Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:45:27

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: EMOCJE - z³o¶æ, ¿al, gniew ...  (Przeczytany 24186 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Maj 29, 2010, 14:32:05 »

Z³o¶æ, ¿al, ³zy - jak sprawiæ, by dzia³a³y oczyszczaj±co

W dzieciñstwie nie raz s³ysza³a¶, ¿e grzeczna dziewczynka nie okazuje z³o¶ci, nie u¿ala siê i nie p³acze. I w ten sposób nauczy³a¶ siê t³umiæ te "z³e" emocje. Tymczasem nie wyra¿one mog± wyrz±dziæ ci wiele szkody. Zobacz, jak m±drze sobie z nimi radziæ.

Naucz siê rozpoznawaæ emocje /INTERIA.PL

Z³o¶æ siê! Obronisz siê przed zranieniem

Najpierw starasz siê udawaæ, ¿e jej nie ma. "Wcale nie jestem z³a i zaraz mi przejdzie" - my¶lisz. Przecie¿ nie bêdziesz wy¿ywaæ siê na bliskich. Potem jednak przychodzi moment, w którym masz wra¿enie, ¿e w¶ciek³o¶æ zaraz rozsadzi ciê od ¶rodka. Wtedy ju¿ nie wa¿ne jest, kto jest obok. Ka¿demu siê "oberwie", a ty masz wyrzuty sumienia. Z³o¶æ pomaga ci broniæ w³asnych praw, dlatego nie staraj siê jej t³umiæ do granic wytrzyma³o¶ci. Ale naucz siê j± rozpoznawaæ i wyra¿aæ tak, by nie raniæ innych.
czytaj dalej

• Okre¶l przyczynê z³o¶ci

Je¶li czujesz narastaj±c± z³o¶æ, zanim zrobisz cokolwiek, zastanów siê, jaka jest jej przyczyna. Je¶li z³o¶æ ma dzia³aæ oczyszczaj±co, musisz wiedzieæ, co j± spowodowa³o. Wróci³a¶ do domu i ju¿ w przedpokoju  zdenerwowa³a¶ siê porozrzucanymi butami syna? Stañ, odetchnij g³êboko i pomy¶l, czy to jest rzeczywista przyczyna napiêcia. A mo¿e jeste¶ z³a, bo szef dzi¶ potraktowa³ ciê w nieprzyjemny sposób i urazi³ twoj± dumê?

Je¶li dotrzesz do prawdziwych powodów, bêdziesz mog³a u³o¿yæ sobie wszystko w g³owie. Z³o¶æ bowiem to sygna³, ¿e kto¶ naruszy³ twoje psychiczne terytorium. Teraz bêdziesz wiedzia³a, na co uwa¿aæ i co ciê dra¿ni.

• S³uchaj sygna³ów cia³a. Naucz siê wy³apywaæ moment, w którym twoja z³o¶æ zmienia siê we w¶ciek³o¶æ i agresjê. Wtedy ju¿ nie jeste¶ w stanie wykorzystaæ jej konstruktywnie.

Wykonaj specjalne æwiczenie: usi±d¼ lub stañ w wygodnej pozycji i rozlu¼nij wszystkie miê¶nie. Nastêpnie wytê¿ pamiêæ lub wyobra¼niê i wywo³aj w sobie gniew tak silny, jak tylko potrafisz. Nie napinaj ¿adnego miê¶nia, a zobaczysz, ¿e i tak s± spiête! Tê reakcjê wywo³a³y twoje emocje.

A teraz postaraj siê rozlu¼niæ wszystkie miê¶nie. Je¶li nauczysz siê likwidowaæ fizyczne napiêcie, ³atwiej bêdzie ci zapanowaæ nad swoimi reakcjami.

• Odreaguj agresjê. Gdy nie jeste¶ w stanie opanowaæ z³o¶ci, nie hamuj jej na si³ê. Znajd¼ miejsce, gdzie nikt nie bêdzie ciê widzia³ np. do ³azienki. Stañ mocno na lekko rozstawionych nogach i napnij wszystkie miê¶nie. Otwórz usta i "krzycz", nie wydaj±c z siebie ¿adnego d¼wiêku. Mo¿esz te¿ przez kilka minut intensywnie maszerowaæ w miejscu wysoko podnosz±c kolana do góry.

Dobrym sposobem jest te¿ "wyboksowanie" agresji. Zaci¶nij rêce w piê¶ci i szybkimi ruchami uderzaj np. w kanapê, tak jak w worek treningowy.

• Wycisz emocje. Wykonaj jedno z æwiczeñ uspokajaj±cych. Np. postaraj siê swoj± z³o¶æ narysowaæ lub opisz to, co ciê porusza. Mo¿esz te¿ zastosowaæ technikê wizualizacji. Wyobra¼ sobie konkretn± sytuacjê: jeste¶ w pustym pokoju. Czujesz jak ogarnia ciê w¶ciek³o¶æ. W my¶lach szybko wyjd¼ z pokoju do ogródka. Teraz pomy¶l sobie, ¿e siedzisz na trawie i np. bawisz siê z psem.

Powtarzaj æwiczenie, a dojdziesz do momentu, w którym sama my¶l o ogrodzie bêdzie ciê uspokajaæ. Powiedz, co ciê dra¿ni Wiesz, co ciê zdenerwowa³o i jeste¶ ju¿ spokojna. Je¶li przyczyn± z³o¶ci jest np. zachowanie kogo¶ z domowników, powiedz mu o tym. Nie w formie pretensji czy wyrzutów, ale stwierdzenia faktu. Nie udawaj, ¿e nie ma problemu. Wyt³umacz: "Rozz³o¶ci³o mnie twoje zachowanie. Nie chcê siê znów denerwowaæ. Co proponujesz, by unikn±æ takich sytuacji w przysz³o¶ci?".

Czêsto samo wypowiedzenie g³o¶no przyczyny emocji powoduje, ¿e zaczynasz sobie z ni± radziæ. A bliscy wtedy traktuj± to, co mówisz.

1/3 ...

http://kobieta.interia.pl/psychologia/news/zlosc-zal-lzy-jak-sprawic-by-dzialaly-oczyszczajaco,1484009,2715
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 21:00:32 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2010, 16:18:30 »

Artyku³ oczywi¶cie potrzebny... aczkolwiek smutne jest to ¿e co raz wiêcej osób nie radzi sobie z emocjami... smutne jest to ¿e co raz wiêcej osób potrzebuje instrukcji obs³ugi do samego siebie...
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 21:00:49 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2010, 10:17:20 »

Jak ukryæ emocje pod pokerow± twarz±?

Pielêgnowanie narzêdzi do kontrolowania emocji
Czwartek, 8 lipca (09:24)

...

Im lepiej ludzie rozumiej± swoje w³asne schematy postêpowania, tym bardziej jest prawdopodobne, ¿e dostrzeg±, dlaczego niektóre prze³adowane emocjami relacje koñcz± siê konfliktem - niezale¿nie od tego, czy emocje podlegaj± zbyt ma³ej, czy zbyt du¿ej kontroli.

Wiêkszo¶æ naukowców przyznaje, ¿e to temperament decyduje o zakresie ekspresji. "W okresie dojrzewania rozwija siê p³at czo³owy mózgu i stajemy siê bardziej zdolni - pod wzglêdem biologicznym - do kontrolowania naszych impulsów" - mówi dr Stefan Hofmann, profesor psychologii na Uniwersytecie w Bostonie.

Psychologowie dziel± strategie regulowania emocji na dwie ogólne kategorie: zapobiegawcze, stosowane przed pe³nym odczuciem emocji, i reaktywne, nastêpuj±ce po emocji. Najlepiej znan± i jedn± z pierwszych wyuczonych reakcji z drugiej kategorii jest zwyk³e t³umienie emocji. Dzieci zakrywaj± u¶miech d³oni±, kiedy kolega z klasy zrobi co¶ niezrêcznego. Z czasem wiele z nich staje siê o wiele bardziej zrêcznych i odruchowo maskuje zaskoczenie, lub ukrywa gniew pod pokerow± twarz±.

T³umienie emocji jest bardzo przydatne w niektórych sytuacjach - np. wtedy, gdy jeste¶my na mszy pogrzebowej i strasznie chcê siê nam ¶miaæ.

Niespodziewane emocje okre¶laj± wiele psychicznych zaburzeñ /© Bauer

...

http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/jak-ukryc-emocje-pod-pokerowa-twarza,1503578
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 21:01:07 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 23:00:37 »

Panowanie nad emocjami jest prawdziw± sztuk± do której opanowania d±¿ymy.

To kolejny dowód na to, ¿e pomimo wielkopomnego wpisu Koliberka (który, jest przestarza³± wiedz± i tylko w nieznaczny sposób wyja¶nia sprawê)
Ty KIARO zupe³nie nie wiesz o czym piszesz ?...!

Proszê mi zatem powiedzieæ co to znaczy w/g Ciebie- panowaæ nad emocjami ?

Jedn± z emocji np. jest rado¶æ.
Cieszysz siê bardzo, bo spotykasz przyjació³kê, któr± bardzo dawno nie widzia³a¶.A ta rado¶æ powoduje, ¿e siê z ni± witasz, ca³ujesz, ¶ciskasz itd... co jest wyra¿eniem tej autentycznej i prawdziwej rado¶ci.

I teraz mi proszê powiedzieæ co to ma oznaczaæ, ¿e ja mam zapanowaæ nad t± emocj± ? Co mam robiæ, hê ?
 Mam staæ jak betonowy s³up w szczerym polu i zastanawiaæ siê...hmmm, jak tu zapanowaæ nad t± emocj±- rado¶ci±, czy mam j± po prostu wyra¼iæ w sposób spontaniczny, autentyczny, prawdziwy.

Tenebreal jeste¶ tu ?

Wyja¶nij jak studiujesz psychologiê, bo pewnie Ciê o tym ucz±, co to znaczy panowaæ nad emocjami i co to wogóle s± emocje w dos³ownym sensie.

KIARO, czy Ty nie masz mê¿a, dzieci, przyjaciól, tylko masz to forum, na którym spêdzasz 90% swojego ¿ycia wypisuj±c tu dziwne rzeczy. Mo¿e lepiej id¼ na spacer, poodychaj ¶wie¿ym powietrzem, albo wsi±d¼ na rower poje¼dzij, to Ci tysi±c razy to lepiej zrobi ni¿ wypisywanie tu wyssanych z palca nonsensów !

Ps. Nie mo¿na panowaæ nad emocjami i s³owo (okre¶lenie) panowaæ jest absolutnie b³êdne, fa³szywe i myl±ce ! ! !
Mamy tylko u¶wiadomiæ sobie (nie -u¶wiadomione ) emocje, a nie-u¶wiadomione emocje to te, ktore wcze¶niej zepchnêli¶my, st³umili¶my ze swojej ¶wiadomo¶ci, co powoduje, ¿e sta³y siê one nie¶wiadom± czê¶ci± naszej osobowo¶ci.
A temu s³u¿y, o czym szeroko pisa³ tu East -samobserwacja, ¿ycie w chwili obecnej, czyli TERAZ, ¶wiadomy i kwantowy oddech, dziêki, czemu te nieu¶wiadomione tre¶ci, które stoj± za emocjami, zostaj± uwolnione z naszej ¶wiadomo¶ci, dziêki czemu stajemy siê bardziej ¶wiadomi.

Polecam jeszcze raz wyk³ad Eckharta Tolle, bo on o tym szeroko mówi i wyja¶nia....
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 23:35:05 wys³ane przez Silver » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 23:48:07 »

Panowaæ nad emocjami...

"Jedn± z emocji np. jest rado¶æ."

Je¿eli komu¶ sprawia rado¶æ z kradzie¿ ( cudzy smutek z utraty czego¶ ) , zabijanie , upijanie siê , maltretowanie innych ,wywy¿szania siê nad kim¶ , itp.... i czyni to notorycznie nie potrafi siê opanowaæ. Jest uzale¿niony od prze¿ywania rado¶ci z takich zachowañ.
To emocja  sprawiania sobie rado¶ci panuje nad nim nie on nad ni±.

Identycznie mo¿na byæ uzale¿nionym od rado¶ci z rzeczy tzw. pozytywnych , np ci±gle g³askanie kota , lub tulenie dziecka , jedzenie s³odyczy , czy te¿ s³uchania superlatyw na swój temat , które daj± rado¶æ.
W tym wypadku brak panowania nad emocj± rado¶ci ale w zachowaniu pozytywnym , co nie znaczy i¿ nie krzywdz±cym w pewnym stopniu osobê na której wymuszamy poniek±d poddanie siê nieopanowanym emocjonalnym zachowaniom daj±cym rado¶æ.

Emocje to emocje zawsze nacechowane s±  odczuciami zmys³ów wyzwalaj±cych atawistyczne odruchy.
Panowanie nad nimi jest sztukom.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Dziêkujê za dobre rady , pozwól i¿ ja sama bêdê dysponowa³a moim czasem w sposób uznany prze zemnie za w³a¶ciwy dla mnie.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 00:59:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2011, 00:04:01 »

Je¿eli komu¶ sprawia rado¶æ z kradzie¿ ( cudzy smutek z utraty czego¶ ) , zabijanie , upijanie siê , maltretowanie innych , itp.... i czyni to notorycznie nie potrafi siê opanowaæ. Jest uzale¿niony od prze¿ywania rado¶ci z takich zachowañ.

Zabijanie, maltretowanie itd... nie jest wyrazem emocjonalnej rado¶ci i pierwszy raz w ¿yciu o czym¶ takim s³yszê ?
To s± patologiczne formy zachowañ, a nie ¿adna rado¶æ ?...!
Kto¶ siê upija nie dlatego, ¿e sprawia mu to rado¶æ ( choæ mo¿e to pozornie na zewn±trz tak wygl±daæ), tylko dlatego, aby st³umiæ lêk.
Dlatego alkoholik woli zapiæ siê na ¶mieræ ni¿ popatrzeæ prosto w oczy swojej rzeczywisto¶ci, której siê po prostu boi.
I gdzie tu jest rado¶æ i na czym ona polega ?
Nie myl  pojêæ...! ! !
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 00:06:39 wys³ane przez Silver » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2011, 00:32:05 »

Widzê ¿e moja emocje - moje posty zosta³y roz³o¿one na czynniki pierwsze bez mojego zdania - no ³adnie. W sumie to dziêki Kiarze dowiedzia³em siê ¿e jestem ma³p±.
¦wiat emocjonalny to jest ¶wiat zwierzêcy
- Cytat z postów Kiary
Ale wiesz fajnie jest byæ tak± ma³p± - nic mnie nie ogranicza, nie spycha. Ale wiesz co Kiara wybaczam Ci te Twoje wywody - w sumie jasno rozumiem dlaczego piszesz tak i nie inaczej.

Moja mo¿e niezbyt du¿a wiedza psychologiczna z moj± dobr± nie zawodn± intuicj± przekona³a mnie do Twojej osoby, tak¿e ró¿ne testy, które na Tobie wypróbowa³em ¶wiadcz± o jednym.

Moja emocjonalno¶æ ma siê bardzo dobrze, jestem osob± wra¿liw± ale te¿ potrafiê przywaliæ poniewa¿, nigdy nie pozwalam aby drugi cz³owiek wchodzi³ mi na g³owê. Przepraszam Darku za offa - je¶li by¶ móg³ to przenie¶ dyskusjê gdzie indziej. Po prostu chcia³em odpowiedzieæ na to co oni tutaj napisali.

Pozdrawiam
Ma³pa Marcin.
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2011, 00:34:19 »

Dlatego rado¶æ tak naprawdê zalicza siê do uczuæ, podobnie jak smutek..

Zalicza siê !
Prawdê mówi±c NIC siê nie zalicza tylko tak ludzie o tym my¶l±.
A jak my¶l±, tak pisz±....
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 00:34:41 wys³ane przez Silver » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2011, 00:39:01 »

Dusza cz³owieka, którego ¿ycie podporz±dkowane jest wzorcom, nigdy nie zazna wolno¶ci.

=================================

Ps. Nie mo¿na panowaæ nad emocjami i s³owo (okre¶lenie) panowaæ jest absolutnie b³êdne, fa³szywe i myl±ce ! ! !

Mo¿na panowaæ nad emocjami.
http://www.youtube.com/watch?v=8Ivul1kGMm4

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 20:19:08 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Luty 10, 2011, 01:00:59 »

Piêknie prawisz tam o wdziêczno¶ci, która jest uczuciem. Uczucia, nie cechuj± siê wzburzeniem, gwa³towno¶ci±, lecz s± ¶wiadomym prze¿ywaniem ró¿nych sytuacji, najczê¶ciej wyp³ywaj±cych z empatycznego nastawienia do ¶wiata. I rozumienia go. Tym jest smutek, b±d¼ rado¶æ z czyjego¶ powodzenia, tudzie¿ w³asnego, ale przede wszystkim wdziêczno¶æ, które ma ³agodne i piêkne oblicze; gdyby¶my u¿yli barwy, to pewnie by³aby jasnofioletowa, a raczej lilaró¿.

Z serdecznym dobranoc!!!

U¶miech
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2011, 03:22:17 »

Mo¿na panowaæ nad emocjami.
http://www.youtube.com/watch?v=8Ivul1kGMm4

Bardzo m±dry film.
I przy okazji wyt³umaczono co to jest wolna wola ?
Wolna wola, to nie ¿adna wolna wola, bo nam tam jaki¶ ''Stworca'' z ³aski j± podarowa³ jak g³osi to spo³eczny s³owotok, tudzie¿ i co niektórzy prelegenci tego forum, tylko jest to - umiejêtno¶æ ¶wiadomego wyboru....  U¶miech

Sventer.
To nie jest panowanie nad emocjami (bo to znowu kolejny s³owotok) tylko -¶wiadomo¶æ swoich emocji.
A jak powiedzia³ miêdzy innymi E.Tholle - bêdziesz ¶wiadomy swoich emocji wtedy i tylko wtedy, je¿eli bêdziesz uwa¿ny swoich emocji. Czyli bêdziesz obserwowa³ swoje emocje, ale nie zwracaj±c uwagê na ich zewnêtrzn± tre¶æ, która wydobywa siê na powierzchniê, tylko bêdziesz zwraca³ uwagê na ich - PRZYCZYNÊ....
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 03:33:01 wys³ane przez Silver » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #11 : Luty 10, 2011, 07:31:36 »

jak to wspaniale kiedy jeste¶my absolutnie pewni swego punktu widzenia- gorzko siê robi dopiero kiedy samo ¿ycie weryfikuje t± wiarê w nieomylno¶æ..
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 07:35:09 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2011, 21:58:41 »

Witaj songo1970,
jak to wspaniale kiedy jeste¶my absolutnie pewni swego punktu widzenia- gorzko siê robi dopiero kiedy samo ¿ycie weryfikuje t± wiarê w nieomylno¶æ..
Silver ca³kiem dobrze kuma i pewnie te¿ zdaje sobie sprawê, ¿e te prawdy te¿ nie s± ostatecznymi.
Je¶li trzeba je weryfikowac bo... to on to zrobi  Du¿y u¶miech
pozdrawiam
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Luty 10, 2011, 22:01:24 »

Zlote slowa Silver.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2011, 08:56:23 »

Witaj songo1970,
Silver ca³kiem dobrze kuma i pewnie te¿ zdaje sobie sprawê, ¿e te prawdy te¿ nie s± ostatecznymi.
Je¶li trzeba je weryfikowac bo... to on to zrobi  Du¿y u¶miech
pozdrawiam

nie adresuje tego konkretnie do jakiej¶ os., ale do ka¿dego- równie¿ samego siebie Mrugniêcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Luty 11, 2011, 11:14:26 »

Witaj songo1970,
nie adresuje tego konkretnie do jakiej¶ os., ale do ka¿dego- równie¿ samego siebie
ale przy okazji dowiedzia³e¶ siê, ¿e s± przynajmniej dwie osoby , które my¶l± podobnie.
Dodam, ¿e ma to ooogromne znaczenie.  Du¿y u¶miech
pozdrawiam
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Luty 11, 2011, 12:24:21 »

Cytat: Songo1970

Songo, i taka jest rola ¿ycia, przeczyszcza, jak gorzka sól. Za to potem, jaka ulga i ¶wie¿o¶æ spojrzenia.
Z pewno¶ci± ju¿ mniej nieomylnego. Bo czy na pewno wiemy jaka jest ostateczna rzeczywisto¶æ?
Stabilna, czy pe³na niespodzianek i zupe³nie plastyczna? Jak my sami, zreszt±?  Mrugniêcie

Acentaur, dosz³a trzecia osoba do jednomy¶lno¶ci…  Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 12:45:43 wys³ane przez ptak » Zapisane
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Luty 11, 2011, 14:16:22 »

Witaj ptaku,
Acentaur, dosz³a trzecia osoba do jednomy¶lno¶ci…
no to mamy prawie chór  Du¿y u¶miech
wydaje siê , ¿e emocje s± bardziej pierwotne wzglêdem uczuc. S± bli¿ej pod¶wiadomosci a wiec bardziej zwi±zane z nasza natur±, powiedzia³bym temperamentem. Za¶ uczucia to produkt Ega, tak jak to w procesie indywidualizacji nauczyli¶my siê. St±d zawsze w okre¶lonych sytuacjach bêdziemy reagowac podobnie emocjonalnie, ale ró¿nie uczuciowo.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Luty 11, 2011, 14:32:22 »

wydaje siê , ¿e emocje s± bardziej pierwotne wzglêdem uczuc. S± bli¿ej pod¶wiadomosci a wiec bardziej zwi±zane z nasza natur±, powiedzia³bym temperamentem. Za¶ uczucia to produkt Ega, tak jak to w procesie indywidualizacji nauczyli¶my siê. St±d zawsze w okre¶lonych sytuacjach bêdziemy reagowac podobnie emocjonalnie, ale ró¿nie uczuciowo.

Ace, ¶wietnie to wyt³umaczy³e¶. Uwa¿am tak samo, niezale¿nie od chóru.  Du¿y u¶miech
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Luty 11, 2011, 14:33:44 »

Cytat: Songo1970

Songo, i taka jest rola ¿ycia, przeczyszcza, jak gorzka sól. Za to potem, jaka ulga i ¶wie¿o¶æ spojrzenia.
Z pewno¶ci± ju¿ mniej nieomylnego. Bo czy na pewno wiemy jaka jest ostateczna rzeczywisto¶æ?
Stabilna, czy pe³na niespodzianek i zupe³nie plastyczna? Jak my sami, zreszt±?  Mrugniêcie

Acentaur, dosz³a trzecia osoba do jednomy¶lno¶ci…  Du¿y u¶miech

Ptaku, tak mi przysz³o do g³owy ...

Wed³ug mnie jest dok³adnie odwotnie. Otó¿ ¿ycie tak zanieczyszcza, ¿e poprzez ¶mieræ mo¿na siê tylko oczy¶ciæ.

Pozdrawiam
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Luty 11, 2011, 14:43:41 »

Witaj nagumulululi,
Wed³ug mnie jest dok³adnie odwotnie. Otó¿ ¿ycie tak zanieczyszcza, ¿e poprzez ¶mieræ mo¿na siê tylko oczy¶ciæ.
ale to dotyczy tylko tych co p³yn± z pr±dem
pozdrawiam
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Luty 11, 2011, 14:47:16 »

Cytat: nagumulululi

Pozdrawiam

No to zastanówmy siê, co tak naprawdê nas zanieczyszcza? Czy proces ¿ycia, czy mo¿e nasze jego nie pojmowanie i wêdrówka pod pr±d z ca³ym baga¿em fa³szywych przekonañ? To, ¿e l±dujemy na manowcach z poparzonym przez pokrzywy ty³kiem jest skutkiem naszych b³êdnych wyborów. A ¿ycie swoj± dotkliwo¶ci± czy¶ci nas i prostuje.
Je¶li jeste¶my zbyt têpi i oporni, to ju¿ tylko ¶mieræ nam pomo¿e. Jakkolwiek jest ona równie¿ wpisana w proces ¿ycia, jako jego odnowa.
Ale nie bêdê upieraæ siê przy nieomylno¶ci.  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam  U¶miech

Cytat: acentaur

Ale z pr±dem czego?
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 14:52:30 wys³ane przez ptak » Zapisane
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Luty 11, 2011, 15:11:39 »

Cytat: nagumulululi

Pozdrawiam

No to zastanówmy siê, co tak naprawdê nas zanieczyszcza? Czy proces ¿ycia, czy mo¿e nasze jego nie pojmowanie i wêdrówka pod pr±d z ca³ym baga¿em fa³szywych przekonañ? To, ¿e l±dujemy na manowcach z poparzonym przez pokrzywy ty³kiem jest skutkiem naszych b³êdnych wyborów. A ¿ycie swoj± dotkliwo¶ci± czy¶ci nas i prostuje.
Je¶li jeste¶my zbyt têpi i oporni, to ju¿ tylko ¶mieræ nam pomo¿e. Jakkolwiek jest ona równie¿ wpisana w proces ¿ycia, jako jego odnowa.
Ale nie bêdê upieraæ siê przy nieomylno¶ci.  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam  U¶miech

Cytat: acentaur

Ale z pr±dem czego?

Wszystko zale¿y od tego jak zadamy pytanie nt. tego kim jeste¶my.

Bed±c dzieckiem mamy poniek±d kontakt ze swoj± dusz± (choæby fragmentaryczne fale Theta s± tego dowodem - tylko u dzieci). W trakcie ¿ycia wyzbywamy siê duszy i kontaktu z macierz± czyli ziemskim aspektem ¶wiata zwierz±t, ro¶lin, gór i morza -  czyli przystosowujemy do obcego ¶rodiwiska cywilizacji maszyn - przynajmniej dla mnie jest ono obce. Gdy ju¿ jeste¶my szczê¶liwi i bogaci na jego koñcu, cieszymy siê ¿e osi±gnêli¶my wszystko, przychodzi ¶mieræ która mówi ¿e wszystko co zrobili¶my by³o b³êdem. Potwierdzi to ka¿dy Szaman, który przez ¶mieræ znajduje oczyszczenie.

A przecie¿ tylko dzieci wchodz± do królestwa, reszta ulega degradacji. Pamiêtajmy ¿e drzewo traci li¶cie ale korzeñ ¿yje. Kiedy umiera drzewo, umiera Bóg.

Poza tym istniej± metody aby samemu siê przekonaæ czy po ¶mierci co¶ z nas zostanie.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 15:13:13 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Luty 11, 2011, 15:34:24 »

Nagumulululi, w³a¶nie o to chodzi, ¿e trac±c kontakt z dusz± i macierz±, dokonujemy b³êdnych wyborów zanieczyszczaj±c siê coraz bardziej. Ale ¿ycie, jego proces, w³±cznie ze ¶mierci± odnawia nas, tak jak powoduje, ¿e drzewo co wiosnê wypuszcza nowe li¶cie.
Czy s±dzisz, ¿e ¶wiat maszyn i bogactwa daje ci±g³e poczucie szczê¶cia i nie powoduje refleksji nad sob±? ¯e wszystko idzie tak g³adko a¿ do samego koñca? ¯e nie przychodz± chwile zrozumienia i oczyszczenia, chocia¿by czê¶ciowego?

O jakich metodach wspominasz w zwi±zku ze ¶mierci±? Wypróbowa³e¶ je? 
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Luty 11, 2011, 15:47:29 »

Nagumulululi, w³a¶nie o to chodzi, ¿e trac±c kontakt z dusz± i macierz±, dokonujemy b³êdnych wyborów zanieczyszczaj±c siê coraz bardziej. Ale ¿ycie, jego proces, w³±cznie ze ¶mierci± odnawia nas, tak jak powoduje, ¿e drzewo co wiosnê wypuszcza nowe li¶cie.
Czy s±dzisz, ¿e ¶wiat maszyn i bogactwa daje ci±g³e poczucie szczê¶cia i nie powoduje refleksji nad sob±? ¯e wszystko idzie tak g³adko a¿ do samego koñca? ¯e nie przychodz± chwile zrozumienia i oczyszczenia, chocia¿by czê¶ciowego?

O jakich metodach wspominasz w zwi±zku ze ¶mierci±? Wypróbowa³e¶ je? 

Tym razem mówisz inaczej przecz±c temu co mówi³±¶ wcze¶niej, wiêc nie wiem jak mam siê do tego odnie¶æ. Pisz±c daje nam poczucie szczê¶cia - pisa³em o ogóle ludzkim, nie personalnie o sobie.

Typowym obrazem ¶mierci jest schizofrenia czyli rozpad ¶wiadomo¶ci. A szaman to cz³owiek który tak± po³owiczn± schizofrenie pielegnuje w sobie jako dar.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: