Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« : Sierpień 29, 2010, 17:01:06 » |
|
Praktycznie rozpoczê³a siê ju¿ pora grzybobrania, zachêcam wiêc wystkich grzybiarzy do zamieszczania swoich spostrze¿eù jak i gdzie ich szukaÌ, jakie zbieraÌ itp. itd.. Ja rozpocznê ten w¹tek troszkê od zakrystii, otó¿ nag³oœniono ostatnio - zreszt¹ uwa¿am, ze s³usznie - sprawê ch³opca, który zatru³ siê muchomorem sromotnikowym. Jak zakoùczy³a siê ta sprawa zapewne ka¿dy wie, jednak istniej¹ metody by unikn¹Ì tak drastycznych sytuacji, jak w przypadku tego ch³opca. Ma³o kto wie, ale roœlina o niewiele mówi¹cej nazwie ostropest plamisty podana w ci¹gu 48 godzin od chwili spo¿ycia tego truj¹cego grzyba potrafi ca³kowicie zlikwidowaÌ dzia³anie jego toksyn. Na jednej ze stron dotycz¹cej sposobów leczenia w¹troby czytamy: Do najskuteczniejszych œrodków zio³owych lecz¹cych przewlekle chor¹ w¹trobê nale¿¹ wyci¹gi z nasion ostropestu plamistego. Ostropest jest równie¿ niezwykle skutecznym lekarstwem w przypadku zatruÌ muchomorem sromotnikowym. http://zdrowie.do-kawy.com/tag/chora-watroba-objawy/A oto ta roœlinka:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostropest_plamisty
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 17:15:42 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2010, 14:32:05 » |
|
Grzybiarz jest jak saper. Obaj myl¹ siê tylko razRozmawia³a Alicja Katarzyùska 2010-09-11, ostatnia aktualizacja 2010-09-09 20:45 Œlimak nie ruszy truj¹cego grzyba. Muchomor sromotnikowy jest gorzki. Wystarczy kilka razy ugotowaÌ truj¹cego grzyba, ¿eby sta³ siê jadalny. Prawda czy fa³sz? Wojciech Waldman dyrektor Pomorskiego Centrum Toksykologii obala ludowe m¹droœci dotycz¹ce grzybów jadalnych i truj¹cych... Maj¹ jednak doœwiadczenie nabyte przez lata zbierania, wiedzê przekazan¹ przez znajomych czy rodzinê. Tak zwane ludowe sposoby znane nie tylko zagorza³ym zbieraczom.- Te ludowe sposoby na rozpoznanie jadalnych grzybów s¹ zawodne. Jest takie przekonanie, ¿e tylko truj¹cy grzyb nie siwieje po prze³amaniu, ¿e ma gorzki smak, ¿e truj¹cych grzybów nie ruszaj¹ œlimaki albo ¿e jak wrzuci siê cebulê do gotuj¹cych siê grzybów, to zmieni kolor, jeœli wœród nich jest truj¹cy. Zdarzaj¹ siê takie przes¹dy jak ten, ¿e kilkakrotnie gotowany grzyb straci swoj¹ toksycznoœÌ. Nie ma ¿adnego sposobu na zneutralizowanie trucizny. Chyba ¿e spalenie grzyba, ale wtedy raczej nie nadaje siê do zjedzenia. A s³ysza³a pani o próbie srebrnej ³y¿ki? Nie? No wiêc ta ³y¿ka ma œciemnieÌ przy truj¹cych grzybach. Ani jeden ludowy sposób na sprawdzanie jadowitoœci grzybów nie jest prawdziwy?- Nie mo¿na ich traktowaÌ powa¿nie. Grzyb truj¹cy mo¿e byÌ gorzki, ale nie musi. Trucizna zawarta w grzybach nie ma smaku ani zapachu, nie mo¿na jej wyczuÌ ani wyw¹chaÌ. Œlimaki nadgryzaj¹ te¿ muchomory sromotnikowe, truj¹cy grzyb mo¿e siwieÌ po z³amaniu. Problem w tym, ¿e grzybiarze s¹ przekonani o swojej nieomylnoœci. Mówimy na oddziale, ¿e grzybiarz i saper myli siê tylko raz. W³aœnie teraz le¿¹ trzy osoby spod Grudzi¹dza, doœwiadczeni zbieracze. Przera¿eni, nie mog¹ uwierzyÌ, ¿e siê pomylili. Zatrucie grzybami na szczêœcie nie zawsze koùczy siê œmierci¹, wiele osób udaje siê uratowaÌ.- To zale¿y od gatunku, iloœci spo¿ytych grzybów, od indywidualnej wra¿liwoœci na toksyny spo¿ytego grzyba. Najniebezpieczniejsze s¹ zatrucia muchomorem sromotnikowym (zielonawym) i jego odmianami: muchomorem wiosennym i jadowitym. Przez pierwsze osiem - dwanaœcie godzin mamy tzw. okres utajnienia, bez objawów. Nastêpny to okres ostrego nie¿ytu ¿o³¹dkowo-jelitowego. Po nim nastêpuje okres uszkodzeù narz¹dowych, co mo¿e zakoùczyÌ siê œmierci¹. Wa¿ny te¿ jest wiek, waga, choroby towarzysz¹ce, sposób jedzenia grzybów. Nie zawsze zatrucie koùczy siê œmierci¹, ale bywa, ¿e jedynym ratunkiem jest przeszczep w¹troby, tak jak w przypadku Tomka, ch³opca o którym ostatnio tak g³oœno. Teraz pacjenci po powa¿nym zatruciu grzybami oczekuj¹ przeszczepu w¹troby, jakby to by³ normalny sposób leczenia zatruÌ. A to ci¹gle jeszcze cud i do tego zwi¹zany ze œmierci¹ innego cz³owieka. Przeszczep w¹troby kosztuje oko³o 800 tys. z³, roczne utrzymanie pacjenta z przeszczepion¹ w¹trob¹ to 50 tys. z³. A grzyba mo¿na po prostu nie zjeœÌ albo kupiÌ w sklepie. Ta niefrasobliwoœÌ, ¿eby nie powiedzieÌ zwyk³a g³upota, wywo³uje u nas - lekarzy pracuj¹cych w Pomorskim Centrum Toksykologii w Gdaùsku - bezsilnoœÌ. Co roku to prze¿ywamy, widzimy ciê¿ko chorego cz³owieka, b³agaj¹ce, przera¿one oczy rodziny. Nie ma ¿adnych kampanii informacyjnych przed sezonem, ile osób rocznie umiera zatrutych grzybami, nie mówi siê o tym w szko³ach, nie uczy praktycznych rzeczy. Media pisz¹ o ofiarach truj¹cych grzybów - to jest dobry temat, jak ktoœ ju¿ umiera. Trudno leczyÌ osobê zatrut¹ grzybami? ... http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8357219,Grzybiarz_jest_jak_saper__Obaj_myla_sie_tylko_raz.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2010, 19:34:33 » |
|
Na grzyby, czyli jak robimy z siebie durni. Warte przeczytania, zw³aszcza dla mieszczuchów. Do lasu! Na grzyby!2010-09-15 12:52:35 Je¿eli poczu³eœ jak¹œ wewnêtrzn¹ potrzebê, ¿eby zaznajomiÌ siê z t¹ ca³¹ przyrod¹, proponujê najpierw wybraÌ siê do pobliskiego lasu, a nie tak jak niektórzy od razu w Himalaje albo na Borneo.... http://interia360.pl/artykul/do-lasu-na-grzyby,38799 
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2010, 21:07:10 » |
|
Korzystaj¹c z tego,¿e mam jeszcze kilka dni wakacji i ca³kiem sporo wolnego czasu wybra³em siê dziœ rano na grzyby. No i muszê siê pochwaliÌ,ze zbiór mia³em bardzo udany.  Pe³ne wiaderko grzybów:maœlaki,podgrzybki,i jeden,ale za to piêkny prawdziwek, i jeszcze dodatkowo pó³ reklamówki kaù. Jutro te¿ siê wybieram,to mog¹ byÌ ostatnie tak dobre dni, fajnie siê zbiera grzyby,polecam wszystkim, ten rok jest naprawdê wyj¹tkowy. PS: Juventus-Lech 3-3 Kto nie ogl¹da³ tego meczu,niech ¿a³uje, Artjoms Rudnevs!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Linda
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2010, 21:20:54 » |
|
 Jutro te¿ siê wybieram,to mog¹ byÌ ostatnie tak dobre dni, fajnie siê zbiera grzyby,polecam wszystkim, ten rok jest naprawdê wyj¹tkowy. Juz siê wieœÌ roznios³a ,ze jedziesz i trwaj¹ przygotowania.... http://republika.pl/blog_ni_3315338/3676964/tr/mushhouse.jpg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2010, 21:28:03 » |
|
heh,fajne.  Ach,chcÂą mnie spryciarze zaskoczyĂŚ Ale nie dam siĂŞ im zrobiĂŚ w konia 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2010, 21:43:36 » |
|
Ja wybieram siê do lasu z koszykiem w najbli¿sz¹ sobotê. Mam informacje, ¿e na Œl¹sku ludziska ostatnio kosz¹ niesamowite iloœci grzybów. Poprzedni rok by³ w tej dziedzinie bardzo marny, a dla mnie to najlepszy sposób spêdzenia wolnego czasu na œwie¿ym powietrzu. Za grzybkami da³bym siê por¹baÌ  Mo¿e zdradzisz Kamilku, gdzie naci¹³eœ te œlicznoœci? Tylko nie pisz, ¿e w lesie  Tak to wszyscy mówi¹.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2010, 21:58:42 » |
|
Krzysiu  KoleÂżanka byÂła w niedzielĂŞ w okolicach Staszowa ( kieleckie) i przywiozÂła 3 kosze prawdziwkĂłw .
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2010, 22:10:49 » |
|
Do Staszowa to mam za daleko i raczej tam nie pojadĂŞ, choĂŚ juÂż parĂŞ razy odwiedzaÂłem lasy w okolicach WÂłoszczowej - sÂą super! Ale nasze ÂślÂąskie lasy teÂż sÂą grzybodajne (wbrew pozorom mamy ich tu mnĂłstwo!). LiczĂŞ na dobre zbiory  Darz bĂłr!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2010, 22:29:47 » |
|
To macie szczĂŞÂście,bo ja to zawsze trafiam takie  i jeszcze jeden 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 23:11:33 wysłane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2010, 22:45:45 » |
|
ÂŚliczne!!! NiektĂłrzy robiÂą z nich "kompot"  BTW - nie wiem, czy wiesz, ale np. taki muchomĂłr czerwonawy (nazwa wÂłasna) jest uznawany w atlasach grzybĂłw za smaczny grzyb jadalny! Ja bym jednak nie ryzykowaÂł rozpoznawania tego grzybka wÂśrĂłd innych muchomorĂłw i zbierania dla celĂłw kulinarnych. Z blaszkowych jadam tylko pieczarki i czasem kanie i podpieĂąki. Smacznego 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 16, 2010, 23:09:42 » |
|
S³ysza³am o tym ,ale nigdy bym nie zaryzykowa³a.Jad³am kiedyœ zielone i czerwone go³abki( grzyby) ,ale gospodyni u której mieszka³am uma³a odró¿niÌ czy to nie muchomor. Mam pytanie co to za grzyby ? Nie odwazy³am siê ich zebrac bo ich nie znam.  
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2010, 07:40:26 » |
|
uwielbiam zbierać grzyby. W tym roku jest ich bardzo dużo, szkoda ze w naszych okolicach prawdziwków mało, ale podgrzybków nie do prze zbierania. Wczoraj tez byłam ale zbierałam już nie dla siebie  ) nie mam co z nimi robić  nasuszyłam już 6 litrów podgrzybków i koźlarzy zamarynowałam z 60 słoików  ) ale w sobotę i tak jeszcze jadę na grzyby:)) Pozdrawiam:)
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2010, 07:40:43 wysłane przez wiki »
|
Zapisane
|
|
|
|
Torton
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2010, 07:57:19 » |
|
Ja lubiĂŞ tylko pieczarki  Takie smaÂżone mmm...  Nigdy nie zbieraÂłem grzybĂłw i jakoÂś Mnie myÂśl o tym nie krĂŞci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 17, 2010, 08:16:02 » |
|
chanell- ja bym ich nie zbiera³, a ju¿ na pewno nie jad³,- co do tzw. go³¹bków to z tego co pamiêtam wygl¹daj¹ ca³kiem inaczej, a i ich te¿ nigdy nie zbiera³em. Grzyby w tym roku sypne³y wczeœniej, ale to dobrze- bo lubiê,- jest taka miejscowoœÌ ko³o Zawiercia- tam zawsze s¹ Prad³a 
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
barneyos
 GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 689
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 17, 2010, 08:47:42 » |
|
ELo !!
Wszystkie grzyby s¹ jadalne, ale niektóre tylko raz ! I jeszcze ponoÌ muchomora czerwonego mo¿na zjeœÌ, ale najpierw trzeba z niego zdj¹Ì kropeczki !
A ja bardzo lubiê sery pleœniowe - no co, pleœù to te¿ grzyby !!!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos  ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2010, 09:41:36 » |
|
A oto ta roÂślinka:
 PiĂŞkna, fraktalna konstrukcja . przypomina "gwiezdnÂą matkĂŞ", kiedy siĂŞ tak z gĂłry patrzy. Ja na grzyby niezbyt chĂŞtnie jeÂżdÂże. Nie znam siĂŞ na nich, wiĂŞc wolĂŞ nie zbieraĂŚ. pozdr
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2010, 16:10:19 » |
|
Ja na grzyby niezbyt chêtnie je¿d¿e. Nie znam siê na nich, wiêc wolê nie zbieraÌ. Oj, to ¿a³uj waœÌ.  Spróbuj, a na pewno za³apiesz bakcyla. Nie musisz specjalnie znaÌ siê na grzybach, zbieraj tylko te które maj¹ g¹bkê koloru ¿ó³tego pod spodem, a kapelusz ciemny, z regu³y br¹zowy. W tym roku jest ich wysyp wiêc nie bêdziesz mia³ problemu ze znalezieniem.
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 17, 2010, 21:29:53 » |
|
Kilka lat temu zjad³em zupê z borowików i bardzo mi smakowa³a, jej smak i aromat by³ du¿o silniejszy ni¿ zupy gotowane w domu rodzinnym, a bywa³o, ¿e grzyby by³y codziennie na wiele sposobów. Tak mnie to nakrêci³o ¿e spyta³em kelnera w jaki sposób zosta³a ugotowana. Kucharz "sprzeda³" mi tajemnicê kulinarn¹, która jest bardzo prosta; œwie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. To naprawdê dzia³a, takie grzyby s¹ o wiele bardziej aromatyczne, potrawy smaczniejsze. Robiê tak równie¿ dlatego, ¿e szybciej trwa proces przygotowania do konserwacji. Mój tegoroczny rekord, to dwudziesto litrowe wiadro w nieca³¹ godzinê  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 18, 2010, 13:50:52 » |
|
œwie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. Ciekawe, kilka dni temu wyczyta³em w necie, ¿e nie powinno siê zamra¿aÌ grzybów bo trac¹ swe w³aœciwoœci, g³ównie smakowe. Wiêc jak to jest?
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 18, 2010, 19:14:46 » |
|
Mój tegoroczny rekord, to dwudziesto litrowe wiadro w nieca³¹ godzinê Uœmiech
hehe to juÂż teraz wiem czemu tak rzadko tu zaglÂądasz a jakie to byÂły grzyby? Ja dziÂś nazbieraÂłam 2 koszyki myÂślĂŞ ze troszkĂŞ wiĂŞcej w nie wchodzi niÂż 10 litrĂłw, ale niestety byÂły to podgrzybki, tylko kilka prawdziwkĂłw i kurek. W tym roku brak prawdziwkĂłw w puszczy, ale 2 lata temu to siĂŞ dziaÂło.... Pozdrawiam:))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 18, 2010, 23:14:56 » |
|
œwie¿e umyte grzyby wk³adamy w porcjach do zamra¿alnika. Ciekawe, kilka dni temu wyczyta³em w necie, ¿e nie powinno siê zamra¿aÌ grzybów bo trac¹ swe w³aœciwoœci, g³ównie smakowe. Wiêc jak to jest? To nieprawda Darku,mrozone w³aœnie zachowuj¹ aromat i po rozmro¿eniu s¹ takie jak prosto z lasu.
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 19, 2010, 19:18:03 » |
|
Dziêki, postaram siê sprawdziÌ i zamro¿ê ich troszkê.  Ostatnimi czasy, zw³aszcza po nag³oœnieniu sprawy o zatruciach muchomorami, wielu m¹drych i uczonych bombarduje nas informacjami jakoby grzyby nie mia³y jakichkolwiek wartoœci, no mo¿e poza smakowymi. Co wy na to? Ja znalaz³em coœ takiego: Cudowne w³aœciwoœci grzybówPoniedzia³ek, 13 wrzeœnia (09:34) Kto z nas nie chcia³by byÌ wiecznie m³ody, piêkny i zdrowy? Wszystko to jest w zasiêgu rêki - wystarczy jeœÌ grzyby.Po letnich deszczach na straganach pojawiaj¹ siê grzyby. Jeszcze pachn¹ce lasem, kusz¹ nas ciep³ym br¹zowym kolorem i obietnic¹ smakowitej uczty. Bo polskie grzyby s¹ wyœmienite i maj¹ w³aœciwoœci, o których nie wszyscy wiedz¹. Smakuj¹ i lecz¹Grzyby maj¹ dzia³anie lecznicze - w chiùskiej i japoùskiej medycynie od wieków stosowane s¹ grzyby maitake i shiitake jako œrodek obni¿aj¹cy ciœnienie, wzmacniaj¹cy uk³ad odpornoœciowy i opóŸniaj¹cy starzenie siê organizmu. Badania wykaza³y te¿, ¿e grzyby te maj¹ dzia³anie antyrakowe, a nawet spowalniaj¹ rozwój AIDS. Równie¿ niektóre polskie grzyby mog¹ byÌ traktowane jako lekarstwo - niedoceniane ucho bzowe ma wiele w³aœciwoœci leczniczych: wzmacnia system odpornoœciowy, przeciwdzia³a nadciœnieniu i kruchoœci naczyù krwionoœnych. Panie na pewno zaciekawi fakt, ¿e dziêki spo¿ywaniu tego grzyba poprawia siê stan cery i w³osów, a ponadto ma on w³aœciwoœci regeneruj¹ce i odm³adzaj¹ce. Tak¿e pospolite boczniaki s¹ Ÿród³em wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który powoduje zmniejszanie siê guzów nowotworowych. Wyci¹g z boczniaka obni¿a poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionoœne, niweluje objawy przemêczenia miêœni, œciêgien i stawów. U¿ywany jest on te¿ do produkcji leków wzmacniaj¹cych odpornoœÌ. ... http://smaker.pl/smaczki/news/cudowne-wlasciwosci-grzybow,1358207I jeszcze jedno pytanko dla znawców grzybów: co to za grzyb na tej fotce? Ja nie mam pojêcia. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2010, 19:19:30 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 19, 2010, 21:10:52 » |
|
Ha, wczoraj odkryÂłem, Âże w moim mÂłodniku same z siebie pojawiÂły siĂŞ maÂślaki. Na razie 3, ale zawsze to coÂś...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 19, 2010, 22:15:08 » |
|
Arteq , kiedyœ przez niezrêcznoœÌ rozsypa³am ca³y kosz opieniek i od tamtej pory zawsze pojawiaj¹ siê pod moimi jod³ami w ogrodzie.Jak w tym roku bêd¹ to zrobie im fotê. 
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
|