Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 07:47:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiana osi Ziemi 2012/13 - KONIEC LUDZKOÂŚCI ?  (Przeczytany 527546 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #650 : Marzec 22, 2011, 10:44:56 »

Wg mnie, ewentualnÂą potencjalnÂą zmianĂŞ osi obrotu moÂże wywoÂłaĂŚ jedynie  ogromne ciaÂło niebieskie, g³ównie  w wyniku silnego oddziaÂływania magnetycznego , a nie grawitacyjnego.

To tzw pierwsze, lepsze fotki z listopada, nic wiĂŞcej.
W magnetyzm siĂŞ nie "wgryzam", bo mam powaÂżniejszy problem.

Widzisz JACK, w³aœnie o tym wielokrotnie mówiê. Przedstawiasz "strasz¹ce" wizje, a... nie zastanowi³eœ siê nawet nad ich prawdopodobieùstwem. Straszysz, ¿e magnetyzm Ziemii "ju¿" oszala³ (co sugeruje ¿e zmiany zachodz¹ aktualnie), gdy zdjêcie (w tym momencie nawet go nie analizujê, na ile przedstawia "nieprawid³owoœci") pochodzi z pocz¹tku listopada ubieg³ego roku, czyli ma... ponad 4 miesi¹ce. Ale efekt postraszenia dla osób nie wg³êbiajacych siew temat mo¿e byÌ osi¹gniêty.

Twierdzisz, Âże zmiany biegunĂłw moÂże dokonaĂŚ inne ciaÂło niebieskie przechodzÂące blisko Ziemii, ale za chwilĂŞ mĂłwisz, Âże nie "wgryzasz" siĂŞ w magnatyzm. To mam pytanie - w takim razie na czym opierasz swoje twierdzenia? Kolejne pytanie - jaki ma byĂŚ mechanizm spowodowania przebiegunowienia? I jak ma siĂŞ to do innych planet - np. Wenus, ona teÂż siĂŞ przebiegunowi? A jak z innymi planetami US?
Bez Âżadnych zÂłoÂśliwoÂści proponujĂŞ abyÂś przyjrzaÂł siĂŞ magnetyzmowi poszczegĂłlnych planet, i zakresowi ich moÂżliwego oddziaÂływania, nastĂŞpnie porĂłwnaÂł to z oddziaÂływaniem SÂłoĂąca. Wtedy wnioski i hipotezy mogÂą byĂŚ nie tylko ciekawsze ale i bardziej prawidÂłowe. MoÂże i "choroba" wtedy odpuÂściÂłaby nieco...
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 10:45:41 wysłane przez arteq » Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #651 : Marzec 22, 2011, 13:04:39 »

proponujĂŞ abyÂś przyjrzaÂł siĂŞ magnetyzmowi poszczegĂłlnych planet, i zakresowi ich moÂżliwego oddziaÂływania, nastĂŞpnie porĂłwnaÂł to z oddziaÂływaniem SÂłoĂąca.
.................................
 MoÂże i "choroba" wtedy odpuÂściÂłaby nieco...

Nie  odpuÂści.

Proponujesz mi  witaminĂŞ C.

To na pewno mi nie pomoÂże.

ByÂłaby szansa jeszcze na jakiÂś efekt placebo, ale pacjent juÂż nie wierzy  w ÂżadnÂą terapiĂŞ pomocniczÂą.

Te wielkie, ostre gĂłry ciÂągle mam przed oczyma,  nic juÂż na to nie poradzisz.

Do tego dochodzÂą kolejne drobne lecz, liczne infekcje z otoczenia pogarszajÂące mĂłj stan, np. to z dzisiaj:

Indonesia Sinking: North and Sei Tualang Raso,the location of the worst hit by high sea tides
Posted by khan  on March 22, 2011 at 2:12am

Comment by Andrew Veresay:

it is remarkable how this all happened simultaneously in last few days: 5.8 quake in Afghanistan, mine blast, India cracks, Bangladesh assaulted by tides, and now this - tides submerging highways!

Comment by Nancy Lieder:

Now we hear that the residents are so angry at the government that they "snap" at them! As someone mentioned, the smiles have been replaced now by anger.

http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/indonesia-sinking-north-and

« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 14:01:34 wysłane przez JACK » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #652 : Marzec 22, 2011, 14:07:40 »

Cytat: JACK
CiÂągle te wielkie, ostre gĂłry widzĂŞ,  nic juÂż na to nie poradzisz.

JACK, z dedykacjÂą dla Ciebie… co by te gĂłry przestaÂły byĂŚ Twoim koszmarem…   UÂśmiech
na szczycie, brak ich cienia…  MrugniĂŞcie

Budka Suflera- CieĂą Wielkiej GĂłry
http://www.youtube.com/watch?v=j60s2s9av1k&feature=related
arteq
Gość
« Odpowiedz #653 : Marzec 22, 2011, 14:13:12 »

Ok, JACK skoro tak odrzuca CiĂŞ od rzeczowej rozmowy, wolisz uciekaĂŚ w fantastyczne gdybania i czcze starszonka to nie bĂŞdĂŞ juÂż CiĂŞ przeciaÂżaÂł.

Nie uwaÂżam siĂŞ za jakiegoÂś lekarza, misjonarza etc., jeÂżeli jednak tak usilnie domagasz siĂŞ porady, i jak sugerujesz potrzbujesz bardzo silnego Âśrodka, wstrzÂąsu, ok - coÂś zaproponujĂŞ. W celu maksymalizacji jasnoÂści przekazu sprĂłbujĂŞ wypowiedzieĂŚ siĂŞ Twoim stylem.

Wersja dla domatorĂłw:
Gdy znowu podobnie bĂŞdzie Ci siĂŞ tliÂło w gÂłowie to weÂź spory rozpĂŞd, przyÂśpiesz i przybij zdrowo o ÂścianĂŞ. Zabieg moÂżna powtĂłrzyĂŚ.
UWAGI: nie uÂżywaĂŚ do leczenia Âścianek gipsowo-kartonowych i lekkich dziaÂłowych.

Dla lubiÂących przyrodĂŞ i ÂświeÂże powietrze:
zamiast Âściany moÂże byĂŚ drzewo, pozosteÂłe wytyczne bez zmian.
UWAGI: zalecana Âśrednica drzewa - powyÂżej 20 cm, optymalnie liÂściaste.

Poskutkuje... w jednÂą albo w drugÂą stronĂŞ.

Tyle na teraz ode mnie. JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł porozmawiaĂŚ rzeczowo - zapraszam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 14:19:47 wysłane przez arteq » Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #654 : Marzec 22, 2011, 14:36:13 »

Ok, JACK skoro tak odrzuca CiĂŞ od rzeczowej rozmowy, wolisz uciekaĂŚ w fantastyczne gdybania i czcze starszonka to nie bĂŞdĂŞ juÂż CiĂŞ przeciaÂżaÂł.

DziĂŞkujĂŞ Ci za poradĂŞ.
Jak widzisz Arturze, po prostu jestem juÂż przypadkiem dla medycyny paliatywnej.

Dlatego proszĂŞ CiĂŞ tylko o modlitwĂŞ za mnie.
.........

DziĂŞki Ptaszyno za ten link, troszku mi teraz lÂżej na duszy.
.............................

No, ale  doœÌ tych jaj, bo juÂż mam naderwanÂą przeponĂŞ, co w moim stanie psychicznym moÂże byĂŚ groÂźne dla zdrowia, a nawet Âżycia. (choĂŚ podobno humor bardzo skutecznie otwiera czakrĂŞ serca - Bruce Moen)

« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:03:56 wysłane przez JACK » Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #655 : Marzec 22, 2011, 18:02:08 »

DziĂŞkujĂŞ Janie !

PiĂŞkne, fantastyczne obrazki, miÂło na nie patrzeĂŚ.

Co do strachu i katastrof  to wg mnie prawdziwe apogeum jest jeszcze przed nami.

To niby Âźle , ale jest jeszcze druga strona medalu.

NastÂąpi .............MEGAPRZEBUDZENIE   LUDZKOÂŚCI ..............

WÂłaÂśnie dziĂŞki temu - niby zÂłu. 
Jestem o tym  dog³êbnie przekonany i twierdzĂŞ, Âże NajwyÂższe Hierarchie Duchowe wÂłaÂśnie tak to zaplanowaÂły.
Amen.

.................................

No to dalej do tematu:

Dla miÂłoÂśnikĂłw tego "wÂątku-horroru"  ciekawy  filmik na youtube   bĂŞdÂący  kompilacjÂą zdjĂŞĂŚ z sond SOHO i STEREO  owego   domniemanego kompleksu Planety X/ Nibiru,

ktĂłry jak wiecie jest w tym wÂątku g³ównym podejrzanym  dokonania  przestĂŞpstwa wielokrotnych zmian osi obrotu naszej Ziemi .

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c7RC7opAIA8

krĂłtki komentarz:

Te zdjĂŞcia teoretycznie  potwierdzajÂą wersjĂŞ z portalu Zetatalk.com  jakoby    kompleks Planety X
przebywaÂł juÂż  wewnÂątrz UkÂładu SÂłonecznego  (bliÂżej SÂłoĂąca niÂż planeta Ziemia)  od maja 2003 roku.

OczywiÂście jest jeszcze druga opcja,  Âże obiekt ten jest dopiero w trakcie wlotu w UkÂład SÂłoneczny.
Te zdjĂŞcia jej oczywiÂście nie dotyczÂą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:13:58 wysłane przez JACK » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #656 : Marzec 23, 2011, 14:13:51 »

PrzeglÂądaÂłem filmik i zastanawia, mnie kilka rzeczy:
1. widoczne zmiany rozmiaru
2. widoczne zmiany ksztaÂłtu
3. zmiany rozmiaru "ogona" - od dÂługiego, bardzo dÂługiego do caÂłkowitego braku
4. ró¿ne po³o¿enia ogona wzglêdem S³oùca - raz jest w kierunku S³oùca, raz od S³oùca
5. ró¿ne odleg³oœci od S³oùca, w pewnych sytuacjach Œ³oùce po prostu spali³oby/rozerwa³o/œci¹gnê³o ca³y ten kompleks...
6. Po³o¿enie wzglêdem S³oùca - sugerowa³oby, ¿e nibiru okr¹¿a S³oùce po kolistej orbicie jak Wenus czy Ziemia, tak nakazywa³yby myœleÌ równie¿ informacje, ¿e "chowa" siê za S³oùcem wzglêdem Ziemii
7. zmiany poÂłoÂżenia - na niektĂłrych "zdjĂŞciach" jest do "gĂłry nogami"

edit: "zastanawia" to jednak nieodpowiednie sÂłowo; wyklucza tezy - jest trafniejszym

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 14:15:45 wysłane przez arteq » Zapisane
Szmer
Gość
« Odpowiedz #657 : Marzec 23, 2011, 14:55:51 »

heh... to ja zapytam inaczej:

ma ktoœ dostêp do oryginalnych zdjêÌ wystêpuj¹cych na filmiku nades³anym przez JACKa? Poka¿ê Wam dlaczego to jest fake Mrugniêcie

Jak wrĂłcĂŞ z pracy to teÂż poszukam MrugniĂŞcie
arteq
Gość
« Odpowiedz #658 : Marzec 23, 2011, 15:14:58 »

8. na zdjêciach jest sporo zauwazalnych, ró¿nych "obiektów" o wielkoœci 20-80% domniemanej X, to nie planety, wiêc co?
JACK
Gość
« Odpowiedz #659 : Marzec 23, 2011, 15:18:03 »

ma ktoœ dostêp do oryginalnych zdjêÌ wystêpuj¹cych na filmiku nades³anym przez JACKa? Poka¿ê Wam dlaczego to jest fake Mrugniêcie

Na ning czacie powinny byĂŚ linki. PiszÂą tam, Âże NASA szybko  wycina te obiekty z tych fotek.
Potem zdjĂŞcia sÂą juÂż "czyste".

GdzieÂś tu powinny byĂŚ jakieÂś linki:
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/please-place-your-soho-amp?xg_source=activity
lub w okolicach tego wÂątku.

RozbawiÂł mnie tam ten obrazek,  nale¿¹cy do chÂłopaka z Niemiec o nicku   Poly:

Dla Tych, co nie teges po anglijsku   napis brzmi  "Nibiru wewnÂątrz".
Jest extra  DuÂży uÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 15:38:51 wysłane przez JACK » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #660 : Marzec 23, 2011, 19:32:51 »

JACK, byÂłbym wdziĂŞczny za TwĂłj komentarz/wyjaÂśnienia do ktĂłregokolwiek z przedstawionych 8 punktĂłw.
JACK
Gość
« Odpowiedz #661 : Marzec 23, 2011, 20:20:29 »

JACK, byÂłbym wdziĂŞczny za TwĂłj komentarz.

Niestety nadal jestem "Âśmiertelnie chory" na Alpy, Himalaje i Andy.
Oficjalne teorie ich powstania to ciÂągle wg mnie zwykÂła bzdura i nadal upieram siĂŞ, Âże
 tylko wielokrotny, bliski przelot  wielkiej planety mĂłgÂł doprowadziĂŚ do Ich wypiĂŞtrzenia siĂŞ.

Dodatkowo doszÂło juÂż u mnie do silnych przerzutĂłw ezoteryczno-kosmiczno-technologicznych:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=6556.0
i
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5114.0
i
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5171.0
Co jeszcze bardziej pogorszyÂło mĂłj stan.

I co chyba najgorsze mam teÂż ciĂŞÂżkie wady genetyczne, zepsute DNA, po tym jak dawno temu Synowie Boga wchodzili do cĂłrek ludzkich, a te rodziÂły, im dzieci- mieszaĂące rasy biaÂłej. Ponad 4 tysiÂące b³êdĂłw w kodzie DNA:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2367.0

PrawdĂŞ mĂłwiÂąc mĂłj stan jest obecnie krytyczny.
W tym stanie bliÂższy kontakt  TobÂą  Arturze byÂłby dla mnie zabĂłjczy.

Inaczej mówi¹c Arturze, pos³ugujemy siê co prawda tym samym jêzykiem, ale to wszystko co nas ³¹czy.

Dlatego:

Cytat: arteq

JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł porozmawiaĂŚ rzeczowo - zapraszam.

Serdecznie dziĂŞkujĂŞ za ponowne zaproszenie do dyskusji, jednak i tym razem bardziej stanowczo muszĂŞ znowu powiedzieĂŚ - nie.

I wielka proÂśba ode mnie do Ciebie. Nie zapraszaj mnie juÂż nigdy wiĂŞcej do rozmowy, bo to tylko zaÂśmieci  to forum.

Gdyby wydarzyÂł siĂŞ jakiÂś cud, to sam siĂŞ zgÂłoszĂŞ do Ciebie. Przyrzekam.

« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 13:25:36 wysłane przez JACK » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #662 : Marzec 23, 2011, 22:20:51 »

Jack piszesz
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc mĂłj stan jest obecnie krytyczny.
W tym stanie bliÂższy kontakt  TobÂą  Arturze byÂłby dla mnie zabĂłjczy.

Nie wiem jak Arteq sÂądzi, ale  dla mnie kontakty z takimi ludÂźmi jak Ty sÂą inspirujÂące. Nie oznacza to, Âże siĂŞ zgadzam ze wszystkim co piszesz. UwaÂżam, Âże wielu ludzi  postrzega rzeczywistoœÌ ze znacznie g³êbszego poziomu niÂż ten na ktĂłrym zostaliÂśmy wytresowani ( chodzi mi tu zwÂłaszcza o poziom tzw "zdrowego rozsÂądku" ) ,ale jednoczeÂśnie ten g³êbszy poziom nie musi byĂŚ oderwany od rzeczywistoÂści. Wszelkie  poziomy siĂŞ przenikajÂą , a przez to rĂłwnieÂż zachodzi niebezpieczeĂąstwo tego, Âże wspó³czeÂśni mistrzowie manipulacji  mogÂą siĂŞ podszywaĂŚ pod byty takie jak np zetaki czy inni MyÂśliciele. CaÂły Âświat energetyczny siĂŞ  obecnie objawia , a tam sÂą przecieÂż nie tylko te cudowne byty. PrawdĂŞ mĂłwiÂąc uwaÂżam, Âże najlepszymi przyjació³mi sÂą nasze wÂłasne WyÂższe JaÂźnie, czyli tak na prawdĂŞ my sami. CzujĂŞ , Âże istniejemy na ró¿nych poziomach w tym rĂłwnieÂż na tych najg³êbszych. Nie jesteÂśmy tylko tym, co nam wmĂłwiono, Âże jesteÂśmy.
Co CiĂŞ nie zabije , to CiĂŞ wzmocni Jack.
Inaczej mówi¹c Arturze, pos³ugujemy siê co prawda tym samym jêzykiem, ale to wszystko co nas ³¹czy.

Oj przeciwnie. ÂŁÂączy nas duÂżo wiĂŞcej . JesteÂśmy po³¹czonÂą ÂŚwiadomoÂściÂą, tylko , Âże inaczej siĂŞ  przejawiamy w Âświecie form UÂśmiech
JACK
Gość
« Odpowiedz #663 : Marzec 23, 2011, 23:38:09 »

Oj przeciwnie. ÂŁÂączy nas duÂżo wiĂŞcej . JesteÂśmy po³¹czonÂą ÂŚwiadomoÂściÂą, tylko , Âże inaczej siĂŞ  przejawiamy w Âświecie form UÂśmiech

ÂŚwiĂŞta prawda.
Jednak niektóre nici Œwiadomoœci s¹ tak s³abe, ¿e jakakolwiek próba wzmacniania tego po³¹czenia by³aby nierozs¹dna z mojej strony. Dla mnie to za du¿a strata energii.

Chyba nigdy nie byÂłem pajÂąkiem i na cienkich nitkach siĂŞ nie znam MrugniĂŞcie.

Co innego z TobÂą. MiĂŞdzy nami to juÂż nie jest niĂŚ, a  raczej sznur, szczegĂłlnie w bardziej ezoterycznych tematach.   

.......................................................................
Jeden internauta na ning czacie, a jest tam sporo ludzi dobrej woli, "rozrysowaÂł" sytuacjĂŞ w poÂłudniowej Azji, ktĂłra jest chyba nastĂŞpna w "kolejce" po Japonii:

Schema of "Analysis of Indonesia Sinking - new ZT"
 Posted by Kojima on March 24, 2011 at 7:55am

http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/schema-of-analysis-of

I aktualny status,  7-ki na dzieĂą 24 marca 2011:
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/7-of-10-status-as-of-march-24

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 14:01:39 wysłane przez JACK » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #664 : Marzec 29, 2011, 09:36:59 »

ciekawa animacja myÂślĂŞ Âże w temacie- Czy ziemia "roÂśnie"?

<a href="http://www.youtube.com/v/oJfBSc6e7QQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oJfBSc6e7QQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #665 : Marzec 29, 2011, 10:38:17 »

Witaj songo
Nie caly angielski tekst z tego filmiku zrozumiaÂłem, ale autor sugeruje, jakoby Ziemia rozszerzaÂła siĂŞ poniewaÂż rozszerza siĂŞ caÂły wszechÂświat i jest to naturalne zjawisko.
Ciekawa koncepcja,ale powstaje kilka pytaĂą. SkÂąd na Ziemi wziĂŞÂło siĂŞ tyle wody skoro kiedyÂś byÂł tylko lÂąd ?
Poza tym mniejsza Ziemia musiaÂła by siĂŞ znacznie szybciej krĂŞciĂŚ niÂż  obecnie wokó³ swojej osi.Inna grawitacja , inny magnetyzm , to spowodowaÂłoby ,Âże jakoÂś naukowcy odkryliby ten fakt w skaÂłach. Rozszerzanie siĂŞ Ziemi byÂłoby spowodowane wydostajÂącym siĂŞ  z wnĂŞtrza Planety materiaÂłem, a skoro tak, to wewnÂątrz by tego materiaÂłu musiaÂło ubyĂŚ.Innymi sÂłowy Ziemia byÂłaby jak piÂłka - pusta ( albo znacznie mniej gĂŞsta) wewnÂątrz, czego pomiary wnĂŞtrza Ziemi zdajÂą siĂŞ nie potwierdzaĂŚ bo wg oficjalnej nauki im g³êbiej w ZiemiĂŞ tym gĂŞÂściej aÂż do Âżelaznego, pÂłynnego jÂądra ziemi pod ogromnym ciÂśnieniem.
Skorupa ziemska jest relatywnie cienka biorÂąc pod uwagĂŞ przekrĂłj caÂłej planety, a zatem jakiekolwiek zjawiska "rozszerzajÂące"  wewnÂątrz ziemi ,takie jak wzrost ciÂśnienia,  powodowaÂłyby jednoczesne "rozstĂŞpy" rĂłwnomiernie na caÂłej Ziemi , gdyby jej skorupa byÂła jednolita tak, jak to sie dzieje dmuchajÂąc balonik. Nie mielibyÂśmy tylu kontynentĂłw co mamy, tylko chyba znacznie wiĂŞcej ...
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #666 : Marzec 29, 2011, 11:06:37 »

Witaj east- szczerze mĂłwiÂąc to znalazÂłem ten filmik dzisiaj i ta teoria mogÂłaby wyjaÂśniaĂŚ nasilone zjawiska sejsmiczne na ziemi, ale to tylko teoria, tak jak juÂż wczeÂśniej opisywana- Âże "ziemia jest pusta"...
Fakt- zastanawia, skÂąd braÂła by siĂŞ ta dodatkowa woda i materiaÂł na pÂłaszcz ziemi na ktĂłrym Âżyjemy, ale to Âże mamy tel. komĂłrkowe i laptopy nie Âświadczy o tym Âże nauka juÂż wszystko odkryÂła i wiemy juÂż jak "dziaÂła" wszechÂświat, materia/energia.
A czy tak faktycznie jest, czy nie?- to moÂże wkrĂłtce siĂŞ przekonamy.

pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Gość
« Odpowiedz #667 : Marzec 31, 2011, 09:27:14 »

Krzysiu,trzeslo sie dzisiaj u Ciebie.Odczuwales tez to?

ZatrzĂŞsÂła siĂŞ ziemia na poÂłudniu Polski

trzĂŞsienie | wstrzÂąs | ÂślÂąsk | maÂłopolska | kopalnia

Trzy silne wstrzÂąsy. PĂŞkaÂły Âściany, koÂłysaÂły siĂŞ budynki.

Trzy silne wstrz¹sy pochodzenia górniczego zanotowano w nocy w Ma³opolsce i na Œl¹sku. Ludzie w panice wyskakiwali z ³ó¿ek. To efekt t¹pniêcia w kopalni "Piast" w Bieruniu.

WedÂług Europejskiego Centrum Sejsmologicznego wstrzÂąsy  miaÂły si³ê 3,1 w skali Richtera. Odczuwalne byÂły m.in. w OÂświĂŞcimu, Jaworznie, Rybniku, Czechowicach-Dziedzicach czy CheÂłmie ÂŚlÂąskim - donosi slask.naszemiasto.pl.

Cale szczescie,ze to tylko efekt kopalniany a nie inny.
east
Gość
« Odpowiedz #668 : Marzec 31, 2011, 10:19:37 »

Gdyby  byÂło 5 , a nie 3.1, co w Japonii jest normÂą dziennÂą ,jak siĂŞ wydaje, to ÂŚlÂąsk wyglÂądaÂłby jak po tsunami. Dobrze,Âże nie mamy tam Âżadnej elektrowni atomowej ...

Jack
Proponujesz mi  witaminĂŞ C.

To na pewno mi nie pomoÂże

CzÂłowieku, wiĂŞcej wiary w witaminy !!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2011, 10:20:58 wysłane przez east » Zapisane
Sventer
Gość
« Odpowiedz #669 : Marzec 31, 2011, 11:00:00 »

Ode mnie do Bierunia to spory kawaÂłek, nic nie czuÂłem.
greta
Gość
« Odpowiedz #670 : Marzec 31, 2011, 12:54:23 »

Gigantyczny odwiert: dziura siĂŞgnie wnĂŞtrza Ziemi

Ziemia | nieci¹g³oœÌ Moho | odwiert | ocean | skorupa | powstanie | geologia
Gigantyczny odwiert: dziura siĂŞgnie wnĂŞtrza Ziemi Fot. PAP/EPA

Czego szukajÂą tam naukowcy?

Naukowcy szykujÂą do oÂśmiokilometrowego odwiertu na dnie oceanu - informuje news.com.au.

WYWIERC¡ DZIURÊ W WULKANIE>>

Celem misji jest pobranie prĂłbek z tzw. nieciÂągÂłoÂści Moho, cienkiej - liczÂącej zaledwie kilkaset metrĂłw gruboÂści - warstwy Ziemi, poÂłoÂżonej miĂŞdzy skorupÂą a pÂłaszczem naszej planety.

Dlaczego chc¹ wierciÌ pod powierzchni¹ oceanu, a nie na l¹dzie? Bo pod nim le¿y ona p³ycej - na g³êbokoœci ok. 5-8 km. Na l¹dzie odwiert musia³by siêgaÌ ok. 35 km g³êbokoœci.

Chcemy zrozumieĂŚ jak tworzyÂła siĂŞ skorupa ziemska. OkoÂło 60 proc. skorupy ziemskiej powstaÂło ok. 200 mln la temu, jednak np. wiĂŞkszoœÌ skorupy w Australii liczy ok. miliarda lat. Dlaczego? By to zrozumieĂŚ musimy pobraĂŚ prĂłbki bezpoÂśrednio z g³êbi Ziemi - deklarujÂą badacze.

WB

* http://www.news.com.au/technology/sci-tech/scientists-embark-on-mission-

Szkoda,ze nie podali gdzie ta dziura bedzie robiona.I po co to?
Znowu pod plaszczykiem naukowym robia to co chca?
Nie zdziwilabym sie,gdyby pozniej znowu sie okazalo,ze cos poszlo nie tak i zacznie sie kolejna katastrofa ekologiczna,jak ta w Zatoce Meksykanskiej,o ktorej juz nikt nie mowi a gdzie do tej pory caly czas ropa wylewa sie do oceanu.
Oby im sie nie udalo.Oby cos stanelo na przeszkodzie.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #671 : Marzec 31, 2011, 13:00:40 »

coœ pó³ ¿artem/pó³ serio

Koniec Âświata z naszej winy
rozmawiaÂł Dariusz Wilczak

Wielu uczonych uwaÂża, Âże nasza cywilizacja nie przetrwa najbliÂższych dwĂłch stuleci. Zginiemy nie z powodu awarii elektrowni jÂądrowych, ale wÂłasnej gÂłupoty – mĂłwi fizyk prof. Andrzej Kajetan WrĂłblewski.

Newsweek: Po awarii w japoĂąskiej elektrowni atomowej► na Âświecie zapanowaÂła psychoza. Z aptek znikaÂły preparaty jodowe, niektĂłre kraje zaczĂŞÂły nawet przebÂąkiwaĂŚ o rewizji polityki energetycznej opartej na siÂłowniach jÂądrowych. RzeczywiÂście mamy siĂŞ czego baĂŚ?

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: Ani mniej, ani bardziej niÂż zwykle. Awarie elektrowni jÂądrowych zdarzaÂły siĂŞ juÂż wczeÂśniej i prawdopodobnie bĂŞdÂą siĂŞ zdarzaÂły. Po wybuchu w elektrowni Fukushima zginĂŞÂło kilku pracownikĂłw. W Czarnobylu kilkadziesiÂąt osĂłb – tak wynika z raportĂłw miĂŞdzynarodowych agencji, ktĂłre nie miaÂły przecieÂż Âżadnych powodĂłw, Âżeby w latach 80. wybielaĂŚ SowietĂłw. Ponad pó³ wieku temu na Uralu w katastrofie elektrowni jÂądrowej zginĂŞÂło wiĂŞcej, prawdopodobnie kilkaset osĂłb. Razem ofiary energetyki jÂądrowej moÂżemy liczyĂŚ co najwyÂżej w setkach. W ostatnim trzĂŞsieniu ziemi i tsunami Âżycie straciÂło pewnie kilkanaÂście tysiĂŞcy ludzi. Na Haiti w czasie ubiegÂłorocznego trzĂŞsienia liczba ofiar przekroczyÂła 200 tysiĂŞcy. Kilka lat temu w tsunami, jakie dotknĂŞÂło basen Oceanu Indyjskiego, zginĂŞÂło prawie 300 tysiĂŞcy osĂłb. MogĂŞ byĂŚ posÂądzony o relatywizm ocen, bo przecieÂż kaÂżda ofiara to indywidualna tragedia, jednak mimo wszystko patrzĂŞ na liczby. Jest ró¿nica miĂŞdzy kilkoma ofiarami awarii Fukushimy a setkami tysiĂŞcy ofiar. WeÂźmy inny przykÂład. KaÂżdego roku na polskich drogach ginie okoÂło czterech tysiĂŞcy osĂłb – przestaje istnieĂŚ jedno maÂłe miasteczko. I nikt z tego powodu nie popada w psychozĂŞ.

Newsweek: Sk¹d siê w takim razie wzi¹³ ten strach?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Zadzia³a³ efekt psychologiczny. Ca³y œwiat na ekranach telewizorów obserwowa³ sekwencjê zdarzeù. Tragiczne trzêsienie, potem niszcz¹ca fala, wreszcie dowiedzieliœmy siê, ¿e jedna z elektrowni j¹drowych na wyspie Honsiu ma powa¿ny problem. Na dodatek dosz³o do tego w³aœnie w Japonii, jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie krajów. Z³o¿enie tych wszystkich elementów mog³o wywo³aÌ chwilow¹ panikê. Wola³bym jednak, byœmy wszyscy, ca³a ludzkoœÌ, odczuwali zamiast chwilowego strachu permanentny niepokój o nasz¹ przysz³oœÌ.

>>>Dlaczego Fukushima nie bĂŞdzie Czarnobylem

Newsweek: O to, Âże siedzimy na bombie atomowej?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie. Tak naprawdê siedzimy na niej od II wojny œwiatowej i chocia¿ to paradoks, broù atomowa okaza³a siê gwarancj¹ wzglêdnego pokoju na œwiecie. Gdyby nie ona, prawdopodobnie dosz³oby ju¿ dawno do niszcz¹cej cywilizacjê ludzk¹ III œwiatowej wojny. Z kolei energetyka j¹drowa, mimo naszych obaw, jest stosunkowo bezpiecznym Ÿród³em pozyskiwania energii. Myœlê o czymœ innym. Jako ludzkoœÌ ¿yjemy w szalenie trudnych czasach. Rozwijamy siê chaotycznie, bez pomys³u. Martwi mnie brak odpowiedzialnoœci cz³owieka. Zmiany, do jakich doprowadzi³ na Ziemi, w znacznym stopniu s¹ ju¿ nieodwracalne.

Newsweek: MĂłwi pan jak ekolog, nie jak fizyk.

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: Fizyka jest naukÂą, w ktĂłrej ogromne znaczenie majÂą logiczne myÂślenie i zdrowy rozsÂądek. ByĂŚ moÂże dlatego fizykom stosunkowo Âłatwo przychodzi rozumienie innych dziedzin. MĂłwienie o globalnym ociepleniu zaczyna byĂŚ uwaÂżane za truizm i nie wszyscy w nie wierzÂą. NajczĂŞÂściej nie wierzÂą ci, ktĂłrzy nie majÂą odpowiednich danych. Raporty instytutĂłw badawczych sÂą jednak zgodne – udziaÂł czÂłowieka w tym, Âże podnosi siĂŞ temperatura na Ziemi, wynosi 36 proc. Ta jedna trzecia to efekt naszej dziaÂłalnoÂści – ingerencji w naturĂŞ. Nikt na przykÂład nie jest dziÂś w stanie przewidzieĂŚ, jakie bĂŞdÂą konsekwencje wycinania lasĂłw tropikalnych. JuÂż pomijam fakt, Âże kaÂżdego dnia ginÂą tam jakieÂś gatunki roÂślin i zwierzÂąt. Po wycince lasĂłw zostaje pustynia, ziemia siĂŞ wyjaÂławia, a to z kolei wywoÂłuje negatywne zmiany w atmosferze. Ludzie sami na siebie krĂŞcÂą bicz.

Newsweek: Tak byÂło, odkÂąd istnieje czÂłowiek, czyli mniej wiĂŞcej od kilkudziesiĂŞciu tysiĂŞcy lat.

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: Ale tak naprawdĂŞ dopiero kilka ostatnich pokoleĂą pustoszy swojÂą planetĂŞ na niewyobraÂżalnÂą skalĂŞ. Mniej wiĂŞcej do poÂłowy XIX wieku Âświat trwaÂł w podobnym stanie. Liczba ludnoÂści rosÂła wprawdzie, ale byÂła ograniczana z jednej strony ofiarami ciÂągÂłych wojen, z drugiej ofiarami chorĂłb i epidemii. Co prawda w XX wieku wojen teÂż mieliÂśmy pod dostatkiem, i to totalnych, Âświatowych, ale za to nauczyliÂśmy siĂŞ walczyĂŚ z wieloma chorobami, w szybkim tempie mno¿¹c populacjĂŞ do prawie siedmiu miliardĂłw istnieĂą. PostĂŞp medycyny ma jednak rĂłwnieÂż ten dziwny skutek, Âże wydÂłuÂżajÂąc Âżycie czÂłowiekowi, czynimy go takÂże jednostkÂą sÂłabszÂą. I fizycznie, i psychicznie. WeÂźmy jeden przykÂład: cukrzyca jeszcze sto lat temu byÂła chorobÂą ÂśmiertelnÂą. DziÂś juÂż nie. Jedna z jej odmian jest przekazywana w genach, a wiĂŞc przechodzi na nowe pokolenia, zwiĂŞkszajÂąc w ten sposĂłb procentowy udziaÂł cukrzykĂłw – ludzi chorych w ogĂłlnej populacji. Takich paradoksĂłw wspó³czesnego Âświata jest mnĂłstwo. OczywiÂście naleÂży walczyĂŚ z chorobami, ale tak samo trzeba uÂświadamiaĂŚ nam wszystkim, Âże zmierzamy do globalnej katastrofy, za ktĂłrÂą sami bĂŞdziemy odpowiedzialni.

>>>Znasz scenariusze koĂąca Âświata? SprawdÂź siĂŞ w quizie Newsweeka!

Newsweek: Edgar Morin, sÂłynny francuski socjolog, w ksi¹¿ce „Ojczyzna Ziemia” kreÂśli katastroficzne wizje upadku cywilizacji. Przewiduje, Âże jesteÂśmy pewnie ostatnim pokoleniem, ktĂłre moÂże jeszcze uratowaĂŚ Âświat.

Andrzej Kajetan Wróblewski: Jako fizyk wiem, ¿e istnieje coœ takiego jak si³a bezw³adnoœci. Rozpêdzonego pojazdu nie da siê zatrzymaÌ w jednej chwili. Przez jakiœ czas bêdzie siê jeszcze porusza³. Je¿eli doprowadzimy do globalnego ocieplenia, powiedzmy o dwa stopnie, to nawet gdy w jednej sekundzie wy³¹czymy wszystkie elektrownie œwiata, nie zatrzymamy momentalnie tego procesu. Bêdzie trwa³ przez nastêpne pokolenia. Ludzie nie zdaj¹ sobie sprawy z efektu bezw³adnoœciowego, a on jest wszêdzie, ludzka dzia³alnoœÌ podlega temu samemu prawu. Je¿eli nic z tym nie zrobimy, a nie wydaje mi siê, ¿eby by³y na to szanse, to za nastêpne dwa pokolenia bêdzie ju¿ za póŸno.

Newsweek: A moÂże to naukowcy zachowujÂą siĂŞ nieodpowiedzialnie? Eksperymentujemy z atomem, z czÂąstkami elementarnymi, budujemy Wielki Zderzacz HadronĂłw, prĂłbujÂąc doprowadziĂŚ do sytuacji, jaka byÂła 15 miliardĂłw lat temu, gdy powstawaÂł wszechÂświat. W koĂącu nam siĂŞ to wszystko wymknie spod kontroli i sami siebie wysadzimy w powietrze.

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: Nieuzasadniona teza. Kompletna bzdura.

Newsweek: Ludzie myÂślÂą prostymi kategoriami. Jest dziaÂłanie, to musi byĂŚ skutek.

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: JuÂż elementarna wiedza z fizyki pozwala odrzuciĂŚ te niepokoje. OczywiÂście zawsze znajdÂą siĂŞ pisarze science fiction, tacy jak Dan Brown, ktĂłrych literackie wizje koĂąca Âświata po wybuchu antymaterii bĂŞdÂą straszyÂły laikĂłw. Fizycy badajÂą naturĂŞ Âświata. I nic nie powstrzyma, nawet nie powinno powstrzymywaĂŚ rozwoju nauki. Jest inne, waÂżniejsze pytanie: w jaki sposĂłb wykorzystuje siĂŞ odkrycia naukowe. Bywa tak, Âże decyzja w tej materii przynajmniej od czasu do czasu naleÂży do politykĂłw. A wÂśrĂłd nich ludzi posÂługujÂących siĂŞ zdrowym rozsÂądkiem nie ma wyjÂątkowo wielu.

Cofnijmy siĂŞ w czasie, powiedzmy o kilkanaÂście tysiĂŞcy lat. Wtedy pojawiÂł siĂŞ jeden z pierwszych naukowcĂłw, ktĂłry wynalazÂł oszczep, w³óczniĂŞ. Ten wynalazek byÂł wĂłwczas bardzo waÂżny. ÂŁatwiej byÂło nim upolowaĂŚ zwierzynĂŞ, niÂż rzucajÂąc kamieniem. W owych czasach – nie mamy wprawdzie na ten temat przekazĂłw, moÂżemy siĂŞ tylko domyÂślaĂŚ – Ăłw konstruktor w³óczni byÂł prawdopodobnie uwaÂżany za wielkiego wynalazcĂŞ. Ale ktoÂś inny zauwaÂżyÂł wkrĂłtce, Âże tÂą samÂą w³óczniÂą moÂżna bardzo skutecznie zabiĂŚ czÂłowieka. Czy w takim razie naleÂży winiĂŚ wynalazcĂŞ w³óczni, bo oprĂłcz polowania na zwierzynĂŞ zostaÂła uÂżyta do polowania na czÂłowieka? DziÂś poznajemy wÂłaÂściwoÂści materii na poziomie poniÂżej atomu. UÂżywamy izotopĂłw promieniotwĂłrczych w medycynie. Rezonans magnetyczny oparty jest na wiedzy z dziedziny fizyki jÂądrowej. GPS nie dziaÂłaÂłby, gdyby nie ogĂłlna teoria wzglĂŞdnoÂści Einsteina. Okazuje siĂŞ wiĂŞc, Âże ta z poczÂątku kompletnie oderwana od Âżycia zabawa intelektualna wybitnego fizyka, polegajÂąca na prĂłbie zrozumienia grawitacji, wpÂływa na nasze codzienne Âżycie. Podobnie nie mielibyÂśmy lasera, dziĂŞki ktĂłremu np. odtwarzamy pÂłyty kompaktowe, gdybyÂśmy wczeÂśniej nie posiedli wiedzy na temat mechaniki kwantowej.

>>>2012 - najbardziej szalone scenariusze na koniec Âświata

Newsweek: BombĂŞ atomowÂą teÂż wynalazÂł fizyk, Julius Robert Oppenheimer.

Andrzej Kajetan WrĂłblewski: To prawda, ale przestrzegaÂł przed jej uÂżyciem. Zdecydowali politycy. Drugiej wojny, jak pan pamiĂŞta, nie wywoÂłaÂł jednak Âżaden fizyk, tylko czÂłowiek bez wyksztaÂłcenia, malarz i cokolwiek by o tym czÂłowieku myÂśleĂŚ, jednak polityk. Suma korzyÂści, ktĂłre ludzkoœÌ wyniosÂła i wynosi z opanowania wiedzy, jest jednak kolosalna. Rozumiem, Âże wybuch w elektrowni jÂądrowej moÂże dziaÂłaĂŚ na ludzkÂą wyobraÂźniĂŞ, ale fizycy czy szerzej – naukowcy, nie mogÂą ulegaĂŚ emocjom.

Newsweek: A co powinni robiĂŚ? RatowaĂŚ Âświat?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie na tym polegaj¹ zadania nauki. Zadaniem nauki jest edukowanie cz³owieka. Tymczasem jest tak, ¿e uczymy m³odzie¿ najczêœciej rzeczy ma³o przydatnych. Brakuje, i to nie tylko u nas, lecz tak¿e na ca³ym œwiecie rozs¹dnego uczenia fizyki, matematyki. Nie uczy siê na du¿¹ skalê rachunku prawdopodobieùstwa. On siê ka¿demu przydaje. ChoÌby wtedy, gdy zak³adamy konto w banku. Wiedza na temat rachunku prawdopodobieùstwa pozwoli³aby siê nam zachowywaÌ racjonalnie choÌby wtedy, gdy jesteœmy atakowani dzieù po dniu sonda¿ami poparcia dla partii politycznych. Przecie¿ to jest wielka bzdura. Jeœli robimy próbê na tysi¹cu respondentów i podajemy, ¿e w poprzednim badaniu poparcie by³o na poziomie 39 procent, a teraz na poziomie 40, wiêc wzros³o o jeden procent, to nieprawda. Przecie¿ ka¿dy matematyk wie, ¿e prowadz¹c doœwiadczenia na próbie tysi¹ca osób, nie wychwycimy ró¿nicy na poziomie jednego procenta. Dopiero odchylenia o wiele procent œwiadcz¹ o trendzie czy prawid³owoœci. Nikt tego nie uczy w szko³ach. Za to na poziomie szkolnym wbija siê do g³owy setki regu³ potrzebnych wprawdzie, ale tylko nielicznej garstce œmia³ków, którzy pójd¹ na matematykê lub fizykê. Gdyby teraz politycy ca³ego œwiata uznali, ¿e edukacjê na ca³ym œwiecie trzeba usprawniÌ, wpajaj¹c m³odym ludziom rzeczy podstawowe, tak¿e to, ¿e naprawdê jesteœmy bliscy zniszczenia planety, to zapewniam pana, ¿e dopiero za dwa pokolenia ludzkoœÌ mo¿e by coœ zrozumia³a. Od razu nie, bo ludzka natura tak¿e podlega prawu bezw³adnoœci. St¹d mój pesymizm, który ka¿e s¹dziÌ, ¿e brniemy ku katastrofie.

Newsweek: Kiedy to siĂŞ stanie?

Andrzej Kajetan Wróblewski: Nie wiem, bo nie jestem jasnowidzem. Pewnie nie za lat dziesiêÌ, ale za kilkaset to bardzo prawdopodobne. Wielu œwiat³ych ludzi uwa¿a, ¿e nasza cywilizacja nie przetrwa najbli¿szych dwóch stuleci. Zabijemy siê sami, przez w³asn¹ nieodpowiedzialnoœÌ. I wcale nie elektrowni¹ j¹drow¹ czy bomb¹ atomow¹. Niepokoi mnie g³upota rasy ludzkiej.

Prof. Andrzej Kajetan WrĂłblewski pracuje w ZakÂładzie CzÂąstek i OddziaÂływaĂą Fundamentalnych Instytutu Fizyki DoÂświadczalnej na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Zajmuje siĂŞ czÂąstkami elementarnymi (m.in. powstawaniem hadronĂłw) i historiÂą fizyki.

http://www.newsweek.pl/artykuly/koniec-swiata-z-naszej-winy,74559,1/print
© 2011 Newsweek Polska

greta
Gość
« Odpowiedz #672 : Kwiecień 01, 2011, 18:29:20 »

Awaria w elektrowni atomowej. 150 km od polskiej granicy

Czechy | Tøebíè | elektrownia atomowa | awaria | wyciek | reaktor
Awaria w elektrowni atomowej. 150 km od polskiej granicy Fot. wikipedia.org

Wyciek z rurociÂągu w jednym z reaktorĂłw.

W elektrowni atomowej Dukovany na Morawach trwa wy³¹czanie jednego z reaktorĂłw. UrzÂądzenia pomiarowe wykazaÂły wyciek radioaktywnej wody z jednego z rurociÂągĂłw - informuje newsvine.com.

RADIOAKTYWNY PYÂŁ Z JAPONII DOTARÂŁ DO EUROPY>>

Wyciek zlokalizowano w pobliÂżu wlotu powietrza, na maÂłym rurociÂągu, ktĂłry znajduje siĂŞ w pÂłaszczu ochronnym reaktora.

AWARIA ELEKTROWNI ATOMOWEJ W KANADZIE>>

Jest to drobne uszkodzenie, ktĂłre nie stanowi Âżadnego zagroÂżenia - oÂświadczyÂł rzecznik elektrowni Peter Spilka.

ZapewniÂł, Âże napromieniowania woda nie moÂże wydostaĂŚ siĂŞ z zamkniĂŞtej struktury reaktora.

Po zakoùczeniu procedur wy³¹czania reaktora, co nast¹pi jeszcze dzisiaj, bêdzie mo¿na stwierdziÌ, ile czasu zajmie naprawienie awarii.

Elektrownia Dukovany znajduje siê 30 km na po³udnie od miejscowoœci Tøebíè na Morawach.

WB

* http://www.newsvine.com/_news/2011/04/01/6388546-malfunction-forces-czech-nuc…

gosc5690
Gość
« Odpowiedz #673 : Kwiecień 01, 2011, 20:50:50 »

Czy wspomniane, powyÂższe awarie majÂą spowodowaĂŚ zmianĂŞ osi planety lub teÂż koniec ludzkoÂści?
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #674 : Kwiecień 01, 2011, 22:55:03 »

ÂŻeby tylko! Koniec z nami i nawet karaluchy nie przetrwajÂą  Szok
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: