Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 09:32:40

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bóg jest zbêdny  (Przeczytany 44343 razy)
0 u¿ytkowników i 12 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Maj 14, 2012, 22:03:13 »

Arteq, ale po co kto¶ ma kupowaæ Twoj± plazmê , jak zamiast tego te pieni±dze mo¿e wydaæ od razu na potrzebuj±cych ? Mrugniêcie
czytaj uwa¿niej, bo: 1 - nie mam plazmy i nie napisa³em, ¿e mam; 2 - mia³em na my¶li plazmê bohaterki z video - to chyba wyra¼nie napisa³em

Czemu wg Ciebie, Arteq ludzie maj± wiêcej siê po¶wiêcaæ, podczas, gdy tzw duchowni ( deklaruj±cy skromno¶æ ha ha ha ) nie kwapi± sie u¿yæ zgromadzonego od ludzi bogactwa w celu poprawy ludzkiego ¿ycia ?
nigdzie nie napisa³em, ¿e wiêcej lub mniej, to raz; dwa - ja bêdê "rozliczany" za swoje uczynki, oni za swoje. Nie bêdê móg³ siê idiotycznie t³umaczyæ: "có¿, mo¿e i wiele dobrego nie uczyni³em, ale oni jeszcze mniej..."

Odk±d jestem w KRK tylko raz próbowano ode mnie za¿±daæ pieniêdzy, konkretnej sumy - ostro zaprotestowa³em i... odst±piono.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Maj 14, 2012, 22:40:59 »

¯eby nie by³o . Dobre uczynki s± potrzebne ¶wiatu obojêtnie jakiej s± warto¶ci lub wielko¶ci. By³yby wiêksze, gdyby nie ograbiano z nich ludzko¶ci w ten czy inny sposób przy okazji siej±c niezgodê miêdzy braæmi. A mo¿e nie by³yby ?
Trudno powiedzieæ wszak dopiero "w biedzie" poznaæ prawdziw± warto¶æ cz³owieka. 
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Maj 15, 2012, 07:01:37 »

Dodam tylko ¿e dobry uczynek automatycznie prowokuje z³y uczynek.
Warto¶ci to moim skromnym zdaniem teoria  U¶miech
To tak jak byæ ,,dobrym"
Mam cztery cukierki a  jest sze¶cioro dzieci wiêc albo dam czwórce i dla czwórki bede dobry, albo nie dam nikomu i dla nikogo nie bêdê dobry Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #78 : Maj 15, 2012, 08:19:05 »

Warto¶ci to moim skromnym zdaniem teoria  U¶miech
To tak jak byæ ,,dobrym"
Mam cztery cukierki a  jest sze¶cioro dzieci wiêc albo dam czwórce i dla czwórki bede dobry, albo nie dam nikomu i dla nikogo nie bêdê dobry Du¿y u¶miech

¿ycie pe³ne jest moralnych dylematów,-
ale mam lepszy przyk³ad- je¶li móg³by¶ uratowaæ ¿ycie jednej z powiedzmy trzech osób czy nawet zwierz±t,-
to czy nie uratowa³by¶ ¿adnego, bo tamci pozostali bêd± "pokrzywdzeni" ??

no ale z cukierkami- to dylemat nie do rozwi±zania Du¿y u¶miech

pozdro Chichot

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Maj 15, 2012, 08:26:43 »

Cukierki, moi s³odcy Mrugniêcie s± niezdrowe Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Maj 15, 2012, 22:09:38 »

aha, wychodzi wiêc na to - zgodnie z Twoj± teori± - ¿e je¿eli chcia³bym aby gdzie¶, kto¶ zosta³ z trosk± pog³askany, przytulony to powinienem... kopn±æ kogo¶ w d...pê...

nie, no super, brawo!
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Maj 16, 2012, 10:49:57 »

arteq
Cytat: Przebi¶nieg  Maj 15, 2012, 08:01:37
aha, wychodzi wiêc na to - zgodnie z Twoj± teori± - ¿e je¿eli chcia³bym aby gdzie¶, kto¶ zosta³ z trosk± pog³askany, przytulony to powinienem... kopn±æ kogo¶ w d...pê...

Z ca³ym szacunkiem i z za przeproszeniem, te¿ potrafiê obudziæ siê, wstaæ lew± nog±, oparzyæ jêzyk zbyt gor±c±  kaw± i naburmuszony jak  trzy letni Bartek bezmy¶lnie co¶ nabazgraæ jak kura ³ap±  Du¿y u¶miech
Dlaczego bezmy¶lnie dlatego, ¿e tyle postów wielu autorów na tym forum wyja¶nia zasadê przeciwnych biegunów dobro – z³o mi³o¶æ – nienawi¶æ, rado¶æ – z³o¶æ … ¿e pozwolê sobie ju¿ odpu¶ciæ odp. Cool Jêzyk
Moim skromnym zdaniem jak siê nie ma co dodaæ od siebie to lepiej przestaæ na przeczytaniu (oczywi¶cie dla ka¿dego co innego) Jêzyk
Pozwolê sobie jeszcze zauwa¿yæ, dodaæ, ¿e wa¿na jest ¶wiadomo¶æ w ka¿dej chwili swojego ¿ycia, tego kim jestem, dlaczego jestem i co robiê.  U¶miech
Cierpliwy jestem wiêc cierpliwie powtórzê, ¿e bez tej ¶wiadomo¶ci ³atwo mo¿na pod³±czyæ siê znów pod sieæ programów zniewalaj±cych i realizowaæ czyj±¶ wizjê ¶wiata, ³atwo ulec wyobra¿eniom i przekonaniom innych.  Z politowaniem
Pracuj±c (rozwijaj±c siê) poznaje siebie, swoje ograniczenia i pracuj±c z nimi, doszed³em do wniosku, ¿e dla mnie najwa¿niejszy jest spokój (cisza), obserwacja my¶li, emocji, reakcji. Z³y
U mnie skutkuje to transformacj± starych zapisów i umo¿liwia mi dostrojenie siê do nowej rzeczywisto¶ci
Mogê wtedy siêgn±æ, wdrapaæ siê na poziom, na którym nowe (inne) ju¿ istnieje.
Zreszt± teraz  wszystko ulega przemianie.  Cool
To, co by³o prawd± wieki temu, rok temu, tydzieñ temu wczoraj teraz jest ju¿ nieaktualne.
Dlatego, dla mnie wa¿ne jest rozpoznanie w sobie sztucznych programów, którym jeszcze podlegam
W ten sposób zauwa¿am je (jak widzisz to  neutralizujesz).
Pozwala mi to uzyskaæ pe³ny kontakt z sob±.
Kiedys przeczyta³em i moz nie dos³ownie cytuje:
Czysta, pierwotna my¶l i czyste uczucie, zawsze maj±ce na celu dobro wszystkich istot – tacy jeste¶my, a wszystko pozosta³e to matrix. Du¿y u¶miech
arteq
nie, no super, brawo!
Dziêki pozwolê sobie dodaæ, ¿e bisu nie bêdzie Du¿y u¶miech
Mogê tylko piwkiem poczêstowaæ Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2012, 10:55:00 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Maj 16, 2012, 11:18:31 »

@Przebi¶nieg
Pozwolê sobie jeszcze zauwa¿yæ, dodaæ, ¿e wa¿na jest ¶wiadomo¶æ w ka¿dej chwili swojego ¿ycia, tego kim jestem, dlaczego jestem i co robiê. 
Cierpliwy jestem wiêc cierpliwie powtórzê, ¿e bez tej ¶wiadomo¶ci ³atwo mo¿na pod³±czyæ siê znów pod sieæ programów zniewalaj±cych i realizowaæ czyj±¶ wizjê ¶wiata, ³atwo ulegaæ wyobra¿eniom i przekonaniom innych.
Nie mo¿esz istnieæ bez ¶wiadomo¶ci.
Bez ¶wiadomo¶ci nic nie istnieje. Niemniej jednak ¦wiadomo¶æ nie jest podporz±dkowana czemu¶. Nie posiadasz ¶wiadomo¶ci ,ale w niej siê zawierasz. To kim jeste¶ uwa¿a, ¿e podporz±dkowuje sobie ¦wiadomo¶æ , ¿e j± posiada. Klasyczne niewolnictwo i samoograniczenie.
Na szczê¶cie Twoje JA jest poszukiwaczem Chichot
Dlatego, dla mnie wa¿ne jest rozpoznanie w sobie sztucznych programów, którym jeszcze podlegam
W ten sposób zauwa¿am je (jak widzisz to  neutralizujesz).
Z chwil± kiedy rozpoznasz iluzjê JA, to zostanie zneutralizowane w procesie, który te¿ niestety trwa..
Bywa czêstym trickiem to¿samo¶ci, ¿e natychmiast replikuje siê na nowym poziomie. To czêsta pu³apka tzw O¶wieconych. W skrócie brzmi :
Pozwala mi to uzyskaæ pe³ny kontakt z sob±.

Now± przestrzeñ, która dla siebie staram siê tworzyæ to powrót do prostoty, intuicyjnego odbioru ¶wiata, jedno¶ci w sobie i z wszystkim, co istnieje, powrót do wspólnoty miêdzy wszystkimi istotami.
Tej przestrzeni nie musisz tworzyæ. Nie staraj siê, pozwól jej przep³ywaæ. JA siê stara. Ja czego¶ oczekuje, interpretuje , dopowiada, kombinuje , szamocze siê w "pajêczej sieci". Istnienie po prostu jest i wibruje intuicyjnym przekazem ca³y czas. TY nie mo¿esz nic zrobiæ, by siebie do tego dostroiæ. Mo¿esz jedynie poddaæ siê temu Chichot
Przez firankê JA co¶ tam widaæ ,a jednak Ja czuwa, ¿eby nie utraciæ nad tym kontroli ,prawda ?

To powrót do domu, w którym jest miejsce dla przejawu wiedzy i mo¿liwo¶ci twórczych ka¿dej istoty.
Wiedza i mo¿liwo¶ci twórcze siê przejawiaj± w nag³ych przeb³yskach ,bez kombinowania. Dom tutaj jest,wszêdzie.

Tak¿e jest uwolnieni ze ¶wiata iluzji .
To jest naturalny proces Chichot Iluzje odpadaj± niczym warstwy cebuli. Oj bywa, ¿e lec± ³zy gêsto Mrugniêcie Nie wiadomo czy z rado¶ci, czy ze smutku hehehe po iluzji, która odchodzi
Czysta, pierwotna my¶l i czyste uczucie, zawsze maj±ce na celu dobro wszystkich istot – tacy jeste¶my, a wszystko pozosta³e to matrix.
Tak. Czyste ,pierwotne my¶li s±, czyste uczucia s±, wspó³-czucie wszystkich istot jest. Nie ma w tym Ciebie - JA nale¿y do matrixa.

ps.. gdyby pojawi³o  siê uczucie irytacji,  jak u Kiary, ¿e kto¶ tu poprawia Twoje zdanie, "najmojsze" zdanie, to te¿ mo¿e byæ znak, ¿e JA nie odpuszcza ³atwo.
Nadzieja jest, ¿e Istnienie bêd±ce udzia³em Twoim czuje rezonans w tym co czytasz.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Maj 16, 2012, 11:29:43 »

east
JA siê stara. Ja czego¶ oczekuje, interpretuje , dopowiada, kombinuje , szamocze siê w "pajêczej sieci". Istnienie po prostu jest i wibruje intuicyjnym przekazem ca³y czas. TY nie mo¿esz nic zrobiæ, by siebie do tego dostroiæ. Mo¿esz jedynie poddaæ siê temu Chichot
Przez firankê JA co¶ tam widaæ ,a jednak Ja czuwa, ¿eby nie utraciæ nad tym kontroli ,prawda ?
Prawda east Du¿y u¶miech
Dodam tylko, ze ja na to co Ty mówisz JA mówiê intelekt Du¿y u¶miech
Je¿eli zaakceptujesz, ¿e nazwy tego samego s± ró¿ne to wielkiej ró¿nicy nie ma Du¿y u¶miech
Wiedza i mo¿liwo¶ci twórcze siê przejawiaj± w nag³ych przeb³yskach ,bez kombinowania. Dom tutaj jest,wszêdzie.
Dok³adnie wiedzê i mo¿liwo¶ci (predyspozycje)wypracowywali¶my od pocz±tku swojego zaistnienia. Du¿y u¶miech
Co do tego domu wszêdzie uwa¿am, ¿e wtedy tak jak mówisz by³o by trochê za ciasno  Du¿y u¶miech
Wiêc wole stworzyæ swój ,,w³asny", ale nie mam nic przeciw s±siadom Du¿y u¶miech
ps.. gdyby pojawi³o  siê uczucie irytacji,  jak u Kiary, ¿e kto¶ tu poprawia Twoje zdanie,
Nie nie pojawi siê ale bêdzie czeka³o, a¿ zaczniesz dodawaæ cierpliwy jestem Du¿y u¶miech
Dodam jeszcze tylko, ¿e rozumiem, ¿e wiesz, ¿e co innego ¦wiadomo¶æ jako jedna ze sk³adowych Cz³owieka, a co innego potocznie - ¶wiadome dzia³anie Cool
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2012, 11:37:11 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Maj 16, 2012, 11:42:58 »

@Przebi¶nieg
Co do tego domu wszêdzie uwa¿am, ¿e wtedy tak jak mówisz by³o by trochê za ciasno

"W domu jest mieszkañ wiele .."

Ten "dom" to alegoria , to miejsce poza wyobra¿eniami. To bardziej stan bycia ni¿ konkretna, materialna manifestacja.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #85 : Maj 22, 2012, 17:34:20 »

Podstawowym  has³em ka¿dej z czterech wielkich religii jest:
„obiecaæ wszystko, bo to nic nie kosztuje” Du¿y u¶miech
Tak chêtnie przyjmowana w ¦redniowieczu religia katolicka ma dogmat ,,Wszelka w³adza pochodzi od Boga” - oczywi¶cie w systemie hierarchii
Najwa¿niejsza i najmniej liczna  grupa hierarchii  to pomazañcy boscy, wszelkie rz±dy, wszelka w³adza tak ¶wiecka jak i religijna. Du¿y u¶miech
Oczywi¶cie by by³ konflikt -walka by³a druga grupa to wszelkiego rodzaju opozycja
Trzeci± stanowili nadzorcy klechy, misjonarze zapewniali ludzi o koniecznej roli misyjnej w spo³eczeñstwie. Cool
Najliczniejsz± i najmniej znacz±c± byli „robole”, ,,masy” wierni, wyznawcy tych trzech grup.
Trzy pierwsze grupy s± utrzymywane przez czwart±.  Z³y
Najliczniejsza grupa, choæ produkuje wszystkie „dobra” dla wybranych, w konsekwencji jest zmuszona prosiæ o produkt, który sama wytwarza.
Cierpliwie musi czekaæ, a¿ co¶ skapnie z pañskiego sto³u.
Wszystkie trzy grupy pozornie sprzeczaj±ce siê miêdzy sob±, utrzymuj± sztuczny ruch energii, który „napêdza” wszystkich do aktywno¶ci.
Cz³owiek zwraca siê na zewn±trz, zamiast do siebie.
Dziwne, mo¿na powiedzieæ sztuczne pojêcia (zreszt± dzia³aj±ce na trójk±cie anty zasad) nadzieja, wiara i mi³o¶æ stworzono aby usun±æ wszelkie w±tpliwo¶ci rodz±ce siê w cz³owieku..
Suma summarum podzia³ na grupy wyznaniowe dokona³ tak¿e podzia³u w samym cz³owieku,  zmuszaj±c go do dokonania wyboru grupy i przez to zwi±zania siê z dogmatami grupy.
Osobowo¶æ (JA easta)  mia³a „wybór” (woln± wolê) mog³a hm... uto¿samiæ siê z tre¶ci± zawart± w ideologii.  Du¿y u¶miech
W konsekwencji, ¿e tak powiem na zasadzie kopniêtego kamyczka z góry...im ni¿ej tym wiêcej kamieni ba nawet g³azów... dalej lawina mo¿na by rzec
Otó¿ nierówno¶ci intelektualne spowodowa³y patologiê i wynaturzenia w obrêbie p³ci i relacjach pomiêdzy nimi. Jêzyk
Przewaga p³ci mêskiej doprowadza³a do licznych konfliktów i umocni³a tworzenie siê sztucznych praw, czêsto nazywanych prawami boskimi, czy naturalnymi.
Tocz±ca siê lawina  ka¿d± z grup wprowadza w tzw. „ruch motywacyjny, strategiê, program jak zwa³...
Oczywi¶cie ruch jest pozorny wiêc grupa wyznaniowa „otrzymuje” zapewnienie o trosce, opiece, jak± jest obdarzana i mo¿liwo¶ciach uzyskania, np: dobrobytu, wstêpu do nieba, a na ziemi szczê¶cie i raju. (o hurysach nie wspomnê) Du¿y u¶miech
Wprowadzenie kodu o jednorazowym ¿yciu, le¿y u podstawy zachowañ zosta³ on bowiem przez wiernych uznany jako naturalny.
Ka¿dy program obejmuje zasady utrzymania cz³onków grupy w pos³uszeñstwie i wierno¶ci. Sam program z czasem ulega szybko „rozpadowi”.
Do kontynuacji programu /tzw. Prawdy/ s³u¿± utrwalacze w postaci modlitw, ceremonii, tradycji itp…
Có¿ utrwalacze równie szybko ulegaj± zapomnieniu lub likwidacji wiêc ¿eby utrzymaæ wiernych w stadzie  jest stosowany klucz!
Program musi mieæ twarz no trzeb udowodniæ (upostaciowaæ)
Upostaciowaæ program Z³y
Jego twórcy powo³uj± zawsze, tzw. autorytet, mo¿e to byæ zarówno ¶wiecki jak i religijny. To ju¿ jest bez znaczenia.
Ano w praktyce lud trza zapoznaæ z now± informacj±.
Czemu...
Wielu z nas spotykaj±c siê z now± informacj±, która je¿eli zgadza siê z naszymi zapisami, sprawdza kto to napisa³.
Cierpliwy jestem wiêc cierpliwie powtórzê, ze nazwaæ by takie dzia³anie wypada³o wej¶ciem w proces oceny.  Du¿y u¶miech
Wiêc primo po pierwsze kim dana osoba jest, jakie ma wykszta³cenie i gdzie koñczy³a studia, jakie czy wieczorowe czy dzienne ...itp.
Dalej, primo po drugie..je¿eli siê zgadza z naszym zapisem uznajemy t± postaæ za wiarygodn± i staje siê naszym idolem lub autorytetem.  Du¿y u¶miech
Oczywi¶cie jak¿e inaczej wygl±da, kiedy nowe informacje nie pasuj± do naszych tre¶ci.
Wyszukuje siê wówczas wszelkie „niedoci±gniecia” i pomy³ki przekazuj±cego informacje. Przewa¿nie krytykuj±cy z wielk± mord±, bez argumentów zaczyna „do³owaæ”, ubli¿aæ, nie zgadzaæ siê z tre¶ciami itp.
Na róznych forach mo¿na siê zapoznaæ siê z podobnymi reakcjami, ba zobaczymy ca³y „wachlarz” reakcji i zachowañ ludzkich.
A wprowadzony wcze¶niej zapis „jednorazowego ¿ycia”dzia³a, oj dzia³a Du¿y u¶miech
¯eby by³o weselej zmusza do skupiania uwagi na „dzia³alno¶ci” i ¿yciu danego autorytetu czy ¶wiêtego.  Cool
Mo¿na  wówczas brylowaæ w tworzeniu dowolnych historii ze scenami, które wzrusz± wyznawców, uczniów..... Z politowaniem
Ka¿da historia jest dowolnym „tworem” uk³adanym przez grupê „kierownicz±”.
W ten prosty sposób osoba „historyczna” staje siê Prawd± dla wiernych i wzorcem do na¶ladowania w nadziei, ¿e ka¿dy mo¿e zostaæ kiedy¶ autorytetem lub ¶wiêtym.
Oczywi¶cie nagroda jak i miejsce jest tylko dla jednego. (totolotek) jak to siê mówi po trupach do celu (albo odwrotnie bo nie wiem) Du¿y u¶miech
Trza oczywi¶cie wyznaczyæ zwyciêzcê lub ustanowiæ b³ogos³awionego, ¶wiêtego, o¶wieconego..
No i lawinka spada ni¿ej...a tam Jêzyk
Kieruje siê uwagê spo³eczeñstwa na idolu, prawdziwych lub zmy¶lonych historiach z jego ¿ycia, zamiast na samym programie i jego celu.
Chodzi o to, by przykuæ ludzk± uwagê i zwi±zaæ j± z dan± osob± poprzez wzbudzenie emocji.
Kody, które zapisane s± na poziomie pod¶wiadomym umo¿liwiaj± ca³kowite „sterowanie” cz³owiekiem. Mo¿emy siê broniæ, twierdz±c, ¿e jeste¶my wolni i mamy woln± wolê.
Te has³a s± równie¿ kodami.
Tre¶ci, programy zawarte w pod¶wiadomo¶ci dzia³aj± automatycznie, a intelekt „podrzuca” je na nasz ekran ¶wiadomo¶ci zewnêtrznej.  Du¿y u¶miech
Ko³o siê zamyka, krêcimy siê w kó³ko prze¶wiadczeni o naszej „niezale¿no¶ci” i s³uszno¶ci wyboru. Ten „wybór” sami sobie zatwierdzamy, jako pos³uszni autorytetom, którym zaufali¶my.
Có¿ samodzielne my¶lenie, wnioskowanie gdzie s± Du¿y u¶miech mo¿e i wiem gdzie ale ba ¿ebym to móg³ udowodniæ Du¿y u¶miech
Musi istnieæ jak by tu rzec hm sztuczny ruch. Z politowaniem
Narzucone sztuczne idee, teorie, „prawdy odwieczne”, musz± przecie byæ zaakceptowane i uznane przez wiernych jako prawa naturalne, czy boskie.
Co czeka nie pos³usznych ... tortury, stos. Cool hm Z³y
Oczywi¶cie wszelkiej ma¶ci autorytety mog³y w³adaæ woln± wol± bez ograniczeñ i posiadaæ zawsze sw±, ba nawet bosk± racjê.  Du¿y u¶miech
Tak to jest (³atwo to mo¿na zauwa¿yæ), ¿e bóg, lub autorytet nie mo¿e istnieæ lub w ogóle zaistnieæ bez walki, konkurencji, mierzenia swoich si³ z innymi.  Du¿y u¶miech
Gdyby zanik³y walki – znik³ by bóg i jego po¶rednicy i ca³e koryto  Du¿y u¶miech
By by³o weselej bo przecie robi³o siê po ,,znikniêciu" czy tez obaleniu (jak zwa³...) Zeusa smutno wprowadzono wola wole Du¿y u¶miech
Jej wprowadzenie spowodowa³o jeszcze wiêkszy podzia³ w cz³owieku i jeszcze bardziej podzieli³o ludzi.
Wolna wola – zamieni³a siê w samowolê. „Wolnoæ Tomku w swoim domku" Du¿y u¶miech
Jednak tak siê sk³ada, ¿e przecie¿ wolna wola jest przestrzeni± zamkniêt± i nie mo¿na jej „podzieliæ” równo i dla wszystkich.  Du¿y u¶miech
Jak to mówi szacowna ptak pa

PS
Uwa¿am, ¿e cd nie potrzebny bo na tym zacnym forum wiêkszo¶ci jest on znany Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2012, 19:49:05 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Maj 22, 2012, 19:37:09 »

Przebi¶niegu, fajnie syntetyzujesz i szkoda, ¿e urwa³e¶ na wolnej woli.
Poci±gnij temat dalej, bo ciekawy. Powiedzieæ pa, zawsze zd±¿ysz.  Du¿y u¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Maj 22, 2012, 19:55:50 »

Szacowna ptak Du¿y u¶miech
Dodaæ mogê, ¿e teraz wa¿ne jest wiedzieæ kim siê jest dlaczego siê jest i co siê robi Du¿y u¶miech
Dodaæ jeszcze tez mogê, choæ ju¿ pijê piwko ,¿e historia pocz±tku tzn powstania cz³owieka materialnego rozpoczê³a siê od istoty energetycznej po wy³onieniu siê z jednej wspólnej my¶li ludzkiej.
Nasze ¼ród³o pochodzenia tzn bezkresna, wieczna, jednorodna my¶l ludzka jest stanem neutralno¶ci.
¯eby powo³ane do istnienia indywidualne jednostki ludzkie chcia³y do¶wiadczaæ, wchodziæ ze sob± w nierównowa¿ne relacje, by osi±gaæ doskona³o¶æ w jakiej¶ dyscyplinie niezbêdne by³o wprowadzenie wolnej woli.
To mia³ byæ bodziec, zachêta do wspinania siê po szczeblach rozwoju materialnego, umys³owego a tak¿e psychicznego.
Ale te¿ wzbudzi³o erê wy¶cigów, konkurencji, gry, walki.
Jedni w dochodzeniu do szczytów doskona³o¶ci u¿ywali si³y miê¶ni, drudzy sprytu, jeszcze inni swoim orê¿em uczynili umys³ i s³owo.
Era materialna – to bez w±tpienia czas wojowników, a po baga¿u s³ów jakim aktualnie rozporz±dzamy mo¿emy wysnuæ prosty wniosek, ¿e na przestrzeni wieków mieli¶my zatrzêsienie wojowników intelektualnych.
Jako ¿e, materia nie jest stanem sta³ym w istnieniu wszech¶wiata, czego dowodz± upadaj±ce cywilizacje, rozsypuj±ce siê budowle ,znikaj±ce l±dy itp. to i materia s³owna niechybnie ulegnie redukcji.
Taka jest bowiem konsekwencja wyrównywania potencja³u energetycznego w funkcjonowaniu planety czy kosmosu.
Na razie zewnêtrznie nie zdajemy sobie sprawy z takiej konieczno¶ci, bo przez wiekowe namna¿anie materii odciêli¶my siê od przestrzeni energetycznych.
A neguj±c ich istnienie, nie siêgamy do istotnych informacji o cz³owieku jako ca³o¶ci .
Je¶li ta wiedza jest otwarta dla cz³owieka, to staje siê oczywiste, ¿e nagromadzone miliardy s³ów w umys³ach ludzkich na Ziemi oznaczaj± gruzowisko, uniemo¿liwiaj±ce ³±czno¶æ i wzajemne rozumienie siê ludzi.
Pa
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2012, 20:16:25 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Maj 22, 2012, 20:16:32 »

Cytat: Przebi¶nieg
Dodaæ mogê, ¿e teraz wa¿ne jest wiedzieæ kim siê jest dlaczego siê jest i co siê robi  Du¿y u¶miech

…tak, tylko ¿e szacowny east zd±¿y³ ju¿ powtórzyæ 1000 razy… a co to znaczy chyba wiesz?  Du¿y u¶miech
Pod¶wiadomo¶æ znów wymaga przekodowania, inaczej bêdzie s³aæ spam…  Z³y

Pa  Chichot
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2012, 20:17:28 wys³ane przez ptak » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Maj 22, 2012, 21:12:03 »

jaki z tego wniosek? ze wszystko jest przejsciowym eksperymentem-materialnym 6 tys lat szatana..Mrugniêcie doszlismy "sami" do ery kwantowej-swiatla..a co jest poza nia ?U¶miech
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Maj 22, 2012, 22:04:16 »

Komornik  Du¿y u¶miech Za ¶wiat³o trzeba p³aciæ Kolego. Nawet to kwantowe. Rzecz w tym, czym przyjdzie nam p³aciæ...  Co¶
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Maj 22, 2012, 22:12:38 »

hm no wlasnie U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Maj 23, 2012, 11:21:04 »

@Przebi¶nieg
Dziwne, mo¿na powiedzieæ sztuczne pojêcia (zreszt± dzia³aj±ce na trójk±cie anty zasad) nadzieja, wiara i mi³o¶æ stworzono aby usun±æ wszelkie w±tpliwo¶ci rodz±ce siê w cz³owieku..
Suma summarum podzia³ na grupy wyznaniowe dokona³ tak¿e podzia³u w samym cz³owieku,  zmuszaj±c go do dokonania wyboru grupy i przez to zwi±zania siê z dogmatami grupy.
Osobowo¶æ (JA easta)  mia³a „wybór” (woln± wolê) mog³a hm... uto¿samiæ siê z tre¶ci± zawart± w ideologii. 
To w³a¶nie "dziêki" temu sprytnemu uto¿samieniu sta³o siê mo¿liwe ,¿e najwiêksza grupa s³u¿y "wybrañcom". ABC polityki (religii równie¿) to obiecaæ TOBIE jak najwiêcej. Napchaæ t³um wirtualn± kie³bas±. Ca³a uwaga idzie pozornie na dobro spo³eczeñstwa vel ludu lecz tylko w momencie wyborów.
Tak czy inaczej jest to zas³ona dymna. Lud to kupuje dlatego, ¿e ka¿dy pragnie dobra dla siebie . Drugi powód to zaufanie - naturalny stan istnienia. Dziêki niemu mo¿liwe jest w ogóle funkcjonowanie gospodarki (np. odroczone p³atno¶ci) oraz spo³eczeñstwa (zasady wspó³¿ycia spo³ecznego ).

Do czasu, kiedy ludzie nie zrozumiej± jak potê¿n± si³± jest ich zbiorowa ¶wiadomo¶æ, dopóty "wybrañcy" bêd± graæ na indywidualnych pragnieniach i oczekiwaniach przy okazji siej±c zamêt i niezgodê - poprzez manipulacjê JA - w¶ród ludu. Osobowo¶ci± siê steruje po wyborach Chichot

Zobacz jak ³atwo jest sterowaæ JA. Programowanie "odpowiednich" postaw idzie w telewizji : musisz mieæ lepszy , nowszy sprzêt, mieszkanie, ciuchy, auto , piekne wspomnienia z wakacji. Za to wszystko musisz zap³aciæ. Pieni±dze zdobywasz w ramach systemu , kosztem innych oczywi¶cie (innych firm, innych ludzi, innych rodzin). Po¿±danie posiadania to piku¶. Obecnie ju¿ samo ¿ycie kosztuje tyle, ¿e ludzi nie staæ zwyczajnie na op³aty pomimo za¿artej walki. To jest element tej samej uk³adanki, celowe dzia³anie z premedytacj± ,ale - pod p³aszczykiem wolno¶ci i demokracji, których faktycznie nie ma. S± na papierze ¿eby zamydliæ oczy i tyle. To takie jak piszesz, Przebi¶niegu , kody.

Kody, które zapisane s± na poziomie pod¶wiadomym umo¿liwiaj± ca³kowite „sterowanie” cz³owiekiem. Mo¿emy siê broniæ, twierdz±c, ¿e jeste¶my wolni i mamy woln± wolê.
Ale nie jeste¶my wolni, poniewa¿ s± te kody, a kody dzia³aj± z powodu "oprogramowania" funkcjonuj±cego w umy¶le - czyli tego uto¿samienia siê z xxxxxxxx (stylem ¿ycia, przekonaniami, wyobra¿enami, wa¿no¶ci± w³asn± JA, oczekiwaniami -wariantów jest skolko ugodno ). Nie jeste¶my wolni bo .. uwa¿amy ,¿e jeste¶my Chichot
Dodaæ mogê, ¿e teraz wa¿ne jest wiedzieæ kim siê jest dlaczego siê jest i co siê robi
Dlaczego ?
Skoro widaæ ju¿ jak na d³oni mechanizm za jaki "³apie" system, to dlaczego utrwalaæ ten mechanizm ?

Dygresja poboczna :
przy okazji w±tku "zapalam znicz" czytamy wspomnienia o ludziach znanych. Kiedy cz³owiek ¿yje to nie s³ychaæ tak o nim, jak po jego ¶mierci. Serce nie bije, ale to¿samo¶æ dopiero rozkwita Chichot Wydaje siê s³uszne, ¿e pamiêæ o cz³owieku ¿yje dalej, a to dlatego, ¿e JA osób ¿yj±cych wygasza w ten sposób strach przed w³asnym nie istnieniem. Z tego samego powodu stawia siê po ¶mierci pomniki i nagrobki. To¿samo¶æ osoby ¿yje dalej w pamiêci ¿yj±cych nie dlatego ¿e to zmar³emu potrzebne, ale tym ¿yj±cym daje nadzieje na "¿ycie wieczne" - jako osoby ! Niepomne, ¿e i tak istnienie jest wieczne.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Maj 23, 2012, 11:54:50 »

Troszkê i innej beczki Cool
Ka¿da ocena, niechêæ do drugiego cz³owieka, ¿al, pretensje, gniew tworz± grub± skorupê, która sprawia, ¿e przestajemy odczuwaæ swoje serce.
Przestajemy nim odbieraæ ¶wiat.
Sama wiedza – to ma³o.
Sama my¶l – to ma³o.
Do tanga trzeba dwojga
By tworzyæ  i by twoje my¶li przybra³y materialny kszta³t, konieczna jest energia serca.  Du¿y u¶miech
Strony: 1 2 3 [4] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: