VulkanVIV
Gość
|
 |
« : Czerwiec 03, 2010, 13:56:36 » |
|
wam przedstawiÌ swój oryginalny wielce pomys³ i myœlê ¿e bardzo dobry pomys³..liczê na wasz¹ szczer¹ opiniê co do mojej myœli. StworzyÌ Forum dla ludzi mog¹cych g³osowaÌ ( pe³noletnie) i w nim umieszczaÌ wszelkie pomys³y dotycz¹ce zmian gospodarczych , ustawowych które mia³y by poprawiÌ stan finansowy ,spo³eczny naszej ojczyzny. Ka¿da z koncepcji by³¹ by sprawdzana przez Ekspertów najlepiej Profesorów z Polskich Uczelni i ludzi kompetentnych bêd¹cymi czêœci¹ forum . Nastêpnie jeœli pomys³ by³by sprawdzony i przeg³osowany na forum osoby kompetentne tworz¹ ustawê czy projekt i inicjatywa obywatelska z podpisami minimum 100 tyœ. Obywateli .Idziemy z tym do rz¹du. Im nas wiêcej razem bêdzie tym rz¹d bêdzie siê bardziej z nami liczy³. Myœlê ze Internet mo¿e staÌ siê siln¹ i naprawdê jednocz¹c¹ Bronia dla nas. I z ka¿dym dniem dzia³alnoœci tego forum przybywa³o by coraz wiêcej obywateli którzy razem by stworzyli prawdziw¹ demokracje. Co Myœlicie o Moim pomyœle ? szczegó³y s¹ oczywiœcie do dopracowania. Czekam na wasz¹ opinie  a mo¿e macie jeszcze lepszy pomys³  ?
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2010, 14:06:57 » |
|
teoretycznie fajny pomysl 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 14:40:47 » |
|
Vulkan nie chcę cię zniechęcać i chętnie poczytam i sam coś dodam od siebie,- tylko mam już od dłuższego czasu takie wrażenie, a właściwie to wniosek że sieć nie od dziś jest nośnikiem pięknych idei i wspaniałych pomysłów- tylko jakoś nie idzie tego przełożyć na działanie, i to jest podstawowy problem do rozwiązania. Jeśli to się da rozwiązać na dzień dobry- to reszta wydaje się o wiele łatwiejsza, bo pomysłów jest i codziennie rodzi się tysiące. Pozdrawiam idealistów 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 14:41:08 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 14:46:39 » |
|
Poczuwam siĂŞ pozdrowiony drogi Songo o numerze identyfikacyjnym ponad tysiÂąc. I ja Ciebie pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2010, 14:47:47 » |
|
i dlatego tu o tym napisa³em. G³ównie do pisania mieli by pierwszeùstwo profesorowie i ludzie wykszta³ceni ..ich tematy by³y by pierwszorzêdne jeœli tylko oni by chcieli w tym uczestniczyÌ i do nich tak¿e przesy³ane pomys³y prywatnie... a co do osób upowa¿nionych pe³noletnoœÌ idioci OUT.... bo nie ka¿dy pe³noletni jest istot¹ rozumn¹  ... napisa³em tu dlatego byœmy wspólnie to przeanalizowali wytknêli wady i zalety i ocenili czy warto spróbowaÌ bo myœlê ze nale¿y coœ zrobiÌ  bo jak mo¿na dalej dawaÌ siê rz¹dziÌ Stadu Baranów?
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2010, 15:46:34 » |
|
Poczuwam się pozdrowiony drogi Songo o numerze identyfikacyjnym ponad tysiąc. I ja Ciebie pozdrawiam.  oczywiście Kocie- fajnie że wróciłeś  brakowało mi twojego avatara!
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 15:50:52 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2010, 15:54:27 » |
|
Egoizm TwĂłj poÂżywieniem mi jest. ;)Dobrze,Âże jesteÂś tu drogi Songo. 
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2010, 17:50:01 » |
|
Prawdziwa Demokracja mo¿e byÌ budowana wtedy, gdy umys³ ludzki zrozumie, ¿e indywidualna œwiadomoœÌ istoty nie idzie w parze z jej wiekiem fizycznego cia³a. Wtedy dobrym rozpoczêciem bêdzie utworzenie pomostu miêdzy doœwiadczeniem "starych profesorów" a œwiadomoœci¹ inkarnowanych m³odych, wykszta³conych, wolno-myœl¹cych (nie chodzi i szybkoœÌ myœli  ) ludzi. To proces w czasie. Dzisiaj ju¿ mo¿ecie zauwa¿yÌ, jak przygotowuj¹ siê okolicznoœci na odœwie¿enie w sferze zarz¹dzania naszym paùstwem. I nie tylko naszym...
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2010, 00:22:16 » |
|
Internet mo¿e byÌ dobrym medium dla demokracji bezpoœredniej o jakiej myœlisz Vulkan. Profesorowie i inni M¹drzy Ludzie , aby zyskaÌ jak najwiêcej poparcia wœród "forumowiczów" - tutaj by siê przyda³a internetowa platforma na któr¹ mo¿na by siê logowaÌ i , po zweryfikowaniu ( np podpis elektroniczny) , g³osowaÌ - musieliby oni wyra¿aÌ siê jak najbardziej ludzkim jêzykiem i bez kombinowania z uwzglêdnieniem przede wszystkim Praw Cz³owieka i Konstytucji. Ludzie musz¹ widzieÌ jakie bêd¹ mieli korzyœci z ewentualnych wyrzeczeù. Mi osobiœcie bardzo brakuje w polityce CZ£OWIEKA. Politycy na ogó³ grupuj¹ siê w obozy i kolorowe koterie, grupy interesów i w pewnym momencie przestaj¹ s³u¿yÌ zwyk³ym ludziom, a zatracaj¹ siê w swoich gierkach. To mog³oby siê zmieniÌ pod wp³ywem demokracji bezpoœredniej. Myœlê, ¿e taka internetowa platforma to bardzo silne narzêdzie by byÌ mog³o np w kwestii GMO.
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2010, 07:40:28 » |
|
otó¿ to silne narzêdzie... z którym partia by nie pogrywa³a...i musia³a by uwzglêdniaÌ nasze zdanie. Ka¿dy z nas ma np du¿o pomys³ów które by ulepszy³y sytuacje naszego Paùstwa. Ogólnie nie powinno byÌ part wed³ug mnie tylko osadziÌ ekspertów którzy by nie patrzyli na ideologie tylko na rozwój paùstwa. Dla mnie osobiœcie tylko inwestycje w technologie... tylu naukowców a wszystkie wa¿ne patenty sprzedawane...zero inwestycji i wsparcia uczelni nic a szkoda bo potencja³ w postaci naukowców mamy ogromny....
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2010, 10:07:23 » |
|
Kiepski pomys³. W internecie, jak nigdzie indziej, ujawnia siê chamstwo, cwaniactwo, wulgarnoœÌ itd, jakakolwiek inicjatywa pozytywna jest bardzo w¹tpliwa... Ale próbuj, próbuj 
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2010, 18:09:08 » |
|
Val Dee , ale ja nie mam na myœli anonimowego forum, tylko zweryfikowanych uczestników. Warunek : wolnych w swoich wypowiedziach i œwiadomych konsekwencji swoich s³ów i wyborów. Podpisa³byœ siê pod chamsk¹ czy wulgarn¹ wypowiedzi¹ z imienia i nazwiska i jeszcze poda³ swój adres ? Po drugie- kto by siê takim typem przejmowa³ ?
Wiadomo, Âże w Internecie jest peÂłno manipulatorĂłw czy teÂż inteligentnych cwaniakĂłw, ale uwaÂżam, Âże zostaliby szybko odkryci.
KaÂżda partia ze swoim programem , ktĂłra pcha siĂŞ do wÂładzy ma swoje ukryte cele, a wydaje mi siĂŞ, Âże w projekcie Vulkana chodzi o to, aby wszystkie cele byÂły jawne. Ludzie juÂż pokazali ( jak w przypadku protestu przeciwko cenzurze Internetu ), Âże potrafiÂą siĂŞ jednoczyĂŚ we wspĂłlnym celu. Nikt nie musi siĂŞ puszyĂŚ ideologicznie, chodzi o to, aby rozwiÂązywaĂŚ konkretne problemy. NajmÂądrzejszy profesor z najlepiej nawet opracowanym planem nic nie zdziaÂła, jeÂśli nie idzie za nim poparcie. Politycy jak nikt inny Âłasi sÂą na gÂłosy poparcia bo bez nich sÂą puÂści jak bĂŞbenki. Teraz zdobywajÂą serca ludzi lejÂąc im w uszy sÂłodki miĂłd o tym jak to bĂŞdÂą siĂŞ staraĂŚ w imiĂŞ dobrobytu dla kaÂżdego ( sÂłynne miliony dla wszystkich ), ale te tanie sztuczki juÂż przestajÂą dziaÂłaĂŚ bo coraz wiĂŞcej ludzi podchodzi do nich krytycznie.
Internet to si³a - wystarczy j¹ wykorzystaÌ. Niech siê odwróci sytuacja. To ja Ciebie chcê wykorzystaÌ polityku ,abyœ za³atwi³ to, co trzeba, konkretnie i bez lania wody. DoœÌ ju¿ twoich kombinacji . Nieskuteczni wylatuj¹ z karuzeli. Tak ma byÌ i mo¿emy uczyniÌ wiele, aby tak siê sta³o. Moje poparcie liczy siê tylko tu i teraz w konkretnej sprawie. Nie chcê - nie przy³¹czam siê. Chcê - g³osujê od razu. Wyobra¿acie sobie jak¹ si³¹ dysponowaliby Internauci z ca³ej Europy gdyby wykorzystaÌ s³ynn¹ inicjatywê miliona g³osów ?
|
|
|
|
|
|
|
VulkanVIV
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2010, 20:27:55 » |
|
no w³aœnie w koùcu ktoœ zrozumia³ sens internetowej polityki...  i zalety jakie mo¿e przynieœÌ ...
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2010, 21:23:20 » |
|
¯eby by³a jasnoœÌ - rozmawiamy w tym temacie o Demo Kratos w jej najbardziej pierwotnym senie , czyli demokracji bezpoœredniej. Nie muszê znaÌ wszystkich niuansów i kruczków wielkiej polityki. Wszytko co mam to swój jeden g³os, ale chcê go u¿ywaÌ bezpoœrednio popieraj¹c tego, kto ma skuteczne i realne pomys³y by osi¹gn¹Ì jasny i jawny cel. Jak na razie to nikt mi tego prawa nie odebra³. Chcê go tylko u¿ywaÌ czêœciej ni¿ raz na cztery lata, aby potem nie ¿a³owaÌ, ¿e mia³o byÌ fajnie, a wysz³o jak zwykle - ¿e zasili³em prawo oligarchii ( kto w³adzê ma ten siê najpierw o ni¹ martwi ).
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2010, 09:59:33 » |
|
Tylko, ¿e to wcale nie by³aby demokracja. Ile osób by siê zarejestrowa³o? 2-5% mieszkaùców Polski. Mo¿e nieco wiêcej. Nale¿a³oby te¿ zaznaczyÌ, ¿e nie wszyscy w naszym kraju posiadaj¹ dostêp do internetu a wiêc w ogóle nie mogliby decydowaÌ. A wiêc mamy 5% populacji, która ma decydowaÌ za resztê... No zwa¿ywszy na to, ¿e w tej grupie bêdzie doœÌ du¿o k³ótni, waœni itd, A¿e wiêkszoœÌ decyduje to siê oka¿e, ¿e wp³yw na kraj bêdzie mia³o ok 1% ludnoœci... Nie ma co - rzeczywiœcie demokratyczne  Poza tym nie oszukujmy siê - spora czêœÌ zarejestrowanych to byliby zwykli idioci wiêc nie s¹dzê by da³o siê cokolwiek sensownego wymyœliÌ... no, ale próbujcie 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 26, 2012, 15:50:47 » |
|
Pierwszy powiat w Niemczech oddaje wÂładzĂŞ obywatelom14/10/2012 — Jacolo 7 Votes Wszyscy obywatele powinni wspó³uczestniczyĂŚ i decydowaĂŚ – radni niemieckiego powiatu Friesland rozstrzygnĂŞli, Âże od listopada tego roku, kaÂżdy mieszkaniec powiatu bĂŞdzie mĂłgÂł braĂŚ aktywny udziaÂł w debatach, tworzeniu projektĂłw i decydowaniu, przy uÂżyciu, wykorzystywanego przez partiĂŞ PiratĂłw, oprogramowania LiquidFeedback (realizuje ono ideĂŞ demokracji pÂłynnej w praktyce) – gÂłosowanie byÂło jednomyÂślne. 11 lipca, podczas zebrania czÂłonkĂłw rady powiatu, zdecydowano, Âże od listopada rusza pilotaÂżowy projekt pod nazwÂą LiquidFriesland. Decyzja zapadÂła bez jednego gÂłosu sprzeciwu (gÂłosowali czÂłonkowie SPD, Zielonych i CDU). Uznano, Âże najlepszym, szeroko sprawdzonym oprogramowaniem, speÂłniajÂącym wszystkie wymogi okreÂślone przez Instytut ZarzÂądzania InformacjÂą w Bremen oraz Zebralog, umoÂżliwiajÂącym zwiĂŞkszenie udziaÂłu spoÂłeczeĂąstwa w podejmowaniu decyzji, jest oprogramowanie LiquidFeedback, ktĂłremu dla potrzeb lokalnych nadano nazwĂŞ LiquidFriesland. [1],[2] Postanowiono takÂże, Âże naleÂży zadbaĂŚ o to, aby wszyscy mieszkaĂący powiatu bez dostĂŞpu do internetu, mieli rĂłwnieÂż moÂżliwoœÌ uczestnictwa.[1] „To posiedzenie jeszcze raz nam wszystkim wyraÂźnie pokazaÂło, Âże caÂła rada zgodnie weszÂła na drogĂŞ jeszcze wiĂŞkszej transparentnoÂści i niwelowania barier pomiĂŞdzy wÂładzÂą a zwykÂłymi obywatelami.” powiedziaÂł starosta Sven Ambrosy (SPD), po zakoĂączonych obradach. MieszkaĂący Frieslandu jako pierwsi obywatele Republiki Federalnej Niemiec juÂż wkrĂłtce zacznÂą aktywnie tworzyĂŚ lokalnÂą politykĂŞ. KaÂżdy z nich bĂŞdzie miaÂł moÂżliwoœÌ online wpÂływania na wszystkie decyzje, ktĂłre zapadajÂą w powiecie. Takie tematy jak np. nowe drogi rowerowe, szkoÂły czy opÂłaty za wodĂŞ, zostanÂą przedyskutowane w internecie a nastĂŞpnie bĂŞdÂą wybrane przez ogó³ najlepsze projekty, a takÂże sposĂłb ich realizacji.[3] Powiat bĂŞdzie wykorzystywaÂł najnowszÂą wersjĂŞ oprogramowania sygnowanÂą cyferkÂą 2.0, ktĂłra dziĂŞki pracy programistĂłw z Public Software Group jest znacznie przyjaÂźniejsza w uÂżytkowaniu od poprzedniej wersji. W celu merytorycznego przygotowania spoÂłecznoÂści lokalnej do peÂłnego wykorzystywania moÂżliwoÂści jakie daje LiquidFriesland oraz zapoznania siĂŞ z zasadami Liquid Democracy (Demokracji PÂłynnej), trwajÂą obecnie szkolenia i kursy zorganizowane przez Volkshochschule, popularne w Niemczech uniwersytety ludowe. WiĂŞcej informacji na stronie powiatu Friesland: LiquidFriesland http://www.friesland.de/internet/page.php?site=901000735&typ=2http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/10/14/pierwszy-powiat-w-niemczech-oddaje-wladze-obywatelom/WiĂŞcej informacji na stronie powiatu Friesland: LiquidFriesland
|
|
|
|
|
|
|
|
|