Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:04:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jêzyk Polski - lingwistyka - sanskryt  (Przeczytany 87186 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #100 : Listopad 01, 2010, 03:36:49 »

Ja mam ksi±¿kê pt. KROM. Z jej tre¶ci wynika, ¿e jest to centralne s³oñce ca³ego wszech¶wiata.
Na temat wydania tej pozycji nie mogê teraz nic bli¿szego powiedzieæ, bo nie mam jej w bloku, gdy¿ zosta³a na dzia³ce.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #101 : Listopad 01, 2010, 10:44:45 »

Ja mam ksi±¿kê pt. KROM. Z jej tre¶ci wynika, ¿e jest to centralne s³oñce ca³ego wszech¶wiata.
Na temat wydania tej pozycji nie mogê teraz nic bli¿szego powiedzieæ, bo nie mam jej w bloku, gdy¿ zosta³a na dzia³ce.

Zochna , tak oni tak pisza , tylko ile to ma wspolnego z prawda? Zobacz Samuel  naopowiadal mnustwo rzeczy , ktore nijak nie odpowiadaja prawdzie.

W systemie wartosci tych energii dopuszczalne jest klamstwo i one go uzywaja.
A my swoja madroscia , wrazliwoscia , oraz intuicja mamy je odnajdywac i nie wchodzic w przestrzen o takich wibracjach. Z prostego powodu , bo blokuje nasz rozwoj.
Nazewnictwo mozna uzywac to samo dla roznych rzeczy , zatem czym jest ten ich caly wszechswiat? Czy tym samym co nasz?
Ich wszechswiat i iich  centralne slonce. To znaczy ile maja tych slonc w tym  swoim wszechswiecie i gdzie on jest?

Ale jezeli komus po drodze z KROM i dobrze sie czuje z tymi wibracjami , to niech idzie.

Ja osobiscie nie mam nic przeciwko temu , mam tylko zwrocic uwage na owe nieprawdy.
I to cala moja rola.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 10:48:20 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #102 : Listopad 01, 2010, 12:40:22 »

Pozostawmy mo¿e ten w±tek do rozwa¿añ nad naszy jêzykiem w kontek¶cie sanskrytu itp. korelacji.
St±d moje umiejscowienie dysputy o JHWH w odpowiednim, istniej±cym ju¿ w±tku, st±d te¿ moja propozycja skupienia tej kwestii (KROM'a) w tym w±tku:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4377.0
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 12:45:21 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #103 : Listopad 14, 2010, 21:53:04 »

Rdzeñ MOR zapisany w hebrajskim jako rvm i wymawiany jako "hemir" oznacza m.in. Mirrê. Z drugiej strony MOR ³±czy siê ze s³owem AMOR, co po ³acinie CUPIDO a to jest nasz KUPA³A.
Czy tak wyprowadzony etymologiczny zwi±zek Kupa³y z Mirr± mo¿na jeszcze inaczej wyprowadziæ.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #104 : Listopad 14, 2010, 23:23:54 »

Witaj Acentaur

No có¿ , zwi±zek wydaje siê oczywisty U¶miech Kupa³a to Amor z lukiem i strza³ami , inaczej Mirra ..a centaur siê interesuje takim zale¿no¶ciami gdy¿ sam szyje nie¼le

pozdrawiam ¿artobliwie
East
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #105 : Listopad 14, 2010, 23:24:14 »

Rdzeñ MOR zapisany w hebrajskim jako rvm i wymawiany jako "hemir" oznacza m.in. Mirrê. Z drugiej strony MOR ³±czy siê ze s³owem AMOR, co po ³acinie CUPIDO a to jest nasz KUPA³A.
Czy tak wyprowadzony etymologiczny zwi±zek Kupa³y z Mirr± mo¿na jeszcze inaczej wyprowadziæ.
Dobrze kombinujesz, poniewa¿ Kupa³a zwiazny jest z Marzann±, bogini± ¶mierci. Mirra to ro¶lina umar³ych. W tym kontekscie Kupa³o musia³by byæ kozioro¿cem, po³ ryb±, w³adc± krainy ¶mierci wespo³ z Marzann±, co potwiedza siê. Wracamy do mitu Jacka czy raczej strzelca?A co powiesz je¿eli nazwê go Hupa³o?
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 23:25:31 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #106 : Listopad 15, 2010, 01:17:12 »

Dla mnie MOR ... K to inaczej i bardzo prosto smierc duszy , podporzadkowanie sie jej tym , ktorzy istnieja pod tym slowem kodem.

A wladca tej przestrzeni jest jak zwykle ta sama postac , kryjaca sie pod wieloscia imion , uzywajaca tych samych metod.

Kiara U¶miech U¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #107 : Listopad 15, 2010, 21:10:46 »

Witaj east,
co wam po g³owie chodzi east, chyba musze mieæ na was oko.  Du¿y u¶miech
pozdrawiam

===========================

Witaj nagumulululi,
Dobrze kombinujesz, poniewa¿ Kupa³a zwiazny jest z Marzann±, bogini± ¶mierci. Mirra to ro¶lina umar³ych. W tym kontekscie Kupa³o musia³by byæ kozioro¿cem, po³ ryb±, w³adc± krainy ¶mierci wespo³ z Marzann±, co potwiedza siê. Wracamy do mitu Jacka czy raczej strzelca?A co powiesz je¿eli nazwê go Hupa³o?
Wszystko to jest zwi±zane Bia³± Boginia, ziemi± matk±. To jej aspekty. Ale chyba Kupa³o nie. Raczej
mi wygl±da na po¶rednika miêdzy krainami, tego który moze poruszaæ siê swobodnie pomiêdzy
niebem a ziemi± czy krain± umar³ych. Tak jak Jack, zielony cz³owiek, czy istoty pó³zwierzêce to wszystko po¶rednicy. Zwi±zek Jacka ze strzelcem wiêc te¿ jest tego samego rodzaju.
Z tym Hupa³o zabi³e¶ mi æwieka. Szuka³em w s³ownikach etymologicznych, ale mimo to nic nie widzê.
po¿drawiam

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 21:52:47 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #108 : Listopad 17, 2010, 21:06:11 »

Witaj nagumulululi,
Wszystko to jest zwi±zane Bia³± Boginia, ziemi± matk±. To jej aspekty. Ale chyba Kupa³o nie. Raczej
Scali³em posty
Darek

Powiem nieco przewrotnie. Tajemnica bia³ej bogini i pytanie czy to bogini uniwersalna? Czy afrykañczycy znaj± bia³a boginie? Przecie¿ u nich nie ma "sniegu"? U¶miech To czarne które staje siê bia³e, w przyrodzie czesto by³a czarno-bia³e.

Tajemnice po¶redników i zwierz±t zaprzataly starozytnych, którzy w nich widzieli swoich bogów, jako dawców praprzyczyny, a nie w niebiosach i na wysokosciacg. Znajomo¶æ tych prawide³ i relacji miêdzy nimi pozwala na wyjasnienie wielu tajemnic historii , wojen, wygranych i przegranych.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 21:06:49 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #109 : Listopad 17, 2010, 22:07:09 »

Witaj nagumulululi,
Powiem nieco przewrotnie. Tajemnica bia³ej bogini i pytanie czy to bogini uniwersalna? Czy afrykañczycy znaj± bia³a boginie? Przecie¿ u nich nie ma "sniegu"?
to bogini z wieloma przymiotnikami , ale uniwersalna. Cykl zycia i smierci jest jednakowy na tej planecie.
To czarne które staje siê bia³e, w przyrodzie czesto by³a czarno-bia³e.
mam nadzieje , ze o tym wiecej napiszesz.  U¶miech
pozdrawiam
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #110 : Listopad 17, 2010, 22:41:11 »

to bogini z wieloma przymiotnikami , ale uniwersalna. Cykl zycia i smierci jest jednakowy na tej planecie.

Bia³a ¶mieræ istnieje tylko na po³nocy, na po³udniu jest czarna, ¶mieræ u celtów by³a bia³a, a teraz jaki ma kolor? Matka ziemia jak nazwa sugeruje powinna byæ raczej czarna, bo cz³owiek pochodzi od czarnego nie od bia³ego, zatem sk±d matka ziemia o bia³ych kolorach? Bia³y kolor nie absorbuje ¶wiat³a. Jak wiadomo bia³y kolor pe³ni pochodzi z nieba. B jak brzoza, A jak jod³a para doskona³a, ABBA lub BABA i dlaczego jest drug± liter± alfabetu 2?
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 22:41:58 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Listopad 17, 2010, 22:59:57 »

Biala i czarna Bogini sa jednym i tym samym. Nie ma to zadnego zwiazku n ze sniegiem ni z ziemia. Ma wylacznie ze swiatlem - jasnoscia oraz zmniejszaniem sie go ciemnoscia.
Kwadry jej mocy  ( oddzialywania na materie przez oddzialywanie na wode) pokazuje ksiezyc  ale to inna sprawa.

Zawsze wzorzec jest doskonaly - czyli jasny - bialy.

Eksperymet odchodzenia od wzorca doskonalosci to kolejne fazy ciemnosci , az do barwy uznanej przez nas za czernom.

Jednak powrot musi byc ( bo jest) do czegos, czyli do niezmienialnego wzorca idealu - bieli.

Gdyby pierwotnosc byla czarna nie wiedzieli bysmy do czego wracac , zgubila by sie droga powrotna.

Niby do czego wracac? Do czerni z czerni? To nie ma sensu. Zawsze jest jakis  doskonaly wzorzec - matryca w stosunku do ktorego tworzy sie kolejne  kopie w dochodzeniu do doskonalosci.

Tak tez jest z Biala Boginiom , ona caly czas jest Biala nic sie nie zmienia , to brak swiatla zakrywa ogladajacym widzenie jej w jej naturalnej barwie ( zwykle zludzenie optyczne).

Gdy w pokoju zgasimy swiatlo wszystko wydaje sie czarne , gdy je zapalamy wolno zwiekszajac jego moc , kolory nie wracaja. One sa caly czas takie same , to nasz mozg moze je ogladac inaczej w zaleznosci od natezenia jasnosci swiatla.

Co wiec zobaczymy i w jakich barwach jak przejdziemy w wyzsza czestotliwosc gdzie bedzie duzo wieksza swiatlosc niz tu i teraz?

Czy biala Bogini bedzie Biala? Czy bedziemy mogli zobaczyc ja w jeszcze innej barwie?

Domyslcie sie prosze , ja juz wiem.

Tak wiec czarny jest zawsze bialym , postrzeganie zmienia sie wylacznie w nas z powodu ograniczonego oswietlenia.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 22:29:29 wys³ane przez Kiara » Zapisane
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #112 : Listopad 18, 2010, 19:31:31 »

Biala i czarna Bogini sa jednym i tym samym. Nie ma to zadnego zwiazku n ze sniegiem ni z ziemia. Ma wylacznie ze swiatlem - jasnoscia oraz zmniejszaniem sie go ciemnoscia.
Kwadry jej mocy  ( oddzialywania na materie przez oddzialywanie na wode) pokazuje ksiezyc  ale to inna sprawa.

Kiara U¶miech U¶miech
Wybacz Kiaro ale nie skorzystam z twoich nauk. Nie obra¼ siê ale to co mówisz przypomina rozumowanie dziecka lub m±dro¶ci rodem z amerykañskiej literatury tematu, to tak jak twoje wywody o tym ¿e plus jest dobry bo jest dodatni, a minus z³y bo jest ujemny, wysokie jest dobre bo wy¿sze a niskie z³e bo ni¿sze.

Z mojego punktu widzenia nie rozwijasz siê duchowo w najmniejszym stopniu, poniewa¿ jeste¶ zamkniêta na s³uchanie kogokolwiek innego  poza sam± sob±. W jakim celu wypowiadasz siê na ka¿dy temat w charakterze "ja wiem, mówi³am, wiem lepiej, wszystko inne jest be"? Szukasz jakiego¶ uznania na forum? Masz zaburzone poczucie w³asnej wartosci?

Celowo wymieniam tu kolory bia³y i czarny. Ale ty nie s³ysza³a¶ o zwi±zku Jin i Jang, nie zauwazasz ¿e w ¶rodku ¶wiat³o¶ci jest ciemno¶æ i zapewne nie bardzo ci to na rêkê. Jeste¶ opêtana mê¶k± zasad± dominacji, choæ wydaje ci siê ¿e jest wrêcz odwrotnie. Zrozumienie tego u ciebie to jeszcze d³uga droga. Dla ciebie istnieje tylko ¶wiat³o, a przecie¿ s³owo nie pochodzi od ¶wiat³a, mamy równie¿ uszy którymi mo¿emy s³yszeæ w nocy. Mo¿e jednak powinnas napisac biblie zaczynaj±ca sie, na poczatku by³o swiat³o a nie s³owo?

O jednym mogê ciê zapewniæ ¿e wszystko pochodzi z ciemno¶ci, poniewa¿ ciemno¶æ wszystko splata i utrzymuje w posadach. Jak nie wierzysz spytaj Easta, opowie ci o analogii w ¶wiecie fizyki, ciemnej materii bez której struktura galaktyk i wrzechswiata nie mog³aby istnieæ. Co ty na to? Wiesz, pewnie wszystko lepiej i jak zwykle trze¶niesz drzwiami i pojdziesz do srwoich zabawek ...
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 19:34:31 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #113 : Listopad 18, 2010, 20:31:05 »

Je¶li podejmiecie temat dalej to proponujê ju¿ ... np. w tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5713.0

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Listopad 18, 2010, 20:44:19 »

Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywac , ot i wszystko.

Tak naprawde wszystko zalezy od ktorej strony rozpoczyna sie oglad i analize , co nie zmienia faktu iz istnieje punkt "0" ,ktory rozgranicza kierunki poznawania.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 20:48:46 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #115 : Listopad 18, 2010, 22:19:19 »

Tak wiec czarny jest zawsze bialym , postrzeganie zmienia sie wylacznie w nas z powodu ograniczonego oswietlenia.
a jak Kaczyñski powiedzia³, ¿e nikt go nie przekona, ¿e czarne jest czarnym to wiele osób z niego kpi³o...
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #116 : Listopad 18, 2010, 23:15:36 »

"W nocy wszystkie koty s± czarne". Ale kociaki ju¿ niekoniecznie: niektóre s± blondynkami  Du¿y u¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #117 : Listopad 20, 2010, 23:16:18 »

Witaj nagumulululi,
Bia³a ¶mieræ istnieje tylko na po³nocy, na po³udniu jest czarna, ¶mieræ u celtów by³a bia³a, a teraz jaki ma kolor? Matka ziemia jak nazwa sugeruje powinna byæ raczej czarna, bo cz³owiek pochodzi od czarnego nie od bia³ego, zatem sk±d matka ziemia o bia³ych kolorach? Bia³y kolor nie absorbuje ¶wiat³a. Jak wiadomo bia³y kolor pe³ni pochodzi z nieba. B jak brzoza, A jak jod³a para doskona³a, ABBA lub BABA i dlaczego jest drug± liter± alfabetu 2?
Bia³a Matka ziemia dotyczy pó³nocy przykrytej ¶niegami i lodem. Tam gdzie rodzili siê bogowie ludów europy. Ale przecie¿ inne ludy w ró¿nych czê¶cich ¶wiata mia³y swoich bogów. I kiedy rzymianie podbijali europê , to ich bóg ( nowy bóg ) wypar³ najwyzszego boga celtow, germanow, slowian.
W alfabecie celtyckim odpowiada³a dotychczasowemu Brzoza, za¶ temu nowemu- Jod³a. St±d nowy porz±dek i brzoza jest na drugim miejscu.
Tylko dlaczego najstarsze hieroglify przedstawiaj± literê A jako glowê byka? Czy te¿ trzym±jac siê oghamu, mamy dla obu dwa ró¿ne znaki, ale co one oznaczaj±?
pozdrawiam
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #118 : Listopad 21, 2010, 13:24:41 »

Witaj nagumulululi,
Tylko dlaczego najstarsze hieroglify przedstawiaj± literê A jako glowê byka? Czy te¿ trzym±jac siê oghamu, mamy dla obu dwa ró¿ne znaki, ale co one oznaczaj±?
pozdrawiam
Odno¶nie A to wszystko zale¿y od poziomu na którym pracujesz z t± liter±. Je¿eli za prawdopobne uznasz do¶æ odleg³e skojarzenia to moim zdaniem na uwage zas³uguje kojarzenie A ze zbitkiem literowym tworzacym swastykê wed³ug kabalisty, niejakiego  Rabbi Eliezera. Twierdzi³ on ¿e swatyka to Aleph i Resh, co wed³ug mnie wiedze do ciekawszej tajemnicy samego Resha. Tak siê sk³aniam ku tej ¶cie¿ce poniewa¿ dawno temu ogl±da³em film, Fanatyk w którym obsesja m³odego zyda faszysty, by³a litera Aleph porównywana przez niego do swastyki, choæ to ¿aden argument. Film ciekawy z róznych wzglêdów choæ niemi³y estetycznie i niepokojacy moralnie. To cenne na tyle ¿e poszukujemy przeciez tego który uje¿dz± byka. Drugie skojarzenie do fenicka wersja Alephu przypominaj±ca literê K, która w wojnie centum-satem pe³nie do¶æ interesujac± rolê.
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #119 : Listopad 21, 2010, 19:20:01 »

Witaj nagumulululi,
Odno¶nie A to wszystko zale¿y od poziomu na którym pracujesz z t± liter±. Je¿eli za prawdopobne uznasz do¶æ odleg³e skojarzenia to moim zdaniem na uwage zas³uguje kojarzenie A ze zbitkiem literowym tworzacym swastykê wed³ug kabalisty, niejakiego  Rabbi Eliezera. Twierdzi³ on ¿e swatyka to Aleph i Resh, co wed³ug mnie wiedze do ciekawszej tajemnicy samego Resha. Tak siê sk³aniam ku tej ¶cie¿ce poniewa¿ dawno temu ogl±da³em film, Fanatyk w którym obsesja m³odego zyda faszysty, by³a litera Aleph porównywana przez niego do swastyki, choæ to ¿aden argument. Film ciekawy z róznych wzglêdów choæ niemi³y estetycznie i niepokojacy moralnie. To cenne na tyle ¿e poszukujemy przeciez tego który uje¿dz± byka. Drugie skojarzenie do fenicka wersja Alephu przypominaj±ca literê K, która w wojnie centum-satem pe³nie do¶æ interesujac± rolê.
Ale ta swastyka przypomina ledwo znak Aleph i to ten w wersji znacznie pozniejszej. Aleph i Resch sa rzeczywiscie powiazane ze soba. W koncu razem tworzyly swiat.
resch zapisane jak wyr 200-10-300 a wymawiane jako "rosch" symbolizuje racjonaln± logikê normalnego cz³owieka. Jest to si³a kreacji , która w naszym wyimaginowanym ¶wiecie "równa" jest naszemu stwórcy. Czyli resch jest "bogiem swiat³a", odpowiada³ mu w egipcie bog Ra. D¼wiek r otwiera
kreacjê materii. Dlatego ze s³owem bereschit ( na poczatku..) zaczêlo siê tworzenie, gdzie za elochim
Beth =2 pod±¿al resch, czyli logika czyli 200. A te beth i resch, czyli 2-200 oznacza rb czyli syn, cos zewnêtrznego, czysto¶æ.

Resch odpowiada za duchowa aktywnosc, jest pierwsza przyczyna i zrodlem ruchu.
Wiaze sie tez z ostanim znakiem alfabetu hebrajskiego Taw. Znak ten sklada sie sie z Resch oraz odwroconego znaku waw.
Mówi si¿, ¿e kiedy przejdzie siê przez ucho igielne=znak Koph to objawi siê w pe³ni resch.
pozdrawiam
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #120 : Listopad 22, 2010, 21:21:35 »

Witaj nagumulululi,
Ale ta swastyka przypomina ledwo znak Aleph i to ten w wersji znacznie pozniejszej. Aleph i Resch sa rzeczywiscie powiazane ze soba. W koncu razem tworzyly swiat.
resch zapisane jak wyr 200-10-300 a wymawiane jako "rosch" symbolizuje racjonaln± logikê normalnego cz³owieka. Jest to si³a kreacji , która w naszym wyimaginowanym ¶wiecie "równa" jest naszemu stwórcy. Czyli resch jest "bogiem swiat³a", odpowiada³ mu w egipcie bog Ra. D¼wiek r otwiera
kreacjê materii. Dlatego ze s³owem bereschit ( na poczatku..) zaczêlo siê tworzenie, gdzie za elochim
Beth =2 pod±¿al resch, czyli logika czyli 200. A te beth i resch, czyli 2-200 oznacza rb czyli syn, cos zewnêtrznego, czysto¶æ.

Resch odpowiada za duchowa aktywnosc, jest pierwsza przyczyna i zrodlem ruchu.
Wiaze sie tez z ostanim znakiem alfabetu hebrajskiego Taw. Znak ten sklada sie sie z Resch oraz odwroconego znaku waw.
Mówi si¿, ¿e kiedy przejdzie siê przez ucho igielne=znak Koph to objawi siê w pe³ni resch.
pozdrawiam
S³usznie prawisz. W alfabecie runicznym R oznacza pojazd czeroko³owy, rydwan czyli pojazd s³oñca -twoje ¼rod³o ruchu. W ogamie to czarny bez, elder w sumie ciekawe dlaczego. Zwi±zek z Taw jakby bykiem równie¿ wydaje siê interesujacy. W tym kontekscie czasami zastanawiam sie nad tym ¿e niektórzy ludzie nie potrafi± wypowiedzieæ tej litery, amerykanie raczej nie wymawaj± R tak jak w innych czê¶ciach swiata, co oznacza ¿e duch tej litery w ich wykonaniu wygl±da inaczej. W skrócie to przecie¿ obraz g³owy cz³oweika któr± fenicjanie przeyjêli jako brzmienie R, od egipskiego hiroglifu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 21:23:26 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #121 : Listopad 22, 2010, 22:57:09 »

Witaj nagumulululi,
S³usznie prawisz. W alfabecie runicznym R oznacza pojazd czeroko³owy, rydwan czyli pojazd s³oñca -twoje ¼rod³o ruchu. W ogamie to czarny bez, elder w sumie ciekawe dlaczego.
moglem sie domyslac, ze to o slonce chodzi. R w oghamie, Czarny bez, oznacza "podwojne slonce",
te na niebie i te w "sercu". Ale to wszystko prowadzi do swargi, swastyki.
pozdrawiam
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #122 : Listopad 26, 2010, 20:55:09 »

Witaj nagumulululi,
S³usznie prawisz. W alfabecie runicznym R oznacza pojazd czeroko³owy, rydwan czyli pojazd s³oñca -twoje ¼rod³o ruchu. W ogamie to czarny bez, elder w sumie ciekawe dlaczego.
moglem sie domyslac, ze to o slonce chodzi. R w oghamie, Czarny bez, oznacza "podwojne slonce",
te na niebie i te w "sercu". Ale to wszystko prowadzi do swargi, swastyki.
pozdrawiam
Witaj,

Ciekaw jestem ¼rod³a okre¶lenia bzu jako podwójnego s³oñca. Nie zaprzeczam ¿e jest to w moim kontekscie alchemicznego czarnego s³oñca w parze ze z³otem. Bez w istocie jest w ogamie miesiacej przesilenia zimowego, czyli dwug³owego bóstwa przejscia z nowego do starego. Podwójne sloñce runiczne w znaku Sowelo to w istocie swatyka choæ nie pojmuje ze nikt tego nie okre¶la mê¿em 44, za wyjatkiem Mickiewicza, U¶miech. Z drugiej strony w ten proces wpisuje sie doskonale faza nigredo w achlemi czyli faz totalnej depresji i zejscia w krainê ¶mierci, w ciemno¶æ która jest prawdziwym ¼rod³em m±dro¶ci wbrew oczywiscie publikowanym tu amerykanizom, U¶miech. Tak sobie przypominam historie wielu hinduskich guru, którzy lata spêdzili na totalnej depresji nim ujrzeli cokolwiek w ciemno¶ci. W tym, zjawisku ¶wiat³o powstaje na skutek integracji z ciemno¶ci±.

Edit:
Przy okazji ciekawe dlaczego akurat wedle wielu chrzescijañskich legend chrystus w³a¶nie umiera³ na krzyzu z czarnego bzu. Mo¿liwe ¿e powsta³y one w trakcie alchemicznych konotacji w sredniowieczu. Ale dlaczego Judasz równie¿ powiesi³ sie na takim drzewie?
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2010, 11:46:56 wys³ane przez nagumulululi » Zapisane
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #123 : Listopad 26, 2010, 23:29:53 »

Co siê tyczy czarnego bzu, to pe³no go ro¶nie w otoczeniu mojej dzia³ki. Nijak nie kojarzy mi siê z podwójnym s³oñcem. Chêtnie wpieprzaj± go "zimowe" ptaki i w fazie mistycznej przemiany z jagód w ptasie guamo mam mo¿liwo¶æ zaobserwowania fascynuj±cych zmian w kolorze karoserii parkuj±cego pod dzia³k± autka. Dostajê przy tym tajemniczych wibracji i zmian w stanie emocjonalnym. Zastanawiam siê wtedy, czy to ju¿ etap "Przej¶cia", czy tylko imperatyw nakazuj±cy mi odwiedziny na pobliskiej myjni. A wiadomo, ¿e myjniê odczytujê jako etap oczyszczenia!

Co¶ siê zatem dzieje!
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #124 : Listopad 26, 2010, 23:47:51 »

Krzysiu U¶miech
po zjedzeniu owoców czarnego bzu gwarantujê Ci prawdziwe oczyszczenie Du¿y u¶miech
To wspania³y lek na przeziêbienie, dotyczy to kwiatostanu jak i owoców.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: