Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 06:53:20


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: "Zupka chmielowa" ;)  (Przeczytany 24146 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« : Maj 26, 2010, 19:32:35 »

Czy piwo jest zdrowe?
25 maja 2010 r



Uwielbiam piwo. Zw³aszcza teraz, kiedy dni s± coraz cieplejsze czêsto po nie siêgam. Zastanawiam siê jednak, czy picie od 1-2 piw dziennie mi nie zaszkodzi? Jest to przecie¿ alkohol, ale s³ysza³em tak¿e o dobroczynnym wp³ywie tego napoju na nasz organizm.

...

http://diety.odwazsie.pl//artykul541_Czy_piwo_jest_zdrowe.html&cookie=1


Oczywi¶cie mo¿na tu nie tylko w jego (piwa) w³a¶ciwo¶ciach zdrowotnych, lub ich braku.  Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 13:32:51 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2010, 20:08:57 »

Du¿o zale¿y te¿ od tego jakie to jest piwo. S³ynny na ca³± Polskê browar w Witnicy zasila swoj± produkcj± limitowane edycje dla niewielkich pubów, a piwko to najlepsze na ¶wiecie, uwa¿am.
W artykule , który powy¿ej Dariuszu, rozwodzono siê nad alkoholem niemal zupe³nie pomijaj±c zalety dro¿d¿y piwnych i chmielu , a te s± co najmniej niedoceniane . Oto one :
W dro¿d¿ach piwnych znajduj± siê nastêpuj±ce witaminy i minera³y:

-  Witamina B1 – pozytywnie oddzia³uje na uk³ad kr±¿enia, uk³ad nerwowy i funkcjonowanie mózgu.

-  Witamina B2 – wa¿na dla zdrowia , skóry, w³osów , paznokci; nieodzowna przy przemianie materii, przy produkcji czerwonych cia³ek krwi

-    Witamina B5 – reguluje proces wzrostu jak równie¿ budowê komórek, jest wa¿na dla skóry (czynnik zapobiegaj±cy siwieniu)

-     Witamina B6 –wspiera funkcje w±troby i zapobiega migrenie

-     Witamina B12 – odgrywa wa¿n± rolê w procesie przemiany aminokwasów

-     Kwas foliowy – jest nieodzowny dla wzrostu (podzia³ komórek) i dla produkcji krwi

-   Niacyna – odgrywa du¿± rolê dla prawid³owego funkcjonowania systemu nerwowego  i skóry

-    Biotyna – witamina bior±ca udzia³ w syntezie kwasów t³uszczowych

-    W dro¿d¿ach piwnych zawarte s± m.in. calcium, magnez, fosfor, siarka, selen, ¿elazo, mied¼. Do czynników wspieraj±cych przemianê materii i system immunologiczny nale¿± m.in. cholina, kwas oronowy (witamina B13), lecytyna, aminokwasy.

chmiel- z uwagi na swoje w³a¶ciwo¶ci znalaz³ szerokie zastosowanie w przemy¶le kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Od dawien dawna panie znaj± szampony chmielowe oraz zabiegi p³ukania w³osów w rozcieñczonym piwie. Natomiast uspakajaj±ce i obni¿aj±ce ci¶nienie krwi w³a¶ciwo¶ci chmielu wykorzystywane s± przy produkcji leków dla ludzi chorych, zbyt nerwowych i nadpobudliwych. Piwosze zapewne odczuwaj± skutki dzia³ania chmielu kiedy po pierwszym piwku przychodzi uspokojenie i ochota na drzemkê.

A teraz ma³y szok dla Pañ Mrugniêcie :
  Browar Witnica S.A. jako pierwszy browar w Polsce wprowadzi³ na rynek nowy naturalny produkt jako dodatek k±pielowy – piwo k±pielowe.(!!)

Jest to specja³ piwowarski o delikatnym aromacie: do u¿ytku zewnêtrznego jako dodatek do k±pieli oraz do u¿ytku wewnêtrznego jako napój dla smakoszy.

Od¶wie¿anie twarzy i cia³a piwem by³o stosowane w¶ród Egipcjanek,
a tak¿e od ¶redniowiecza w Europie. Piwo k±pielowe jest ca³kowicie naturalnym produktem na bazie substancji aktywnych zawartych
w dwutlenku wêgla, dro¿d¿y piwnych, chmielu i alkoholu.

cytaty st±d  http://www.piwokapielowe.pl/

Najbardziej mi siê podoba to, ¿e takie piwko k±pielowe nie tylko zdrowe, ale i poch³eptaæ sobie mo¿na niczym ma³e dziecko w wanience  hehehe Mrugniêcie
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2010, 13:34:29 »

Bêd± cukierki o smaku piwa. Piwa z Piotrkowa Tryb.

Wawel wyprodukuje cukierki z... piwem. Wybra³ portera z browaru w Piotrkowie Trybunalskim.



...

http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7973012,Beda_cukierki_o_smaku_piwa__Piwa_z_Piotrkowa_Tryb_.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2010, 15:36:11 »

http://pl.beeropedia.org/wiki/entry/Browar+Zwierzyniec
- czyli co ka¿dy sympatyk piwa wiedzieæ powinien Mrugniêcie
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2010, 06:44:04 »

Wiele sk³adników mineralnych, w tym witamin, jest zniszczona w procesie pasteryzacji piwa Smutny
Coraz wiêcej browarów bierze to pod uwagê i rozszerza sw± ofertê o piwa "¿ywe", szczególnie te ma³e, produkuj±ce napój dla odbiorców z najbli¿szej okolicy. Podobno w ¶redniowieczu by³o w Gdañsku ponad sto browarów, to dopiero by³a produkcja witamin Du¿y u¶miech.



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2010, 20:27:53 »

Jak zgubiæ piwny brzuszek?

Mundial w Republice Po³udniowej Afryki wkracza w decyduj±c± fazê. Tymczasem nieod³±cznym atrybutem kibica jest piwo. Niestety, wraz ze zwiêkszon± dawk± pi³karskich emocji, mo¿emy zaobserwowaæ u siebie coraz wiêkszy brzuch...


A czy ty mo¿esz siê pochwaliæ (?) piwnym miê¶niem? /Getty Images

Stwierdzenie, ¿e picie piwa w du¿ych ilo¶ciach powoduje powstanie "miê¶nia piwnego", czyli odk³adaj±cych siê na brzuchu mas t³uszczu, to tylko pó³prawda. Ta znienawidzona przez wiêkszo¶æ facetów niedoskona³o¶æ w wygl±dzie  spowodowana jest bowiem nie tyle samym trunkiem, który nie wp³ywa na wagê cia³a, co zawartymi w nim (a konkretnie w chmielu), substancjami pobudzaj±cymi nasz apetyt, za spraw± których chêtniej siêgamy po tucz±ce przek±ski.

...

http://facet.interia.pl/forma/news/jak-zgubic-piwny-brzuszek,1497386,2632
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 24, 2010, 18:31:02 »

Co czwarte piwo jest trefne! Co do niego dodaj±?

Polskie piwa nawet sterylizuj±!

http://finanse.wp.pl/analiza.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 27, 2010, 12:34:55 »


Cytuj
MIODNE
Kilka miesiêcy prób by daæ odpowied¼ na pytania: piwo jasne czy ciemne oraz jaki miód: lipowy, wielokwiat czy mo¿e gryczany?
Lipowy w jasnym, a szczególnie w ciemnym by³ za delikatny. Gryczany oczywi¶cie by³ tak intensywny, ¿e trudno by³o doszukaæ siê obok jakiegokolwiek jeszcze smaku, a przecie¿ to nie miód pitny tylko piwo. Pozosta³ wielokwiat - z ciemnym wspó³gra³ idealnie: lekka s³odycz miodu i kawowo-czekoladowe nuty z ciemnych s³odów. Dostawca miodu mieszka i zbiera miód na Warmii. Tradycje pszczelarskie w jego rodzinie siêgaj± roku 1925.
Sk³adniki: woda, s³ody jêczmienne: pilzneñski, karmelowy, palony, naturalny miód, aromat naturalny, chmiel, dro¿d¿e
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja: Tak
Gatunek piwa: ciemne
Zawarto¶æ alkoholu: 5,7% obj.
Ekstrakt: 15,5% wag.
Barwa: ciemno bursztynowa
Termin przydatno¶ci do spo¿ycia: 3 miesi±ce
Opakowania: butelka zwrotna 0,5l

Opinie naszych klientów:
"Dzisiaj testowa³em ,,Miodne'' ! rewelacja! Ciemne piwo z miodem wielokwiatowym ze zbilansowan± goryczk± - super! najlepsze piwo miodowe jakie smakowa³em! Polecam, Kormoran rulez ...."

"... dzisiaj spróbowa³em Miodnego i....rzuci³o mnie na kolana. Kolor cudowny, aromat z zapachem miodu i smak :-) Oj, jestem zachwycony. Przede wszystkim nie jest s³odkie i nie ma du¿ej zawarto¶ci alkoholu, pije siê je z wielkim apetytem - gratulujê :-) Zrobili¶cie co¶ piêknego - ¿yczê wielu wyró¿nieñ, bo ju¿ jedno macie. Moje uznanie, a moje uznanie, to uznanie klienta, który ju¿ wie co ma wybraæ w sklepie. Pozdrawiam serdecznie i dziêkujê za piwo."

Opinie pochodz± z portalu www.browar.bizi forum BK

od siebie tylko dodam ¿e, od d³u¿szego czasu szuka³em smaku ciemnego piwa z czasów PRL,- no i jest Chichot nawet lepsze ni¿ to z przed lat- Hicior, choæ bulta 0,5l to prawie 5z³., ale có¿ przyjemno¶æ kosztuje Mrugniêcie
http://www.bk.com.pl/?pageid=47
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 30, 2010, 22:19:42 »

Co prawda to temat o piwie ale by nie tworzyæ zbêdnych, nieaktywnych w±tków pozwolê sobie tu w³a¶nie zamie¶ciæ do¶æ ciekawy art,  Mrugniêcie (mo¿e siê przydaæ, zw³aszcza w sylwestrowe szaleñstwo) Du¿y u¶miech:

Sprawd¼, co je¶æ i piæ, aby poczuæ przyjemne dzia³anie procentów, ale nie skoñczyæ z g³ow± w talerzu

Co je¶æ, by siê nie upiæ?

Upiæ siê, naoliwiæ siê i zalaæ siê - to tylko niektóre okre¶lenia stanu upojenia alkoholowego - bywa ¿e po¿±danego, ale i nierzadko przykrego w skutkach. Przed rozpoczêciem imprezy warto przyswoiæ sobie wa¿n± informacjê - alkohol nale¿y do zwi±zków chemicznych, które szybko wch³aniaj± siê i ju¿ w ci±gu 5 do 10 minut po spo¿yciu mo¿na go wykryæ we krwi. W ci±gu 15 minut od „zatankowania" wch³oniemy a¿ 50% alkoholu. Jak wiêc piæ, aby poczuæ przyjemne dzia³anie procentów, ale nie skoñczyæ z g³ow± w talerzu?

Wino, piwo, wódka, likiery i koktajle, szampan, nalewki - z pewno¶ci± niektóre z tych trunków pojawi± siê na imprezie, na któr± siê wybierasz. Drinka z du¿± zawarto¶ci± procentów mo¿e zaserwowaæ Ci barman, przyjaciel organizuj±cy „domówkê", mo¿esz te¿ zrobiæ go sam. Zanim go wypijesz, pomy¶l o tym, jak mocn± masz g³owê, ile wa¿ysz, co jad³e¶ lub czego nie zjad³e¶ i do jakiego stanu chcesz siê doprowadziæ. Je¶li idziesz na Sylwestra i zwyczajnie zamierzasz siê spiæ, zrób to i potem nie marud¼, gdy dopadnie Ciê syndrom dnia nastêpnego. Je¶li jednak nie masz ochoty na zalanie siê w trupa, postaraj siê zrobiæ wszystko, aby nie wysz³o Ci to przypadkiem. Zapoznaj siê z kilkoma prostymi zasadami - one ustrzeg± Ciê przed przys³owiow± „bomb±".

Du¿y mo¿e wiêcej

Alkohol szybko siê wch³ania, ale stosunkowo wolno „wyparowuje" z organizmu, powoduj±c zawroty g³owy, wymioty, dolegliwo¶ci ¿o³±dkowe o ró¿nym nasileniu i ogólne os³abienie organizmu. Kobiety zazwyczaj upijaj± siê szybciej - dlaczego? Bo wa¿± mniej ni¿ mê¿czy¼ni. Je¶li kobieta o masie 50 kilogramów i mê¿czyzna wa¿±cy oko³o 100 kilogramów wypij± po 100 g alkoholu, kobieta upije siê szybciej - stê¿enie alkoholu w jej organizmie bêdzie dwukrotnie wy¿sze. Ale nie tylko waga wp³ywa na to, jak szybko siê „spijamy". Du¿e znaczenie maj± procesy metaboliczne - indywidualne dla ka¿dego cz³owieka, rodzaj przyjmowanych leków, ogólna kondycja psychofizyczna, ilo¶æ p³ynów w organizmie, a tak¿e to, co jemy i w jaki sposób jemy podczas imprezy.

Nie pij, gdy burczy w brzuchu

Je¶li idziesz na imprezê z pustym ¿o³±dkiem, bo wiesz, ¿e osoba organizuj±ca imprezê zadba³a o to, by na stole niczego nie zabrak³o, robisz b³±d. Warto pamiêtaæ, ¿e zjedzenie syc±cego posi³ku bogatego w bia³ko i t³uszcze spowalnia wch³anianie siê alkoholu, dlatego osoby, które zrobi³y sobie odpowiedni „zapas", upijaj± siê wolniej. Zjedz kanapkê z kie³bas±, pierogi lub rybê w ¶mietanie b±d¼ cokolwiek innego z du¿± zawarto¶ci± bia³ka i t³uszczu.

Pij nie tylko alkohol

Je¶li nie masz zamiaru je¶æ na si³ê, wypij szklankê mleka (wapñ równie¿ spowalnia wch³anianie siê alkoholu) lub szklankê soku z kiszonych ogórków. Podczas imprezy pij du¿o soków bogatych w witaminê C i B (sok z czarnej porzeczki, sok pomarañczowy, sok pomidorowy), a przed pój¶ciem spaæ wypij pó³ litra wody. Uwaga! Gdy pijemy wysokoprocentowe alkohole, np. wódkê, zapomnijmy o napojach gazowanych - zawarty w nich dwutlenek wêgla przyspieszy wch³anianie alkoholu przez organizm.

1/2

...

http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/692/strona/1
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 28, 2011, 21:59:20 »

Najlepsze metody na kaca



...

http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/art556,najlepsze-metody-na-kaca.html
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 02, 2011, 17:42:53 »

Niedziela 02.10.2011, 11:01

Cudowna pastylka. Nigdy nie bêdziesz pijany



Dla ludzi, którzy maj± s³ab± g³owê.

Dzia³aj±ce na komórki glejowe w mózgu, pastylki maj± ograniczyæ skutki wp³ywu alkoholu na organizm, szczególnie na uk³ad motoryczny - donosi "The Daily Mail".

Myszy, na których skutecznie przetestowano nowy ¶rodek, nie by³y nawet lekko upojone po wypiciu takiej ilo¶ci alkoholu, która normalnie spowodowa³aby u nich utratê przytomno¶ci.

NAJDRO¯SZE ALKOHOLE ¦WIATA. MILIONY ZA JEDN¡ BUTELKÊ>>

Efekt ten uzyskano blokuj±c naturalne dzia³anie alkoholu na komórki glejowe, czyli reakcjê immunologiczn±. Komórki te pomagaj± zwalczaæ tak¿e wirusy atakuj±ce mózg - t³umaczy gazeta.

Amerykañscy i Australijscy badacze twierdz±, ¿e podobny efekt mo¿e ich ¶rodek wywo³aæ u ludzi.

Pastylka odbiera³aby zatem przyjemno¶æ zwi±zan± z piciem oraz pozwala³a przetrwaæ d³ug± noc w barze - przekonuje "The Daily Mail".

JS

    The pill that takes away the desire to drink on a night out ...but where's the fun in that? ...

http://www.sfora.pl/Cudowna-pastylka-Nigdy-nie-bedziesz-pijany-a36437

Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Luty 26, 2012, 16:12:41 »

Sobota 25.02.2012, 20:58

Wybrali najlepsze polskie piwo. Zgadzasz
siê?



blog.jokeroo.com

To decyzja piwoszy z ca³ego kraju.

Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne wybra³o najlepsze piwa.

    Tytu³ Piwa Roku 2011 zdoby³ Ciechan Mocny (Browar Ciechan w Ciechanowie) – informuje lodz.gazeta.pl.

Natomiast piwo Bierhalle Pills (Bierhalle Polska) zdoby³o tytu³ Restauracyjnego Piwa Roku 2011.

Browar Ciechan ma ju¿ na swoim koncie tytu³ piwa roku (w 2009 roku zwyciê¿y³ Ciechan Miodowy).

TAK OSZUKUJ¡ PRODUCENCI PIWA>>

Tytu³y przyznawane przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne to suma ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas konkursów amatorskich i profesjonalnych, prowadzonych w ca³ej Polsce.

Tytu³ "piwo roku" przyznawany jest piwu warzonemu w browarze przemys³owym i dostêpnemu w sprzeda¿y detalicznej. Natomiast restauracyjne piwo roku musi byæ warzone w browarze restauracyjnym.

TO NAJZDROWSZE PIWO NA ¦WIECIE>>

Oto zwyciêzcy z poprzednich lat:

2010 r. - Grand Imperial Porter (Browar Amber)

2009 r. - Ciechan Miodowy (Browar Ciechan Ciechanów)

2008 r. - Magnus (Browar Jagie³³o Che³m)

2007 - Irlandzkie Mocne (Browar Nak³o)

2006 r. - Porter Strzelec (Browar Jêdrzejów)

2005 - Per³a Mocna (Browary Lubelskie)

TM

    Wybrano najlepsze polskie piwo. Zobacz, jakie

http://www.sfora.biz/Wybrali-najlepsze-polskie-piwo-Zgadzasz-sie-a40892
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2012, 15:53:07 »

Piwo wspó³cze¶nie

Dla wielu z nas znaczenie s³owa piwo odnosi siê wy³±cznie do ¿³opania. A jak jest faktycznie?

Przeciêtnie ka¿dy polak pije 90 litrów piwa rocznie. Mo¿na powiedzieæ, ¿e przynajmniej ka¿dy choæ jeden raz w ¿yciu zakosztowa³ piwa. Nieco mniejsza liczba ludzi mia³a do czynienia tak¿e z piwami ciemnymi. S± tak¿e Ci, którzy pamiêtaj± piwa z zamierzch³ych czasów PRL, a tak¿e tacy, którzy piwo widz± jedynie na sklepowych wystawach. S± te¿ i tacy, którzy potrafi± sprzedaæ bloczki z opieki spo³ecznej, by tylko zregenerowaæ nieco "g³oda". Piwo to wiêcej ni¿ z³ocisty napój. Piwo mo¿e byæ bursztynowe, czerwone, zielone, niebieskie, o smaku ¶ledzia, pizzy, a nawet z robakiem. Piwo mo¿e byæ tak¿e dolnej fermentacji, górnej fermentacji, fermentacji spontanicznej. Mo¿e byæ koncernowe, z browaru restauracyjnego lub nawet browaru regionalnego. Piwem mo¿emy siê delektowaæ, jak i mówi±c kolokwialnie - ur¿n±æ. Piwo mo¿e byæ traktowane jako z³o oraz jako hobby. Mo¿e to byæ forma spêdzania czasu lub czysty dodatek do spotkania towarzyskiego.

Czy zastanawiali¶cie siê jednak, ile piw jest na ¶wiecie? Albo chocia¿ w Polsce? Gdzie siê podzia³y te uprawy chmielu, o których tyle s³yszymy od naszych ojców oraz dziadków? Gdzie s± te pola, o których mo¿na czytaæ w ksi±¿kach? Czy Technologia zgwa³ci³a tak¿e przemys³ piwowarski? Alt, Witt, Porter, Stout, Lager, IPA, Grodziskie, Rauchbier, Marcowe, Schwarz... Czy komukolwiek znane s± tak enigmatycznie brzmi±ce nazwy? Czym wiêc jest piwo, jak nie tylko zwyk³ym napojem lanym w knajpie `z kija`?

Otó¿ w³a¶nie. Pod pojêciem "piwo" kryje siê du¿o wiêcej, ni¿ by siê mog³o nam zdawaæ. Tu bowiem ze wzglêdu na smak, wyszczególniæ mo¿na wiele podgatunków. W zale¿no¶ci, co kto lubi, mo¿na rzec. Jeden lubi rude, drugi blondynki, trzeci brunetki - gdyby chcieæ przedstawiæ to w tak prosty sposób. A wiêc gdzie siê podzia³y te rude i brunetki? Czy¿by blondynki zaw³adnê³y ¶wiatem? A mo¿e to ten marketing? Ano w³a¶nie. Niewielkie wymagania konsumenta sprawi³y, ¿e ma³e browary poupada³y. Nowoczesne technologie z kolei wypar³y tradycje (Mówi siê, ¿e tradycjê ciê¿ko wykorzeniæ. A co, gdy technologia zrobi ma³e szacher-macher? Krótko mówi±æ - Bieda, przepad³o). W chwili obecnej serwowane przez ogromne koncerny piwo jest warzone przy u¿yciu technologii HGB - Gdyby¶my chcieli oprzeæ to na przyk³adzie, nale¿a³oby wyobraziæ sobie zupkê instant oraz prawdziw± zupê gotowan± na wywarze wo³owym. Jest subtelna ró¿nica pomiêdzy piêæ minut w oczekiwaniu na zagotowanie siê wody, a zupie, przy której siê wystali¶my, któr± dopieszczali¶my, któr± doprawili¶my wed³ug tradycyjnego, rodzinnego przepisu. Najlepszym t³umaczeniem w tej¿e sytuacji by³oby - Jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma - Nic bardziej mylnego. To my, konsumenci, kszta³tujemy popyt na rynku, a producenci dopasowuj± do naszych potrzeb poda¿. Takie s± bowiem prawa rynku - inwestor znajdzie interes tam, gdzie co¶ ma racjê bytu i faktycznie mo¿e siê sprzedaæ.

W czym wiêc rzecz? Nale¿y zacz±æ st±paæ realnie po ziemi, traktowaæ powa¿nie rzeczywisto¶æ. Nie s±dzê, aby telewizor by³ na tyle wiarygodny, by czyniæ nas osobowo¶ciami autorytarnymi. Innymi s³owy - ¶lepe pos³uszeñstwo naszym odbiornikom nie zawsze musi byæ zgodne z s³uszno¶ci± podejmowanych wyborów - S³uszno¶æ bowiem powinna le¿eæ po stronie naszych kubków smakowych. W imiê zasady - Jedzmy kupê, miliony much nie mo¿e siê myliæ - Powinni¶my w koñcu otrze¼wieæ, bo to, ¿e smakuje s±siadowi, nie znaczy, ¿e powinno smakowaæ i nam. To jak gdy co¶ nam nie smakuje, nie powinni¶my tego ¿³opaæ, gdy¿ nienormalnym by³oby nie¿³opanie. Winni¶my jednak szukaæ dalej, delektowaæ siê, stawiaæ poprzeczkê wy¿ej. To od nas zale¿y, co bêdziemy piæ, nie dawajmy siê wiêc poiæ.

Piwo nie powinno siê kojarzyæ bezpo¶rednio z markami. Cz³owiek powinien interpretowaæ piwo z chmielem, s³odem jêczmiennym, dro¿d¿ami piwowarskimi. W czym wiêc rzecz? W naszych wyborach! Powinni¶my staæ siê ¶wiadomymi konsumentami, kupowaæ rozs±dnie, piæ ze smakiem. Powinni¶my stawiaæ poprzeczkê wy¿ej i wy¿ej, ani¿eli ¶lepo wierzyæ, ¿e ten sam browar pity dzi¶ smakuje identycznie, co piêæ lat temu. Warto siêgaæ po piwa zagraniczne, po piwa z ma³ych browarów, które staraj± siê zrekonstruowaæ tradycjê oraz smak dawnych lat. Postawmy wiêc na piwo dobre - pijmy piwa regionalne!

Piwo regionalne jest to napój z ma³ego browaru. Moce przerobowe takiego browaru s± znacz±co ograniczone. Zakup nowoczesnych technologii umo¿liwiaj±cych *PRODUKCJÊ* (przyjmuj±c, ¿e produkcja zastêpuje warzenie) jest wrêcz niemo¿liwy. Koszt instalacji nowoczesnej techniki przekracza znacz±co bud¿et mini browarów. Dawniejejszy Browar Belgia próbuj±cy wgry¼æ siê w rynek piwem górnej fermentacji upad³ za swoj± innowacyjno¶æ. Pomys³odawcy, albo raczej ich chêæ wyró¿nienia siê nie zosta³a doceniona, co sprawi³o, ¿e browar zwyczajnie upad³. Wszak smakiem piwo to odbiega³o od reszty, anu¿ by³o zepsute? Niektórzy niestrawno¶ci zwalali winê na piwo, które wypito pierwszy raz w ¿yciu, inni tworzyli szare teorie, ¿e po piwie niepasteryzowanym brzuch boli. W ten oto sposób przysz³o siê zmagaæ w³a¶cicielom browarów z konsumentem przekupnym. Hipnotyzuj±cy wizerunek telewizji kupuje nas za nasze pieni±dze, które pakujemy w produkty zakupione ka¿dej niedzieli w markecie. Pêtla siê zamyka, maszyna ruszy³a i wcale nie zapowiada siê na to, by kiedykolwiek mia³a siê zatrzymaæ.

Pytanie - czy za sze¶ædziesi±t lat, gdy dzieci naszych dzieci dorosn±, smak tradycji zostanie utarty przez g±sienice czo³gu zwanego marketingiem? Czy pozwolimy na to, by wielkie koncerny manipulowa³y naszymi preferencjami i dostosowywa³y swe produkty do obecnie trwaj±cego trendu? Ja ju¿ jestem ¶wiadomym konsumentem piwa, a wy?


http://www.eioba.pl/a/3nbj/piwo-wspolczesnie
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2012, 11:40:07 »

Piwo ma ogromna tradycje, a poza tym to nie tylko napitek, lecz rowniez pokarm.
Krol Polski Mieszko II dzieki slabosci do tego napitku wymigal sie od uczestnictwa w wyprawie krzyzowej, na ktora nalegal sam papiez. Dyplomacja ulozyla list odpisujac Ojcowi Swietemu, ze Krol zwykl codzien wypijac dzban piwa, a w krajach pogan trunku tego nie maja, wiec wyprawa jego nie moze dojsc do skutku.
I zostal "usprawiedliwiony"! U¶miech

Bardzo lubie zimne piwo, gasi pragnienie, uspokaja nerwy, podnosi poziom serotoniny, oczyszcza cialo (nerki) z toksyn.
Nie lubie piwa mieszanego np. z sokiem! Albo z coca-cola, brrrr...

Lece powstawiac pare flaszek do lodowki zanosi sie na sloneczne popoludnie.

Dygresja. Ostatnio w modzie sa pijalnie piwka w stylu retro. Bija rekordy popularnosci. Zamawiasz zimne piwko, a potem wychodzisz na papieroska, obok jest sklep monopolowy czynny 24 godziny, robisz zakupy i wracasz do kufelka.
U¶miech
Na zdrowie!
Zapisane
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2012, 13:26:07 »

Ten z³ocisty napój, najlepiej spo¿yæ w odpowiednim miejscu Mrugniêcie


W cichej przyjaznej atmosferze U¶miech


O starych, dobrych tradycjach Du¿y u¶miech


 W bajecznych kuflach. Chichot


Oczywi¶cie na ....teraz w pobli¿u strefy kibica Z³y
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 13:37:06 wys³ane przez janusz » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 05, 2012, 14:43:18 »

Janusz, gdzie¶ takie cudne miejsce znalaz³ ?
Dzi¶ jak nie bêdzie padaæ jadê rowerem w jedno takie podobne miejsce, lecz o wystroju ¿eglarskim w towarzystwie jachtów na przystani .... na kawê , nie na piwo (jako, ¿e rowerem).
A piwo we wspomnianym lokalu to oczywi¶cie i  tradycyjnie "Bosman" Chichot
 
Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 05, 2012, 15:00:40 »

I ja lubie takie nastrojowe miejsca.
Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy.
www.klipper.pl
Zapisane
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 05, 2012, 15:51:17 »

Drogi Eascie U¶miech
To miejsce jest obok dawnego Browaru w Sobótce Górce. Przechowywanie i le¿akowanie piwa mia³o tutaj miejsce w specjalnie wykutej dla tego celu sztolni, która przez wzgl±d na swoj± sta³± nisk± temperaturê by³a doskona³± ch³odni±. Wodê na potrzeby browaru czerpano wprost ze ¶lê¿añskich stoków. Po 1945 roku browar upañstwowiono i wszed³ w sk³ad Zak³adów Piwowarskich we Wroc³awiu. Browar zamkniêto w 1997 roku. Od tego czasu systematycznie niszczeje.

Niszczej±cy browar

Etykiety z butelek piwa Browaru Sobótka.
Szkoda tego naprawdê dobrego piwka Smutny

Staw kolo gospody.

Obok urokliwej gospody jest staw, mo¿na tutaj samemu z³owiæ rybkê, która na stole pojawi siê dos³ownie w parê minut. U¶miech

Rybka podana.

Kiedy¶ dawno temu odwiedza³em nad morzem w ¦winouj¶ciu, kawiarniê ''Parkow±''. ¦wietne piwko podawane do blusa zespo³u Breakout U¶miech 2
 
http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5859 Tak dzisiaj wygl±da browar w Sobótce.
Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 05, 2012, 16:49:17 »

Witanko Wszystkim. U¶miech
No to w koñcu drogi Ea¶cie teraz nied³ugo bêdzie powód by ¶wiêtowaæ wszelkie i dobre smaki naszych browarów w jakiej mi³ej tawernie. U¶miech
Co Ty na to ?
A i przy okazji kibicuj±c pogadamy o w±tkach forumowych.U¶miech
Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2012, 16:50:17 »

I ja lubie takie nastrojowe miejsca.
Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy.
www.klipper.pl


 U¶miech Lady, Klipper, to równie¿ moje ulubione miejsce. Niestety, w lutym czê¶ciowo sp³on±³ 
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pozar-tawerny-w-Jelitkowie-n55368.html
ale ju¿ odbudowany. Na szczê¶cie, bo nie wyobra¿am sobie pla¿y bez Klippera.
Wiele piêknych wspomnieñ wi±¿e siê z tym miejscem. No i te wieczorne koncerty szantowe.

Je¶li przypadkiem znów bêdziesz w Gdañsku, daj znaæ, spotkamy siê w Klipperze…
albo w Wielkim B³êkicie http://www.wielki-blekit.eu/index.php/pl/galeria.html przy brze¼nieñskim molo. 
Oba lokale le¿± na trasie moich prawie codziennych wêdrówek brzegiem morza.
Pozdr.  U¶miech

Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2012, 16:54:38 »

Kiedy¶ jakie¶ 4 lata temu byli¶my grup± 50cio osobow± na browarze w³a¶nie w tym miejscu drewnianych kawiarenek-tawern na tym molo.
Zebrali¶my siê by uczciæ wieczorek zapoznawczy Sojuszy Universum 2 na Ogame.  Du¿y u¶miech
Imprezê zakoñczyli¶my pó¼nym "przedpo³udniem"(04:00) i to akurat w deszczu.
Ale imprezka by³a Cool !!! U¶miech
Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 05, 2012, 17:13:20 »

@ komandos
Jak widaæ, trudno sobie wyobraziæ zakoñczenie imprezy (nawet 50 osobowej) bez zupki chmielowej.  Chichot
Jej spo¿ycie gwarantuje doskona³y nastrój oraz niweluje jakiekolwiek niedogodno¶ci.
Chocia¿by w postaci deszczu, czy rozjechanego czasu.  Chichot  Najwa¿niejsze jednak, ¿e wszystko jest cool.  Du¿y u¶miech
Pozdr.  U¶miech
Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2012, 17:27:53 »

Dok³adnie tak Ptaku. U¶miech
Nie ma to jak dobra i "smaczna" sielanka w doborowym towarzystwie. U¶miech
Ech.. przypominaj± mi siê stare cembrowinkowe imprezy na obozach nurkowych nad Tucz±/ jez. Wo¶win, b±d¼ torpedownii nad Miedwiem. U¶miech
To by³y czasy. U¶miech Dobre winko grzañca, z zupk± rybn± "ucha"(ró¿norodne rybki i raczki), tudzie¿ browarki i jêzyki ognia w cembrowince siêgaj±ce do 1-2 piêtra. Do tego ¶piewy szant i granie na gitarach i strzelaniny z pozosta³o¶ci z dezodorantów.  Du¿y u¶miech
Dobre to by³o szczególnie po popo³udniowych nurkowaniach, wtedy to cz³owiek mia³ 'podwójn±" fazê mi³ego zmêczenia. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 17:35:08 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 05, 2012, 18:32:40 »

widzê, ¿e na wspominki siê zebra³o i mi³o spêdzony czas z przyjació³mi,-
wiêc ja te¿ mam co¶ na prawdê wyj±tkowego do polecenia, by³o to ju¿ z 10 lat do ty³u, albo wiêcej,-
ale smak tamtych chwil i prawdziwego gólarskiego grzañca pamiêtam i têsknie do dzi¶
- Polecam Chichot

http://www.czarciekopyto.pl/
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 05, 2012, 20:00:30 »

Cytuj
bo nie wyobra¿am sobie pla¿y bez Klippera.
Witaj ptak.
I ja nie wyobrazam sobie ... bez klippera:)

Ostatnio //2 tygodnié temu// wydeptalam drozke uslana krwia! (Kupilam nowe butki).
Doczlapalam sie do Klippera i coz widze REMONT!
Ale Jelitkowo ma wiecej Jokerow:)

wiec powedrowalam dalej w strone "Chilli Willi" Mrugniêcie


Zapisane
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

opatowek phacaiste-ar-mac-tire zipcraft ostwalia x22-team