Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 06:32:51

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Refleksologia (refleksoterapia) - akupresura  (Przeczytany 52724 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Grudzień 18, 2009, 21:26:54 »

To stara jak Âświat metoda leczenia.
Co o niej wiecie?
Co o niej sÂądzicie?
MoÂże ktoÂś juz stosowaÂł, bÂądÂź stosuje tĂŞ metodĂŞ?

http://natura-medica.pl/Refleksoterapia/refleksoterapia.html

http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_medycynanaturalna_terapieniekonwencjonalne_artykul,7035784.html?print=1
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 21:31:48 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
siwy
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2009, 22:55:33 »

MASAÂŻ PROFILAKTYCZNY

Dzienny czas trwania masaÂżu wynosi przeciĂŞtnie 30 minut, przy czym najpierw masuje siĂŞ receptory jednej stopy (ok. 15 minut),
a nastĂŞpnie - receptory drugiej stopy (teÂż ok. 15 minut). NiektĂłrzy praktycy zwracaja rĂłwnieÂż uwagĂŞ, aby sesje masaÂżu rozpoczynaĂŚ od lewej stopy.
 DoÂświadczenie wskazuje, Âże w masaÂżu profilaktycznym naleÂży:
   ok. 5 minut masowaĂŚ receptory ukÂładu wydalniczego,
   ok. 2 minut masowac receptory gÂłowy oraz karku,
   ok. 5 minut masowaĂŚ receptory ukÂładu trawiennego (od Âżo³¹dla poczÂąwszy, a na odbycie koĂączac),
   ok. 2 minut masowaĂŚ receptory ukÂładu limfatycznego,
   ok. 1 minutĂŞ masowaĂŚ receptory krĂŞgosÂłupa.

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2009, 01:21:44 »

Metoda znakomita!
S¹ ró¿ne szko³y. Inni twierdz¹, i¿ nale¿y zawsze zaczynaÌ od nerki, jeszcze inni, ¿e jedn¹ stopê nale¿y masowaÌ godzinê. PO trzech dniach konieczny jest jeden dzieù przerwy.

Na pewno taki masaÂż ma dziaÂłanie oczyszczajÂące, odblokowuje zastoje w narzÂądach, aktywizuje. Ma tez znakomite dziaÂłanie uspakajajÂące i nasenne. A Âśpi siĂŞ potem bÂłogo i spokojnie. SprawdziÂłem wiele razy. MoÂżna sobie sprawiĂŚ odpowiedniego ksztaÂłtu ametyst z ostrzejszymi takÂże koĂącami i samemu masowaĂŚ stopy. Efekt wzmocniony i murowany!
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2009, 18:51:50 »

DuÂżo dobrego o tej metodzie sÂłyszaÂłem.
Podobno masa¿, jeœli ma przynieœÌ odpowiedni skutek, powinien byÌ wykonywany przez inn¹ osobê, zw³aszcza masowanie stóp, a to z tego powodu i¿ nale¿y u¿yÌ do tego nie lada wysi³ku by przynios³o odpowiedni efekt. Samo delikatne masowanie nie za du¿o pomo¿e.

http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_medycynanaturalna_artykul,10000353.html

http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_medycynanaturalna_artykul,10001425.html

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2009, 23:43:04 »

WÂłaÂśnie dlatego poleciÂłem krysztaÂł. TeÂż oczyszcza i Âłagodniutkie nie jest. To bardzo wygodna i "twarda", czyli skuteczna metoda. Siedzisz sobie i kÂładziesz stopĂŞ na taki ametyÂścik i odpowiednio naciskasz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 23:43:20 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2010, 20:19:03 »

StosujÂąc tĂŞ metodĂŞ nie powinniÂśmy zapominaĂŚ o dÂłoniach:

RECEPTORY DÂŁONI

Nasze Âżycie nabiera coraz wiĂŞkszego tempa. Stres, napiĂŞcia, lĂŞki – staÂły siĂŞ niemal codziennoÂściÂą, co nie jest obojĂŞtne dla zdrowia. To, Âże Âżyjemy i Âże jesteÂśmy, uÂświadamiamy sobie z reguÂły wtedy, kiedy zaczyna szwankowaĂŚ zdrowie.

Czy nie lepiej jest ÂżyĂŚ bez bĂłlu? – pytanie retoryczne: kaÂżdy z nas odpowie twierdzÂąco. Tylko ilu staĂŚ na podarowanie sobie piĂŞciu minut swojego cennego czasu? MoÂże warto siĂŞ nad tym zastanowiĂŚ?

Kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia s¹ nasze d³onie, na których koùcz¹ siê linie energetyczne, biegn¹ce przez cia³o. Linie te s¹ po³¹czone z wewnêtrznymi organami i gruczo³ami.

KaÂżdy bĂłl jest oznakÂą zablokowania swobodnego przepÂływu energii w organizmie. Nie musimy jednak czekaĂŚ, aÂż ciaÂło zacznie biĂŚ na alarm. Wystarczy jeÂśli poÂświĂŞcimy 5 – 15 minut dziennie na masowanie punktĂłw energetycznych dÂłoni. MasaÂż moÂżemy wykonywaĂŚ rĂłwnieÂż podczas oglÂądania telewizji lub spaceru.

PoniÂżej punkty energetyczne i sposoby ich masowania.

Praktyczne wskazĂłwki:

1.   Do masaÂżu moÂżna wykorzystaĂŚ krem lub Âżel.
2.   Przed masaÂżem naleÂży rozluÂźniĂŚ ramiona, przy wdechu wznieœÌ je w gĂłrĂŞ, przy wydechu opuÂściĂŚ.
3.   Od czasu do czasu powtĂłrzyĂŚ ĂŚwiczenie „wdech - wydech”.
4.   Miejsca bolÂące naleÂży masowaĂŚ dÂłuÂżej.
5.   MasowanÂą dÂłoĂą oprzeĂŚ na udzie lub na drugiej rĂŞce.
6.   Zawsze masowaĂŚ obie dÂłonie mimo Âże punkty sÂą te same (za wyjÂątkiem serca i wÂątroby).
7.   Na zakoĂączenie na zmianĂŞ pogÂłaskaĂŚ kciukiem przedniÂą i tylnÂą czêœÌ rÂąk, przesuwajÂąc kciuk od przegubu do kaÂżdego palca
8.   Potem potrzÂąsn¹Ì rĂŞkoma i rozluÂźniĂŚ przeguby.

I jeszcze coÂś o krĂŞgosÂłupie.

CO MÓWI¡ DOLEGLIWO¦CI KRÊGOS£UPA?

KrĂŞgosÂłup – to twoja najwaÂżniejsza konstrukcja noÂśna. Musi byĂŚ sztywny, Âżeby utrzymaĂŚ gĂłrnÂą poÂłowĂŞ ciaÂła i dostatecznie elastyczny, abyÂś mĂłgÂł zginaĂŚ siĂŞ, chodziĂŚ, biegaĂŚ. Dlatego warto siĂŞ mu przypatrzeĂŚ, zanim pojawi siĂŞ „zagroÂżenie”.

Jego dobra kondycja w 99 procentach zaleÂży od ciebie, ale najczĂŞÂściej zupeÂłnie o tym zapominasz. Reagujesz dopiero wtedy, gdy zaczyna boleĂŚ.

Co wtedy robisz? – Wybierasz tĂŞ najgorszÂą opcjĂŞ – siĂŞgasz po tabletki przeciwbĂłlowe. ByĂŚ moÂże zastanawiasz siĂŞ, czy nie kupiĂŚ nowego ³ó¿ka albo przez kilka dni ĂŚwiczysz gimnastykĂŞ, albo idziesz na dÂługi spacer. Gdy symptomy ustÂąpiÂą, wracasz do starych przyzwyczajeĂą i po powrocie z pracy znĂłw sadzasz siĂŞ w ukochanym fotelu przed telewizorem. I tak ... dopĂłki znĂłw nie zacznie boleĂŚ. Wtedy powtarzasz stary scenariusz.

Tymczasem bĂłl jest cennÂą wskazĂłwkÂą – sygnalizuje ci, Âże coÂś jest nie w porzÂądku. BĂłl jest symptomem, przyczyna tkwi w "gÂłowie". KaÂżda choroba, zanim zamanifestuje siĂŞ w ciele fizycznym, rodzi siĂŞ w ciele eterycznym, ktĂłre bardzo silnie reaguje na negatywne impulsy myÂślowe (dziury w aurze). Tu wÂłaÂśnie tkwi klucz do zdrowia poprzez kontrolĂŞ myÂśli. Dlatego twĂłj eteryczny sobowtĂłr zawczasu wysyÂła ci sygnaÂły, ktĂłre – choĂŚ jesteÂś jeszcze zdrowy fizycznie – odczuwasz w formie bĂłlu. Jest to tzw. bĂłl fantomowy. Idziesz do lekarza i sÂłyszysz : przyczyna psychosomatyczna. JeÂśli zlekcewaÂżysz te sygnaÂły i nie zmienisz podejÂścia do Âżycia, to jest tylko kwestiÂą czasu, kiedy zachorujesz i na co.

JeÂżeli twoja konstrukcja noÂśna nie sprawia ci kÂłopotĂłw, na pewno nie zaszkodzi, jeÂśli zawczasu zadbasz o prewencjĂŞ. W pracy nad wzmacnianiem swojej "mistycznej kolumny ciaÂła" bardzo pomocny okazuje siĂŞ kalendarz MajĂłw.

Jeœli zarejestrujesz pierwsze sygna³y ostrzegawcze, zwróÌ uwagê na kin dnia i towarzysz¹cych mu partnerów w krzy¿u powi¹zaù. Nastêpnie przeczytaj przes³anie energii dnia i z pewnoœci¹ bêdziesz ju¿ wiedzia³, co zaburza swobodny przep³yw energii ¿yciowej w twoim ciele.

Mo¿esz te¿ wesprzeÌ siê Wyroczni¹ Majów. Wykaz zamieszczony na koùcu ksi¹¿ki umo¿liwi ci b³yskawiczn¹ identyfikacjê pieczêci, z któr¹ powinieneœ popracowaÌ.

W tabeli poniÂżej znajdziesz informacje, w jaki sposĂłb latami pracujesz na bĂłle krĂŞgosÂłupa.

SYGNAÂŁY KRÊGOSÂŁUPA

Jednak nie ka¿dy ból odczuwany w okolicy krêgos³upa zwi¹zany jest z krêgos³upem. Sygna³y mog¹ wysy³aÌ równie¿ inne narz¹dy, poniewa¿ ich unerwienie jest po³¹czone z rdzeniem krêgowym i nerwami wokó³ krêgos³upa. Wtedy warto udaÌ siê do lekarza i niezale¿nie od tego rozpocz¹Ì w³asn¹ "terapiê".

Na przykÂład
BĂłle w okolicy:
karku mog¹ sygnalizowaÌ o nadciœnieniu, z czego wiêkszoœÌ osób nie zdaje sobie sprawy,
Âłopatek o chorobach wÂątroby, serca lub astmie,
lĂŞdÂźwi – o niewydolnoÂści jelit,
krzyÂża – o schorzeniach narzÂądĂłw rodnych lub niedokrwieniu koĂączyn dolnych.

SYGNAÂŁY NARZÂĄDÓW

http://www.maya.net.pl/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2010, 20:39:13 wysłane przez Dariusz » Zapisane

barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2010, 08:53:19 »

Elo !!!

Tutaj moÂżna siĂŞ duÂżo dowiedzieĂŚ, sÂą teÂż pomoce naukowe i kursy. WÂłaÂśnie dostaÂłem pod choinkĂŞ duÂże mapy meridianĂłw i punktĂłw akupunkturowych.

http://www.refleksoterapia.pl/

Polecam !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
zochna
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2010, 09:32:35 »

barneyos ZainteresowaÂły mnie te "duÂże" mapy meridianĂłw i punktĂłw akupunkturowych.

Mam pytanie - czy to wydanie ma nazwĂŞ i gdzie ewentualnie moÂżna je kupiĂŚ?
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2010, 09:39:59 »

elo!!

Na podanej przeze mnie stronie zak³adka Produkty i potem plansze edukacyjne. Ja dosta³em formatu A1 - 4 du¿e i do tego jedn¹ A3, s¹ te¿ mniejsze A3, ceny s¹ wyœwietlone, jakoœÌ bardzo dobra - wszystko czytelne i w jêzyku polskim.

Jedyna moja uwaga - brak mapy dÂłoni.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2010, 21:11:14 »

Cytat: Barneyos
Jedyna moja uwaga - brak mapy dÂłoni.

To akurat nie problem, gdyÂż dÂłoĂą stanowi tylko uzupeÂłnienie. NajwaÂżniejsze sÂą stopy. DÂłonie moÂżemy masowaĂŚ, ale zawsze bĂŞdzie to tylko uzupeÂłnienie do masaÂżu stĂłp - mĂłwiĂŞ o refleksoterapii nie o akupunkturze.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2012, 13:55:38 »

PoniÂżej dikÂładna mapka rozmieszczenia receptorĂłw na stopach wraz z opisem:

http://www.faceci.com.pl/receptory_mapa.html

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: