
CiepÂło i wilgoĂŚ, ktĂłre wiosnÂą i latem towarzyszÂą czÂłowiekowi, w sposĂłb szczegĂłlny wpÂływajÂą na rozwĂłj chorobotwĂłrczych bakterii zagraÂżajÂących zdrowiu. W tym okresie jesteÂśmy wiĂŞc bardziej naraÂżeni na zatrucia pokarmowe. Dodatkowo, kiedy pogoda nie szczĂŞdzi deszczu i zwiÂązanych z nim podtopieĂą, pamiĂŞtajmy o zdrowiu swoim oraz osĂłb, ktĂłre najbardziej ucierpiaÂły przez ÂżywioÂł, a "nie miaÂły gÂłowy", aby o sobie pomyÂśleĂŚ.
ChroĂą siĂŞ przed zatruciem w walce z ÂżywioÂłem
Aby zmniejszyÌ zagro¿enie zatruciami pokarmowymi konieczne jest wycofanie ze sprzeda¿y artyku³ów ¿ywnoœciowych zalanych przez wodê lub przechowywanych niezgodnie z warunkami okreœlonymi na opakowaniu. ¯ywnoœÌ, której jakoœÌ budzi w¹tpliwoœci jest w takich sytuacjach niszczona przez w³aœcicieli hurtowni i sklepów spo¿ywczych.
Podczas zakupĂłw ÂżywnoÂści naleÂży zwracaĂŚ szczegĂłlnÂą uwagĂŞ na: stan opakowania, zamazane napisy, zmieniony ksztaÂłt opakowaĂą czy uszkodzenia etykiet i opakowaĂą. NaleÂży teÂż byĂŚ czujnym przy zakupie mroÂżonek. Awarie urzÂądzeĂą chÂłodniczych mogÂą doprowadziĂŚ do ich rozmroÂżenia. PowtĂłrne zamroÂżenie tych produktĂłw i ich spoÂżycie staje siĂŞ niebezpieczne dla zdrowia i grozi zatruciem.
Po zalaniu niezdatne do spoÂżycia sÂą nastĂŞpujÂące produkty ÂżywnoÂściowe:
* mÂąka, cukier, inne produkty sypkie;
* ¿ywnoœÌ w opakowaniach papierowych i takich, do których dosta³a siê brudna woda;
* surowe warzywa, owoce;
Co robiĂŚ, aby ustrzec siĂŞ przed zatruciami pokarmowymi:
* wszystkie naczynia o porowatej powierzchni, ktĂłre miaÂły kontakt z brudnÂą wodÂą nie mogÂą mieĂŚ juÂż kontaktu z ÂżywnoÂściÂą;
* naczynia porcelanowe, szklane i metalowe po odpowiedniej dezynfekcji bĂŞdÂą nadal nadawaÂły siĂŞ do wykorzystania w kuchni;
* hermetycznie pakowan¹ ¿ywnoœÌ mo¿na spo¿yÌ pod warunkiem, ¿e opakowanie nie zosta³o uszkodzone;
* posiÂłki warto przygotowywaĂŚ na gorÂąco i spoÂżywaĂŚ kiedy jeszcze parujÂą. PozostaÂłe warzywa i owoce moÂżna zjadaĂŚ po dokÂładnym oczyszczeniu i obraniu ze skĂłrki;
* wodĂŞ do picia oraz mycia owocĂłw i warzyw warto przegotowaĂŚ;
Objawy zatrucia pokarmowego
Zatrucie pokarmowe to zwykle ostre schorzenie przewodu pokarmowego, ktĂłremu towarzyszÂą nastĂŞpujÂące objawy:
* biegunka;
* wymioty;
* nudnoœÌ;
* bĂłle gÂłowy i brzucha;
* apatia;
* czasem gorÂączka;
* osÂłabienie, omdlenia;
Powy¿sze objawy pojawiaj¹ siê w krótkim czasie od momentu dostania siê do organizmu zaka¿onej ¿ywnoœci. Zwykle zatrucia pokarmowe nie zagra¿aj¹ ¿yciu, a w przypadku zatruÌ o ³agodniejszym przebiegu mo¿na samodzielnie sobie z nimi poradziÌ. W przypadku dzieci, m³odzie¿y, kobiet ciê¿arnych i osób starszych nale¿y powzi¹Ì szczególn¹ ostro¿noœÌ i ka¿dorazowo konsultowaÌ siê z lekarzem. Konsultacja lekarska niezbêdna jest tak¿e w sytuacji, gdy problemy nie znikaj¹ w pierwszym dniu od wyst¹pienia objawów.
