krzysiek
Gość
|
|
« : Maj 30, 2010, 10:01:34 » |
|
Temat utworzony po podziale innego wÂątku DarekA mojÂą dziaÂłkĂŞ za miastem opanowaÂły hordy komarĂłw To chyba uboczny skutek tegorocznej powodzi. JeÂśli siĂŞ szybko i wyraÂźnie nie ociepli, to zeÂżrÂą mnie do koÂści. MoÂże ktoÂś wie, jak dÂługo Âżyje statystyczny komar, nie liczÂąc oczywiÂście przypadkĂłw bliskiego spotkania ze zwiniĂŞtÂą gazetÂą, najlepszÂą broniÂą na komary
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 21:47:09 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Barbarax
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2010, 10:22:57 » |
|
Komary - jak siĂŞ od nich opĂŞdziĂŚ? KaÂżdy z nas, choĂŚ raz w Âżyciu przekonaÂł siĂŞ o tym, Âże te bezduszne owady, potrafiÂą skutecznie zepsuĂŚ wypad nad jezioro, spacer po lesie czy grillowanie w ogrodzie. NiektĂłre miasta w okresie wakacyjnym oblĂŞÂżone sÂą przez chmary komarĂłw – to jedna z gratisowych „atrakcji”, z ktĂłrej turyÂści mogÂą korzystaĂŚ do woli. O komarach s³ów kilka
Samce komarów ¿ywi¹ siê nektarem kwiatów i gin¹ tu¿ po kopulacji. Samice natomiast ss¹ krew zwierz¹t sta³ocieplnych (ptaki i ssaki), która jest potrzebna do tego, by jaja dojrza³y. Jaja nie rozwin¹ siê, jeœli nie przejd¹ przez okres ch³odu i nie znajduj¹ siê w wilgotnym œrodowisku. Larwy komarów ¿yj¹ w wodach, wiêc najwiêksze ich iloœci obserwuje siê na terenach podmok³ych, w pobli¿u jezior, stawów i rzek. Przyczyn¹ komarowych plag mog¹ byÌ równie¿ ³agodne zimy, w trakcie których jaja mog¹ siê rozwijaÌ ze wzglêdu na sprzyjaj¹c¹ temperaturê. Co przyci¹ga komary? * kwas mlekowy i inne sk³adniki potu * zwiêkszone stê¿enie dwutlenku wêgla w wydychanym powietrzu * termodetekcja, któr¹ pos³uguj¹ siê komary powoduje, ¿e na ich uk¹szenia najbardziej nara¿one s¹ kobiety w okresie owulacji, m³odzi mê¿czyŸni i dzieci Dlaczego miejsce po uk¹szeniu tak swêdzi?Samica przecina skórê, przy pomocy wprawionej w ruch szczêki. Po przeciêciu, do rany zostaje wstrzykniêta kropla œliny, która zapobiega krzepniêciu krwi. Samica odlatuje dopiero wtedy, gdy wype³ni ¿o³¹dek krwi¹ ofiary. Œlina komara zawiera substancjê chemiczn¹, która podra¿nia skórê, st¹d zaczerwienienie, opuchlizna i swêdzenie. Po ugryzieniu przez komara, mo¿e równie¿ dochodziÌ do reakcji alergicznej. Jak siê broniÌ?
WÂłaÂściciele przydomowych ogrodĂłw oraz hobbyÂści, mogÂą ratowaĂŚ siĂŞ odpowiednimi roÂślinami sÂą wÂśrĂłd nich: * pelargonie, tak chĂŞtnie sadzone na balkonach lub ustawione w oknach * kocimiĂŞtka, ktĂłra cieszy siĂŞ powodzeniem wÂśrĂłd kotĂłw, skutecznie odstrasza komary * bazylia, obok walorĂłw smakowych, jakie nadaje potrawom rĂłwnieÂż * roÂślina o nazwie Plectranthus coleoides, w wyniku dotyku wydziela specyficzny zapach, ktĂłrego nie lubiÂą komary (trzeba jÂą czĂŞsto „dotykaĂŚ”) JeÂśli nie chcemy komarĂłw w domu, moÂżemy na parapecie postawiĂŚ spodeczek z uÂłoÂżonymi na nim plasterkami cebuli, albo zawiesiĂŚ zielone listki pomidorĂłw. Skuteczny jest takÂże Âśrodek chemiczny, RAID w³¹czany do kontaktu. Jedzenie duÂżych iloÂści czosnku i cebuli, po ktĂłrych ludzki organizm wydala doœÌ nieprzyjemny dla otoczenia zapach, powoduje, Âże komary (w tym wypadku takÂże i ludzie niestety) unikajÂą naszego towarzystwa. MoÂżemy rĂłwnieÂż przyjmowaĂŚ witaminĂŞ B6 - komarom nie podoba siĂŞ zapach potu, jaki wydziela nasz organizm w trakcie jej przyjmowania. Istnieje takÂże moÂżliwoœÌ ratowania siĂŞ olejkami eterycznymi – cynamonowym, bazylikowym oraz waniliowym. Co zrobiĂŚ, jeÂśli juÂż nas pogryzÂą?JeÂśli juÂż zostaliÂśmy pokÂąsani przez komary, zaczerwienione miejsce najlepiej posmarowaĂŚ lub obÂłoÂżyĂŚ, dziĂŞki czemu nie bĂŞdziemy odczuwali swĂŞdzenia. Z domowych sposobĂłw do smarowania nadaje siĂŞ: * spirytus salicylowy * ocet w ktĂłrym wczeÂśniej gotowaÂły siĂŞ liÂście wÂłoskiego orzecha * sok z cytryny * olejek eukaliptusowy * goÂździki * ocet po³¹czony z wyciÂągiem z miĂŞty, liÂści laurowych, pelargonii lub czeremchy (zapach odstraszy komary, a ocet zaÂłagodzi ukÂąszenia) Do okÂładania natomiast: * plasterki surowego ziemniaka * plasterki cebuli * rozcieĂączony amoniak Na rynku farmaceutycznym istnieje wiele ÂśrodkĂłw, ktĂłrych zadaniem jest odstraszanie komarĂłw. WiĂŞkszoœÌ z nich jednak przestaÂła byĂŚ juÂż skuteczna. MoÂżemy oczywiÂście wyprĂłbowaĂŚ ich dziaÂłanie, byĂŚ moÂże znajdzie siĂŞ wÂśrĂłd nich coÂś, co w naszym przypadku okaÂże siĂŞ jednak niezawodne w walce z natrĂŞtnymi owadami. Gospodynie domowe, polecajÂą olejek waniliowy, ktĂłry sprawdza siĂŞ podobno nie tylko przy pieczeniu pysznego ciasta, ale takÂże w walce z komarami (naleÂży siĂŞ nim posmarowaĂŚ). Kto wie, moÂże warto sprĂłbowaĂŚ i tego? W koĂącu tonÂący brzytwy siĂŞ chwyta... Karolina MaÂłgorzata GĂłrska http://www.we-dwoje.pl/komary;-;jak;sie;od;nich;opedzic,artykul,3044.htmlWiĂŞcej: http://www.domowe-sposoby.pl/twoj-dom/199-komary
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 10:34:28 wysłane przez Barbarax »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2010, 10:48:14 » |
|
A moją działkę za miastem opanowały hordy komarów To chyba uboczny skutek tegorocznej powodzi. Jeśli się szybko i wyraźnie nie ociepli, to zeżrą mnie do kości. Może ktoś wie, jak długo żyje statystyczny komar, nie licząc oczywiście przypadków bliskiego spotkania ze zwiniętą gazetą, najlepszą bronią na komary wczoraj słuchałem na radiowej 1- audycji na temat iglaków, z zwłaszcza jodły i jej różnych gatunków które odstraszają skuteczni komary podobnie jak goździki spożywcze. Sam jeszcze nie próbowałem, ale warto sprawdzić! Pozdr.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 10:48:55 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2010, 11:58:38 » |
|
DziĂŞki za poradĂŞ, choĂŚ iglakĂłw to mam na dziaÂłce caÂły las: oprĂłcz tych typu ÂśrĂłdziemnomorskiego, takÂże Âświerki, modrzew, jaÂłowiec, itp. WidaĂŚ, Âże to tym bydlakom nie przeszkadza. Ale z goÂździkami sprĂłbujĂŞ. Podobno niezÂła jest teÂż wanilia. Ale najlepsza byÂłaby chyba maÂła susza. DopĂłki nie wypijÂą ze mnie resztek krwi - powalczĂŞ Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2010, 12:22:49 » |
|
to jeszcze słówko w temacie komarów,- chodziło oczywiście o jałowiec nie jodłę,- poza tym jedynym naturalnym wrogiem i konsumentem komarów jest ważka, a najlepiej cały dywizjon ważek PS. w moim garażu pojawiły się mrówki, a u sąsiada woda stoi w kanale, choć garaże są na górce,- cuda się dzieją, a właściwie jakieś plagi?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 12:42:00 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2010, 21:10:34 » |
|
Podobno bardzo skuteczna na komary ( nie probowalam jeszcze) natka z pietruszki , mozna wycisnac z niej sok , pomieszac z witamina B i natrzec sie. Moze zapach nie najmilszy ale ponoc skuteczny sposob. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2010, 21:41:50 » |
|
Na komary to najlepszy jest dobry humor i pozytywna intencja - "odleci i siĂŞ nie wpije", albo "jestem niesmaczny/a dla komara" U mnie to dziaÂła. I coÂś jeszcze. Chyba przedwczoraj ÂśniÂła mi siĂŞ wielka waÂżka. W sobotĂŞ byÂłem u brata na dziaÂłce, gdzie tnÂą france jak opĂŞtane. Mnie jakoÂś omijaÂły. MoÂże z powodu tej waÂżki we Âśnie ? JeÂśli takie coÂś dziaÂła na komary, to rozganianie chmur czystÂą intencjÂą to juÂż maÂły pikuÂś . Dzisiaj rozganialiÂśmy je przed spacerem na cmentarz. UdaÂło siĂŞ, choĂŚ laÂło tuÂż przed - i po - spacerze
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2010, 22:09:46 » |
|
Wbrew pozorom problemu komarĂłw nie naleÂży bagatelizowaĂŚ. Jak wykazujÂą badania naukowe, komary sÂą na pierwszym miejscu wÂśrĂłd przyczyn Âśmierci czÂłowieka. Chodzi oczywiÂście o choroby, ktĂłre przenoszÂą. PamiĂŞtam, Âże po powodzi w 1997 roku WrocÂław walczyÂł z plagÂą komarĂłw, a rzecz w tym Âżeby wykoĂączyĂŚ ich larwy rozwijajÂące siĂŞ w rozlewiskach i bÂłotach popowodziowych. Jak by nie byÂło, to jest atak na Âżycie poczĂŞte Ale musimy przecieÂż broniĂŚ naszego.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 22:13:59 wysłane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2010, 23:52:40 » |
|
Komary, tak jak i kaÂżda "plaga" istniejÂą nie po to, abyÂśmy walczyli z nimi, wydaje mi siĂŞ. SprĂłbujcie potraktowaĂŚ je jako dar. Dar zrozumienia nas samych i mechanizmĂłw, jakie rzÂądzÂą tym Âświatem. Nie pomaga trucie komarĂłw, bo sami moÂżemy siĂŞ zatruĂŚ przy okazji. Nie tylko siebie, ale i Âśrodowisko. Ludzki egocentryzm powoduje, Âże uwaÂżamy siĂŞ za tak bardzo waÂżnych, Âże zagroÂżeniem stajÂą siĂŞ nawet komary.
|
|
|
|
|
|
|
Elzbieta
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2010, 00:02:03 » |
|
Napisze Wam co dzieje sie na moim podworku.Ja mam u siebie bardzo duze ilosci miety.Nie wiem dlaczego i tak do konca nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje, ale komarow u Mnie nie ma.Natomist u sasiadow po obu stronach jest ich multum.Zapowiedzieli Mi , ze bardzo chcieliby dostac odemnie szczepki miety.Nawet moj pies zjada ta swieza miete.Moze ktos wie jak to jest z ta mieta.Milusiego - Ela
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2010, 21:05:08 » |
|
Mam na dzia³ce ca³e poletko miêty, ale jakieœ 20 metrów od miejsca, w którym siê siedzi i walczy (jak twierdzi east: egocentrycznie) z komarami. Widocznie z tej odleg³oœci olejki eteryczne wydzielane przez miêtê ju¿ nie dzia³aj¹ odstraszaj¹co na tych krwiopijców. Skorzystam jednak z tej podpowiedzi i posiejê miêtê wokó³ ³awek i sto³u. Mo¿e nie bêdê ju¿ egoistycznie zabija³ tych biednych istot, tylko dam im delikatnie do zrozumienia, ¿e nie ¿yczê sobie ich towarzystwa.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2010, 17:21:54 » |
|
Nietoperze najlepszym œrodkiem na komary?PAP, PKo/20.06.2010 00:24 W³osi masowo kupuj¹ domki dla nietoperzy, które wieszaj¹ na tarasach i w ogrodach. ObecnoœÌ tych ssaków , jak siê okaza³o, to najskuteczniejsza broù w walce z plag¹ komarów. Nietoperz zjada ich w ci¹gu nocy oko³o 2 tysiêcy.... http://wiadomosci.onet.pl/2186735,69,nietoperze_najlepszym_srodkiem_na_komary,item.html
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2010, 22:25:13 » |
|
¯eby to nie skoùczy³o siê, jak z tym stryjkiem i kijkiem Nietoperze to jeszcze wiêksi krwiopijcy! Ale chyba w dzieù œpi¹, wiêc do wieczora jest z nimi spokój. Ja osobiœcie zat³uk³em dziœ parê setek komarów (trac¹c przy tym ok. pó³ litra krwi ), te¿ jestem ssakiem ( ), wiêc, jakby co, to mogê siê u tych W³ochów wynaj¹Ì do takiej nietoperzej budki. Biorê 1 euro za i komara
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2010, 19:10:57 » |
|
Nietoperze to jeszcze wiĂŞksi krwiopijcy! Na szczĂŞÂście w naszej czĂŞÂści Âświata niema tych krwiopijczych nietoperkĂłw.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 19:11:39 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2010, 21:45:11 » |
|
Mówi¹c ca³kiem powa¿nie, uwa¿am, ¿e dobr¹ broni¹ na komary s¹ ¿aby i ropuchy. Komary wylêgaj¹ siê z larw bytuj¹cych na terenach podmok³ych, zw³aszcza w ró¿nego rodzaju stawach i bajorach. A to akurat œwietne miejsce dla ¿ycia ¿ab. No i komary s¹ chyba ich g³ównym po¿ywieniem. Taka ¿aba potrafi tak strzeliÌ swoim jêzorem, ¿e komar nie ma szans. A coœ tego roku nie s³yszê kumkania naszych zielonych przyjació³. To i komary sie panosz¹. A dobrze wypasione ¿aby, to œwietny towar eksportowy (do Francji, rzecz jasna). Paradoksalnie wiêc, nasza gospodarka za przyczyn¹ komarów mo¿e zlikwidowaÌ ujemny bilans p³atniczy w handlu zagranicznym Stawiam wiêc na ¿aby!
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2010, 21:54:10 » |
|
Najwa¿niejsze jest to, by nie brak³o chmielu Zw³aszcza podczas letnich upa³ów. Z reszt¹ sobie jakoœ poradzimy... A tak poza tym, to u mnie na dzia³ce zauwa¿y³em kolejn¹ inwazjê (po komarach, których teraz jest wyraŸnie mniej): ŒLIMAKI Maj¹ przeciêtnie po 15 cm d³ugoœci i piêkny, br¹zowy kolor. Nie maj¹ muszli. Nie wiem, co to za gatunek, ale s¹ ich dziesi¹tki na metrze kwadratowym. Zastanawiam siê, czy Francuzom by smakowa³y. Jeœli tak, za³o¿ê hurtowniê i kasiorka bêdzie p³ynê³a szerokim strumieniem Wow!
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2010, 22:22:21 » |
|
NajwaÂżniejsze jest to, by nie brakÂło chmielu .... Z resztÂą sobie jakoÂś poradzimy... ÂświĂŞte slowa
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2010, 07:57:30 » |
|
Najwa¿niejsze jest to, by nie brak³o chmielu Zw³aszcza podczas letnich upa³ów. Z reszt¹ sobie jakoœ poradzimy... Krzysiu,jesteœ poprostu the best A tak poza tym, to u mnie na dzia³ce zauwa¿y³em kolejn¹ inwazjê (po komarach, których teraz jest wyraŸnie mniej): ŒLIMAKI Maj¹ przeciêtnie po 15 cm d³ugoœci i piêkny, br¹zowy kolor. Nie maj¹ muszli. Nie wiem, co to za gatunek, ale s¹ ich dziesi¹tki na metrze kwadratowym. Zastanawiam siê, czy Francuzom by smakowa³y. Jeœli tak, za³o¿ê hurtowniê i kasiorka bêdzie p³ynê³a szerokim strumieniem Wow! Nic z tego,one s¹ niejadalne ,nawet chyba truj¹ce ,ale znalaz³am cos dla ciebie .Sposób jak je zwalczaÌ : Zwalczanie œlimaków
Znanych jest wiele preparatĂłw chemicznych, ktĂłre powodujÂą zatrucie ÂślimakĂłw, ale nie sÂą one obojĂŞtne dla roÂślin, a poÂśrednio i dla ludzi, nie mĂłwiÂąc juÂż o zwierzĂŞtach domowych.
Œlimaki pojawiaj¹ siê zwykle w du¿ych iloœciach zaraz po deszczu i wtedy nale¿y przeprowadzaÌ na nie polowanie: uzbroiÌ siê w koszyczek, w³o¿yÌ rêkawiczki i starannie wybieraÌ œlimaki z grz¹dek i œcie¿ek. Jest to metoda na pewno nie nowoczesna i pracoch³onna, ale bardzo humanitarna, bo zebrane œlimaki wynosi siê na brzeg strumienia czy ³¹kê, czyli tam, gdzie nie ma w pobli¿u ¿adnego ogródka ani dzia³ki.
Inna mniej humanitarna metoda - oparta jednak nie na chemii, lecz na doœwiadczeniach starego ogrodnika - polega na zag³êbieniu w ziemi ma³ych zbiorniczków o g³êbokoœci 3-5 cm, tak by górne ich krawêdzie by³y na równym poziomie z gleb¹. Do pojemniczków nalewa siê piwa i przykrywa je czêœciowo, aby padaj¹cy deszcz nie rozcieùczy³ piwa i nie obni¿y³ jego mocy. Œlimaki ogromnie lubi¹ ten trunek (wiedz¹ co dobre) i zwabione jego zapachem œci¹gaj¹c do pojemniczków, topi¹ siê. Wystarczy codziennie oczyœciÌ pojemniki i ewentualnie dodaÌ piwa, aby zawsze poziom p³ynu by³ równy z powierzchni¹ ziemi.
JeÂśli inwazja ÂślimakĂłw przybiera niepokojÂące rozmiary konieczne moÂże okazaĂŚ siĂŞ siĂŞgniĂŞcie po Âśrodki chemiczne. Na rynku jest ich sporo, przykÂładowe to: ANTY-ÂŚLIMAK SPIESS, GLANZIT, MESUROL ALIMAX, MESUROL SCHNECKENKORN, ÂŚLIMAKOL, ÂŚLIMAX, ÂŚLIMAK-STOP.
NiektĂłrzy, obsypujÂą grzÂądki popioÂłem, wapnem lub tÂłuczonym szkÂłem (nie polecam). Obsypywanie popioÂłem lub wapnem jest jednak skuteczne tylko do pierwszego deszczu. PamiĂŞtajmy, aby nie uÂżywaĂŚ soli do obsypywania upraw (czasem sÂłyszy sie o takich praktykach) - sĂłl bardzo szkodzi glebie i uprawom.Wyglada na to ze musimy koniecznie hodowaĂŚ chmiel ,bo nie tylko my go lubimy ,ale,ale nasuwa mi siĂŞ pytanie ,czy nie szkoda tego wyÂśmienitego trunku dla slimakĂłw ProponujĂŞ ci jednak kupiĂŚ i delektowaĂŚ siĂŞ "zupkÂą chmielowÂą " zbierajÂąc Âślimaczki do wiaderka
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #19 : Październik 17, 2011, 21:32:20 » |
|
PoniedziaÂłek 17.10.2011, 15:54Plaga pluskiew w Europie. Prawdziwa inwazjawikipedia.org W tym kraju uwaÂżaj, gdzie Âśpisz.Pluskwy znĂłw atakujÂą - tym razem we Francji. Ich liczba roÂśnie w zastraszajÂącym tempie. Eksperci wzywajÂą do natychmiastowej walki z nimi, zanim sytuacja wymknie siĂŞ spod kontroli - informuje thelocal.fr. PLUSKWY ROZNOSZÂĄ ZABĂJCZE BAKTERIE>>W ciÂągu ostatnich piĂŞciu lat liczba incydentĂłw zwiÂązanych z pluskwami zwiĂŞkszyÂła siĂŞ piĂŞtnastokrotnie - twierdzi ekspert od tych owadĂłw Pascal Delaunay. - Sytuacja stale siĂŞ pogarsza, owadĂłw przybywa. Trzeba pilnie siĂŞ tym zaj¹Ì. TO DLATEGO LUDZIE PRZEGRAJÂĄ Z PLUSKWAMI. WYPIJÂĄ NASZÂĄ KREW?>>W 2010 roku pluskwy zaatakowaÂły mieszkaĂącĂłw wielu miast w USA, w tym roku peÂłne rĂŞce roboty miaÂły firmy zajmujÂące siĂŞ zwalczaniem tych owadĂłw w Australii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.Owady Âłatwo siĂŞ rozprzestrzeniajÂą. PotrafiÂą schowaĂŚ siĂŞ w torbie podró¿nej lub walizce i w ten sposĂłb trafiajÂą do naszych domĂłw - ostrzega Delaunay. WB The Local - Expert sounds alert on bed bug invasionhttp://www.sfora.pl/Plaga-pluskiew-w-Europie-Prawdziwa-inwazja-a36902
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #20 : Październik 25, 2011, 21:05:03 » |
|
Wtorek 25.10.2011, 12:24Nowa choroba w Europie. Przez kleszczestock.xchng GroÂźne bakterie atakujÂą ludzi.NowÂą chorobĂŞ wywoÂływana przez kleszcze odkryli naukowcy ze Szwecji. MoÂże ona powodowaĂŚ zakrzepy krwi w nogach i pÂłucach. ChorujÂą juÂż ludzie w Szwecji, Niemczech, Szwajcarii i Czechach – pisze ''Dagens Nyheter”. ChorobĂŞ wywoÂłujÂą nieznane do tej pory bakterie krwi. Jej objawy sÂą podobne do tych jakie wywoÂłuje grypa (wysoka gorÂączka, kaszel i bĂłle). Lekarze zalecajÂą podawanie antybiotykĂłw. INWAZJA KLESZCZY W EUROPIE>>Nadal nie jest jasne, dlaczego choroba powoduje zakrzepy krwi. Wiemy jednak, Âże powstajÂą one gdy organizm nie radzi sobie z infekcjÂą – powiedziaÂła Christine Wenneras z Sahlgrenska University Hospital w GĂśteborgu.
WedÂług naukowcĂłw nieznane do tej pory bakterie przenosi okoÂło 10 proc. kleszczy.TM New tick-borne disease discovered in Sweden - The Localhttp://www.sfora.pl/Nowa-choroba-w-Europie-Przez-kleszcze-a37138
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 26, 2012, 09:27:45 » |
|
Wiosna! Alarm! O tej porze roku kleszcze sa najbardziej agresywne (nota bene ten na zdjeciu to samiczka), brrr. To nie zadna "nowa choroba", byla zawsze. Ale nie rozpoznawalna. Najgorszy jest ten strzalik dozylny wywolujacy porazenie mozgowe. Traci sie poczucie rownowagi, goraczka i paraliz. Mam pieska to wiem dokladnie co to sa kleszcze. Skutecznym sposobem jest FrontLine stosowany raz na miesiac naskorny plyn dla psa. Dziala. Co do kleszczy to jeszcze nadmienie, ze poludniowa Europa (tam, gdzie jest cieplej) "slynie" z tzw. brazowego kleszcza psiego. Zwierze to rozmnaza sie szybko i inwaduje pomieszczenia. Pod dywanami, za tapetami, cos na wzor pluskiew. Kleszcze czesto atakuja z gory. Rzucaja sie (celnie) z drzew, z lisci na glowe i wchodza pod ubranie. Nawet zdaza zaatakowac rowerzyste.
|
|
|
|
|
|
|
|