songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« : Wrzesień 16, 2010, 13:31:52 » |
|
Nocne zmory- art. ukazaÂł siĂŞ na Nautiliusie: http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2198piszĂŞ poniewaÂż sam miaÂłem tego typu doÂświadczenia lata do tyÂłu i juÂż o nich zapomniaÂłem, ale ten art. odÂświeÂżyÂł mi pamieĂŚ o koszmarach,- moje doznania pokrywajÂą siĂŞ z tymi opisywanymi na Nautiliusie. Ciekawy jestem czy ktoÂś z was miaÂł podobne historie i jak je interpretuje- co za tym stoi,- sam uwaÂżam Âże to jakiÂś byt  , ale co dokÂłanie?- fakt Âże najadÂłem siĂŞ strachu w Âśrodku nocy i spociÂłem jak bym przerzuciÂł wagon wĂŞgla.
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2010, 13:50:44 » |
|
WiedziaÂłem,Âże Fundacji Nautilus wyczerpaÂły siĂŞ juÂż tematy,ale Âżeby to tego stopnia siĂŞ oÂśmieszaĂŚ ? Ja na ich miejscu wolaÂł bym juÂż nic nie napisaĂŚ,albo wymyÂśliĂŚ bajkĂŞ,Âże w nocy po ulicach ÂŚwinoujÂścia biega siostra potwora z Loch Ness  PowyÂższy artykuÂł jest ÂżaÂłosny pod kaÂżdym wzglĂŞdem. piszĂŞ poniewaÂż sam miaÂłem tego typu doÂświadczenia lata do tyÂłu i juÂż o nich zapomniaÂłem, ale ten art. odÂświeÂżyÂł mi pamieĂŚ o koszmarach,- moje doznania pokrywajÂą siĂŞ z tymi opisywanymi na Nautiliusie. Ciekawy jestem czy ktoÂś z was miaÂł podobne historie i jak je interpretuje- co za tym stoi,- sam uwaÂżam Âże to jakiÂś byt >
wiesz,sÂą dwa wyjaÂśnienia,pierwsze- banalne-koszmar senny,po prostu zÂły sen. drugie wyjaÂśnienie,bardzo ciekawe to tzw paraliÂż senny, przeczytaj sobie o tym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenneJa miaÂłem paraliÂż senny dwa razy,bardzo nie miÂłe uczucie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 13:53:54 wysłane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2010, 14:29:06 » |
|
dziĂŞki kamil- to w zasadzie wyjaÂśnia wszystko oprĂłcz odczucia obecnoÂści wÂłaÂśnie jakiegoÂś "obcego bytu",- no ale moÂże to teÂż da siĂŞ jakoÂś naukowo wyjaÂśniĂŚ .
pozdr.
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Torton
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2010, 15:08:36 » |
|
Jaki miaÂłeÂś dzieĂą, takÂą bĂŞdziesz mieĂŚ noc.
|
|
|
|
|
|
|
Cela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2010, 16:09:15 » |
|
mnie to sie zdarzylo juz kilka razy, to bylo straszne! biala postac stala przedemna obok lozka i siegala po mnie reka ...brrrr pozniej nie moglam usnac
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 16:31:22 wysłane przez Cela »
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2010, 16:44:55 » |
|
dziĂŞki kamil- to w zasadzie wyjaÂśnia wszystko oprĂłcz odczucia obecnoÂści wÂłaÂśnie jakiegoÂś "obcego bytu",- no ale moÂże to teÂż da siĂŞ jakoÂś naukowo wyjaÂśniĂŚ .
pozdr.
Spoko. Piszesz,¿e mia³eœ wra¿enie obecnoœci "kogoœ" lub "czegoœ". Dok³adnie. Ja mia³em tak samo,to jest w³aœnie parali¿ senny. U mnie to wygl¹da³o tak,¿e przez kilkadziesi¹t sekund czu³em,ze w moim pokoju "ktoœ" jest zbli¿a siê do mnie,chce mi zrobiÌ krzywdê, dotyka mnie, ba³em siê, mia³em zaburzenia oddechu, przez te kilkadziesi¹t sekund by³em ca³kowicie sparali¿owany,nie mog³em wykonaÌ ¿adnego,najmniejszego ruchu,to by³o bardzo nieprzyjemne uczucie., tej nocy spa³em ju¿ przy w³¹czonym œwietle. Zmartwi³em siê tym wydarzeniem,na drugi dzieù poszuka³em w necie,no i znalaz³em wyjaœnienie,wszystko siê zgadza³o. Tak jak pisze,w encyklopedii,jest to bardzo rzadka anomalia,i oko³o 30-50% osób przynajmniej raz w ¿yciu doœwiadczy³o parali¿u sennego. Mam nadziejê,¿e u mnie siê to ju¿ nie powtórzy. Osoba doœwiadczaj¹ca parali¿u przysennego ma wra¿enie ogarniaj¹cej niemocy, nie jest w stanie wykonaÌ ¿adnych ruchów, mówiÌ ani otworzyÌ oczu. Zjawisku temu towarzysz¹ zazwyczaj bardzo nieprzyjemne doznania psychiczne, takie jak wra¿enie og³uszaj¹cego dudnienia lub dzwonienia w uszach, bezw³adnego spadania, wykrêcania cia³a, przygniecenia klatki piersiowej lub koùczyn. Prawie zawsze towarzyszy mu przyœpieszony rytm serca oraz uczucie strachu. Podczas parali¿u mo¿liwe jest równie¿ wystêpowanie ró¿nego rodzaju halucynacji, zarówno wzrokowych jak i dotykowych.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 16:50:24 wysłane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2010, 18:43:08 » |
|
>Kamil'u< widaĂŚ jesteÂś jeszcze pod przemoÂżnym wpÂływem Junga i jego piewcĂłw. Moim zdaniem sny to zdecydowanie wiĂŞcej niÂż teorie przez nich wieszczone.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2010, 20:47:21 » |
|
>Kamil'u< widaĂŚ jesteÂś jeszcze pod przemoÂżnym wpÂływem Junga i jego piewcĂłw. Moim zdaniem sny to zdecydowanie wiĂŞcej niÂż teorie przez nich wieszczone.
Nie bardzo rozumiem...,  Parali¿ senny jest faktem,sam zreszt¹ doœwiadczy³em tego "zjawiska", jeœli chodzi o sny,to nie mia³em nigdy ¿adnych proroczych snów,czy coœ w tym stylu,i nie chcia³bym mieÌ. Mia³em naprawdê przeró¿ne sny,ciekawe,mi³e,a¿ szkoda,by³o siê obudziÌ  inne œmieszne,jeszcze inne totalnie g³upie,a jeszcze inne to prawdziwe horrory,  ale tak to ju¿ jest ze snami, Mia³em w ¿yciu pewien sen w wieku 10 lat,( œwietnie go pamiêtam) by³ bardzo dziwny,tajemniczy ale przyjemny,powtórzy³ mi siê w wieku 16 lat.Ciekawe. Kilka miesiêcy temu,mia³em sen w którym trafiam szóstkê w totka,dok³adnie zapamiêta³em te szczêœliwe liczby,rano wsta³em i natychmiast zapisa³em jej na kartce. Poszed³em do kolektury,i zagra³em,w tym samym dniu by³o losowanie i..... nie pad³a ani jedna liczba z mojego snu  Myœlê,¿e sny to czysty spontan,nigdy nie zagl¹da³em do ¿adnego sennika,myœlê,¿e nie maj¹ one wiêkszego znaczenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 20:48:36 wysłane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2010, 20:51:35 » |
|
Ja rĂłwnieÂż jestem przeciwny sennikom. Co zaÂś samych snĂłw, to coÂś w rodzaju spaceru po innych wymiarach.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Torton
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2010, 20:55:04 » |
|
Sny sÂą odzwierciedleniem tego co "siedzi" w umyÂśle. Czasami mamy przygnĂŞbiajÂący dzieĂą, a po nim "zÂły sen". Przyczyna... skutek... Sny to coÂś wiĂŞcej niÂż tylko sny...
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 20:55:45 wysłane przez Torton »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2010, 21:06:26 » |
|
Sny sÂą odzwierciedleniem tego co "siedzi" w umyÂśle. Czasami mamy przygnĂŞbiajÂący dzieĂą, a po nim "zÂły sen". Przyczyna... skutek... Sny to coÂś wiĂŞcej niÂż tylko sny... Masz racjĂŞ Torton ,zawsze miaÂłam nieprzyjemne sny ,jak oglÂądam horrory i dlatego teraz wcale ich nie oglÂądam.Jednak parĂŞ razy dusiÂła mnie zmora i budziÂłam siĂŞ z krzykiem. Wystarczy przed snem poprosiĂŚ o pomoc swojego opiekuna ,lub swojego AnioÂła StrĂłza i napewno pomoÂże.SprawdzaÂłam 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 16, 2010, 21:13:21 » |
|
Sny sÂą odzwierciedleniem tego co "siedzi" w umyÂśle. Czasami mamy przygnĂŞbiajÂący dzieĂą, a po nim "zÂły sen".
Nie zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 16, 2010, 21:56:05 » |
|
A u mnie sprawdza siê regu³a, ¿e g³upawe i mêcz¹ce sny dopadaj¹ mnie kiedy sobie przed snem pode¿rê obfitsz¹ kolacyjkê. Zazwyczaj nie jadam kolacji i mam w nocy spokój. Ale wystarczy, ¿e z jakichœ powodów wrzucê wieczorem coœ na ¿o³¹dek, to mam murowane k³opoty z idiotycznymi snami. Coœ w tym chyba jest na rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 16, 2010, 22:01:29 » |
|
A u mnie sprawdza siê regu³a, ¿e g³upawe i mêcz¹ce sny dopadaj¹ mnie kiedy sobie przed snem pode¿rê obfitsz¹ kolacyjkê. Zazwyczaj nie jadam kolacji i mam w nocy spokój. Ale wystarczy, ¿e z jakichœ powodów wrzucê wieczorem coœ na ¿o³¹dek, to mam murowane k³opoty z idiotycznymi snami. Coœ w tym chyba jest na rzeczy.
DokÂładnie . Jak siĂŞ pilnujĂŞ i nie jem na noc to teÂż mam spokĂłj ,ale zmora nocna nie od obÂżarstwa siĂŞ przytrafia.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 16, 2010, 22:39:32 » |
|
To prawda. Zmora jeszcze mnie w nocy nie odwiedziÂła (a kysz!!!), ale Mama czĂŞsto mi opowiada o takich "wizytach", nadzwyczaj realistycznych! Zdarza Jej siĂŞ nader czĂŞsto "goÂściĂŚ" w swoich snach zmarÂłego osiem lat temu mĂŞÂża (a mojego Ojca). Kiedy opowiada o realizmie tych "wizyt" i "rozmĂłw", przechodzÂą mnie dreszcze...
A mnie ostatnio na wczasach w Egipcie œni³o siê, ¿e prowadzê autobus ³¹cz¹cy Gliwice z Zabrzem (linii 156), ci¹gle gubi¹c prawid³ow¹ trasê i prze¿ywaj¹c z tego powodu istne katusze. Bez sensu! Z komunikacji miejskiej prawie nie korzystam, wiêc nie umiem sobie wyt³umaczyÌ, sk¹d siê bior¹ takie sny? Jeœli nie z osobistych doœwiadczeù, to czy to s¹ jakieœ przepowiednie? Hmm...
|
|
|
|
|
|
|
|