* Jak ustrzec siĂŞ przed skutkami powodzi? Czytaj w medonet.pl
Co jeœÌ a czego unikaÌ przy zatruciu?
# pij czĂŞsto, ale maÂłymi porcjami pÂłyny, najlepiej letniÂą herbatĂŞ rumiankowÂą, miĂŞtowÂą, roztwory wody z solÂą lub cukrem, miodem, wodĂŞ niegazowanÂą lub zawsze przegotowanÂą; wyeliminuj: kawĂŞ, mocnÂą herbatĂŞ, mleko, alkohol, napoje gazowane;
# nie zapobiegaj wymiotom, ale duÂżo pij, aby siĂŞ nie odwodniĂŚ. DziĂŞki temu usuniesz z organizmu szkodliwy produkt;
# przez pierwsze 1-2 dni choroby nie bêdziesz mia³ apetytu. Po ich up³ywie powoli wprowadzaj produkty spo¿ywcze do diety, zaczynaj¹c od kleików ry¿owych, z kaszy manny przygotowanych na wodzie. Nale¿y do nich dodaÌ szczyptê soli. Jeœli nie wywo³uj¹ one ¿adnych niepo¿¹danych objawów, mo¿na w³¹czaÌ do diety kolejne produkty: sucharki, chudy twaróg, kisiel, gotowane miêso drobiowe, jajko na miêkko. Nie u¿ywaj ostrych przypraw;
# unikaj wszelkiego rodzaju potraw sma¿onych, t³ustych, ciê¿kostrawnych. ¯ó³te sery, boczek, parówki, suszona kie³basa bêd¹ musia³y poczekaÌ;
# w pocz¹tkowym etapie diety nie jedz warzyw i owoców - szczególnie na surowo. Z czasem w³¹cz do menu pieczone jab³ka, gotowane na parze warzywa czy banany;
# unikaj produktĂłw typu fast-food, produktĂłw kilkukrotnie podgrzewanych, wĂŞdzonych, strÂączkowych, konserw, produktĂłw w zalewach octowych itp.;
# kiedy juÂż bĂŞdziesz w peÂłni siÂł, wykonaj podstawowe badania i skonsultuj je z lekarzem w celu stwierdzenia caÂłkowitego wyleczenia;
SzczĂŞÂśliwa 13-stka przeciwdziaÂłania zatruciom pokarmowym:
# zawsze po wyjÂściu z toalety myj dwukrotnie rĂŞce;
# myj dokÂładnie rĂŞce zanim rozpoczniesz przygotowywanie posiÂłkĂłw;
# mleko, jaja, miĂŞso przechowuj oddzielnie, tak aby nie miaÂły kontaktu z innymi produktami. W ten sposĂłb zminimalizujesz przenoszenie na inne produkty spoÂżywcze szkodliwych substancji;
# zawsze dokÂładnie sprawdzaj na produktach termin przydatnoÂści do spoÂżycia;
# produkty rozmraÂżaj w lodĂłwce. Produkt rozmroÂżony naleÂży przyrzÂądziĂŚ od razu;
# nie wolno zamraÂżaĂŚ produktu juÂż raz rozmroÂżonego;
# unikaj picia wody nieprzegotowanej z kranu lub studni;
# bardzo dokÂładnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem. MoÂżna uÂżyĂŚ do tego specjalnej szczotki;
# wszystkie produkty podatne na szybkie zepsucie naleÂży przechowywaĂŚ zawsze w lodĂłwce;
# kupuj miĂŞso, jaja, nabiaÂł w sklepach zaufanych, zwracajÂąc uwagĂŞ na ich wyglÂąd;
# dokÂładnie myj deskĂŞ do krojenia miĂŞsa. UÂżywaj jej tylko do miĂŞsa. Do przygotowania innych potraw korzystaj z innej deski;
# unikaj spoÂżywania produktĂłw z puszek o wzdĂŞtych wieczkach;
# nie jedz produktĂłw, ktĂłre podejrzanie pachnÂą;
Wybrane przyczyny zatruĂŚ pokarmowych:
* Campylobacter jejuni – choroba zakaÂżonej wody
Jedna z groŸniejszych bakterii ostatniego 20-lecia. Zatrucia ni¹ s¹ odnotowywane g³ównie w krajach dobrze rozwiniêtych. Bakteria przenoszona jest przez zaka¿one wody gruntowe lub ¿ywnoœÌ. Podejrzewa siê, ¿e jest ona przyczyn¹ wyst¹pienia zaplenia jelit znacznie czeœciej ni¿ salmonella. Objawy chorobotwórcze pojawiaj¹ siê w przeci¹gu 2-5 dni od momentu spo¿ycia zaka¿onej ¿ywnoœci i mog¹ siê utrzymywaÌ nawet do 10 dni.
* Czerwonka bakteryjna – choroba „brudnych rÂąk”
Choroba wywoÂływana jest przez bakterie Shigella. NajczĂŞÂściej spotykana jest w krajach o klimacie gorÂącym oraz rejonach gdzie sÂą trudne warunki sanitarne i bytowe. MoÂżna siĂŞ niÂą zaraziĂŚ poprzez kontakt z osobÂą chorÂą lub spoÂżyciem zakaÂżonych: warzyw, owocĂłw, mleka, drobiu. Zdarza siĂŞ jednak, Âże do zatrucia dochodzi poprzez zanieczyszczonÂą kaÂłem ludzkim wodĂŞ. Choroba ujawnia siĂŞ po kilku dniach. W celu jej stwierdzenia naleÂży wykonaĂŚ badania kaÂłu. Leczenie czerwonki bezwzglĂŞdnie musi odbywaĂŚ siĂŞ pod kontrolÂą lekarza.
* PaÂłeczki salmonelli – ÂżywotnoœÌ w wodzie od kilku do kilkunastu tygodni
MoÂżna siĂŞ niÂą zaraziĂŚ poprzez spoÂżycie zakaÂżonych produktĂłw zwierzĂŞcych (jaja, mleko i miĂŞso, pasztety, zupy dla niemowlÂąt, kremy, lody, majonezy) lub poprzez kontakt z osobÂą chorÂą lub zdrowym nosicielem. Warto wiedzieĂŚ, Âże wyparzanie i mycie jajek nie sprzyja zabezpieczeniu przed zatruciem, poniewaÂż bakterie znajdujÂą siĂŞ nie tylko na powierzchni jaja, ale i wewnÂątrz niego.
W odpowiednich warunkach (ciep³o, wilgoÌ i obecnoœÌ bia³ka) wydalone z ka³em pa³eczki salmonelli potrafi¹ przetrwaÌ nawet do kilkunastu miesiêcy. W zaka¿onej wodzie ¿yj¹ nawet do kilkunastu tygodni. Objawy chorobotwórcze pojawiaj¹ siê ju¿ po 6-72 godzinach od spo¿ycia zaka¿onej ¿ywnoœci.
http://zdrowie.onet.pl/1612297,2039,0,1,,powodz_zwieksza_ryzyko_zatruc_jak_sie_uchronic,profilaktyka.html