Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« : Maj 26, 2010, 19:32:35 » |
|
Czy piwo jest zdrowe?25 maja 2010 r Uwielbiam piwo. Zw³aszcza teraz, kiedy dni s± coraz cieplejsze czêsto po nie siêgam. Zastanawiam siê jednak, czy picie od 1-2 piw dziennie mi nie zaszkodzi? Jest to przecie¿ alkohol, ale s³ysza³em tak¿e o dobroczynnym wp³ywie tego napoju na nasz organizm. ... http://diety.odwazsie.pl//artykul541_Czy_piwo_jest_zdrowe.html&cookie=1Oczywi¶cie mo¿na tu nie tylko w jego (piwa) w³a¶ciwo¶ciach zdrowotnych, lub ich braku.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 13:32:51 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2010, 20:08:57 » |
|
Du¿o zale¿y te¿ od tego jakie to jest piwo. S³ynny na ca³± Polskê browar w Witnicy zasila swoj± produkcj± limitowane edycje dla niewielkich pubów, a piwko to najlepsze na ¶wiecie, uwa¿am. W artykule , który powy¿ej Dariuszu, rozwodzono siê nad alkoholem niemal zupe³nie pomijaj±c zalety dro¿d¿y piwnych i chmielu , a te s± co najmniej niedoceniane . Oto one : W dro¿d¿ach piwnych znajduj± siê nastêpuj±ce witaminy i minera³y: - Witamina B1 – pozytywnie oddzia³uje na uk³ad kr±¿enia, uk³ad nerwowy i funkcjonowanie mózgu. - Witamina B2 – wa¿na dla zdrowia , skóry, w³osów , paznokci; nieodzowna przy przemianie materii, przy produkcji czerwonych cia³ek krwi - Witamina B5 – reguluje proces wzrostu jak równie¿ budowê komórek, jest wa¿na dla skóry (czynnik zapobiegaj±cy siwieniu) - Witamina B6 –wspiera funkcje w±troby i zapobiega migrenie - Witamina B12 – odgrywa wa¿n± rolê w procesie przemiany aminokwasów - Kwas foliowy – jest nieodzowny dla wzrostu (podzia³ komórek) i dla produkcji krwi - Niacyna – odgrywa du¿± rolê dla prawid³owego funkcjonowania systemu nerwowego i skóry - Biotyna – witamina bior±ca udzia³ w syntezie kwasów t³uszczowych - W dro¿d¿ach piwnych zawarte s± m.in. calcium, magnez, fosfor, siarka, selen, ¿elazo, mied¼. Do czynników wspieraj±cych przemianê materii i system immunologiczny nale¿± m.in. cholina, kwas oronowy (witamina B13), lecytyna, aminokwasy. chmiel- z uwagi na swoje w³a¶ciwo¶ci znalaz³ szerokie zastosowanie w przemy¶le kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Od dawien dawna panie znaj± szampony chmielowe oraz zabiegi p³ukania w³osów w rozcieñczonym piwie. Natomiast uspakajaj±ce i obni¿aj±ce ci¶nienie krwi w³a¶ciwo¶ci chmielu wykorzystywane s± przy produkcji leków dla ludzi chorych, zbyt nerwowych i nadpobudliwych. Piwosze zapewne odczuwaj± skutki dzia³ania chmielu kiedy po pierwszym piwku przychodzi uspokojenie i ochota na drzemkê. A teraz ma³y szok dla Pañ : Browar Witnica S.A. jako pierwszy browar w Polsce wprowadzi³ na rynek nowy naturalny produkt jako dodatek k±pielowy – piwo k±pielowe.(!!) Jest to specja³ piwowarski o delikatnym aromacie: do u¿ytku zewnêtrznego jako dodatek do k±pieli oraz do u¿ytku wewnêtrznego jako napój dla smakoszy. Od¶wie¿anie twarzy i cia³a piwem by³o stosowane w¶ród Egipcjanek, a tak¿e od ¶redniowiecza w Europie. Piwo k±pielowe jest ca³kowicie naturalnym produktem na bazie substancji aktywnych zawartych w dwutlenku wêgla, dro¿d¿y piwnych, chmielu i alkoholu. cytaty st±d http://www.piwokapielowe.pl/Najbardziej mi siê podoba to, ¿e takie piwko k±pielowe nie tylko zdrowe, ale i poch³eptaæ sobie mo¿na niczym ma³e dziecko w wanience hehehe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2010, 15:36:11 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2010, 06:44:04 » |
|
Wiele sk³adników mineralnych, w tym witamin, jest zniszczona w procesie pasteryzacji piwa Coraz wiêcej browarów bierze to pod uwagê i rozszerza sw± ofertê o piwa "¿ywe", szczególnie te ma³e, produkuj±ce napój dla odbiorców z najbli¿szej okolicy. Podobno w ¶redniowieczu by³o w Gdañsku ponad sto browarów, to dopiero by³a produkcja witamin . Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2010, 20:27:53 » |
|
Jak zgubiæ piwny brzuszek?Mundial w Republice Po³udniowej Afryki wkracza w decyduj±c± fazê. Tymczasem nieod³±cznym atrybutem kibica jest piwo. Niestety, wraz ze zwiêkszon± dawk± pi³karskich emocji, mo¿emy zaobserwowaæ u siebie coraz wiêkszy brzuch...A czy ty mo¿esz siê pochwaliæ (?) piwnym miê¶niem? /Getty Images Stwierdzenie, ¿e picie piwa w du¿ych ilo¶ciach powoduje powstanie "miê¶nia piwnego", czyli odk³adaj±cych siê na brzuchu mas t³uszczu, to tylko pó³prawda. Ta znienawidzona przez wiêkszo¶æ facetów niedoskona³o¶æ w wygl±dzie spowodowana jest bowiem nie tyle samym trunkiem, który nie wp³ywa na wagê cia³a, co zawartymi w nim (a konkretnie w chmielu), substancjami pobudzaj±cymi nasz apetyt, za spraw± których chêtniej siêgamy po tucz±ce przek±ski. ... http://facet.interia.pl/forma/news/jak-zgubic-piwny-brzuszek,1497386,2632
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 24, 2010, 18:31:02 » |
|
Co czwarte piwo jest trefne! Co do niego dodaj±? Polskie piwa nawet sterylizuj±!http://finanse.wp.pl/analiza.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 27, 2010, 12:34:55 » |
|
MIODNE Kilka miesiêcy prób by daæ odpowied¼ na pytania: piwo jasne czy ciemne oraz jaki miód: lipowy, wielokwiat czy mo¿e gryczany? Lipowy w jasnym, a szczególnie w ciemnym by³ za delikatny. Gryczany oczywi¶cie by³ tak intensywny, ¿e trudno by³o doszukaæ siê obok jakiegokolwiek jeszcze smaku, a przecie¿ to nie miód pitny tylko piwo. Pozosta³ wielokwiat - z ciemnym wspó³gra³ idealnie: lekka s³odycz miodu i kawowo-czekoladowe nuty z ciemnych s³odów. Dostawca miodu mieszka i zbiera miód na Warmii. Tradycje pszczelarskie w jego rodzinie siêgaj± roku 1925. Sk³adniki: woda, s³ody jêczmienne: pilzneñski, karmelowy, palony, naturalny miód, aromat naturalny, chmiel, dro¿d¿e Metoda warzenia: tradycyjna Pasteryzacja: Tak Gatunek piwa: ciemne Zawarto¶æ alkoholu: 5,7% obj. Ekstrakt: 15,5% wag. Barwa: ciemno bursztynowa Termin przydatno¶ci do spo¿ycia: 3 miesi±ce Opakowania: butelka zwrotna 0,5l Opinie naszych klientów: "Dzisiaj testowa³em ,,Miodne'' ! rewelacja! Ciemne piwo z miodem wielokwiatowym ze zbilansowan± goryczk± - super! najlepsze piwo miodowe jakie smakowa³em! Polecam, Kormoran rulez ...." "... dzisiaj spróbowa³em Miodnego i....rzuci³o mnie na kolana. Kolor cudowny, aromat z zapachem miodu i smak :-) Oj, jestem zachwycony. Przede wszystkim nie jest s³odkie i nie ma du¿ej zawarto¶ci alkoholu, pije siê je z wielkim apetytem - gratulujê :-) Zrobili¶cie co¶ piêknego - ¿yczê wielu wyró¿nieñ, bo ju¿ jedno macie. Moje uznanie, a moje uznanie, to uznanie klienta, który ju¿ wie co ma wybraæ w sklepie. Pozdrawiam serdecznie i dziêkujê za piwo." Opinie pochodz± z portalu www.browar.bizi forum BK od siebie tylko dodam ¿e, od d³u¿szego czasu szuka³em smaku ciemnego piwa z czasów PRL,- no i jest nawet lepsze ni¿ to z przed lat- Hicior, choæ bulta 0,5l to prawie 5z³., ale có¿ przyjemno¶æ kosztuje http://www.bk.com.pl/?pageid=47
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 30, 2010, 22:19:42 » |
|
Co prawda to temat o piwie ale by nie tworzyæ zbêdnych, nieaktywnych w±tków pozwolê sobie tu w³a¶nie zamie¶ciæ do¶æ ciekawy art, (mo¿e siê przydaæ, zw³aszcza w sylwestrowe szaleñstwo) : Sprawd¼, co je¶æ i piæ, aby poczuæ przyjemne dzia³anie procentów, ale nie skoñczyæ z g³ow± w talerzu Co je¶æ, by siê nie upiæ?Upiæ siê, naoliwiæ siê i zalaæ siê - to tylko niektóre okre¶lenia stanu upojenia alkoholowego - bywa ¿e po¿±danego, ale i nierzadko przykrego w skutkach. Przed rozpoczêciem imprezy warto przyswoiæ sobie wa¿n± informacjê - alkohol nale¿y do zwi±zków chemicznych, które szybko wch³aniaj± siê i ju¿ w ci±gu 5 do 10 minut po spo¿yciu mo¿na go wykryæ we krwi. W ci±gu 15 minut od „zatankowania" wch³oniemy a¿ 50% alkoholu. Jak wiêc piæ, aby poczuæ przyjemne dzia³anie procentów, ale nie skoñczyæ z g³ow± w talerzu?Wino, piwo, wódka, likiery i koktajle, szampan, nalewki - z pewno¶ci± niektóre z tych trunków pojawi± siê na imprezie, na któr± siê wybierasz. Drinka z du¿± zawarto¶ci± procentów mo¿e zaserwowaæ Ci barman, przyjaciel organizuj±cy „domówkê", mo¿esz te¿ zrobiæ go sam. Zanim go wypijesz, pomy¶l o tym, jak mocn± masz g³owê, ile wa¿ysz, co jad³e¶ lub czego nie zjad³e¶ i do jakiego stanu chcesz siê doprowadziæ. Je¶li idziesz na Sylwestra i zwyczajnie zamierzasz siê spiæ, zrób to i potem nie marud¼, gdy dopadnie Ciê syndrom dnia nastêpnego. Je¶li jednak nie masz ochoty na zalanie siê w trupa, postaraj siê zrobiæ wszystko, aby nie wysz³o Ci to przypadkiem. Zapoznaj siê z kilkoma prostymi zasadami - one ustrzeg± Ciê przed przys³owiow± „bomb±". Du¿y mo¿e wiêcejAlkohol szybko siê wch³ania, ale stosunkowo wolno „wyparowuje" z organizmu, powoduj±c zawroty g³owy, wymioty, dolegliwo¶ci ¿o³±dkowe o ró¿nym nasileniu i ogólne os³abienie organizmu. Kobiety zazwyczaj upijaj± siê szybciej - dlaczego? Bo wa¿± mniej ni¿ mê¿czy¼ni. Je¶li kobieta o masie 50 kilogramów i mê¿czyzna wa¿±cy oko³o 100 kilogramów wypij± po 100 g alkoholu, kobieta upije siê szybciej - stê¿enie alkoholu w jej organizmie bêdzie dwukrotnie wy¿sze. Ale nie tylko waga wp³ywa na to, jak szybko siê „spijamy". Du¿e znaczenie maj± procesy metaboliczne - indywidualne dla ka¿dego cz³owieka, rodzaj przyjmowanych leków, ogólna kondycja psychofizyczna, ilo¶æ p³ynów w organizmie, a tak¿e to, co jemy i w jaki sposób jemy podczas imprezy. Nie pij, gdy burczy w brzuchuJe¶li idziesz na imprezê z pustym ¿o³±dkiem, bo wiesz, ¿e osoba organizuj±ca imprezê zadba³a o to, by na stole niczego nie zabrak³o, robisz b³±d. Warto pamiêtaæ, ¿e zjedzenie syc±cego posi³ku bogatego w bia³ko i t³uszcze spowalnia wch³anianie siê alkoholu, dlatego osoby, które zrobi³y sobie odpowiedni „zapas", upijaj± siê wolniej. Zjedz kanapkê z kie³bas±, pierogi lub rybê w ¶mietanie b±d¼ cokolwiek innego z du¿± zawarto¶ci± bia³ka i t³uszczu. Pij nie tylko alkoholJe¶li nie masz zamiaru je¶æ na si³ê, wypij szklankê mleka (wapñ równie¿ spowalnia wch³anianie siê alkoholu) lub szklankê soku z kiszonych ogórków. Podczas imprezy pij du¿o soków bogatych w witaminê C i B (sok z czarnej porzeczki, sok pomarañczowy, sok pomidorowy), a przed pój¶ciem spaæ wypij pó³ litra wody. Uwaga! Gdy pijemy wysokoprocentowe alkohole, np. wódkê, zapomnijmy o napojach gazowanych - zawarty w nich dwutlenek wêgla przyspieszy wch³anianie alkoholu przez organizm. 1/2 ... http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/692/strona/1
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 28, 2011, 21:59:20 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 02, 2011, 17:42:53 » |
|
Niedziela 02.10.2011, 11:01Cudowna pastylka. Nigdy nie bêdziesz pijany Dla ludzi, którzy maj± s³ab± g³owê.Dzia³aj±ce na komórki glejowe w mózgu, pastylki maj± ograniczyæ skutki wp³ywu alkoholu na organizm, szczególnie na uk³ad motoryczny - donosi "The Daily Mail". Myszy, na których skutecznie przetestowano nowy ¶rodek, nie by³y nawet lekko upojone po wypiciu takiej ilo¶ci alkoholu, która normalnie spowodowa³aby u nich utratê przytomno¶ci.NAJDRO¯SZE ALKOHOLE ¦WIATA. MILIONY ZA JEDN¡ BUTELKÊ>>Efekt ten uzyskano blokuj±c naturalne dzia³anie alkoholu na komórki glejowe, czyli reakcjê immunologiczn±. Komórki te pomagaj± zwalczaæ tak¿e wirusy atakuj±ce mózg - t³umaczy gazeta. Amerykañscy i Australijscy badacze twierdz±, ¿e podobny efekt mo¿e ich ¶rodek wywo³aæ u ludzi. Pastylka odbiera³aby zatem przyjemno¶æ zwi±zan± z piciem oraz pozwala³a przetrwaæ d³ug± noc w barze - przekonuje "The Daily Mail". JS The pill that takes away the desire to drink on a night out ...but where's the fun in that? ...http://www.sfora.pl/Cudowna-pastylka-Nigdy-nie-bedziesz-pijany-a36437
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 26, 2012, 16:12:41 » |
|
Sobota 25.02.2012, 20:58Wybrali najlepsze polskie piwo. Zgadzasz siê?blog.jokeroo.com To decyzja piwoszy z ca³ego kraju.Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne wybra³o najlepsze piwa. Tytu³ Piwa Roku 2011 zdoby³ Ciechan Mocny (Browar Ciechan w Ciechanowie) – informuje lodz.gazeta.pl. Natomiast piwo Bierhalle Pills (Bierhalle Polska) zdoby³o tytu³ Restauracyjnego Piwa Roku 2011. Browar Ciechan ma ju¿ na swoim koncie tytu³ piwa roku (w 2009 roku zwyciê¿y³ Ciechan Miodowy). TAK OSZUKUJ¡ PRODUCENCI PIWA>>Tytu³y przyznawane przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne to suma ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas konkursów amatorskich i profesjonalnych, prowadzonych w ca³ej Polsce. Tytu³ "piwo roku" przyznawany jest piwu warzonemu w browarze przemys³owym i dostêpnemu w sprzeda¿y detalicznej. Natomiast restauracyjne piwo roku musi byæ warzone w browarze restauracyjnym.TO NAJZDROWSZE PIWO NA ¦WIECIE>>Oto zwyciêzcy z poprzednich lat:2010 r. - Grand Imperial Porter (Browar Amber) 2009 r. - Ciechan Miodowy (Browar Ciechan Ciechanów) 2008 r. - Magnus (Browar Jagie³³o Che³m) 2007 - Irlandzkie Mocne (Browar Nak³o) 2006 r. - Porter Strzelec (Browar Jêdrzejów) 2005 - Per³a Mocna (Browary Lubelskie) TM Wybrano najlepsze polskie piwo. Zobacz, jakiehttp://www.sfora.biz/Wybrali-najlepsze-polskie-piwo-Zgadzasz-sie-a40892
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2012, 15:53:07 » |
|
Piwo wspó³cze¶nie Dla wielu z nas znaczenie s³owa piwo odnosi siê wy³±cznie do ¿³opania. A jak jest faktycznie?Przeciêtnie ka¿dy polak pije 90 litrów piwa rocznie. Mo¿na powiedzieæ, ¿e przynajmniej ka¿dy choæ jeden raz w ¿yciu zakosztowa³ piwa. Nieco mniejsza liczba ludzi mia³a do czynienia tak¿e z piwami ciemnymi. S± tak¿e Ci, którzy pamiêtaj± piwa z zamierzch³ych czasów PRL, a tak¿e tacy, którzy piwo widz± jedynie na sklepowych wystawach. S± te¿ i tacy, którzy potrafi± sprzedaæ bloczki z opieki spo³ecznej, by tylko zregenerowaæ nieco "g³oda". Piwo to wiêcej ni¿ z³ocisty napój. Piwo mo¿e byæ bursztynowe, czerwone, zielone, niebieskie, o smaku ¶ledzia, pizzy, a nawet z robakiem. Piwo mo¿e byæ tak¿e dolnej fermentacji, górnej fermentacji, fermentacji spontanicznej. Mo¿e byæ koncernowe, z browaru restauracyjnego lub nawet browaru regionalnego. Piwem mo¿emy siê delektowaæ, jak i mówi±c kolokwialnie - ur¿n±æ. Piwo mo¿e byæ traktowane jako z³o oraz jako hobby. Mo¿e to byæ forma spêdzania czasu lub czysty dodatek do spotkania towarzyskiego. Czy zastanawiali¶cie siê jednak, ile piw jest na ¶wiecie? Albo chocia¿ w Polsce? Gdzie siê podzia³y te uprawy chmielu, o których tyle s³yszymy od naszych ojców oraz dziadków? Gdzie s± te pola, o których mo¿na czytaæ w ksi±¿kach? Czy Technologia zgwa³ci³a tak¿e przemys³ piwowarski? Alt, Witt, Porter, Stout, Lager, IPA, Grodziskie, Rauchbier, Marcowe, Schwarz... Czy komukolwiek znane s± tak enigmatycznie brzmi±ce nazwy? Czym wiêc jest piwo, jak nie tylko zwyk³ym napojem lanym w knajpie `z kija`? Otó¿ w³a¶nie. Pod pojêciem "piwo" kryje siê du¿o wiêcej, ni¿ by siê mog³o nam zdawaæ. Tu bowiem ze wzglêdu na smak, wyszczególniæ mo¿na wiele podgatunków. W zale¿no¶ci, co kto lubi, mo¿na rzec. Jeden lubi rude, drugi blondynki, trzeci brunetki - gdyby chcieæ przedstawiæ to w tak prosty sposób. A wiêc gdzie siê podzia³y te rude i brunetki? Czy¿by blondynki zaw³adnê³y ¶wiatem? A mo¿e to ten marketing? Ano w³a¶nie. Niewielkie wymagania konsumenta sprawi³y, ¿e ma³e browary poupada³y. Nowoczesne technologie z kolei wypar³y tradycje (Mówi siê, ¿e tradycjê ciê¿ko wykorzeniæ. A co, gdy technologia zrobi ma³e szacher-macher? Krótko mówi±æ - Bieda, przepad³o). W chwili obecnej serwowane przez ogromne koncerny piwo jest warzone przy u¿yciu technologii HGB - Gdyby¶my chcieli oprzeæ to na przyk³adzie, nale¿a³oby wyobraziæ sobie zupkê instant oraz prawdziw± zupê gotowan± na wywarze wo³owym. Jest subtelna ró¿nica pomiêdzy piêæ minut w oczekiwaniu na zagotowanie siê wody, a zupie, przy której siê wystali¶my, któr± dopieszczali¶my, któr± doprawili¶my wed³ug tradycyjnego, rodzinnego przepisu. Najlepszym t³umaczeniem w tej¿e sytuacji by³oby - Jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma - Nic bardziej mylnego. To my, konsumenci, kszta³tujemy popyt na rynku, a producenci dopasowuj± do naszych potrzeb poda¿. Takie s± bowiem prawa rynku - inwestor znajdzie interes tam, gdzie co¶ ma racjê bytu i faktycznie mo¿e siê sprzedaæ. W czym wiêc rzecz? Nale¿y zacz±æ st±paæ realnie po ziemi, traktowaæ powa¿nie rzeczywisto¶æ. Nie s±dzê, aby telewizor by³ na tyle wiarygodny, by czyniæ nas osobowo¶ciami autorytarnymi. Innymi s³owy - ¶lepe pos³uszeñstwo naszym odbiornikom nie zawsze musi byæ zgodne z s³uszno¶ci± podejmowanych wyborów - S³uszno¶æ bowiem powinna le¿eæ po stronie naszych kubków smakowych. W imiê zasady - Jedzmy kupê, miliony much nie mo¿e siê myliæ - Powinni¶my w koñcu otrze¼wieæ, bo to, ¿e smakuje s±siadowi, nie znaczy, ¿e powinno smakowaæ i nam. To jak gdy co¶ nam nie smakuje, nie powinni¶my tego ¿³opaæ, gdy¿ nienormalnym by³oby nie¿³opanie. Winni¶my jednak szukaæ dalej, delektowaæ siê, stawiaæ poprzeczkê wy¿ej. To od nas zale¿y, co bêdziemy piæ, nie dawajmy siê wiêc poiæ. Piwo nie powinno siê kojarzyæ bezpo¶rednio z markami. Cz³owiek powinien interpretowaæ piwo z chmielem, s³odem jêczmiennym, dro¿d¿ami piwowarskimi. W czym wiêc rzecz? W naszych wyborach! Powinni¶my staæ siê ¶wiadomymi konsumentami, kupowaæ rozs±dnie, piæ ze smakiem. Powinni¶my stawiaæ poprzeczkê wy¿ej i wy¿ej, ani¿eli ¶lepo wierzyæ, ¿e ten sam browar pity dzi¶ smakuje identycznie, co piêæ lat temu. Warto siêgaæ po piwa zagraniczne, po piwa z ma³ych browarów, które staraj± siê zrekonstruowaæ tradycjê oraz smak dawnych lat. Postawmy wiêc na piwo dobre - pijmy piwa regionalne! Piwo regionalne jest to napój z ma³ego browaru. Moce przerobowe takiego browaru s± znacz±co ograniczone. Zakup nowoczesnych technologii umo¿liwiaj±cych *PRODUKCJÊ* (przyjmuj±c, ¿e produkcja zastêpuje warzenie) jest wrêcz niemo¿liwy. Koszt instalacji nowoczesnej techniki przekracza znacz±co bud¿et mini browarów. Dawniejejszy Browar Belgia próbuj±cy wgry¼æ siê w rynek piwem górnej fermentacji upad³ za swoj± innowacyjno¶æ. Pomys³odawcy, albo raczej ich chêæ wyró¿nienia siê nie zosta³a doceniona, co sprawi³o, ¿e browar zwyczajnie upad³. Wszak smakiem piwo to odbiega³o od reszty, anu¿ by³o zepsute? Niektórzy niestrawno¶ci zwalali winê na piwo, które wypito pierwszy raz w ¿yciu, inni tworzyli szare teorie, ¿e po piwie niepasteryzowanym brzuch boli. W ten oto sposób przysz³o siê zmagaæ w³a¶cicielom browarów z konsumentem przekupnym. Hipnotyzuj±cy wizerunek telewizji kupuje nas za nasze pieni±dze, które pakujemy w produkty zakupione ka¿dej niedzieli w markecie. Pêtla siê zamyka, maszyna ruszy³a i wcale nie zapowiada siê na to, by kiedykolwiek mia³a siê zatrzymaæ. Pytanie - czy za sze¶ædziesi±t lat, gdy dzieci naszych dzieci dorosn±, smak tradycji zostanie utarty przez g±sienice czo³gu zwanego marketingiem? Czy pozwolimy na to, by wielkie koncerny manipulowa³y naszymi preferencjami i dostosowywa³y swe produkty do obecnie trwaj±cego trendu? Ja ju¿ jestem ¶wiadomym konsumentem piwa, a wy? http://www.eioba.pl/a/3nbj/piwo-wspolczesnie
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Fair Lady
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2012, 11:40:07 » |
|
Piwo ma ogromna tradycje, a poza tym to nie tylko napitek, lecz rowniez pokarm. Krol Polski Mieszko II dzieki slabosci do tego napitku wymigal sie od uczestnictwa w wyprawie krzyzowej, na ktora nalegal sam papiez. Dyplomacja ulozyla list odpisujac Ojcowi Swietemu, ze Krol zwykl codzien wypijac dzban piwa, a w krajach pogan trunku tego nie maja, wiec wyprawa jego nie moze dojsc do skutku. I zostal "usprawiedliwiony"! Bardzo lubie zimne piwo, gasi pragnienie, uspokaja nerwy, podnosi poziom serotoniny, oczyszcza cialo (nerki) z toksyn. Nie lubie piwa mieszanego np. z sokiem! Albo z coca-cola, brrrr... Lece powstawiac pare flaszek do lodowki zanosi sie na sloneczne popoludnie. Dygresja. Ostatnio w modzie sa pijalnie piwka w stylu retro. Bija rekordy popularnosci. Zamawiasz zimne piwko, a potem wychodzisz na papieroska, obok jest sklep monopolowy czynny 24 godziny, robisz zakupy i wracasz do kufelka. Na zdrowie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 29
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1370
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2012, 13:26:07 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 13:37:06 wys³ane przez janusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 05, 2012, 14:43:18 » |
|
Janusz, gdzie¶ takie cudne miejsce znalaz³ ? Dzi¶ jak nie bêdzie padaæ jadê rowerem w jedno takie podobne miejsce, lecz o wystroju ¿eglarskim w towarzystwie jachtów na przystani .... na kawê , nie na piwo (jako, ¿e rowerem). A piwo we wspomnianym lokalu to oczywi¶cie i tradycyjnie "Bosman"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fair Lady
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 05, 2012, 15:00:40 » |
|
I ja lubie takie nastrojowe miejsca. Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy. www.klipper.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 29
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1370
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 05, 2012, 15:51:17 » |
|
Drogi Eascie To miejsce jest obok dawnego Browaru w Sobótce Górce. Przechowywanie i le¿akowanie piwa mia³o tutaj miejsce w specjalnie wykutej dla tego celu sztolni, która przez wzgl±d na swoj± sta³± nisk± temperaturê by³a doskona³± ch³odni±. Wodê na potrzeby browaru czerpano wprost ze ¶lê¿añskich stoków. Po 1945 roku browar upañstwowiono i wszed³ w sk³ad Zak³adów Piwowarskich we Wroc³awiu. Browar zamkniêto w 1997 roku. Od tego czasu systematycznie niszczeje. Niszczej±cy browar Etykiety z butelek piwa Browaru Sobótka. Szkoda tego naprawdê dobrego piwka Staw kolo gospody. Obok urokliwej gospody jest staw, mo¿na tutaj samemu z³owiæ rybkê, która na stole pojawi siê dos³ownie w parê minut. Rybka podana. Kiedy¶ dawno temu odwiedza³em nad morzem w ¦winouj¶ciu, kawiarniê ''Parkow±''. ¦wietne piwko podawane do blusa zespo³u Breakout http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5859 Tak dzisiaj wygl±da browar w Sobótce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 05, 2012, 16:49:17 » |
|
Witanko Wszystkim. No to w koñcu drogi Ea¶cie teraz nied³ugo bêdzie powód by ¶wiêtowaæ wszelkie i dobre smaki naszych browarów w jakiej mi³ej tawernie. Co Ty na to ? A i przy okazji kibicuj±c pogadamy o w±tkach forumowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2012, 16:50:17 » |
|
I ja lubie takie nastrojowe miejsca. Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy. www.klipper.pl Lady, Klipper, to równie¿ moje ulubione miejsce. Niestety, w lutym czê¶ciowo sp³on±³ http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pozar-tawerny-w-Jelitkowie-n55368.htmlale ju¿ odbudowany. Na szczê¶cie, bo nie wyobra¿am sobie pla¿y bez Klippera. Wiele piêknych wspomnieñ wi±¿e siê z tym miejscem. No i te wieczorne koncerty szantowe. Je¶li przypadkiem znów bêdziesz w Gdañsku, daj znaæ, spotkamy siê w Klipperze… albo w Wielkim B³êkicie http://www.wielki-blekit.eu/index.php/pl/galeria.html przy brze¼nieñskim molo. Oba lokale le¿± na trasie moich prawie codziennych wêdrówek brzegiem morza. Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2012, 16:54:38 » |
|
Kiedy¶ jakie¶ 4 lata temu byli¶my grup± 50cio osobow± na browarze w³a¶nie w tym miejscu drewnianych kawiarenek-tawern na tym molo. Zebrali¶my siê by uczciæ wieczorek zapoznawczy Sojuszy Universum 2 na Ogame. Imprezê zakoñczyli¶my pó¼nym "przedpo³udniem"(04:00) i to akurat w deszczu. Ale imprezka by³a Cool !!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 05, 2012, 17:13:20 » |
|
@ komandosJak widaæ, trudno sobie wyobraziæ zakoñczenie imprezy (nawet 50 osobowej) bez zupki chmielowej. Jej spo¿ycie gwarantuje doskona³y nastrój oraz niweluje jakiekolwiek niedogodno¶ci. Chocia¿by w postaci deszczu, czy rozjechanego czasu. Najwa¿niejsze jednak, ¿e wszystko jest cool. Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2012, 17:27:53 » |
|
Dok³adnie tak Ptaku. Nie ma to jak dobra i "smaczna" sielanka w doborowym towarzystwie. Ech.. przypominaj± mi siê stare cembrowinkowe imprezy na obozach nurkowych nad Tucz±/ jez. Wo¶win, b±d¼ torpedownii nad Miedwiem. To by³y czasy. Dobre winko grzañca, z zupk± rybn± "ucha"(ró¿norodne rybki i raczki), tudzie¿ browarki i jêzyki ognia w cembrowince siêgaj±ce do 1-2 piêtra. Do tego ¶piewy szant i granie na gitarach i strzelaniny z pozosta³o¶ci z dezodorantów. Dobre to by³o szczególnie po popo³udniowych nurkowaniach, wtedy to cz³owiek mia³ 'podwójn±" fazê mi³ego zmêczenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 17:35:08 wys³ane przez komandos040 »
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 05, 2012, 18:32:40 » |
|
widzê, ¿e na wspominki siê zebra³o i mi³o spêdzony czas z przyjació³mi,- wiêc ja te¿ mam co¶ na prawdê wyj±tkowego do polecenia, by³o to ju¿ z 10 lat do ty³u, albo wiêcej,- ale smak tamtych chwil i prawdziwego gólarskiego grzañca pamiêtam i têsknie do dzi¶- Polecam http://www.czarciekopyto.pl/
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Fair Lady
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 05, 2012, 20:00:30 » |
|
bo nie wyobra¿am sobie pla¿y bez Klippera. Witaj ptak. I ja nie wyobrazam sobie ... bez klippera:) Ostatnio //2 tygodnié temu// wydeptalam drozke uslana krwia! (Kupilam nowe butki). Doczlapalam sie do Klippera i coz widze REMONT! Ale Jelitkowo ma wiecej Jokerow:) wiec powedrowalam dalej w strone "Chilli Willi"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|