Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 17:18:54


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Witamina C - naturalna  (Przeczytany 14677 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« : Grudzieñ 15, 2009, 12:46:17 »

Ciekawy tekst :
" Wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zaka¿eñ mog± byæ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników. Witamina C (akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników powoduj±cych te choroby.
Mówi±c wprost, wszystkie te informacje musz± byæ chowane w tajemnicy czy te¿ s± specjalnie nie rozpowszechniane przed opini± publiczn±, poniewa¿ mog³oby siê staæ oczywistym dla ka¿dej my¶l±cej osoby, ¿e skoro witamina C mo¿e leczyæ Ebole, Marburg, gor±czkê zachodniego Nilu i ptasi± grypê, to co w przypadku innych chorób zaka¼nych i stanów zapalnych? (..) Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami) dziennie podawane na pocz±tku infekcji przeziêbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g (do jedzenia) w ci±gu kolejnych dni utrzymywa³o fagocytozê na odpowiednim poziomie. Witamina C z bioflawonoidami powinna byæ za¿ywana w trakcie posi³ków!!! choæby dlatego, ¿e w PRZYRODZIE wystêpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym  jedzeniem."

¼ród³o http://www.fnbg.org/pliki/witaminac.pdf

Interesuj±cy artyku³ . Ju¿ kiedy¶ s³ysza³em o tym, ¿e ptasi± grypê leczy³o siê witamin± C.
Je¶li o mnie chodzi , to spo¿ywam dziennie  kubek lub dwa Yerba Mate bogatej we flawonidy plus 1  x  wit C 1000 mg naturalna . Tak profilaktycznie.

Dalej w artykule czytamy  :
"Witamina C ³±czy siê z wirusem, bakteri± lub substancj± chemiczn±,
tworz±c nowy zwi±zek, który musi zostaæ utleniony przez dalsze ilo¶ci
witaminy C. I W TYM MIEJSCU WSPOMNE O ANTYWIRUSOWYM DZIA£ANIU SREBRA KOLOIDALNEGO
Ag 100, które wspó³dzia³aj±c z witamin± C dos³ownie utlenia (spala) niszcz±c wirusy
w tym i wirusy jakiejkolwiek grypy.
"


Pamiêtam, jak kiedy¶ pochwali³em siê swojemu alergologowi, ¿e zauwa¿y³em, i¿  w przypadku braku leku rozkurczowego, kiedy odczuwam duszno¶æ to wystarczy i¿ za¿yjê dwie tabletki rutinoskorbinu i ju¿ mi siê poprawia. Lekarz pokiwa³ g³ow±, wyja¶ni³ niechêtnie, ¿e zapewne dzia³a podwójna dawka witaminy C, ale powiedzia³ ¿e to rozwi±zanie dora¼nie - na krótk± metê, a w leczeniu siê tego nie stosuje. Uwierzy³em mu, ale kiedy w zesz³ym roku da³em siê namówiæ aptekarzowi z medycynynatrualnej  na zakup witaminy C  pochodzenia naturalnego to zauwa¿y³em, ¿e ca³y sezon mog³em obyæ siê bez psikaczy za¿ywaj±c od jednej do dwóch tabletek  vit C 1000 dziennie. Nie powodowa³o to ¿adnych skutków ubocznych .

Wydaje siê to tak absurdalnie prostym, niedrogim i skutecznym rozwi±zaniem moich problemów, ¿e a¿ niewiarygodne. Ale to dzia³a.
Przy okazji przekona³em siê, i¿ przez wiele lat zasila³em ten system zniewolenia swoim brakiem zdrowia UFAJ¡C lekarzom - ludziom m±drym i uczonym przecie¿ . Kosztem zaufania do siebie samego , do w³asnych przeczuæ.

Oczywi¶cie wynika³o to z nie¶wiadomo¶ci.

 Szukajmy naturalnych sposobów zapobiegania.
Potrzeba wiêkszego zaufania do natury i do ludzi, którzy posiadaj± g³êbok± wiedzê o naturze i zio³olecznictwie, ale nade wszystko korzystajmy ze starych , wielowiekowych , sprawdzonych recept na zdrowie, które CZUJEMY ,¿e rezonuj± z nami.

Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 15, 2009, 15:36:33 »

East,
najwiêcej witaminy C jest w owocach dzikiej ró¿y. Fenomenem tego owocu jest to, ¿e nie traci on niczego ze swych w³a¶ciwo¶ci podczas obróbki termicznej.
Ostatnio pijemy codziennie rano ca³± rodzink± soki owocowo-warzywne "doprawiane" dodatkowo sokiem z dzikiej ró¿y. Jak na razie grypa nie ma szans na wyklucie siê Mrugniêcie. Srebrn± wodê te¿ mamy na podorêdziu, jakby co...



Pozdrawiam - Thotal U¶miech


Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 06, 2010, 15:59:21 »

Witamina C  cudowny lek
www.fnbg.org/   Dokumenty

Wiêkszo¶æ z nas s³ysza³a o witaminie C, czyli kwasie askorbinowym. Wiêkszo¶æ z nas próbowa³a
nawet leczyæ ni± przeziêbienie czy grypê. Jednak czêsto s³yszê informacjê o skutkach ubocznych
jakie niesie za sob± spo¿ywanie zbyt du¿ych dawek witaminy C i jak bardzo w zwi±zku z tym trzeba
uwa¿aæ, by nie przekroczyæ profilaktycznej dawki 60 mg.
Wprost nie mogê siê nadziwiæ, sk±d ludzie maj± tak jednostronn± wiedzê na temat szkodliwo¶ci
witaminy C, a przy tym prawie nic nie wiedz± o jej zaletach dla organizmu?
Nie wiedz± równie¿ o tym, i¿ bez niej nie bêdziemy zdrowi, a ona sama jest niezbêdna dla naszego
organizmu szczególnie podczas choroby i stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjnych,
hormonalnych, sterydowych, przeciwbólowych i wielu innych!!!
Dr F. Klenner w latach czterdziestych prowadzi³ badania naukowe i odkry³, i¿ wiêkszo¶æ przypadków
wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy (i jakiejkolwiek innej grypy) oraz gor±czki zachodniego
Nilu jak wszystkich innych ostrych zaka¿eñ, mog± byæ leczone witamina C (doustnie najlepiej z
bioflawonoidami poniewa¿ w przyrodzie kwas askorbinowy-witamina C wystêpuje najczê¶ciej z
biflawonoidami, które zwielokrotniaj± si³ê witaminy C) lub zaleczone wielokrotnymi dawkami
askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie).
Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby w wyniku wytwarzanych przez paso¿yty toksyn
powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników!
Zastanawia równie¿ cel wprowadzania nas w b³±d i dezinformowania na temat leczniczych
w³a¶ciwo¶ci witamin, minera³ów i przeciwutleniaczy, fa³szuj±c z uporem prawdziwy obraz
witaminy C i "wk³adaj±c do jednego wora" naturalne formy witamin razem ze szkodliwymi
syntetykami??? Sk±d wziê³o siê tak b³êdne podej¶cie do witaminy C?
Witamina C (askorbinian) jest silnym antyoksydantem ( inaczej - przeciwutleniaczem ).
Oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów
neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników czyli sprawców tych ciê¿kich i czêsto
¶miertelnych chorób.( a zw³aszcza z bioflawonoidami)
Oczywistym przyk³adem tego móg³by byæ ostry gnilec ogólnoustrojowy, objawiaj±cy siê
gor±czk± krwotoczn±. Okazuje siê, ¿e zrêcznie ukrywa siê fakt, i¿ nikt nie zaleca badañ na
poziom witaminy C we krwi u ciê¿ko chorych pacjentów z krwotokami, gdy¿ to sugerowa³oby
leczenie witamin± C.
Podczas ka¿dej choroby infekcyjnej, w ogromnym stopniu ro¶nie zapotrzebowanie na
podawanie wiêkszych ilo¶ci antyoksydantów ( m.in. witamina C z bioflawonoidami , witamina
E, beta caroten, cynk, selen, koenzym Q10 )
Firmy farmaceutyczne nie maj± widocznie interesu, aby lekarze skutecznie leczy tanimi
suplementami witaminy C i antyoksydantami - woli siê polecaæ czêsto mniej skuteczne w
leczeniu chemiczne leki farmakologiczne z ca³± gama skutków ubocznych, które przede
wszystkim t³umi± objawy i nie siêgaj± do przyczyny chorób...
Organizmy naczelnych - ma³piatek, ma³p, ludzi nie potrafi± wytwarzaæ witaminy C z cukrów prostych,
jak to czyni± niemal wszystkie pozosta³e krêgowce z wyj±tkiem ¶winek morskich. Widocznie w
procesie ewolucji naszych ga³êzi gatunkowych okaza³o siê, ¿e w±troba ma tyle innych, niezbêdnych
dla prawid³owego funkcjonowania organizmu zadañ, a w pokarmach dostêpnych w przyrodzie
znajduje siê wystarczaj±co du¿o ¼róde³ naturalnej witaminy C w postaci ¶wie¿ych owoców i
warzyw.Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg,
dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Doktor Linus Pauling (dwukrotnie otrzyma³ Nagrodê Nobla) obliczy³, ¿e nasi pradawni przodkowie,
my¶liwi i zbieracze runa le¶nego, spo¿ywali dziennie oko³o 600 miligramów witaminy C, karmi±c
siê chudym miêsem, warzywami i owocami. Ilo¶æ ta przekracza³a 10-krotnie dawkê wystarczaj±c±, by
zapobiec szkorbutowi i obecnie przyjêt± dawkê dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminê C.
Profesor Miladin Mirilov, jugos³owiañski biochemik, specjalista w dziedzinie
¿ywienia, ekspert ¦wiatowej Organizacji Zdrowia: "By³bym zaskoczony, gdyby
ktokolwiek zdo³a³ udowodniæ, ¿e taka dawka witaminy C jest szkodliwa. To nie przypadek, ¿e w
uregulowaniach Unii Europejskiej podniesiono do dawki 2000mg/dziennie"
Profesor medycyny z Alabamy, Emanuel Cheraskin przyjmuj±cy 5 gram witaminy C dziennie
twierdzi: "Z do¶wiadczeñ wynika, i¿ przyjmowanie witaminy C mo¿e dodaæ lat ¿yciu i ¿ycia
up³ywaj±cym latom".
Gyula Kulascar, biochemik, adiunkt Akademii Medycznej Pecs, odkrywca uk³adu tzw. biernej
obrony organizmu przed nowotworami, wykorzystuj±cego równie¿ witaminê C:
"To jest ¶mieszne! Do jakich uszkodzeñ genetycznych mog³oby doj¶æ w ci±gu sze¶ciu tygodni w
skutek tak ma³ej dawki? Na podstawie co najmniej 40 badañ klinicznych mogê stwierdziæ, ¿e witamina
C nie jest szkodliwa nawet w du¿ych dawkach."
Profesor ¦wiatos³aw Ziemlañski z Instytutu ¯ywno¶ci i ¿ywienia, jeden z
najwybitniejszych w Polsce specjalistów w dziedzinie prawid³owego ¿ywienia: "To nie jest
wcale dowód, ja nadal biorê 600-miligramow± dzienn± dawkê witaminy C."
Wiadomo, ¿e biochemik Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla przyjmowa³ ok. 18 tysiêcy
mg (tj.18 gram !!!) witaminy C dziennie przez ponad 30 lat. Wiemy ju¿, ¿e umar³ w wieku 94 i to nie z
powodu przedawkowania witaminy C.
Zwróæmy uwagê, ¿e po¿ywienie ma³p zawiera blisko 50 razy wiêcej interesuj±cej nas substancji
ni¿ ¿ywno¶æ cz³owieka (tj. blisko 3 gramy dziennie). O tym, ¿e podawanie zwierzêtom du¿ych
ilo¶ci witaminy C jest niezbêdne najlepiej wiedz± ludzie zajmuj±cy siê hodowl± ma³p do celów
eksperymentalnych. Optymaln± dawkê dla ma³p ustalili metod± prób i b³êdów. Ciekawe, ¿e w
stosunku do ludzi nie poczyniono jeszcze takich ustaleñ. Jeszcze raz powtórzê Czy wiesz, ¿e
przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja
wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Badania Amerykañskiego Narodowego Instytutu Onkologicznego
wykaza³y, ¿e dzienna dawka 5 gram witaminy C zwiêksza produkcjê
limfocytów w organizmie, a dawka w granicach 10 g jest jeszcze
skuteczniejsza. Witamina C wykazuje zbawienny wp³yw na naszych ma³ych
sojuszników - limfocyty T.
W odniesieniu do uk³adu immunologicznegowitamina C wspiera
funkcjonowanie gruczo³ów nadnerczy w okresach natê¿onego
wysi³ku, stymuluje produkcjê w³asnego interferonu niezwykle
pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych,
wzmacnia dzia³anie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i
przeciwbakteryjne bia³ych krwinek.
Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na
których opiera siê dzia³anie uk³adu immunologicznego.
,,(�) Wirus Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, wirus gor±czki zachodniego Nilu, polio i wszelkich ostrych chorób zaka¼nych
mog± byæ leczone albo zaleczane wielokrotnymi dawkami witaminy C
Wyniki z Marburga 3 maja 2005: Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 280 drastycznych
przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
Wyniki z Marburga 18 maja 2005:Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 311 + 8 = 319
dramatycznych przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
Wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zaka¿eñ
mog± byæ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak,
poniewa¿ wszystkie te choroby powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników. Witamina C
(akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów
neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników powoduj±cych te choroby.
Mówi±c wprost, wszystkie te informacje musz± byæ chowane w tajemnicy czy
te¿ s± specjalnie nie rozpowszechniane przed opini± publiczn±, poniewa¿
mog³oby siê staæ oczywistym dla ka¿dej my¶l±cej osoby, ¿e skoro witamina C
mo¿e leczyæ Ebole, Marburg, gor±czkê zachodniego Nilu i ptasi± grypê, to co w
przypadku innych chorób zaka¼nych i stanów zapalnych?
A straci³by na tym przede wszystkim przemys³ farmaceutyczny i ludzie z nim zwi±zani. Przemys³ farmaceutyczny ¶ci¶le
wspó³pracuje z przemys³em naftowym i chemicznym.
Je¿eli ka¿dy wiedzia³by jak u¿ywaæ du¿ych dawek witaminy C - askorbinianu doustnie i do¿ylnie, by³oby to finansow±
katastrof± dla przemys³u farmaceutycznego.
Zasadniczym pytaniem jest, czy sekret witaminy C mo¿e byæ zachowany w tajemnicy teraz, kiedy Internet wykrzykuje prawdê
ca³y czas. Telewizja, radio, magazyny, medyczne czasopisma, lekarze, farmaceuci, prawnicy, politycy, wydawcy naukowi mog±
siê na to zgodziæ, bêd±c tym w ogromnym stopniu finansowo zainteresowani, ale Internet nie. Ten sekret witaminy C kosztuje
tryliony dolarów i miliony istnieñ przez lata. A za to p³acimy MY podatnicy do kieszeni PANÓW Z PRZEMYS£U
FARMACEUTYCZNEGO.
O LECZENIU RÓWNIE¯ GRYPY
W latach 30-tych ubieg³ego stulecia Dr.med. Frederik Klenner z uznaniem komentowa³ lecznicze
dzia³anie witaminy C. O tym, ¿e mo¿e zahamowaæ rozwój chorób szczególnie wirusowych
stanów zaka¼nych u dzieci w przeci±gu minut lub godzin od podania uderzeniowej dawki
witaminy, przekona³ siê eksperymentuj±c na w³asnej rodzinie. Jako jeden z pierwszych
zauwa¿y³ i opisa³ zjawisko spadku witaminy C we krwi osób cierpi±cych na choroby zaka¼ne.
Ostro¶æ niedoboru zale¿a³a od d³ugo¶ci trwania choroby i nasilenia
objawów. Wydawa³o mu siê jasne, ¿e wiele tego rodzaju przypadków jest bezpo¶rednim
nastêpstwem powa¿nego braku witaminy w C w organizmie, granicz±cego z niedoborem
powoduj±cym szkorbut.
Witamina C jest niezbêdnym budulcem substancji miêdzykomórkowej, tworz±cej wi±zania
w³oskowatych naczyñ krwiono¶nych. £±cza te mog± ulec os³abieniu, w wyniku, czego bakterie lub
wirusy mog± przenikaæ do mózgu. Gdy stê¿enie witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr,
w³oskowate naczynia krwiono¶ne staj± siê szczególnie ³amliwe.
Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami)
dziennie podawane na pocz±tku infekcji
przeziêbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g
(do jedzenia) w ci±gu kolejnych dni utrzymywa³o
fagocytozê na odpowiednim poziomie. Witamina C z
bioflawonoidami powinna byæ za¿ywana w trakcie
posi³ków!!! choæby dlatego, ¿e w PRZYRODZIE
wystêpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym
jedzeniem.

Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 06, 2010, 16:00:19 »

Dygresja: Nie widzia³em, ani nie s³ysza³em nigdy aby
tabletki, kapsu³ki, proszki czy ampu³ki wyrasta³y na drzewach,
krzewach czy na czymkolwiek innym gdziekolwiek w NATURZE.
Za¿ywaj±cy witaminê C odczuli zauwa¿alna ulgê i zmniejszenie
nasilania objawów. Niezwykle interesuj±cy jest te¿ fakt, ¿e u
pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê 6 g od razu pierwszego dnia
choroby bardzo rzadko pojawia³y siê komplikacje w postaci wtórnych
infekcji bakteryjnych. Podczas przeziêbienia dr Clark (biochemik) poleca dla
osób doros³ych podanie dawki uderzeniowej 6 do 10 gram witaminy C dla
wspomo¿enia neutralizacji mykotoksyn. Zdaniem dr Clark, leukocyty nadal
potrzebowaæ bêd± ok. 5 godzin, aby odzyskaæ zdolno¶ci obronne. Chorym na
infekcje wirusowe czêsto podaje siê profilaktycznie antybiotyki przeciw wtórnym
infekcjom bakteryjnym, co znacznie os³abia ich w³asny uk³ad obronny i równie¿
wymaga dodatkowego podania witaminy C oraz antyoksydantów. Dawka 250
mg witaminy C dziennie nie wystarcza, by podnie¶æ stê¿enie witaminy C do
poziomu zapewniaj±cego w³a¶ciwy przebieg fagocytozy.
W 1977 roku doktor J.Asfora przeprowadzi³ jedno z najdoskonalszych do tej pory badañ nad
leczniczymi w³a¶ciwo¶ciami witaminy C. W eksperymencie uczestniczy³o stu trzydziestu trzech
studentów medycyny, lekarzy i pacjentów miejscowego o¶rodka zdrowia, którym podawano tysi±c
miligramów witaminy C (porównywalne dawki do np. dwie tabletki C PLUS trzy razy dziennie lub 2 x
po 1 tabl. C 500), albo placebo. Niektórzy rozpoczêli kuracjê ju¿ pierwszego dnia przeziêbienia, a inni
drugiego, jeszcze inni trzeciego. Za¿ywaj±cy witaminê C odczuli zauwa¿aln± ulgê w nasileniu
objawów. Niezwykle interesuj±ce jest te¿ fakt, ze u pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê od razu
pierwszego dnia choroby bardzo rzadko pojawia³y siê komplikacjê w postaci wtórnych infekcji
bakteryjnych. Inaczej, ni¿ u pacjentów nie bior±cych witamin lub rozpoczynaj±cych kuracjê drugiego
lub trzeciego dnia choroby. W¶ród pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê witamin± C pierwszego dnia
choroby, tylko w trzynastu procentach przypadków zanotowano wtórne infekcjê bakteryjne. W grupie
pacjentów rozpoczynaj±cych kuracjê drugiego dnia ofiar± powik³añ pad³o dwadzie¶cia procent
badanych, analogiczny wynik wyniós³ czterdzie¶ci siedem procent w grupie rozpoczynaj±cych kuracjê
trzeciego dnia. W¶ród chorych za¿ywaj±cych placebo powik³ania w postaci wtórnych infekcji
bakteryjnych pojawi³y siê w trzydziestu dziewiêciu procentach przypadków. Witamina C wp³ywa te¿
bezpo¶rednio na przeciwcia³a, czyli bia³ka utworzone w bia³ych krwinkach typu B, których zadanie
polega na rozpoznawaniu i niszczeniu okre¶lonych bakterii. U zdrowych studentów, którzy otrzymywali
profilaktycznie dawkê 1 grama witaminy C przez okres 75 dni stwierdzono po zakoñczeniu podawania
witaminy C znaczny wzrost liczby przeciwcia³ niezbêdnych do walki z bakteriami i wirusami.
W pi¶mie Journal of the American Medical Association sprawozdanie z badañ potwierdzaj±cych
warto¶æ witaminy C w leczeniu schorzeñ dzieciêcych. Dziewiêcioro dzieci chorych na koklusz leczono
podaj±c witaminê C. Dawka wynosi³a pocz±tkowo 500 mg dziennie, zmniejszano j± stopniowo o sto
miligramów dziennie a¿ do osi±gniêcia dawki stu miligramów, któr± utrzymywano a¿ do wyzdrowienia
dziecka. Pacjenci otrzymuj±cy witaminê C zdrowieli w ci±gu piêtnastu do dwudziestu piêciu dni, a
dzieci otrzymuj±ce szczepionkê zdrowia³y po przeciêtnie trzydziestu czterech dniach. Imponuj±co
przedstawia siê jeden aspekt tej kuracji: w przypadkach, gdy podawanie witaminy rozpoczêto w fazie
kataralnej choroby, "uda³o siê ca³kowicie unikn±æ fazy spazmodycznej (wykrztu¶nej)".
Witamina C ³±czy siê z wirusem, bakteri± lub substancj± chemiczn±,
tworz±c nowy zwi±zek, który musi zostaæ utleniony przez dalsze ilo¶ci
witaminy C.
I W TYM MIEJSCU WSPOMNE O ANTYWIRUSOWYM DZIA£ANIU SREBRA KOLOIDALNEGO
Ag 100, które wspó³dzia³aj±c z witamin± C dos³ownie utlenia (spala) niszcz±c wirusy
w tym i wirusy jakiejkolwiek grypy.
Pierwsza dawka 30ml do jedzenia, a nastêpnie 10ml do jedzenia trzy razy dziennie nie d³u¿ej ni¿
jeden miesi±c po którym powinna nast±piæ 10 dniowa przerwa. Dlatego leczenie witamin± C nale¿y
kontynuowaæ przez d³u¿szy czas nawet po wyst±pieniu pierwszych oznak polepszenia. W
odniesieniu do uk³adu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczo³ów
nadnerczy natê¿onego wysi³ku, stymuluje produkcjê interferonu, tym samym wzmacnia
dzia³anie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne bia³ych krwinek. Niedobór witaminy C
powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera siê dzia³anie uk³adu
immunologicznego. A przecie¿ tworz± one pierwsz± liniê obrony w walce z wirusami i bakteriami
atakuj±cymi nasz organizm. Witamina C dzia³a stymuluj±co na uk³ad odporno¶ciowy, powoduj±c
wzrost poziomu silnego antyoksydantu glutationu, niezbêdnego dla prawid³owego dzia³ania
obronno¶ci organizmu. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych
zasobów glikogenu w w±trobie i wzmocnieniu jej czynno¶ci odtruwaj±cych. W okresie infekcji mo¿esz
bezpiecznie zwiêkszyæ spo¿ycie do 10 gramów dziennie. Ze zwiêkszeniem dawek wg Dr R. Williams
nie wi±¿e siê zupe³nie ¿adne niebezpieczeñstwo toksykacji, szczególnie w przypadku krótkotrwa³ych
kuracji. W prowadzonych badaniach nie stwierdzono ¿adnych zaburzeñ nawet po dziennych dawkach
rzêdu 10 g podawanych w ci±gu kilku lat. Brakuje te¿ dowodów, które mog³yby potwierdziæ zwi±zek
miêdzy przyjmowaniem naturalnej witaminy C a powstawaniem kamicy uk³adu moczowego, co mo¿e
mieæ miejsce w przypadku przyjmowania syntetycznej witaminy C i spo¿ywania du¿ej ilo¶ci bia³ek
zwierzêcych oraz np. pasteryzowanego mleka --- aby wyeliminowaæ to zagro¿enie nale¿y uwzglêdniæ
w diecie warzywa i owoce, przyprawy czyli je¶æ czy te¿ za¿ywaæ jednocze¶nie bioflawonoidy np.
wyci±g z pestek grejpfruta (np.citrosept), albo je¶æ owoc dzikiej ró¿y, porzeczki czarnej, g³ogu, chrzan,
bazylia, naæ z pietruszki i innych jadalnych ro¶li zawieraj±cych bioflawonoidy acerola, camucamu,
amalaki . Nie potwierdzi³y siê tak¿e obawy, ¿e witamina C sprzyja gromadzeniu w organizmie
nadmiaru ilo¶ci ¿elaza.
G³êboko wierzê, ¿e witamina ta stanie w
rzêdzie najskuteczniejszych ¶rodków
antybakteryjnych, antywirusowych i
podnosz±cych sprawno¶æ uk³adu
odporno¶ciowego.
I JESZCZE RAZ POWTÓRZÊ Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u
owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja wynosi
ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Przepraszam mo¿e kto¶ mi wyt³umaczy dlaczego
cz³owiekowi ma wystarczyæ 60miligramów/dziennie
witaminy C - ma³pa w ZOO ¿eby by³a zdrowa musi
spo¿yæ 3000miligramów na dzieñ, a pies (rasy
owczarek niemiecki) ¿eby normalnie funkcjonowa³
musi dziennie wyprodukowaæ 25000miligramów w
ci±gu dnia. Chyba, chyba kto¶ nas robi w ...konia z
t± witamin± C POWTÓRZMY cz³owiek 60mg, ma³pa
3000mg, a pies 25000mg.
Barszcz ukraiñski wed³ug Go³êbia:
Rosó³ z miêsem ch³odny -- do¶æ du¿o(miêso zawiera lizynê, argininê i ornitynê,
które uczestnicz± z witamin± C w obronie organizmu przed jak±kolwiek gryp±)
Sparzone warzywa pokroiæ w miarê ma³e kawa³ki (powinien zawieraæ na pewno kapustê,
cebulê, fasolê, czosnek, nie ¿a³owaæ majeranku, tymianku, kminku) dodaæ do roso³u
zagotowaæ tak aby by³y aldente nie gotowaæ, po zagotowaniu dodaæ jedn±, dwie, trzy ³y¿ki
mi±¿szu porzeczki, dzikiej ró¿y itd. co chcecie z ro¶lin, (które zawieraj± du¿e dawki witaminy c
z bioflawonoidami i nie gotowaæ poniewa¿ witamina c rozk³ada sie podczas gotowania).
Przed samym spo¿yciem kiedy zupa ostygnie i jest gotowa do jedzenia w pierwszym dniu
dodaæ 6gramów=6000miligramów lewokrêtnego kwasu askorbinowego - witaminy C (ktora jest
³atwo rozpuszczalna w wodzie), a w nastepnych dniach 1g(1000mg) do 1,5g(1500mg) witaminy
C.
Mo¿na dodaæ Ag 100 (srebro koloidalne) w dawkach wymienionych wy¿ej. (przy pierwszym
posi³ku 30ml pó¼niej trzy razy 10ml dziennie do jedzenia)
W trakcie grypy wskazane jest za¿ywanie chlorku magnezu np leku Slowmag 3razy dziennie
jedn± do dwóch tabletek tego preparatu do jedzenia.
A tak¿e jednej tabletki multiwitaminy z mikroelementami na dzieñ jakiej¶ zaufanej FIRMY, której
sk³adniki s± potrzebne do lepszego dzia³ania witaminy C.
Temperatury do 38 stopni Celsjusza nie nale¿y zwalczaæ - jest dobra.
Chlorek magnezu powoduje wielki wzrost (az do 4 razy) sily fagocytowej
(niszczenia bakterii) bialych cialek krwi - limocytów T.
Jak dzia³a srebro koloidalne Ag 100
Zaobserwowano, ¿e samo wyszukuje zarazki w organizmie, przyci±ga je swym dodatnim
³adunkiem i niszczy niezbêdne im do ¿ycia enzymy. Beztlenowe bakterie i wirusy po prostu
utlenia, czyli spala. Z tego powodu nazywane jest srebrnym pociskiem. Nie atakuje w sposób
schematyczny, ale inteligentny. Dziêki temu podczas blisko stuletnich badañ nad Srebrem
Koloidalnym, nie zaobserwowano istnienia odpornych na nie organizmów chorobotwórczych.
Srebro koloidalne ochrania równie¿ uk³ad odporno¶ciowy i pomaga mu siê zregenerowaæ.
Jednocze¶nie samo tworzy w naszym ciele uk³ad obronny, skuteczny przeciwko
chorobotwórczym organizmom. Dodatkowo Srebro koloidalne oczyszcza organizm z martwych
cia³ mikrobów i wydalanych przez nie toksyn. Pomaga uregulowaæ trawienie, ³agodzi infekcje
skóry i goi zaka¿one rany. Dzia³aj±c w ten sposób srebro koloidalne okazuje siê byæ bardziej
skuteczne, ni¿ zwyk³e antybiotyki.
Lekarze coraz czê¶ciej nie s± w stanie poradziæ sobie z nowymi odmianami wirusów i bakterii.
Przy pomocy antybiotyków bezskutecznie walcz± z grzybami, dro¿d¿ami i innymi paso¿ytami
atakuj±cymi nasz organizm. Stajemy siê coraz s³absi, a nasz system immunologiczny coraz
czê¶ciej dzia³a nieskutecznie.
Bardzo proszê tê informacje wydrukowaæ i skonsultowaæ ze swoim lecz±cym
lekarzem przecie¿ to leczenie czy dieta nie wyklucza stosowania ich terapii.
POZDRAWIAM
lek.med. GRZEGORZ GO£ÊBIEWSKI
! UWAGA !
( adnotacja dodana przez fnbg.org)
WSZYSTKIE SFORMU£OWANIA ODNO¦NIE WITAMINY C MIA£Y
MIEJSCE JEDYNIE W ODNIESIENIU DO WITAMINY C
POCHODZ¡CEJ Z NATURALNYCH ¬RÓDE£. WITAMINA C
EKSTRACHOWANA Z NATURALNYCH PRODUKTÓW MA
PRAKTYCZNIE 100% PRZYSWAJALNO¦Æ I NIE WYKAZUJE
SKUTKÓW UBOCZNYCH NATOMIAST SYNTETYCZNE PRODUKTY
PRZEMYS£U FARMACEUTYCZNEGO NAZYWANE POTOCZNIE
"WITAMIN¡ C" PRZYSWAJAJ¡ SIÊ JEDYNIE W OKO£O 7%
I MOG¡ POWODOWAÆ SKUTKI UBOCZNE.
PRZED ZAKUPIENIEM WITAMINY C PROSZÊ SIÊ KONIECZNIE
UPEWNIÆ I¯ MACIE PAÑSTWO DO CZYNIENIA Z PRODUKTEM
NATURALNYM. WITAMINA C SPRZEDAWANA W APTEKACH
ZWYKLE JEST SYNTETYCZNA !!! W PRAWDZIW¡ WITAMINE C
POCHODZENIA NATURALNEGO MO¯NA SIÊ PÓKI CO JESZCZE
LEGALNIE ZOPATRZYÆ W SKLEPACH ZIELARSKICH
I TYCH ZE ZDROWA ¯YWNO¦CI¡.
( SFORMU£OWANIE "LEGALNIE ZAOPATRZYÆ" ODNO¦I SIÊ DO DZIA£AÑ KOMISJI
¯YWNO¦CIOWEJ "CODEX ALIMENTARIUS" D¡¯¡CEJ DO ELIMINOWANIA Z RYNKU
¦RODKÓW NATURALNYCH LUB UTRUDNIANIA DOSTÊPU DO NICH NA RZECZ ¦RODKÓW
SYNTETYCZNYCH PRODUCENTÓW KTÓRYCH FAWORYZYJE SIÊ PODCZAS PROCESÓW
USTALANIA PRIORYTETÓW LEGISLACYJNYCH DLA KRAJÓW CZ£ONKOWSKICH CODEXU)
UWAGI TÊ BÊD¡ TE¯ MIEÆ CZÊSTO ZASTOSOWANIE DO INNYCH
WITAMIN I MINERA£ÓW, TWORY SYNTETYCZNE POMIMO
ZGODNO¦CI BUDOWY NIE S¡ TYM SAMYM CO NATURALNE, ICH
PRZYSWAJALNO¦Æ JEST ZNIKOMA, TRWA£O¦Æ WI¡ZAÑ
NIESTA£A ORAZ CZESTO POWODUJ¡ WIELE SKUTKÓW
UBOCZNYCH ( ST¡D TE¯ CORAZ WIÊCEJ ARTYKU£ÓW
ATAKUJ¡CYCH WITAMINÊ C JAKO POTENCJALNIE
NIEBEZPIECZN¡, JEDNAK PRZYK£ADY "NAUKOWE" MAJ¡CE TO
UDOWODNIÆ OPIERAJ¡ SIÊ NA SKUTKACH WYWO£ANYCH
PRZEZ SYNTETYKI O CZYM SIÊ MILCZY W TYCH BADANIACH
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2010, 21:32:54 »

W w±tku o szczepieniach, Janeth zamie¶ci³a cytat o witaminie C:

Cytat: Janeth
Witamina C (kwas askorbinowy) jest dobra na przeziêbienia

To jeden z mitów. Tymczasem szeroko zakrojone badania kliniczne, w których analizie poddano ³±cznie ponad 6 tysiêcy przypadków infekcji dróg oddechowych, wykaza³y, ¿e w³±czenie witaminy C w dawce co najmniej 200 mg do leczenia po wyst±pieniu objawów przeziêbienia nie powodowa³o zmniejszenia nasilenia objawów i czasu trwania choroby w porównaniu z placebo. Nie wykazano równie¿ skuteczno¶ci witaminy C w zapobieganiu infekcji, poza sytuacjami, w których podejmuje siê du¿± aktywno¶æ fizyczn± (bieganie maratonów, jazda na nartach) na du¿ym mrozie. Wówczas witamina C w dawce 200 mg zmniejsza ryzyko nabawienia siê przeziêbienia o 50%.

Ca³o¶æ do przeczytania: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1599139,1,dziesiec-medycznych-mitow,index.html

Nie jestem specjalist±, jednak z moich skromnych informacji o tej witaminie wynika, ze zacytowany artyku³ napisa³ kto¶ nie do koñca doinformowany. Taki stan rzeczy mo¿e mieæ rzeczywi¶cie istnienie, jednak w odniesieniu do farmakologicznej wit. C. Ta naturalna oddzia³ywuje na nasz organizm zupe³nie inaczej, tzn. skuteczniej.
Ale po co bêdê siê wym±drza³ skoro fachowcy lepiej to oddadz±:

NATURALNA WITAMINA C 500
(witamina C 500mg)

Laureat nagrody Nobla (¶ci¶lej – dwóch nagród Nobla), pisarz, fizyk, i chemik,  prof. dr hab. Linus Pauling, przez ca³e dziesiêciolecia cierpia³ pod ostrza³em niezas³u¿onej krytyki za swoje entuzjastyczne pogl±dy na temat witaminy C. Prawdopodobnie najwiêksza pogarda spotka³a jego wczesne prace po¶wiêcone antyrakowemu dzia³aniu tej witaminy. Na pró¿no publikowa³ dowody potwierdzaj±ce swoj± teoriê – lekarze alopaci ani o krok nie ruszyli siê z wygodnie okapanych pozycji odrzucaj±cych ¶wiadectwo o potencjale witamin jako ¶rodków leczniczych. Od jakiego¶ czasu sytuacja zaczê³a siê zmieniaæ na korzy¶æ zwolenników pogl±dów Paulinga. W 1991 roku placówka ciesz±ca siê renom± w ¶wiecie nauk medycznych, Narodowy Instytut Rakowy, zorganizowa³ sympozjum po¶wiêcone udziale witamin C w leczeniu chorób nowotworowych.

Wed³ug doktor Gladys Block, specjalisty epidemiologa z Wydzia³u Zapobiegania Rakowi tego¿ Instytutu, witamina C dowiod³a swej warto¶ci jako czynnik zapobiegaj±cy rakowi p³uc, krtani, jamy ustnej, prze³yku, ¿o³±dka, okrê¿nicy, odbytnicy, trzustki, pêcherza moczowego, szyjki macicy, ¶luzówki macicy, sutka oraz z³o¶liwego guza mózgu u dzieci. Z ogólnej liczby  czterdziestu siedem badañ przeprowadzonych nad leczniczym oddzia³ywaniem witaminy C  trzydzie¶ci cztery potwierdzi³y jej skuteczno¶æ. Naukowcy stwierdzili: „Gdyby¶my mieli do czynienia dzia³aniem przypadku, tylko w jednym  lub dwóch z czterdziestu siedmiu podjêtych eksperymentów uzyskano by statystycznie znamienne wyniki”.
Rezultaty by³y za¶ nawet jeszcze bardziej zaskakuj±ce : ludzie , którzy nale¿± do grupy górnych dwudziestu piêciu procent pod wzglêdem ilo¶ci za¿ywanej witaminy c, nara¿eni s± na dwukrotnie mniejsze ryzyko zachorowañ na raka ni¿ ludzie nale¿±cy do grupy dolnych dwudziestu piêciu procent – spo¿ywaj±cych najmniejsze jej ilo¶ci.
...

Podstawowe zasady stosowania naturalnej witaminy C.

Witamina C jest sk³adnikiem od¿ywczym niezbêdnym dla prawid³owego przebiegu ca³ego szeregu funkcji organicznych. Wiêkszo¶æ ludzi nie otrzymuje ostatecznej ilo¶ci tej witaminy w spo¿ywanych pokarmach . Z pewno¶ci± dzieje siê tak w okresach szczególnie zwiêkszonego zapotrzebowania. W jaki sposób zapewniæ sobie wystarczaj±c±  ilo¶ci tej witaminy w spo¿ywanych pokarmach. Z pewno¶ci± dzieje siê tak w okresach szczególnie zwiêkszonego zapotrzebowania.  W jaki sposób zapewniæ sobie wystarczaj±ca ilo¶æ tej witaminy i  sk±d siê dowiedzieæ,  kiedy wzrasta zapotrzebowanie organizmu?

Pamiêtaj, ¿e w przypadku witaminy C margines bezpieczeñstwa jest szeroki. Nikomu nie zaszkodzi codzienna dawka 500 mg. T± ilo¶æ w³a¶ciwie mo¿na  by okre¶liæ jako absolutne minimum.

Dr Pauling zaleca³ od 1000  - 18 000mg dziennie.
...

http://www.faceci.com.pl/witamina.html

Oczywi¶cie, jest du¿o wiêcej informacji o tej witamince, pochodz±cych z innych ¼róde³.
Wystarczy w google wpisaæ "naturalna witamina C" i mamy.
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2010, 14:42:36 »

Witam
Za³o¿y³em ten temat bo po pierwsze o witaminie C nie znalaz³em tematu, po drugie te informacje, które s± dostêpne w ró¿nych w±tkach s± szcz±tkowe i porozrzucane, a przez to ma³o przejrzyste, a po trzecie to chcia³bym siê z Wami podzieliæ swoimi do¶wiadczeniami w za¿ywaniu witaminy C. Tej naturalnej.

Do regularnego po¿erania wit C namówi³a mnie znajoma pani, która prowadzi sklep ze zdrow± ¿ywno¶ci±. Kobiecina ju¿ po 60 tce , ale ¿wawa jak 30tka Mrugniêcie
Którego¶ dnia przysz³a do mnie odbiæ sobie na ksero kilka stron o wit C. Czyta³em sporo kiedy¶ o medycynie komórkowej to mogli¶my sobie porozmawiaæ.
Z plotek od niej zas³yszanych wynika³o, ¿e naturalna wit C pomog³a komu¶ pozbyæ siê nawet mia¿d¿ycy Mrugniêcie
 O skuteczno¶ci wit C s³ysza³em nie raz, ale byla to wiedza czysto teoretyczna, albo z kuracji  babci -  herbata z miodem i du¿± ilo¶ci± cytryny U¶miech
Dodatkowo jestem alergikiem uczulonym na trawy  i w sezonie pylenia ( tak od maja do wrze¶nia, a wiêc najlepszy czas ) mia³em uci±¿liwe napady kataru , kichania i duszno¶ci. Bylo tak od dziecka, a lekarze alergolodzy dodatkowo przekonywali mnie, ¿e z wiekiem te dolegliwo¶ci siê jeszcze pognêbi± i w zwi±zku z tym trzeba regularnie odwiedzaæ gabinet lekarski poddaj±c siê okresowym odczulaniom.

Nigdy nie moglem siê pogodziæ z tym, ¿e ma mi byæ tylko gorzej. Dziêki wspomnianej znajomej od ponad roku  wypróbowa³em ró¿ne suplementy naturalnej wit C, dziêki której w "cudowny " sposób alergia przesta³a mi w ogóle dokuczaæ, a wszelkie infekcje maj± u mnie niezwykle ³agodny przebieg.

Otó¿ sekret tkwi w tym, ¿e witamina C powinna po pierwsze byæ "lewoskrêtna", a po drugie musi dzia³aæ w po³±czeniu z czym¶ jeszcze  - na przyk³ad bioflawonidami i wapnem. Efekt synergii zapewnia lepsz± wch³anialno¶æ tej witaminy do komórek oraz jej d³u¿sze dzia³anie. Bioflawonidy s± ¼ród³em antyoksydantów , s± po¿eraczami wolnych rodników w organizmie.

Syntetyczna witamina, któr± sprzedaj± nam w aptekach to maks dawka  0,2 mg  z czego wiêkszo¶æ zostaje wyp³ukana z organizmu zanim siê wch³onie, a to co siê wch³onie mo¿e odk³adaæ siê w ¿y³ach oraz w nerkach , je¶li to przedawkujemy.
Naturalna witamina C , która rzeczywi¶cie pomaga nie odk³ada siê w nerkach, tylko jest w ca³o¶ci transportowana do komórek.
Suplement, który mnie polecono zawiera wysoko przyswajaln± formê witaminy C o neutralnm pH przyjazn± dla ¿o³±dka , wzbogacona ekstraktem z bioflawonidów cytrusowych z dodatkiem dzikiej ró¿y, aceroli i rutyny .
Preparat dostarcza odpowiednio proporcjonalne ilo¶ci niezwykle aktywnych bioflawoniów, rutyny i hesperydyny, które w naturalny sposób pomagaj± utrzymaæ przez d³u¿szy czas wysoki poziom witaminy C w komórkach. Dla w³a¶ciwego dzia³ania preparat zawiera równie¿ sproszkowan± dzik± ró¿ê i acerole. Sk³adniki te w sposób naturalny i aktywny potêguj± dzia³anie witaminy C.

Mo¿na równie¿ spo¿ywaæ witaminê naturaln± wprost z warzyw i owoców. W Europie to Acerola zawiera podobno najwiêcej latwo przyswajalnej witaminy C


Inne ¼ródla podaj±, ¿e to owoce ró¿y zawieraj± jej najwiêcej :
Wielkim ¼ród³em naturalnej witaminy C w przyrodzie jest owoc ró¿y. Temu symbolowi m³odo¶ci, od wieków przypisywano znakomite w³a¶ciwo¶ci lecznicze. Wyhodowane przez polskiego badacza - Jana Milewskiego, gatunki wysokowitaminowe zawieraj± a¿ 15 razy tyle witaminy C co czarne porzeczki lub naæ pietruszki, a 100 razy wiêcej ni¿ mi±¿sz pomarañczy, cytryn lub grejpfrutów. Tylko 1/4 szklanki soku (wyci±gu) ze ¶wie¿ych owoców ró¿y polskiej, wypita przez dzieci, a 1/2 szklanki konsumowana przez osobê doros³±, uzupe³nia ca³kowicie nasz± codzienn± dietê w naturaln± witaminê C.
(..)
Princes± w¶ród warzyw bogatych w witaminê C jest papryka. Wystarczy zje¶æ 7,5 dekagramów zielonej papryki, aby pokryæ dzienne zapotrzebowanie na tê witaminê. Warto wiedzieæ, ¿e tak± sam± ilo¶æ tej witaminy dostarczy nam 14 dag cytryn, 12 dag kiwi i a¿ 17 dag grejpfruta. Koniecznie trzeba dodaæ, ¿e wraz ze wzrostem papryki ilo¶æ witaminy C maleje. Jednak w nagrodê zwiêksza siê ilo¶æ witaminy A. Co¶ za co¶.


http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html

Mo¿na by siê spieraæ na temat co zawiera wiêcej wit C, ale po co ?
Najwa¿niejsze , ¿eby pamiêta o jej codziennym przyjmowaniu .
Uwa¿a siê, ¿e dzienna dawka dla osoby doros³ej to okolo 200 mg.
Ale z kolei pies samodzielnie wytwarza a¿ 5 gram ( 5000 mg) wit C dziennie !

Ile zatem powinien tak naprawdê zje¶æ cz³owiek aby byl zdrowy ?

Ja stosujê dawkê minimum 2 gramy ( 2000 mg ) dziennie  po¿eraj±c do 4 tabletek naturalnej wit C ( ester C plus) do lekarzy nie chodzê  i nie mam ¿adnych ubocznych efektów.

Dlaczego wiêc zalecana dzienna dawka wit C jest tak niska ? Czy mo¿e to byæ dzialanie celowe ?

Ogólnie choroby s± wynikiem niedoborów witamin i mineralów. Komórki nie maj± czym siê broniæ przed infekcjami i powa¿niejszymi chorobami. Warto o tym pamiêtaæ. Ja siê przekona³em, ¿e nie nale¿y ufaæ lekarskim zaleceniom co do dawek wit C.

Kilka uwag o tym jeszcze w nastêpnym w±tku, dotycz±cym samych bioflawonidów.

pozdr
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2010, 20:44:22 »

Cytat: east
Za³o¿y³em ten temat bo po pierwsze o witaminie C nie znalaz³em tematu,

a choæby tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5707.0

Cytuj
po drugie te informacje, które s± dostêpne w ró¿nych w±tkach s± szcz±tkowe i porozrzucane, a przez to ma³o przejrzyste,

Tu siê z Tob± w zupe³no¶ci zgodzê.
Niechaj wiêc ten w±tek funkcjonuje niezale¿nie.

Powodzenia. Du¿y u¶miech
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2010, 17:39:00 »

Elo !!!!

I przy okazji rokitnik - mistrz ¶wiata w ilo¶ci naturalnej witaminy C i innych sk³adników odporno¶ciowych - bije na g³owê inne ro¶linki. I ro¶nie wszêdzie.

Jakby co tutaj wiêcej info:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2010, 20:41:11 »

Elo !!!!

I przy okazji rokitnik - mistrz ¶wiata w ilo¶ci naturalnej witaminy C i innych sk³adników odporno¶ciowych - bije na g³owê inne ro¶linki. I ro¶nie wszêdzie.

Jakby co tutaj wiêcej info:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny

Czy masz na my¶li krzak w moim ogrodzie ?   Trzymam go tylko dlatego ¿e zim± zeruj± na nim ptaki .Kupi³am ma³± ro¶linkê ( mia³a byæ miniaturka ) a teraz musze dwa razy do roku mocno obcinaæ bo siê rozrasta. Du¿y u¶miech

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 21:05:07 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
barneyos

Gawêdziarz


Punkty Forum (pf): 2
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2010, 20:58:01 »

Tak, ptaki siê nie¼le o niego bij±, Leæ szybko to zbieraæ, najlepszy czas po pierwszym mrozie, czyli teraz. receptury znajdziesz w necie. Polecam sok lub nalewkê, aczkolwiek trochê cierpki w smaku, trzeba du¿o cukru. Proces obróbki termicznej nie niszczy witaminy C. Albo spytaj o rokitnik w ka¿dym sklepie zielarskim.

To jest bomba C-witaminowa.
Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Listopad 30, 2010, 21:07:28 »

Cytuj
Tak, ptaki siê nie¼le o niego bij±, Leæ szybko to zbieraæ, najlepszy czas po pierwszym mrozie, czyli teraz.
Wole zostawiæ go ptaszkom,on jest ca³y dla nich U¶miech dodatkowo jeszcze kupujê s³oninkê i wieszam na ga³eziach drzew owocowych.
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

phacaiste-ar-mac-tire granitowa3 maho zipcraft watahaslonecznychcieni