Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 15:38:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lato  (Przeczytany 6806 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Lipiec 07, 2010, 19:39:36 »

Wakacje, rozjazdy ... no i upaÂły.
Piszcie tu wszystko co zwiÂązane z waszymi wypadami - oczywiÂście jeÂśli chcecie i moÂżecie siĂŞ tym podzieliĂŚ  MrugniĂŞcie, wasze rady na ten okres itp., itd..

W letnie upaÂły uwaÂżaj na to, co pijesz
ÂŚroda, 30 czerwca (09:19)

To doskonaÂła pora roku na remanent wypijanych przez nas napojĂłw: przeglÂąd tego, co i w jakich iloÂściach pijemy, a takÂże sposobĂłw na utrzymanie rozsÂądnego poziomu spoÂżycia pÂłynĂłw - takich, ktĂłre dostarczÂą naszemu organizmowi tak potrzebnej wody, a jednoczeÂśnie nie przyczyniÂą siĂŞ do powiĂŞkszenia zapasĂłw tÂłuszczu.

Picie czystej wody to najlepszy sposĂłb na unikniĂŞcie odwodnienia /AFP

Istnieje prawdopodobieùstwo, ¿e letni upa³ bêdzie sk³ania³ ciê do chwytania ka¿dego zimnego p³ynu, jaki akurat bêdzie pod rêk¹. Tymczasem wiele spoœród najpopularniejszych obecnie produktów obfituje w s³odkie kalorie, które w istocie zwiêkszaj¹ zapotrzebowanie organizmu na wodê. Prawdopodobne jest równie¿ to, ¿e - bez wzglêdu na porê roku - nie wypijasz doœÌ p³ynów, by pokryÌ dzienne wymagania twojego ustroju.

W spo¿ywaniu wody nie jest m¹drze kierowaÌ siê wy³¹cznie pragnieniem. ...

http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/w-letnie-upaly-uwazaj-na-to-co-pijesz,1499717

Edycja:

Cytat: Plejadjanie wg B. Marciniak
"S³oùce jest w³adc¹ waszego uk³adu s³onecznego, siedliskiem inteligencji rz¹dz¹cej zamieszkiwanym przez was obszarem. S³oùce siêga w g³¹b waszego terytorium. Dotykaj¹c waszej skóry, odczytuje wibracje. G³êboka wiêŸ ³¹czy je z ka¿dym aspektem znanego wam ¿ycia. S³oùce jest si³¹ inteligencji nape³niaj¹c¹ paliwem wasze istnienie i stwarzaj¹c¹ œrodowisko, w którym mo¿ecie ewoluowaÌ. Jest bardzo zainteresowane waszym rozwojem. Kiedy wy ewoluujecie, karmicie wszystkimi swoimi dokonaniami s³oùce, które was dotyka.

Nauka zrujnowaÂła wasz sposĂłb interpretowania Âżycia. OdebraÂła mu ca³¹ radoœÌ, ÂżywotnoœÌ, podniecenie i tajemniczoœÌ. SprawiÂła, Âże Âżycie staÂło siĂŞ czymÂś bardzo doczesnym i nudnym, tak jakby nie miaÂło Âżadnego znaczenia. Czy moÂżecie sobie wyobraziĂŚ, by sÂłoĂące nie miaÂło znaczenia? ZastanĂłwcie siĂŞ nad tym przez chwilĂŞ. A jednak w dzisiejszych czasach prowadzi siĂŞ kampaniĂŞ strachu i sprzeciwu wobec sÂłoĂąca. Nauka stwierdziÂła, Âże natura jest niebezpieczna, wiĂŞc ludzie stracili poczucie wiĂŞzi z przyrodÂą. Do obecnego kryzysu przyczyniÂła siĂŞ wasza podejrzliwoœÌ w stosunku do sÂłoĂąca, przyrody i Ziemi: wasz brak szacunku i miÂłoÂści dla wÂłasnego domu. W obecnym czasie, w spoÂłecznoÂści naukowej panuje g³êboki kryzys sprzecznych przekonaĂą – za co dziĂŞki Bogu i dziĂŞki Bogini.

JesteÂśmy bombardowani informacjami o kremach z filtrami przeciw sÂłoĂącu, dla dzieci zalecajÂą nawet te o wskaÂźniku 50. OsobiÂście, choĂŚ nie bardzo lubiĂŞ siĂŞ opalaĂŚ, to jednak jestem zwolennikiem unikania tego typu "zabezpieczeĂą". ZresztÂą chyba nie tylko ja, wystarczy przyjrzeĂŚ siĂŞ ludom tzw. trzeciego Âświata, wielu z nich mieszka w takich temperaturach, Âże nam tylko o tym pomarzyĂŚ - choĂŚ to teÂż dyskusyjna sprawa, wystarczy kilka dni podwyÂższonej temperatury i juÂż narzekamy, Âże ... -, a jednak nie uÂżywali i (mam nadziejĂŞ  MrugniĂŞcie) nie uÂżywajÂą nijakich chemicznych ochraniaczy przeciw SÂłoĂącu. JeÂśli juÂż to ograniczajÂą siĂŞ do osÂłaniania ciaÂła ubraniami.
Co Wy o tym pomyÂśliwujecie?  UÂśmiech MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 21:13:58 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2010, 16:49:10 »

Co najlepiej "upichciĂŚ" na obiad w takie jak dzisiejszy, upalne dni?

Betti
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2010, 17:32:31 »

Ziemniaczki okraszone sÂłoninkÂą i zsiadÂłe mleko
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2010, 17:44:00 »

Przepis na chłodnik

-trzeba by się ochłodzić. Więc dziś sposób jak się ochłodzić.

Chłodnik składniki
jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
dwa średnie zielone ogórki
około pięciu rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)
litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, łyżeczka cukru
jajka (pół albo całe na talerz)

Jak robimy chłodnik

Zaczynamy od botwinki, którą kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się gotuje ścieramy (albo zcieramy - jak kto woli UÂśmiech ) na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę (można pokroić w kostkę ale na tarce jest szybciej i łatwiej), siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym mlekiem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. (Moja uwaga: w niektórych przepisach pojawia się rada żeby odsączyć startego ogórka, ja tego nie robię bo woda z ogórka ma swój fajny ogórkowy smak) (Moja druga uwaga: nie ma to jak chłodnik na dobrym zsiadłym mleku). Wywar z botminki lekko chłodzimy żeby nie był zbyt gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki żeby zrobił się fajnie zimny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki lub połówki i ew. dodajemy świeży koperek i szczypior (a może i pietruszka czasami byłaby fajna).

PS. Chłodnik to fajna potrawa na upały.

PS2. Można mieszać kefir z jogurtem i zsiadłym mlekiem, niektórzy dodają jeszcze śmietanę ale ja jestem zwolennikiem i fanem dobrego zsiadłego mleka (oj, chyba się powtarzam)

PS3. Jak zwykle w kuchni warto poeksperymentować, przyszło mi do głowy na przykład, że można by dodać odrobinę startej czerwonej papryki alboświeżej ostrej - może by wzbogaciło smak

PS4. Kiedyś do chłodnika dodałem zamiast rzodkiewki kiełki rzodkwi i też było fajnie - w ogółe zachęcam do eksperymentów

PS5. A szparagi w następnym wpisie ... no chyba, że coś mi innego przyjdzie do głowy ale przepisy na szparagi będą wcześniej czy później na pewno.

Pozdrawiam i smacznego, chłodnego chłodnika życzę bo ochłodzić się trzeba UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 17:44:45 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 18:52:59 »

Elo !

Bierzemy œwie¿¹ kranówê - tak, tak, kranówê, ale najpierw oczyszczon¹ domowymi filtrami i minera³ami (m.in. polecam szungit), czyli tak¹ naenergetyzowan¹ i zdatn¹ do picia. Dodajemy do niej œwie¿o zerwan¹ m³od¹ miêtê z mojego ogródka oraz sok z limonki lub cytryny. Zapewniam - moje dzieci nie têskni¹ po tym za jakimiœ pocukrzonymi b¹belkami !! Mo¿na dodaÌ kostki lodu.

Smacznego !!!

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 22:30:41 »

Jak twierdzi nasz s³ynny podró¿nik, st¹paj¹cy boso przez œwiat Wojciech Cejrowski, sama czysta woda nie jest najlepszym œrodkiem do gaszenia pragnienia w tropikalnych temperaturach. Sama woda przelatuje przez organizm i nie nawadnia w wystarczaj¹cym stopniu "spragnionych" komórek naszego wysychaj¹cego cia³a. Wiedz¹ o tym (chyba intuicyjnie i na zasadzie "m¹droœci pokoleniowej") Indianie z Amazonii, i zawsze wzbogacaj¹ wodê jakimiœ naturalnymi dodatkami, które uruchamiaj¹ proces trawienia w ¿o³¹dku, dziêki czemu znacznie wiêksza iloœÌ wody, jako noœnika tych dodatków, nawadnia nasze tkanki.

WedÂług tej "optyki" najlepsze sÂą wiĂŞc naturalne soki owocowe. Wiem to po sobie: nic mi w Egipcie, Turcji, Grecji czy Syrii tak dobrze nie "zrobiÂło", jak sok ze ÂświeÂżo wyciÂśniĂŞtych, miejscowych pomaraĂączy. Pycha! Smacznego!  UÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2010, 23:21:47 »

Woda zawarta w owocach jest duÂżo lepiej wchÂłaniana przez organizm, znakomitym sokiem niemal caÂłkowicie wykorzystanym do nasycenia wszystkich komĂłrek jest sok z arbuza. Znakomicie wyrzuca wszelkie toksyny z organizmu, wspaniale oczyszcza nerki. Jest jeden warunek, sok z owocĂłw powinien byĂŚ wypity natychmiast po wyciÂśniĂŞciu, bez konserwantĂłw, bez napromieniowania, bez pakowania na rok w pokryte aluminium pudeÂłka.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2010, 23:33:32 »

ÂŚwiĂŞta racja Thotal! Ta ciecz z "aluminiowych" pudeÂłek to zwykÂła trucizna, nawet, jeÂśli jest "bez konserwantĂłw". Akurat ZÂły

Nad Morzem ÂŚrĂłdziemnym czĂŞsto pijÂą teÂż herbatkĂŞ z hibiskusa syryjskiego, czyli z naszej malwy. W Egipcie nazywajÂą to "karkade". Super-napĂłj, zarĂłwno w wersji "na gorÂąco", jak i zmroÂżony. DziÂś kupiÂłem sobie takÂą herbatkĂŞ i zaparzyÂłem caÂły dzbanek. Po lekkim przestygniĂŞciu zaprawiÂłem miodem, bo rzecz jest wyraÂźnie kwaskowata. Poezja! A do tego obniÂża ciÂśnienie krwi, zwalcza zÂły cholesterol i wzmacnia i odtruwa organizm. Polecam!
barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #8 : Lipiec 14, 2010, 12:32:57 »

Elo !!
Polecam soki ze ÂświeÂżo samemu wyciÂśniĂŞtych grejfrutĂłw i/lub pomaraĂączy. Albo gotowe jednodniowe soczki, dorzucam teÂż marchewkĂŞ, ale smakĂłw jest wiĂŞcej, okoÂło 10.

Smacznego !!

Pzdr barneyos   Cool

\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
east
Gość
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2010, 17:51:15 »

Jak twierdzi nasz s³ynny podró¿nik, st¹paj¹cy boso przez œwiat Wojciech Cejrowski, sama czysta woda nie jest najlepszym œrodkiem do gaszenia pragnienia w tropikalnych temperaturach.
Dlatego imÌ Cejrowski pija Yerba Mate. Yerba na zimno to matere. Super gasi pragnienie, a i uzupe³nia wszystkie niedobory minera³ów i witamin w organiŸmie podczas upa³ów.
To jest dopiero COÂŚ !
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2010, 18:14:52 »

na pragnienie przypomniaÂł mi siĂŞ sposĂłb angielskich kolonizatorĂłw Indii-
gorÂąca lekko posÂłodzona herbata z whiskey,-
no ale ten sposĂłb ma swoje wady w wiĂŞkszych iloÂściach DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #11 : Lipiec 15, 2010, 20:57:44 »

Ostatnio na upaÂły parzĂŞ zwyk³¹ herbatĂŞ w oooogromnej ilosci  DuÂży uÂśmiech  i dorzucam do niej pare listkĂłw ÂświeÂżej miety z ogrĂłdka. Po schÂłodzeniu w lodĂłwce, jest niezwykle oÂżeÂźwiajaca UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
kot
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 15, 2010, 22:07:08 »

Na pragnienie,to podobno zimny prysznic jest potrzebny,gdy przygasiĂŚ je chcemy. UÂśmiech MrugniĂŞcie
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 15, 2010, 23:05:54 »

JakoÂś nikt nie poleca piwa CoÂś A to przecieÂż staroÂżytny napĂłj, wynaleziony w Egipcie. "Za Gierka" np. hutnicy dostawali piwo, jako najlepszy "uzupeÂłniacz" wypoconych soli mineralnych. Ja w to wierzĂŞ i polecam! I jak to poprawia nastrĂłj!  DuÂży uÂśmiech
kot
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2010, 23:36:59 »

Piwo ja polecam,ale tylko wtedy je stosowaĂŚ,gdy chcemy siĂŞ zabawiĂŚ.
Jako uzupeÂłniacz pÂłynu utraconego,chyba woda i to najlepiej z filtra osmotycznego nam podpasuje.
MineraÂły nie z pÂłynu a z serka albo innego jedzonka trza czerpaĂŚ,bo z wody zapotrzebowania nie uzupeÂłnimy-no chyba,Âże kilka wiader dziennie wypijemy.
Te sole,czy mineraÂły z wody lubiÂą siĂŞ nam w ÂżyÂłach odkÂładaĂŚ,jak kamieĂą w czajniku.
Woda do picia czysta powinna byĂŚ aby rozpuszczaĂŚ osadzone diabelstwo,czyli mineraÂły sÂą w niej zbĂŞdne. UÂśmiech UÂśmiech
barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #15 : Lipiec 16, 2010, 10:07:36 »

Enek na poznaĂąskiej sesji w browarze mĂłwiÂł, Âże nie lubi piwa, tylko wino.

Kot i krzysiek - ZastanĂłwcie siĂŞ, z kim zadzieracie !!!  DuÂży uÂśmiech

he he a zimny prysznic to mi ostatnio zrobi³a moja ¿ona, jak za póŸno do domu wróci³em.

Kochani - dodajĂŞ do zestawu pysznÂą kawĂŞ mroÂżonÂą z lodami. Bardzo sÂłodkie i maÂło zdrowe.
I na koniec - zupeÂłnie nie na czasie, ale dziaÂła super w upaÂły - kawa zboÂżowa. Pijam takÂą robionÂą z "wymoczka", bo juÂż takie teÂż produkujÂą.

Smacznego !!!!

Pzdr barneyos   Cool

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Lipiec 16, 2010, 12:30:55 »

Cytat: krzysiek
JakoÂś nikt nie poleca piwa  CoÂś

Bo o tym zÂłocistym orzeÂźwiaczu istnieje juÂż osobny wÂątek.

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5184.0

Edycja:

Cytat: songo
Przepis na chÂłodnik

Dzisiaj go zrobiliœmy. Ekstra, nie doœÌ ze w smaku, to i bomba witaminowa. Niestety nie maj¹c zsiad³ego mleka pos³u¿y³ nam kefir. Du¿y uœmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 18:45:14 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: