Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 10:53:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: JĂŞzyk Polski - lingwistyka - sanskryt  (Przeczytany 87636 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 19, 2010, 18:35:56 »

Na jednym z odnoœników zapodanych przez >rados³aw'a< wyczyta³em doœÌ ciekawe informacje, co sk³oni³o mnie do utworzenia tego w¹tku:

Cytat: tengerine
No i tak dochodz¹c wci¹¿ w górê widzimy, ¿e gdzieœ tam istnia³ jeden jêzyk g³ówny, który da³ pocz¹tek pozosta³ym. (co ciekawe, badania lingwistyczne wykazuj¹, ¿e jêzykom s³owiaùskim, a wiêc i polskiemu, bli¿ej jest do jêzyków indo-iraùskich jak np sanskryt czy kurdyjski ni¿ do jêzyków germaùskich czy romaùskich, które wydaj¹ siê 'bli¿ej na mapie') Wracaj¹c do wywiadu: analiza rdzeni s³ów pochodz¹cych z tych w³aœnie najstarszych jêzyków pokazuje prawdziwe znaczenie s³ów, które dziœ same w sobie znacz¹ tylko tyle ile znacz¹ w jêzyku ich u¿ywaj¹cym. œwietnymi przyk³adami s¹ imiona, których u¿ywamy w polskim - poza rdzennie s³owiaùskimi (jak Radomi³ czy Darzbóg) osoby nie znaj¹ce jêzyków obcych w imieniu nie widz¹ nic wiêcej poza jego brzmieniem. A imiona te nios¹ znaczenie w jêzykach z których pochodz¹ (³acinie, grece czy hebrajskim). Jednak ¿eby do tego znaczenia dotrzeÌ, musimy siêgn¹Ì na tzw wy¿sz¹ ga³¹¿ w tym jêzykowym drzewku.

co do wibracji jêzyków: uczy³am siê sanskrytu trzy semestry i potwierdzam - jest to jêzyk ekstremalnie trudny fonetycznie, oparty na wielu spó³g³oskach niespotykanych w obecnych jêzykach Europy. dzisiaj jest jêzykiem niemal¿e martwym, jednak to w nim przekazane s¹ wszystkie wedy indyjskie (opisuj¹ce m. in. wojny bogów) i najœwiêtsze teksty hinduizmu wraz z mantrami (równie¿ buddyjskimi). przez Brahminów uwa¿any za jêzyk œwiêty i dlatego do dziœ pielêgnowany w swej najczystszej postaci. jego gramatyka jest szalenie skomplikowana (choÌ mo¿e nie dla Polaków;) i wymagaj¹ca. i rzeczywiœcie mantry w sanskrycie nios¹ w sobie moc wiêksz¹ ni¿ mantry np. w angielskim (który wibracyjnie jest jêzykiem skrajnie ubogim).

bior¹c pod uwagê jego szczególne cechy, myœlê, ¿e mo¿liwe jest pozaziemskie pochodzenie tego jêzyka, powsta³aby wtedy tylko jedna luka we wspomnianej przeze mnie wy¿ej teorii pochodzenia jêzyków - jak móg³by mieÌ wspólnego przodka z innymi jêzykami ziemskimi, jeœli do³¹czy³ do nich póŸniej? chyba, ¿e to ju¿ przodek sanskrytu pojawi³ siê na Ziemi, wtedy mia³oby wszystko rêce i nogi. có¿, tak czy owak, ciekawe, ¿e Parks potwierdza to co mówi¹ lingwiœci - sanskryt jest jêzykiem niezwyk³ym, który poœród prymitywnych dialektów ukszta³towa³ siê wspania³y i rozbudowany o nieporównywalnie wiele form gramatycznych i daj¹cy szalenie precyzyjn¹ mo¿liwoœÌ wypowiedzi. póŸniej jêzyki by³y ju¿ tylko prostsze.
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30164

Cytat: yoge8
Tangerine , intuicja Ciebie nie zawodzi ,pamiêtaj ¿e na podniebieniu masz 84 punkty do akupunktury dŸwiêkiem ,po 4 na ka¿de dzi¹s³o i 20 na ³uku miêkkim górnego podniebienia , st¹d jest najkrótsza droga do mózgu,który mo¿esz wymasowaÌ dŸwiêkiem (bo inaczej siê nie da - to nie jelita ,czy w¹troba ,które mo¿esz wymasowaÌ manualnie) i doprowadziÌ do w³aœciwego wydzielania hormonalnego szyszynkê i przysadkê ,a co za tym idzie do poszerzenia œwiadomoœci ,i gdy mantrujesz w sanskrycie (jest tego kilka technik czy to na g³os czy mentalnie) twój jêzyk porusza siê jak po klawiaturze pianina wydobywaj¹c ró¿ne sekwencje dŸwiêków co pozwala na wywo³anie konkretnych i przewidywalnych skutków .W tradycji duchowej mówi siê ,¿e sanskryt,hawajski,hebrajski czy kilka innych jêzyków pierwotnych zosta³o stworzonych przez istoty bêd¹ce blisko ród³a i dlatego maj¹ w sobie tyle mocy(czyli efektywnego oddzia³ywania na poziomie fizycznym i wy¿szych poziomach mentalnych)
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30171

Cytat: tengerine
no to dodam jako ciekawostkĂŞ, Âże nasza piĂŞkna polszczyzna jest fonetycznie jednym z najbliÂższych sanskrytowi jĂŞzykĂłw i prawdopodobnie z tego wzglĂŞdu ma podobne wÂłaÂściwoÂści wybracyjne UÂśmiech
dodatkowo gramatycznie nasz jĂŞzyk jest jednym z niewielu posiadajÂących siedem przypadkĂłw, jak i sanskryt.
w Europie tylko jeden jĂŞzyk posiada bardziej skomplikowanÂą gramatykĂŞ niÂż polski - jest to jĂŞzyk wĂŞgierski, ale on pochodzi w caÂłkiem innej rodziny niÂż wszystkie jĂŞzyki Indoeuropejskie.
http://davidicke.pl/forum/anton-parks-wywiad-geneza-anunnaki-i-innych-ras-t1995.html?sid=052c9681077162520447a43720c1adbf#p30198

MyÂślĂŞ, ze autorzy tych cytatĂłw nie bĂŞdÂą mieli mi za zÂłe, ze ich wypowiedzi posÂłuÂżyÂły mi za myÂśl przewodniÂą do nowego tematu na naszym forum. MrugniĂŞcie UÂśmiech

KiedyÂś gdzieÂś podkreÂślaÂłem swĂłj stosunek do posÂługiwania siĂŞ naszym jĂŞzykiem i dalej podtrzymujĂŞ swoje zdanie.
ZachĂŞcam wszystkich do wypowiadania swych wnioskĂłw i wszelakich przemyÂśleĂą w tym wÂątku.

A tu mo¿na znaleŸÌ coœ wiêcej o naszym jêzyku:

http://davidicke.pl/forum/s-owia-skie-korzenie-t930.html

EDYCJA:

A przy okazji, polecam rĂłwnieÂż ten wÂątek:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1620.msg21019#msg21019
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 21:46:21 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2010, 21:13:18 »

Witaj Dariusz,
KiedyÂś gdzieÂś podkreÂślaÂłem swĂłj stosunek do posÂługiwania siĂŞ naszym jĂŞzykiem i dalej podtrzymujĂŞ swoje zdanie.
ZachĂŞcam wszystkich do wypowiadania swych wnioskĂłw i wszelakich przemyÂśleĂą w tym wÂątku.
czysty i oparty na naturalnych dzwiekach, bliski prajezykowi jezyk polski koresponduje ze skala
dzwiekow jaka jestesmy zdolni odbierac. A wynosi ona 10 pelnych oktaw tak samo jak skala dzwiekow
naszego ukladu slonecznego. Koresponduje to jeszcze z Biblia i innymi swietymi ksiegami, w ktorych
jest wielokrotnie powiedziane - "dla tych, ktorzy potrafia sluchac..."
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2010, 21:25:41 »

CzeœÌ acentaur,
dopiero raczkujê w tych sprawach i nie czujê siê na si³ach zabieraÌ g³osu w tak "kierunkowych" sprawach. Czujê "miêtê przez rumianek", jednak nie do koùca umiem siê w tym znaleŸÌ st¹d Wasza pomoc mile widziana.

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2010, 21:44:14 »

Hej Dariusz,
ja tez nie jestem zadnym specjalista, opieram sie na ogolnie dostepnych zrodlach, lacze fakty i na nich buduje tezy. To wszystko, chyba ze czasem dojdzie olsnienie albo intuicja.  DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam
east
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 16:52:25 »

MĂłwi siĂŞ, Âże w jĂŞzyku Polskim mamy takie jedno sÂłowo na "K" , ktĂłrym moÂżna wyraziĂŚ w zasadzie wszystko UÂśmiech
Czy to siĂŞ z sanskrytu wziĂŞÂło ? MrugniĂŞcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 17:00:27 »

"Skojarzenia to przekleĂąstwo, lecz moÂżemy dziÂś daĂŚ gÂłowĂŞ, jakiekolwiek podobieĂąstwo jest tu czysto przypadkowe"  MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2010, 17:28:49 »

Witaj east,
kazde slowo niesie ze soba wartosci fonetyczne i semantyczne. Z oddzialywaniem dzwieku na organizm
mowiono juz na tym forum. Wartosci semantyczne sa w postaci jawnej ( powszechne znaczenie ),
nieco ukrytej (inne znaczenia  ) a takze wiele poziomow clakowicie ukrytych, mozna je nazwac podprogowymi czy czyms takim. Wiec wymawiajac jakies slowo, siejesz moc informacji o roznych konotacjach, ktorych znaczenia nawet nie domyslasz sie. I zdarza sie tak, ze zamierzony efekt jest zupelnie inny, bo warstwa ukryta miala inne znaczenie i ono bylo dominujace. Ale to nie wszystko. Zanim slowo wymowisz musisz je pomyslec. I tu mamy podobna sytuacje. Na poziomie mentalnym,
w zaleznosci od stopnia naszego rozwoju, nadajemy slowom rozny "ciezar", "kolor" umozliwiajacy
np. dzialanie poza przyczynowo-skutkowe. No, ale nie bede sie tu rozpisywal, bo to malo interesujace.
 DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2010, 18:34:33 »

Cytat: acentaur
No, ale nie bede sie tu rozpisywal, bo to malo interesujace.

No co Ty?
To bardzo interesujÂące, rozpisuj siĂŞ maksymalnie.

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2010, 21:52:48 »

Witaj Dariusz,
No co Ty?
To bardzo interesujÂące, rozpisuj siĂŞ maksymalnie.
Jak juz napisalem post, to postanowilem, ze jezeli w ciagu godziny ktos odezwie sie, to przedstawie solidny opis, podstawy, przyklady i to dla hebrajskiego jak i dla polskiego jezyka. Nikt sie nie zainteresowal. No coz, pomyslalem, poczekam jeszcze , powiedzmy 3 godziny ale opisze juz tylko system hebrajski.
Ale byla caly czas cisza. No dobrze, mysle, dam 8 godzin i jak sie ktos zglosi, to przedstawie zarys, choc to i tak zajmie pare stron. Po tym czasie bylem juz zirytowany nieco, ale postanowilem dac ostatnia szanse w postaci paru postow i przedluzylem o kolejne 12 godzin. Niestety caly czas cisza. No to wkurzylem sie zdrowo i obiecalem dla tego, kto sie po tych 24 godzinach zglosi, stosowna kare i przygotowalem czar w malo co swietlanym jezyku. Masz pecha Darek.
pozdrawiam
Kiara
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2010, 22:33:56 »

A jestes pewien acentaur ze to zadziala?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2010, 22:46:39 »

Witaj acentaur,
Ty tak powaÂżnie z tym maÂło co Âświetlanym czarem na DarkaSzok
Bo ja rĂłwnieÂż chciaÂłam prosiĂŚ o rozwiniĂŞcie tematu, ale teraz to juÂż sama nie wiem. Jeszcze i mi wmĂłwisz pecha? 
Gdyby jednak udaÂło Ci siĂŞ przedÂłuÂżyĂŚ limity czasowe, to  proszĂŞ o przedstawienie solidnego opisu. I to nie tylko dla jĂŞzyka hebrajskiego. No chyba, Âże siĂŞ zaparÂłeÂś na caÂłego…  DuÂży uÂśmiech
Pozdrawiam

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2010, 07:49:00 »

Witaj Kiaro,
A jestes pewien acentaur ze to zadziala?
.....eeee....pewnie nie, ale przynajmniej sie Darek rozweseli  DuÂży uÂśmiech
Witaj ptaku,
w zasadzie istnieje taki system tylko w jezyku hebrajskim i wszyscy sie tak ucza. ALe dziala on rownie dobrze w innych jezykach, tylko ze z hebrajskiego, kazdy musi sam transformowac na wlasny.
Juz na poziomie pojedynczych liter, kazdej  odpowiada sila kreacji ( elochim, bogowie....) , ktora z kolei koresponduje
z pierwotnym zapisem hieroglificznym alfabetu hebrajskiego. I trzeba by wiedziec jacy bogowie/sily dzialajace w naszej czesci swiata sa odpowiednikami hebrajskiego systemu. Dalej trzeba poszukac w slownikach etymologicznych pierwotnych
znaczen poszczegolnych slow aby sie nimi poprawnie poslugiwac. Czyli praca na cale zycie, chyba ze ktos wtajemniczy.
Poza tym do tego nalezy dojrzec. Zobacze, moze podam pewne zasady, wskazowki.. UÂśmiech
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 07:49:53 wysłane przez acentaur » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2010, 08:34:04 »

Witaj acentaur,
A to ciekawe z tymi bogami stojÂącymi za kaÂżdÂą literÂą.
Powiedz, czy udaÂło Ci siĂŞ wyczarowaĂŚ w ten sposĂłb cokolwiek w swoim Âżyciu? ZmusiÂłeÂś siÂły/bogĂłw  do dziaÂłania? No i podaj wskazĂłwki, jeÂśli moÂżesz.
Ciekawa jestem jacy bogowie ukrywajÂą siĂŞ za sÂłowem miÂłoœÌ…  MrugniĂŞcie
Pozdrawiam
Torton
Gość
« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2010, 09:15:29 »

Acentaur a nie uwaÂżasz Âże powinniÂśmy szukaĂŚ tych nurtujÂących nas odpowiedzi w sanskrycie? jak jak pisze autor tekstĂłw w pierwszym poÂście. W sanskrycie mantry brzmiÂą o wiele bardziej dÂźwiĂŞcznie niÂż normalnie.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2010, 12:27:34 »

Witaj ptaku,
Powiedz, czy udaÂło Ci siĂŞ wyczarowaĂŚ w ten sposĂłb cokolwiek w swoim Âżyciu? ZmusiÂłeÂś siÂły/bogĂłw  do dziaÂłania?
caly czas to robie, ale niestety nieswiadomie.  DuÂży uÂśmiech i zapedzam bogow do roboty. Bo to nie polega na wymawianiu zaklec
czy jakis formul opartych na zewnetrznych wartosciach liter/liczb. Za to odpowiada plaszczyzna mentalna, ktora osiaga sie wraz ze wzrostem swiadomosci. Ale wlasnie poprzez swiat znakow, liczb, liter zalapuje sie sens tego wszystkiego i o ten sens wlasnie chodzi. Wtedy sie po prostu wie.
Slowo "mi³oœÌ" wyksztalcilo sie ( otrzymalo nowe znaczenie) na przestrzeni setek lat ale slowniki etymologiczne maja z tym spore problemy. W hebrajskim wiaze sie ze slowem jednosc ale i litosc, znaczeniowo zas rownowazne jest slowu dawac.
Witaj Torton,
wszystko jedno jaki jezyk, kazdy jest dobry bo nie rozstrzygaja mozliwosci fonetyczne. Precyzja wyrazanie jest pomocna ale to tez tylko poziom zewnetrzny i dziala tylko na somĂŞ. Najwazniejszy jest sens, niezalezny od jezyka.
pozdrawiam
ptak
Gość
« Odpowiedz #15 : Sierpień 20, 2010, 14:56:08 »

Witaj acentaur,
Slowo "mi³oœÌ" wyksztalcilo sie ( otrzymalo nowe znaczenie) na przestrzeni setek lat ale slowniki etymologiczne maja z tym spore problemy. W hebrajskim wiaze sie ze slowem jednosc ale i litosc, znaczeniowo zas rownowazne jest slowu dawac.

Czyli wszystko siĂŞ zgadza. BĂŞdÂąc JednoÂściÂą, StwĂłrca z litoÂści (chyba do siebie, Âże jest sam) spÂłodziÂł nas dajÂąc nam swoje iskry z boskimi wzorcami, byÂśmy za bardzo nie rozleÂźli siĂŞ po Âświecie i zawsze mieli pod rĂŞkÂą azymut wskazujÂący na kierunek powrotny. A  Âże wszystkie drogi prowadzÂą do Rzymu…

My równie¿ dajemy siebie sobie nawzajem a przede wszystkim naszemu Stwórcy. No i jesteœmy wci¹¿ jednoœci¹, tylko tê litoœÌ, to bardziej widzia³abym jako wspó³odczuwanie lub empatiê.
I jeszcze jedna niedogodnoœÌ, jĂŞzyk hebrajski wskazuje na Jahwe… uff, chyba mam jakieÂś uprzedzenia…

Pozdrawiam  UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Sierpień 20, 2010, 15:11:00 »

...Niestety caly czas cisza. No to wkurzylem sie zdrowo i obiecalem dla tego, kto sie po tych 24 godzinach zglosi, stosowna kare i przygotowalem czar w malo co swietlanym jezyku. Masz pecha Darek.

MĂłj pech wynika z mego urlopowania.  MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech
W innym przypadku natychmiast bym siĂŞ odezwaÂł.

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2010, 19:34:43 »

Witaj Dariusz,
MĂłj pech wynika z mego urlopowania.   
W innym przypadku natychmiast bym siĂŞ odezwaÂł.
i co ja teraz zrobie, co ja zrobie....kadzidlo mi sie skonczylo, nie moge odwolac czaru  Smutny   DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2010, 21:10:42 »

kadzidlo mi sie skonczylo, nie moge odwolac czaru   Smutny

UÂżyj wiĂŞc WaœÌ mirry, rĂłwnie czarodziejska mikstura, moÂże nawet okaÂże siĂŞ skuteczniejsza.  MrugniĂŞcie

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2010, 21:40:28 »

Witaj Dariusz,
Chlopie, alez Ty masz szczescie, znalazlem przeciwzaklecie  DuÂży uÂśmiech  Mirra nie byla tu potrzebna.
A bylo juz goraco, oj goraco   DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam

=================================================================================================

Witam wszystkich,
Wszystkie slowa to Onomatopoietika - brzmienie slow stwarza Twoj swiat. 22 znaki hebrajskie,
to pramowa calego istnienia. Te znaki maja taki porzadek, ktory odpowiada porzadkowi stworzenia.
Kto rozumienie sens tych znakow, posiada wiedze calkowita. Ale nie ma potrzeby, nie jest konieczne
uczenie sie jezyka hebrajskiego aby pojac sens tych znakow-symboli. Kazdemu znakowi jest przypisana liczba, dzwiek i symbol. Kolejnosc znakow w slowie jest ustalona poprzez wartosc liczbowa.
Kazdy znak posiada wlasne znaczenie=symbol kreacji.
Dowolne slowo zawierajace te znaki posiada rozne wartosci liczbowe:
- zewnetrzna
- pelna/totalna  wartosc
- ukryta wartosc
- wartosc zwana Athabasch
Wszystkie informacje o znaczeniach tych znakow i slow znajduja sie we wnetrzu czlowieka w archetypach. Slowa i ich gematryczne proporcje okreslaja rzeczywistosc. c.d.n
pozdrawiam

ScaliÂłem posty. Janusz.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 22:32:45 wysłane przez janusz » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2010, 02:44:15 »

ad.theme:

MoÂże prosciej:
sun-skryt
zun-skryt
..to po pierwsze.

Jak sÂłusznie zauwazasz: "w hebrajskim"

JĂŞzyk Polski natomiast:

lit, lite, spĂłjne (a nie Âżadna litosc, jaka znamy w postaci potocznych emecjonalnych wypaczen)
jednoœÌ + litoœÌ = jako jednolitoœÌ, jednolite spójne Pole
..to po drugie.

Zaœ "dawaÌ", to zafa³szoanie pod tê potoczna "litosc", by bezkarnie "braÌ" = kraœÌ, acent-³ga³¿e
..to po trzecie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 02:51:05 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Torton
Gość
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2010, 10:06:12 »

Acentaur a co myÂślisz o jĂŞzykach stworzonych choĂŚby esperanto? I takÂże innych stworzonych do literatury fantasy.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Sierpień 21, 2010, 11:14:16 »

DziĂŞki >acentaur<,
czekam na nastĂŞpnÂą dawkĂŞ. UÂśmiech

WyczytaÂłem gdzieÂś, Âże korzenie sanskrytu (zun - skryt'u) siĂŞgajÂą Sumeru. Po zagÂładzie tej cywilizacji wprowadzono j. hebrajski, jako zastĂŞpnik  DuÂży uÂśmiech oryginaÂłu.

east
Gość
« Odpowiedz #23 : Sierpień 21, 2010, 19:12:47 »

JĂŞzyk Polski natomiast:

lit, lite, spĂłjne (a nie Âżadna litosc, jaka znamy w postaci potocznych emecjonalnych wypaczen)
jednoœÌ + litoœÌ = jako jednolitoœÌ, jednolite spójne Pole
Czyli  miÂłoœÌ = jednolite, spĂłjne Pole  ?
Fajnie. Jeœli tak, to mi wiele wyjaœnia. Szczególnie w po³¹czeniu z innym tematem na tym forum
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5496.0
w którym powa¿y³em siê wysun¹Ì tezê i¿ : "t¹ mi³oœci¹ bezwarunkow¹ ( przez cz³owieka rozpoznawan¹ jako uczucie) jest energia pola kwantowego /pola œwiadomoœci. "
Tutaj samo s³owo "mi³oœÌ" zdaje siê nieœÌ wyjaœnienie, i¿ JEST POLEM . SpójnoœÌ, jak wiadomo to immanentna cecha œwiata kwantowego.

Acentaur, Phi,  dziĂŞki za wyjaÂśnienia

Pozdrawiam
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Sierpień 21, 2010, 21:03:50 »

Witaj Torton,
Acentaur a co myÂślisz o jĂŞzykach stworzonych choĂŚby esperanto? I takÂże innych stworzonych do literatury fantasy.
mysle, ze esperanto latwy do nauki a te inne dobre do literatury Sf  DuÂży uÂśmiech
Witaj Pirioori,
dziekuje za wspolprace, mialem taka nadzieje , ze pojawisz sie w tym temacie.  UÂśmiech
 CzII
O tych znakach mowi tradycja Kabaly w ksiedze Zohar. Zawarty jest tam tzw. Drzewo zycia jako diagram stworzenia - Sephirot ( swiat liczb ). Te drzewo posiada 10 owocow, a kazdy z nich posiada rozne nazwy w zaleznosci od poziomu swiadomosci i przedstawia rozne zjawiska zycia i zaleznosci pomiedzy nimi. Te 10 owocow jest polaczonych 22 "sciezkami" i kazda z tych sciezek odpowiada
jednej literze alfabetu hebrajskiego. Takze wielkie Arkana Tarota koresponduje z tymi sciezkami wiec rowniez opisuja droge przez zycie.
Z alfabetu wyodrebnia sie 19 spolglosek i 5 samoglosek ( wyrzuca sie F,V,C,K  a czasem Z). Konvertowano Runy w ten sposob i inne lokalne alfabety. Te 5 samoglosek:
U - wskazuje na wszystko co najstarsze, pierwotne
A - stwarza swiadomy poczatek
E - oznacza podzial z gory do dolu
O - oznczajaca zakonczenie, obrot, tautologie
I - oznacza stworcze, przeciwnie do U skierowane "swiatlo"
Swiat sklada sie z Nomen ( nazw wlasnych) oraz Numero (liczb)
cdn.
pozdrawiam
Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: