Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:28:30

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jêzyk Polski - lingwistyka - sanskryt  (Przeczytany 87177 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 19, 2010, 18:35:56 »

Na jednym z odno¶ników zapodanych przez >rados³aw'a< wyczyta³em do¶æ ciekawe informacje, co sk³oni³o mnie do utworzenia tego w±tku:

Cytat: tengerine
No i tak dochodz±c wci±¿ w górê widzimy, ¿e gdzie¶ tam istnia³ jeden jêzyk g³ówny, który da³ pocz±tek pozosta³ym. (co ciekawe, badania lingwistyczne wykazuj±, ¿e jêzykom s³owiañskim, a wiêc i polskiemu, bli¿ej jest do jêzyków indo-irañskich jak np sanskryt czy kurdyjski ni¿ do jêzyków germañskich czy romañskich, które wydaj± siê 'bli¿ej na mapie') Wracaj±c do wywiadu: analiza rdzeni s³ów pochodz±cych z tych w³a¶nie najstarszych jêzyków pokazuje prawdziwe znaczenie s³ów, które dzi¶ same w sobie znacz± tylko tyle ile znacz± w jêzyku ich u¿ywaj±cym. ¶wietnymi przyk³adami s± imiona, których u¿ywamy w polskim - poza rdzennie s³owiañskimi (jak Radomi³ czy Darzbóg) osoby nie znaj±ce jêzyków obcych w imieniu nie widz± nic wiêcej poza jego brzmieniem. A imiona te nios± znaczenie w jêzykach z których pochodz± (³acinie, grece czy hebrajskim). Jednak ¿eby do tego znaczenia dotrzeæ, musimy siêgn±æ na tzw wy¿sz± ga³±¿ w tym jêzykowym drzewku.

co do wibracji jêzyków: uczy³am siê sanskrytu trzy semestry i potwierdzam - jest to jêzyk ekstremalnie trudny fonetycznie, oparty na wielu spó³g³oskach niespotykanych w obecnych jêzykach Europy. dzisiaj jest jêzykiem niemal¿e martwym, jednak to w nim przekazane s± wszystkie wedy indyjskie (opisuj±ce m. in. wojny bogów) i naj¶wiêtsze teksty hinduizmu wraz z mantrami (równie¿ buddyjskimi). przez Brahminów uwa¿any za jêzyk ¶wiêty i dlatego do dzi¶ pielêgnowany w swej najczystszej postaci. jego gramatyka jest szalenie skomplikowana (choæ mo¿e nie dla Polaków;) i wymagaj±ca. i rzeczywi¶cie mantry w sanskrycie nios± w sobie moc wiêksz± ni¿ mantry np. w angielskim (który wibracyjnie jest jêzykiem skrajnie ubogim).

bior±c pod uwagê jego szczególne cechy, my¶lê, ¿e mo¿liwe jest pozaziemskie pochodzenie tego jêzyka, powsta³aby wtedy tylko jedna luka we wspomnianej przeze mnie wy¿ej teorii pochodzenia jêzyków - jak móg³by mieæ wspólnego przodka z innymi jêzykami ziemskimi, je¶li do³±czy³ do nich pó¼niej? chyba, ¿e to ju¿ przodek sanskrytu pojawi³ siê na Ziemi, wtedy mia³oby wszystko rêce i nogi. có¿, tak czy owak, ciekawe, ¿e Parks potwierdza to co mówi± lingwi¶ci - sanskryt jest jêzykiem niezwyk³ym, który po¶ród prymitywnych dialektów ukszta³towa³ siê wspania³y i rozbudowany o nieporównywalnie wiele form gramatycznych i daj±cy szalenie precyzyjn± mo¿liwo¶æ wypowiedzi. pó¼niej jêzyki by³y ju¿ tylko prostsze.
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30164

Cytat: yoge8
Tangerine , intuicja Ciebie nie zawodzi ,pamiêtaj ¿e na podniebieniu masz 84 punkty do akupunktury d¼wiêkiem ,po 4 na ka¿de dzi±s³o i 20 na ³uku miêkkim górnego podniebienia , st±d jest najkrótsza droga do mózgu,który mo¿esz wymasowaæ d¼wiêkiem (bo inaczej siê nie da - to nie jelita ,czy w±troba ,które mo¿esz wymasowaæ manualnie) i doprowadziæ do w³a¶ciwego wydzielania hormonalnego szyszynkê i przysadkê ,a co za tym idzie do poszerzenia ¶wiadomo¶ci ,i gdy mantrujesz w sanskrycie (jest tego kilka technik czy to na g³os czy mentalnie) twój jêzyk porusza siê jak po klawiaturze pianina wydobywaj±c ró¿ne sekwencje d¼wiêków co pozwala na wywo³anie konkretnych i przewidywalnych skutków .W tradycji duchowej mówi siê ,¿e sanskryt,hawajski,hebrajski czy kilka innych jêzyków pierwotnych zosta³o stworzonych przez istoty bêd±ce blisko ¬ród³a i dlatego maj± w sobie tyle mocy(czyli efektywnego oddzia³ywania na poziomie fizycznym i wy¿szych poziomach mentalnych)
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30171

Cytat: tengerine
no to dodam jako ciekawostkê, ¿e nasza piêkna polszczyzna jest fonetycznie jednym z najbli¿szych sanskrytowi jêzyków i prawdopodobnie z tego wzglêdu ma podobne w³a¶ciwo¶ci wybracyjne U¶miech
dodatkowo gramatycznie nasz jêzyk jest jednym z niewielu posiadaj±cych siedem przypadków, jak i sanskryt.
w Europie tylko jeden jêzyk posiada bardziej skomplikowan± gramatykê ni¿ polski - jest to jêzyk wêgierski, ale on pochodzi w ca³kiem innej rodziny ni¿ wszystkie jêzyki Indoeuropejskie.
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30198

My¶lê, ze autorzy tych cytatów nie bêd± mieli mi za z³e, ze ich wypowiedzi pos³u¿y³y mi za my¶l przewodni± do nowego tematu na naszym forum. Mrugniêcie U¶miech

Kiedy¶ gdzie¶ podkre¶la³em swój stosunek do pos³ugiwania siê naszym jêzykiem i dalej podtrzymujê swoje zdanie.
Zachêcam wszystkich do wypowiadania swych wniosków i wszelakich przemy¶leñ w tym w±tku.

A tu mo¿na znale¼æ co¶ wiêcej o naszym jêzyku:

http://davidicke.pl/forum/s-owia-skie-korzenie-t930.html

EDYCJA:

A przy okazji, polecam równie¿ ten w±tek:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1620.msg21019#msg21019
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 21:46:21 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2010, 21:13:18 »

Witaj Dariusz,
Kiedy¶ gdzie¶ podkre¶la³em swój stosunek do pos³ugiwania siê naszym jêzykiem i dalej podtrzymujê swoje zdanie.
Zachêcam wszystkich do wypowiadania swych wniosków i wszelakich przemy¶leñ w tym w±tku.
czysty i oparty na naturalnych dzwiekach, bliski prajezykowi jezyk polski koresponduje ze skala
dzwiekow jaka jestesmy zdolni odbierac. A wynosi ona 10 pelnych oktaw tak samo jak skala dzwiekow
naszego ukladu slonecznego. Koresponduje to jeszcze z Biblia i innymi swietymi ksiegami, w ktorych
jest wielokrotnie powiedziane - "dla tych, ktorzy potrafia sluchac..."
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2010, 21:25:41 »

Cze¶æ acentaur,
dopiero raczkujê w tych sprawach i nie czujê siê na si³ach zabieraæ g³osu w tak "kierunkowych" sprawach. Czujê "miêtê przez rumianek", jednak nie do koñca umiem siê w tym znale¼æ st±d Wasza pomoc mile widziana.

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2010, 21:44:14 »

Hej Dariusz,
ja tez nie jestem zadnym specjalista, opieram sie na ogolnie dostepnych zrodlach, lacze fakty i na nich buduje tezy. To wszystko, chyba ze czasem dojdzie olsnienie albo intuicja.  Du¿y u¶miech
pozdrawiam
east
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 16:52:25 »

Mówi siê, ¿e w jêzyku Polskim mamy takie jedno s³owo na "K" , którym mo¿na wyraziæ w zasadzie wszystko U¶miech
Czy to siê z sanskrytu wziê³o ? Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 17:00:27 »

"Skojarzenia to przekleñstwo, lecz mo¿emy dzi¶ daæ g³owê, jakiekolwiek podobieñstwo jest tu czysto przypadkowe"  Mrugniêcie Du¿y u¶miech

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 16, 2010, 17:28:49 »

Witaj east,
kazde slowo niesie ze soba wartosci fonetyczne i semantyczne. Z oddzialywaniem dzwieku na organizm
mowiono juz na tym forum. Wartosci semantyczne sa w postaci jawnej ( powszechne znaczenie ),
nieco ukrytej (inne znaczenia  ) a takze wiele poziomow clakowicie ukrytych, mozna je nazwac podprogowymi czy czyms takim. Wiec wymawiajac jakies slowo, siejesz moc informacji o roznych konotacjach, ktorych znaczenia nawet nie domyslasz sie. I zdarza sie tak, ze zamierzony efekt jest zupelnie inny, bo warstwa ukryta miala inne znaczenie i ono bylo dominujace. Ale to nie wszystko. Zanim slowo wymowisz musisz je pomyslec. I tu mamy podobna sytuacje. Na poziomie mentalnym,
w zaleznosci od stopnia naszego rozwoju, nadajemy slowom rozny "ciezar", "kolor" umozliwiajacy
np. dzialanie poza przyczynowo-skutkowe. No, ale nie bede sie tu rozpisywal, bo to malo interesujace.
 Du¿y u¶miech
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 19, 2010, 18:34:33 »

Cytat: acentaur
No, ale nie bede sie tu rozpisywal, bo to malo interesujace.

No co Ty?
To bardzo interesuj±ce, rozpisuj siê maksymalnie.

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 19, 2010, 21:52:48 »

Witaj Dariusz,
No co Ty?
To bardzo interesuj±ce, rozpisuj siê maksymalnie.
Jak juz napisalem post, to postanowilem, ze jezeli w ciagu godziny ktos odezwie sie, to przedstawie solidny opis, podstawy, przyklady i to dla hebrajskiego jak i dla polskiego jezyka. Nikt sie nie zainteresowal. No coz, pomyslalem, poczekam jeszcze , powiedzmy 3 godziny ale opisze juz tylko system hebrajski.
Ale byla caly czas cisza. No dobrze, mysle, dam 8 godzin i jak sie ktos zglosi, to przedstawie zarys, choc to i tak zajmie pare stron. Po tym czasie bylem juz zirytowany nieco, ale postanowilem dac ostatnia szanse w postaci paru postow i przedluzylem o kolejne 12 godzin. Niestety caly czas cisza. No to wkurzylem sie zdrowo i obiecalem dla tego, kto sie po tych 24 godzinach zglosi, stosowna kare i przygotowalem czar w malo co swietlanym jezyku. Masz pecha Darek.
pozdrawiam
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 19, 2010, 22:33:56 »

A jestes pewien acentaur ze to zadziala?

Kiara U¶miech U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 19, 2010, 22:46:39 »

Witaj acentaur,
Ty tak powa¿nie z tym ma³o co ¶wietlanym czarem na DarkaSzok
Bo ja równie¿ chcia³am prosiæ o rozwiniêcie tematu, ale teraz to ju¿ sama nie wiem. Jeszcze i mi wmówisz pecha? 
Gdyby jednak uda³o Ci siê przed³u¿yæ limity czasowe, to  proszê o przedstawienie solidnego opisu. I to nie tylko dla jêzyka hebrajskiego. No chyba, ¿e siê zapar³e¶ na ca³ego…  Du¿y u¶miech
Pozdrawiam

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 20, 2010, 07:49:00 »

Witaj Kiaro,
A jestes pewien acentaur ze to zadziala?
.....eeee....pewnie nie, ale przynajmniej sie Darek rozweseli  Du¿y u¶miech
Witaj ptaku,
w zasadzie istnieje taki system tylko w jezyku hebrajskim i wszyscy sie tak ucza. ALe dziala on rownie dobrze w innych jezykach, tylko ze z hebrajskiego, kazdy musi sam transformowac na wlasny.
Juz na poziomie pojedynczych liter, kazdej  odpowiada sila kreacji ( elochim, bogowie....) , ktora z kolei koresponduje
z pierwotnym zapisem hieroglificznym alfabetu hebrajskiego. I trzeba by wiedziec jacy bogowie/sily dzialajace w naszej czesci swiata sa odpowiednikami hebrajskiego systemu. Dalej trzeba poszukac w slownikach etymologicznych pierwotnych
znaczen poszczegolnych slow aby sie nimi poprawnie poslugiwac. Czyli praca na cale zycie, chyba ze ktos wtajemniczy.
Poza tym do tego nalezy dojrzec. Zobacze, moze podam pewne zasady, wskazowki.. U¶miech
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 20, 2010, 07:49:53 wys³ane przez acentaur » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 20, 2010, 08:34:04 »

Witaj acentaur,
A to ciekawe z tymi bogami stoj±cymi za ka¿d± liter±.
Powiedz, czy uda³o Ci siê wyczarowaæ w ten sposób cokolwiek w swoim ¿yciu? Zmusi³e¶ si³y/bogów  do dzia³ania? No i podaj wskazówki, je¶li mo¿esz.
Ciekawa jestem jacy bogowie ukrywaj± siê za s³owem mi³o¶æ…  Mrugniêcie
Pozdrawiam
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 20, 2010, 09:15:29 »

Acentaur a nie uwa¿asz ¿e powinni¶my szukaæ tych nurtuj±cych nas odpowiedzi w sanskrycie? jak jak pisze autor tekstów w pierwszym po¶cie. W sanskrycie mantry brzmi± o wiele bardziej d¼wiêcznie ni¿ normalnie.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 20, 2010, 12:27:34 »

Witaj ptaku,
Powiedz, czy uda³o Ci siê wyczarowaæ w ten sposób cokolwiek w swoim ¿yciu? Zmusi³e¶ si³y/bogów  do dzia³ania?
caly czas to robie, ale niestety nieswiadomie.  Du¿y u¶miech i zapedzam bogow do roboty. Bo to nie polega na wymawianiu zaklec
czy jakis formul opartych na zewnetrznych wartosciach liter/liczb. Za to odpowiada plaszczyzna mentalna, ktora osiaga sie wraz ze wzrostem swiadomosci. Ale wlasnie poprzez swiat znakow, liczb, liter zalapuje sie sens tego wszystkiego i o ten sens wlasnie chodzi. Wtedy sie po prostu wie.
Slowo "mi³o¶æ" wyksztalcilo sie ( otrzymalo nowe znaczenie) na przestrzeni setek lat ale slowniki etymologiczne maja z tym spore problemy. W hebrajskim wiaze sie ze slowem jednosc ale i litosc, znaczeniowo zas rownowazne jest slowu dawac.
Witaj Torton,
wszystko jedno jaki jezyk, kazdy jest dobry bo nie rozstrzygaja mozliwosci fonetyczne. Precyzja wyrazanie jest pomocna ale to tez tylko poziom zewnetrzny i dziala tylko na somê. Najwazniejszy jest sens, niezalezny od jezyka.
pozdrawiam
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 20, 2010, 14:56:08 »

Witaj acentaur,
Slowo "mi³o¶æ" wyksztalcilo sie ( otrzymalo nowe znaczenie) na przestrzeni setek lat ale slowniki etymologiczne maja z tym spore problemy. W hebrajskim wiaze sie ze slowem jednosc ale i litosc, znaczeniowo zas rownowazne jest slowu dawac.

Czyli wszystko siê zgadza. Bêd±c Jedno¶ci±, Stwórca z lito¶ci (chyba do siebie, ¿e jest sam) sp³odzi³ nas daj±c nam swoje iskry z boskimi wzorcami, by¶my za bardzo nie rozle¼li siê po ¶wiecie i zawsze mieli pod rêk± azymut wskazuj±cy na kierunek powrotny. A  ¿e wszystkie drogi prowadz± do Rzymu…

My równie¿ dajemy siebie sobie nawzajem a przede wszystkim naszemu Stwórcy. No i jeste¶my wci±¿ jedno¶ci±, tylko tê lito¶æ, to bardziej widzia³abym jako wspó³odczuwanie lub empatiê.
I jeszcze jedna niedogodno¶æ, jêzyk hebrajski wskazuje na Jahwe… uff, chyba mam jakie¶ uprzedzenia…

Pozdrawiam  U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 20, 2010, 15:11:00 »

...Niestety caly czas cisza. No to wkurzylem sie zdrowo i obiecalem dla tego, kto sie po tych 24 godzinach zglosi, stosowna kare i przygotowalem czar w malo co swietlanym jezyku. Masz pecha Darek.

Mój pech wynika z mego urlopowania.  Mrugniêcie Du¿y u¶miech
W innym przypadku natychmiast bym siê odezwa³.

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 20, 2010, 19:34:43 »

Witaj Dariusz,
Mój pech wynika z mego urlopowania.   
W innym przypadku natychmiast bym siê odezwa³.
i co ja teraz zrobie, co ja zrobie....kadzidlo mi sie skonczylo, nie moge odwolac czaru  Smutny   Du¿y u¶miech
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 20, 2010, 21:10:42 »

kadzidlo mi sie skonczylo, nie moge odwolac czaru   Smutny

U¿yj wiêc Wa¶æ mirry, równie czarodziejska mikstura, mo¿e nawet oka¿e siê skuteczniejsza.  Mrugniêcie

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 20, 2010, 21:40:28 »

Witaj Dariusz,
Chlopie, alez Ty masz szczescie, znalazlem przeciwzaklecie  Du¿y u¶miech  Mirra nie byla tu potrzebna.
A bylo juz goraco, oj goraco   Du¿y u¶miech
pozdrawiam

=================================================================================================

Witam wszystkich,
Wszystkie slowa to Onomatopoietika - brzmienie slow stwarza Twoj swiat. 22 znaki hebrajskie,
to pramowa calego istnienia. Te znaki maja taki porzadek, ktory odpowiada porzadkowi stworzenia.
Kto rozumienie sens tych znakow, posiada wiedze calkowita. Ale nie ma potrzeby, nie jest konieczne
uczenie sie jezyka hebrajskiego aby pojac sens tych znakow-symboli. Kazdemu znakowi jest przypisana liczba, dzwiek i symbol. Kolejnosc znakow w slowie jest ustalona poprzez wartosc liczbowa.
Kazdy znak posiada wlasne znaczenie=symbol kreacji.
Dowolne slowo zawierajace te znaki posiada rozne wartosci liczbowe:
- zewnetrzna
- pelna/totalna  wartosc
- ukryta wartosc
- wartosc zwana Athabasch
Wszystkie informacje o znaczeniach tych znakow i slow znajduja sie we wnetrzu czlowieka w archetypach. Slowa i ich gematryczne proporcje okreslaja rzeczywistosc. c.d.n
pozdrawiam

Scali³em posty. Janusz.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 20, 2010, 22:32:45 wys³ane przez janusz » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 21, 2010, 02:44:15 »

ad.theme:

Mo¿e prosciej:
sun-skryt
zun-skryt
..to po pierwsze.

Jak s³usznie zauwazasz: "w hebrajskim"

Jêzyk Polski natomiast:

lit, lite, spójne (a nie ¿adna litosc, jaka znamy w postaci potocznych emecjonalnych wypaczen)
jedno¶æ + lito¶æ = jako jednolito¶æ, jednolite spójne Pole
..to po drugie.

Za¶ "dawaæ", to zafa³szoanie pod tê potoczna "litosc", by bezkarnie "braæ" = kra¶æ, acent-³ga³¿e
..to po trzecie.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 21, 2010, 02:51:05 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 21, 2010, 10:06:12 »

Acentaur a co my¶lisz o jêzykach stworzonych choæby esperanto? I tak¿e innych stworzonych do literatury fantasy.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 21, 2010, 11:14:16 »

Dziêki >acentaur<,
czekam na nastêpn± dawkê. U¶miech

Wyczyta³em gdzie¶, ¿e korzenie sanskrytu (zun - skryt'u) siêgaj± Sumeru. Po zag³adzie tej cywilizacji wprowadzono j. hebrajski, jako zastêpnik  Du¿y u¶miech orygina³u.

east
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 21, 2010, 19:12:47 »

Jêzyk Polski natomiast:

lit, lite, spójne (a nie ¿adna litosc, jaka znamy w postaci potocznych emecjonalnych wypaczen)
jedno¶æ + lito¶æ = jako jednolito¶æ, jednolite spójne Pole
Czyli  mi³o¶æ = jednolite, spójne Pole  ?
Fajnie. Je¶li tak, to mi wiele wyja¶nia. Szczególnie w po³±czeniu z innym tematem na tym forum
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5496.0
w którym powa¿y³em siê wysun±æ tezê i¿ : "t± mi³o¶ci± bezwarunkow± ( przez cz³owieka rozpoznawan± jako uczucie) jest energia pola kwantowego /pola ¶wiadomo¶ci. "
Tutaj samo s³owo "mi³o¶æ" zdaje siê nie¶æ wyja¶nienie, i¿ JEST POLEM . Spójno¶æ, jak wiadomo to immanentna cecha ¶wiata kwantowego.

Acentaur, Phi,  dziêki za wyja¶nienia

Pozdrawiam
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 21, 2010, 21:03:50 »

Witaj Torton,
Acentaur a co my¶lisz o jêzykach stworzonych choæby esperanto? I tak¿e innych stworzonych do literatury fantasy.
mysle, ze esperanto latwy do nauki a te inne dobre do literatury Sf  Du¿y u¶miech
Witaj Pirioori,
dziekuje za wspolprace, mialem taka nadzieje , ze pojawisz sie w tym temacie.  U¶miech
 CzII
O tych znakach mowi tradycja Kabaly w ksiedze Zohar. Zawarty jest tam tzw. Drzewo zycia jako diagram stworzenia - Sephirot ( swiat liczb ). Te drzewo posiada 10 owocow, a kazdy z nich posiada rozne nazwy w zaleznosci od poziomu swiadomosci i przedstawia rozne zjawiska zycia i zaleznosci pomiedzy nimi. Te 10 owocow jest polaczonych 22 "sciezkami" i kazda z tych sciezek odpowiada
jednej literze alfabetu hebrajskiego. Takze wielkie Arkana Tarota koresponduje z tymi sciezkami wiec rowniez opisuja droge przez zycie.
Z alfabetu wyodrebnia sie 19 spolglosek i 5 samoglosek ( wyrzuca sie F,V,C,K  a czasem Z). Konvertowano Runy w ten sposob i inne lokalne alfabety. Te 5 samoglosek:
U - wskazuje na wszystko co najstarsze, pierwotne
A - stwarza swiadomy poczatek
E - oznacza podzial z gory do dolu
O - oznczajaca zakonczenie, obrot, tautologie
I - oznacza stworcze, przeciwnie do U skierowane "swiatlo"
Swiat sklada sie z Nomen ( nazw wlasnych) oraz Numero (liczb)
cdn.
pozdrawiam
Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: