Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 11:37:35

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: AUTONOMIA  (Przeczytany 16849 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Październik 16, 2010, 16:49:07 »

czy Âżyjemy w naprawdĂŞ zjednoczonym kraju, jak na pierwszy rzut oka mogÂłoby siĂŞ wydawaĂŚ?
MaÂło porusza siĂŞ tych tematĂłw, tymczasem od dawna sÂą one ogniskiem zapalnym w niektĂłrych czĂŞÂściach naszego kraju.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,wiadomosci_lokalne.html
PAP | dodane 1 godzinĂŞ i 32 minuty temu

KilkudziesiĂŞciu czÂłonkĂłw i sympatykĂłw Ruchu Autonomii ÂŚlÂąska  uczestniczyÂło w Marszu JednoÂści GĂłrnoÂślÂąskiej w OleÂśnie (opolskie). NieÂśli ¿ó³to-niebieskie flagi ze ÂślÂąskim orÂłem i skandowali: "Autonomia - rzecz wspaniaÂła, bo ÂŚlÂąsk syty, Polska caÂła".

...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Autonomia-jest-wspaniala-bo-Slask-syty-Polska-cala,wid,12764706,wiadomosc.html?ticaid=1b129

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2011, 09:45:19 »

Spór o "œl¹skoœÌ"

Przy okazji spisu powszechnego powróci³ temat narodowoœci œl¹skiej. Jaros³aw Kaczyùski napisa³ w raporcie PiS, ¿e "œl¹skoœÌ jest pewnym sposobem odciêcia siê od polskoœci i przypuszczalnie przyjêciem po prostu zakamuflowanej opcji niemieckiej"
fot. PAP/Andrzej Grygiel

Wojewoda ÂślÂąski broni siĂŞ przed oskarÂżeniami

PAP | dodane 2011-07-18 (15:15)

Wojewoda ÂślÂąski Zygmunt ÂŁukaszczyk zwrĂłciÂł siĂŞ do zarzÂądu Ruchu Autonomii ÂŚlÂąska (RAÂŚ) i rybnickiego biura tego stowarzyszenia o udostĂŞpnienie potwierdzonej kserokopii jego rzekomej deklaracji czÂłonkowskiej w RAÂŚ.

ZwiÂązany z PlatformÂą ObywatelskÂą ÂŁukaszczyk zaprzecza, by kiedykolwiek zapisaÂł siĂŞ do tego Ruchu, jednak czÂłonkowie RAÂŚ utrzymujÂą, Âże 10 lat temu obecny wojewoda podpisaÂł deklaracjĂŞ czÂłonkowskÂą.

Wniosek wojewody ma zwi¹zek z poniedzia³kowym artyku³em w katowickim dodatku "Gazety Wyborczej", w którym znalaz³a siê informacja, ¿e nazwisko £ukaszczyka wci¹¿ figuruje w rejestrze cz³onków Ruchu. Wojewoda zapewnia, ¿e do RAŒ nie przystêpowa³ i chce wyjaœniÌ, jak jego dane (m.in. adres zamieszkania) znalaz³y siê w rejestrze.

- LiczĂŞ, Âże RAÂŚ udostĂŞpni mi kopiĂŞ rzekomej deklaracji czÂłonkowskiej do 21 lipca. JeÂżeli w tym terminie to nie nastÂąpi, uznam, Âże takiego dokumentu, ktĂłrego nigdy nie podpisywaÂłem, po prostu nie ma i podejmĂŞ czynnoÂści wyjaÂśniajÂące, dotyczÂące m.in. przetwarzania moich danych - powiedziaÂł wojewoda.

£ukaszczyk domaga siê od RAŒ udostêpnienia "potwierdzonej za zgodnoœÌ z orygina³em kserokopii rzekomej deklaracji cz³onkowskiej RAŒ, opatrzonej jego podpisem". Zapewnia, ¿e nigdy œwiadomie nie sk³ada³ takiej deklaracji.

Sekretarz zarz¹du RAŒ Micha³ Buchta powiedzia³, ¿e nie wiadomo, czy dokument, którego domaga siê wojewoda, jeszcze istnieje. - Nie wiemy, czy po tylu latach siê zachowa³. Bêdziemy go oczywiœcie szukaÌ. Dla nas najwa¿niejszy jest rejestr cz³onków, w którym ponad wszelk¹ w¹tpliwoœÌ figuruje nazwisko obecnego wojewody. Mamy te¿ œwiadków, ¿e £ukaszczyk podpisa³ deklaracjê - podkreœli³ Buchta.

- Nawet zakÂładajÂąc, czysto hipotetycznie, Âże jest jakaÂś deklaracja, zastanawiajÂące jest to, Âże przez 10 lat nic o tym nie wiedziaÂłem - ani mentalnie, ani fizycznie. Nie byÂłem informowany o przynaleÂżnoÂści do stowarzyszenia, nie byÂłem zapraszany na jego zebrania, nigdy nie pÂłaciÂłem Âżadnych skÂładek - powiedziaÂł wojewoda, podkreÂślajÂąc, Âże nie podpisywaÂł deklaracji czÂłonkowskiej.

WedÂług przedstawicieli RAÂŚ, do podpisania takiej deklaracji przez ÂŁukaszczyka doszÂło w 2001 r. podczas przedwyborczego festynu w Ligockiej KuÂźni. Z listy Platformy Obywatelskiej do sejmu kandydowaÂła wtedy zwiÂązana z RAÂŚ Eugenia Meleszewska-GamoĂą. WedÂług sÂłuÂżb prasowych wojewody, ÂŁukaszczyk mĂłgÂł podpisaĂŚ siĂŞ tylko pod listÂą poparcia dla tej kandydatki.

- To chybiony argument. ByĂŚ moÂże podpisaÂł siĂŞ takÂże pod tÂą listÂą, ale deklaracjĂŞ przystÂąpienia do RAÂŚ podpisaÂł na pewno - odpowiada Buchta.

£ukaszczyk nie wyklucza, ¿e przed 10 laty móg³ podpisaÌ siê na listach poparcia dla zwi¹zanych z RAŒ kandydatów do parlamentu, zaprzecza jednak, by mog³o to byÌ równoznaczne z zapisaniem siê do RAŒ. Jak powiedzia³, je¿eli Ruch nie przedstawi mu kopii deklaracji, a jedynie informacjê, ¿e jego nazwisko znajduje siê w rejestrze, wojewoda z pewnoœci¹ za¿¹da usuniêcia swoich danych z rejestru.

W tekœcie relacjonuj¹cym sobotni V Marsz Autonomii w Katowicach "Gazeta Wyborcza" napisa³a, ¿e w t³umie ponad dwóch tysiêcy uczestników zabrak³o wojewody, którego nazwisko wci¹¿ figuruje w rejestrach cz³onków RAŒ, mimo ¿e £ukaszczyk - który jest cz³onkiem Platformy Obywatelskiej - dystansuje siê od postulatów Ruchu. RAŒ jest stowarzyszeniem; formalnie nie ma przeszkód, by nale¿eÌ do Ruchu i do partii politycznej.

Od jesieni ubiegÂłego roku RAÂŚ, ktĂłry wprowadziÂł do Sejmiku Woj. ÂŚlÂąskiego trzech radnych, jest w regionalnej koalicji z PO. Lider Ruchu, Jerzy Gorzelik, jest czÂłonkiem zarzÂądu wojewĂłdztwa.

Kontrowersyjny wyrok sÂądu: nie ma narodu ÂślÂąskiego
I
PAP | dodane 2011-06-17 (18:45)

SÂąd Rejonowy w Opolu odmĂłwiÂł rejestracji Stowarzyszenia OsĂłb NarodowoÂści ÂŚlÂąskiej. Warunkiem byÂło usuniĂŞcie ze statutu odwoÂłaĂą do narodowoÂści ÂślÂąskiej, czego wnioskodawca nie uczyniÂł - powiedziaÂła Ewa Kosowska-Korniak z biura prasowego sÂądu.

- SÂąd Rejonowy w Opolu wydaÂł postanowienie o odmowie dokonania rejestracji w Krajowym Rejestrze SÂądowym podmiotu o nazwie Stowarzyszenie OsĂłb NarodowoÂści ÂŚlÂąskiej w Kotorzu MaÂłym - oÂświadczyÂła Kosowska-Korniak.

Doda³a, ¿e wczeœniej s¹d wezwa³ wnioskodawcê - pod rygorem odmowy wpisu - do do³¹czenia do wniosku uchwa³y w sprawie zmiany statutu, polegaj¹cej na usuniêciu z jego treœci odwo³aù do narodowoœci œl¹skiej. S¹d uzasadnia³, ¿e grupa etniczna Œl¹zaków nie stanowi odrêbnego narodu, czy te¿ mniejszoœci narodowej, a zatem nie jest dopuszczalne, by jej cz³onkowie okreœlali siê jako "naród œl¹ski".

Za³o¿yciele Stowarzyszenia odpowiedzieli, ¿e nie zmieni¹ statutu, wyjaœnili, i¿ u¿yte w nim zosta³o sformu³owanie "narodowoœÌ", a nie "naród". Powo³ali siê przy tym na definicjê narodowoœci podan¹ w ustawie o narodowym spisie powszechnym ludnoœci i mieszkaù w 2011 wskazuj¹c, i¿ "narodowoœÌ" oznacza "przynale¿noœÌ narodow¹ lub etniczn¹" - relacjonowa³a Kosowska-Korniak.

W ocenie sÂądu przywoÂłana przez wnioskodawcĂłw ustawa o narodowym spisie powszechnym nie definiuje "narodowoÂści" jako "przynaleÂżnoÂści etnicznej". Przepis art. 2 pkt 6 ustawy brzmi bowiem: "ilekroĂŚ w ustawie jest mowa o: narodowoÂści - przynaleÂżnoÂści narodowej lub etnicznej - rozumie siĂŞ przez to deklaratywnÂą, opartÂą na subiektywnym odczuciu, indywidualnÂą cechĂŞ kaÂżdego czÂłowieka, wyraÂżajÂącÂą jego zwiÂązek emocjonalny, kulturowy, lub zwiÂązany z pochodzeniem rodzicĂłw, okreÂślonym narodem lub wspĂłlnotÂą etnicznÂą".

- Pojêcie "narodowoœÌ" oznacza przynale¿noœÌ do danego narodu, a naród to trwa³a wspólnota ludzi wytworzona na podstawie wspólnych losów historycznych, kultury, jêzyka, terytorium, przejawiaj¹ca siê w œwiadomoœci narodowej jej cz³onków.
NarodowoœÌ nie oznacza tym samym przynale¿noœci etnicznej w ujêciu wskazanym przez wnioskodawcêEwa Kosowska-Korniak
NarodowoœÌ nie oznacza tym samym przynale¿noœci etnicznej w ujêciu wskazanym przez wnioskodawcê - argumentowa³a Kosowska-Korniak.

Wyjaœni³a, ¿e niezbêdn¹ przes³ank¹ rejestracji ka¿dego stowarzyszenia jest zgodnoœÌ jego statutu z ca³ym porz¹dkiem prawnym obowi¹zuj¹cym w Polsce. - Skoro grupa etniczna Œl¹zaków nie jest odrêbnym narodem i nie posiada statusu mniejszoœci narodowej, odwo³ywanie siê przez wnioskodawcê do - bêd¹cego pochodn¹ pojêcia naród - sformu³owania "narodowoœÌ œl¹ska" w istocie sprowadza siê do kreowania nieistniej¹cego narodu, co stanowi naruszenie porz¹dku publicznego i jest sprzeczne z prawem - podsumowa³a.

Jeden z zaÂłoÂżycieli Stowarzyszenia - Piotr DÂługosz - powiedziaÂł, Âże zaÂłoÂżyciele najprawdopodobniej odwoÂłajÂą siĂŞ od postanowienia opolskiego sÂądu. - Mamy na to 7 dni od otrzymania pisemnego uzasadnienia. Ono na razie do nas nie dotarÂło. Po zapoznaniu siĂŞ z uzasadnieniem najprawdopodobniej wniesiemy odwoÂłanie - zapowiedziaÂł DÂługosz.

Wniosek o rejestracjê Stowarzyszenia Osób Narodowoœci Œl¹skiej w KRS zosta³ z³o¿ony w marcu. Wœród statutowych celów wymieniono: rozbudzanie i ugruntowywanie œwiadomoœci narodowej Œl¹zaków, odrodzenie kultury œl¹skiej, propagowanie wiedzy o Œl¹sku oraz kszta³towanie i rozwijanie wœród ludnoœci aktywnej postawy obywatelskiej, sprzyjaj¹cej wspó³odpowiedzialnoœci za swoj¹ ojczyznê, a tak¿e pomoc chêtnym w powrocie z emigracji zarobkowej.

Buzek: KaczyĂąski powinien przeprosiĂŚ, skrzywdziÂł ÂŚlÂązakĂłw

Jestem Œl¹zakiem i jest mi bardzo przykro. Pan prezes powinien g³êboko przemyœleÌ swoj¹ poprzedni¹ wypowiedŸ i przeprosiÌ - powiedzia³ w programie "GoœÌ Radia Zet" przewodnicz¹cy Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, komentuj¹c s³owa Jaros³awa Kaczyùskiego z "Raportu o stanie Rzeczpospolitej. - Niewiele osób wie, ile kosztowa³ Œl¹sk powrót do Polski po I Wojnie Œwiatowej. Proszê sobie przypomnieÌ tak¿e "SolidarnoœÌ", bo to przecie¿ na kopalni Wujek ginêli Œl¹zacy za polskoœÌ. Tam by³y najwiêksze ofiary. To jest wypowiedŸ, która krzywdzi wszystkich Œl¹zaków, maj¹ siê powody czuÌ obra¿eni - stwierdzi³ Buzek.

Tu wiecej:http://wiadomosci.wp.pl/kat,4892,title,Buzek-Kaczynski-powinien-przeprosic-skrzywdzil-Slazakow,wid,13300247,wiadomosc_video.html

Rafaelo UÂśmiech poprawiÂłam tytuÂł wÂątku,to znaczy na polskie litery
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 22:42:20 wysłane przez janusz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2011, 12:30:45 »

Przepis art. 2 pkt 6 ustawy brzmi bowiem: "ilekroĂŚ w ustawie jest mowa o: narodowoÂści - przynaleÂżnoÂści narodowej lub etnicznej - rozumie siĂŞ przez to deklaratywnÂą, opartÂą na subiektywnym odczuciu, indywidualnÂą cechĂŞ kaÂżdego czÂłowieka, wyraÂżajÂącÂą jego zwiÂązek emocjonalny, kulturowy, lub zwiÂązany z pochodzeniem rodzicĂłw, okreÂślonym narodem lub wspĂłlnotÂą etnicznÂą".

DeklaratywnÂą ? W subiektywnym odczuciu ? indywidualnÂą ?

ÂŁadna mi definicja narodowoÂści. To ja siĂŞ nie dziwiĂŞ, Âże ÂŚlÂązacy chcÂą poczuĂŚ siĂŞ jak osobny NarĂłd. MogÂą ,bo wystarczy, Âże w swoim indywidualnym ,subiektywnym odczuciu ZADEKLARUJÂĄ siĂŞ jako ÂŚlÂązacy. I kto im zabroni ?

- Pojêcie "narodowoœÌ" oznacza przynale¿noœÌ do danego narodu, a naród to trwa³a wspólnota ludzi wytworzona na podstawie wspólnych losów historycznych, kultury, jêzyka, terytorium, przejawiaj¹ca siê w œwiadomoœci narodowej jej cz³onków.
NarodowoœÌ nie oznacza tym samym przynale¿noœci etnicznej

Jak dla mnie to samo pojĂŞcie "narodowoœÌ" jest strasznie rozmyte. Co  to znaczy "trwaÂła" wspĂłlnota ludzi, losy historyczne?
Ile czasu musi up³yn¹Ì, aby uznaÌ coœ za TRWA£E ? Miesi¹c ? rok ? , wiek ?

PrzypuœÌmy, Âże ÂŚlÂązakom uda siĂŞ udowodnienie, Âże sÂą Narodem. JeÂśli zatem ktoÂś siĂŞ zadeklaruje, Âże jest ÂŚlÂązakiem ,jednoczeÂśnie wyrzekajÂąc siĂŞ narodowoÂści polskiej, czy to oznacza, Âże przestanie obowiÂązywaĂŚ  go Konstytucja RP ? i  pÂłacenie podatkĂłw obcemu narodowi ?

Z jednej strony mamy separatystyczne ruchy na Œl¹sku, a z drugiej strony, daje siê zauwa¿yÌ proces odwrotny, integracyjny. Kiedyœ on ju¿ siê powiód³ w momencie chrztu Polski. Bez ¿adnego referendum , niepytani o zgodê, staliœmy siê czêœci¹ ówczesnej, chrzeœcijaùskiej, wspólnoty. Dziœ integracja nastêpuje wokó³ Unii Europejskiej i któregoœ dnia ,nie mnie, ani moje dzieci, ale mo¿e wnuki moich wnuków - w indywidualnym i subiektywnym odczuciu , zadeklaruj¹ swoj¹ przynale¿noœÌ do Narodu Europejskiego. Niemo¿liwe ? Dzisiejsze prawo to gwarantuje. Przecie¿ w ten sposób powsta³o USA.
OkoÂło 200 lat temu w Ameryce PÂłn byli tylko sami imigranci z Europy.

Ja tam kibicujĂŞ ÂŚlÂązakom. Niech sobie walczÂą, moÂże coÂś wywalczÂą. 
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2011, 12:37:08 »

niech mi ktoÂś powie- PO CO??
bo to jest waÂżniejsze, a nie subiektywne odczucia i polityczne przepychanki..

pozdr. wszystkich ÂŚlÂązakĂłw MrugniĂŞcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2011, 13:32:15 »

niech mi ktoÂś powie- PO CO??

Oni sami mĂłwiÂą :

10. Po co autonomia?

Autonomia jest lepszym rozwiÂązaniem dla regionu niÂż obecny model samorzÂądu, ktĂłry tak naprawdĂŞ nie ma wiele wspĂłlnego z pierwotnymi zaÂłoÂżeniami. ÂŚlÂąsk autonomiczny bĂŞdzie siĂŞ rozwijaÂł optymalnie, a nie wedÂług wytycznych z Warszawy. BĂŞdziemy sami decydowali o tym, co jest dla ÂŚlÂąska najwaÂżniejsze – od podstawowych kwestii gospodarczych po ordynacjĂŞ wyborczÂą.

Autonomia pozwoli lepiej chroniÌ œl¹sk¹ to¿samoœÌ: kulturê, jêzyk, obyczaje i historiê. Pielêgnowanie tradycji nie jest niestety mo¿liwe wtedy, gdy Polacy z Krakowa, £odzi czy Warszawy decyduj¹ o tym, czego ucz¹ siê dzieci w œl¹skich szko³ach, jakie instytucje kulturalne dostaj¹ dofinansowanie i jakie rocznice s¹ obchodzone uroczyœcie, a które s¹ przemilczane.

PieniÂądze, ktĂłre wypracujÂą mieszkaĂący naszego regionu, pozostanÂą do naszej dyspozycji. MieszkaĂący tej ziemi bĂŞdÂą decydowali o podziale tych ÂśrodkĂłw finansowych. Nad ÂślÂąskim prawem gĂłrniczym bĂŞdÂą dyskutowali miejscowi fachowcy od gĂłrnictwa, a nie posÂłowie ze Szczecina.

Autonomia nie polega jednak na oderwaniu siê od paùstwa. CzêœÌ kompetencji pozostanie w rêkach w³adz Rzeczypospolitej, miêdzy innymi dyplomacja, wojsko i polityka monetarna.

http://autonomia.pl/faq/#f36
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2011, 13:42:55 »

..myÂślĂŞ east, Âże taki model paĂąstwa byÂłby korzystny dla wszystkich regionĂłw/wojewĂłdztw,-
ale to oznacza zmianĂŞ struktury paĂąstwowoÂści na federacyjnÂą.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 13:56:16 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2011, 13:53:28 »

Zobaczymy. Niech im siĂŞ uda, to za nimi pĂłjdzie reszta. Ja rĂłwnieÂż nie miaÂłbym nic przeciwko temu, Âżeby w temacie gazoportu w ÂŚwinoujÂściu decydowaÂł autonomiczny region zachodniopomorski zamiast posÂła ze  ... ÂŚlÂąska na przykÂład MrugniĂŞcie

Wydaje mi siê jednak¿e, i¿ na tak wielk¹ autonomicznoœÌ Centrala nie pozwoli, ¿eby dzieliÌ siê strategicznymi dochodami z Autonomi¹. Œl¹sk by zyska³, ale bardzo zubo¿y³oby to bud¿et centralny.

Natomiast dziĂŞki temu moÂże i powinno siĂŞ wiele zmieniĂŚ w temacie samorzÂądowym, ktĂłry obecnie jest samorzÂądnoÂściÂą fikcyjnÂą. Gdyby tak nie byÂło to Autonomia ÂŚlÂąska nie miaÂłaby sensu. SamorzÂądnoÂści nie da siĂŞ centralnie narzuciĂŚ, to musi byĂŚ oddolny ruch. ÂŚlÂąsk dostrzegÂł to pierwszy i chwaÂła im za to.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2011, 13:57:07 »

niestety pieniÂądze przekÂładajÂą siĂŞ na realnÂą wÂładzĂŞ i moÂżliwoÂści samorzÂądĂłw, i koÂło siĂŞ zamyka..

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2011, 16:45:37 »

A ja mam subiektywne odczucie, Âże jestem narodowoÂści mazowieckiej. Tu siĂŞ urodziÂłem, wychowaÂłem itp. i ¿¹dam ustanowienia Mazowsza jako autonomicznej czĂŞÂści Polski!  DuÂży uÂśmiech MrugniĂŞcie
PóŸniej, po uzyskaniu autonomii wywalczymy sobie niezale¿noœÌ. Afro
A co? inni mogÂą to i my rĂłwnieÂż. DuÂży uÂśmiech

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2011, 17:04:50 »

ja to w ogĂłle, ogÂłoszĂŞ autonomiĂŞ mojej chaÂłupy w ÂŚwiĂŞtokrzyskiem, i nawet soÂłtysa nie wpuszczĂŞ DuÂży uÂśmiech

Kahuna
Gość
« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2011, 18:00:07 »

To juz tylko krok od ogloszenia autonomii samego siebie,
uniezaleznienia sie od wszystkiego i wszystkich,czyli prosta
droga do wolnosci,choc bardzo dluga i moze realna tez.Przeciez
kiedys,dawno,dawno temu, bylismy wolni.Zatem ewolucja,postep
cywilizacji jest droga w przeciwnym kierunku..?Wszystko na to
wskazuje.Sadze,ze bardziej sensownym jest znalezc odpowiedz na
pytanie:jak byc wolnym w ramach istniejacego Systemu?
Pozdrawiam.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2011, 19:53:57 »

Cytat: Kahuna
To juz tylko krok od ogloszenia autonomii samego siebie, ...

To wcale sÂłuszny kierunek.  DuÂży uÂśmiech

... Sadze,ze bardziej sensownym jest znalezc odpowiedz na
pytanie:jak byc wolnym w ramach istniejacego Systemu? ...

OdpowiedŸ na to zagadnienie próbujemy znaleŸÌ tu: Wielka Gra .

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2011, 20:57:15 »

Jako mieszkaniec ÂŚlÂąska popieram separatystyczne ruchy narodowoÂściowe na Mazowszu i gdziekolwiek indziej w Naszej Rzeczpospolitej, o ile miĂŞdzy wszystkimi Autonomiami powstanÂą strefy wolnocÂłowe  DuÂży uÂśmiech To byÂłby dopiero hicior!  DuÂży uÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2011, 21:15:18 »

Jako mieszkaniec ÂŚlÂąska popieram separatystyczne ruchy narodowoÂściowe na Mazowszu i gdziekolwiek indziej w Naszej Rzeczpospolitej, o ile miĂŞdzy wszystkimi Autonomiami powstanÂą strefy wolnocÂłowe  DuÂży uÂśmiech To byÂłby dopiero hicior!  DuÂży uÂśmiech

Ba, poszedÂłbym dalej i wprowadziÂł handel wymienny, towarami, nie pieniĂŞdzmi.
Wam, Œl¹zakom, brakuje p³odów rolnych (np.), zaœ nam, Mazowszakom, wêgla (do czasu a¿ nie upowszechnimy "wolnej energii" - co jest jednym z g³ównych celów nowo powsta³ego paùstwa/jednostki administracyjnej) i tak zaczynamy dzia³aÌ na uczciwych zasadach, nie na bankowym wyzysku.Du¿y uœmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 21:16:31 wysłane przez Dariusz » Zapisane

east
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2011, 21:37:00 »

Có¿ , w ramach istniejÂącego Systemu, wci¹¿ nie nauczyliÂśmy siĂŞ samorzÂądnoÂści. Co prawda to, co istnieje ,jako struktury samorzÂądowe jest, wg mnie , w duÂżej mierze fikcyjne, lecz wÂłaÂśnie "zagroÂżenie" ze strony Autonomii ÂŚlÂąskiej powinno czegoÂś nauczyĂŚ rzÂądzÂących. Tego mianowicie, Âże ludzie chcÂą bardziej decydowaĂŚ o sobie na wÂłasnym podwĂłrku. AÂżeby wiĂŞc wytrÂąciĂŚ tej i przyszÂłym Autonomiom asy z rĂŞkawa RzÂąd powinien , w  ramach istniejacego Systemu, bardziej promowaĂŚ SamorzÂądy i wiĂŞcej przeznaczaĂŚ im samodzielnoÂści i kasy. WiĂŞcej decyzji i moÂżliwoÂści na dole to spokojniejsza gÂłowa na gĂłrze MrugniĂŞcie
Tak w teorii bynajmniej UÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2011, 21:44:49 »

Cytat: east
Tak w teorii bynajmniej

A rzeczywistoœÌ jest taka, ¿e jesteœmy Ziemianami i w tym kierunku musimy zmierzaÌ.
PĂłki nie uÂświadomimy sobie tego faktu pĂłty bĂŞdÂą takie sztuczne podziaÂły, ktĂłrych ktoÂś kiedyÂś dokonaÂł za nas.
I smutne w tym wszystkim jest to, Âże tak trudno dociera to do ludzi.

east
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2011, 22:12:55 »

Tak Darku, rzecz jasna, ¿e jesteœmy Ziemianami, ale te¿ musimy ¿yÌ w tym konkretnym systemie i czasie. To oznacza, ze z now¹ œwiadomoœci¹ mo¿emy i powninniœmy zmieniaÌ , przeobra¿aÌ stare struktury tak, by transformacja dokona³a siê mo¿liwie spokojnie dla jak najwiêkszej liczby ludzi. A samorz¹dnoœÌ nie dzieli, tylko ³¹czy, moim zdaniem.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #17 : Lipiec 26, 2011, 22:17:48 »

Moim zdaniem east trafi³ w sedno problemu. Ca³y Naród, w tym Œl¹zacy, ma doœÌ "wojny na górze", partyjniactwa, zaw³aszczania struktur regionalnych dla w³asnych, partykularnych interesów przez elity w³adzy centralnej.

ÂŚlÂązacy w trzech krwawych powstaniach jasno opowiedzieli siĂŞ przeciwko germanizacji i to nie podlega dyskusji. W przepiĂŞkny sposĂłb pokazaÂł to Kazimierz Kuc w "Soli ziemi czarnej".  A moÂże Stany Zjednoczone Rzeczpospolitej Polskiej byÂłyby bardziej wydolnym organizmem spoÂłecznym i ekonomicznym? UwzglĂŞdniajÂącym regionalnÂą specyfikĂŞ i potrzeby?

P.S. A zboÂża teÂż nam tu nie brakuje. I lasĂłw, jezior, gĂłr, a zwÂłaszcza silnych tradycji kulturowych. Gwara i wĂŞgiel to tylko taka egzotyka.
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #18 : Lipiec 26, 2011, 22:24:03 »

ÂŚlÂązacy sami juÂż nie wiedzÂą skÂąd wziĂŞÂła siĂŞ nazwa ÂŚlÂąsk.
Gdyby tak naprawdê cofnêli siê w czasie, i zrozumieli gdzie s¹ ich prawdziwe korzenie wtedy problem przynale¿noœci by znikn¹³. Uœmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 22:27:53 wysłane przez janusz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 26, 2011, 22:25:27 »

krzysiek, ja bym z Wami morze na gĂłry zamieniÂł, co Ty na to ? MrugniĂŞcie idealny barter. ÂŚledzie jadÂą w gĂłry a do nas "oscypki" (czytaj -egzotyka) hehe.
Janusz, ja siĂŞ domyÂślam, Âże ÂŚlÂąsk od ÂŚlĂŞÂży , tak ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 22:27:06 wysłane przez east » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #20 : Lipiec 26, 2011, 22:39:48 »

Dr. Ewald Stefan Pollok – Polacy zmieniali ÂślÂąskie nazwiska

http://www.silesia-schlesien.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105:dr-ewald-stefan-pollok-polacy-zmieniali-lskie-nazwiska&catid=37:artykuy

Ciekawe tematy. Rafaela
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #21 : Lipiec 26, 2011, 22:42:08 »

Naturalnie, Âże tak. Wiekowa ''praca nad nami'' takich ludzi jak np. kanclerz Bismark doprowadza do przykrych i niepotrzebnych sporĂłw wystĂŞpujÂących teraz w naszym kraju. Zapominamy o tym, o czym nie powinniÂśmy zapominaĂŚ. Smutny
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 23:02:10 wysłane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #22 : Lipiec 26, 2011, 22:46:59 »

Naturalnie, Âże tak. Wiekowa ''praca nad nami'' takich ludzi jak np. kanclerz Bismark doprowadza do przykrych i niepotrzebnych sporĂłw wystĂŞpujÂących teraz w naszym kraju. Zapominamy o tym, o czym nie powinniÂśmy zapominaĂŚ. Smutny

WÂłaÂśnie ! ÂŻe wszyscy jesteÂśmy SÂłowianami UÂśmiech

Zawstydzony UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech Buziak Janusz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 23:04:34 wysłane przez janusz » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #23 : Lipiec 26, 2011, 22:57:52 »

Chanell jesteÂś zÂłotousta. DuÂży uÂśmiech
between
Gość
« Odpowiedz #24 : Lipiec 27, 2011, 08:07:24 »

Bycie Ziemianinem, Europejczykiem, Polakiem, ÂŚlazakiem, mieszkaĂącem Katowic, mieszkaĂącem swojej dzielnicy, swojej ulicy, swojego domu, swojego pokoju sobie wzajemnie zupeÂłnie nie przeszkadza.

ZauwaÂżcie jednÂą rzecz, jeÂżeli okreÂślamy swoje miejsce na Âświecie, to Âłatwo przyjdzie nam powiedzieĂŚ - mĂłj dom, moja ulica, moje miasto, itp

Ale w jakimÂś momencie coÂś przestaje byĂŚ moje i pojawia siĂŞ abstrakcyjny twĂłr do ktĂłrego jakoÂś nie moÂżna dopasowaĂŚ sÂłowa "mĂłj, moje".

My¶lê granica przebiega gdzie¶ w okolicy pojecia "region". Ot takie skupisko ludzi, którzy my¶l± podobnie, mówia podobnie, mówi± takim samym JÊZYKIEM. To taki obszar, który mo¿na ogarn±æ jeszcze na zasadzie - acha, za tym miastem znajduje siê taka wies, za t± wsi± jeszcze tamta, itp. I je¿eli kto¶ CI powie, ze mieszka w wyzgwizdowie górnym to wiesz, ¿e to jest 20 km za Miastem trochê na pó³noc.

Ludzie od zawsze Âżyli w takich regionach uwaÂżajÂąc je za swoje miejsce na ziemi. Ludzie go zamieszkujÂący byli "swoi". Ludzie, ktĂłrzy pochodzili z innych miejsc, spoza regionu, byli juÂż "obcy".

ZauwaÂżcie jak rozwijaÂła siĂŞ kultura ludowa, a wiĂŞc ta prawdziwa, biorÂąca siĂŞ z potrzeby serca. To znowu domena regionĂłw. Ile regionĂłw - tyle strojĂłw ludowych, tyle obyczajĂłw, tyle pieÂśni, itp.
Nawet taki Chopin, z ktĂłrego wszyscy Polacy sÂą dumni, przede wszystkim byÂł mieszkaĂącem Mazowsza. I to Mazowsze inspirowaÂło go do tworzenia muzyki.

Czy jest coÂś takiego jak ludowa kultura polska?... Nie.. jest ludowa kultura mazowiecka, kurpowska, podhalaĂąska, Âślaska, kaszubska itp.

PaĂąstwa narodowe, ktĂłre obecnie istniejÂą to zupeÂłnie sztuczny twĂłr powstaÂły tylko po to aby moÂżna byÂło prowadziĂŚ wojny z innymi takimi samymi sztucznymi tworami.
 I wcale nie dziwiÂą mnie zapĂŞdy ÂślÂązakĂłw, Âże domagajÂą siĂŞ autonomii. To poniekÂąd zupeÂłnie naturalne.

Zauwa¿cie np. jak to jest z jêzykiem polskim. Jêzyk polski, ten tzw. literacki to kolejny sztuczny twór narzucony si³¹.
A w kaÂżdym regionie istnieje caÂła masa regionalizmĂłw i nikt, tak naprawdĂŞ, nie mĂłwi polskim literackim.

Co ma wspólnego np. Kaszub ze Œl¹zakiem?... Chyba tylko to, ¿e jedni i drudzi zostali si³¹ wcieleni do sztucznego tworu o nazwie RP.

Co ma mieszkaniec BiaÂłegostoku wspĂłlnego z mieszkaĂącem WrocÂławia?
Wszystko jest inne - architektura, gwara, melodia jĂŞzyka, sposĂłb myÂślenia, itp

A co jest wspĂłlne?...  Podatki narzucone si³¹. I religia. TakÂże narzucona si³¹.

Dlatego myœlê, ¿e prêdzej czy póŸniej wszystkie paùstwa narodowe siê rozpadn¹ albo przybior¹ postaÌ luŸnych zwi¹zków regionów

pozdro
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2011, 08:19:04 wysłane przez between » Zapisane
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: