VulkanVIV
Go¶æ
|
|
« : Czerwiec 03, 2010, 13:56:36 » |
|
wam przedstawiæ swój oryginalny wielce pomys³ i my¶lê ¿e bardzo dobry pomys³..liczê na wasz± szczer± opiniê co do mojej my¶li. Stworzyæ Forum dla ludzi mog±cych g³osowaæ ( pe³noletnie) i w nim umieszczaæ wszelkie pomys³y dotycz±ce zmian gospodarczych , ustawowych które mia³y by poprawiæ stan finansowy ,spo³eczny naszej ojczyzny. Ka¿da z koncepcji by³± by sprawdzana przez Ekspertów najlepiej Profesorów z Polskich Uczelni i ludzi kompetentnych bêd±cymi czê¶ci± forum . Nastêpnie je¶li pomys³ by³by sprawdzony i przeg³osowany na forum osoby kompetentne tworz± ustawê czy projekt i inicjatywa obywatelska z podpisami minimum 100 ty¶. Obywateli .Idziemy z tym do rz±du. Im nas wiêcej razem bêdzie tym rz±d bêdzie siê bardziej z nami liczy³. My¶lê ze Internet mo¿e staæ siê siln± i naprawdê jednocz±c± Bronia dla nas. I z ka¿dym dniem dzia³alno¶ci tego forum przybywa³o by coraz wiêcej obywateli którzy razem by stworzyli prawdziw± demokracje. Co My¶licie o Moim pomy¶le ? szczegó³y s± oczywi¶cie do dopracowania. Czekam na wasz± opinie a mo¿e macie jeszcze lepszy pomys³ ?
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2010, 14:06:57 » |
|
teoretycznie fajny pomysl
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 14:40:47 » |
|
Vulkan nie chcę cię zniechęcać i chętnie poczytam i sam coś dodam od siebie,- tylko mam już od dłuższego czasu takie wrażenie, a właściwie to wniosek że sieć nie od dziś jest nośnikiem pięknych idei i wspaniałych pomysłów- tylko jakoś nie idzie tego przełożyć na działanie, i to jest podstawowy problem do rozwiązania. Jeśli to się da rozwiązać na dzień dobry- to reszta wydaje się o wiele łatwiejsza, bo pomysłów jest i codziennie rodzi się tysiące. Pozdrawiam idealistów
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 14:41:08 wys³ane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 14:46:39 » |
|
Poczuwam siê pozdrowiony drogi Songo o numerze identyfikacyjnym ponad tysi±c. I ja Ciebie pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2010, 14:47:47 » |
|
i dlatego tu o tym napisa³em. G³ównie do pisania mieli by pierwszeñstwo profesorowie i ludzie wykszta³ceni ..ich tematy by³y by pierwszorzêdne je¶li tylko oni by chcieli w tym uczestniczyæ i do nich tak¿e przesy³ane pomys³y prywatnie... a co do osób upowa¿nionych pe³noletno¶æ idioci OUT.... bo nie ka¿dy pe³noletni jest istot± rozumn± ... napisa³em tu dlatego by¶my wspólnie to przeanalizowali wytknêli wady i zalety i ocenili czy warto spróbowaæ bo my¶lê ze nale¿y co¶ zrobiæ bo jak mo¿na dalej dawaæ siê rz±dziæ Stadu Baranów?
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2010, 15:46:34 » |
|
Poczuwam się pozdrowiony drogi Songo o numerze identyfikacyjnym ponad tysiąc. I ja Ciebie pozdrawiam. oczywiście Kocie- fajnie że wróciłeś brakowało mi twojego avatara!
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 15:50:52 wys³ane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2010, 15:54:27 » |
|
Egoizm Twój po¿ywieniem mi jest. ;)Dobrze,¿e jeste¶ tu drogi Songo.
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2010, 17:50:01 » |
|
Prawdziwa Demokracja mo¿e byæ budowana wtedy, gdy umys³ ludzki zrozumie, ¿e indywidualna ¶wiadomo¶æ istoty nie idzie w parze z jej wiekiem fizycznego cia³a. Wtedy dobrym rozpoczêciem bêdzie utworzenie pomostu miêdzy do¶wiadczeniem "starych profesorów" a ¶wiadomo¶ci± inkarnowanych m³odych, wykszta³conych, wolno-my¶l±cych (nie chodzi i szybko¶æ my¶li ) ludzi. To proces w czasie. Dzisiaj ju¿ mo¿ecie zauwa¿yæ, jak przygotowuj± siê okoliczno¶ci na od¶wie¿enie w sferze zarz±dzania naszym pañstwem. I nie tylko naszym...
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2010, 00:22:16 » |
|
Internet mo¿e byæ dobrym medium dla demokracji bezpo¶redniej o jakiej my¶lisz Vulkan. Profesorowie i inni M±drzy Ludzie , aby zyskaæ jak najwiêcej poparcia w¶ród "forumowiczów" - tutaj by siê przyda³a internetowa platforma na któr± mo¿na by siê logowaæ i , po zweryfikowaniu ( np podpis elektroniczny) , g³osowaæ - musieliby oni wyra¿aæ siê jak najbardziej ludzkim jêzykiem i bez kombinowania z uwzglêdnieniem przede wszystkim Praw Cz³owieka i Konstytucji. Ludzie musz± widzieæ jakie bêd± mieli korzy¶ci z ewentualnych wyrzeczeñ. Mi osobi¶cie bardzo brakuje w polityce CZ£OWIEKA. Politycy na ogó³ grupuj± siê w obozy i kolorowe koterie, grupy interesów i w pewnym momencie przestaj± s³u¿yæ zwyk³ym ludziom, a zatracaj± siê w swoich gierkach. To mog³oby siê zmieniæ pod wp³ywem demokracji bezpo¶redniej. My¶lê, ¿e taka internetowa platforma to bardzo silne narzêdzie by byæ mog³o np w kwestii GMO.
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2010, 07:40:28 » |
|
otó¿ to silne narzêdzie... z którym partia by nie pogrywa³a...i musia³a by uwzglêdniaæ nasze zdanie. Ka¿dy z nas ma np du¿o pomys³ów które by ulepszy³y sytuacje naszego Pañstwa. Ogólnie nie powinno byæ part wed³ug mnie tylko osadziæ ekspertów którzy by nie patrzyli na ideologie tylko na rozwój pañstwa. Dla mnie osobi¶cie tylko inwestycje w technologie... tylu naukowców a wszystkie wa¿ne patenty sprzedawane...zero inwestycji i wsparcia uczelni nic a szkoda bo potencja³ w postaci naukowców mamy ogromny....
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2010, 10:07:23 » |
|
Kiepski pomys³. W internecie, jak nigdzie indziej, ujawnia siê chamstwo, cwaniactwo, wulgarno¶æ itd, jakakolwiek inicjatywa pozytywna jest bardzo w±tpliwa... Ale próbuj, próbuj
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2010, 18:09:08 » |
|
Val Dee , ale ja nie mam na my¶li anonimowego forum, tylko zweryfikowanych uczestników. Warunek : wolnych w swoich wypowiedziach i ¶wiadomych konsekwencji swoich s³ów i wyborów. Podpisa³by¶ siê pod chamsk± czy wulgarn± wypowiedzi± z imienia i nazwiska i jeszcze poda³ swój adres ? Po drugie- kto by siê takim typem przejmowa³ ?
Wiadomo, ¿e w Internecie jest pe³no manipulatorów czy te¿ inteligentnych cwaniaków, ale uwa¿am, ¿e zostaliby szybko odkryci.
Ka¿da partia ze swoim programem , która pcha siê do w³adzy ma swoje ukryte cele, a wydaje mi siê, ¿e w projekcie Vulkana chodzi o to, aby wszystkie cele by³y jawne. Ludzie ju¿ pokazali ( jak w przypadku protestu przeciwko cenzurze Internetu ), ¿e potrafi± siê jednoczyæ we wspólnym celu. Nikt nie musi siê puszyæ ideologicznie, chodzi o to, aby rozwi±zywaæ konkretne problemy. Najm±drzejszy profesor z najlepiej nawet opracowanym planem nic nie zdzia³a, je¶li nie idzie za nim poparcie. Politycy jak nikt inny ³asi s± na g³osy poparcia bo bez nich s± pu¶ci jak bêbenki. Teraz zdobywaj± serca ludzi lej±c im w uszy s³odki miód o tym jak to bêd± siê staraæ w imiê dobrobytu dla ka¿dego ( s³ynne miliony dla wszystkich ), ale te tanie sztuczki ju¿ przestaj± dzia³aæ bo coraz wiêcej ludzi podchodzi do nich krytycznie.
Internet to si³a - wystarczy j± wykorzystaæ. Niech siê odwróci sytuacja. To ja Ciebie chcê wykorzystaæ polityku ,aby¶ za³atwi³ to, co trzeba, konkretnie i bez lania wody. Do¶æ ju¿ twoich kombinacji . Nieskuteczni wylatuj± z karuzeli. Tak ma byæ i mo¿emy uczyniæ wiele, aby tak siê sta³o. Moje poparcie liczy siê tylko tu i teraz w konkretnej sprawie. Nie chcê - nie przy³±czam siê. Chcê - g³osujê od razu. Wyobra¿acie sobie jak± si³± dysponowaliby Internauci z ca³ej Europy gdyby wykorzystaæ s³ynn± inicjatywê miliona g³osów ?
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2010, 20:27:55 » |
|
no w³a¶nie w koñcu kto¶ zrozumia³ sens internetowej polityki... i zalety jakie mo¿e przynie¶æ ...
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2010, 21:23:20 » |
|
¯eby by³a jasno¶æ - rozmawiamy w tym temacie o Demo Kratos w jej najbardziej pierwotnym senie , czyli demokracji bezpo¶redniej. Nie muszê znaæ wszystkich niuansów i kruczków wielkiej polityki. Wszytko co mam to swój jeden g³os, ale chcê go u¿ywaæ bezpo¶rednio popieraj±c tego, kto ma skuteczne i realne pomys³y by osi±gn±æ jasny i jawny cel. Jak na razie to nikt mi tego prawa nie odebra³. Chcê go tylko u¿ywaæ czê¶ciej ni¿ raz na cztery lata, aby potem nie ¿a³owaæ, ¿e mia³o byæ fajnie, a wysz³o jak zwykle - ¿e zasili³em prawo oligarchii ( kto w³adzê ma ten siê najpierw o ni± martwi ).
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2010, 09:59:33 » |
|
Tylko, ¿e to wcale nie by³aby demokracja. Ile osób by siê zarejestrowa³o? 2-5% mieszkañców Polski. Mo¿e nieco wiêcej. Nale¿a³oby te¿ zaznaczyæ, ¿e nie wszyscy w naszym kraju posiadaj± dostêp do internetu a wiêc w ogóle nie mogliby decydowaæ. A wiêc mamy 5% populacji, która ma decydowaæ za resztê... No zwa¿ywszy na to, ¿e w tej grupie bêdzie do¶æ du¿o k³ótni, wa¶ni itd, A¿e wiêkszo¶æ decyduje to siê oka¿e, ¿e wp³yw na kraj bêdzie mia³o ok 1% ludno¶ci... Nie ma co - rzeczywi¶cie demokratyczne Poza tym nie oszukujmy siê - spora czê¶æ zarejestrowanych to byliby zwykli idioci wiêc nie s±dzê by da³o siê cokolwiek sensownego wymy¶liæ... no, ale próbujcie
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 26, 2012, 15:50:47 » |
|
Pierwszy powiat w Niemczech oddaje w³adzê obywatelom14/10/2012 — Jacolo 7 Votes Wszyscy obywatele powinni wspó³uczestniczyæ i decydowaæ – radni niemieckiego powiatu Friesland rozstrzygnêli, ¿e od listopada tego roku, ka¿dy mieszkaniec powiatu bêdzie móg³ braæ aktywny udzia³ w debatach, tworzeniu projektów i decydowaniu, przy u¿yciu, wykorzystywanego przez partiê Piratów, oprogramowania LiquidFeedback (realizuje ono ideê demokracji p³ynnej w praktyce) – g³osowanie by³o jednomy¶lne. 11 lipca, podczas zebrania cz³onków rady powiatu, zdecydowano, ¿e od listopada rusza pilota¿owy projekt pod nazw± LiquidFriesland. Decyzja zapad³a bez jednego g³osu sprzeciwu (g³osowali cz³onkowie SPD, Zielonych i CDU). Uznano, ¿e najlepszym, szeroko sprawdzonym oprogramowaniem, spe³niaj±cym wszystkie wymogi okre¶lone przez Instytut Zarz±dzania Informacj± w Bremen oraz Zebralog, umo¿liwiaj±cym zwiêkszenie udzia³u spo³eczeñstwa w podejmowaniu decyzji, jest oprogramowanie LiquidFeedback, któremu dla potrzeb lokalnych nadano nazwê LiquidFriesland. [1],[2] Postanowiono tak¿e, ¿e nale¿y zadbaæ o to, aby wszyscy mieszkañcy powiatu bez dostêpu do internetu, mieli równie¿ mo¿liwo¶æ uczestnictwa.[1] „To posiedzenie jeszcze raz nam wszystkim wyra¼nie pokaza³o, ¿e ca³a rada zgodnie wesz³a na drogê jeszcze wiêkszej transparentno¶ci i niwelowania barier pomiêdzy w³adz± a zwyk³ymi obywatelami.” powiedzia³ starosta Sven Ambrosy (SPD), po zakoñczonych obradach. Mieszkañcy Frieslandu jako pierwsi obywatele Republiki Federalnej Niemiec ju¿ wkrótce zaczn± aktywnie tworzyæ lokaln± politykê. Ka¿dy z nich bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ online wp³ywania na wszystkie decyzje, które zapadaj± w powiecie. Takie tematy jak np. nowe drogi rowerowe, szko³y czy op³aty za wodê, zostan± przedyskutowane w internecie a nastêpnie bêd± wybrane przez ogó³ najlepsze projekty, a tak¿e sposób ich realizacji.[3] Powiat bêdzie wykorzystywa³ najnowsz± wersjê oprogramowania sygnowan± cyferk± 2.0, która dziêki pracy programistów z Public Software Group jest znacznie przyja¼niejsza w u¿ytkowaniu od poprzedniej wersji. W celu merytorycznego przygotowania spo³eczno¶ci lokalnej do pe³nego wykorzystywania mo¿liwo¶ci jakie daje LiquidFriesland oraz zapoznania siê z zasadami Liquid Democracy (Demokracji P³ynnej), trwaj± obecnie szkolenia i kursy zorganizowane przez Volkshochschule, popularne w Niemczech uniwersytety ludowe. Wiêcej informacji na stronie powiatu Friesland: LiquidFriesland http://www.friesland.de/internet/page.php?site=901000735&typ=2http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/10/14/pierwszy-powiat-w-niemczech-oddaje-wladze-obywatelom/Wiêcej informacji na stronie powiatu Friesland: LiquidFriesland
|
|
|
|
|
|
|
|
|