Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:37:45

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obud¼ siê Polsko ...  (Przeczytany 81569 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #150 : Luty 10, 2012, 14:21:25 »

ACTA -  rz±d wiedzia³, ju¿ w trakcie prac nad t± umow±, w 2009 r ¿e nie bedzie negocjacji spo³ecznych i ¿e to ma byæ tajny dokument.

http://pej.cz/Rzad-celowo-utajnil-negocjacje-w-sprawie-ACTA-Sa-mocne-dowody-a1972

I jak tu ufaæ zapewnieniom polityków ?
System siê sam kompromituje.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #151 : Luty 10, 2012, 14:39:53 »

wszyscy politycy bez wyj±tku podejmuj±cy decyzjê w imieniu Polski/polaków powinni byæ odpowiedzialni prawnie/karnie/finansowo,-
za swoje decyzje niezale¿nie kiedy to by³o, ale szybicej ju¿ siê skoñczy ten cykl ni¿ tego doczekamy. Z drugiej strony to i tak dobra refleksja na inn± ju¿ przysz³o¶æ bez systemów i nadzorców.

pozdro U¶miech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #152 : Luty 10, 2012, 15:27:18 »

Bardzo mi siê spodoba³o to zdjêcie

Jest bardzo wymowne. Uprzejmy u¶miech od ka¿dego z nas, anonimowych obywateli dla w³adzy Chichot
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #153 : Luty 10, 2012, 21:57:48 »

Wydaje mi siê, ze takie wyci±ganie informacji jest... "zbieraniem kwitów i czyhaniem na czyje¶ potkniêcie, wracaniem do przesz³o¶ci oraz wytykaniem pewnych s³abo¶ci"...

:]
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #154 : Luty 11, 2012, 22:16:27 »

Witam,witam  Du¿y u¶miech
Jak tam nastroje przed 21.12.2012 r ?
Zosta³o ju¿ tylko (a¿) 10 miesiêcy....
Ech, dali¶cie siê wci±gn±æ do medialnej ostatnio idei ''bój o Acta''  Z politowaniem
A jak to wygl±da naprawdê? od kuchni?
Ta co siê dzieje wokó³ ''ACTA" jest super spraw± dla rz±du RP. Odwraca uwagê od du¿o bardziej wa¿niejszych sprawach dla polaków.
Bo có¿ zwyk³ego zjadacza chleba obchodzi jaka¶ ustawa o ""ACTA'' ? odpowied¼ jest prosta-nic. Wiêkszo¶æ osób ma to gdzie¶. W tym moja skromna osoba. Lata mi to czy Tusk i Komorowski podpiszê i ratyfikuj± ten dokument czy te¿ nie.
Ale zrobi³o siê zamieszanie, media znalaz³y sobie ¶wietny temat, owszem spad³o troszkê poparcie dla PO, ale i co z tego? Do najbli¿szych wyborów jak st±d do nieba.
Nagle ucich³y sprawy s³u¿by zdrowia a raczej jej op³akanego stanu, ogromnych pieniêdzy jakie rz±d Polski przeznaczy³ na pomoc jak¿e strasznie biedniutkiej Grecji z naszych kieszeni ( bo przecie¿ grecy s± przyzwyczajeni ¿eby sponsorowaæ im iPhony wiêc trzeba pomagaæ tam biedakom  Z politowaniem )
kosmicznych cenach benzyny, bezrobocia  i wiele jeszcze istotnych rzeczy.
Zawsze parê tygodni spokoju dla rz±du siê przyda, pó¼niej bêdzie zawieszenie ratyfikacji, nastêpnie odwieszenie, a w polskich mediach bêdzie to najwa¿niejszy news dnia, oni my¶l± w przeciwieñstwie do stada owieczek którymi manipuluje siê jeszcze ³atwiej ni¿ przedszkolakami.
Przy okazji grupki chuliganów maj± okazjê poæwiczyæ sobie walki z policj±, w imiê boju o acta. oczywi¶cie.
¯al mi tych protestuj±cych g³upków, robi± z siebie po¶miewisko i tyle/
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 22:18:22 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #155 : Luty 11, 2012, 23:37:06 »

Wydaje mi siê, ze takie wyci±ganie informacji jest... "zbieraniem kwitów i czyhaniem na czyje¶ potkniêcie, wracaniem do przesz³o¶ci oraz wytykaniem pewnych s³abo¶ci"...

:]
Nie wiem ,który post masz na my¶li, ale je¶li chodzi Tobie o dokument rz±dowy, który sta³ siê publiczny to dotyczy on nas wszystkich, bo rz±d jest w³asno¶ci± spo³eczeñstwa i mamy obowi±zek wrêcz rozliczaæ go z jego postêpków, która to zasada nie dotyczy , w moim przekonaniu, osób fizycznych wyra¿aj±cych siebie w sposób, który nikogo nie krzywdzi. Druga osoba nie jest Twoj± w³asno¶ci±. Rz±d jest w³asno¶ci± obywateli.

@Kamil771
Bo có¿ zwyk³ego zjadacza chleba obchodzi jaka¶ ustawa o ""ACTA'' ? odpowied¼ jest prosta-nic. Wiêkszo¶æ osób ma to gdzie¶. W tym moja skromna osoba
A jednak ludzi obchodzi to, czemu daj± wyraz wychodz±c na ulicê i protestuj±c. To, ¿e Ty masz to gdzie¶, nie oznacza, ¿e tak s±dzi wiêkszo¶æ. Ty po prostu prezentujesz tu daleko posuniêty egocentryzm polegaj±cy na tym, ¿e projektujesz swoje podej¶cie w taki sposób, jakby wiêkszo¶æ my¶la³a podobnie do Ciebie, a to przecie¿ nieprawda. Nie ma nawet dwóch identycznie my¶l±cych osób.

¯al mi tych protestuj±cych g³upków, robi± z siebie po¶miewisko i tyle

A mi Ciebie ¿al bo robisz z siebie po¶miewisko i tyle Mrugniêcie Mi³o Ci ? Pewnie, ¿e nie jest Ci mi³o, lecz jak to u Kalego w pewnym powiedzeniu o moralno¶ci ......
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #156 : Luty 12, 2012, 11:52:36 »

Có¿ East, w obu przypadkach chodzi o to samo - o rzetelno¶æ i wiarygodno¶æ, prawdomówno¶æ oraz weryfikacjê tego, prawo i zasadno¶æ tej¿e weryfikacji. Dziêki temu wiemy czy mo¿emy danej osobie/grupie osób wierzyæ, zaufaæ i jakie mog± byæ prawdziwe intencje. Pewne "prawdy" i zapewnienia, "wiedza" równie¿ forsowane jest jako dotycz±ce nas wszystkich...

Rz±d... te¿ sk³ada siê z poszczególnych osób z których to ¿adna nie jest czyj±kolwiek w³asno¶ci±.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #157 : Luty 12, 2012, 12:51:48 »

Arteq, osoba pracujaca w rz±dzie pe³ni funkcjê, któr± nale¿y oddzieliæ od samej osoby. Oceniaj±c program rz±du, albo stanowisko ministra nie dokonujemy oceny cz³owieka, a przynajmniej nie powinno tak byæ. Tak samo urzêdnik nie powinien kierowaæ siê osobistymi pogl±dami czy uprzedzeniami pochylaj±c siê nad jak±¶ spraw±. Niestety mimo deklaracji o bezstronno¶ci rzadko tak bywa.

Szczerze mówi±c nie interesuje mnie wiarygodno¶æ przys³owiowego Kowalskiego, który wyg³asza swoje prawdy, czy przekonania na temat wiary, czy ¶wiatopogl±du przynajmniej dopóty, póki nie wchodzi z butami mieszaj±c w moim ¿yciu.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #158 : Luty 12, 2012, 19:49:43 »

Ale dlaczego nale¿y oddzieliæ? Osobi¶cie identyfikujê siê i czujê odpowiedzialny za to co czyniê. Je¿eli natomiast co innego mówiê a co innego robiê to po prostu jestem fa³szywy i zak³amany. Przecie¿ KONKRETNA osoba mówi i zapewnia o planach rz±du - i to jak widzê mia³e¶ za z³e zamieszczaj±c ich cytaty/obietnice. Dopóki konkretni ludzi bêd± mogli uciekaæ z odpowiedzialno¶ci± za jak±¶ grupê dopóty nie bêdzie dobrze i uczciwie.

To o czym piszesz jako¶ mocno kojarzy mi siê z t³umaczeniami "ja tylko wykonywa³em rozkazy..."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #159 : Luty 12, 2012, 21:32:02 »

Konkretna osoba ,która mówi w imieniu rz±du to tylko cyngiel, mam nadziejê ¿e to dostrzegasz. Kto inny poci±ga za spust.
W Polsce mamy tak± poronion± politykê, bo ocenia siê ludzi - a to per "s³oñce Peru" ,a to per "konus" itd, zamiast merytorycznie.
Potem konsekwencje s± takie, ¿e gdy immunitet ju¿ nie chroni to zaczyna siê korowód spraw s±dowych lecz ma³o co z tego wynika.

Odpowiedzialno¶æ s³u¿bowa jako¶ owszem, powinna ujmowaæ odpowiedzialno¶æ osobist± lecz nie za osobiste pogl±dy, czy ogólnie "za twarz".
Wiêkszo¶æ urzêdników na prawdê wykonuje tylko rozkazy, czy procedury, które nie oni ustalaj± i nikt nie  oczekuje od nich samodzielno¶ci. Trudno karaæ urzêdnika za podpis pod decyzj± , któr± narzuca mu okólnik ,który uchwalono na zebraniu jakiego¶ anonimowego komitetu rok wcze¶niej lub ,co gorsza ,pod wp³ywem lobbystów.
W przeciwnym razie bêdzie to kraj w którym pos³añca "wiesza siê" z powodu z³ych wiadomo¶ci ,które przyniós³.
Trochê takie w³a¶nie wie¶ci niesie dokument w którym stwierdza siê " zgodnie z dotychczasowymi uzgodnieniami pomiêdzy negocjuj±cymi stronami ... "
Kto¶ mocniej nacisn±³ na nie rozg³aszanie ACTA , a rz±d siê ugi±³ , co urzêdnik wyrazi³ na pi¶mie. "Powiesiæ" urzêdnika ?
No nie, ale te¿ bez znieczulenia naciskaæ z drugiej strony na ten rz±d. On musi s³uchaæ swoich obywateli.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #160 : Luty 12, 2012, 23:30:14 »

Mnie nigdy nie bawi³o bycie "cynglem", a ponadto gdyby nikt nie godzi³ siê byæ cynglem to albo nie strzelano by albo strzelec musia³by ods³oniæ twarz - proste. Wiêc trzeba schowaæ hipokryzjê i przyznaæ wprost: "mo¿e i czasami mnie to ci¶nie, ale godzê siê bo mam z tego korzy¶ci z których ciê¿ko mi zrezygnowaæ" albo wyj¶æ z ciasnej sytuacji.
Kiedy¶ zrezygnowa³em z zaawansowanych planów aby w³a¶nie nie robiæ z twarzy cholewki, nie by³o to ³atwe, ale dzisiaj widzê, ¿e idealne.
Zawsze mo¿na po prostu waln±æ w stó³ i powiedzieæ "do¶æ tych k³amstw, manipulacji i pierdó³", wstaæ i wyj¶æ. Wiele osób wtedy siê odsuwa - najczê¶ciej z powodu, ¿e jeste¶ niebezpieczny bo uczciwy i prawdomówny. Boi siê, ¿e jeste¶ przejrzysty i widz± w Tobie jak w lustrze swoje machlojki. Ale uczucie czysto¶ci które czujesz w sobie jest nieporównywalne z niczym. Ponadto widzisz doskonale komu tak naprawdê zale¿y na prawdzie i uczciwo¶ci a kto wyciera sobie tylko ni± gêbê. Inni wiedz±, ¿e z Tob± mo¿na tylko tak a tak, machinacje nie wchodz± w grê. Mo¿e nie masz licznego grona znajomych, ale za to Ci z którymi jeste¶ wiedz±, ¿e mo¿na na Ciebie liczyæ i Ty wiesz, ¿e mo¿esz liczyæ i na nich. Mo¿esz siê z nimi nie widzieæ kilka lat, a gdy po tak d³ugim czasie rozmawiasz, to czujesz siê tak jakby¶cie siê rozstali wczoraj.

I mo¿na glêdziæ, biadoliæ nad ¶wiatem, snuæ wizje nt. 4 czy 99 gêsto¶ci, oczyszczeniu ale to nic nie da, nic nie zmieni, dopóty sam nie wykonasz manewru walniêcia piê¶ci± w stó³. Zrób to i zobaczysz jak wiele rzeczy siê upraszcza - nie musisz siê trzymaæ wtedy karko³omnych wizji, t³umaczeñ czy kodów.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #161 : Luty 12, 2012, 23:38:40 »

Artqu, powinienes wiedziec ze polityka  to "prostytutka", na calym swiecie, zawsze tak bylo jest i bedzie.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #162 : Luty 12, 2012, 23:44:00 »

To jak kto¶ ju¿ siê prostytuuje, bo tak sobie wybra³, niech nie mydli oczu i wciska, ¿e jest cnotliw± pann±. tylko (a¿) tyle.
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #163 : Luty 12, 2012, 23:53:27 »

No i wszystko staje siê jasne: skoro godzimy siê (?), by rz±dzi³y nami polityczne prostytutki, to nie dziwmy siê, ¿e przysz³o nam ¿yæ w takim burdelu.

Ja walê piê¶ci± w stó³...!
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #164 : Luty 13, 2012, 00:44:02 »

Ludzie ktorzy siedza na stanowiskach i podejmuja rozne decyzje, nie zyja w naszym swiecie. Zapytaj ich ile kosztuje maslo, albo chleb.
Krzysiu, mozemy walic piesciami w stol, to tylko szkoda tych piesci i naszego zdrowia. Mozna duzo dyskutowac na ten temat, to wszystko jest tak jak grochem o sciane. Jesli sie w pore nie zorietujesz, to zostaniesz bosy i nagi. Dzisiaj nikogo nie obchodzi ze chcesz godnie zyc ze swoja rodzina, to jest twoja prywatna sprawa. Gdyby bylo inaczej, to dzisiaj nie byloby problemu z rentami dla ludzi ktorzy naprawde sa inwalidami. Dzisiej nawet nie wystarczy jesli ktos stanie przed komisja lekarska z glowa pod pacha. Mowia ci wszedzie mysl pozytywnie, ale ty musisz wyjsc z domu kazdego dnia
i walczyc o grosz  na przezycie. Ja mysle ze na ten problem jaki istnieje w dzisiejszych czasach nie ma lekarstwa.

Ps. Krzysiu, nie burdelu ale bordelu ........
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 00:45:19 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #165 : Luty 13, 2012, 10:21:36 »

To jak kto¶ ju¿ siê prostytuuje, bo tak sobie wybra³, niech nie mydli oczu i wciska, ¿e jest cnotliw± pann±. tylko (a¿) tyle.

dok³adnie, jak mówi Kwinto, je¶li kra¶æ to- par excellence jako kasiarz/z³odziej,-
a nie w majestacie prawa w ³adnym garniturku jako "polityk".
Na marginesie czy protesty s± potrzebne, nasi zachodni s±siedzi w TVN24 podziêkowali Polakom za rozpoczêcie tych protestów, co otworzy³o im oczy na potencjalne zagro¿enia p³yn±ce z tego porozumienia!?

PS. wygl±da na to ¿e do "podpalania lontu" najlepiej nadaj± siê w³a¶nie Polacy, mo¿e to taka nasza dziejowa misja..? Du¿y u¶miech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #166 : Luty 13, 2012, 10:56:19 »

No i wszystko staje siê jasne: skoro godzimy siê (?), by rz±dzi³y nami polityczne prostytutki, to nie dziwmy siê, ¿e przysz³o nam ¿yæ w takim burdelu.

Ja walê piê¶ci± w stó³...!
Hej , nie ³ud¼my siê, ¿e jak strzelimy focha ,bo jeste¶my ach the best i w ogóle, to polityczna prostytutka za nami poleci w podskokach.
Rz±d musi siê s³uchaæ tych, którzy go wybrali. Je¶li jest dziwk± to musi s³uchaæ swojego najlepszego Klienta, ale ten Klient, czyli my wszyscy, nie mo¿e siê obra¿aæ na rz±d, który sam do prostytucji wystawi³.

Ta prostytutka musi czuæ nasz gor±cy oddech na plecach (ewentualnie na twarzy ) Mrugniêcie
Dlaczego maj± korzystaæ tylko grube ryby ?

ps.
songo, na to wygl±da, ¿e mamy dziejow± misjê rozwalania starych uk³adów Mrugniêcie
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #167 : Luty 13, 2012, 11:10:37 »

Zacznijmy od tego aby nie usporawiedliwiaæ poczynañ w koñcu konkretnych osób chowaj±c ich za grupê - to jest rozmydlanie odpowiedzialno¶ci. Nazywajmy rzeczy po imieniu - to dwa. Trzy - zacznijmy zmieniaæ od siebie zamiast uciekaæ w mrzonki... To wystarczy... na pocz±tek...

p.s. nie g³osowa³em na PO, a Ty East?
east
Go¶æ
« Odpowiedz #168 : Luty 13, 2012, 11:34:34 »

Arteq nie usprawiedliwiaæ, ale i nie polowaæ i nie szukaæ haków. Kto pójdzie do rz±du nastawiaæ karku, jak zewsz±d bêd± tylko czyhaæ ró¿ni "zbieracze kwitów" ?
Ja bym by³ za tym ,aby laæ po ³apach, nawet anonimowych ³apach, ale ¿eby w koñcu ukryci (bo prawdziwi rz±dz±cy chowaj±cy siê za fasad± twarzy ministerialnych ) cwaniacy zaczêli wykonywaæ robotê za któr± im siê p³aci w imieniu p³atnika, czyli podatników.

St±d demonstracje, petycje czy inne inicjatywy obywatelskie z realnym, bie¿±cym poparciem ludzi . Rz±d to instrument w roli ludu, a nie odwrotnie i czas ich tego nauczyæ, ¿e to oni s± s³u¿±cymi naszymi.
Przyda³aby siê taka platforma obywatelska, lecz nie z nazwy jako ugrupowanie , tylko realna platforma internetowa dla obywateli g³osuj±cych.

p.s. arteq równie¿ nie g³osowa³em na PO. By³em i jestem za "wichrzycielem" i burzycielem betonowych schematów czyli za Palikotem i jego parti± oszo³omów Mrugniêcie . Mam nadziejê ,¿e z czasem RPP zmieni nazwê i charakter na mniej wodzowski i mniej lewicowy, oraz , ze wprowadzi wiêcej nieugiêtych fachowców ni¿ kolorytu do rz±du. I ¿e dotrzyma s³owa w kwestii depenalizacji miêkkich narkotyków.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #169 : Luty 13, 2012, 12:02:30 »

Kto pójdzie do rz±du nastawiaæ karku, jak zewsz±d bêd± tylko czyhaæ ró¿ni "zbieracze kwitów" ?

Czym innym East jest patrzenie na rêce, weryfikacja, a czym innym czyhanie (to ostatnie jako¶ kojarzy mi siê z chêci± podstawiania nogi...) Czym innym jest przypadkowe potkniêcie, a czym innym premedytacyjne oszukañcze dzia³anie. Zawsze przeciw prawdzie, weryfikacji bêd± osoby które maj± co¶ do ukrycia, osoby uczciwe s± o to spokojne.

Kto pójdzie do rz±du, który by³by przezroczysty?
Oczywi¶cie w koñcu uczciwi i prawdomówni ludzie, którzy byæ mo¿e naprawdê potraktuj± to jako swoist± s³u¿bê, chêæ pomocy rodakom, a nie jako przyczó³ek do "nachapania" siê. Wtedy karierownicze, oszu¶ci wszelkiej ma¶ci i "przyjaciele królika" bêd± unikali jak ognia zajmowania stanowisk na których trzeba byæ kompetentnym i uczciwym, bo manipulacje bêd± widoczne jak na d³oni.

Z tym Palikotem... My¶lê, ¿e polityka jest dla niego tylko kolejnym wyzwaniem, prób± sprawdzenia siê. Co¶ jak adrenalina dla wiêkszo¶ci motocyklistów. W biznesie siê "sprawdzi³" = zarobi³ pieni±dze. I przekonany jestem, ¿e miejsce na scenie politycznej (lewica, prawica, cetrum) jest spraw± bardzo drugorzêdn±. Facet jest bardzo inteligentny (z inteligencj± etyczn± ju¿ gorzej) wie co robi, nawet czas pojawienia sie na scenie by³ tak naprawdê idealnym - aby zebraæ jak najwiêcej g³osów.
Na start potzrebowa³ dopalacza - du¿o szumu. Zobacz - dzia³a³ w komisji "przyjazne pañstwo" - jakie osi±gniêcia w tej kwestii jeste¶ w stanie podaæ... Za to przed oczywm staj± inne "medialne" dzia³ania - bieganie z pistoletem i penisem, walka z krzy¿em z Sejmu...
Ale to innych, chocia¿ bardzo ciekawy temat...
east
Go¶æ
« Odpowiedz #170 : Luty 13, 2012, 13:38:51 »

arteq
Zawsze przeciw prawdzie, weryfikacji bêd± osoby które maj± co¶ do ukrycia, osoby uczciwe s± o to spokojne.
A wg jakich kryteriów ? Bo widzisz, wg jednych ju¿ same pogl±dy lewicowe skazuj± cz³owieka do negatywnego weryfikowania a dla innych odwrotnie, pogl±dy prawicowe to praca na rzecz obcego mocarstwa ze stolic± na tronie piotrowym. I st±d wieczne zbieranie kwitów jednych przeciw drugim. A ten mia³ dziadka ,który pracowa³ w Wehrmachcie, a tamten podpisa³ niekorzystn± dla Polski ustawê konkordatow± i odda³ za grosze maj±tek narodowy, a jeszcze inny by³ w "zbrodniczym" PRL urzêdnikiem i mia³ koneksje wiêc na pewno krad³ i tak dalej ...
To wszystko niestety efekt my¶lenia "jak uczciwy to bêdzie ba³ siê weryfikacji " . I tyko weryfikuj±cy zaciera rêce. A kto zweryfikuje weryfikuj±cego ? A je¶li weryfikuj±cy nienawidzi komunistów (a wrzuca do tego worka wszystkich jak leci ) to czy jest uczciwy i wiarygodny ?
I tak mo¿na siê bawiæ w lustracjê do trzeciego pokolenia wstecz, tylko, ¿e to w ¿adnym razie nie posunie nas na przód w niczym.
Problemem podstawowym jest zak³adanie weryfikacji, czyli podej¶cia, ¿e wszyscy s± winni zanim nie udowodni± swojej krystalicznej czysto¶ci. No bo czemu siê martwi±?
W tym stylu zmierzamy wprost ku temu -> Du bist terrorist http://www.youtube.com/watch?v=wjHWUsZrA5g

Kto pójdzie do rz±du, który by³by przezroczysty?

Nie w tym jest problem. W³a¶nie rz±d, bez wzglêdu na to,  kto go reprezentuje, ma dzia³aæ przejrzy¶cie, a do tego potrzebne jest uwa¿ne obserwowanie i dbanie o narzêdzie jakim jest rz±d. Je¶li przyrównaæ rz±d do narzêdzia, to u¿ytkownikowi nie robi ró¿nicy, czy bêdzie to narzêdzie tytanowe, czy ze stali wêglowej dopóty, póki spe³nia swoj± u¿yteczn± funkcjê.
 Znam u¿ytkowników, którzy wol± stare, wys³u¿one ale zahartowane i dzielne narzêdzia jeszcze z czasów komuny, ni¿ nowiutkie, nasmarowane klucze znanej marki (made in China).

A Palikot to ewenement, ale te¿ wyra¼ny sygna³ czego oczekuj± ludzie. Wyborcy wybacz± mu nawet ekstrawagancjê byle by³ konsekwentny.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #171 : Luty 13, 2012, 14:04:26 »

East, zbytnio siê rozpêdzasz pos±dzaj±c mnie o chêæ upieczenia w³asnej pieczeni, tudzie¿ stornniczo¶ci.
Z³odziej to z³odziej, oszust to oszust bez wzglêdu na którym miejscu sceny politycznej siedzi. Prawicowy oszust nie jest ani lepszy ani gorszy od lewicowego oszusta.

Kryterium jest prawda/prawdomówno¶æ, uczciwo¶æ i rzetelno¶æ, dotrzymywanie danego s³owa, albo uczciwie powiedzenie z jakich powodów tego siê nie zrobi³o.

Sp³aszczasz moje wypowiedzi - nie ka¿dy kto boi siê weryfikacji jest oszustem, ale ka¿dy oszust bêdzie ba³ siê weryfikacji. Widzisz ró¿nicê? Nikt nie ka¿e bawiæ siê w lustracjê dziadków lecz "rozliczenie" danej osoby, konkretnego polityka. Nikt rozs±dny nie bêdzie kaza³ odpowiadaæ komu¶ za czyny swojego dziadka, tym bardziej na kórego ¿ycie nie mia³ ¿adnego wp³ywu. Jednak równie¿ nie widzê sensu aby siê w jaki¶ szczególny sposób wypieraæ korzeni czy usu³owaæ tuszowaæ to co robi³/kim by³ krewny. Tyle.

Rozliczaj±cym natomiast jest ca³e spo³eczeñstwo, ka¿dy kogo dana obietnica, zapewnienie dotyczy³o.   
Nie wiem po co przyk³ad z narzêdziami, dla mnie to sprawa poniek± drugorzêdna, chyba, ¿e znaczo±co wp³ywa na jako¶æ czy efektywno¶æ pracy. Kwesti±zasadnicz± jest ku czemu tych narzêdzi siê u¿ywa.

Palikot... po prostu inteligentnie dostrzeg³ i wsiad³ na falê pewnych spo³ecznych animozji, wstrzeli³ siê w "rynek" i sfokusowa³ swoje dzia³nia. Tylko jak dla mnie to kolejna partia która wzrasta i z tego czerpie si³ê - z podzia³ów.
Niestety...
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 14:04:46 wys³ane przez arteq » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #172 : Marzec 20, 2012, 20:56:59 »

“Historia dogoni tego, co przed ni± ucieka” - s³owo o ksenofobii
Zamieszczono 4 dni temu

"Jest ruin± chrze¶cijañstwa nastawianie siê na pobo¿no¶æ  ludzi wiernych, ale ciemnych". – Leszek Ko³akowski

*

"A ty dlaczego¿ siê nie umy³?" – tzw. “ojciec-dyrektor” do czarnoskórego kleryka

"¯yda trzeba by³o zmarniæ" - powiedzenie z kieleckiego

*

"Jam nie wzrós³, Polsko   
w¶ród twych ¿yznych ³anów.   
Mój pradziad nie szed³ noc± po twej drodze   
z t³umokiem, towar d¼wigaj±c dla panów;   
dziad nie dzier¿awi³ m³yna ani szynku,   
gdzie ch³op i szlachcic spijali siê srodze,   
Ani handlowa³ butami na rynku...   
Lecz, choæ na innej ca³kiem wyros³em glebie,   
Ja znam ciê, Polsko, i pojmujê ciebie."   
(Menachem Goldberg)   

Rysunek z przedwojennej prasy ND-eckiej

Przyznam siê, ¿e po roku 1989 roku spodziewa³em siê normalizacji a dok³adniej mówi±c odpolitycznienia dialogu polsko-¿ydowskiego. Niestety  moje corocznie odwiedziny w Kraju oraz bardzo uwa¿ne analizy polskich mediów utwierdzi³y mnie w  przekonaniu, ¿e mimo  symbolicznych pojednawczych gestów i u¶cisków d³oni naszych post-okr±g³osto³owych polityków z przedstawicielami polskiej i zagranicznej spo³eczno¶ci ¿ydowskiej hydra antysemityzmu jest nadal mocno osadzona w naszym spo³eczeñstwie wychodz±c ju¿ dawno poza granice kibolsko-za¶ciankowego folkloru. Paradoksalnie tzw."kibole" nagle staj± siê powa¿n± si³± wyborcz±, o której wzglêdy zabiegaj± wszyscy licz±cy siê gracze na polskiej scenie politycznej...³±cznie z Ko¶cio³em. Jest to do¶æ kuriozalny europejski ewenement, zas³uguj±cy na oddzielny artyku³.

fot.fakty.interia.pl                          fot.gazeta.warszawa.pl

W zasadzie chcia³bym siê podzieliæ z czytelnikami swoimi bardziej osobistymi refleksjami dotycz±cymi nie tylko tzw. antysemityzmu ale rownie¿ problemu ksenofobii w ogóle i to nie tylko w naszym spo³eczeñstwie.

Czy komukolwiek w Polsce nale¿ny powtarzaæ, ¿e stosunki polsko-¿ydowskie s± wyj±tkowo wa¿ne w dla obu naszych narodów? Zadajê to pytanie tym bardziej, ¿e w wielu ¿ydowskich domach w Izraelu i na ca³ym ¶wiecie jêzyk polski by³/i po czê¶ci nadal jest powszechnie u¿ywany, zw³aszcza w¶ród Rodzin - potomków HOLOCAUSTU. Do dzi¶ mo¿na w Izraelu nabyæ miejscowe gazety w Naszym Jêzyku. Zapewniam Was Drodzy Rodacy, ¿e znam za granic± osoby pochodzenia ¿ydowskiego, które mówi± po polsku bardziej poprawnie od niejednego "kibola" a nawet lepiej od paru polskich prezydentów. Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e te s³owa, które "piszem z wielkim bulem" dla niektórych mog± tr±ciæ "przegientom anty-patriotycznom ironiom", ale mam cich± nadziejê, ¿e przynajmniej niektórych z nas sk³oni± one do g³êbszego zastanowienia.   

Mam w Nowym Jorku wspania³ego przyjaciela rodem z W³oc³awka o spolszczonym nazwisku Z³otogórski. Jest polskim ¿ydem. Mówi przepiêkn± polszczyzn±. Swobodnie cytuje z pamiêci Mickiewicza, S³owackiego, Norwida, Ga³czyñskiego, Jasnorzewsk±...Leca.   
Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedosz³y magister filologii polskiej przywióz³ ze sob± do Stanów to co (jak sam podkre¶li³) by³o dla niego najcenniejsze: swoj± rodzinn± bibliotekê. Gdy ujrza³em jego kolekcje oniemia³em to li z zachwytu , to li ze wstydu...mia³ on wiêcej pozycji klasyków polskiej literatury piêknej ni¿ wszyscy moi amerykañscy znajomi polskiego pochodzenia razem wziêci (w³±czaj±c w to mój w³asny ksiêgozbiór).   

*

...

ca³o¶æ na:
http://www.eioba.pl/a/3onl/historia-dogoni-tego-co-przed-nia-ucieka-slowo-o-ksenofobii

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: