Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:55:14

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 1 i 2 dzieñ listopada  (Przeczytany 29493 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
zuza
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 31, 2008, 09:38:20 »

Jakie refleksje nasuwaj± siê wam w tych dniach?
Na pocz±tek link do tekstu dotycz±cego dyskusyjnej sprawy zwiazanej z tymi dniami  http://fakty.interia.pl/polska/news/chca-zalegalizowac-rozrzucanie-prochow-zmarlych,1203469
Napiszê od razu, ¿e popieram calkowicie proponowane rozwi±zania.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 31, 2008, 12:03:44 »

Te¿bym chcia³ "pop³ywaæ" w oceanie...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 31, 2008, 14:29:23 »

No coz w dalszym ciagu korzysci materialne  dla roznych firm ,sa wazniejsze od woli zmarlego.
Bzdury Koscielne ( zmartwychstanie szkieletow), to juz obelga dla ich logiki i myslenia . A co z tymi z przed kilkuset , czy kilkudziesieciu lat, ktorzy w naturalny sposob ( bez spalenia) stali sie prochem?
Urny z prochami spalonych zmarlych od dawna sa odnajdywane na naszych terenach przez archeologow, ta tradycja jest starsza niz wiedza KK.Moze pora dla nich tez na powiekszenie wiedzy.
A po za tym skoro nie idetyfikuja jako tozsamosc ducha i materie , to o czym dyskusja. Dusza-Duch nie jest uzalezniony od materialnego ciala, on zyje bez ciala, natomiast materialne cialo po opuszczeniu go przez dusze jest martwe, ulega natychmiastowemu  procesowi rozkladu. Nie wiem czy ktoras z dusz chciala by ponownie zamieszkac w rozlozonym , brzydkim ciele, lub w samym szkielecie. Dla mnie to obrzydliwe, a dla duszy degradacja jej mozliwosci.
Kiara
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2008, 19:21:21 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 31, 2008, 18:32:20 »

Je¶li chodzi o te dni to ... Co¶ Szok.
Zaraz, przecie¿ jestem facetem, to co ja mogê o tych dniach klikac. Nigdy tego nie mia³em, nie do¶wiadczy³em...

Mo¿e g³upi ¿art, ale w ten sposób chcê pokazaæ jaki jest mój stosunek do tego tzw "¶wiêta zmar³ych" i w ogóle do wszystkiego co zwi±zane z religi±.
Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 31, 2008, 18:37:45 »

Najwa¿niejsze to uwa¿aæ na drogach w tych dniach!
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 31, 2008, 18:44:42 »

Ale tych na czy pod ziemi±?
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 31, 2008, 19:00:33 »

Dla mnie sprawa, o której mówi Zuza nie jest jasna. Zuza popiera rozwi±zanie, ja nie do koñca.
A teraz powiem dlaczego. Wyobrazi³am sobie sytuacjê, gdy ca³a rodzina z ma³ymi dzieæmi wyje¿d¿a na upragnione wakacje nad jezioro. Rodzice ca³y rok pracowali na te dwa tygodnie sielanki. Siedz± nad jeziorem, mama siê opala, tata uczy dzieci p³ywaæ. Do przeciwleg³ego brzegu podchodzi grupa przygnêbionych ludzi, jedna osoba trzyma w rêku urnê z prochami zmar³ego biskiego i zgodnie z jego ostatni± wol± wysypuje zawarto¶æ do jeziora. Dzieci patrz± z zaciekawieniem i pytaj± tatusia, kim s± ci ludzie i co oni robi±. Tatu¶ ma dwa wyj¶cia: unikn±æ odpowiedzi albo powiedzieæ dziciom, ¿e do wody, w której siê w³a¶nie k±pi±, ludzie po drugiej stronie jeziorka wsypuj± skremowane cia³o swojego bliskiego. Pierwsza opcja jest bardziej zno¶na w skutkach, druga popsuje dzieciom i tatusiowi wakacje.

Nie jestem przeciwna kremacji. Sama maj±c 17 lat musia³am podj±æ tê bolesn± decyzjê dotycz±c± mojej Mamy. Za ¿ycia mówi³a mi, ¿e chce po ¶mierci zostaæ skremowana, poniewa¿ nie chce ju¿ wówczas zabieraæ du¿o miejsca na ziemi, zostawiaj±c je ¿yj±cym ludziom. Gdyby kremacja by³a powszechnie stosowana, wielko¶æ cmentarzy i ich wygl±d uleg³y by poprawie. Natomiast nie popieram rozsypywania prochów zmar³ych po ca³ej ziemi w zale¿no¶ci od ich upodobañ.

Dla mnie ¦wiêto Zmar³ych jest absolutnie niepotrzebnym ¶wiêtem, chocia¿ kiedy¶ bardzo je lubi³am. Mia³am tak± tradycjê, ¿e wieczorem, gdy ju¿ odwiedzi³am z rodzin± groby wszystkich bliskich, chodzi³am z przyjació³k± na cmentarz.
Kupowa³y¶my za swoje oszczêdno¶ci najtañsze znicze i zapa³ki, a potem udawa³y¶my siê do czê¶ci cmentarza, na której znajdowa³y siê groby ¿o³nierzy. Tam zapala³y¶my nasze znicze w miejscach, gdzie by³o ich najmniej, a zapa³kami podpala³y¶my wszystkie te znicze, które ju¿ zgas³y. Biega³y¶my miêdzy alejkami "robi±c porz±dek" na grobach nieznanych nam m³odych mê¿czyzn, ¿o³nierzy, którzy ponie¶li ¶mieræ w walce o wolno¶æ. Zdawa³y¶my sobie sprawê, ¿e mo¿e by nas w ogóle nie by³o na ¶wiecie, gdyby nie ich odwaga. Teraz le¿eli pochowani w ziemi, bez nagrobków, jedynie tabliczki z nazwiskami, tak niewiele po nich zosta³o. Kiedy ju¿ pozapala³y¶my wszystkie pogaszone i kupione przez nas znicze, a stare bez wk³adów ju¿ powyrzuca³y¶my, sta³y¶my na ¶rodku placu, pomiêdzy alejkami i patrzy³y¶my na te ¶wiate³ka, poustawiane przez nas równomiernie, tak aby na ka¿dym miejscu znalaz³ siê choæ jeden. To trochê pracy, jak± w to w³o¿y³y¶my wydawa³o nam siê byæ czym¶ dobrym, malutkim odwdziêczeniem siê za to, co ci m³odzi ludzie dla nas zrobili.
Odwdziêcza³y¶my siê im w ten sposób co roku i nawet jutro (mimo, ¿e mam ju¿ swoje latka) zrobimy to samo U¶miech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 31, 2008, 19:30:38 »

Rosypywanie prochow w kazdym miejscu gdie sie tylko chce jest niestosowne moim zdaniem. We Francji sa wydzielone miejsca gdzie mozna to robic. Byc moze  takie Ogrody Pamieci , ktore sa zaproponowane spelnia to zadanie. Swiatlo dla ludzi ktorzy juz odeszli mozna zapalic wszedzie i zawsze, razem z tym swiatlem przeslac im mysl napelnoina miloscia i to jest to czego naprawde potrzebuja, za czym tesknia w trakcie snu posmiertnego ( czas refleksji nad minionym zyciem, momet oczekiwania na pelna swiadomosc samego siebie).Oni sa wowczas bardzo zadumani, czesto w dlugim letargu, nasze cieple mysli budza ich, przeprowadzaja na wyzszy poziom swiadomosci.
Kiara.
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 31, 2008, 22:40:55 »

Wiecie czym jest dla mnie to ¶wiêto ?? Raz w roku nadarza siê okazja do spotkania z kuzynami i zapaleniu jointa..

Zmar³ych zostawmy w pamiêci i we wspomnieniach.. nie uznajê ¿adnych ¶wi±t ko¶cielnych.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2008, 16:13:50 »

Dla mnie to przede wszystkim dzieñ wolny od pracy !!:P
 O moich zmar³ych bliskich,pamiêtam zawsze i przez ca³y rok,a nie tylko 1 listopada.
W³a¶ciwie to nie bardzo lubie ten ca³y zgie³k i t³ok na cmentarzach,dlatego idê zawsze rano kiedy jest ma³o ludzi.Czasem jak jest ³adnie i ciep³o to idê wieczorem,bo lubie ten widok.
Pozdrawiam

[za³±cznik starszy ni¿ 60 dni - usuniêty przez administratora]
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 16:26:27 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2008, 18:38:47 »

cmentarze w nocy, o¶wietlone tysi±cem lampionów wygl±daj± porywaj±co.

Muszê stwierdziæ, ¿e to ¶wiêto jest bardzo rodzinnym ¶wiêtem (mimo ogólnego wyd¼wiêku) Ludzie zje¿d¿aj± siê ze wszystkich zak±tków kraju i ¶wiata. nawet na bo¿e narodzenie czy Wielkanoc rodziny nie spotykaj± siê tak liczebnie.   
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2008, 15:27:32 »

W Indiach które teraz rozwijaj± sie gospodarczo problemem jest zanieczyszczenie rzek (podobnie jak u nas) Ale tam dodatkowo tradycja rozrzucania prochów zmar³ych do wody jest nadal praktykowana i zwi±zana z wierzeniami. My¶le ze wybór takiego czy innego pochówku powinien byæ dowolny, w Polsce chyba mamy zakaz trzymania urny w domu, ze wzgledu na szacunek... Ale gdyby ktos zarzyczy³ sobie byæ rozsypanym np w lesie, moze i powinny byæ specjalne do tego miejsca ale wed³ug mnie bez nadmiernego rygoru. Podobnie nie rozumiem jaki jest sens, skremowania zw³ok a nastepnie zamykania prochu w szczelnej bañce i zakopywania tego do ziemi  Z politowaniem
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2008, 02:13:09 »

natychmiastowemu  procesowi rozkladu. Nie wiem czy ktoras z dusz chciala by ponownie zamieszkac w rozlozonym , brzydkim ciele, lub w samym szkielecie. Dla mnie to obrzydliwe, a dla duszy degradacja jej mozliwosci.
Kiaro, nie pos±dza³em Ciê o a¿ taki prymitywizm... Musisz przecie¿ byæ ¶wiadoma, ¿e zmartwychwstanie cia³ nie oznacza o¿ywienia "szkieletów i prochu", przeciwnie, cz³owieka takim, jakim by³ - a nawet wiêcej, przebóstwionego, odnowionego cia³a - ale jednak cia³a, poniewa¿ jest ono integraln±, nieod³±czna czê¶ci± cz³owieka - obok duszy i ducha (umys³u). A jakim problemem jest kremacja? Przecie¿, jak sama zauwa¿y³a¶, ka¿dy staje siê prochem - in pulverem reverteris, lub jeszcze lepiej, w scs, ziemla jesi, w ziemlu idieszi - i te¿ ka¿dy z tego prochu powstanie, jako kompletny cz³owiek. Nie bój siê, w dniu Paruzji nie zapanuje "¶wit ¿ywych trupów".

A ¶wiêto zmar³ych... có¿, nie lubie go - zw³aszcza ze wzglêdu na t³ok, którego nienawidze... Zreszta wcale nie spe³nia ono w takiej formie swojego przeznaczenia, ludzie przychodz± na groby ¿eby pogadaæ i pokazaæ swoje kwiatki przed "s±siadami". Scenka rodzajowa - id±c alejk± cmentarn±, s³ysza³em jak obok mnie, przy grobie, kobieta stoj±ca z dwójk± ludzi mówi g³o¶no i z oburzeniem "no ja nie rozumiem jak na tych pocztach mog± byæ takie kolejki!", po czym s³ysze zza pleców reakcjê jakiej¶ dziewczyny, która zaczyna siê g³o¶no i g³upkowato ¶miaæ - ja z kolei, zobaczywszy j±, pomy¶la³em natychmiast "co ma³a k-o wykrzywiasz gêbê". Tak zachowuj± siê na cmentarzu ludzie 1. listopada.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 02:17:45 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2008, 10:57:51 »

ja z kolei, zobaczywszy j±, pomy¶la³em natychmiast "co ma³a k-o wykrzywiasz gêbê".

no to¶ wcale nie lepszy ni¿ one  Z³y
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 10:58:04 wys³ane przez Micha³ » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2008, 11:41:30 »

Mo¿e niepotrzebnie czepiacie siê Loukasa, mo¿e taki maj± jêzyk w domu i tym mianem zwykli okre¶laæ niestosownie zachowuj±ce siê przedstawicielki p³ci ¿eñskiej w rodzinie...

Tak to wychodzi prawdziwe oblicze - na forum Loukas kreuje siê na mistrza mowy polskiej lubuj±cego siê w wyrafinowanych zwrotach i próbuj±cy przyt³aczaæ forumowiczów elokwencj± s³own± a tak naprawdê najbli¿sze mu ["pomy¶la³em natychmiast"] s± s³owa bardziej niz prymitywe.

Loukas, mówi±c to samo - jak widaæ - bli¿szym Ci jêzykiem:

i po jaki ch-j by³o ludziskom mydliæ ¶lepia?   
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2008, 12:42:37 »

no to¶ wcale nie lepszy ni¿ one

Zupe³nie nie zrozumia³em sensu tego, co powiedzia³em... Abstrawuj±c od tego, ¿e by³o to bardzo trafne okre¶lenie - w tamtym wypadku - chodzi o ca³e to "¶wiêto". I czy ja w ogóle mówi³em, ¿e jestem lepszy? Moge siê nawet zgodziæ, ¿e du¿o gorszy. I co z tego?

Czy mamy zacz±æ rozmawiaæ o funkcjach jêzyka? Umiejêtno¶æ pos³ugiwania siê mow± polega na dostosowaniu do kontekstu, do tego, co akurat chce siê wyraziæ. Nie jestem zwolennikiem przesadnej - dobrze, nie jestem zwolennikiem jakiejkolwiek - eufemizacji. To sztuczne i tyle.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 12:44:09 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2008, 12:54:35 »

Jezeli nie istotne sa szczatki  doczesne dla duszy  bo i tak bedzie potrafila ( pomimo ich braku) stworzyc sobie piekna nowa  powloke  materialna. To po co ten caly korowod z gloryfikacja ciala po smierci? Te cmetrze na miare miast posmiertnych i te wyszukane uroczystosc gloryfikujace ludzkie szczatki ( relikwie koscielne). Cale piekno i moc jest w DUSZY nie zas juz niezyjacej materii.
Moje ekspresyjne porownanie mialo to pokazac ( czasami slowa drastyczne sa niezbedn).
Uczucia do czlowieka sa zachowane w pamieci o nim, mysl  bliskiej mu osoby napelnoon miloscia i wdziecznoscia za wszystko co po sobie zostawil ma wieksza moc niz koscielne msze odprawiane za pieniadze przez obojetnego mu obcego czlowieka.
Moze pora na refleksje i zmiany? Ogien dla kogos kto juz odszedl mozna zapalic zawsze i wszedzie, niech niesie w sobie nasze uczucia, nie obowiazek.
Kiara

ps. Lokus bronisz tego co mi zarzucales w kolorycie slow. Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 12:55:38 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2008, 12:58:37 »

Loukas, nie pogr±¿aj siê. Trafne okre¶lenie? No co? Przeciez mylisz pojêcia i to bardzo. Co innego g³upkowate zachowanie siê, bezmy¶lny chichot [opieram siê na Twojej opinii], a co innego prostytucja. Na oba zachowania jest wiele synonimów - potocznych, naukowych czy wrêcz wulgarnych - którego u¿y³e¶ - ale jakim sposobem mo¿na opisane przez Ciebie zachowanie dziewczyny opisaæ jako oddawanie siê prostytucji? Wed³ug mnie nijak.
Nie zas³aniaj siê wiêc "Umiejêtno¶ci± pos³ugiwania siê mow± polega na dostosowaniu do kontekstu, do tego, co akurat chce siê wyraziæ" bo tutaj czego¶ takiego nie ma - wrêcz przeciwnie - da³e¶ pokaz ca³kowitego braku "inteligencji" jêzykowej. Jest natomiast zwyk³e chamstwo.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Listopad 03, 2008, 13:02:42 »

Fragment autentycznego wyk³adu prof. Miodka na wydziale Polonistyki
Uniwersytetu Wroc³awskiego:

"Kiedy siê cz³owiek potknie albo skaleczy wo³a "O kurwa!". To cudowne,
lapidarne s³owo wyra¿a jak¿e wiele uczuæ, pocz±wszy od zdenerwowania,
rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynacje a na rado¶ci i satysfakcji koñcz±c.
Przeciêtny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.: "Idê sobie stary przez
ulice, patrzê, a tam taka dupa, ¿e o kuuurrrwa."
Kurwa mo¿e równie¿ wystêpowaæ w charakterze interpunktora czyli zwyk³ego przecinka,
np.; "Przychodzê kurwa do niego, patrzê kurwa a tam jego ¿ona, no i siê kurwa
wkurwi³em no nie?". Czasem kurwa zastêpuje tytu³ naukowy lub s³u¿bowy, gdy nie
wiemy, jak siê zwróciæ do jakiej¶ osoby p³ci ¿eñskiej ("chod¼ tu kurwo jedna!").
u¿ywamy kurwy do charakteryzowania osób ("brzydka, kurwa nie jest¶", "o kurwa,
takiej kurwie na pewno nie po¿yczê"), czy jako przerwy na zastanowienie
("czekaj, czy ja, kurwa lubiê poziomki?").
Wyobra¼my sobie jak ubogi by³by s³ownik przeciêtnego Polaka bez prostej
kurwy. Idziemy sobie przez ulicê, potykamy siê nagle i mówimy do siebie: "bardzo
mnie irytuj± nierówno¶ci chodnika, które znienacka nara¿aj± mnie na upadek.
Nasuwa mi to z³e my¶li o w³adzach gminy". Wszystkie te i o wiele jeszcze
bogatsze tre¶ci i emocje wyra¿a proste "O kurwa!", które wyczerpuje sprawê.
Gdyby Polakom zakazaæ kurwy, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówiæ,
gdy¿ nie umieliby wyraziæ inaczej swoich uczuæ. Ca³a Polska zaczê³aby
porozumiewaæ siê na migi i gesty. Doprowadzi³oby to do nerwic, nieporozumieñ,
niepewno¶ci i niepotrzebnych naprê¿eñ w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedna
ma³± "kurwê"
Spójrzmy jednak na rodowód tego s³owa. Kurwa wywodzi siê z ³aciny od `curva` czyli
krzywa. Pierwotnie w jêzyku polskim kurwa oznacza³a kobietê lekkich obyczajów,
czyli po prostu dziwkê. Dzi¶ kurwê stosujemy równie¿ i w tym kontek¶cie, ale
mnogo¶æ innych znaczeñ przykrywa ca³kowicie to jedno. Mo¿na z powodzeniem
stwierdziæ, ¿e kurwa jest najczê¶ciej u¿ywanym przez Polaków s³owem.
Dziwi jednak jedno - dlaczego s³owo to nie jest u¿ywane publicznie (nie
licz±c filmów typu "Psy" czy "Krol", gdzie aktorzy prze¶cigaj± siê w rzucaniu kurwami),
praktycznie nie s³yszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania
zgrabne kurwy. Pomy¶lmy o ile piêkniej wygl±da³aby prognoza pogody wyg³oszona w
nastêpuj±cy sposób: "Na zachodzie zachmurzenie bêdzie kurwa umiarkowane, wiatr
raczej kurwa silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a wiec kurewsko
zimno kurwa bêdzie. Ogólnie, to kurwa jesieñ idzie"

DODANE: Nie pamiêtam ju¿ gdzie i kiedy, ale s³ysza³am, ¿e poniewa¿ s³owo "k***a" jest jednym z najczê¶ciej u¿ywanych s³ów przez Polaków i w sposób niezast±piony niekiedy wyra¿a emocje, s± plany nad uznaniem go za s³owo nie wulgarne U¶miech

// Przepraszam Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 20:54:57 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2008, 14:02:47 »

Loukas, nie pogr±¿aj siê. Trafne okre¶lenie? No co? Przeciez mylisz pojêcia i to bardzo. Co innego g³upkowate zachowanie siê, bezmy¶lny chichot [opieram siê na Twojej opinii], a co innego prostytucja. Na oba zachowania jest wiele synonimów - potocznych, naukowych czy wrêcz wulgarnych - którego u¿y³e¶ - ale jakim sposobem mo¿na opisane przez Ciebie zachowanie dziewczyny opisaæ jako oddawanie siê prostytucji? Wed³ug mnie nijak.
Nie zas³aniaj siê wiêc "Umiejêtno¶ci± pos³ugiwania siê mow± polega na dostosowaniu do kontekstu, do tego, co akurat chce siê wyraziæ" bo tutaj czego¶ takiego nie ma - wrêcz przeciwnie - da³e¶ pokaz ca³kowitego braku "inteligencji" jêzykowej. Jest natomiast zwyk³e chamstwo.

arteq U¶miech
To chyba niemozliwe,potwierdzaj± siê twoje s³owa!!!  po raz drugi zgadzam siê z tob± w 100% Jêzyk
ale mu "przysoli³e¶" Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Listopad 03, 2008, 17:26:46 »

Chanell, zadne przysoli³e¶, wypowiedzia³em swoje zdanie i tyle.

No i przecie¿ Ci mówi³e, ¿e z czasem bêdziesz siê ze mna zgadza³a coraz bardziej  ;]
Andaren
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2008, 16:09:58 »

DODANE: Nie pamiêtam ju¿ gdzie i kiedy, ale s³ysza³am, ¿e poniewa¿ s³owo "kurwa" jest jednym z najczê¶ciej u¿ywanych s³ów przez Polaków i w sposób niezast±piony niekiedy wyra¿a emocje, s± plany nad uznaniem go za s³owo nie wulgarne U¶miech

Apropo tego tupu s³ów. To my nadajemy im znaczenie i w przeklinaniu niema nic z³ego je¿eli kogo¶ to nie obra¿a... S± ludzie(Ja i moi koledzy) którzy czêsto u¿ywaj± tego typu s³ownictwa i nic siê nie dzieje z³ego.

PS: Janneth pobi³a¶ rekord przekleñstwo w po¶cie ciekawe co na to admin Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 16:11:57 wys³ane przez Andaren » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Listopad 04, 2008, 16:24:42 »

Szkoda tylko, ¿e byle "kurwa" przes³oni³a nam idee Wszystkich ¦wiêtych...
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2008, 17:26:37 »

PS: Janneth pobi³a¶ rekord przekleñstwo w po¶cie ciekawe co na to admin Du¿y u¶miech

Nie mia³am tego w planach Smutny Mam nadziejê, ¿e admin przymknie oko Mrugniêcie

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2008, 20:36:17 »

Nie mia³am tego w planach Smutny Mam nadziejê, ¿e admin przymknie oko Mrugniêcie

w±tpiê.. mo¿e lepiej edytowaæ post i w przekleñstwie ¶rodkow± literkê zast±piæ kresk± ?? 
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: