http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Zeitgeist_MovementRuch Zeitgeist (The Zeitgeist Movement) (wymawiaj [ˈtsa͡ɪtga͡ɪst] ?/i) – miêdzynarodowy ruch d±¿±cy do zmian spo³ecznych, a przede wszystkim do przej¶cia z gospodarki monetarnej na gospodarkê zasobow± (Resources-Based Economy). Ruch ten jest uwa¿any za aktywistyczne ramiê Projektu Venus, przedsiêwziêcia non-profit stworzonego przez projektanta i in¿yniera spo³ecznego Jacque’a Fresco[1].Wed³ug danych z 1 maja 2010 do Ruchu nale¿y ponad 400 000 cz³onków.
Nazwa Ruchu Zeitgeist zaczerpniêta zosta³a z opublikowanego w internecie filmu dokumentalnego, który zosta³ w ca³o¶ci wyre¿yserowany i wyprodukowany przez Petera Josepha. „Zeitgeist, the Movie” (Zeitgeist – Film) ujrza³ ¶wiat³o dzienne w 2007 roku natomiast jego kontynuacja, „Zeitgeist: Addendum” (Zeitgeist – Uzupe³nienie) - w roku 2008. Obecnie trwaj± prace nad trzeciê czê¶ci± serii. W jednej z oficjalnych wypowiedzi, Joseph stwierdzi³ pocz±tkowo, ¿e jest ma³o prawdopodobnym by trzecia czê¶æ filmu zawiera³a w swojej nazwie s³owo „zeitgeist”. Mia³o to pomóc przekonaæ do filmu tych odbiorców, którzy zrazili siê do pierwszych dwóch czê¶ci z powodu ich negatywnego przedstawienia w prasie. Niedawno jednak Joseph sprostowa³ swoj± wypowied¼ mówi±c: „Po d³ugiej debacie, [film] bêdzie zawiera³ s³owo „Zeitgeist” w tytule. Nazwa ta jest ju¿ teraz zbyt silna, jest rozpoznawana przez miliony osób. My¶lê, ¿e z³ym posuniêciem by³oby teraz przerwaæ ten trend”. Premiera trzeciej czê¶ci filmu planowana jest na pa¼dziernik 2010. Peter Joseph zdradzi³, ¿e bêdzie on przedstawia³ miêdzy innymi niepodwa¿alne fakty dotycz±ce czynników prowadz±cych do wyniszczania ¶rodowiska ludzko¶ci jako gatunku[2].
Pomimo, ¿e dwa pierwsze filmy Josepha niezaprzeczalnie stanowi± inspiracjê dla Ruchu Zeitgeist, on sam wielokrotnie zaznacza³, ¿e nie maj± one bezpo¶redniego powi±zania z samym Ruchem. Joseph stwierdzi³ raz: „Moje filmy s± wyrazem pewnych idei. Nie s± one Ruchem mimo zbie¿no¶ci nazw, chcia³bym to jasno zaznaczyæ. Ruch Zeitgeist nie skupia siê na porównywaniu religii, sprawie zamachów z 11 wrze¶nia, Systemie Rezerwy Federalnej Stanów itp. Jestem ¶wiadom, ¿e powi±zanie filmów z Ruchem jest nadal bardzo silne ale z czasem os³abnie ono, szczególnie po pojawieniu siê trzeciej czê¶ci filmu.”
Ciekaw jestem, co o tym s±dzicie.
Pozdrawiam - Thotal