Witamina C cudowny lek
www.fnbg.org/ Dokumenty
Wiêkszo¶æ z nas s³ysza³a o witaminie C, czyli kwasie askorbinowym. Wiêkszo¶æ z nas próbowa³a
nawet leczyæ ni± przeziêbienie czy grypê. Jednak czêsto s³yszê informacjê o skutkach ubocznych
jakie niesie za sob± spo¿ywanie zbyt du¿ych dawek witaminy C i jak bardzo w zwi±zku z tym trzeba
uwa¿aæ, by nie przekroczyæ profilaktycznej dawki 60 mg.
Wprost nie mogê siê nadziwiæ, sk±d ludzie maj± tak jednostronn± wiedzê na temat szkodliwo¶ci
witaminy C, a przy tym prawie nic nie wiedz± o jej zaletach dla organizmu?
Nie wiedz± równie¿ o tym, i¿ bez niej nie bêdziemy zdrowi, a ona sama jest niezbêdna dla naszego
organizmu szczególnie podczas choroby i stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjnych,
hormonalnych, sterydowych, przeciwbólowych i wielu innych!!!
Dr F. Klenner w latach czterdziestych prowadzi³ badania naukowe i odkry³, i¿ wiêkszo¶æ przypadków
wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy (i jakiejkolwiek innej grypy) oraz gor±czki zachodniego
Nilu jak wszystkich innych ostrych zaka¿eñ, mog± byæ leczone witamina C (doustnie najlepiej z
bioflawonoidami poniewa¿ w przyrodzie kwas askorbinowy-witamina C wystêpuje najczê¶ciej z
biflawonoidami, które zwielokrotniaj± si³ê witaminy C) lub zaleczone wielokrotnymi dawkami
askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie).
Dzieje siê tak, poniewa¿ wszystkie te choroby w wyniku wytwarzanych przez paso¿yty toksyn
powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników!
Zastanawia równie¿ cel wprowadzania nas w b³±d i dezinformowania na temat leczniczych
w³a¶ciwo¶ci witamin, minera³ów i przeciwutleniaczy, fa³szuj±c z uporem prawdziwy obraz
witaminy C i "wk³adaj±c do jednego wora" naturalne formy witamin razem ze szkodliwymi
syntetykami??? Sk±d wziê³o siê tak b³êdne podej¶cie do witaminy C?
Witamina C (askorbinian) jest silnym antyoksydantem ( inaczej - przeciwutleniaczem ).
Oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów
neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników czyli sprawców tych ciê¿kich i czêsto
¶miertelnych chorób.( a zw³aszcza z bioflawonoidami)
Oczywistym przyk³adem tego móg³by byæ ostry gnilec ogólnoustrojowy, objawiaj±cy siê
gor±czk± krwotoczn±. Okazuje siê, ¿e zrêcznie ukrywa siê fakt, i¿ nikt nie zaleca badañ na
poziom witaminy C we krwi u ciê¿ko chorych pacjentów z krwotokami, gdy¿ to sugerowa³oby
leczenie witamin± C.
Podczas ka¿dej choroby infekcyjnej, w ogromnym stopniu ro¶nie zapotrzebowanie na
podawanie wiêkszych ilo¶ci antyoksydantów ( m.in. witamina C z bioflawonoidami , witamina
E, beta caroten, cynk, selen, koenzym Q10 )
Firmy farmaceutyczne nie maj± widocznie interesu, aby lekarze skutecznie leczy tanimi
suplementami witaminy C i antyoksydantami - woli siê polecaæ czêsto mniej skuteczne w
leczeniu chemiczne leki farmakologiczne z ca³± gama skutków ubocznych, które przede
wszystkim t³umi± objawy i nie siêgaj± do przyczyny chorób...
Organizmy naczelnych - ma³piatek, ma³p, ludzi nie potrafi± wytwarzaæ witaminy C z cukrów prostych,
jak to czyni± niemal wszystkie pozosta³e krêgowce z wyj±tkiem ¶winek morskich. Widocznie w
procesie ewolucji naszych ga³êzi gatunkowych okaza³o siê, ¿e w±troba ma tyle innych, niezbêdnych
dla prawid³owego funkcjonowania organizmu zadañ, a w pokarmach dostêpnych w przyrodzie
znajduje siê wystarczaj±co du¿o ¼róde³ naturalnej witaminy C w postaci ¶wie¿ych owoców i
warzyw.Czy wiesz, ¿e przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg,
dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Doktor Linus Pauling (dwukrotnie otrzyma³ Nagrodê Nobla) obliczy³, ¿e nasi pradawni przodkowie,
my¶liwi i zbieracze runa le¶nego, spo¿ywali dziennie oko³o 600 miligramów witaminy C, karmi±c
siê chudym miêsem, warzywami i owocami. Ilo¶æ ta przekracza³a 10-krotnie dawkê wystarczaj±c±, by
zapobiec szkorbutowi i obecnie przyjêt± dawkê dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminê C.
Profesor Miladin Mirilov, jugos³owiañski biochemik, specjalista w dziedzinie
¿ywienia, ekspert ¦wiatowej Organizacji Zdrowia: "By³bym zaskoczony, gdyby
ktokolwiek zdo³a³ udowodniæ, ¿e taka dawka witaminy C jest szkodliwa. To nie przypadek, ¿e w
uregulowaniach Unii Europejskiej podniesiono do dawki 2000mg/dziennie"
Profesor medycyny z Alabamy, Emanuel Cheraskin przyjmuj±cy 5 gram witaminy C dziennie
twierdzi: "Z do¶wiadczeñ wynika, i¿ przyjmowanie witaminy C mo¿e dodaæ lat ¿yciu i ¿ycia
up³ywaj±cym latom".
Gyula Kulascar, biochemik, adiunkt Akademii Medycznej Pecs, odkrywca uk³adu tzw. biernej
obrony organizmu przed nowotworami, wykorzystuj±cego równie¿ witaminê C:
"To jest ¶mieszne! Do jakich uszkodzeñ genetycznych mog³oby doj¶æ w ci±gu sze¶ciu tygodni w
skutek tak ma³ej dawki? Na podstawie co najmniej 40 badañ klinicznych mogê stwierdziæ, ¿e witamina
C nie jest szkodliwa nawet w du¿ych dawkach."
Profesor ¦wiatos³aw Ziemlañski z Instytutu ¯ywno¶ci i ¿ywienia, jeden z
najwybitniejszych w Polsce specjalistów w dziedzinie prawid³owego ¿ywienia: "To nie jest
wcale dowód, ja nadal biorê 600-miligramow± dzienn± dawkê witaminy C."
Wiadomo, ¿e biochemik Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla przyjmowa³ ok. 18 tysiêcy
mg (tj.18 gram !!!) witaminy C dziennie przez ponad 30 lat. Wiemy ju¿, ¿e umar³ w wieku 94 i to nie z
powodu przedawkowania witaminy C.
Zwróæmy uwagê, ¿e po¿ywienie ma³p zawiera blisko 50 razy wiêcej interesuj±cej nas substancji
ni¿ ¿ywno¶æ cz³owieka (tj. blisko 3 gramy dziennie). O tym, ¿e podawanie zwierzêtom du¿ych
ilo¶ci witaminy C jest niezbêdne najlepiej wiedz± ludzie zajmuj±cy siê hodowl± ma³p do celów
eksperymentalnych. Optymaln± dawkê dla ma³p ustalili metod± prób i b³êdów. Ciekawe, ¿e w
stosunku do ludzi nie poczyniono jeszcze takich ustaleñ. Jeszcze raz powtórzê Czy wiesz, ¿e
przeliczaj±c na cz³owieka, u owczarka niemieckiego o masie cia³a ok. 32 kg, dzienna produkcja
wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Badania Amerykañskiego Narodowego Instytutu Onkologicznego
wykaza³y, ¿e dzienna dawka 5 gram witaminy C zwiêksza produkcjê
limfocytów w organizmie, a dawka w granicach 10 g jest jeszcze
skuteczniejsza. Witamina C wykazuje zbawienny wp³yw na naszych ma³ych
sojuszników - limfocyty T.
W odniesieniu do uk³adu immunologicznegowitamina C wspiera
funkcjonowanie gruczo³ów nadnerczy w okresach natê¿onego
wysi³ku, stymuluje produkcjê w³asnego interferonu niezwykle
pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych,
wzmacnia dzia³anie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i
przeciwbakteryjne bia³ych krwinek.
Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na
których opiera siê dzia³anie uk³adu immunologicznego.
,,(�) Wirus Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, wirus gor±czki zachodniego Nilu, polio i wszelkich ostrych chorób zaka¼nych
mog± byæ leczone albo zaleczane wielokrotnymi dawkami witaminy C
Wyniki z Marburga 3 maja 2005: Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 280 drastycznych
przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
Wyniki z Marburga 18 maja 2005:Przemys³ farmaceutyczny, eksperci na temat gor±czki krwotocznej = 311 + 8 = 319
dramatycznych przypadków ¶mierci, krwawienie, plucie krwi±, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
Wiêkszo¶æ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gor±czki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zaka¿eñ
mog± byæ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana do¿ylnie). Dzieje siê tak,
poniewa¿ wszystkie te choroby powoduj± objawy i zabijaj± z powodu ogromnej ilo¶ci wolnych rodników. Witamina C
(akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, dzia³aj±c poprzez dostarczanie elektronów
neutralizuj±cych du¿e ilo¶ci wolnych rodników powoduj±cych te choroby.
Mówi±c wprost, wszystkie te informacje musz± byæ chowane w tajemnicy czy
te¿ s± specjalnie nie rozpowszechniane przed opini± publiczn±, poniewa¿
mog³oby siê staæ oczywistym dla ka¿dej my¶l±cej osoby, ¿e skoro witamina C
mo¿e leczyæ Ebole, Marburg, gor±czkê zachodniego Nilu i ptasi± grypê, to co w
przypadku innych chorób zaka¼nych i stanów zapalnych?
A straci³by na tym przede wszystkim przemys³ farmaceutyczny i ludzie z nim zwi±zani. Przemys³ farmaceutyczny ¶ci¶le
wspó³pracuje z przemys³em naftowym i chemicznym.
Je¿eli ka¿dy wiedzia³by jak u¿ywaæ du¿ych dawek witaminy C - askorbinianu doustnie i do¿ylnie, by³oby to finansow±
katastrof± dla przemys³u farmaceutycznego.
Zasadniczym pytaniem jest, czy sekret witaminy C mo¿e byæ zachowany w tajemnicy teraz, kiedy Internet wykrzykuje prawdê
ca³y czas. Telewizja, radio, magazyny, medyczne czasopisma, lekarze, farmaceuci, prawnicy, politycy, wydawcy naukowi mog±
siê na to zgodziæ, bêd±c tym w ogromnym stopniu finansowo zainteresowani, ale Internet nie. Ten sekret witaminy C kosztuje
tryliony dolarów i miliony istnieñ przez lata. A za to p³acimy MY podatnicy do kieszeni PANÓW Z PRZEMYS£U
FARMACEUTYCZNEGO.
O LECZENIU RÓWNIE¯ GRYPY
W latach 30-tych ubieg³ego stulecia Dr.med. Frederik Klenner z uznaniem komentowa³ lecznicze
dzia³anie witaminy C. O tym, ¿e mo¿e zahamowaæ rozwój chorób szczególnie wirusowych
stanów zaka¼nych u dzieci w przeci±gu minut lub godzin od podania uderzeniowej dawki
witaminy, przekona³ siê eksperymentuj±c na w³asnej rodzinie. Jako jeden z pierwszych
zauwa¿y³ i opisa³ zjawisko spadku witaminy C we krwi osób cierpi±cych na choroby zaka¼ne.
Ostro¶æ niedoboru zale¿a³a od d³ugo¶ci trwania choroby i nasilenia
objawów. Wydawa³o mu siê jasne, ¿e wiele tego rodzaju przypadków jest bezpo¶rednim
nastêpstwem powa¿nego braku witaminy w C w organizmie, granicz±cego z niedoborem
powoduj±cym szkorbut.
Witamina C jest niezbêdnym budulcem substancji miêdzykomórkowej, tworz±cej wi±zania
w³oskowatych naczyñ krwiono¶nych. £±cza te mog± ulec os³abieniu, w wyniku, czego bakterie lub
wirusy mog± przenikaæ do mózgu. Gdy stê¿enie witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr,
w³oskowate naczynia krwiono¶ne staj± siê szczególnie ³amliwe.
Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami)
dziennie podawane na pocz±tku infekcji
przeziêbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g
(do jedzenia) w ci±gu kolejnych dni utrzymywa³o
fagocytozê na odpowiednim poziomie. Witamina C z
bioflawonoidami powinna byæ za¿ywana w trakcie
posi³ków!!! choæby dlatego, ¿e w PRZYRODZIE
wystêpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym
jedzeniem.