Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« : Lipiec 07, 2010, 19:39:36 » |
|
Wakacje, rozjazdy ... no i upa³y. Piszcie tu wszystko co zwi±zane z waszymi wypadami - oczywi¶cie je¶li chcecie i mo¿ecie siê tym podzieliæ , wasze rady na ten okres itp., itd.. W letnie upa³y uwa¿aj na to, co pijesz¦roda, 30 czerwca (09:19) To doskona³a pora roku na remanent wypijanych przez nas napojów: przegl±d tego, co i w jakich ilo¶ciach pijemy, a tak¿e sposobów na utrzymanie rozs±dnego poziomu spo¿ycia p³ynów - takich, które dostarcz± naszemu organizmowi tak potrzebnej wody, a jednocze¶nie nie przyczyni± siê do powiêkszenia zapasów t³uszczu.Picie czystej wody to najlepszy sposób na unikniêcie odwodnienia /AFP Istnieje prawdopodobieñstwo, ¿e letni upa³ bêdzie sk³ania³ ciê do chwytania ka¿dego zimnego p³ynu, jaki akurat bêdzie pod rêk±. Tymczasem wiele spo¶ród najpopularniejszych obecnie produktów obfituje w s³odkie kalorie, które w istocie zwiêkszaj± zapotrzebowanie organizmu na wodê. Prawdopodobne jest równie¿ to, ¿e - bez wzglêdu na porê roku - nie wypijasz do¶æ p³ynów, by pokryæ dzienne wymagania twojego ustroju. W spo¿ywaniu wody nie jest m±drze kierowaæ siê wy³±cznie pragnieniem. ... http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/w-letnie-upaly-uwazaj-na-to-co-pijesz,1499717**********************************Edycja: "S³oñce jest w³adc± waszego uk³adu s³onecznego, siedliskiem inteligencji rz±dz±cej zamieszkiwanym przez was obszarem. S³oñce siêga w g³±b waszego terytorium. Dotykaj±c waszej skóry, odczytuje wibracje. G³êboka wiê¼ ³±czy je z ka¿dym aspektem znanego wam ¿ycia. S³oñce jest si³± inteligencji nape³niaj±c± paliwem wasze istnienie i stwarzaj±c± ¶rodowisko, w którym mo¿ecie ewoluowaæ. Jest bardzo zainteresowane waszym rozwojem. Kiedy wy ewoluujecie, karmicie wszystkimi swoimi dokonaniami s³oñce, które was dotyka.
Nauka zrujnowa³a wasz sposób interpretowania ¿ycia. Odebra³a mu ca³± rado¶æ, ¿ywotno¶æ, podniecenie i tajemniczo¶æ. Sprawi³a, ¿e ¿ycie sta³o siê czym¶ bardzo doczesnym i nudnym, tak jakby nie mia³o ¿adnego znaczenia. Czy mo¿ecie sobie wyobraziæ, by s³oñce nie mia³o znaczenia? Zastanówcie siê nad tym przez chwilê. A jednak w dzisiejszych czasach prowadzi siê kampaniê strachu i sprzeciwu wobec s³oñca. Nauka stwierdzi³a, ¿e natura jest niebezpieczna, wiêc ludzie stracili poczucie wiêzi z przyrod±. Do obecnego kryzysu przyczyni³a siê wasza podejrzliwo¶æ w stosunku do s³oñca, przyrody i Ziemi: wasz brak szacunku i mi³o¶ci dla w³asnego domu. W obecnym czasie, w spo³eczno¶ci naukowej panuje g³êboki kryzys sprzecznych przekonañ – za co dziêki Bogu i dziêki Bogini. Jeste¶my bombardowani informacjami o kremach z filtrami przeciw s³oñcu, dla dzieci zalecaj± nawet te o wska¼niku 50. Osobi¶cie, choæ nie bardzo lubiê siê opalaæ, to jednak jestem zwolennikiem unikania tego typu "zabezpieczeñ". Zreszt± chyba nie tylko ja, wystarczy przyjrzeæ siê ludom tzw. trzeciego ¶wiata, wielu z nich mieszka w takich temperaturach, ¿e nam tylko o tym pomarzyæ - choæ to te¿ dyskusyjna sprawa, wystarczy kilka dni podwy¿szonej temperatury i ju¿ narzekamy, ¿e ... -, a jednak nie u¿ywali i (mam nadziejê ) nie u¿ywaj± nijakich chemicznych ochraniaczy przeciw S³oñcu. Je¶li ju¿ to ograniczaj± siê do os³aniania cia³a ubraniami. Co Wy o tym pomy¶liwujecie?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 21:13:58 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2010, 16:49:10 » |
|
Co najlepiej "upichciæ" na obiad w takie jak dzisiejszy, upalne dni?
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2010, 17:32:31 » |
|
Ziemniaczki okraszone s³onink± i zsiad³e mleko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2010, 17:44:00 » |
|
Przepis na chłodnik -trzeba by się ochłodzić. Więc dziś sposób jak się ochłodzić. Chłodnik składniki jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami dwa średnie zielone ogórki około pięciu rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi) litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru jajka (pół albo całe na talerz) Jak robimy chłodnik Zaczynamy od botwinki, którą kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się gotuje ścieramy (albo zcieramy - jak kto woli ) na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę (można pokroić w kostkę ale na tarce jest szybciej i łatwiej), siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym mlekiem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. (Moja uwaga: w niektórych przepisach pojawia się rada żeby odsączyć startego ogórka, ja tego nie robię bo woda z ogórka ma swój fajny ogórkowy smak) (Moja druga uwaga: nie ma to jak chłodnik na dobrym zsiadłym mleku). Wywar z botminki lekko chłodzimy żeby nie był zbyt gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki żeby zrobił się fajnie zimny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki lub połówki i ew. dodajemy świeży koperek i szczypior (a może i pietruszka czasami byłaby fajna). PS. Chłodnik to fajna potrawa na upały. PS2. Można mieszać kefir z jogurtem i zsiadłym mlekiem, niektórzy dodają jeszcze śmietanę ale ja jestem zwolennikiem i fanem dobrego zsiadłego mleka (oj, chyba się powtarzam) PS3. Jak zwykle w kuchni warto poeksperymentować, przyszło mi do głowy na przykład, że można by dodać odrobinę startej czerwonej papryki alboświeżej ostrej - może by wzbogaciło smak PS4. Kiedyś do chłodnika dodałem zamiast rzodkiewki kiełki rzodkwi i też było fajnie - w ogółe zachęcam do eksperymentów PS5. A szparagi w następnym wpisie ... no chyba, że coś mi innego przyjdzie do głowy ale przepisy na szparagi będą wcześniej czy później na pewno. Pozdrawiam i smacznego, chłodnego chłodnika życzę bo ochłodzić się trzeba
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 17:44:45 wys³ane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
barneyos
Gawêdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 18:52:59 » |
|
Elo !
Bierzemy ¶wie¿± kranówê - tak, tak, kranówê, ale najpierw oczyszczon± domowymi filtrami i minera³ami (m.in. polecam szungit), czyli tak± naenergetyzowan± i zdatn± do picia. Dodajemy do niej ¶wie¿o zerwan± m³od± miêtê z mojego ogródka oraz sok z limonki lub cytryny. Zapewniam - moje dzieci nie têskni± po tym za jakimi¶ pocukrzonymi b±belkami !! Mo¿na dodaæ kostki lodu.
Smacznego !!!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\" \"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 22:30:41 » |
|
Jak twierdzi nasz s³ynny podró¿nik, st±paj±cy boso przez ¶wiat Wojciech Cejrowski, sama czysta woda nie jest najlepszym ¶rodkiem do gaszenia pragnienia w tropikalnych temperaturach. Sama woda przelatuje przez organizm i nie nawadnia w wystarczaj±cym stopniu "spragnionych" komórek naszego wysychaj±cego cia³a. Wiedz± o tym (chyba intuicyjnie i na zasadzie "m±dro¶ci pokoleniowej") Indianie z Amazonii, i zawsze wzbogacaj± wodê jakimi¶ naturalnymi dodatkami, które uruchamiaj± proces trawienia w ¿o³±dku, dziêki czemu znacznie wiêksza ilo¶æ wody, jako no¶nika tych dodatków, nawadnia nasze tkanki. Wed³ug tej "optyki" najlepsze s± wiêc naturalne soki owocowe. Wiem to po sobie: nic mi w Egipcie, Turcji, Grecji czy Syrii tak dobrze nie "zrobi³o", jak sok ze ¶wie¿o wyci¶niêtych, miejscowych pomarañczy. Pycha! Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2010, 23:21:47 » |
|
Woda zawarta w owocach jest du¿o lepiej wch³aniana przez organizm, znakomitym sokiem niemal ca³kowicie wykorzystanym do nasycenia wszystkich komórek jest sok z arbuza. Znakomicie wyrzuca wszelkie toksyny z organizmu, wspaniale oczyszcza nerki. Jest jeden warunek, sok z owoców powinien byæ wypity natychmiast po wyci¶niêciu, bez konserwantów, bez napromieniowania, bez pakowania na rok w pokryte aluminium pude³ka. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2010, 23:33:32 » |
|
¦wiêta racja Thotal! Ta ciecz z "aluminiowych" pude³ek to zwyk³a trucizna, nawet, je¶li jest "bez konserwantów". Akurat Nad Morzem ¦ródziemnym czêsto pij± te¿ herbatkê z hibiskusa syryjskiego, czyli z naszej malwy. W Egipcie nazywaj± to "karkade". Super-napój, zarówno w wersji "na gor±co", jak i zmro¿ony. Dzi¶ kupi³em sobie tak± herbatkê i zaparzy³em ca³y dzbanek. Po lekkim przestygniêciu zaprawi³em miodem, bo rzecz jest wyra¼nie kwaskowata. Poezja! A do tego obni¿a ci¶nienie krwi, zwalcza z³y cholesterol i wzmacnia i odtruwa organizm. Polecam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
Gawêdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 14, 2010, 12:32:57 » |
|
Elo !! Polecam soki ze ¶wie¿o samemu wyci¶niêtych grejfrutów i/lub pomarañczy. Albo gotowe jednodniowe soczki, dorzucam te¿ marchewkê, ale smaków jest wiêcej, oko³o 10.
Smacznego !!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\" \"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2010, 17:51:15 » |
|
Jak twierdzi nasz s³ynny podró¿nik, st±paj±cy boso przez ¶wiat Wojciech Cejrowski, sama czysta woda nie jest najlepszym ¶rodkiem do gaszenia pragnienia w tropikalnych temperaturach.
Dlatego imæ Cejrowski pija Yerba Mate. Yerba na zimno to matere. Super gasi pragnienie, a i uzupe³nia wszystkie niedobory minera³ów i witamin w organi¼mie podczas upa³ów. To jest dopiero CO¦ !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2010, 18:14:52 » |
|
na pragnienie przypomnia³ mi siê sposób angielskich kolonizatorów Indii- gor±ca lekko pos³odzona herbata z whiskey,- no ale ten sposób ma swoje wady w wiêkszych ilo¶ciach
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 15, 2010, 20:57:44 » |
|
Ostatnio na upa³y parzê zwyk³± herbatê w oooogromnej ilosci i dorzucam do niej pare listków ¶wie¿ej miety z ogródka. Po sch³odzeniu w lodówce, jest niezwykle o¿e¼wiajaca
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 15, 2010, 22:07:08 » |
|
Na pragnienie,to podobno zimny prysznic jest potrzebny,gdy przygasiæ je chcemy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 15, 2010, 23:05:54 » |
|
Jako¶ nikt nie poleca piwa A to przecie¿ staro¿ytny napój, wynaleziony w Egipcie. "Za Gierka" np. hutnicy dostawali piwo, jako najlepszy "uzupe³niacz" wypoconych soli mineralnych. Ja w to wierzê i polecam! I jak to poprawia nastrój!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2010, 23:36:59 » |
|
Piwo ja polecam,ale tylko wtedy je stosowaæ,gdy chcemy siê zabawiæ. Jako uzupe³niacz p³ynu utraconego,chyba woda i to najlepiej z filtra osmotycznego nam podpasuje. Minera³y nie z p³ynu a z serka albo innego jedzonka trza czerpaæ,bo z wody zapotrzebowania nie uzupe³nimy-no chyba,¿e kilka wiader dziennie wypijemy. Te sole,czy minera³y z wody lubi± siê nam w ¿y³ach odk³adaæ,jak kamieñ w czajniku. Woda do picia czysta powinna byæ aby rozpuszczaæ osadzone diabelstwo,czyli minera³y s± w niej zbêdne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
Gawêdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 16, 2010, 10:07:36 » |
|
Enek na poznañskiej sesji w browarze mówi³, ¿e nie lubi piwa, tylko wino. Kot i krzysiek - Zastanówcie siê, z kim zadzieracie !!! he he a zimny prysznic to mi ostatnio zrobi³a moja ¿ona, jak za pó¼no do domu wróci³em. Kochani - dodajê do zestawu pyszn± kawê mro¿on± z lodami. Bardzo s³odkie i ma³o zdrowe. I na koniec - zupe³nie nie na czasie, ale dzia³a super w upa³y - kawa zbo¿owa. Pijam tak± robion± z "wymoczka", bo ju¿ takie te¿ produkuj±. Smacznego !!!!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\" \"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 16, 2010, 12:30:55 » |
|
Jako¶ nikt nie poleca piwa Bo o tym z³ocistym orze¼wiaczu istnieje ju¿ osobny w±tek. http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5184.0Edycja: Przepis na ch³odnik Dzisiaj go zrobili¶my. Ekstra, nie do¶æ ze w smaku, to i bomba witaminowa. Niestety nie maj±c zsiad³ego mleka pos³u¿y³ nam kefir.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 18:45:14 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
|