Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:22:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zmiana osi Ziemi 2012/13 - KONIEC LUDZKO¦CI ?  (Przeczytany 508548 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #650 : Marzec 22, 2011, 10:44:56 »

Wg mnie, ewentualn± potencjaln± zmianê osi obrotu mo¿e wywo³aæ jedynie  ogromne cia³o niebieskie, g³ównie  w wyniku silnego oddzia³ywania magnetycznego , a nie grawitacyjnego.

To tzw pierwsze, lepsze fotki z listopada, nic wiêcej.
W magnetyzm siê nie "wgryzam", bo mam powa¿niejszy problem.

Widzisz JACK, w³a¶nie o tym wielokrotnie mówiê. Przedstawiasz "strasz±ce" wizje, a... nie zastanowi³e¶ siê nawet nad ich prawdopodobieñstwem. Straszysz, ¿e magnetyzm Ziemii "ju¿" oszala³ (co sugeruje ¿e zmiany zachodz± aktualnie), gdy zdjêcie (w tym momencie nawet go nie analizujê, na ile przedstawia "nieprawid³owo¶ci") pochodzi z pocz±tku listopada ubieg³ego roku, czyli ma... ponad 4 miesi±ce. Ale efekt postraszenia dla osób nie wg³êbiajacych siew temat mo¿e byæ osi±gniêty.

Twierdzisz, ¿e zmiany biegunów mo¿e dokonaæ inne cia³o niebieskie przechodz±ce blisko Ziemii, ale za chwilê mówisz, ¿e nie "wgryzasz" siê w magnatyzm. To mam pytanie - w takim razie na czym opierasz swoje twierdzenia? Kolejne pytanie - jaki ma byæ mechanizm spowodowania przebiegunowienia? I jak ma siê to do innych planet - np. Wenus, ona te¿ siê przebiegunowi? A jak z innymi planetami US?
Bez ¿adnych z³o¶liwo¶ci proponujê aby¶ przyjrza³ siê magnetyzmowi poszczególnych planet, i zakresowi ich mo¿liwego oddzia³ywania, nastêpnie porówna³ to z oddzia³ywaniem S³oñca. Wtedy wnioski i hipotezy mog± byæ nie tylko ciekawsze ale i bardziej prawid³owe. Mo¿e i "choroba" wtedy odpu¶ci³aby nieco...
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 10:45:41 wys³ane przez arteq » Zapisane
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #651 : Marzec 22, 2011, 13:04:39 »

proponujê aby¶ przyjrza³ siê magnetyzmowi poszczególnych planet, i zakresowi ich mo¿liwego oddzia³ywania, nastêpnie porówna³ to z oddzia³ywaniem S³oñca.
.................................
 Mo¿e i "choroba" wtedy odpu¶ci³aby nieco...

Nie  odpu¶ci.

Proponujesz mi  witaminê C.

To na pewno mi nie pomo¿e.

By³aby szansa jeszcze na jaki¶ efekt placebo, ale pacjent ju¿ nie wierzy  w ¿adn± terapiê pomocnicz±.

Te wielkie, ostre góry ci±gle mam przed oczyma,  nic ju¿ na to nie poradzisz.

Do tego dochodz± kolejne drobne lecz, liczne infekcje z otoczenia pogarszaj±ce mój stan, np. to z dzisiaj:

Indonesia Sinking: North and Sei Tualang Raso,the location of the worst hit by high sea tides
Posted by khan  on March 22, 2011 at 2:12am

Comment by Andrew Veresay:

it is remarkable how this all happened simultaneously in last few days: 5.8 quake in Afghanistan, mine blast, India cracks, Bangladesh assaulted by tides, and now this - tides submerging highways!

Comment by Nancy Lieder:

Now we hear that the residents are so angry at the government that they "snap" at them! As someone mentioned, the smiles have been replaced now by anger.

http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/indonesia-sinking-north-and

« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 14:01:34 wys³ane przez JACK » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #652 : Marzec 22, 2011, 14:07:40 »

Cytat: JACK
Ci±gle te wielkie, ostre góry widzê,  nic ju¿ na to nie poradzisz.

JACK, z dedykacj± dla Ciebie… co by te góry przesta³y byæ Twoim koszmarem…   U¶miech
na szczycie, brak ich cienia…  Mrugniêcie

Budka Suflera- Cieñ Wielkiej Góry
http://www.youtube.com/watch?v=j60s2s9av1k&feature=related
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #653 : Marzec 22, 2011, 14:13:12 »

Ok, JACK skoro tak odrzuca Ciê od rzeczowej rozmowy, wolisz uciekaæ w fantastyczne gdybania i czcze starszonka to nie bêdê ju¿ Ciê przecia¿a³.

Nie uwa¿am siê za jakiego¶ lekarza, misjonarza etc., je¿eli jednak tak usilnie domagasz siê porady, i jak sugerujesz potrzbujesz bardzo silnego ¶rodka, wstrz±su, ok - co¶ zaproponujê. W celu maksymalizacji jasno¶ci przekazu spróbujê wypowiedzieæ siê Twoim stylem.

Wersja dla domatorów:
Gdy znowu podobnie bêdzie Ci siê tli³o w g³owie to we¼ spory rozpêd, przy¶piesz i przybij zdrowo o ¶cianê. Zabieg mo¿na powtórzyæ.
UWAGI: nie u¿ywaæ do leczenia ¶cianek gipsowo-kartonowych i lekkich dzia³owych.

Dla lubi±cych przyrodê i ¶wie¿e powietrze:
zamiast ¶ciany mo¿e byæ drzewo, pozoste³e wytyczne bez zmian.
UWAGI: zalecana ¶rednica drzewa - powy¿ej 20 cm, optymalnie li¶ciaste.

Poskutkuje... w jedn± albo w drug± stronê.

Tyle na teraz ode mnie. Je¿eli bêdziesz chcia³ porozmawiaæ rzeczowo - zapraszam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 14:19:47 wys³ane przez arteq » Zapisane
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #654 : Marzec 22, 2011, 14:36:13 »

Ok, JACK skoro tak odrzuca Ciê od rzeczowej rozmowy, wolisz uciekaæ w fantastyczne gdybania i czcze starszonka to nie bêdê ju¿ Ciê przecia¿a³.

Dziêkujê Ci za poradê.
Jak widzisz Arturze, po prostu jestem ju¿ przypadkiem dla medycyny paliatywnej.

Dlatego proszê Ciê tylko o modlitwê za mnie.
.........

Dziêki Ptaszyno za ten link, troszku mi teraz l¿ej na duszy.
.............................

No, ale  do¶æ tych jaj, bo ju¿ mam naderwan± przeponê, co w moim stanie psychicznym mo¿e byæ gro¼ne dla zdrowia, a nawet ¿ycia. (choæ podobno humor bardzo skutecznie otwiera czakrê serca - Bruce Moen)

« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:03:56 wys³ane przez JACK » Zapisane
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #655 : Marzec 22, 2011, 18:02:08 »

Dziêkujê Janie !

Piêkne, fantastyczne obrazki, mi³o na nie patrzeæ.

Co do strachu i katastrof  to wg mnie prawdziwe apogeum jest jeszcze przed nami.

To niby ¼le , ale jest jeszcze druga strona medalu.

Nast±pi .............MEGAPRZEBUDZENIE   LUDZKO¦CI ..............

W³a¶nie dziêki temu - niby z³u. 
Jestem o tym  dog³êbnie przekonany i twierdzê, ¿e Najwy¿sze Hierarchie Duchowe w³a¶nie tak to zaplanowa³y.
Amen.

.................................

No to dalej do tematu:

Dla mi³o¶ników tego "w±tku-horroru"  ciekawy  filmik na youtube   bêd±cy  kompilacj± zdjêæ z sond SOHO i STEREO  owego   domniemanego kompleksu Planety X/ Nibiru,

który jak wiecie jest w tym w±tku g³ównym podejrzanym  dokonania  przestêpstwa wielokrotnych zmian osi obrotu naszej Ziemi .

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c7RC7opAIA8

krótki komentarz:

Te zdjêcia teoretycznie  potwierdzaj± wersjê z portalu Zetatalk.com  jakoby    kompleks Planety X
przebywa³ ju¿  wewn±trz Uk³adu S³onecznego  (bli¿ej S³oñca ni¿ planeta Ziemia)  od maja 2003 roku.

Oczywi¶cie jest jeszcze druga opcja,  ¿e obiekt ten jest dopiero w trakcie wlotu w Uk³ad S³oneczny.
Te zdjêcia jej oczywi¶cie nie dotycz±.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:13:58 wys³ane przez JACK » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #656 : Marzec 23, 2011, 14:13:51 »

Przegl±da³em filmik i zastanawia, mnie kilka rzeczy:
1. widoczne zmiany rozmiaru
2. widoczne zmiany kszta³tu
3. zmiany rozmiaru "ogona" - od d³ugiego, bardzo d³ugiego do ca³kowitego braku
4. ró¿ne po³o¿enia ogona wzglêdem S³oñca - raz jest w kierunku S³oñca, raz od S³oñca
5. ró¿ne odleg³o¶ci od S³oñca, w pewnych sytuacjach ¦³oñce po prostu spali³oby/rozerwa³o/¶ci±gnê³o ca³y ten kompleks...
6. Po³o¿enie wzglêdem S³oñca - sugerowa³oby, ¿e nibiru okr±¿a S³oñce po kolistej orbicie jak Wenus czy Ziemia, tak nakazywa³yby my¶leæ równie¿ informacje, ¿e "chowa" siê za S³oñcem wzglêdem Ziemii
7. zmiany po³o¿enia - na niektórych "zdjêciach" jest do "góry nogami"

edit: "zastanawia" to jednak nieodpowiednie s³owo; wyklucza tezy - jest trafniejszym

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 14:15:45 wys³ane przez arteq » Zapisane
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #657 : Marzec 23, 2011, 14:55:51 »

heh... to ja zapytam inaczej:

ma kto¶ dostêp do oryginalnych zdjêæ wystêpuj±cych na filmiku nades³anym przez JACKa? Poka¿ê Wam dlaczego to jest fake Mrugniêcie

Jak wrócê z pracy to te¿ poszukam Mrugniêcie
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #658 : Marzec 23, 2011, 15:14:58 »

8. na zdjêciach jest sporo zauwazalnych, ró¿nych "obiektów" o wielko¶ci 20-80% domniemanej X, to nie planety, wiêc co?
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #659 : Marzec 23, 2011, 15:18:03 »

ma kto¶ dostêp do oryginalnych zdjêæ wystêpuj±cych na filmiku nades³anym przez JACKa? Poka¿ê Wam dlaczego to jest fake Mrugniêcie

Na ning czacie powinny byæ linki. Pisz± tam, ¿e NASA szybko  wycina te obiekty z tych fotek.
Potem zdjêcia s± ju¿ "czyste".

Gdzie¶ tu powinny byæ jakie¶ linki:
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/please-place-your-soho-amp?xg_source=activity
lub w okolicach tego w±tku.

Rozbawi³ mnie tam ten obrazek,  nale¿±cy do ch³opaka z Niemiec o nicku   Poly:

Dla Tych, co nie teges po anglijsku   napis brzmi  "Nibiru wewn±trz".
Jest extra  Du¿y u¶miech

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 15:38:51 wys³ane przez JACK » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #660 : Marzec 23, 2011, 19:32:51 »

JACK, by³bym wdziêczny za Twój komentarz/wyja¶nienia do któregokolwiek z przedstawionych 8 punktów.
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #661 : Marzec 23, 2011, 20:20:29 »

JACK, by³bym wdziêczny za Twój komentarz.

Niestety nadal jestem "¶miertelnie chory" na Alpy, Himalaje i Andy.
Oficjalne teorie ich powstania to ci±gle wg mnie zwyk³a bzdura i nadal upieram siê, ¿e
 tylko wielokrotny, bliski przelot  wielkiej planety móg³ doprowadziæ do Ich wypiêtrzenia siê.

Dodatkowo dosz³o ju¿ u mnie do silnych przerzutów ezoteryczno-kosmiczno-technologicznych:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=6556.0
i
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5114.0
i
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5171.0
Co jeszcze bardziej pogorszy³o mój stan.

I co chyba najgorsze mam te¿ ciê¿kie wady genetyczne, zepsute DNA, po tym jak dawno temu Synowie Boga wchodzili do córek ludzkich, a te rodzi³y, im dzieci- mieszañce rasy bia³ej. Ponad 4 tysi±ce b³êdów w kodzie DNA:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2367.0

Prawdê mówi±c mój stan jest obecnie krytyczny.
W tym stanie bli¿szy kontakt  Tob±  Arturze by³by dla mnie zabójczy.

Inaczej mówi±c Arturze, pos³ugujemy siê co prawda tym samym jêzykiem, ale to wszystko co nas ³±czy.

Dlatego:

Cytat: arteq

Je¿eli bêdziesz chcia³ porozmawiaæ rzeczowo - zapraszam.

Serdecznie dziêkujê za ponowne zaproszenie do dyskusji, jednak i tym razem bardziej stanowczo muszê znowu powiedzieæ - nie.

I wielka pro¶ba ode mnie do Ciebie. Nie zapraszaj mnie ju¿ nigdy wiêcej do rozmowy, bo to tylko za¶mieci  to forum.

Gdyby wydarzy³ siê jaki¶ cud, to sam siê zg³oszê do Ciebie. Przyrzekam.

« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 13:25:36 wys³ane przez JACK » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #662 : Marzec 23, 2011, 22:20:51 »

Jack piszesz
Prawdê mówi±c mój stan jest obecnie krytyczny.
W tym stanie bli¿szy kontakt  Tob±  Arturze by³by dla mnie zabójczy.

Nie wiem jak Arteq s±dzi, ale  dla mnie kontakty z takimi lud¼mi jak Ty s± inspiruj±ce. Nie oznacza to, ¿e siê zgadzam ze wszystkim co piszesz. Uwa¿am, ¿e wielu ludzi  postrzega rzeczywisto¶æ ze znacznie g³êbszego poziomu ni¿ ten na którym zostali¶my wytresowani ( chodzi mi tu zw³aszcza o poziom tzw "zdrowego rozs±dku" ) ,ale jednocze¶nie ten g³êbszy poziom nie musi byæ oderwany od rzeczywisto¶ci. Wszelkie  poziomy siê przenikaj± , a przez to równie¿ zachodzi niebezpieczeñstwo tego, ¿e wspó³cze¶ni mistrzowie manipulacji  mog± siê podszywaæ pod byty takie jak np zetaki czy inni My¶liciele. Ca³y ¶wiat energetyczny siê  obecnie objawia , a tam s± przecie¿ nie tylko te cudowne byty. Prawdê mówi±c uwa¿am, ¿e najlepszymi przyjació³mi s± nasze w³asne Wy¿sze Ja¼nie, czyli tak na prawdê my sami. Czujê , ¿e istniejemy na ró¿nych poziomach w tym równie¿ na tych najg³êbszych. Nie jeste¶my tylko tym, co nam wmówiono, ¿e jeste¶my.
Co Ciê nie zabije , to Ciê wzmocni Jack.
Inaczej mówi±c Arturze, pos³ugujemy siê co prawda tym samym jêzykiem, ale to wszystko co nas ³±czy.

Oj przeciwnie. £±czy nas du¿o wiêcej . Jeste¶my po³±czon± ¦wiadomo¶ci±, tylko , ¿e inaczej siê  przejawiamy w ¶wiecie form U¶miech
JACK
Go¶æ
« Odpowiedz #663 : Marzec 23, 2011, 23:38:09 »

Oj przeciwnie. £±czy nas du¿o wiêcej . Jeste¶my po³±czon± ¦wiadomo¶ci±, tylko , ¿e inaczej siê  przejawiamy w ¶wiecie form U¶miech

¦wiêta prawda.
Jednak niektóre nici ¦wiadomo¶ci s± tak s³abe, ¿e jakakolwiek próba wzmacniania tego po³±czenia by³aby nierozs±dna z mojej strony. Dla mnie to za du¿a strata energii.

Chyba nigdy nie by³em paj±kiem i na cienkich nitkach siê nie znam Mrugniêcie.

Co innego z Tob±. Miêdzy nami to ju¿ nie jest niæ, a  raczej sznur, szczególnie w bardziej ezoterycznych tematach.   

.......................................................................
Jeden internauta na ning czacie, a jest tam sporo ludzi dobrej woli, "rozrysowa³" sytuacjê w po³udniowej Azji, która jest chyba nastêpna w "kolejce" po Japonii:

Schema of "Analysis of Indonesia Sinking - new ZT"
 Posted by Kojima on March 24, 2011 at 7:55am

http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/schema-of-analysis-of

I aktualny status,  7-ki na dzieñ 24 marca 2011:
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/7-of-10-status-as-of-march-24

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 14:01:39 wys³ane przez JACK » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #664 : Marzec 29, 2011, 09:36:59 »

ciekawa animacja my¶lê ¿e w temacie- Czy ziemia "ro¶nie"?

<a href="http://www.youtube.com/v/oJfBSc6e7QQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oJfBSc6e7QQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #665 : Marzec 29, 2011, 10:38:17 »

Witaj songo
Nie caly angielski tekst z tego filmiku zrozumia³em, ale autor sugeruje, jakoby Ziemia rozszerza³a siê poniewa¿ rozszerza siê ca³y wszech¶wiat i jest to naturalne zjawisko.
Ciekawa koncepcja,ale powstaje kilka pytañ. Sk±d na Ziemi wziê³o siê tyle wody skoro kiedy¶ by³ tylko l±d ?
Poza tym mniejsza Ziemia musia³a by siê znacznie szybciej krêciæ ni¿  obecnie wokó³ swojej osi.Inna grawitacja , inny magnetyzm , to spowodowa³oby ,¿e jako¶ naukowcy odkryliby ten fakt w ska³ach. Rozszerzanie siê Ziemi by³oby spowodowane wydostaj±cym siê  z wnêtrza Planety materia³em, a skoro tak, to wewn±trz by tego materia³u musia³o ubyæ.Innymi s³owy Ziemia by³aby jak pi³ka - pusta ( albo znacznie mniej gêsta) wewn±trz, czego pomiary wnêtrza Ziemi zdaj± siê nie potwierdzaæ bo wg oficjalnej nauki im g³êbiej w Ziemiê tym gê¶ciej a¿ do ¿elaznego, p³ynnego j±dra ziemi pod ogromnym ci¶nieniem.
Skorupa ziemska jest relatywnie cienka bior±c pod uwagê przekrój ca³ej planety, a zatem jakiekolwiek zjawiska "rozszerzaj±ce"  wewn±trz ziemi ,takie jak wzrost ci¶nienia,  powodowa³yby jednoczesne "rozstêpy" równomiernie na ca³ej Ziemi , gdyby jej skorupa by³a jednolita tak, jak to sie dzieje dmuchaj±c balonik. Nie mieliby¶my tylu kontynentów co mamy, tylko chyba znacznie wiêcej ...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #666 : Marzec 29, 2011, 11:06:37 »

Witaj east- szczerze mówi±c to znalaz³em ten filmik dzisiaj i ta teoria mog³aby wyja¶niaæ nasilone zjawiska sejsmiczne na ziemi, ale to tylko teoria, tak jak ju¿ wcze¶niej opisywana- ¿e "ziemia jest pusta"...
Fakt- zastanawia, sk±d bra³a by siê ta dodatkowa woda i materia³ na p³aszcz ziemi na którym ¿yjemy, ale to ¿e mamy tel. komórkowe i laptopy nie ¶wiadczy o tym ¿e nauka ju¿ wszystko odkry³a i wiemy ju¿ jak "dzia³a" wszech¶wiat, materia/energia.
A czy tak faktycznie jest, czy nie?- to mo¿e wkrótce siê przekonamy.

pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #667 : Marzec 31, 2011, 09:27:14 »

Krzysiu,trzeslo sie dzisiaj u Ciebie.Odczuwales tez to?

Zatrzês³a siê ziemia na po³udniu Polski

trzêsienie | wstrz±s | ¶l±sk | ma³opolska | kopalnia

Trzy silne wstrz±sy. Pêka³y ¶ciany, ko³ysa³y siê budynki.

Trzy silne wstrz±sy pochodzenia górniczego zanotowano w nocy w Ma³opolsce i na ¦l±sku. Ludzie w panice wyskakiwali z ³ó¿ek. To efekt t±pniêcia w kopalni "Piast" w Bieruniu.

Wed³ug Europejskiego Centrum Sejsmologicznego wstrz±sy  mia³y si³ê 3,1 w skali Richtera. Odczuwalne by³y m.in. w O¶wiêcimu, Jaworznie, Rybniku, Czechowicach-Dziedzicach czy Che³mie ¦l±skim - donosi slask.naszemiasto.pl.

Cale szczescie,ze to tylko efekt kopalniany a nie inny.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #668 : Marzec 31, 2011, 10:19:37 »

Gdyby  by³o 5 , a nie 3.1, co w Japonii jest norm± dzienn± ,jak siê wydaje, to ¦l±sk wygl±da³by jak po tsunami. Dobrze,¿e nie mamy tam ¿adnej elektrowni atomowej ...

Jack
Proponujesz mi  witaminê C.

To na pewno mi nie pomo¿e

Cz³owieku, wiêcej wiary w witaminy !!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2011, 10:20:58 wys³ane przez east » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #669 : Marzec 31, 2011, 11:00:00 »

Ode mnie do Bierunia to spory kawa³ek, nic nie czu³em.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #670 : Marzec 31, 2011, 12:54:23 »

Gigantyczny odwiert: dziura siêgnie wnêtrza Ziemi

Ziemia | nieci±g³o¶æ Moho | odwiert | ocean | skorupa | powstanie | geologia
Gigantyczny odwiert: dziura siêgnie wnêtrza Ziemi Fot. PAP/EPA

Czego szukaj± tam naukowcy?

Naukowcy szykuj± do o¶miokilometrowego odwiertu na dnie oceanu - informuje news.com.au.

WYWIERC¡ DZIURÊ W WULKANIE>>

Celem misji jest pobranie próbek z tzw. nieci±g³o¶ci Moho, cienkiej - licz±cej zaledwie kilkaset metrów grubo¶ci - warstwy Ziemi, po³o¿onej miêdzy skorup± a p³aszczem naszej planety.

Dlaczego chc± wierciæ pod powierzchni± oceanu, a nie na l±dzie? Bo pod nim le¿y ona p³ycej - na g³êboko¶ci ok. 5-8 km. Na l±dzie odwiert musia³by siêgaæ ok. 35 km g³êboko¶ci.

Chcemy zrozumieæ jak tworzy³a siê skorupa ziemska. Oko³o 60 proc. skorupy ziemskiej powsta³o ok. 200 mln la temu, jednak np. wiêkszo¶æ skorupy w Australii liczy ok. miliarda lat. Dlaczego? By to zrozumieæ musimy pobraæ próbki bezpo¶rednio z g³êbi Ziemi - deklaruj± badacze.

WB

* http://www.news.com.au/technology/sci-tech/scientists-embark-on-mission-

Szkoda,ze nie podali gdzie ta dziura bedzie robiona.I po co to?
Znowu pod plaszczykiem naukowym robia to co chca?
Nie zdziwilabym sie,gdyby pozniej znowu sie okazalo,ze cos poszlo nie tak i zacznie sie kolejna katastrofa ekologiczna,jak ta w Zatoce Meksykanskiej,o ktorej juz nikt nie mowi a gdzie do tej pory caly czas ropa wylewa sie do oceanu.
Oby im sie nie udalo.Oby cos stanelo na przeszkodzie.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #671 : Marzec 31, 2011, 13:00:40 »

co¶ pó³ ¿artem/pó³ serio

Koniec ¶wiata z naszej winy
rozmawia³ Dariusz Wilczak

Wielu uczonych uwa¿a, ¿e nasza cywilizacja nie przetrwa najbli¿szych dwóch stuleci. Zginiemy nie z powodu awarii elektrowni j±drowych, ale w³asnej g³upoty – mówi fizyk prof. Andrzej Kajetan Wróblewski.

Newsweek: Po awarii w japoñskiej elektrowni atomowej► na ¶wiecie zapanowa³a psychoza. Z aptek znika³y preparaty jodowe, niektóre kraje zaczê³y nawet przeb±kiwaæ o rewizji polityki energetycznej opartej na si³owniach j±drowych. Rzeczywi¶cie mamy siê czego baæ?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Ani mniej, ani bardziej ni¿ zwykle. Awarie elektrowni j±drowych zdarza³y siê ju¿ wcze¶niej i prawdopodobnie bêd± siê zdarza³y. Po wybuchu w elektrowni Fukushima zginê³o kilku pracowników. W Czarnobylu kilkadziesi±t osób – tak wynika z raportów miêdzynarodowych agencji, które nie mia³y przecie¿ ¿adnych powodów, ¿eby w latach 80. wybielaæ Sowietów. Ponad pó³ wieku temu na Uralu w katastrofie elektrowni j±drowej zginê³o wiêcej, prawdopodobnie kilkaset osób. Razem ofiary energetyki j±drowej mo¿emy liczyæ co najwy¿ej w setkach. W ostatnim trzêsieniu ziemi i tsunami ¿ycie straci³o pewnie kilkana¶cie tysiêcy ludzi. Na Haiti w czasie ubieg³orocznego trzêsienia liczba ofiar przekroczy³a 200 tysiêcy. Kilka lat temu w tsunami, jakie dotknê³o basen Oceanu Indyjskiego, zginê³o prawie 300 tysiêcy osób. Mogê byæ pos±dzony o relatywizm ocen, bo przecie¿ ka¿da ofiara to indywidualna tragedia, jednak mimo wszystko patrzê na liczby. Jest ró¿nica miêdzy kilkoma ofiarami awarii Fukushimy a setkami tysiêcy ofiar. We¼my inny przyk³ad. Ka¿dego roku na polskich drogach ginie oko³o czterech tysiêcy osób – przestaje istnieæ jedno ma³e miasteczko. I nikt z tego powodu nie popada w psychozê.

Newsweek: Sk±d siê w takim razie wzi±³ ten strach?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Zadzia³a³ efekt psychologiczny. Ca³y ¶wiat na ekranach telewizorów obserwowa³ sekwencjê zdarzeñ. Tragiczne trzêsienie, potem niszcz±ca fala, wreszcie dowiedzieli¶my siê, ¿e jedna z elektrowni j±drowych na wyspie Honsiu ma powa¿ny problem. Na dodatek dosz³o do tego w³a¶nie w Japonii, jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie krajów. Z³o¿enie tych wszystkich elementów mog³o wywo³aæ chwilow± panikê. Wola³bym jednak, by¶my wszyscy, ca³a ludzko¶æ, odczuwali zamiast chwilowego strachu permanentny niepokój o nasz± przysz³o¶æ.

>>>Dlaczego Fukushima nie bêdzie Czarnobylem

Newsweek: O to, ¿e siedzimy na bombie atomowej?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie. Tak naprawdê siedzimy na niej od II wojny ¶wiatowej i chocia¿ to paradoks, broñ atomowa okaza³a siê gwarancj± wzglêdnego pokoju na ¶wiecie. Gdyby nie ona, prawdopodobnie dosz³oby ju¿ dawno do niszcz±cej cywilizacjê ludzk± III ¶wiatowej wojny. Z kolei energetyka j±drowa, mimo naszych obaw, jest stosunkowo bezpiecznym ¼ród³em pozyskiwania energii. My¶lê o czym¶ innym. Jako ludzko¶æ ¿yjemy w szalenie trudnych czasach. Rozwijamy siê chaotycznie, bez pomys³u. Martwi mnie brak odpowiedzialno¶ci cz³owieka. Zmiany, do jakich doprowadzi³ na Ziemi, w znacznym stopniu s± ju¿ nieodwracalne.

Newsweek: Mówi pan jak ekolog, nie jak fizyk.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Fizyka jest nauk±, w której ogromne znaczenie maj± logiczne my¶lenie i zdrowy rozs±dek. Byæ mo¿e dlatego fizykom stosunkowo ³atwo przychodzi rozumienie innych dziedzin. Mówienie o globalnym ociepleniu zaczyna byæ uwa¿ane za truizm i nie wszyscy w nie wierz±. Najczê¶ciej nie wierz± ci, którzy nie maj± odpowiednich danych. Raporty instytutów badawczych s± jednak zgodne – udzia³ cz³owieka w tym, ¿e podnosi siê temperatura na Ziemi, wynosi 36 proc. Ta jedna trzecia to efekt naszej dzia³alno¶ci – ingerencji w naturê. Nikt na przyk³ad nie jest dzi¶ w stanie przewidzieæ, jakie bêd± konsekwencje wycinania lasów tropikalnych. Ju¿ pomijam fakt, ¿e ka¿dego dnia gin± tam jakie¶ gatunki ro¶lin i zwierz±t. Po wycince lasów zostaje pustynia, ziemia siê wyja³awia, a to z kolei wywo³uje negatywne zmiany w atmosferze. Ludzie sami na siebie krêc± bicz.

Newsweek: Tak by³o, odk±d istnieje cz³owiek, czyli mniej wiêcej od kilkudziesiêciu tysiêcy lat.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Ale tak naprawdê dopiero kilka ostatnich pokoleñ pustoszy swoj± planetê na niewyobra¿aln± skalê. Mniej wiêcej do po³owy XIX wieku ¶wiat trwa³ w podobnym stanie. Liczba ludno¶ci ros³a wprawdzie, ale by³a ograniczana z jednej strony ofiarami ci±g³ych wojen, z drugiej ofiarami chorób i epidemii. Co prawda w XX wieku wojen te¿ mieli¶my pod dostatkiem, i to totalnych, ¶wiatowych, ale za to nauczyli¶my siê walczyæ z wieloma chorobami, w szybkim tempie mno¿±c populacjê do prawie siedmiu miliardów istnieñ. Postêp medycyny ma jednak równie¿ ten dziwny skutek, ¿e wyd³u¿aj±c ¿ycie cz³owiekowi, czynimy go tak¿e jednostk± s³absz±. I fizycznie, i psychicznie. We¼my jeden przyk³ad: cukrzyca jeszcze sto lat temu by³a chorob± ¶mierteln±. Dzi¶ ju¿ nie. Jedna z jej odmian jest przekazywana w genach, a wiêc przechodzi na nowe pokolenia, zwiêkszaj±c w ten sposób procentowy udzia³ cukrzyków – ludzi chorych w ogólnej populacji. Takich paradoksów wspó³czesnego ¶wiata jest mnóstwo. Oczywi¶cie nale¿y walczyæ z chorobami, ale tak samo trzeba u¶wiadamiaæ nam wszystkim, ¿e zmierzamy do globalnej katastrofy, za któr± sami bêdziemy odpowiedzialni.

>>>Znasz scenariusze koñca ¶wiata? Sprawd¼ siê w quizie Newsweeka!

Newsweek: Edgar Morin, s³ynny francuski socjolog, w ksi±¿ce „Ojczyzna Ziemia” kre¶li katastroficzne wizje upadku cywilizacji. Przewiduje, ¿e jeste¶my pewnie ostatnim pokoleniem, które mo¿e jeszcze uratowaæ ¶wiat.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Jako fizyk wiem, ¿e istnieje co¶ takiego jak si³a bezw³adno¶ci. Rozpêdzonego pojazdu nie da siê zatrzymaæ w jednej chwili. Przez jaki¶ czas bêdzie siê jeszcze porusza³. Je¿eli doprowadzimy do globalnego ocieplenia, powiedzmy o dwa stopnie, to nawet gdy w jednej sekundzie wy³±czymy wszystkie elektrownie ¶wiata, nie zatrzymamy momentalnie tego procesu. Bêdzie trwa³ przez nastêpne pokolenia. Ludzie nie zdaj± sobie sprawy z efektu bezw³adno¶ciowego, a on jest wszêdzie, ludzka dzia³alno¶æ podlega temu samemu prawu. Je¿eli nic z tym nie zrobimy, a nie wydaje mi siê, ¿eby by³y na to szanse, to za nastêpne dwa pokolenia bêdzie ju¿ za pó¼no.

Newsweek: A mo¿e to naukowcy zachowuj± siê nieodpowiedzialnie? Eksperymentujemy z atomem, z cz±stkami elementarnymi, budujemy Wielki Zderzacz Hadronów, próbuj±c doprowadziæ do sytuacji, jaka by³a 15 miliardów lat temu, gdy powstawa³ wszech¶wiat. W koñcu nam siê to wszystko wymknie spod kontroli i sami siebie wysadzimy w powietrze.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nieuzasadniona teza. Kompletna bzdura.

Newsweek: Ludzie my¶l± prostymi kategoriami. Jest dzia³anie, to musi byæ skutek.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Ju¿ elementarna wiedza z fizyki pozwala odrzuciæ te niepokoje. Oczywi¶cie zawsze znajd± siê pisarze science fiction, tacy jak Dan Brown, których literackie wizje koñca ¶wiata po wybuchu antymaterii bêd± straszy³y laików. Fizycy badaj± naturê ¶wiata. I nic nie powstrzyma, nawet nie powinno powstrzymywaæ rozwoju nauki. Jest inne, wa¿niejsze pytanie: w jaki sposób wykorzystuje siê odkrycia naukowe. Bywa tak, ¿e decyzja w tej materii przynajmniej od czasu do czasu nale¿y do polityków. A w¶ród nich ludzi pos³uguj±cych siê zdrowym rozs±dkiem nie ma wyj±tkowo wielu.

Cofnijmy siê w czasie, powiedzmy o kilkana¶cie tysiêcy lat. Wtedy pojawi³ siê jeden z pierwszych naukowców, który wynalaz³ oszczep, w³óczniê. Ten wynalazek by³ wówczas bardzo wa¿ny. £atwiej by³o nim upolowaæ zwierzynê, ni¿ rzucaj±c kamieniem. W owych czasach – nie mamy wprawdzie na ten temat przekazów, mo¿emy siê tylko domy¶laæ – ów konstruktor w³óczni by³ prawdopodobnie uwa¿any za wielkiego wynalazcê. Ale kto¶ inny zauwa¿y³ wkrótce, ¿e t± sam± w³óczni± mo¿na bardzo skutecznie zabiæ cz³owieka. Czy w takim razie nale¿y winiæ wynalazcê w³óczni, bo oprócz polowania na zwierzynê zosta³a u¿yta do polowania na cz³owieka? Dzi¶ poznajemy w³a¶ciwo¶ci materii na poziomie poni¿ej atomu. U¿ywamy izotopów promieniotwórczych w medycynie. Rezonans magnetyczny oparty jest na wiedzy z dziedziny fizyki j±drowej. GPS nie dzia³a³by, gdyby nie ogólna teoria wzglêdno¶ci Einsteina. Okazuje siê wiêc, ¿e ta z pocz±tku kompletnie oderwana od ¿ycia zabawa intelektualna wybitnego fizyka, polegaj±ca na próbie zrozumienia grawitacji, wp³ywa na nasze codzienne ¿ycie. Podobnie nie mieliby¶my lasera, dziêki któremu np. odtwarzamy p³yty kompaktowe, gdyby¶my wcze¶niej nie posiedli wiedzy na temat mechaniki kwantowej.

>>>2012 - najbardziej szalone scenariusze na koniec ¶wiata

Newsweek: Bombê atomow± te¿ wynalaz³ fizyk, Julius Robert Oppenheimer.

Andrzej Kajetan Wróblewski: To prawda, ale przestrzega³ przed jej u¿yciem. Zdecydowali politycy. Drugiej wojny, jak pan pamiêta, nie wywo³a³ jednak ¿aden fizyk, tylko cz³owiek bez wykszta³cenia, malarz i cokolwiek by o tym cz³owieku my¶leæ, jednak polityk. Suma korzy¶ci, które ludzko¶æ wynios³a i wynosi z opanowania wiedzy, jest jednak kolosalna. Rozumiem, ¿e wybuch w elektrowni j±drowej mo¿e dzia³aæ na ludzk± wyobra¼niê, ale fizycy czy szerzej – naukowcy, nie mog± ulegaæ emocjom.

Newsweek: A co powinni robiæ? Ratowaæ ¶wiat?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie na tym polegaj± zadania nauki. Zadaniem nauki jest edukowanie cz³owieka. Tymczasem jest tak, ¿e uczymy m³odzie¿ najczê¶ciej rzeczy ma³o przydatnych. Brakuje, i to nie tylko u nas, lecz tak¿e na ca³ym ¶wiecie rozs±dnego uczenia fizyki, matematyki. Nie uczy siê na du¿± skalê rachunku prawdopodobieñstwa. On siê ka¿demu przydaje. Choæby wtedy, gdy zak³adamy konto w banku. Wiedza na temat rachunku prawdopodobieñstwa pozwoli³aby siê nam zachowywaæ racjonalnie choæby wtedy, gdy jeste¶my atakowani dzieñ po dniu sonda¿ami poparcia dla partii politycznych. Przecie¿ to jest wielka bzdura. Je¶li robimy próbê na tysi±cu respondentów i podajemy, ¿e w poprzednim badaniu poparcie by³o na poziomie 39 procent, a teraz na poziomie 40, wiêc wzros³o o jeden procent, to nieprawda. Przecie¿ ka¿dy matematyk wie, ¿e prowadz±c do¶wiadczenia na próbie tysi±ca osób, nie wychwycimy ró¿nicy na poziomie jednego procenta. Dopiero odchylenia o wiele procent ¶wiadcz± o trendzie czy prawid³owo¶ci. Nikt tego nie uczy w szko³ach. Za to na poziomie szkolnym wbija siê do g³owy setki regu³ potrzebnych wprawdzie, ale tylko nielicznej garstce ¶mia³ków, którzy pójd± na matematykê lub fizykê. Gdyby teraz politycy ca³ego ¶wiata uznali, ¿e edukacjê na ca³ym ¶wiecie trzeba usprawniæ, wpajaj±c m³odym ludziom rzeczy podstawowe, tak¿e to, ¿e naprawdê jeste¶my bliscy zniszczenia planety, to zapewniam pana, ¿e dopiero za dwa pokolenia ludzko¶æ mo¿e by co¶ zrozumia³a. Od razu nie, bo ludzka natura tak¿e podlega prawu bezw³adno¶ci. St±d mój pesymizm, który ka¿e s±dziæ, ¿e brniemy ku katastrofie.

Newsweek: Kiedy to siê stanie?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie wiem, bo nie jestem jasnowidzem. Pewnie nie za lat dziesiêæ, ale za kilkaset to bardzo prawdopodobne. Wielu ¶wiat³ych ludzi uwa¿a, ¿e nasza cywilizacja nie przetrwa najbli¿szych dwóch stuleci. Zabijemy siê sami, przez w³asn± nieodpowiedzialno¶æ. I wcale nie elektrowni± j±drow± czy bomb± atomow±. Niepokoi mnie g³upota rasy ludzkiej.

Prof. Andrzej Kajetan Wróblewski pracuje w Zak³adzie Cz±stek i Oddzia³ywañ Fundamentalnych Instytutu Fizyki Do¶wiadczalnej na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Zajmuje siê cz±stkami elementarnymi (m.in. powstawaniem hadronów) i histori± fizyki.

http://www.newsweek.pl/artykuly/koniec-swiata-z-naszej-winy,74559,1/print
© 2011 Newsweek Polska

greta
Go¶æ
« Odpowiedz #672 : Kwiecieñ 01, 2011, 18:29:20 »

Awaria w elektrowni atomowej. 150 km od polskiej granicy

Czechy | Tøebíè | elektrownia atomowa | awaria | wyciek | reaktor
Awaria w elektrowni atomowej. 150 km od polskiej granicy Fot. wikipedia.org

Wyciek z ruroci±gu w jednym z reaktorów.

W elektrowni atomowej Dukovany na Morawach trwa wy³±czanie jednego z reaktorów. Urz±dzenia pomiarowe wykaza³y wyciek radioaktywnej wody z jednego z ruroci±gów - informuje newsvine.com.

RADIOAKTYWNY PY£ Z JAPONII DOTAR£ DO EUROPY>>

Wyciek zlokalizowano w pobli¿u wlotu powietrza, na ma³ym ruroci±gu, który znajduje siê w p³aszczu ochronnym reaktora.

AWARIA ELEKTROWNI ATOMOWEJ W KANADZIE>>

Jest to drobne uszkodzenie, które nie stanowi ¿adnego zagro¿enia - o¶wiadczy³ rzecznik elektrowni Peter Spilka.

Zapewni³, ¿e napromieniowania woda nie mo¿e wydostaæ siê z zamkniêtej struktury reaktora.

Po zakoñczeniu procedur wy³±czania reaktora, co nast±pi jeszcze dzisiaj, bêdzie mo¿na stwierdziæ, ile czasu zajmie naprawienie awarii.

Elektrownia Dukovany znajduje siê 30 km na po³udnie od miejscowo¶ci Tøebíè na Morawach.

WB

* http://www.newsvine.com/_news/2011/04/01/6388546-malfunction-forces-czech-nuc…

gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #673 : Kwiecieñ 01, 2011, 20:50:50 »

Czy wspomniane, powy¿sze awarie maj± spowodowaæ zmianê osi planety lub te¿ koniec ludzko¶ci?
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #674 : Kwiecieñ 01, 2011, 22:55:03 »

¯eby tylko! Koniec z nami i nawet karaluchy nie przetrwaj±  Szok
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: