Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 06:49:21


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty  (Przeczytany 12629 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« : Styczeñ 29, 2010, 21:35:39 »

To wideo zosta³o zarejestrowane na 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, której organizatorem by³o Stowarzyszenie Zawodowe Ratowników Medycznych, jest to fragment wyk³adu pt:"WITAMINY-ukryte fakty", w którym to wyk³adzie w ¶rodowisQ medyczym zosta³a przybli¿ona tematyka jedzenia -zosta³ wy¶wietlony trailer filmu "Jedzenie ma znaczenie" (ten sam co w materiale poni¿ej) jako wstêp do zagadnienia oraz zosta³y omówione witaminy "C", "B17" oraz "D" (witamina D w krótkim materiale video z tego linku: http://www.youtube.com/watch?v=xk-6ypMdcCk ).
Zainteresowanie tematyk± by³o spore, da³o siê to odczuæ dopiero po wyk³adzie gdy zosta³y rozdane (w ilo¶ci oko³o 30 sztuk) P£YTY PRAWDY VOL3 wzbogacone o materia³ Edwarda Griffina "¶wiat bez raka" oraz materia³y na temat Codex Alimentarius, a tak¿e o ¿ywno¶ci modyfikowanej genetycznie.
Poruszone zosta³y si³a rzeczy tematy zwi±zane z nasz± ¶wiadomo¶ci±, co równie¿ ma swoje odbicie w tym materiale w czêsci 2 i 3.

<a href="http://www.youtube.com/v/9fckcoxv_0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/9fckcoxv_0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/a0Qgl8RreDk&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/a0Qgl8RreDk&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/I5KGFzsFCIs&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/I5KGFzsFCIs&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;</a>

http://newworldorder.com.pl/artykul.php?tytul=Witaminy+-+Ukryte+Fakty&id=1739
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 29, 2010, 22:03:07 wys³ane przez janusz » Zapisane
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 23:29:54 »

Niesamowite informacje na temat zwyk³ej witaminy.

<a href="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;</a>
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 01:30:06 »

Witamina D (kalcyferol). - Objawami niedoboru witaminy D w organizmie s± u niemowl±t - krzywica dzieciêca, u dzieci starszych i m³odzie¿y - krzywica pó¼na, u starszych: zaburzenia struktury ko¶ci - osteomalacja i zrzeszotnienie ko¶ci. Produktami bogatymi w witaminê D s±: ryby morskie, tran, wêgorz, ¶led¼, szprot, makrela, ³oso¶, w±troba cielêca, w±troba wieprzowa, w±troba wo³owa, w±troba barania, ¿ó³tko jaja, ¶wie¿e jaja, mas³o, mas³o ro¶linne, sery ¿ó³te. Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wp³ywem promieniowania s³onecznego, dlatego jej niedobory dotycz± osób ma³o przebywaj±cych w s³onecznych miejscach.

http://zdrowie.flink.pl/


Z tym mas³em ro¶linnym, to siê osobi¶cie nie zgadzam, stawiam na tran i ryby.




Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2010, 10:31:28 »

W obronie witamin    

Budowany przez 100 lat wspania³y gmach wiedzy o witaminach wydawa³ siê monolitem. Zajmowa³ poczesne miejsce zarówno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej. Tymczasem od kilku lat rozg³asza siê coraz czê¶ciej i ¶mielej wiadomo¶ci o niekorzystnych dzia³aniach witamin, a ostatnio kwestionuje siê nawet ich przydatno¶æ w lecznictwie.

Odkrycie Funka
Witaminy s± zwi±zkami dzia³aj±cymi g³ównie jako koenzymy. Katalizuj± one lub aktywuj± reakcje chemiczne zachodz±ce w ca³ym organizmie, a bez ich udzia³u ¿ycie nie jest mo¿liwe. Niektóre witaminy maj± równie¿ w³a¶ciwo¶ci podtrzymywania wielu procesów biochemicznych, ochrony przed rodnikami tlenowymi i toksynami, przywracania homeostazy wewn±trzustrojowej (w tym równowagi kwasowo-zasadowej) i odporno¶ci.

Pocz±tek ery witamin nast±pi³ u progu XX w., gdy polski biochemik Kazimierz Funk wyizolowa³ w roku 1912 zwi±zek zaliczany pó¼niej do grupy witamin B, który nazwa³ witamin±.

Drugim wa¿nym wydarzeniem by³o odkrycie w 1928 r. przez wêgierskiego biochemika Alberta Szent-Gyorgyi (1893-1986) obecno¶ci w materiale ro¶linnym kwasu organicznego nazwanego kwasem askorbinowym i uznanego za witaminê C. Za pracê tê autor otrzyma³ w 1937 r. nagrodê Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny. Nast±pi³a fala badañ i ¶wietnych odkryæ nowych zwi±zków, g³ównie ro¶linnych, o charakterze witamin, których niedobór lub brak w organizmie powoduje wiele ciê¿kich objawów, czyli awitaminozê
Na przyk³ad niedobór witaminy A (retinol) powoduje zaburzenia widzenia, m.in. ¶lepotê zmierzchow±, przyspieszone rogowacenie nab³onków. Niedobór witaminy B1 (tiamina) powoduje chorobê beri-beri i zespó³ zapalenia wielonerwowego; witaminy B2 (ryboflawiny) - zapalenie skóry i wrastanie naczyñ w rogówkê; witaminy B3 (PP, niacyna) - pelagrê (rumieñ ostrozapalny); witaminy B5 (kwas pantotenowy) - os³abienie zdrowotno¶ci skóry i jej odporno¶ci; witaminy B6 (pirydoksyna) - obni¿enie czynno¶ci uk³adu krwiotwórczego i skóry; witaminy B12 (kobalamina) - niedokrwisto¶æ megaloblastyczn± i zaburzenia neurologiczne; witaminy C (kwas askorbinowy ) - szkorbut; witaminy D (kalciferol) - krzywicê i rozmiêkczenie ko¶ci; witaminy E (tokoferol) - zaburzenia procesów rozrodczych i oxydoredukcyjnych; witaminy H (biotyna) - ³uszczenie skóry, ³ojotok; wiaminy K (filochinon) - obni¿one krzepniêcie krwi; witaminy H (kwas foliowy) - niedokrwisto¶æ.

Wiedza o zdrowotnym znaczeniu witamin szybko siê rozszerza³a, dziêki aktywno¶ci i zdobyczom naukowców ro¿nych specjalno¶ci, pracuj±cych w o¶rodkach badawczych na ca³ym ¶wiecie. Rezultaty ich pracy zawarte s± w oko³o 200.000 publikacji [!] zamieszczonych w powa¿nych czasopismach, a tak¿e w wielu ksi±¿kach. Prócz tego w czasopismach popularnonaukowych i w gazetach zamieszczano krótkie artyku³y, notatki i wzmianki o postêpie badañ i znaczeniu witamin dla ludzi i zwierz±t. Równie¿ radio i telewizja w³±czy³y siê do rozpowszechniania informacji o witaminach. Liczne firmy farmaceutyczne podjê³y produkcjê leków zawieraj±cych witaminy w ró¿nej postaci - pojedynczo i w zestawach multiwitaminowych - inicjuj±c we w³asnych laboratoriach opracowanie nowych technologii oraz metod analitycznych. Uczelnie i instytuty weterynaryjne uwzglêdni³y w swych programach badawczych stosowanie witamin dla ochrony zdrowia zwierz±t domowych i hodowlanych, ich racjonalnego ¿ywienia i poprawy produkcji. Równie¿ wytwórnie kosmetyków wprowadzi³y do swoich wyrobów witaminy, szczególnie antyoksydacyjne.

Przetwórczy przemys³ spo¿ywczy, rozwijaj±cy siê ¿ywio³owo w krajach "zachodniego dobrobytu", zastosowa³ technologie, które dawa³y atrakcyjne produkty (olej rafinowany, bia³a m±ka, cukier krystaliczny), lecz by³y one pozbawione ca³kowicie lub czê¶ciowo niezbêdnych dla organizmu sk³adników, szczególnie witamin. Dopiero po wielu latach stwierdzono, ¿e rosn±ca ilo¶æ przypadków chorób degeneracyjnych, zwanych cywilizacyjnymi, ma ¶cis³y zwi±zek z od¿ywianiem siê produktami niepe³nowarto¶ciowymi. Obecnie nastêpuje zwrot ku produktom wzbogaconym, tzw. nutraceutykom.

Antyutleniacze
Odkrycie istnienia w organizmie wolnych rodników tlenowych i szkodliwo¶ci ich nadmiaru (tzw. patologia wolnorodnikowa) przyczyni³o siê do wydzielenia grupy witamin i soli mineralnych neutralizuj±cych i "wymiataj±cych" te rodniki. Witaminy - poza zapobieganiem gro¼nej awitaminozie - okaza³y siê niezwykle cenne w regulowaniu wielu procesów biochemicznych, zachodz±cych we wszystkich narz±dach organizmu, umo¿liwiaj±cych zachowanie homeostazy ogólnoustrojowej, czyli zapewnienie pe³nej zdrowotno¶ci. Czytelnikom bardziej zainteresowanym t± tematyk± polecam nadal aktualn± ksi±¿kê "Witaminy i mikroelementy" (wyd. Prószyñski i sp., Warszawa 1997).

Szkodliwe?!
Budowany przez 100 lat wspania³y gmach wiedzy o witaminach i ich praktycznym zastosowaniu wydawa³ siê trwa³ym monolitem; zw³aszcza, ¿e zajmowa³ poczesne miejsce zarówno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej.
Tymczasem od kilku lat rozg³asza siê coraz czê¶ciej i ¶mielej wiadomo¶ci o niekorzystnych dzia³aniach witamin w wiêkszych dawkach, o ich interakcjach z lekami syntetycznymi, o "w±tpliwych korzy¶ciach" w zapobieganiu niektórym chorobom, a ostatnio kwestionuje siê nawet ich przydatno¶æ w lecznictwie. W Polsce krytykê witamin podj±³ tygodnik "Wprost", og³aszaj±c kilka artyku³ów na ten temat.
W artykule "Witaminoholicy" (nr 46/1997, ss. 78-79) czytamy, ¿e specjali¶ci z Health Action International twierdz±, i¿ "suplementacja witaminowo - mineralna uspokaja tylko nasze sumienia. Pieni±dze, przeznaczone na te drogie leki, wydaj lepiej na owoce i warzywa, mleko i jego przetwory oraz na produkty zbo¿owe". "Nadmierna ilo¶æ poszczególnych witamin mo¿e dzia³aæ na organizm jak trucizna, zw³aszcza ¿e nie wiemy, jak po d³u¿szym czasie zaadaptuje siê on do syntetycznego jedzenia" - uwa¿a prof. Ziemiañski z Instytutu ¯ywno¶ci i ¯ywienia, uznany ekspert od spraw ¿ywieniowych. "Specjali¶ci ostrzegaj± przede wszystkim przed suplementacj± witaminami rozpuszczalnymi w t³uszczach A, D, E i K. Zwi±zki te maj± tendencjê do kumulowania siê w organizmie i mog± byæ szkodliwe" - ostrzega dr Ewa Marcinkiewicz z Krakowa.
W artykule "Mit witamin" (nr 42/1998, ss. 66-67) omówiono francuski program badawczy wzbogacania ¿ywno¶ci w antyoksydacyjne witaminy dla zabezpieczenia przed nowotworami, chorobami uk³adu kr±¿enia i dla okre¶lenia zale¿no¶ci miêdzy od¿ywianiem a zdrowiem. Badania maj± trwaæ osiem lat, ale ju¿ po czterech latach og³oszono, ¿e "cel programu raczej nie zosta³ osi±gniêty, gdy¿ w przeciwnym razie g³o¶no by siê mówi³o o rezultatach". Autorka artyku³u sugeruje: "Mo¿e organizm nie umie wykorzystaæ nadmiaru witamin i soli mineralnych? Potrzebuje tylko pewnej, okre¶lonej ich ilo¶ci. Gdy dostaje ich za ma³o, zaczyna chorowaæ, a nadmiar po prostu wydala".
W artykule "Ofiary witamin" (nr 16/1999, ss. 79-80) cytuje siê czasopismo "Nature". Opisano tam badania wykonane na uniwersytecie w Leicester. Wykaza³y one - czytamy - ¿e podawanie 0,5 g witaminy C dziennie mo¿e mieæ skutki odwrotne od zamierzonych. Zbyt du¿a dawka tej substancji wp³ywa na powstawanie wolnych rodników, a nie na ich neutralizacjê. "Rola antyutleniaczy w zapobieganiu nowotworom jest jedn± z wiêkszych legend XX wieku. Jedynie na podstawie teoretycznych rozwa¿añ wyci±gniêto wnioski, ¿e zwi±zanie wolnych rodników w substancje nieaktywne wystarczy, aby ochroniæ cz³owieka przed tymi chorobami" - dowodzi³ dr Józef Meszaros z Zak³adu Farmakologii Akademii Medycznej w Warszawie. Cytowane czasopismo "New Scientist" ostrzega: "Coraz wiêcej badañ dowodzi, ¿e megadawki witamin mog± powa¿nie szkodziæ zdrowiu. Nikt tylko nie wie, gdzie nale¿y postawiæ granice bezpieczeñstwa".
Artyku³ "Nabici w witaminy" (nr 33/2002, ss. 77-78, podtytu³ "Witaminy z³udzeñ") informuje, ¿e ponad 650 mln z³ p³acimy w aptekach za "iluzjê zdrowia". "Gwarancja zdrowia w pigu³ce to fikcja i strata pieniêdzy". W czê¶ci zatytu³owanej "Podstêpny zabójca, czyli megwitamina C" czytamy: 'Moda na witaminy w pigu³kach pojawi³a siê przed kilkunastu laty, gdy wysuniêto hipotezê, ¿e witaminy antyoksydacyjne (C, E, beta-karoten) chroni± przed tzw. wolnymi rodnikami. Wzorem do na¶ladowania by³ prof. Linus Pauling, laureat Nagrody Nobla, nazwany "papie¿em witamin". Uczony zaleca³ je na raka. Niestety, dotychczas nie w pe³ni potwierdzono tê tezê". Dr Lucjan Szponar, dyrektor Insttutu ¯ywno¶ci i ¯ywienia, informuje: "Radykalnie zmieni³y siê pogl±dy w kwestii zapobiegania chorobom uk³adu kr±¿enia. Ogromny entuzjazm, jaki towarzyszy³ za¿ywaniu witamin, przekszta³ci³ siê w skrajny pesymizm".

Nie podejmujê polemiki z konglomeratem b³êdnych, niepe³nych, nie sprawdzonych i pokrêtnych twierdzeñ spreparowanych przez kilku dziennikarzy, którzy dla uwiarygodnienia swoich s³ów pos³u¿yli siê wybranymi fragmentami wypowiedzi kilku profesorów.

Dziennikarze ci postawili siê w pozycji oceniaj±cych i zaprzeczaj±cych osi±gniêciom tysiêcy znakomitych badaczy, z laureatami Nagrody Nobla na czele, którzy stworzyli aktualne, naukowe podstawy wiedzy o witaminach. Najbardziej atakowane s± witaminy antyoksydacyjne, masowo kupowane i stosowane (ich dobroczynne skutki odczu³y miliony ludzi). Do³±czam tu moje skromne osobiste do¶wiadczenie - leczenie pocz±tków zaæmy (vide Pi¶miennictwo, poz. 9).
Gdzie tkwi± korzenie tych ataków? Kto i dlaczego jest inicjatorem i sponsorem akcji deprecjonowania leczniczych walorów witamin?

Witaminy to biznes

W 1962 r. ¦wiatowa Organizacja Zdrowia (WHO - World Health Organization) utworzy³a Komisjê Kodeksu ¯ywieniowego Narodów Zjednoczonych (United Nations Codex Alimentarius Commision), której zadaniem by³o m.in. ustalenie norm w zakresie maksymalnych dawek witamin i biopierwiastków.

W marcu 2002 r. ustawodawcza grupa 626 przedstawicieli z 15 krajów Unii Europejskiej zakoñczy³a pracê nad „Dyrektyw± o Suplementach ¯ywieniowych”. Zmienia ona klasyfikacjê witamin ze sk³adników po¿ywienia na preparaty lecznicze.

Witaminy maj± byæ wytwarzane przez dominuj±ce wytwórnie farmaceutyczne i sprzedawane tylko na receptê lekarza. Wprowadzenie tych zmian ma nast±piæ po wprowadzeniu trzyletniego okresu przej¶ciowego, czyli poczynaj±c od 2005 r. Komisja uzasadnia swoj± dyrektywê nastêpuj±co: "W celu osi±gniêcia wysokiego stopnia ochrony nabywców i u³atwienia im wyboru, produkty wprowadzane do sprzeda¿y musz± byæ bezpieczne i musz± mieæ odpowiednie etykiety".

Przyczyn± ataków na witaminy (i na wszystko co jest naturalne) nie jest troska o bezpieczeñstwo nabywców, lecz narastaj±cy niepokój o w³asne dochody wielkich miêdzynarodowych koncernów farmaceutycznych, wytwarzaj±cych drogie leki syntetyczne, podlegaj±ce patentowaniu na 20 lat i zapewniaj±ce ogromne zyski.

Witaminy i mikroelementy, tak¿e zio³a i ich przetwory, s± pochodzenia naturalnego, dlatego nie mog± byæ patentowane, Wytwarzaj± je masowo w ró¿nych postaciach farmaceutycznych ma³e i ¶rednie laboratoria po relatywnie niskich cenach. Na przyk³ad witamina C jest produkowana przez ponad 75 wytwórni i ma oko³o 60 nazw producenckich.

Rozwój medycyny naturalnej sprawi³, ¿e w krajach zachodnich znaczna czê¶æ ludno¶ci korzysta z porad lekarzy naturalistów i nabywa leki naturalne, zw³aszcza witaminy i biopierwiastki, z przekonaniem o ich skuteczno¶ci, wysokim bezpieczeñstwie i mo¿liwo¶ci stosowania przez d³ugi okres czasu jako profilaktyczne.

O wiarygodno¶ci tych informacji ¶wiadcz± roczne dane statystyczne og³oszone przez American Assotiation of Poison Control Center. Podaj± one, ¿e niepo¿±dane, uboczne dzia³ania witamin antyoksydacyjnych A, C i E nie spowodowa³y ani jednego przypadku ¶miertelnego, natomiast preparaty syntetyczne by³y przyczyn± 106.000 zgonów, za¶ b³êdy lekarzy w szpitalach spowodowa³y 7.000 zgonów. Dane te odnosz± siê tylko do USA (niespe³na 300 mln ludno¶ci). Gdy uwzglêdni siê ilo¶æ zgonów w pozosta³ych krajach Zachodu, to liczbê tê nale¿y co najmniej podwoiæ. Oto wprost przera¿aj±ce ¿niwo ¶mierci tam, gdzie inicjuje siê ataki na lecznictwo i preparaty naturalne! Pozostaje tylko powiedzieæ: Medice, cura te ipsum!

doc. dr hab. farm. Aleksander O¿arowski
Dla "Panacei" - Warszawa, 20 stycznia 2003 r.
http://www.panacea.pl/print.php?what=article&id=85
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 10:34:18 wys³ane przez Barbarax » Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2010, 19:01:46 »


Gdzie chowa siê zdrowie?

Kiedy witamina C znika z naszego organizmu, nie czyni rewolucji. Dlatego na pocz±tku oznaki jej niedoboru s± niewyra¼ne i myl±ce. Najpierw pojawiaj± siê uczucie ogólnego zmêczenia, bóle w stawach i utrata apetytu. Dopiero pó¼niej wystêpuj± obrzmienia i krwawienia z dzi±se³ i b³on ¶luzowych. Wyra¼nie pogarsza siê tak¿e szybko¶æ gojenia ran i stajemy siê podatniejsi na jesienne infekcje.

Nie od dzisiaj docenia siê wp³yw witaminy C na odporno¶æ naszego organizmu, szczególnie w okresach przeci±¿enia fizycznego. Wprawdzie nie zapobiega ona bezpo¶rednio infekcjom, ale mo¿e skróciæ czas trwania zaziêbienia czy zaka¿enia.
 
¦rednie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminê C wynosi 40 - 75 mg, a osony doros³ej 75 - 100 mg. 
 
Kiedy cierpimy na jej niedobór, nie mamy innego wyj¶cia i siêgamy po farmakologiczne specyfiki. Jednak w my¶l zasady, ¿e lepiej zapobiegaæ, ni¿ leczyæ, wprowad¼ do swojej diety produkty bogate w tê witaminê. Przeczytaj poni¿szy artyku³ i dowiedz siê, w jakich produktach ukryta jest najwiêksza „cytrynowa" moc.
 
Moc drzew i krzewów
 
Wielkim ¼ród³em naturalnej witaminy C w przyrodzie jest owoc ró¿y. Temu symbolowi m³odo¶ci, od wieków przypisywano znakomite w³a¶ciwo¶ci lecznicze. Wyhodowane przez polskiego badacza - Jana Milewskiego, gatunki wysokowitaminowe zawieraj± a¿ 15 razy tyle witaminy C co czarne porzeczki lub naæ pietruszki, a 100 razy wiêcej ni¿ mi±¿sz pomarañczy, cytryn lub grejpfrutów. Tylko 1/4 szklanki soku (wyci±gu) ze ¶wie¿ych owoców ró¿y polskiej, wypita przez dzieci, a 1/2 szklanki konsumowana przez osobê doros³±, uzupe³nia ca³kowicie nasz± codzienn± dietê w naturaln± witaminê C.
 
Nieod³±cznym elementem polskiego krajobrazu s± drzewa i krzewy, których jesienne owoce mieni± siê palet± barw. Z jarzêbiny dzieci robi± korale, berberys i rokitnik wykorzystuje siê do jesiennych bukietów. Nawet je¶li wiemy, które z owoców s± jadalne, to czêsto nie mamy pojêcia, jak je przyrz±dzaæ. Tymczasem s± one wyj±tkowo warto¶ciowe. Obfituj± w witaminy, zw³aszcza C. Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje ich zdrowotne w³a¶ciwo¶ci. Owoce zbierajmy za miastem, w miejscach oddalonych od zak³adów przemys³owych i ruchliwych szos. Zwracajmy uwagê, by nie by³y przejrza³e lub mokre, bo takie ³atwo ple¶niej±. Owoce dziko rosn±ce zazwyczaj nie nadaj± siê do jedzenia na surowo, ale mo¿na z nich zrobiæ przetwory.
 
We¼my na przyk³ad berberys. Ten kolczasty krzew ro¶nie niemal wszêdzie. Wyd³u¿one lub okr±g³e owoce zawieraj± 10 razy wiêcej witaminy C, ni¿ cytryna (3 owoce pokrywaj± dzienne zapotrzebowanie), a tak¿e E, A, K, B1, B2. Dzia³aj± moczopêdnie i wzmacniaj±co w przypadku grypy i przeziêbienia. Napar z owoców zaleca siê przy bezsenno¶ci i ogólnym wyczerpaniu. Owoce wchodz± w sk³ad mieszanek zio³owych o dzia³aniu wykrztu¶nym i wzmacniaj±cym. Nadaj± siê te¿ do wyrobu win, konfitur, sosów do dziczyzny, tak¿e wódek i likierów, które przyjemnie rozgrzewaj± w zimne, s³otne wieczory.
 
Rokitnik z kolei ma bardzo kwa¶ne owoce, o lekko ananasowym aromacie. S± bardzo wa¿nym ¼ród³em witaminy C (a¿ 200 - 250 mg w 100 g). Warto zwróciæ uwagê na to, ¿e witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwa³a. ¦wie¿e owoce rokitnika wprawdzie s± niejadalne, ale ¶wietnie nadaj± siê na przetwory: soki, d¿emy, marmolady i galaretki.
 
Bogatym ¼ród³em witaminy C s± równie¿ owoce kaliny i ¿urawiny. Kalina to du¿y krzew rosn±cy nad brzegami rzek, o szkar³atnych owocach, które zawieraj± du¿o pektyn i witaminy C. Z owoców mo¿na zrobiæ galaretkê, sok, wino i nalewkê. Natomiast soczyste owoce ¿urawiny zawieraj± witaminê C (10 - 30 mg w 100 g), sporo wapnia i fosfor, a tak¿e mied¼ i jod. Podawane w postaci soków i kisieli poprawiaj± samopoczucie przy przeziêbieniu i grypie. Owoce mo¿na przechowywaæ d³ugo po zerwaniu. Nadaj± siê na przetwory - napoje, d¿emy i konfitury. 
 
Doskona³ym ¼ród³em witaminy C (35 - 45 mg w 100 g) i beta - karotenu jest te¿ jarzêbina, zawieraj±ca równie¿ witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i mied¼, kwasy organiczne, garbniki i pektyny. W medycynie ludowej wykorzystywano j± przy chorobach p³uc, nerek i w±troby. Przyrz±dza siê z niej herbatki, d¿emy (do t³ustych miês), wódki i likiery. Uwaga! Owoce zbierane po przymrozkach s± mniej gorzkie.
 
Jedz owoce, bêdziesz zdrowa
 

To prawda z brod±. Nikt bowiem nie przeczy, ¿e g³ównym ¼ród³em witaminy C s± ¶wie¿e oraz w³a¶ciwie przetworzone owoce. Najwiêcej witaminy C zawieraj± owoce cytrusowe. Jednak nale¿y je spo¿ywaæ z umiarem, poniewa¿ s± one silnymi alergenami. Osoby podatne na wszelkiego rodzaju uczulenia mog± zapomnieæ o zajadaniu siê pomarañczami czy mandarynkami. Z podobnym problemem borykaj± siê kobiety karmi±ce piersi±; z jednej strony to w³a¶nie u nich wystêpuje najwiêksze zapotrzebowanie na witaminê C, z drugiej okres laktacji jest bezwzglêdnym przeciwwskazaniem dla spo¿ywania cytrusów. Oprócz tego, owoce po³udniowe zanim trafi± do naszych sklepów musz± przebyæ d³ug± drogê. Antyseptyczne ¶rodki u¿ywane do konserwowania warzyw i owoców niszcz± witaminê C. Równie¿ d³ugie przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej powoduje jej stopniowy rozpad - do 15% miesiêcznie.
 
Trzy razy wiêcej witaminy C, ni¿ cytryna posiada czarna porzeczka. Mo¿na j± mroziæ oraz robiæ z niej galaretki i d¿emy. Warto¶ciowe s± równie¿ jab³ka, u których tu¿ pod skórk± gromadzi siê witamina C. Najwiêcej tej witaminy maj± jab³ka rosn±ce po nas³onecznionej stronie drzewa. W¶ród polskich odmian najbogatsze w ni± s± antonówki, grochówki i aport, a najubo¿sze: starting, kosztela, landsberska. W 100 gramach jab³ka wystêpuje 10 mg witaminy C. 
 
Pokochaj warzywa
 

Doskona³ym ¼ród³em witaminy C s± wszystkie odmiany kapusty. Zw³aszcza w okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór ¶wie¿ych warzyw i owoców, dobrym ¼ród³em tej witaminy jest kapusta kiszona, która w 100 gramach zawiera jej oko³o 18 miligramów. Oprócz surówek do drugiego dania, kiszon± kapustê mo¿na k³a¶æ sobie na kanapkê. Polecam tak¿e chleb ze smalcem, albo z ¿ó³tym serem i kiszon± kapust± na wierzchu. Pycha!
 
Mnóstwo witaminy C maj± te¿ pomidory. Dziêki temu m.in. wzmacniaj± odporno¶æ i przyspieszaj± gojenie siê ran. Du¿y owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tê substancjê w 60 procentach. 
 
Princes± w¶ród warzyw bogatych w witaminê C jest papryka. Wystarczy zje¶æ 7,5 dekagramów zielonej papryki, aby pokryæ dzienne zapotrzebowanie na tê witaminê. Warto wiedzieæ, ¿e tak± sam± ilo¶æ tej witaminy dostarczy nam 14 dag cytryn, 12 dag kiwi i a¿ 17 dag grejpfruta. Koniecznie trzeba dodaæ, ¿e wraz ze wzrostem papryki ilo¶æ witaminy C maleje. Jednak w nagrodê zwiêksza siê ilo¶æ witaminy A. Co¶ za co¶.
 
A teraz królowie polskiej kuchni - ziemniaki, które w naszej diecie odgrywaj± znaczn± rolê, jako ¼ród³o witaminy C. Nie dlatego, ¿e jej zawieraj± du¿o (w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 12 mg witaminy C), ale dlatego, ¿e s± spo¿ywane codziennie w du¿ych ilo¶ciach. Musimy jednak pamiêtaæ, ¿e po 3 miesi±cach przechowywania ziemniaki maj± o 50% mniej witaminy C, a po 6 miesi±cach a¿ o 75% mniej. Dlatego, aby zachowaæ jej resztki musimy nale¿ycie obchodziæ siê z ziemniakami. Tu¿ pod skórk± znajduj± siê najcenniejsze sk³adniki, w tym witamina C. Stare ziemniaki nale¿y obieraæ cienko, a m³ode skrobaæ. Przy rêcznym oczyszczaniu ziemniaków otrzymuje siê ¶rednio 35 - 50% obierzyn, w zale¿no¶ci od ich jako¶ci i pory roku. Straty witaminy C przy obieraniu wynosz± ¶rednio 22%. A mo¿e nauczymy siê gotowaæ ziemniaki „w mundurkach"?
 
Na koñcu ma³y wykaz warzyw i owoców wraz z zawarto¶ci± witaminy C:
 
natka pietruszki 178 mg
koperek zielony 75 mg
brukselka 71 mg
szczypiorek 60 mg
szpinak 64 mg
porzeczki czarne 177 mg
truskawki 63 mg
poziomki 60 mg
jab³ka 7 mg
kapusta kiszona 16 mg
ogórki kwaszone 4 mg
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html
Zapisane
Betti
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2010, 19:23:14 »

Witaminy


Witamina B17"(amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) to lekarstwo na raka
Wystêpowanie "witaminy B17"

Najwy¿sze stê¿enie "witaminy B17" mo¿na znale¼æ w przyrodzie
Pestkach lub nasionach owoców:

jab³ka, moreli, wi¶ni, nektaryn, brzoskwiñ, gruszce, ¶liwek,
Fasoli:

bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skie³kowana), fasola pó³ksiê¿ycowata , mung (skie³kowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:

gorzkie migda³y, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca

Jagodach:

Niemal wszystkie dzikie jagody. Je¿yny, aronii,  ¿urawiny b³otnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.

Nasionach:

lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste

Trawach:

Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skie³kowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , troje¶æ amerykañska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:

kasz owsa, jêczmienia, br±zowego ry¿u, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, ¿yta, wyki, pszenicy(jagody).

I innych:

Pêdach bambusa, fuschia ro¶lin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igie³, ¶wie¿e li¶cie) (cis jest truj±cy! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).
Po pierwsze, zjadaj ca³± zawarto¶æ "wit. B17", czyli owoce w ca³o¶ci (nasiona w³±cznie), ale nie jedz wiêkszej ilo¶ci nasion ponda te które by³y w ca³ym zjedzonym owocu.
Przyk³ad: je¶li je¶æ dziennie trzy jab³ka, nasiona w trzech jab³kach zawieraj± wystarczaj±c± ilo¶æ "wit. B17". Wiêc nie bêdziesz ju¿ musia³ je¶æ dodatkowo pestek z jab³ek.

Po drugie, jedno j±dro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy cia³a uwa¿a siê za wiêcej ni¿ wystarczaj±ca ilo¶æ w profilaktyce raka, choæ dok³adna liczba mo¿e siê ró¿niæ dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami ¿ywieniowymi.
Na przyk³ad, cz³owiek o masie 77kg mo¿e zu¿ywaæ 17 j±der pestek moreli lub brzoskwini na dzieñ i przyjmowaæ biologicznie rozs±dne ilo¶ci "wit. B17".
I dwie wa¿ne uwagi: Oczywi¶cie, mo¿esz zjadaæ du¿o czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu j±der pestek lub nasion, mo¿na spodziewaæ siê nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna ¿ywno¶æ powinna byæ spo¿ywana w racjonalnych ilo¶ciach (nie wiêcej ni¿ 30 do 35 j±der pestek na dzieñ).
Równie¿ wysokie stê¿enia "wit. B-17" otrzymywane s± przez jedzenie naturalnych produktów spo¿ywczych w ich surowym lub kie³kuj±cym stadium. Nie oznacza to, ¿e umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawarto¶ci "wit. B-17". Na przyk³ad, ¯ywno¶æ gotowana w temperaturze wystarczaj±cej do przygotowania tradycyjnej chiñskiej kolacji, nie niszczy zawarto¶ci "wit. B-17".
http://www.eioba.pl/a93247/witamina_b17_amigdalina_amygdalina_laetrile_letril_to_lekarstwo_na_raka

Cyjanek na zdrowie
Kiedy nasze babcie robi³y  weka na zimê, k³ad³y owoce z pestkami. Nie wiedz±c o tym, dostarcza³y swoim rodzinom B17. Kiedy nasze mamy robi³y weka, pestki ju¿ wyjmowa³y, bo wmówiono im, ¿e w pestkach jest cyjanek, czyli  kwas pruski. Panika przeniknê³a oczywi¶cie z USA. Dlatego dzisiaj tysi±ce Amerykanów potajemnie wyje¿d¿a leczyæ siê do Meksyku... i wraca zdrowymi. Zreszt± w Polsce, tak jak i w wielu krajach,  nie mo¿emy kupiæ witaminy B17 w ¿adnej aptece. Proszê sprawdziæ, jak magister za lad± bêdzie stuka³a w klawiaturê aptecznego komputera wszystkie trzy nazwy, po czym u¶miechnie siê i powie, ¿e nie ma czego¶ takiego.
Podstawowym argumentem przeciwko B17 jest twierdzenie, ¿e letril zawiera silnie truj±cy cyjanek. Jednak witamina B12 równie¿ zawiera cyjanek i bez k³opotów mo¿na j± kupiæ w aptece. Nawet bez recepty. O co tu chodzi?

Ka¿dy powinien wiedzieæ, ¿e wiêkszo¶æ oficjalnych badañ przeciw rakowi to wielkie oszustwa" – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla

W latach 50-tych, po wielu latach badañ, znany biochemik nazwiskiem dr Ernst T.Krebs wyodrêbni³ now± witaminê, której nada³ liczbê B 17 i nazwê “Laetrile”. W miarê up³ywu lat tysi±ce ludzi przekona³o siê, ¿e Krebs ostatecznie odkry³ drogê do ca³kowitej kontroli nad wszelkimi formami raka czym wywo³a³ podzia³ na zwolenników i przeciwników trwaj±cy do dzisiaj. Ale w latach 50-tych Ernst Krebs nie mia³ pojêcia, w jakim to gnie¼dzie szerszeni o¶mieli³ siê zamieszaæ.
Dowód, który dr Krebs zaprezentowa³ na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. Parê wieków temu zwykli¶my jad±c chleb z domieszk± nasion prosa i lnu, bogatych w witaminê B 17, a teraz chleb pszeniczny i ¿ytni, ktory jadamy nie ma jej wogóle. Przez cale generacje nasze babcie zwyk³y dodawaæ pokruszone nasiona ¶liwek, czere¶ni, jab³ek, moreli i innych ro¶lin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i d¿emów. Babcia pewnie nie wiedzia³a, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owoców s± jednym z najpotê¿niejszych ¼róde³ witaminy B 17 na ¶wiecie. W tropikach, ogromne ilo¶ci B 17 znajduje siê w gorzkiej kassawie, znanej równie¿ jako tropikalny maniok. Badania dowiod³y, ¿e plemiê z Himalajów znane jako Hunza, nigdy nie zna³o przypadku zachorowania na raka, czy serce poniewa¿ trzyma siê swojej tradycyjnej diety, która jest wyj±tkowo obfita zarówno w morele jak i w proso. Jednak¿e, po zastosowaniu zachodniej diety Hunzowie staj± siê podobnie podatni na te choroby, jak i reszta z nas. Poniewa¿ Hunzowie jedz± bardzo niewiele miêsa, mog³oby to zachêciæ liczne spo³eczno¶ci wegetariañskie do wzajemnego poklepywania sie i wyg³aszania proklamacji w stylu: “ Widzicie, mieli¶my racje!”Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: ka¿da moleku³a B 17 zawiera jedn± jednostkê cyjanku, jedna jednostkê benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamkniête’ razem. Po to, aby cyjanek móg³ staæ siê niebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyæ’ molekulê, aby go uwolniæ, trick którego jest w stanie dokonaæ jedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, który jest obecny w ca³ym ciele ludzkim w maleñkich ilo¶ciach przy czym jego ilo¶æ znacznie wzrasta do znacznych ilo¶ci ( stukrotnie wy¿szych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku z³o¶liwego naro¶la rakowego. Tak wiêc cyjanek bywa jedynie jakby ‘otwierany’ w miejscu, gdzie znajduje siê rak, z drastycznymi efektami, które ca³kowicie niszcz± komórki rakowe, poniewa¿ benzaldehyd ‘otwiera’ siê w tym samym czasie. Benzaldehyd jest ¶miertelnie niebezpieczn± trucizn±, która wówczas dzia³a ³±cznie z cyjankiem, wytwarzaj±c truciznê sto razy silniejsz±, ni¿ ka¿dy z nich z osobna.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 05:49:07 wys³ane przez Betti » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2010, 09:35:29 »

"Witamina B17" (amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) lekarstwem na raka

Występowanie "witaminy B17"


Najwyższe stężenie "witaminy B17" można znaleźć w przyrodzie
Pestkach lub nasionach owoców:

jabłka, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszce, śliwek,
Fasoli:

bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:

gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca

Jagodach:

Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii,  żurawiny błotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.

Nasionach:

lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste

Trawach:

Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skiełkowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeść amerykańska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:

kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, żyta, wyki, pszenicy(jagody).

I innych:

Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieł, świeże liście) (cis jest trujący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).

Profilaktyka czyli reguła oparta na doświadczeniu:

Według dr Krebs, są zasady a by przyswoić dzienną dawkę "wit. B17" którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek:

Po pierwsze, zjadaj całą zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponda te które były w całym zjedzonym owocu.
Przykład: jeśli jeść dziennie trzy jabłka, nasiona w trzech jabłkach zawierają wystarczającą ilość "wit. B17". Więc nie będziesz już musiał jeść dodatkowo pestek z jabłek.

Po drugie, jedno jądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć dokładna liczba może się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami żywieniowymi.
Na przykład, człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości "wit. B17".

I dwie ważne uwagi: Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach (nie więcej niż 30 do 35 jąder pestek na dzień).
Również wysokie stężenia "wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to, że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit. B-17". Na przykład, Żywność gotowana w temperaturze wystarczającej do przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości "wit. B-17".

cd:
http://www.newworldorder.com.pl/artykul,2343,Witamina-B17-amigdalina-amygdalina-laetrile-letril-lekarstwem-na-raka
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 09:42:31 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2010, 10:20:11 »

Gdzie¶ ju¿ by³o wcze¶niej o amigdalinie i B17, ale dobrze, ¿e przypomnia³e¶. Dobrych informacji nigdy nie za wiele U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 02, 2010, 20:49:03 »

Fragment z wyk³adu w GCK Katowice w ramach 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, której organizatorem by³o Stowarzyszenie Zawodowe Ratowników Medycznych pt: Witaminy - Ukryte Fakty, w którym to wyk³adzie w ¶rodowisku medycznym zosta³a przybli¿ona tematyka jedzenia.
Fragment filmu jedzenie ma znaczenie, by³ wykorzystany do na¶wietlenia problematyki witamin.
Do obejrzenia w ca³o¶ci w pod adresem:

http://zakazaneowoce.pl/index.php?s=m&id=1023

Warto te¿ zobaczyæ:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=91F80E4738B5FED8

Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2011, 18:54:43 »

Witaminy, gdzie , w czym wystêpuj±, jakie mamy na nie zapotrzebowanie:

WITAMINY i ICH FUNKCJIE
gru 30, 2009



A

(retinol)
Jaja, w±troba, mleko, mas³o, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, t³uste miêso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, sa³ata, groszek zielony i owoce dzikiej ró¿y
Odpowiada za prawid³owe widzenie o zmroku, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawia koloryt skóry, chroni skórê przed promieniami UV, zwiêksza zawarto¶æ kolagenu w skórze w³a¶ciwej. Dzieci z niedoborem witaminy A rosn± nieprawid³owo.
“Kurza ¶lepota” (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skórne
Wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminoz± w czasie ci±¿y, zmniejszone uwapnienie ko¶ci mog±ce doprowadziæ do osteoporozy, powiêkszenie w±troby, bóle stawów, ból g³owy.

D

(kalcyferol)
Tran, w±troba, mas³o, jaja, mleko, miêso.

...

http://www.sekretyameryki.com/?p=2186
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

phacaiste-ar-mac-tire watahaslonecznychcieni gangem granitowa3 ostwalia