Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 09:06:35

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Staro¿ytne cywilizacje  (Przeczytany 46100 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Lucyna
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 29, 2008, 17:12:54 »

Witam
   Tak sobie my¶lê, jak to jest, ¿e majowie, inkowie posiadali ogomn± wiedze z matematyki, astronomi, rolinictwa, a nie znali ko³a i jego funkcji i dzia³ania? Ko³a, które jest uznane za najwiêkszy wynalazek ludzko¶ci, u³atwiaj±cy ¿ycie ludzi, bez którego cz³owiek nie mo¿e sie obej¶æ. Ca³± cywilizacja bia³ego cz³owieka i rozwój technologiczny jest na nim oparty poczynaj±c od taczki do kó³ zêbatych w zegarku. Otó¿ w³a¶nie zosta³o to pominiête w ca³ej cywilizacji staro¿ytnej ameryki (nieprawdopodobne, ¿e ludzie posiadaj±cy tak± wiedzê i wynalzki nie doszli do tego nie u³atwiaj±c sobie dzieki niemu ¿ycia). Czy¿by ci genialni ludzie nie byli w stanie do tego doj¶æ? D³ugo nie mog³em tego poj±æ. Odpowied¼ pojawi³a siê w moim ¶nie niedawno. Otó¿ nikt im o kole nie powiedzia³! Nie widzieli o kole bo nikt im o nim nie przekaza³ wiedzyna ten temat. Pomys³ ko³a jest banalnie prosty, czym siê interesujemy zaraz po urodzeniu. Ci m±drzy inkowie, majowie, ... i inne ludy staro¿ytnej ameryki czy¿by nie byli na tyle inteligetni? S±dze, ¿e nieznajomo¶æ ko³a deklasuje ich o wiele ni¿ej ni¿ s±dz± niektórzy. Po prostu byli na tyle g³upi, ¿eby sobie nim nie udogadniaæ ¿ycia. Ale wiedza matematyka, astronomia przewy¿szaj±ca wszystko? Kto¶ musia³ im to przekazaæ, wiedzê któr± nastepnie przekazywali sobie poprzez pokolenia. Wiedza ta by³a olbrzymia zapewne u swych ¼róde³, ale blak³a wraz z up³ywem wieków, zapominana, w koñcu zachowywana przez tzw. kap³anów, nastêpnie skrzêtnie chowana i utajniana, która w koñcu zosta³a u¿yta do zastraszania ludzi i rz±dzenia nimi. Z czasem wmiesza³a siê w religiê i zosta³a przez ni± wykorzystana. S±dze, ¿e ci ludzie nie byli na tyle m±drzy, ¿eby doj¶æ do takiej wiedzy, której praktycznie nie da³o siê wykorzystaæ i pomóc ludziom oraz zastosowaæ j± w ¿yciu codziennym. Efektem by³ upadek ich cywilizacji, która zepewne rozpoczê³a siê wspaniale i gwa³townie. Od tego momentu nast±pi³a regresja tej cywilizacji.
   Ale powróæmy do ko³a. Wiedza tak ogromna musia³a wej¶æ w posiadanie staro¿ytnych indian z zewn±trz (tutaj mo¿emy sie domysleæ z k±d...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzê ludziom pomijaj±c tak wa¿n± rzecz jak ko³o?! No chyba tylko tacy, którzy sami ko³a nie znaj±, albo go nie u¿ywaj±, albo dawno o nim zapomnieli. Otó¿ tak "zapomnieli". Cywilizacja która zapomnia³a ko³o, gdy¿ "wysz³o z mody". Jak wiadomo ko³o ma nierozerwalny zwi±zek z mechanik±, maszynami. Maszyna jest to urz±dzenie posiadaj±cy element wiruj±cy-> enc. Tak w³a¶nie w wyniku postêpu technologicznego ko³o sta³o siê przestarza³ym elementem urz±dzeñ. Wszystko, ale to wszystko zast±pi³± elektryczno¶æ. Oddzia³ywania elektryczne, magnetyczne... itp. Przemieszczanie przedmiotów, przesy³ energi na zasadach elektrycznych i magnetycznych, produkcja, transport, telepotracja. Mechanika a co za tym idzie przestarza³e ko³o zosta³o zapomniane raz na zawsze w dzia³aniu awansuj±c jedynie do symbolu i ozdoby. Przynios³o to postêp dla jednych, ale na drodze ewolucji dla pocz±tkuj±cych okaza³o sie barkuj±cym ogniwem, które zatrzyma³o jego rozwój doprowadzaj±c do upadku. My¶lê, ¿e gdyby ów ci nauczyciele stro¿ytnych amerykaninów nie przeoczyli faktu przydatno¶ci ko³a, ich cywilizacja mog³a by wygl±daæ inaczej.
   Panie i Panowie! ¯yjemy w epoce ko³a! Ko³a, które jest oznak± rozwoju, ale równie¿ zacofania we wszech¶wiecie. Kiedy¶ wyjdziemy z tej epoki gdy opanujemy wszystkie oddzia³ywania elektryczne i bedziemy z nich korzystaæ. Lecz kiedy zaczniemy tworzyæ sami nowe cywilizacje w kosmosie, nie zapomnijmy o jego funcji i przydatno¶ci dla rozwijaj±cych siê cywilizacji.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:16:56 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 29, 2008, 21:29:49 »

hehe, znowu wiedza tylko z oficjalnych ¼róde³... Mrugniêcie

Patrz tu:
http://kubapg2.w.interia.pl/materialy/majowie.htm

Wiêkszo¶æ ludzi uwa¿a (z powodu ¼róde³ typu “Historia I dla gimnazjum” wydawnictwa M. Ro¿ak), ¿e Majowie byli ludem epoki kamiennej, nie znali ko³a (lub wg innych ¼róde³ “znali je, ale nie u¿ywali”), nie znali metalu, a piramidy, reliefy na stelach i rze¼bach wykonywali za pomoc± obsydianowych narzêdzi. To wszystko nieprawda! Majowie zbudowali miêdzy miastami drogi szeroko¶ci do 10 metrów i o ³±cznej d³ugo¶ci ok. 100 km, plantuj±c i karczuj±c d¿unglê, tak ¿e nawierzchnia jest bardzo równa. Naukowcy uwa¿aj±, ¿e by³y to “drogi procesyjne”. Czy pielgrzymi potrzebuj± równej jak stó³ drogi? Taka droga bardziej jest potrzebna wozom. Co prawda w Ameryce nie by³o ani koni ani byd³a, lecz by³o bardzo du¿o ludzi, którzy ewentualnie mogli by s³u¿yæ za napêd, a u Indian pó³nocnoamerykañskich g³ównym zwierzêciem poci±gowym by³ pies. Poza tym w muzeach znajduj± siê zabawki bêd±ce pojazdami na kó³kach. I jak matematycy i astronomowie obliczaj±cy okres obiegu Ziemi wokó³ S³oñca, orbitê Wenus i maj±cy kalendarz, który polega³ na cyklach mogli nie znaæ ko³a?

Majowie podobno nie znali metalu. Argumentuje to siê tym, ¿e...

poczytaj sobie

//wiêcej o dezinformacji np. tu:
- Esoteric Agenda
http://pl.youtube.com/watch?v=gcuEwPvhq28
- Zeitgeist
http://pl.youtube.com/watch?v=kRDvbXaQvB8
- Endgame
http://pl.youtube.com/watch?v=sZhQJds4z4c
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:17:37 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:14:26 »

Lucyna napisa³a:
"Ale powróæmy do ko³a. Wiedza tak ogromna musia³a wej¶æ w posiadanie staro¿ytnych inian z zewn±trz (tutaj mo¿emy sie domysleæ z k±d...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzê ludziom pomijaj±c tak wa¿n± rzecz jak ko³o?! "

Wyczyta³em kiedy¶ fajn± my¶l z której wynika³o, ¿e chyba jednym z najwiêkszych b³êdów jakich siê cz³owiek dopu¶ci³ by³o wynalezienie ko³a.
Pomijaj±c wszystkie osi±gniêcia techniczne itp. jestem w stanie zgodziæ siê z koñcowym zdaniem postu Lucyny.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:18:14 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:17:54 »

Chodzi tu o ko³o toczne (transport) "Znali a nieu¿ywali"?  bo niby co, ksi±dz im zakaza³? Transport odbywa³ siê wy³±cznie juczny. Drogi by³y dobrze zbudowane, ale w liniach prostych, które wiod³y poprzez góry i wzniesienia, niemo¿liwe dla transportu ko³owego.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:18:37 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 30, 2008, 12:29:13 »

Chodzi tu o ko³o toczne (transport) "Znali a nieu¿ywali"?  bo niby co, ksi±dz im zakaza³? Transport odbywa³ siê wy³±cznie juczny. Drogi by³y dobrze zbudowane, ale w liniach prostych, które wiod³y poprzez góry i wzniesienia, niemo¿liwe dla transportu ko³owego.

ehh... bez komentarza

halo...?? czy ty potrafisz CZYTAÆ, czy po prostu chcesz wszystko krytykowaæ i mówiæ, ¿e TY wy³±cznie masz racjê?!?

cytujesz tutaj pewien fragment arta:
"Znali a nieu¿ywali"
i wy¶miewasz go:
bo niby co, ksi±dz im zakaza³?

a teraz ja zacytujê o co chodzi³o autorowi artyku³u:
Wiêkszo¶æ ludzi uwa¿a, ¿e Majowie (...) nie znali ko³a (lub wg innych ¼róde³ “znali je, ale nie u¿ywali”). (...) To wszystko nieprawda!
To cytat z artyku³u.

Wiêc do kogo to pytanie, "czy ksi±dz im zakaza³"? Do mnie, czy mo¿e do autora arta? Bo obydwaj jak widzisz nie popieramy tej hipotezy - i ¶miejemy siê z niej.

//Czy ty wogóle przeczyta³a¶ ten artyku³, który krytykujesz?
Je¶li nie, to nie mamy o czym rozmawiaæ.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:19:04 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 31, 2008, 04:38:21 »

"Znali a nie u¿ywali" do autora stwierdzenia.
Wg. moich ¼róde³ indianie nie znali zastosowania ko³a. Nie wiem jakie s± ¼ród³a nieoficjalne, mo¿e przekazy p.ch.?
Generalnie chodzi o to, ¿e ko³a tocznego kiedy¶ nie bêdzie, byæ mo¿e ju¿ po 2012??? U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:19:23 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 21, 2009, 10:27:05 »

Olmekowie

Powszechnie s±dzi siê, ¿e historia Ameryki to Indianie i Stany Zjednoczone. Tymczasem cywilizacja istnia³a tam znacznie wcze¶niej - co najmniej 3000 lat p.n.e. Tê wczesn± cywilizacjê tworzyli Olmekowie. Kto by³ przed nimi? Zapewne Atlandydzi. Bardzo wiele na to wskazuje, zarówno kontekst geograficzny, jak i kulturowy. Olmekowie pozostawili po sobie wiele "pami±tek", miêdzy innymi rze¼by ludzi ró¿nych ras: bia³ych, ¿ó³tych i czarnych. A ponoæ na Atlantydzie równie¿ ¿yli ludzie ró¿nych ras, przybyli z innych planet.

Aleuci

Aleuci to biali ludzie zamieszkuj±ce Wyspy Aleuckie (obecnie ich wiêksza czê¶æ nale¿y do Alaski) od 7000 lat a¿ po czasy nowo¿ytne. Genetycznie podobni s± do Ajnów - europeidalnego ludu, który zamieszkiwa³ Wyspy Japoñskie od czasów neolitycznych a¿ do czasu, gdy zosta³ wyparty przez mongoloidalnych Japoñczyków.

Zarówno Aleuci, jak i Ajnowie mieli pod³u¿ne czaszki, ¿yli w ziemiankach. Mieli broñ, narzêdzia, zajmowali siê ³owiectwem i mumifikowali zmar³ych.

Aleuci stosowali system dziesiêtny, liczyli do 100 000 i pos³ugiwali siê 12-miesiêcznym kalendarzem. Wytwarzali bia³y pergamin, wytarzali narzêdzia i przybory do po³owu ryb, wyplatali kosze i maty do spania z korzeni wysokich traw. Udomowiali gêsi.

Mieli praktyczn± znajomo¶æ astronomii, ludzkiej i zwierzêcej anatomii, nastawiali proste z³amania i przeprowadzali operacje chirurgiczne.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:19:45 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2010, 13:13:59 »

Puma Punku

Puma Punku – Co jest tutaj tak niezwyk³e?

Oko³o 70km od stolicy Boliwii znajduje siê najwiêkszy o¶rodek kultury andyjskiej ,po³o¿ony w pobli¿u jeziora Tititaca.Puma Punku ,ruiny z odleg³ej przesz³o¶ci zbudowane przez kulturê o wysokiej inteligencji.

Co jest tutaj tak niezwyk³e? Konkretne znaleziska, dowody na budowle starsze ni¿ siê przypuszcza. Dok³adnie obrobione monolity z wywierconymi rowkami i perfekcyjnie oszlifowane p³aszczyzny skalne.

Je¶li siê we¼mie pod uwagê, ¿e te perfekcyjnie obrobione kamienie to Diorith i Antesith mo¿na siê domy¶liæ ¿e do ich obróbki musiano u¿yæ bardzo wysoko rozwiniêtej techniki. Aby wykonaæ tak dok³adn± pracê musiano pos³ugiwaæ sie konkretnymi planami, szablonami oraz fachowymi umiejêtno¶ciami potrzebnymi do tak dok³adnej obróbki.

Do tego dochodzi jeszcze problem transportu tych setki ton ciê¿kich bloków kamiennych. Jak± technik± musiano by siê pos³u¿yæ dzisiaj aby te ogromne czê¶ci budowlane przemie¶ciæ z jednego miejsca w inne. Wa¿n± rolê odgrywa³o napewno twardo¶æ materia³u i ca³o¶ci konstrukcji, mog±cej wytrzymaæ nie jedno trzêsienie ziemi. Dzisiaj znajdujemy w tym miejscu tylko haos, a ca³a metropolia le¿y w gruzach. Jaka katastrofa jest za to odpowiedzialna?

Wiele tych wielkich kamiennych bloków le¿y dzisiaj w b³ocie. Trudno sobie wyobraziæ ¿e Tiahuanaco po³o¿one na wysoko¶ci prawie 4000 m zostalo zaatakowane przez megatsunami któremu nie opar³a siê nawet tak dobrze rozwiniêta cywilizacja.
Przy tak wielu faktach i informacjach jest dla nas Puma Punku wielk± niewiadom±. Na pewno mo¿na by by³o przeprowadziæ wykopaliska na ca³ej tej powierzchni(mowa o oko³o 450 000 metrach kw.) i spróbowaæ zrekonstruowaæ plany ca³ej tej uwczesnej budowli. Mo¿e odkryto by pod warstw± b³ota czê¶ci starej technologi. Czy da³o by nam to odpowiedzi na nasze pytania, co do powstania i przeznaczenia tej budowli, czy te¿ przynios³o wiêcej pytañ i niejasno¶ci?

Tak wielki projekt by³by napewno pomocny w odpowiedzi, dlaczego tak wysoko rozwiniêta cywilizacja z jej technicznymi mo¿liwo¶ciami nie przetrwa³a do czasów obecnych. Czy taki projekt jest realistyczny do zrealizowania? Jestem ciekawa co my¶licie na ten temat?

Do nastêpnego tygodnia z nowym ciekawym tematem.

Iwona Laue
http://www.laue-verlagshaus.com/polnisch/?p=25

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 15:20:04 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 07, 2010, 10:53:12 »

Olmekowie byli prekursorami ludów ¿yj±cych na pó³wyspie Jukatan
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olmekowie
east
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 07, 2010, 20:25:53 »

Lucyna napisa³a:
"Ale powróæmy do ko³a. Wiedza tak ogromna musia³a wej¶æ w posiadanie staro¿ytnych inian z zewn±trz (tutaj mo¿emy sie domysleæ z k±d...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzê ludziom pomijaj±c tak wa¿n± rzecz jak ko³o?! "

Wyczyta³em kiedy¶ fajn± my¶l z której wynika³o, ¿e chyba jednym z najwiêkszych b³êdów jakich siê cz³owiek dopu¶ci³ by³o wynalezienie ko³a.
Ja siê zastanawiam jak ¶lepym by³oby trzeba byæ, ¿eby nie zauwa¿yæ , ¿e w przyrodzie wystêpuj± ko³a, okrêgi, owale, ¿e drzewa maj± obwód, a kamieñ wrzucony do wody generuje na powierzchni OKRÊGI  ?
Przecie¿ nawet barbarzyñskie ludy z pó³nocy Europy, nie znaj±ce astronomii, ani technik obróbki kamienia tak zaawansowanych ,jak ludy mezoameryki , u¿ywa³y OKR¡G£YCH bali drewnianych do transportu, budowano wiatraki, m³yny, ¿arna.. w dodatku pierwsza rzecz, jak± siê uczy dziecko rysowaæ to jest kó³ko. I tak jest zawsze i wszêdzie.
Do¶æ zauwa¿yæ, nawet na zdjêciach dokumentuj±cych olemeckie budowle, ¿e w kamieniu wiercono OKR¡G£E OTWORY, wiêc jak¿eby nie znano ko³a ?
Widocznie, tak jak pisze Lucyna, w Ameryce znano o wiele bardziej zaawansowane technologie, inne ni¿ te oparte na mechanizmie ko³a. Ko³o by³o po prostu ma³o przydatne i mog³o s³u¿yæ co najwy¿ej  w zabawkach dla dzieci. Mrugniêcie
bond
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 10, 2010, 09:09:10 »

http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2170

24 lipca 2009 zosta³a wykonana zdumiewaj±ca fotografia. Jeden z meksykañskich turystów odwiedzi³ s³ynn± piramidê Kukulkána w Chichén Itzá w Meksyku. Ustawi³ statyw i zacz±³ wykonywaæ zdjêcia. Po powrocie do domu nagle – jak mówi³ – o ma³o nie spad³ z krzes³a na ziemiê. Oto z piramidy wystrzeli³ w niebo jasny snop ¶wiat³a lub jakie¶ energii.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 10, 2010, 09:28:31 »

http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2170

24 lipca 2009 zosta³a wykonana zdumiewaj±ca fotografia. Jeden z meksykañskich turystów odwiedzi³ s³ynn± piramidê Kukulkána w Chichén Itzá w Meksyku. Ustawi³ statyw i zacz±³ wykonywaæ zdjêcia. Po powrocie do domu nagle – jak mówi³ – o ma³o nie spad³ z krzes³a na ziemiê. Oto z piramidy wystrzeli³ w niebo jasny snop ¶wiat³a lub jakie¶ energii.
By³o na tym forum zamieszczone zdjêcie U¶miech niesamowite Chichot

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 10, 2010, 10:30:51 »

No tak nautilus ostatnimi czasy sta³ siê tak wiarygodn± stron±, ¿e to a¿ boli. Moim zdaniem to Photoshop.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 10, 2010, 10:56:27 »

Torton, to nie nautilus dokonywa³ analizy, o czym zreszt± jest napisane w tym artykule.
Jak zwykle nie czytasz a siê wypowiadasz.

Moim zdaniem to Photoshop.

Moim zdaniem to wiesz... jestem wszechmog±cy... daj mi dowód na te "twoje zdanie" to pogadamy.
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 10, 2010, 11:00:40 »

Czyta³em i wiem ¿e to nie nautilus lecz oni zamie¶cili artyku³...
Jak zwykle gadasz a nie wiesz co. Bo uwa¿am ¿e jest to nie mo¿liwe? Wiêc wyja¶nij mi jak jest mo¿liwe to ¶wiate³ko wystrzeliwuj±ce z piramidy? S³ucham?

No chyba ¿e kto¶ tam wsadzi³ jak±¶ lampê i sobie ¶wieci³. Najbardziej prawdopodobny scenariusz Jêzyk
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 10, 2010, 11:12:44 »

Temat ten powsta³ aby sytuacjê przedstawiæ i omówiæ - co to jest i jak to jest mo¿liwe. Wiemy na razie ¿e ¶wiate³ko, które siê pojawi³o, jest faktem (dla mnie nigdy w 100% ale jednak...). Ja nie wiem co to jest ale bardzo chetnie o tym podyskutujê. Je¶li natomiast uwa¿asz to za niemo¿liwe - przedstaw mi dowód na to ¿e jest to niemo¿liwe.
Je¶li dowodów nie masz... nie nabijaj proszê postów Mrugniêcie
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 10, 2010, 11:24:52 »

Uciekasz od odpowiedzi. Mrugniêcie
To Ty mi przedstaw ¿e to ¶wiate³ko jest mo¿liwe lub ktokolwiek inny. Tak po za tematem stajesz siê zabawny Mrugniêcie
Samo z siebie nie wyskoczy³o. Albo kto¶ na³o¿y³ obraz lub co¶ podobnego zrobi³em sam. Oczywi¶cie sprawny grafik jest wstanie zdzia³aæ cuda z fotografi±. Dzisiaj mamy tak± technologie, ¿e wiele rzeczy jest mo¿liwych.

Oto moja piramidka:
http://img826.imageshack.us/img826/9356/mxchichen01.jpg
Nie znam siê na robieniu takiego czego¶.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 10, 2010, 11:34:44 »

Ja pierwszy poprosi³em Cie o dowody Mrugniêcie Tak¿e nie odwracaj kota ogonem (przepraszam Kocie Chichot)
Ja przychylam siê, jak zreszt± mo¿na wywnioskowaæ z moich wypowiedzi do artyku³u zamieszczonego na Nautilusie. Dowody tam zamieszczone przemawiaj± do mnie, aczkolwiek, jak ju¿ wcze¶niej napisa³em - 100% pewno¶ci nie mam. Zamierzam wiêc te¿ zabraæ siê za analizê zdjêcia (od razu po tym jak skoñczê analizê dla chanell Chichot).
Musisz te¿ ¿e poza mo¿liwo¶ciami sprytnego podrobienia obrazu, istniej± równie¿ sprytne metody wykrywania tego Mrugniêcie
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 10, 2010, 11:53:50 »

No có¿ Ciebie przekonuj±, mnie nie. Zobaczymy. Chêtnie zobaczê Twoj± analizê.
A i jak uwa¿asz ¿e nabijam posty to tam masz taki ma³y przycisk "zg³o¶ do moderacji" wiêc na co czekasz?
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 10, 2010, 12:11:14 »

Nie powiedzia³em ¿e udostêpniê wyniki analizy, analiza jest mi potrzebna, ew. podzielê siê wybiórczo z kilkoma osobami na tym forum. To jest kawa³ roboty do wykonania, nie licz na to ¿e bêdê siê tym dzieli³ na lewo i prawo charytatywnie Mrugniêcie

Poza tym, analizê masz ju¿ dostêpn± na stronie nautilus. ten obraz jest dla mnie najwa¿niejszy:
http://a.imageshack.us/img440/5836/piramidaipromien10.jpg

Nie licz na to ¿e w wyniku analizy doznasz jakiego¶ objawienia czy co¶ (nie wiem czego siê po wyniku analizy spodziewasz Du¿y u¶miech) Co najwy¿ej otrzymasz mozaikê, na której bêdziesz mia³ dostêpnych kilkaset tysiêcy pikseli, na wynik analizy bêdzie mia³a wp³yw umiejêtno¶æ "czytania tych pikseli" np. na krañcach obiektu, który badamy Mrugniêcie
Mo¿esz równie¿ otrzymaæ to samo zdjêcie ale z pozak³adanymi ró¿nego rodzaju filtrami, na których mo¿na ewentualnie wykryæ jakiekolwiek manipulacje dokonywane na zdjêciu. Co z tego ¿e ja tam zamieszczê strza³kê i np. wska¿e Ci miejsca, które mówi± o autentyczno¶ci obrazu, skoro dla Ciebie bêdzie to i tak tylko moje zdanie? hê? Mrugniêcie
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 10, 2010, 12:21:24 »

Czyli jakby siê tak zastanowiæ to analiza tylko dla wybranych(tzn. Twoich fanów)
Czyli nie potrafisz w ¿aden sposób udowodniæ ¿e to zdjêcie jest prawdziwe? W czym problem aby analizê umie¶ciæ tutaj? Hmm?

Po za tym pokaza³e¶ mi co¶ co nie jest, Twoim wytworem analitycznym a jedynie zaczerpniête jest strony. Sprytna ucieczka.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 10, 2010, 12:30:45 »

Logicznie rzecz bior±c, mogê zamie¶ciæ tutaj wyniki swoich analiz. Nie atakuj mnie proszê "fanami" bo nie o to mi chodzi³o Mrugniêcie
Rozes³a³bym analizê osobom, które takich analiz potrafi± dokonaæ lub maj± do mnie zaufanie.

Problemem jest to ¿e nie wiesz na czym w ogóle polega taka analiza. To nie jest ¿adna ucieczka, masz materia³, który daje ci mo¿liwo¶æ przeprowadzenia takiej analizy. Tylko pytanie czy umiesz co¶ z tego rozczytaæ? Mrugniêcie
Ja Ci zapewne wstawiê bardzo podobne zdjêcie, jasne napiszê jakie elementy ¶wiadcz± o prawdziwo¶ci takiego zdjêcia ale czy to do Ciebie przemówi? Ty analizy nie dokonasz i jedynie bêdziesz móg³ operowaæ na moich wnioskach. Równie dobrze mogê zamie¶ciæ zdjêcie z jakim¶ filtrem, z którego wynikaæ bêdzie ¿e zdjêcie jest podrobione a napiszê ¿e jest prawdziwe Mrugniêcie

dlatego nie jestem zwolennikiem tego typu analiz na forum. Je¶li kto¶ chce mieæ pewno¶æ musi sobie to sprawdziæ we w³asnym zakresie. To nie jest ¿adna z³o¶liwo¶æ z mojej strony ¿e nie chcê tego udostêpniaæ czy co¶.
Po prostu inaczej siê nie da ;(
Torton
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 10, 2010, 12:56:07 »

Dobrze. Wróæmy do tematu. U¿y³em programu PhotoScape aby uzyskaæ negatyw.

Zwróæ uwagê to na powiêkszenie, tzn. na zdjêcie po prawej. W tle widzimy piorun? Dobrze my¶lê? Wygl±da normalnie. Spójrz na ten snop ¶wiat³a w efekcie negatywu. Wygl±da jakby by³ wypuk³y i linie koñcowe boczne tego promienia te¿ zastanawiaj±. Nie znam siê na tym ale Czy to jest efekt powiêkszenia? Czy czego¶ wiêcej? Mo¿e jeste¶ wstanie udzieliæ mi odpowiedzi?
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 10, 2010, 13:07:57 »

Piorun równie¿ jest wypuk³y, to efekt jednego z filtrów na³o¿onych na obraz. Mo¿na dziêki temu stworzyæ mapê ¶wiat³a na obrazie. £atwo wtedy o sprawdzenie czy ¶wiat³o w ka¿dym miejscu na obrazie zachowuje siê tak samo czy mo¿e gdzie¶ odbiega od normy i jest efektem albo manipulacji albo dodatkowego ¼ród³a ¶wiat³a. Oczywi¶cie nie na ka¿dym zdjêciu tego typu filtr jest efektywny. Ja czêsto stosuje przedstawienie ¶wiat³a w sposób mapy termicznej. Ka¿de natê¿enie ¶wiat³a przedstawia mi jako inny kolor. Wtedy mogê na przyk³ad w bardzo ³atwy sposób okre¶liæ obiekt znajduje siê faktycznie tam gdzie mi siê wydaje. Jest to te¿ dobry sposób na eliminacjê zdjêæ gdzie kto¶ próbuje nam wmówiæ ¿e sfotografowa³ ufo na niebie. Czêsto siê jednak okazuje ¿e ten obiekt wcale nie by³ wysoko na niebie tylko np. by³a to pszczó³ka, która akurat przelatywa³a nam przed obiektywem Mrugniêcie
marman1983
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 11, 2010, 17:09:44 »

pfff... Ale sie produkujecie nad zwykla winda   Mrugniêcie
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: