Tenebrael
Gość
|
 |
« : Listopad 03, 2008, 16:02:34 » |
|
Ok, mail wys³any. Oto jego pe³na treœÌ: Drodzy Paùstwo! Piszê w imieniu swoim i grupy ludzi udzielaj¹cych siê na forum Projektu Cheops. W ci¹gu ostatnich kilku tygodni na forum prowadzone s¹ dyskusje, momentami nawet doœÌ ostre i ¿ywe, odnoœnie wykopalisk na Œlê¿y i w Egipcie. Pojawia siê w nich jednak wiele nieporozumieù i domys³ów, zwi¹zanych z brakiem aktualnych i konkretnych informacji dotycz¹cych tego tematu. W zwi¹zku z tym postanowiliœmy napisaÌ bezpoœrednio do osób, które mog³yby rozwiaÌ wszelkie w¹tpliwoœci. W ci¹gu ostatniego tygodnia zebraliœmy pytania, które chcielibyœmy zadaÌ. A oto one:
ÂŚLĂÂŻA: 1. Czy zarzÂąd fundacji robi coÂś w kierunku wznowienia wykopalisk na ÂŚlĂŞÂży? A jeÂśli tak, to co konkretnie? 2. Czy moÂżna pomĂłc w wykopaliskach na ÂŚlĂŞÂży? JeÂśli tak, to w jaki sposĂłb? 3. Jak biskup uzasadniÂł cofniĂŞcie pozwolenia na wykopaliska? Jakie podaÂł powody? 4. Czy siĂŞgano do archiwĂłw lub ÂźrĂłdeÂł historycznych, by dowiedzieĂŚ siĂŞ, co znajdowaÂło siĂŞ na ÂŚlĂŞÂży przed wybudowaniem koÂśció³ka? (chodzi o pisane, historyczne czy archiwalne ÂźrĂłdÂła, nie o przekazy Samuela)
EGIPT 1. Czy bêd¹ prowadzone wykopaliska przy Sfinksie? Jeœli tak, to kiedy i gdzie dok³adnie? 2. W jaki sposób konkretnie odkrycie grobu Cheopsa ma siê przys³u¿yÌ œwiatu? 3. Czy koparka, o której mowa, jest to ci¹gnik z "³y¿k¹" pokazany na zdjêciu? 4. Na jakim konkretnie obszarze fizycznie przeprowadzone s¹ kopania (nie chodzi o obszar z pozwolenia, lecz obszar z którego zdjêta zosta³a warstwa piasku) 5. Do kiedy jest wa¿ne pozwolenie na wykopaliska? 6. Na jakiej g³êbokoœci zosta³y zaobserwowane anomalie, i czy zamierzacie docelowo dokopaÌ siê do nich? 7. Kiedy mo¿emy liczyÌ na kolejne zdjêcia i nowiny z wykopalisk? 8. Kiedy przewidujecie odkopanie Wielkiego Labiryntu? (Prosimy o w miarê dok³adne ramy czasowe, konkretny miesi¹c np) 9. Z jak¹ œredni¹ prêdkoœci¹ posuwaj¹ siê wykopaliska? (np. Ile metrów wg³¹b odkopywane jest w ci¹gu tygodnia) 10. Jakie dane historyczne/archeologiczne (nie chodzi tu o przekazy channelingowe) pozwalaj¹ Wam stwierdziÌ, ¿e dokopano siê akurat do Wielkiego Labiryntu, a nie "zwyk³ych" ruin? 11. Jeœli to, do czego dokopaliœcie siê w Egipcie, nie oka¿e siê Wielkim Labiryntem, a zwyk³ymi, ma³o znacz¹cymi znaleziskami, jak bêdzie siê malowa³a przysz³oœÌ i plany PCh? 12.Czy archeolodzy bior¹ pod uwagê istnienie drugiego Sfinksa i mo¿liwoœÌ ¿e to pod nim jest wejœcie do labiryntu?
BylibyÂśmy wdziĂŞczni, gdyby zechcieli PaĂąstwo na nie odpowiedzieĂŚ, i rozwiaĂŚ nasze wÂątpliwoÂści. DziĂŞki temu dyskusja na forum byÂłaby bardziej rzeczowa, mniej oparta na domysÂłach. ProsilibyÂśmy rĂłwnieÂż, jeÂśli to moÂżliwe, aby ustosunkowali siĂŞ PaĂąstwo do naszych pytaĂą tak, jak sÂą one zadane – w punktach. Pozwoli to unikn¹Ì niejasnoÂści, ktĂłre informacje odnoszÂą siĂŞ do ktĂłrych pytaĂą.
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami od dyskutantĂłw forum Projektu Cheops
Tenebrael
Napisa³em na g³ówn¹ skrzynkê PCh, gdy¿ nie znam bezpoœrednich adresów do konkretnych cz³onków grupy. Teraz bym bardzo prosi³ Moderatora o usuniêcie innych postów w temacie, i, jeœli siê da, to zmienienie jego tytu³u na "E-mail z pytaniem odnoœnie Œlê¿y i Egiptu". Kiedy tylko dostanê odpowiedŸ, umieszczê j¹ na forum. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Zrobione, czekamy na odpowiedzi - pozdrawiam, Joel.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 16:41:02 wysłane przez Joel »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2008, 21:03:11 » |
|
DostaÂłem odpowiedÂź na maila. A oto i ona: Szanowny Panie Tenebraelu, Ciesze sie, ze na Forum ciagle jest duze zainteresowanie sprawami Projektu Cheops. Oto odpowiedzi na Pana pytania:
Sleza. Wykopaliska na Slezy rozpoczely sie 18 sierpnia 2004 roku z inicjatywy fundacji z Chicago "The Mysteries of the World" (nasza fundacja wtedy jeszcze nie istniala) i sezony 2004 i 2005 byly finansowane na podstawie umow pomiedzy Wydzialem Archeologii Uniwesytetu Wrclawskiego, przedtsawicielami wladz koscielnych Wroclawia a fundacja z Chcago.
W maju 2006 roku istniejaca juz wtedy fundacja "Dar Swiatowida" podpisala u wladz koscielnych oswiadczenie, ze przejmuje na siebie zobowiazania fundacji z Chicago, to znaczy polozenie nowej podlogi w miejscu, gdzie byla stara. Fundacja "Dar Swiatowida" sfinansowala rowniez wykonanie szczgolowego planu zagospodarowania odnalezionych dotychczas pod podloga szczatkow zamku z XIV wieku. Tak wiec prace wykopaliskowe mialy sie odbywac dalej, podziemia mialy byc wzmocnione i na nich polozona podloga. Do prowadzenia dalszych prac wykopaliskowych potrzebne bylo jednak przedluzenie pozwolenia wladz koscielnych. Okazalo sie jednak, ze pozwolenie na prace w kosciele na Slezy nie zostalo udzielone bez podania powodow ze strony Kosciola.
Poniewaz sytuacja ta trwala dalej (i trwa do dzisiaj) w dniu 11 czerwca 2007 roku zostal wyslany do Biura Konserwatora Wojewodzkiego we Wroclawiu oficjalny list ze strony naszej fundacji (z kopiami do Wydzialu Archeologii Uniwersytetu Wroclawskiego oraz do wladz koscielnych) z zapytaniem "Na czym fundacja nasza ma polozyc podloge?" i jakie sa dalsze decyzje co do kosciola na Slezy. Do tej pory nie otrzymalismy odpowiedzi na ten list. Nie wiemy wiec kto podjal decyzje przerwania prac (biskup? konserwator? inne czyniki?) oraz jak dalej ta sprawa bedzie prowadzona. Jak mozna pomoc? O to warto zapytac biskupa Diecezji Wroclawskiej oraz Konserwatora Wojewodzkiego...
Wykopaliska w Egipcie Na kilka zadanych pytan sa odpowiedzi w sesjach z En-Ki, wiec ja ogranicze sie do komentarzy dotyczacych Hawary i Sfinksa. Jesli chodzi o Sfinksa - celem Projektu Cheops nie sa wykopaliska w tym rejonie wiec jesli ktos tam bedzie kopal, to raczej nie my. Jesli chodzi o Haware - koparka z "lyzka" na zdjeciu to ta, o ktorej pisze w "Nowosciach". Obecnie sa juz trzy takie koparki, ktore usuwaja ogromne gory piasku pozostawione po wykopaliskach z czasow Flindersa Petrie (robione w okresie 1888 - 1911). Piasek jest usuwany po stronie wschdniej piramidy mulowej. Pozwolenie na badania w Hawarze od Najwyzszej Rady Starozytnosci jest obecnie wazne do konca roku i musi byc okresowo przedluzane w zaleznosci od postepu prac, gdyz takie sa przepisy egipskie. Anomalie zostaly zauwazone na glebokosci od 3 do 20 metrow (w zaleznosci od badanego miejsca). Pytanie "Kiedy odkopiecie Wielki Labirynt?" jest malo powazne i mozna je zaliczyc do pytan akademickich, gdyz jest to na razie ciagle hipoteza, a szybkosc wykopalisk zalezy od jakosci znalezisk i ilosci funduszy do dyspozycji. Moge tylko napisac, ze spodziewamy sie juz w grudniu lub na poczatku stycznia dotrzec do pierwszych anomalii po stronie wschodniej, ktore sa na glebokosci okolo 3 metrow. Jak pojdzie dalej i co tam jest - przekonamy sie juz niedlugo. Bede o tym pisal w "Nowosciach", zreszta teraz w listopadzie jada juz do Hawary pierwsi ochotnicy z Poznania (razem z Billem Brownem, Lucyna, ekipa filmowa TVN Discovery i ekipa filmowa z Poznania), wiec mam nadzieja, ze opisza swoje wrazenia na "Forum". Ja sadze jednak, ze najciekawsze rzeczy znajduja sie po stronie polnocnej piramidy (tak sugeruja anomalie), ale tam beda prowadzone prace dopiero na poczatku przyszlego roku.
Co bedzie, jesli znaleziska przy piramidzie mulowej okaza sie "malo znaczace"? Coz, pochylimy glowy, posypiemy sie popiolem i pozwolimy sie ukamienowac wszystkim sceptykom, ktorzy tryumfalnie krzykna "A nie mowilem!!!". Osobiscie jednak takiego scenariusza nie przewiduje... Wierze w to, o czym mowil En-Ki w sesjach z Lucyna.. (moze Pan to tu napisalem umiescic na "Forum"). Pozdrawiam Andrzej Wojcikiewicz
Jako ¿e p. Wójcikiewicz nie odpisa³ w punktach, postaram siê za nied³ugo sam skondensowaÌ t¹ odpowiedŸ i dopasowaÌ konkretne info do pytaù. Oczywiœcie dajê tutaj oryginaln¹ treœÌ maila, aby nie by³o potem niejasnoœci, nadinterpretacji etc 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2008, 21:15:26 » |
|
DziĂŞki  hm....ciekawe czy ta odp.zadowoliÂła wszystkich?
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2008, 21:22:02 » |
|
A oto pytania i odpowiedzi na nie, wyciÂągniĂŞte z treÂści odpowiedzi:
ÂŚLĂÂŻA:
1. Czy zarzÂąd fundacji robi coÂś w kierunku wznowienia wykopalisk na ÂŚlĂŞÂży? A jeÂśli tak, to co konkretnie?
Od 11 czerwca 2007 roku nic - wtedy to wysÂłano list do Biura Konserwatora Wojewodzkiego we Wroclawiu z pytaniem, co dalej.
2. Czy moÂżna pomĂłc w wykopaliskach na ÂŚlĂŞÂży? JeÂśli tak, to w jaki sposĂłb?
Brak konkretnej odpowiedzi.
3. Jak biskup uzasadniÂł cofniĂŞcie pozwolenia na wykopaliska? Jakie podaÂł powody?
Nie podano powodĂłw cofniĂŞcia pozwolenia.
4. Czy siêgano do archiwów lub Ÿróde³ historycznych, by dowiedzieÌ siê, co znajdowa³o siê na Œlê¿y przed wybudowaniem koœció³ka? (chodzi o pisane, historyczne czy archiwalne Ÿród³a, nie o przekazy Samuela)
Brak odpowiedzi.
EGIPT
1. Czy bĂŞdÂą prowadzone wykopaliska przy Sfinksie? JeÂśli tak, to kiedy i gdzie dokÂładnie?
Nie bĂŞdÂą prowadzone wykopaliska z ramienia fundacji.
2. W jaki sposĂłb konkretnie odkrycie grobu Cheopsa ma siĂŞ przysÂłuÂżyĂŚ Âświatu?
Brak odpowiedzi.
3. Czy koparka, o ktĂłrej mowa, jest to ciÂągnik z "ÂłyÂżkÂą" pokazany na zdjĂŞciu?
Tak. Obecnie sÂą tam takie trzy.
4. Na jakim konkretnie obszarze fizycznie przeprowadzone sÂą kopania (nie chodzi o obszar z pozwolenia, lecz obszar z ktĂłrego zdjĂŞta zostaÂła warstwa piasku)
Piasek jest usuwany po stronie wschodniej piramidy muÂłowej.
5. Do kiedy jest waÂżne pozwolenie na wykopaliska?
Do koĂąca tego roku, nastĂŞpnie zostanie/nie zostanie przedÂłuÂżone, w zaleÂżnoÂści od postĂŞpu prac.
6. Na jakiej g³êbokoœci zosta³y zaobserwowane anomalie, i czy zamierzacie docelowo dokopaÌ siê do nich?
Od 3 do 20 metrĂłw. Tak, zamierzajÂą siĂŞ do nich dokopaĂŚ.
7. Kiedy moÂżemy liczyĂŚ na kolejne zdjĂŞcia i nowiny z wykopalisk?
Brak konkretnej odpowiedzi. W listopadzie ma tam jechaĂŚ ekipa filmowa z kolejnÂą grupÂą ludzi, moÂżliwe, Âże opiszÂą swoje wraÂżenia na forum.
8. Kiedy przewidujecie odkopanie Wielkiego Labiryntu? (Prosimy o w miarĂŞ dokÂładne ramy czasowe, konkretny miesiÂąc np)
ZaleÂży to od postĂŞpu wykopalisk i funduszy. W grudniu/styczniu planowane jest dokopanie siĂŞ do pierwszych anomalii.
9. Z jak¹ œredni¹ prêdkoœci¹ posuwaj¹ siê wykopaliska? (np. Ile metrów wg³¹b odkopywane jest w ci¹gu tygodnia)
Brak odpowiedzi.
10. Jakie dane historyczne/archeologiczne (nie chodzi tu o przekazy channelingowe) pozwalajÂą Wam stwierdziĂŚ, Âże dokopano siĂŞ akurat do Wielkiego Labiryntu, a nie "zwykÂłych" ruin?
Brak odpowiedzi.
11. Jeœli to, do czego dokopaliœcie siê w Egipcie, nie oka¿e siê Wielkim Labiryntem, a zwyk³ymi, ma³o znacz¹cymi znaleziskami, jak bêdzie siê malowa³a przysz³oœÌ i plany PCh?
Z tego, co mo¿na wywnioskowaÌ po koùcowym akapicie, przyznaj¹ siê do b³êdu.
12.Czy archeolodzy bior¹ pod uwagê istnienie drugiego Sfinksa i mo¿liwoœÌ ¿e to pod nim jest wejœcie do labiryntu?
Brak odpowiedzi.
Na koniec powiem uczciwie, ¿e odpowiedzi mnie nie zadowalaj¹. W zbyt wielu miejscach musia³em napisaÌ "Brak odpowiedzi", i to, w moim uznaniu, w doœÌ wa¿nych i znacz¹cych pytaniach. Szkoda, ¿e p. Wójcikiewicz nie odniós³ siê do konkretnych punktów po kolei, gdy¿ przez to pomin¹³ wiele treœciwych pytaù i odpowiedzi. Nie chcê tu jakoœ mocno krytykowaÌ, czy coœ, jednak po przeczytaniu maila mam odczucie, ¿e wiemy tyle, ile wiedzieliœmy wczeœniej. Ponadto po tonie wypowiedzi mam wra¿enie (nie wiem, jak inni), ¿e fundacja idzie nieco "na œlepo", ¿e prócz przekazów En-ki'ego nie ma jakichœ wielkich podstaw, by twierdziÌ, ¿e wszystko posuwa siê naprzód, w dobrym kierunku. ChoÌ to oczywiœcie moje prywatne odczucie.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2008, 21:34:21 » |
|
Tenebral odp na pytanie 8 brzmi trochĂŞ inaczej  na moje pytanie (nr12) jest odpowiedÂź : nie zamierzajÂą kopaĂŚ przy Sfinksie,czyli nie biorÂą pod uwage moÂżliwoÂści istnienia drugiego sfinksa.Takie sÂą moje wnioski  Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 21:36:53 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2008, 22:04:17 » |
|
Tenebral odp na pytanie 8 brzmi trochĂŞ inaczej  na moje pytanie (nr12) jest odpowiedÂź : nie zamierzajÂą kopaĂŚ przy Sfinksie,czyli nie biorÂą pod uwage moÂżliwoÂści istnienia drugiego sfinksa.Takie sÂą moje wnioski  Pozdrawiam Co do 12-go, hmmm.... no w zasadzie, wnioskujÂąc w ten sposĂłb, moÂżna tak stwierdziĂŚ. ChoĂŚ uwaÂżam, Âże p. WĂłjcikiewiczowi chodziÂło o tego "tradycyjnego" Sfinksa. Ale to juÂż akurat detal. Natomiast co do 8-go, to masz racjĂŞ, nieco przekrĂŞciÂłem, przepraszam.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2008, 22:11:24 » |
|
W moim przypadku otrzyma³em odpowiedzi na wiêkszoœÌ zadanych pytaù. Doceniam to, nawet gdy w pewnych momentach nie s¹ tak precyzyjne jakich oczekiwa³bym to nie zamierzam tego odczytaÌ jako próbê unikania udzielania odpowiedzi.
Odnoœnie ostatniego akapitu - nie zamierzam nikogo kamienowaÌ, ale trzymam za s³owo i mam nadziejê, ¿e pch nie schowa siê wtedy za "to nie nasza wina" gdy egipcjanie nie zechc¹ im przed³u¿aÌ pozwolenia w nieskoùczonoœÌ w przypadku braku deklarowanych efektów w pracy. A tak niestety jest w przypadku Œlê¿y. Wtedy bêdê siê jednak czepia³ i to mocno - uczciwie uprzedzam. Ale nie wyprzedzajmy faktów.
Zwracam równie¿ uwagê na to co sygnalizowa³em ju¿ wczeœniej - bardzo powolnego postêpu prac. Jak przyzna³ sam Wójcikiewicz anomalie osta³y zauwa¿one na g³ebokoœci od 3 do 20 metrów, a do tych 3 metrów dotr¹ dopiero na prze³omie roku 08 - 09. Ka¿dy zdaje sobie sprawê, ¿e im g³êbiej tym trudniej i prace zwalniaj¹...
Dostrzegam tak¿e pewn¹ sprzecznoœÌ w s³owach A. Wójckiewicza, a mianowicie: Pytanie "Kiedy odkopiecie Wielki Labirynt?" jest malo powazne i mozna je zaliczyc do pytan akademickich, gdyz jest to na razie ciagle hipoteza, a potem stwierdza: Wierze w to, o czym mowil En-Ki w sesjach z Lucyna.. Hmmm... to przecie¿ samcio twierdzi³, ¿e tam jest labirynt, wiêc W. nie powinien mieÌ ¿adnych w¹tpliwoœci.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2008, 06:29:18 » |
|
Mnie nieco dziwi i niepokoi tempo prac. Pamiêtam dobrze relacje moich dwóch dziadków, s³u¿¹cych swego czasu w marynarce wojennej, z tzw. "pogrzebu s³omki". Gdy w œrodku nocy któremukolwiek z ¿o³nierzy wypad³a z siennika s³omka, musieli wstawaÌ, iœÌ na pla¿ê i kopaÌ dó³ 2mx2mx2m, aby s³omkê "pochowaÌ". Robi¹c to w kilka osób, za pomoc¹ samych saperek, robili to w oko³o 6-7h. Tu dó³ ma byÌ raptem metr g³êbszy (no i oczywiœcie zapewne sporo szerszy), maj¹ do dyspozycji sporo ludzi z porz¹dnymi ³opatami i 3 koparki. Czemu wiêc ma to trwaÌ a¿ 2 miesi¹ce? Tym bardziej, ¿e, z tego, co rozumiem, prace nie zaczê³y siê wczoraj, a jakiœ czas temu...
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2008, 08:52:39 » |
|
zobaczymy jak opiszÂą sytuacji ci co tam pojadÂą i zobaczymy jakie bĂŞdzie info na przeÂłomie grudzieĂą / styczeĂą
Wiadomo ze znalezienie Wielkiego Labiryntu jak ju¿ pisane jest w dziale Egipt jest dowodem na s³usznoœÌ ca³ej sprawy PCH
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2008, 09:46:17 » |
|
Jak juÂż wspominaÂłem nazwenictwo "koparki" w tym przypadku jest mocno naciÂągane.
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2008, 13:24:21 » |
|
a jak to wogĂłle wyglÂąda bo na dziale Egipt nie ma tych zdjĂŞĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2008, 23:00:59 » |
|
ChÂłopaki,te gĂłry piachu trzeba jeszcze przesiaĂŚ w poszukiwaniu przedmiotĂłw z epoki ,oraz ostroÂżenie uÂżywĂŚ Âłopaty Âżeby ewentualnych znalezisk nie uszkodziĂŚ.Wprawdzie nie jestem archeologiem ale tak sobie to wyobraÂżam. Pozdrawiam 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 09, 2008, 18:45:14 » |
|
ChÂłopaki,te gĂłry piachu trzeba jeszcze przesiaĂŚ w poszukiwaniu przedmiotĂłw z epoki ,oraz ostroÂżenie uÂżywĂŚ Âłopaty Âżeby ewentualnych znalezisk nie uszkodziĂŚ.Wprawdzie nie jestem archeologiem ale tak sobie to wyobraÂżam. Pozdrawiam  ja myÂślĂŞ podobnie - trzeba byĂŚ delikatnym, Âżeby ostrzem Âłopaty nie uszkodziĂŚ czegoÂś co moÂże byĂŚ pod stopami.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 09, 2008, 20:36:55 » |
|
Na koniec powiem uczciwie, że odpowiedzi mnie nie zadowalają. W zbyt wielu miejscach musiałem napisać "Brak odpowiedzi"(...)
2. Czy można pomóc w wykopaliskach na Ślęży? Jeśli tak, to w jaki sposób?  hehe... Chyba logiczne, że na razie NIE MOŻNA, bo nie ma pozwolenia na kopanie. Ewentualnie jedyna pomoc, to pogadać z biskupem i konserwatorem zabytków, jeśli ktoś ma "znajomości" i załatwić pozwolenie. 4. Czy sięgano do archiwów lub źródeł historycznych, by dowiedzieć się, co znajdowało się na Ślęży przed wybudowaniem kościółka? (chodzi o pisane, historyczne czy archiwalne źródła, nie o przekazy Samuela)Z tego co pamiętam to TAK - tylko nie pamiętam czy była o tym mowa sesjach. 2. W jaki sposób konkretnie odkrycie grobu Cheopsa ma się przysłużyć światu?Z BARDZO, BARDZO WIELU SESJI MOŻNA TO WYWNIOSKOWAĆ - pytanie laika; pan Andrzej podkreslił, że nie odpowie na pytania, na które odpowiedź jest w sesjach. 10. Jakie dane historyczne/archeologiczne (nie chodzi tu o przekazy channelingowe) pozwalają Wam stwierdzić, że dokopano się akurat do Wielkiego Labiryntu, a nie "zwykłych" ruin?"dokopano się" ?? Jeszcze się nie dokopano, a jak się dokopią - to archeologiewie zbadają, co to jest. Jeśli jednak źle zrozumiałem pytanie i chodzi w nim o wybór miejsca wykopalisk - to wybór był na podst. danych CHANNELINGOWYCH, nie historycznych/archeologicznych. Bo w żadnych znanych źródłach historycznych nie jest dokładnie napisane gdzie można sobie znaleźć taki Wielki Labirynt - wtedy już dawno by go odkryto. 12.Czy archeolodzy biorą pod uwagę istnienie drugiego Sfinksa i możliwość że to pod nim jest wejście do labiryntu?Zgadzam się tutaj z chanell, że odpowiedź brzmi: NIE.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 20:41:19 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 09, 2008, 22:35:09 » |
|
tom1ek2. Czy moÂżna pomĂłc w wykopaliskach na ÂŚlĂŞÂży? JeÂśli tak, to w jaki sposĂłb?
DuÂży uÂśmiech hehe... Chyba logiczne, Âże na razie NIE MOÂŻNA, bo nie ma pozwolenia na kopanie. Ewentualnie jedyna pomoc, to pogadaĂŚ z biskupem i konserwatorem zabytkĂłw, jeÂśli ktoÂś ma "znajomoÂści" i zaÂłatwiĂŚ pozwolenie.
(Nie moje pytanie) Zgadzam siê. p. A.W. zasugerowa³ to w mailu. 4. Czy siêgano do archiwów lub Ÿróde³ historycznych, by dowiedzieÌ siê, co znajdowa³o siê na Œlê¿y przed wybudowaniem koœció³ka? (chodzi o pisane, historyczne czy archiwalne Ÿród³a, nie o przekazy Samuela)
Z tego co pamiĂŞtam to TAK - tylko nie pamiĂŞtam czy byÂła o tym mowa sesjach.
Tak jak pisaÂłem, chodziÂło mi o konkretnÂą odp, czy siĂŞgano do ÂźrĂłdeÂł historycznych. A informacja, do jakich, byÂłaby nad wyraz wskazana  2. W jaki sposĂłb konkretnie odkrycie grobu Cheopsa ma siĂŞ przysÂłuÂżyĂŚ Âświatu?
Z BARDZO, BARDZO WIELU SESJI MOÂŻNA TO WYWNIOSKOWAĂ - pytanie laika; pan Andrzej podkresliÂł, Âże nie odpowie na pytania, na ktĂłre odpowiedÂź jest w sesjach.
(Nie moje pytanie) Owszem, byÂła o tym mowa, z tym, Âże Samuel mĂłwiÂł o tym (jak o wielu rzeczach) bardzo mgliÂście i niezbyt jasno. A mail miaÂł na celu uzyskanie bardziej konkretnych, "technicznych" moÂżna powiedzieĂŚ, odpowiedzi. 10. Jakie dane historyczne/archeologiczne (nie chodzi tu o przekazy channelingowe) pozwalajÂą Wam stwierdziĂŚ, Âże dokopano siĂŞ akurat do Wielkiego Labiryntu, a nie "zwykÂłych" ruin?
"dokopano siê" ?? Jeszcze siê nie dokopano, a jak siê dokopi¹ - to archeologiewie zbadaj¹, co to jest. Jeœli jednak Ÿle zrozumia³em pytanie i chodzi w nim o wybór miejsca wykopalisk - to wybór by³ na podst. danych CHANNELINGOWYCH, nie historycznych/archeologicznych. Bo w ¿adnych znanych Ÿród³ach historycznych nie jest dok³adnie napisane gdzie mo¿na sobie znaleŸÌ taki Wielki Labirynt - wtedy ju¿ dawno by go odkryto. Mrugniêcie
Hmmm, tu troszkê mnie masz. Chodzi³o o sam Labirynt. Bo pisz¹c to pytanie, pamiêta³em coœ w stylu, ze dokopali siê do pomieszczeù, które mia³yby byÌ "górnym poziomem labiryntu" - ale widaÌ coœ mi siê pomiesza³o, mój b³¹d  12.Czy archeolodzy bior¹ pod uwagê istnienie drugiego Sfinksa i mo¿liwoœÌ ¿e to pod nim jest wejœcie do labiryntu?
Zgadzam siĂŞ tutaj z chanell, Âże odpowiedÂź brzmi: NIE.
Moim zdaniem, moÂżna tak odp interpretowaĂŚ, aczkolwiek nie jest to wprost powiedziane.
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 09, 2008, 22:56:45 » |
|
Proponuje Ci Tenebrael'u kontynowac zbieranie pytan do "glow" projektu i wszystkie pytanie i wszystkie odpowiedzi jakie byly dotychczas badz jakie sie pojawia beda na poczatku tematu spisywane  Pomyslalem, ze ten temat jesli bedzie prowadzony aktywnie przez autora z nalezytym porzadkiem, moze byc skarbinca wiedzy, prosto z "pierwszej" reki  Pozdrawiam Serdecznie, Joel.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 22:57:05 wysłane przez Joel »
|
|
|
|
|
lehcyfer
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 27, 2008, 10:44:34 » |
|
Mnie nieco dziwi i niepokoi tempo prac. Pamiêtam dobrze relacje moich dwóch dziadków, s³u¿¹cych swego czasu w marynarce wojennej, z tzw. "pogrzebu s³omki". Gdy w œrodku nocy któremukolwiek z ¿o³nierzy wypad³a z siennika s³omka, musieli wstawaÌ, iœÌ na pla¿ê i kopaÌ dó³ 2mx2mx2m, aby s³omkê "pochowaÌ". Robi¹c to w kilka osób, za pomoc¹ samych saperek, robili to w oko³o 6-7h. Tu dó³ ma byÌ raptem metr g³êbszy (no i oczywiœcie zapewne sporo szerszy), maj¹ do dyspozycji sporo ludzi z porz¹dnymi ³opatami i 3 koparki. Czemu wiêc ma to trwaÌ a¿ 2 miesi¹ce? Tym bardziej, ¿e, z tego, co rozumiem, prace nie zaczê³y siê wczoraj, a jakiœ czas temu...
No có¿, koparki usuwaj¹ góry piachu i kamieni pozosta³e po poprzednich wykopaliskach. Nie wiem co do przesiewania - mo¿e to robi¹, ale to olbrzymia kubatura i podejrzewam ¿e raczej tego nie przesiewaj¹... Co do prowadzenia wykopalisk - po zdjêciu warstwy wierzchniej skrobie siê ziemiê delikatnie zdejmuj¹c j¹ warstwa po warstwie, fotografuj¹c i rysuj¹c etapy poœrednie. Je¿eli trafi siê na zabytek, powoli obskrobuje siê go, szczoteczkuje i pêdzelkuje dooko³a, i dopiero podnosi. Je¿eli trafi siê na pochówek, ka¿da koœÌ, paciorek itp. jest opêdzelkowana na miejscu przed fotografi¹ i dokumentacj¹ znaleziska - dopiero potem mo¿na koœci podnieœÌ, schowaÌ do pud³a i kontynuowaÌ wykopaliska. To wszystko zabiera kupê czasu i trwa a¿ dojdzie siê do "calizny' - ziemi czy ska³y nienaruszonej przez cz³owieka. Ka¿dy archeolog potwierdzi ¿e najciekawsze odkrycia nastêpuj¹ najczêœciej podczas ostatnich dni wykopalisk i wyje¿d¿a siê z niedosytem "bo co tam jeszcze mog³o byÌ?..." Tak wiêc to nie grupa marynarzy z saperkami kopi¹ca z latarkami w nocy na pla¿y, tylko pojedynczy ludzie kopi¹cy ze skrobaczk¹/szczotk¹/szczoteczk¹/pêdzelkiem... Nie ma si³y - to musi trwaÌ. SzybkoœÌ kopania uzale¿niona jest odwrotnie od iloœci znajdywanych artefaktów/szcz¹tków, i od zwiêz³oœci ziemi - czyli im wiêcej artefaktów, im wiêksza zwiêz³oœÌ tym mniejsza szybkoœÌ wkopywania siê w ziemiê. Kwesti¹ istotn¹ jest równie¿ to, ¿e poprzednie ekipy w latach piêÌdziesi¹tych/szeœÌdziesi¹tych ubieg³ego wieku poni¿ej 3 metrów natrafia³y na warstwê wodonoœn¹. Kopanie w ka³u¿y wody to dla archeologa przekleùstwo. Kopie siê g³êbsz¹ dziurê w jednym miejscu, wk³ada rurê i odpompowuje wodê. A wykopy wg³¹b warstwy wodonoœnej musz¹ byÌ b. solidnie oszalowane a wody przybywa w coraz szybszym tempie. Co prawda pani Lucyna z wahade³kiem okreœli³a miejsce w którym woda dostaje siê na teren wykopalisk, ale nawet je¿eli ten dop³yw uda siê odci¹Ì, to trzeba bêdzie sobie poradziÌ z wod¹ która ju¿ jest na terenie wykopalisk. Ma³y wykop, ma³y k³opot. Du¿y wykop....
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 14:36:56 wysłane przez lehcyfer »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 27, 2008, 12:11:22 » |
|
Fajnie, ale sami "czoÂłowi dziaÂłacze" z WĂłjcikiewiczem przekazywali, Âże prace idÂą szybko, a do tego gdy wejdzie mechanizacja [w postaci koparek] to juÂż niesamowite tempo bedzie. "1 koparka = 100 ludzi z Âłopatami".
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 27, 2008, 13:50:29 » |
|
Nie ma wody na pustyni......  , no to co jest? Zabezpieczenia podziemnymi kanalami napelnionymi woda z jeziora. Oraz proba przejscia przez te zabezpieczenia. Pan Miterand ( byly prezydet Francji) wydal 40 miljonow euro ( a moze 400 , nie pamietam , wiem ze suma byla duza), dar dla Egiptu na ..... "osuszenie " pustyni!!?  Czyli wykopanie dodatkowych kanalow podziemnych ktore odprowadza wode , ktora zabezpiecza dojscie do .... co uruchomi nasza energetyczna blokade. To sie dzieje od dawna, jednak zabezpieczenia sa skuteczniejsze od ludzkiej pazernosci. Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 13:52:03 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
|