Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« : Sierpieñ 29, 2010, 17:01:06 » |
|
Praktycznie rozpoczê³a siê ju¿ pora grzybobrania, zachêcam wiêc wystkich grzybiarzy do zamieszczania swoich spostrze¿eñ jak i gdzie ich szukaæ, jakie zbieraæ itp. itd.. Ja rozpocznê ten w±tek troszkê od zakrystii, otó¿ nag³o¶niono ostatnio - zreszt± uwa¿am, ze s³usznie - sprawê ch³opca, który zatru³ siê muchomorem sromotnikowym. Jak zakoñczy³a siê ta sprawa zapewne ka¿dy wie, jednak istniej± metody by unikn±æ tak drastycznych sytuacji, jak w przypadku tego ch³opca. Ma³o kto wie, ale ro¶lina o niewiele mówi±cej nazwie ostropest plamisty podana w ci±gu 48 godzin od chwili spo¿ycia tego truj±cego grzyba potrafi ca³kowicie zlikwidowaæ dzia³anie jego toksyn. Na jednej ze stron dotycz±cej sposobów leczenia w±troby czytamy: Do najskuteczniejszych ¶rodków zio³owych lecz±cych przewlekle chor± w±trobê nale¿± wyci±gi z nasion ostropestu plamistego. Ostropest jest równie¿ niezwykle skutecznym lekarstwem w przypadku zatruæ muchomorem sromotnikowym. http://zdrowie.do-kawy.com/tag/chora-watroba-objawy/A oto ta ro¶linka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostropest_plamisty
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 29, 2010, 17:15:42 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 12, 2010, 14:32:05 » |
|
Grzybiarz jest jak saper. Obaj myl± siê tylko razRozmawia³a Alicja Katarzyñska 2010-09-11, ostatnia aktualizacja 2010-09-09 20:45 ¦limak nie ruszy truj±cego grzyba. Muchomor sromotnikowy jest gorzki. Wystarczy kilka razy ugotowaæ truj±cego grzyba, ¿eby sta³ siê jadalny. Prawda czy fa³sz? Wojciech Waldman dyrektor Pomorskiego Centrum Toksykologii obala ludowe m±dro¶ci dotycz±ce grzybów jadalnych i truj±cych... Maj± jednak do¶wiadczenie nabyte przez lata zbierania, wiedzê przekazan± przez znajomych czy rodzinê. Tak zwane ludowe sposoby znane nie tylko zagorza³ym zbieraczom.- Te ludowe sposoby na rozpoznanie jadalnych grzybów s± zawodne. Jest takie przekonanie, ¿e tylko truj±cy grzyb nie siwieje po prze³amaniu, ¿e ma gorzki smak, ¿e truj±cych grzybów nie ruszaj± ¶limaki albo ¿e jak wrzuci siê cebulê do gotuj±cych siê grzybów, to zmieni kolor, je¶li w¶ród nich jest truj±cy. Zdarzaj± siê takie przes±dy jak ten, ¿e kilkakrotnie gotowany grzyb straci swoj± toksyczno¶æ. Nie ma ¿adnego sposobu na zneutralizowanie trucizny. Chyba ¿e spalenie grzyba, ale wtedy raczej nie nadaje siê do zjedzenia. A s³ysza³a pani o próbie srebrnej ³y¿ki? Nie? No wiêc ta ³y¿ka ma ¶ciemnieæ przy truj±cych grzybach. Ani jeden ludowy sposób na sprawdzanie jadowito¶ci grzybów nie jest prawdziwy?- Nie mo¿na ich traktowaæ powa¿nie. Grzyb truj±cy mo¿e byæ gorzki, ale nie musi. Trucizna zawarta w grzybach nie ma smaku ani zapachu, nie mo¿na jej wyczuæ ani wyw±chaæ. ¦limaki nadgryzaj± te¿ muchomory sromotnikowe, truj±cy grzyb mo¿e siwieæ po z³amaniu. Problem w tym, ¿e grzybiarze s± przekonani o swojej nieomylno¶ci. Mówimy na oddziale, ¿e grzybiarz i saper myli siê tylko raz. W³a¶nie teraz le¿± trzy osoby spod Grudzi±dza, do¶wiadczeni zbieracze. Przera¿eni, nie mog± uwierzyæ, ¿e siê pomylili. Zatrucie grzybami na szczê¶cie nie zawsze koñczy siê ¶mierci±, wiele osób udaje siê uratowaæ.- To zale¿y od gatunku, ilo¶ci spo¿ytych grzybów, od indywidualnej wra¿liwo¶ci na toksyny spo¿ytego grzyba. Najniebezpieczniejsze s± zatrucia muchomorem sromotnikowym (zielonawym) i jego odmianami: muchomorem wiosennym i jadowitym. Przez pierwsze osiem - dwana¶cie godzin mamy tzw. okres utajnienia, bez objawów. Nastêpny to okres ostrego nie¿ytu ¿o³±dkowo-jelitowego. Po nim nastêpuje okres uszkodzeñ narz±dowych, co mo¿e zakoñczyæ siê ¶mierci±. Wa¿ny te¿ jest wiek, waga, choroby towarzysz±ce, sposób jedzenia grzybów. Nie zawsze zatrucie koñczy siê ¶mierci±, ale bywa, ¿e jedynym ratunkiem jest przeszczep w±troby, tak jak w przypadku Tomka, ch³opca o którym ostatnio tak g³o¶no. Teraz pacjenci po powa¿nym zatruciu grzybami oczekuj± przeszczepu w±troby, jakby to by³ normalny sposób leczenia zatruæ. A to ci±gle jeszcze cud i do tego zwi±zany ze ¶mierci± innego cz³owieka. Przeszczep w±troby kosztuje oko³o 800 tys. z³, roczne utrzymanie pacjenta z przeszczepion± w±trob± to 50 tys. z³. A grzyba mo¿na po prostu nie zje¶æ albo kupiæ w sklepie. Ta niefrasobliwo¶æ, ¿eby nie powiedzieæ zwyk³a g³upota, wywo³uje u nas - lekarzy pracuj±cych w Pomorskim Centrum Toksykologii w Gdañsku - bezsilno¶æ. Co roku to prze¿ywamy, widzimy ciê¿ko chorego cz³owieka, b³agaj±ce, przera¿one oczy rodziny. Nie ma ¿adnych kampanii informacyjnych przed sezonem, ile osób rocznie umiera zatrutych grzybami, nie mówi siê o tym w szko³ach, nie uczy praktycznych rzeczy. Media pisz± o ofiarach truj±cych grzybów - to jest dobry temat, jak kto¶ ju¿ umiera. Trudno leczyæ osobê zatrut± grzybami? ... http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8357219,Grzybiarz_jest_jak_saper__Obaj_myla_sie_tylko_raz.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 16, 2010, 19:34:33 » |
|
Na grzyby, czyli jak robimy z siebie durni. Warte przeczytania, zw³aszcza dla mieszczuchów. Do lasu! Na grzyby!2010-09-15 12:52:35 Je¿eli poczu³e¶ jak±¶ wewnêtrzn± potrzebê, ¿eby zaznajomiæ siê z t± ca³± przyrod±, proponujê najpierw wybraæ siê do pobliskiego lasu, a nie tak jak niektórzy od razu w Himalaje albo na Borneo.... http://interia360.pl/artykul/do-lasu-na-grzyby,38799
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 16, 2010, 21:07:10 » |
|
Korzystaj±c z tego,¿e mam jeszcze kilka dni wakacji i ca³kiem sporo wolnego czasu wybra³em siê dzi¶ rano na grzyby. No i muszê siê pochwaliæ,ze zbiór mia³em bardzo udany. Pe³ne wiaderko grzybów:ma¶laki,podgrzybki,i jeden,ale za to piêkny prawdziwek, i jeszcze dodatkowo pó³ reklamówki kañ. Jutro te¿ siê wybieram,to mog± byæ ostatnie tak dobre dni, fajnie siê zbiera grzyby,polecam wszystkim, ten rok jest naprawdê wyj±tkowy. PS: Juventus-Lech 3-3 Kto nie ogl±da³ tego meczu,niech ¿a³uje, Artjoms Rudnevs!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Linda
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 16, 2010, 21:20:54 » |
|
Jutro te¿ siê wybieram,to mog± byæ ostatnie tak dobre dni, fajnie siê zbiera grzyby,polecam wszystkim, ten rok jest naprawdê wyj±tkowy. Juz siê wie¶æ roznios³a ,ze jedziesz i trwaj± przygotowania.... http://republika.pl/blog_ni_3315338/3676964/tr/mushhouse.jpg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 16, 2010, 21:28:03 » |
|
heh,fajne. Ach,chc± mnie spryciarze zaskoczyæ Ale nie dam siê im zrobiæ w konia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 16, 2010, 21:43:36 » |
|
Ja wybieram siê do lasu z koszykiem w najbli¿sz± sobotê. Mam informacje, ¿e na ¦l±sku ludziska ostatnio kosz± niesamowite ilo¶ci grzybów. Poprzedni rok by³ w tej dziedzinie bardzo marny, a dla mnie to najlepszy sposób spêdzenia wolnego czasu na ¶wie¿ym powietrzu. Za grzybkami da³bym siê por±baæ Mo¿e zdradzisz Kamilku, gdzie naci±³e¶ te ¶liczno¶ci? Tylko nie pisz, ¿e w lesie Tak to wszyscy mówi±.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 16, 2010, 21:58:42 » |
|
Krzysiu Kole¿anka by³a w niedzielê w okolicach Staszowa ( kieleckie) i przywioz³a 3 kosze prawdziwków .
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 16, 2010, 22:10:49 » |
|
Do Staszowa to mam za daleko i raczej tam nie pojadê, choæ ju¿ parê razy odwiedza³em lasy w okolicach W³oszczowej - s± super! Ale nasze ¶l±skie lasy te¿ s± grzybodajne (wbrew pozorom mamy ich tu mnóstwo!). Liczê na dobre zbiory Darz bór!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 16, 2010, 22:29:47 » |
|
To macie szczê¶cie,bo ja to zawsze trafiam takie i jeszcze jeden
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2010, 23:11:33 wys³ane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 16, 2010, 22:45:45 » |
|
¦liczne!!! Niektórzy robi± z nich "kompot" BTW - nie wiem, czy wiesz, ale np. taki muchomór czerwonawy (nazwa w³asna) jest uznawany w atlasach grzybów za smaczny grzyb jadalny! Ja bym jednak nie ryzykowa³ rozpoznawania tego grzybka w¶ród innych muchomorów i zbierania dla celów kulinarnych. Z blaszkowych jadam tylko pieczarki i czasem kanie i podpieñki. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 16, 2010, 23:09:42 » |
|
S³ysza³am o tym ,ale nigdy bym nie zaryzykowa³a.Jad³am kiedy¶ zielone i czerwone go³abki( grzyby) ,ale gospodyni u której mieszka³am uma³a odró¿niæ czy to nie muchomor. Mam pytanie co to za grzyby ? Nie odwazy³am siê ich zebrac bo ich nie znam.
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 17, 2010, 07:40:26 » |
|
uwielbiam zbierać grzyby. W tym roku jest ich bardzo dużo, szkoda ze w naszych okolicach prawdziwków mało, ale podgrzybków nie do prze zbierania. Wczoraj tez byłam ale zbierałam już nie dla siebie ) nie mam co z nimi robić nasuszyłam już 6 litrów podgrzybków i koźlarzy zamarynowałam z 60 słoików ) ale w sobotę i tak jeszcze jadę na grzyby:)) Pozdrawiam:)
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2010, 07:40:43 wys³ane przez wiki »
|
Zapisane
|
|
|
|
Torton
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 17, 2010, 07:57:19 » |
|
Ja lubiê tylko pieczarki Takie sma¿one mmm... Nigdy nie zbiera³em grzybów i jako¶ Mnie my¶l o tym nie krêci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 17, 2010, 08:16:02 » |
|
chanell- ja bym ich nie zbiera³, a ju¿ na pewno nie jad³,- co do tzw. go³±bków to z tego co pamiêtam wygl±daj± ca³kiem inaczej, a i ich te¿ nigdy nie zbiera³em. Grzyby w tym roku sypne³y wcze¶niej, ale to dobrze- bo lubiê,- jest taka miejscowo¶æ ko³o Zawiercia- tam zawsze s± Prad³a
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
barneyos
Gawêdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 17, 2010, 08:47:42 » |
|
ELo !!
Wszystkie grzyby s± jadalne, ale niektóre tylko raz ! I jeszcze ponoæ muchomora czerwonego mo¿na zje¶æ, ale najpierw trzeba z niego zdj±æ kropeczki !
A ja bardzo lubiê sery ple¶niowe - no co, ple¶ñ to te¿ grzyby !!!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\" \"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 17, 2010, 09:41:36 » |
|
A oto ta ro¶linka:
Piêkna, fraktalna konstrukcja . przypomina "gwiezdn± matkê", kiedy siê tak z góry patrzy. Ja na grzyby niezbyt chêtnie je¿d¿e. Nie znam siê na nich, wiêc wolê nie zbieraæ. pozdr
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 17, 2010, 16:10:19 » |
|
Ja na grzyby niezbyt chêtnie je¿d¿e. Nie znam siê na nich, wiêc wolê nie zbieraæ. Oj, to ¿a³uj wa¶æ. Spróbuj, a na pewno za³apiesz bakcyla. Nie musisz specjalnie znaæ siê na grzybach, zbieraj tylko te które maj± g±bkê koloru ¿ó³tego pod spodem, a kapelusz ciemny, z regu³y br±zowy. W tym roku jest ich wysyp wiêc nie bêdziesz mia³ problemu ze znalezieniem.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 17, 2010, 21:29:53 » |
|
Kilka lat temu zjad³em zupê z borowików i bardzo mi smakowa³a, jej smak i aromat by³ du¿o silniejszy ni¿ zupy gotowane w domu rodzinnym, a bywa³o, ¿e grzyby by³y codziennie na wiele sposobów. Tak mnie to nakrêci³o ¿e spyta³em kelnera w jaki sposób zosta³a ugotowana. Kucharz "sprzeda³" mi tajemnicê kulinarn±, która jest bardzo prosta; ¶wie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. To naprawdê dzia³a, takie grzyby s± o wiele bardziej aromatyczne, potrawy smaczniejsze. Robiê tak równie¿ dlatego, ¿e szybciej trwa proces przygotowania do konserwacji. Mój tegoroczny rekord, to dwudziesto litrowe wiadro w nieca³± godzinê Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 18, 2010, 13:50:52 » |
|
¶wie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. Ciekawe, kilka dni temu wyczyta³em w necie, ¿e nie powinno siê zamra¿aæ grzybów bo trac± swe w³a¶ciwo¶ci, g³ównie smakowe. Wiêc jak to jest?
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 18, 2010, 19:14:46 » |
|
Mój tegoroczny rekord, to dwudziesto litrowe wiadro w nieca³± godzinê U¶miech
hehe to ju¿ teraz wiem czemu tak rzadko tu zagl±dasz a jakie to by³y grzyby? Ja dzi¶ nazbiera³am 2 koszyki my¶lê ze troszkê wiêcej w nie wchodzi ni¿ 10 litrów, ale niestety by³y to podgrzybki, tylko kilka prawdziwków i kurek. W tym roku brak prawdziwków w puszczy, ale 2 lata temu to siê dzia³o.... Pozdrawiam:))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 18, 2010, 23:14:56 » |
|
¶wie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. Ciekawe, kilka dni temu wyczyta³em w necie, ¿e nie powinno siê zamra¿aæ grzybów bo trac± swe w³a¶ciwo¶ci, g³ównie smakowe. Wiêc jak to jest? To nieprawda Darku,mrozone w³a¶nie zachowuj± aromat i po rozmro¿eniu s± takie jak prosto z lasu.
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 19, 2010, 19:18:03 » |
|
Dziêki, postaram siê sprawdziæ i zamro¿ê ich troszkê. Ostatnimi czasy, zw³aszcza po nag³o¶nieniu sprawy o zatruciach muchomorami, wielu m±drych i uczonych bombarduje nas informacjami jakoby grzyby nie mia³y jakichkolwiek warto¶ci, no mo¿e poza smakowymi. Co wy na to? Ja znalaz³em co¶ takiego: Cudowne w³a¶ciwo¶ci grzybówPoniedzia³ek, 13 wrze¶nia (09:34) Kto z nas nie chcia³by byæ wiecznie m³ody, piêkny i zdrowy? Wszystko to jest w zasiêgu rêki - wystarczy je¶æ grzyby.Po letnich deszczach na straganach pojawiaj± siê grzyby. Jeszcze pachn±ce lasem, kusz± nas ciep³ym br±zowym kolorem i obietnic± smakowitej uczty. Bo polskie grzyby s± wy¶mienite i maj± w³a¶ciwo¶ci, o których nie wszyscy wiedz±. Smakuj± i lecz±Grzyby maj± dzia³anie lecznicze - w chiñskiej i japoñskiej medycynie od wieków stosowane s± grzyby maitake i shiitake jako ¶rodek obni¿aj±cy ci¶nienie, wzmacniaj±cy uk³ad odporno¶ciowy i opó¼niaj±cy starzenie siê organizmu. Badania wykaza³y te¿, ¿e grzyby te maj± dzia³anie antyrakowe, a nawet spowalniaj± rozwój AIDS. Równie¿ niektóre polskie grzyby mog± byæ traktowane jako lekarstwo - niedoceniane ucho bzowe ma wiele w³a¶ciwo¶ci leczniczych: wzmacnia system odporno¶ciowy, przeciwdzia³a nadci¶nieniu i krucho¶ci naczyñ krwiono¶nych. Panie na pewno zaciekawi fakt, ¿e dziêki spo¿ywaniu tego grzyba poprawia siê stan cery i w³osów, a ponadto ma on w³a¶ciwo¶ci regeneruj±ce i odm³adzaj±ce. Tak¿e pospolite boczniaki s± ¼ród³em wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który powoduje zmniejszanie siê guzów nowotworowych. Wyci±g z boczniaka obni¿a poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwiono¶ne, niweluje objawy przemêczenia miê¶ni, ¶ciêgien i stawów. U¿ywany jest on te¿ do produkcji leków wzmacniaj±cych odporno¶æ. ... http://smaker.pl/smaczki/news/cudowne-wlasciwosci-grzybow,1358207I jeszcze jedno pytanko dla znawców grzybów: co to za grzyb na tej fotce? Ja nie mam pojêcia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2010, 19:19:30 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 19, 2010, 21:10:52 » |
|
Ha, wczoraj odkry³em, ¿e w moim m³odniku same z siebie pojawi³y siê ma¶laki. Na razie 3, ale zawsze to co¶...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 19, 2010, 22:15:08 » |
|
Arteq , kiedy¶ przez niezrêczno¶æ rozsypa³am ca³y kosz opieniek i od tamtej pory zawsze pojawiaj± siê pod moimi jod³ami w ogrodzie.Jak w tym roku bêd± to zrobie im fotê.
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
|