Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 16:34:41

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Planeta X  (Przeczytany 169025 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zuza
Gość
« : Październik 29, 2008, 14:59:15 »

Legenda o niej jest stara jak Âświat. Znano jÂą jako: Nemezis, Dark Star, Marduk, wreszcie Nibiru. Podobno gwiezdny przybysz zbliÂża siĂŞ do Ziemi, a katastrofĂŞ kosmicznÂą, jakÂą zwiastuje, poprzedzajÂą huragany, tsunami i klĂŞski ÂżywioÂłowe. Najgorsze ma jednak nastÂąpiĂŚ w ciÂągu kilkunastu miesiĂŞcy po 21 grudnia 2012 r., co ponoĂŚ potwierdza rĂłwnieÂż kalendarz MajĂłw! Czy o nadciÂągajÂącej zagÂładzie wiedzÂą rzÂądy poszczegĂłlnych paĂąstw? Czy wÂłaÂśnie z tego powodu Watykan wybudowaÂł w Arizonie obserwatorium astronomiczne? I co ma z tym wszystkim wspĂłlnego apokryficzna Biblia Kolbrin i tajemniczy Komitet Trzystu? Obszerna publikacja PrzemysÂława Nowakowskiego dotyka gorÂącego tematu, dyskutowanego w czasopismach, ksi¹¿kach i na forach internetowych. Mit o Planecie X poznajemy gÂłosami jego zwolennikĂłw i przeciwnikĂłw. Z entuzjastycznymi wypowiedziami badaczy jaskrawo kontrastujÂą sceptyczne wnioski astronomĂłw. – Nic w tej fantastycznej opowieÂści nie jest jasne, a niektĂłre dane stojÂą w jaskrawej sprzecznoÂści z wiedzÂą astronomicznÂą… – mĂłwi jeden z nich.
http://www.nieznanyswiat.pl/content/view/240/2/

teÂż artykul w podanym w linku czasopismie... UÂśmiech 2
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2008, 15:48:22 »

Link do tego artykuÂłu podawaÂł juÂż wczeÂśniej Janusz w temacie: " Kolizja planet czy moÂże sprawka Nibiru" UÂśmiech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
teofil
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 23:59:09 »

warto zajrzeĂŚ

http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,49705058,134054455,5727514,0,forum.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 00:06:45 wysłane przez teofil » Zapisane
t0m3k12
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2008, 10:19:55 »

Taka planeta raczej nic nie zrobi JĂŞzyk To nie mozliwe zeby sie zblizyla sie do ziemi jako 12 planeta naszego ukladu. W 2012 ma byc hiperaktywnosc slonca, a to co innego niz jakas biedna planetka. Ewentualnie pojawi sie drugie slonce, ktorym bedzie Wenus. Mozliwe ze bedzie swiecil przez MEGA zorze polarna spowodowana przez swoje pole magnetyczne probojace obronic sie przed szkoldliwym wiatrem slonecznym. Wydaje mi sie ze z ta hiperaktywnoscia jest duze prawdopobobienstwo ze wzgledu na mala ilosc dotychczasowych plam slonecznych tak jakby sie teraz wszystko kumulowalo jak w duzym lotku. Jak sloneczko wyrzuci za jednym zamachem czasteczki naladowane elektyczne.Na wikipedi jest napisane ze slonce w tym roku bylo najspokojniejsze od 54 lat UÂśmiech Dam wam dowĂłd:

http://pl.wikinews.org/wiki/Najspokojniejsze_S%C5%82o%C5%84ce_od_54_lat
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 22:41:04 »

ZbliÂża siĂŞ katastrofa w ZiemiĂŞ uderzy czerwona planeta.
To ostrze¿enie pochodzi z ksi±zki pt.''HERCOLÓBUS Czerwona Planeta'' wydanej
we Wroc³awiu.WiadomoœÌ pochodzi od fundacji Nautilus.
http://www.nautilus.org.pl/?i=1607 MrugniĂŞcie Szok
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2008, 13:25:16 »

http://kosmita.wolne-media.h2.pl/?p=131

Meteor leci, leci i doleci?
Data publikacji: 01.10.2007 | Autor Hejal | Kategoria: Ziemia w przyszÂłoÂści

Ziemianie powinni opracowaĂŚ program przetrwania cywilizacji na wypadek zderzenia z meteorem. Meteor leci i jeÂżeli nie dacie mu rady, rÂąbnie w ZiemiĂŞ i zniszczy wszystko co znacie. Nie moÂżemy temu przeciwdziaÂłaĂŚ, bo zdarzenie zaprogramowaÂła Kreacja, ale moÂżemy przed nim przestrzec.

Skutki kolizji z Czerwonym Meteorem zale¿eÌ bêd¹ od ludzkoœci - czy wszystkie narody zjednocz¹ siê aby zapobiec katastrofie, czy te¿ bêd¹ dzia³aÌ na w³asn¹ rêkê nie przyjmuj¹c do wiadomoœci faktu, ¿e w pojedynkê s¹ zbyt s³abe aby stawiÌ mu czo³a. Je¿eli Ziemianie nie poradz¹ sobie z zagro¿eniem i dojdzie do katastrofy, wówczas wspó³czesna cywilizacja upadnie, a zrodzi siê nowa.

Miejscem zaprogramowanego przez Kreacjê zderzenia Czerwonego Meteora z Ziemi¹ jest obszar miêdzy Polsk¹, Ukrain¹ i Bia³orusi¹, ale wed³ug symulacji wynika, ¿e czêœÌ ludzkoœci przyst¹pi do dzia³ania i meteor zboczy na Alaskê. Ale to nie uchroni œwiata przed katastrof¹. Aby unikn¹Ì zagro¿enia w ratowaniu Ziemi powinny wzi¹Ì udzia³ wszystkie paùstwa œwiata a nie czêœÌ.

Mo¿ecie wykonaÌ krok do przodu na drodze pokojowego wspó³dzia³ania wszystkich krajów i pokojowych reform, albo buduj¹c nowy œwiat na zgliszczach starego. Pierwsza droga jest ³atwiejsza, ale wymaga dobrowolnego wyrzeczenia siê dumy, polityki, k³amstw i honoru. Druga droga jest trudniejsza, ale gdy ludzkoœÌ bêdzie borykaÌ siê z g³odem, chorobami i œmierci¹ sama zrozumie na jakich wartoœciach odbudowaÌ œwiat.

Tak czy siak zdarzenie doprowadzi do ewolucji ludzkoœci w po¿¹danym przez Kreacjê kierunku. Czy tego chcecie czy nie. Ludzie nie zaczn¹ dbaÌ o Ziemiê, dopóki nie poczuj¹ ¿e j¹ trac¹.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2008, 14:56:35 »

no dziĂŞki wielkie za pocieszenie Âże walniĂŞ w PolskĂŞ
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2008, 16:01:51 »

Czy walnie w PolskĂŞ, w Ukraine, RPA, czy Meksyk, to nieistotne. Jak pierdzielnie, to narobi takiego bajzlu, Âże rzeczywiscie zewnetrzni obserwatorzy bedÂą mogli mĂłwiĂŚ o nowym kierunku ewolucyjnym.
east
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2008, 12:48:36 »

MoÂże dlatego tak siĂŞ spieszÂą w CERN , aby wreszcie poznaĂŚ, zrozumieĂŚ  , czym jest MASA . JeÂśli zrozumiemy naturĂŞ materii i nauczymy siĂŞ niÂą sterowaĂŚ  to moÂżna bĂŞdzie unikn¹Ì zderzenia ... moÂże.
Kefas
Gość

Email
« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2009, 03:42:31 »

Witajcie.

Mam takie pytanie. NIbiru i kiedy tak naprawde bedzie widoczna. pszecientny smiertelnik zainteresowany astonomia posiada scope o realnym zblizeniu powiedzmy 200-250 x. I jest nas naprawde wielu. z powodow niskiego polskiego nie wgryzlem sie jeszcze do konca w sesje. a z tego co wyczytalem golym okiem od maja.

Z gory dzieki za odpowiedz i pomoc.

Pozdrawiam
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2009, 09:52:59 »

CzeœÌ Kefas Uœmiech
Z tego co mi wiadomo to w sesjach byÂła mowa o drugiej poÂłowie roku.
Pozdrawiam chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2009, 11:41:25 »

CzeœÌ Kefas Uœmiech
Z tego co mi wiadomo to w sesjach byÂła mowa o drugiej poÂłowie roku.
Pozdrawiam chanell

Tak, ale goÂłym okiem, wiĂŞc Âśredniozaawansowanym teleskopem amatorskim juÂż teraz...
Kefas
Gość

Email
« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2009, 02:32:41 »

Hej

witam ponownie
po pierwsze dzieki za wlasciwie natychmiastowa odpowiedz.
o mnie i kolegach - w sumie 12 osob ze wspolnych zainteresowan laczy nas najbardziej ogladanie nieba, glownie noca UÂśmiech
powaznie zainteresowanych/zajawionych Nibiru (i glownie jej znalezieniem - koordynaty) 5 . Z czego 3 maja mozliwosc obserwacji prawie codziennie - lokacja.
Ja niestety jestem z nich wylaczony; Londyn. I do najbliszszej "ciemnej" gorki mam 2-3h. Staram sie tam bywac raz w tygodniu od ponad 3 mcy. No i glownie Orion Orion i okolice.
Z naszej 12 tylko 4 osoby sa z drogiej strony, ale zato 3 w australi. Chichot
I kilku ma szkielka bardziej wyrafinowane od mojego.
Czy ktos z was tez Jej szuka???

A do moderatora - Gdzie i jak to przeniesc bo zboczylem troszke z tematu.

Z pozdrowieniami

Kefas
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2009, 08:37:31 »

Samuel mĂłwiÂł, Âże gdzieÂś od poÂłowy tego roku - czerwona, w okolicach gwiazdozbioru Oriona

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 27, 2009, 10:51:49 »

Hej

witam ponownie
po pierwsze dzieki za wlasciwie natychmiastowa odpowiedz.
o mnie i kolegach - w sumie 12 osob ze wspolnych zainteresowan laczy nas najbardziej ogladanie nieba, glownie noca UÂśmiech
powaznie zainteresowanych/zajawionych Nibiru (i glownie jej znalezieniem - koordynaty) 5 . Z czego 3 maja mozliwosc obserwacji prawie codziennie - lokacja.
Ja niestety jestem z nich wylaczony; Londyn. I do najbliszszej "ciemnej" gorki mam 2-3h. Staram sie tam bywac raz w tygodniu od ponad 3 mcy. No i glownie Orion Orion i okolice.
Z naszej 12 tylko 4 osoby sa z drogiej strony, ale zato 3 w australi. Chichot
I kilku ma szkielka bardziej wyrafinowane od mojego.
Czy ktos z was tez Jej szuka???

A do moderatora - Gdzie i jak to przeniesc bo zboczylem troszke z tematu.

Z pozdrowieniami

Kefas

Bardzo dobrze Âże tutaj sÂą specjaliÂści ktĂłrzy majÂą odpowiedni sprzĂŞt i sÂą w odpowiednim miejscu ( bo nawet Australia ) Powodzenia w poszukiwaniach ; sam jestem zainteresowany tÂą planetÂą sÂłyszaÂłem sporo o niej jednak mam techniczne sÂłabe moÂżliwoÂści jej szukania
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #15 : Styczeń 27, 2009, 13:25:42 »

e tam Nautilus to niezbyt dobre ÂźrĂłdÂło informacji. Co do tego cytatu ze strony Hejala - fajnie Âże nie napisaÂł nawet o tym kiedy to siĂŞ wydarzy, i unika odpowiedzi. 2012 czy jak? Sam nie wiem.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #16 : Styczeń 27, 2009, 13:28:31 »

e tam Nautilus to niezbyt dobre ÂźrĂłdÂło informacji.

Nautilus to bardzo dobre zrĂłdÂło informacji - oni od dawna zajmujÂą siĂŞ takÂą tematykÂą nie sÂą laikami w tym
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #17 : Styczeń 27, 2009, 13:36:57 »

e tam Nautilus to niezbyt dobre ÂźrĂłdÂło informacji.

Nautilus to bardzo dobre zrĂłdÂło informacji - oni od dawna zajmujÂą siĂŞ takÂą tematykÂą nie sÂą laikami w tym

Nautilus to bardzo dobre Ÿród³o informacji, choÌ w wielu rzeczach s¹ strasznymi laikami, mimo, ¿e zajmuj¹ siê nimi d³ugo - czêsto po prostu nie wchodz¹ g³êbiej.

Cysio91
Gość
« Odpowiedz #18 : Styczeń 27, 2009, 15:30:06 »

Nautilus to bardzo dobre Ÿród³o informacji, choÌ w wielu rzeczach s¹ strasznymi laikami, mimo, ¿e zajmuj¹ siê nimi d³ugo - czêsto po prostu nie wchodz¹ g³êbiej.

kaÂżda instytucja ma swoje wady i zalety ale oni sÂą dobry zrĂłdÂłem info - wkoĂącu maÂło zajmuje siĂŞ takÂą tematykÂą jak oni
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #19 : Styczeń 27, 2009, 16:48:47 »

Nautilus czêsto karmi bajkami. Planeta X nie istnieje, chodzi o coœ innego mianowicie o Niszczyciela. To o ile pamiêtam, asteroida. Wielka. Zbli¿a siê w nasz¹ strone, ale my mamy lajt bo do Ziemii zbli¿y siê w 2225 roku. Plejaranie ju¿ rozkminiaj¹ jak zmieniÌ jej orbite, wiêc mo¿e dr¹¿¹. Na dzieù dzisiejszy mamy przechlapane w Czerwonym Meteorem o którym wspomina³ Hejal (o czym ju¿ by³a mowa w ksi¹¿ce ,,Ufo z plejad''). Nie ma siê czego obawiaÌ. Jeœli ufaÌ przepowiedniom Plejaran (wszystkie siê sprawdzi³y) to bêdzie przypa³ z III wojn¹ œwiatow¹, w sumie to doœÌ nied³ugo.
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #20 : Styczeń 27, 2009, 16:51:57 »

aha z tym czerwonym meteorem to sorry, nie nie ma siê czego baÌ, meteor uderzy niedaleko Polski. Jeœli ca³y œwiat nie po³¹czy si³ to meteor r¹bnie i nawet Jezus nie zda¿y przyjœÌ ze swoimi anio³ami i brygad¹, ani besta 666 nie wyjdzie z morza, bo my od razu bedziemy martwi
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #21 : Styczeń 27, 2009, 16:56:35 »

Planeta X nie istnieje, chodzi o coś innego mianowicie o Niszczyciela. To o ile pamiętam, asteroida. Wielka. Zbliża się w naszą strone, ale my mamy lajt bo do Ziemii zbliży się w 2225 roku.

Do końca nie ma pewności ani czy istnieje ani czy jej nie ma ale za max 2 lata się wszystko okaże na 100 %

To o ile pamiętam, asteroida. Wielka. Zbliża się w naszą strone, ale my mamy lajt bo do Ziemii zbliży się w 2225 roku.

To faktycznie lajt bo nie dożyjemy tego . apropo była reż mowa o asteroidzie która ma niebezpiecznie zbliżyć się do Ziemii w 2029 r ( po kilku dniach od oświadczenia tego NASA zaprzeczyła bo niby przeliczyli i już im wyszło że nic nie zrobi  ale to kwestia dyskusyjna )

Nie ma się czego obawiać. Jeśli ufać przepowiedniom Plejaran (wszystkie się sprawdziły) to będzie przypał z III wojną światową, w sumie to dość niedługo.

Jakie przepowiednie ?? Kogo to ?? Mógłbyś rozwinąć temat bo nie słyszałem o tym
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 16:56:51 wysłane przez Cysio91 » Zapisane
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #22 : Styczeń 27, 2009, 17:28:28 »

apropo byÂła reÂż mowa o asteroidzie ktĂłra ma niebezpiecznie zbliÂżyĂŚ siĂŞ do Ziemii w 2029 r ( po kilku dniach od oÂświadczenia tego NASA zaprzeczyÂła bo niby przeliczyli i juÂż im wyszÂło Âże nic nie zrobi  ale to kwestia dyskusyjna )

mĂłwisz o Apophis. Spokojnie, nie rÂąbnie.

Jakie przepowiednie ?? Kogo to ?? Móg³byœ rozwin¹Ì temat bo nie s³ysza³em o tym

Wiele z wydarzeĂą ktĂłre juÂż miaÂły miejsce zostaÂły przepowiedziane lata wczeÂśniej. Autorami sÂą Plejaranie. Poszukaj sobie ,,przepowiednie Plejaran'' mnĂłstwo tego w internecie. Ich przepowiednie na przyszÂłosĂŚ sÂą bardzo niepokojÂące, zresztÂą polecam Ci ksi¹¿ke ,,Ufo z Plejad, moÂżna jÂą przeczytaĂŚ/przesÂłuchaĂŚ na:

http://www.sm.fki.pl/Billy_Meier/Billy_Meier.php?nr=ufo_z_plejad_1 

Betti
Gość
« Odpowiedz #23 : Luty 11, 2009, 20:29:59 »

Nie wiem co to jest , planeta czy cos innego ale bardzo mnie zaciekawil jej widok jest duzo wieksza od innych gwiazd na niebie i zrobilam to zdjecie  nokia n95 ,jak sie patrzy to jest duzo wieksze i migocze duza iloscia koloròw
 CoÂś
jestem teraz zagranica pòlnocne wlochy

[za³¹cznik starszy ni¿ 60 dni - usuniêty przez administratora]
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2009, 10:58:51 »

Co tam jest?

Naukowcy zajmujÂący siĂŞ badaniem promieniowania kosmicznego wpadli na Âślad czegoÂś, co powoduje odmienne zachowanie elektronĂłw. Wskazuje to jednoczeÂśnie na fakt, Âże Ăłw obiekt kosmiczny musi leÂżeĂŚ bardzo blisko naszego ukÂładu sÂłonecznego, choĂŚ pozostaje nam wci¹¿ nieznany. Uczeni zastanawiajÂą siĂŞ, czym moÂże byĂŚ – pulsarem, czarnÂą dziurÂą, ciemnÂą energiÂą, a moÂże czymÂś innym…

NASA

MiĂŞdzynarodowa grupa badaczy odkryÂła zagadkowÂą nadwyÂżkĂŞ elektronĂłw, ktĂłre bombardujÂą ZiemiĂŞ z kosmosu. ÂŹrĂłdÂło tego kosmicznego promieniowania jest nieznane, ale musi leÂżeĂŚ blisko naszego ukÂładu sÂłonecznego i moÂże byĂŚ to ciemna materia.

- To duÂże odkrycie – mĂłwi wspó³autor badaĂą John Wefel z Louisiana State University. Po raz pierwszy ujrzeliÂśmy ÂźrĂłdÂło promieni kosmicznych odmienne od tego emitowanego przez galaktyczne tÂło.

Galaktyczne promieniowanie kosmiczne to w rzeczywistoœci cz¹steczki subatomowe, którym ogromn¹ szybkoœÌ nada³y wybuchy odleg³ych supernowych i inne gwa³towne wydarzenia. Pe³no ich w ca³ej Drodze Mlecznej i formuj¹ one mg³ê cz¹steczek, które nap³ywaj¹ do naszego systemu s³onecznego ze wszystkich stron. Promienie kosmiczne sk³adaj¹ siê g³ównie z protonów i ciê¿szych j¹der atomowych, z odrobin¹ elektronów i fotonów, które wieùcz¹ sk³ad tej mieszanki.

Aby zbadaĂŚ najsilniejsze i najbardziej interesujÂące promieniowanie, Wefel i jego koledzy ostatnie 8 lat poÂświĂŞcili badaniom z uÂżyciem balonĂłw stratosferycznych przenoszÂących ufundowany przez NASA detektor promieni nazwany ATIC (Advanced Thin Ionization Caliometer). Co ciekawe, dziĂŞki niemu udaÂło siĂŞ odkryĂŚ coÂś nieprzewidzianego przez naukowcĂłw.

Wefel porĂłwnuje to do sytuacji na drodze, kiedy to nagle wÂśrĂłd wielu zwyczajnych mini-vanĂłw i ciĂŞÂżarĂłwek pojawia siĂŞ kolumna Lamborghini.

- Nikt nie spodziewaÂł siĂŞ takiego widoku – mĂłwi.

W czasie pierwszych prób w 2000 i 2003 roku, ATIC naliczy³ 70 anomalnych elektronów, których cechy znacznie ró¿ni³y je od tych, jakie emituje galaktyczne promieniowanie kosmiczne. 70 mo¿e nie wydawaÌ siê ogromn¹ liczb¹, ale dla naukowców do spora nadwy¿ka.

- ÂŹrĂłdÂło tych egzotycznych elektronĂłw musi znajdowaĂŚ siĂŞ w miarĂŞ blisko naszego ukÂładu sÂłonecznego, w odlegÂłoÂści nie wiĂŞkszej niÂż jeden kiloparsek – mĂłwi Jim Adams z Centrum LotĂłw Kosmicznych Marshalla.

Sk¹d jednak ten wniosek? Adams wyjaœnia, ¿e na³adowane elektrony wraz z podró¿¹ przez galaktykê trac¹ energiê. Dlatego te¿ owe anomalne elektrony maj¹ lokaln¹ naturê. Niektórzy z cz³onków grupy, która je odkry³a uwa¿aj¹, ¿e ich Ÿród³o le¿y znacznie bli¿ej.

- Niestety, nie potrafimy wskazaĂŚ ich ÂźrĂłdÂła – mĂłwi Wefel.

Detektor ATIC unoszony na balonie

ChoĂŚ detektor ATIC mierzy kierunek napÂływajÂących czÂąsteczek, trudno potem przeÂłoÂżyĂŚ je na dane koordynaty.

Ta niepewnoœÌ z kolei daje otwarte pole wyobraÂźni. NiektĂłre z moÂżliwoÂści wskazujÂą na le¿¹cy w pobliÂżu pulsar, „mikrokwazar” lub czarnÂą dziurĂŞ – gdyÂż wszystkie z tych tworĂłw zdolne sÂą nadawaĂŚ prĂŞdkoœÌ elektronom. MoÂżliwe jest, Âże podobny obiekt znajduje siĂŞ w niewielkiej odlegÂłoÂści i nie zostaÂł jeszcze wykryty. Wystrzelony niedawno przez NASA teleskop kosmiczny ma za zadanie badanie nieba w poszukiwaniu tych obiektĂłw.

Jedn¹ z najciekawszych mo¿liwoœci, o której mówi¹ naukowcy jest ciemna materia. Istnieje pewna klasa teorii fizycznych, które szukaj¹ po³¹czenia grawitacji z innymi fundamentalnymi si³ami, wskazuj¹c na istnienie ukrytych wymiarów w liczbie ok. 8, które mog¹ istnieÌ obok trzech nam znanych. Popularnym, choÌ jeszcze nieudowodnionym wyjaœnieniem dla ciemnej materii jest idea zak³adaj¹ca, ¿e zamieszkuje ona w³aœnie inne wymiary. Odczuwamy jej obecnoœÌ poprzez si³y grawitacji, ale nie wyczuwamy ich w taki czy inny sposób. Z nich pochodziÌ mog¹ cz¹steczki, które manifestuj¹ siê w naszym trójwymiarowym œwiecie i to one rejestrowane s¹ przez ATIC.

ByĂŚ moÂże wkrĂłtce uda siĂŞ powiedzieĂŚ wiĂŞcej na temat tajemniczego „obiektu” w naszym sÂąsiedztwie, choĂŚ jeÂśli to ciemna materia, moÂże nie byĂŚ tak Âłatwo. MoÂżna jednak jÂą odnaleŸÌ szukajÂąc innych jej produktĂłw, w tym promieni gamma.

- Czymkolwiek to jest, moÂże okazaĂŚ siĂŞ zdumiewajÂące – podsumowuje Adams.

Serwis NPN
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: