Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:49:34

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Komary, kleszcze i inne robactwo - sposoby na nie  (Przeczytany 21276 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
krzysiek
Go¶æ
« : Maj 30, 2010, 10:01:34 »

Temat utworzony po podziale innego w±tku
Darek

A moj± dzia³kê za miastem opanowa³y hordy komarów  Z³y To chyba uboczny skutek tegorocznej powodzi. Je¶li siê szybko i wyra¼nie nie ociepli, to ze¿r± mnie do ko¶ci. Mo¿e kto¶ wie, jak d³ugo ¿yje statystyczny komar, nie licz±c oczywi¶cie przypadków bliskiego spotkania ze zwiniêt± gazet±, najlepsz± broni± na komary  Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 21:47:09 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2010, 10:22:57 »

Komary - jak siê od nich opêdziæ?

Ka¿dy z nas, choæ raz w ¿yciu przekona³ siê o tym, ¿e te bezduszne owady, potrafi± skutecznie zepsuæ wypad nad jezioro, spacer po lesie czy grillowanie w ogrodzie. Niektóre miasta w okresie wakacyjnym oblê¿one s± przez chmary komarów – to jedna z gratisowych „atrakcji”, z której tury¶ci mog± korzystaæ do woli.

O komarach s³ów kilka

Samce komarów ¿ywi± siê nektarem kwiatów i gin± tu¿ po kopulacji. Samice natomiast ss± krew zwierz±t sta³ocieplnych (ptaki i ssaki), która jest potrzebna do tego, by jaja dojrza³y. Jaja nie rozwin± siê, je¶li nie przejd± przez okres ch³odu i nie znajduj± siê w wilgotnym ¶rodowisku. Larwy komarów ¿yj± w wodach, wiêc najwiêksze ich ilo¶ci obserwuje siê na terenach podmok³ych, w pobli¿u jezior, stawów i rzek. Przyczyn± komarowych plag mog± byæ równie¿ ³agodne zimy, w trakcie których jaja mog± siê rozwijaæ ze wzglêdu na sprzyjaj±c± temperaturê.

Co przyci±ga komary?

* kwas mlekowy i inne sk³adniki potu
    * zwiêkszone stê¿enie dwutlenku wêgla w wydychanym powietrzu
    * termodetekcja, któr± pos³uguj± siê komary powoduje, ¿e na ich uk±szenia najbardziej nara¿one s± kobiety w okresie owulacji, m³odzi mê¿czy¼ni i dzieci

Dlaczego miejsce po uk±szeniu tak swêdzi?

Samica przecina skórê, przy pomocy wprawionej w ruch szczêki. Po przeciêciu, do rany zostaje wstrzykniêta kropla ¶liny, która zapobiega krzepniêciu krwi. Samica odlatuje dopiero wtedy, gdy wype³ni ¿o³±dek krwi± ofiary. ¦lina komara zawiera substancjê chemiczn±, która podra¿nia skórê, st±d zaczerwienienie, opuchlizna i swêdzenie. Po ugryzieniu przez komara, mo¿e równie¿ dochodziæ do reakcji alergicznej.

Jak siê broniæ?

W³a¶ciciele przydomowych ogrodów oraz hobby¶ci, mog± ratowaæ siê odpowiednimi ro¶linami s± w¶ród nich:

* pelargonie, tak chêtnie sadzone na balkonach lub ustawione w oknach
    * kocimiêtka, która cieszy siê powodzeniem w¶ród kotów, skutecznie odstrasza komary
    * bazylia, obok walorów smakowych, jakie nadaje potrawom równie¿
    * ro¶lina o nazwie Plectranthus coleoides, w wyniku dotyku wydziela specyficzny zapach, którego nie lubi± komary (trzeba j± czêsto „dotykaæ”)

Je¶li nie chcemy komarów w domu, mo¿emy na parapecie postawiæ spodeczek z u³o¿onymi na nim plasterkami cebuli, albo zawiesiæ zielone listki pomidorów. Skuteczny jest tak¿e ¶rodek chemiczny, RAID w³±czany do kontaktu.

Jedzenie du¿ych ilo¶ci czosnku i cebuli, po których ludzki organizm wydala do¶æ nieprzyjemny dla otoczenia zapach, powoduje, ¿e komary (w tym wypadku tak¿e i ludzie niestety) unikaj± naszego towarzystwa.

Mo¿emy równie¿ przyjmowaæ witaminê B6 - komarom nie podoba siê zapach potu, jaki wydziela nasz organizm w trakcie jej przyjmowania.

Istnieje tak¿e mo¿liwo¶æ ratowania siê olejkami eterycznymi – cynamonowym, bazylikowym oraz waniliowym.

Co zrobiæ, je¶li ju¿ nas pogryz±?

Je¶li ju¿ zostali¶my pok±sani przez komary, zaczerwienione miejsce najlepiej posmarowaæ lub ob³o¿yæ, dziêki czemu nie bêdziemy odczuwali swêdzenia. Z domowych sposobów do smarowania nadaje siê:

* spirytus salicylowy
    * ocet w którym wcze¶niej gotowa³y siê li¶cie w³oskiego orzecha
    * sok z cytryny
    * olejek eukaliptusowy
    * go¼dziki
    * ocet po³±czony z wyci±giem z miêty, li¶ci laurowych, pelargonii lub czeremchy (zapach odstraszy komary, a ocet za³agodzi uk±szenia)

Do ok³adania natomiast:

* plasterki surowego ziemniaka
    * plasterki cebuli
    * rozcieñczony amoniak

Na rynku farmaceutycznym istnieje wiele ¶rodków, których zadaniem jest odstraszanie komarów. Wiêkszo¶æ z nich jednak przesta³a byæ ju¿ skuteczna. Mo¿emy oczywi¶cie wypróbowaæ ich dzia³anie, byæ mo¿e znajdzie siê w¶ród nich co¶, co w naszym przypadku oka¿e siê jednak niezawodne w walce z natrêtnymi owadami.

Gospodynie domowe, polecaj± olejek waniliowy, który sprawdza siê podobno nie tylko przy pieczeniu pysznego ciasta, ale tak¿e w walce z komarami (nale¿y siê nim posmarowaæ).

Kto wie, mo¿e warto spróbowaæ i tego? W koñcu ton±cy brzytwy siê chwyta...

Karolina Ma³gorzata Górska
http://www.we-dwoje.pl/komary;-;jak;sie;od;nich;opedzic,artykul,3044.html

Wiêcej:
http://www.domowe-sposoby.pl/twoj-dom/199-komary
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 10:34:28 wys³ane przez Barbarax » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2010, 10:48:14 »

A moją działkę za miastem opanowały hordy komarów  Z³y To chyba uboczny skutek tegorocznej powodzi. Jeśli się szybko i wyraźnie nie ociepli, to zeżrą mnie do kości. Może ktoś wie, jak długo żyje statystyczny komar, nie licząc oczywiście przypadków bliskiego spotkania ze zwiniętą gazetą, najlepszą bronią na komary  Du¿y u¶miech

wczoraj słuchałem na radiowej 1- audycji na temat iglaków, z zwłaszcza jodły i jej różnych gatunków które odstraszają skuteczni komary podobnie jak goździki spożywcze. Sam jeszcze nie próbowałem, ale warto sprawdzić!

Pozdr. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 10:48:55 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2010, 11:58:38 »

Dziêki za poradê, choæ iglaków to mam na dzia³ce ca³y las: oprócz tych typu ¶ródziemnomorskiego, tak¿e ¶wierki, modrzew, ja³owiec, itp. Widaæ, ¿e to tym bydlakom nie przeszkadza. Ale z go¼dzikami spróbujê. Podobno niez³a jest te¿ wanilia. Ale najlepsza by³aby chyba ma³a susza. Dopóki nie wypij± ze mnie resztek krwi - powalczê Chichot

Pozdrowionka  U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2010, 12:22:49 »

to jeszcze słówko w temacie komarów,- chodziło oczywiście o jałowiec nie jodłę,- poza tym jedynym naturalnym wrogiem i konsumentem komarów jest ważka, a najlepiej cały dywizjon ważek Du¿y u¶miech

PS. w moim garażu pojawiły się mrówki, a u sąsiada woda stoi w kanale, choć garaże są na górce,-
cuda się dzieją, a właściwie jakieś plagi?
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 12:42:00 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2010, 21:10:34 »

Podobno bardzo skuteczna na komary ( nie probowalam jeszcze) natka z pietruszki , mozna wycisnac z niej sok , pomieszac z witamina  B i natrzec sie. Moze zapach nie najmilszy ale ponoc skuteczny sposob.

Kiara U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2010, 21:41:50 »

Na komary to najlepszy jest dobry humor i pozytywna intencja - "odleci i siê nie wpije", albo "jestem niesmaczny/a dla komara" Mrugniêcie U mnie to dzia³a.  I co¶ jeszcze. Chyba przedwczoraj ¶ni³a mi siê wielka wa¿ka. W sobotê by³em u brata na dzia³ce, gdzie tn± france jak opêtane. Mnie jako¶ omija³y. Mo¿e z powodu tej wa¿ki we ¶nie ?
Je¶li takie co¶ dzia³a na komary, to rozganianie chmur czyst± intencj± to ju¿ ma³y piku¶ Mrugniêcie . Dzisiaj rozganiali¶my je przed spacerem na cmentarz. Uda³o siê, choæ la³o tu¿ przed - i po - spacerze Mrugniêcie
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2010, 22:09:46 »

Wbrew pozorom problemu komarów nie nale¿y bagatelizowaæ. Jak wykazuj± badania naukowe, komary s± na pierwszym miejscu w¶ród przyczyn ¶mierci cz³owieka. Chodzi oczywi¶cie o choroby, które przenosz±. Pamiêtam, ¿e po powodzi w 1997 roku Wroc³aw walczy³ z plag± komarów, a rzecz w tym ¿eby wykoñczyæ ich larwy rozwijaj±ce siê w rozlewiskach i b³otach popowodziowych. Jak by nie by³o, to jest atak na ¿ycie poczête Du¿y u¶miech Ale musimy przecie¿ broniæ naszego.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 22:13:59 wys³ane przez krzysiek » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2010, 23:52:40 »

Komary, tak jak i ka¿da "plaga" istniej± nie po to, aby¶my walczyli z nimi, wydaje mi siê. Spróbujcie potraktowaæ je jako dar. Dar zrozumienia nas samych i mechanizmów, jakie rz±dz± tym ¶wiatem.
Nie pomaga trucie komarów, bo sami mo¿emy siê zatruæ przy okazji. Nie tylko siebie, ale i ¶rodowisko. Ludzki egocentryzm powoduje, ¿e uwa¿amy siê za tak bardzo wa¿nych, ¿e zagro¿eniem staj± siê nawet komary.
Elzbieta
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2010, 00:02:03 »

Napisze Wam co dzieje sie na moim podworku.Ja mam u siebie bardzo duze ilosci miety.Nie wiem dlaczego i tak do konca nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje, ale komarow u Mnie nie ma.Natomist u sasiadow po obu stronach jest ich multum.Zapowiedzieli Mi , ze bardzo chcieliby dostac odemnie szczepki miety.Nawet moj pies  zjada ta swieza miete.Moze ktos wie jak to jest z ta mieta.Milusiego - Ela
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2010, 21:05:08 »

Mam na dzia³ce ca³e poletko miêty, ale jakie¶ 20 metrów od miejsca, w którym siê siedzi i walczy (jak twierdzi east: egocentrycznie) z komarami. Widocznie z tej odleg³o¶ci olejki eteryczne wydzielane przez miêtê ju¿ nie dzia³aj± odstraszaj±co na tych krwiopijców. Skorzystam jednak z tej podpowiedzi i posiejê miêtê wokó³ ³awek i sto³u. Mo¿e nie bêdê ju¿ egoistycznie zabija³ tych biednych istot, tylko dam im delikatnie do zrozumienia, ¿e nie ¿yczê sobie ich towarzystwa.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2010, 17:21:54 »

Nietoperze najlepszym ¶rodkiem na komary?
PAP, PKo/20.06.2010 00:24

W³osi masowo kupuj± domki dla nietoperzy, które wieszaj± na tarasach i w ogrodach. Obecno¶æ tych ssaków , jak siê okaza³o, to najskuteczniejsza broñ w walce z plag± komarów. Nietoperz zjada ich w ci±gu nocy oko³o 2 tysiêcy.

...

http://wiadomosci.onet.pl/2186735,69,nietoperze_najlepszym_srodkiem_na_komary,item.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2010, 22:25:13 »

¯eby to nie skoñczy³o siê, jak z tym stryjkiem i kijkiem  U¶miech Nietoperze to jeszcze wiêksi krwiopijcy! Ale chyba w dzieñ ¶pi±, wiêc do wieczora jest z nimi spokój.
Ja osobi¶cie zat³uk³em dzi¶ parê setek komarów (trac±c przy tym ok. pó³ litra krwi  Szok), te¿ jestem ssakiem ( Du¿y u¶miech), wiêc, jakby co, to mogê siê u tych W³ochów wynaj±æ do takiej nietoperzej budki. Biorê 1 euro za i komara  Du¿y u¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2010, 19:10:57 »

Cytat: krzysiek
Nietoperze to jeszcze wiêksi krwiopijcy!

Na szczê¶cie w naszej czê¶ci ¶wiata niema tych krwiopijczych nietoperków. Mrugniêcie Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 19:11:39 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2010, 21:45:11 »

Mówi±c ca³kiem powa¿nie, uwa¿am, ¿e dobr± broni± na komary s± ¿aby i ropuchy. Komary wylêgaj± siê z larw bytuj±cych na terenach podmok³ych, zw³aszcza w ró¿nego rodzaju stawach i bajorach. A to akurat ¶wietne miejsce dla ¿ycia ¿ab. No i komary s± chyba ich g³ównym po¿ywieniem. Taka ¿aba potrafi tak strzeliæ swoim jêzorem, ¿e komar nie ma szans. A co¶ tego roku nie s³yszê kumkania naszych zielonych przyjació³. To i komary sie panosz±.

A dobrze wypasione ¿aby, to ¶wietny towar eksportowy (do Francji, rzecz jasna). Paradoksalnie wiêc, nasza gospodarka za przyczyn± komarów mo¿e zlikwidowaæ ujemny bilans p³atniczy w handlu zagranicznym Du¿y u¶miech Stawiam wiêc na ¿aby!
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 19, 2010, 21:54:10 »

Najwa¿niejsze jest to, by nie brak³o chmielu  Du¿y u¶miech Zw³aszcza podczas letnich upa³ów. Z reszt± sobie jako¶ poradzimy...

A tak poza tym, to u mnie na dzia³ce zauwa¿y³em kolejn± inwazjê (po komarach, których teraz jest wyra¼nie mniej): ¦LIMAKI  Szok Maj± przeciêtnie po 15 cm d³ugo¶ci i piêkny, br±zowy kolor. Nie maj± muszli. Nie wiem, co to za gatunek, ale s± ich dziesi±tki na metrze kwadratowym.
Zastanawiam siê, czy Francuzom by smakowa³y. Je¶li tak, za³o¿ê hurtowniê i kasiorka bêdzie p³ynê³a szerokim strumieniem  Du¿y u¶miech Wow!
east
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 19, 2010, 22:22:21 »

Najwa¿niejsze jest to, by nie brak³o chmielu  Du¿y u¶miech .... Z reszt± sobie jako¶ poradzimy...
¶wiête slowa
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 20, 2010, 07:57:30 »

Najwa¿niejsze jest to, by nie brak³o chmielu   Zw³aszcza podczas letnich upa³ów. Z reszt± sobie jako¶ poradzimy...

Krzysiu,jeste¶ poprostu  the best U¶miech

A tak poza tym, to u mnie na dzia³ce zauwa¿y³em kolejn± inwazjê (po komarach, których teraz jest wyra¼nie mniej): ¦LIMAKI   Maj± przeciêtnie po 15 cm d³ugo¶ci i piêkny, br±zowy kolor. Nie maj± muszli. Nie wiem, co to za gatunek, ale s± ich dziesi±tki na metrze kwadratowym.
Zastanawiam siê, czy Francuzom by smakowa³y. Je¶li tak, za³o¿ê hurtowniê i kasiorka bêdzie p³ynê³a szerokim strumieniem   Wow!

Nic z tego,one s± niejadalne ,nawet chyba truj±ce   Z politowaniem ,ale znalaz³am cos dla ciebie .Sposób jak je zwalczaæ :

Zwalczanie ¶limaków

Znanych jest wiele preparatów chemicznych, które powoduj± zatrucie ¶limaków, ale nie s± one obojêtne dla ro¶lin, a po¶rednio i dla ludzi, nie mówi±c ju¿ o zwierzêtach domowych.

¦limaki pojawiaj± siê zwykle w du¿ych ilo¶ciach zaraz po deszczu i wtedy nale¿y przeprowadzaæ na nie polowanie: uzbroiæ siê w koszyczek, w³o¿yæ rêkawiczki i starannie wybieraæ ¶limaki z grz±dek i ¶cie¿ek. Jest to metoda na pewno nie nowoczesna i pracoch³onna, ale bardzo humanitarna, bo zebrane ¶limaki wynosi siê na brzeg strumienia czy ³±kê, czyli tam, gdzie nie ma w pobli¿u ¿adnego ogródka ani dzia³ki.

Inna mniej humanitarna metoda - oparta jednak nie na chemii, lecz na do¶wiadczeniach starego ogrodnika - polega na zag³êbieniu w ziemi ma³ych zbiorniczków o g³êboko¶ci 3-5 cm, tak by górne ich krawêdzie by³y na równym poziomie z gleb±. Do pojemniczków nalewa siê piwa i przykrywa je czê¶ciowo, aby padaj±cy deszcz nie rozcieñczy³ piwa i nie obni¿y³ jego mocy. ¦limaki ogromnie lubi± ten trunek (wiedz± co dobre) i zwabione jego zapachem ¶ci±gaj±c do pojemniczków, topi± siê. Wystarczy codziennie oczy¶ciæ pojemniki i ewentualnie dodaæ piwa, aby zawsze poziom p³ynu by³ równy z powierzchni± ziemi.

Je¶li inwazja ¶limaków przybiera niepokoj±ce rozmiary konieczne mo¿e okazaæ siê siêgniêcie po ¶rodki chemiczne. Na rynku jest ich sporo, przyk³adowe to: ANTY-¦LIMAK SPIESS, GLANZIT, MESUROL ALIMAX, MESUROL SCHNECKENKORN, ¦LIMAKOL, ¦LIMAX, ¦LIMAK-STOP.

Niektórzy, obsypuj± grz±dki popio³em, wapnem lub t³uczonym szk³em (nie polecam). Obsypywanie popio³em lub wapnem jest jednak skuteczne tylko do pierwszego deszczu. Pamiêtajmy, aby nie u¿ywaæ soli do obsypywania upraw (czasem s³yszy sie o takich praktykach) - sól bardzo szkodzi glebie i uprawom.

Wyglada na to ze musimy koniecznie hodowaæ  chmiel ,bo nie tylko my go lubimy   Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
,ale,ale nasuwa mi siê pytanie ,czy nie szkoda tego wy¶mienitego trunku dla slimaków Co¶  Proponujê ci jednak kupiæ i delektowaæ siê  "zupk± chmielow± "  zbieraj±c ¶limaczki do wiaderka  Jêzyk  Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 05, 2010, 19:40:49 »

Ale siê usmia³em..

Nie tylko ja  nie przepadam za komarami i robactwem:
http://www.atochuj.pl/pierdolone-zajebane-owady/

..i bynajmniej psy dupami nie szczekaja Du¿y u¶miech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 17, 2011, 21:32:20 »

Poniedzia³ek 17.10.2011, 15:54
Plaga pluskiew w Europie. Prawdziwa inwazja

wikipedia.org

W tym kraju uwa¿aj, gdzie ¶pisz.

Pluskwy znów atakuj± - tym razem we Francji. Ich liczba ro¶nie w zastraszaj±cym tempie. Eksperci wzywaj± do natychmiastowej walki z nimi, zanim sytuacja wymknie siê spod kontroli - informuje thelocal.fr.

PLUSKWY ROZNOSZ¡ ZABÓJCZE BAKTERIE>>

W ci±gu ostatnich piêciu lat liczba incydentów zwi±zanych z pluskwami zwiêkszy³a siê piêtnastokrotnie - twierdzi ekspert od tych owadów Pascal Delaunay. - Sytuacja stale siê pogarsza, owadów przybywa. Trzeba pilnie siê tym zaj±æ.

TO DLATEGO LUDZIE PRZEGRAJ¡ Z PLUSKWAMI. WYPIJ¡ NASZ¡ KREW?>>

W 2010 roku pluskwy zaatakowa³y mieszkañców wielu miast w USA, w tym roku pe³ne rêce roboty mia³y firmy zajmuj±ce siê zwalczaniem tych owadów w Australii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.

Owady ³atwo siê rozprzestrzeniaj±. Potrafi± schowaæ siê w torbie podró¿nej lub walizce i w ten sposób trafiaj± do naszych domów - ostrzega Delaunay.

WB

The Local - Expert sounds alert on bed bug invasion

http://www.sfora.pl/Plaga-pluskiew-w-Europie-Prawdziwa-inwazja-a36902

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 25, 2011, 21:05:03 »

Wtorek 25.10.2011, 12:24
Nowa choroba w Europie. Przez kleszcze

stock.xchng

Gro¼ne bakterie atakuj± ludzi.

Now± chorobê wywo³ywana przez kleszcze odkryli naukowcy ze Szwecji. Mo¿e ona powodowaæ zakrzepy krwi w nogach i p³ucach.

Choruj± ju¿ ludzie w Szwecji, Niemczech, Szwajcarii i Czechach – pisze ''Dagens Nyheter”.

Chorobê wywo³uj± nieznane do tej pory bakterie krwi. Jej objawy s± podobne do tych jakie wywo³uje grypa (wysoka gor±czka, kaszel i bóle). Lekarze zalecaj± podawanie antybiotyków.

INWAZJA KLESZCZY W EUROPIE>>

Nadal nie jest jasne, dlaczego choroba powoduje zakrzepy krwi. Wiemy jednak, ¿e powstaj± one gdy organizm nie radzi sobie z infekcj± – powiedzia³a Christine Wenneras z Sahlgrenska University Hospital w Göteborgu.

Wed³ug naukowców nieznane do tej pory bakterie przenosi oko³o 10 proc. kleszczy.

TM

New tick-borne disease discovered in Sweden - The Local

http://www.sfora.pl/Nowa-choroba-w-Europie-Przez-kleszcze-a37138

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 26, 2012, 09:27:45 »

Wiosna! Alarm!
O tej porze roku kleszcze sa najbardziej agresywne (nota bene ten na zdjeciu to samiczka), brrr.
To nie zadna "nowa choroba", byla zawsze. Ale nie rozpoznawalna. Najgorszy jest ten strzalik dozylny wywolujacy porazenie mozgowe. Traci sie poczucie rownowagi, goraczka i paraliz.
Mam pieska to wiem dokladnie co to sa kleszcze. Skutecznym sposobem jest FrontLine stosowany raz na miesiac naskorny plyn dla psa. Dziala.
Co do kleszczy to jeszcze nadmienie, ze poludniowa Europa (tam, gdzie jest cieplej) "slynie" z tzw. brazowego kleszcza psiego. Zwierze to rozmnaza sie szybko i inwaduje pomieszczenia. Pod dywanami, za tapetami, cos na wzor pluskiew.
Kleszcze czesto atakuja z gory. Rzucaja sie (celnie) z drzew, z lisci na glowe i wchodza pod ubranie. Nawet zdaza zaatakowac rowerzyste.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: