Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 14:53:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Egipt - luÂźne dyskusje  (Przeczytany 75511 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
krzysiek
Gość
« : Październik 24, 2010, 20:29:20 »

ParĂŞ tygodni temu obiecaÂłem wrzuciĂŚ na forum trochĂŞ zdjĂŞĂŚ z mojej wizyty w Egipcie (i Jordanii) w tym roku. Oto one:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b363e6bd5451853.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5e5418b23e69105.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5b363e6bd5451853.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/20c18be7524b14c7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2c420b1dd4b8d49a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f2a16ff28297aa15.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6d6242907cd66808.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/aa2c00af999692ea.html

ZdjĂŞcia pochodzÂą z terenu Gizy. WidaĂŚ na nich i WP, i Sfinksa, i dziury prowadzÂące w g³¹b pÂłaskowyÂżu, a nawet mnie samego  UÂśmiech

Zawsze miaÂłem kÂłopoty z zamieszczaniem zdjĂŞĂŚ na forach, ale mam nadziejĂŞ, Âże przynajmniej w takiej formie (linkĂłw) tym razem siĂŞ uda. JeÂśli siĂŞ spodobajÂą, mam tego wiĂŞcej.

Niech Horus bĂŞdzie z Wami!

UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 20:32:17 wysłane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2010, 10:20:18 »

Wielkie dziĂŞki  Krzysiu UÂśmiech 
 mam pytanie : co tojest na zdjĂŞciu nr.66808 wyglada jak cmentarz ,ale pewnie nim nie jest  Z politowaniem
Wydaje mi siĂŞ Âże program http://www.imageshack.us/  jest lepszy do zdjĂŞĂŚ.
pozdrawiam Chichot

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2010, 22:40:17 »

Witaj chanell  UÂśmiech Na zdjĂŞciu, o ktĂłre pytasz, widaĂŚ owÂą wioskĂŞ, jakieÂś 200 metrĂłw od Sfinksa, w ktĂłrej Lucyna i Bill zamierzajÂą kupiĂŚ jednÂą z "chat" Âżeby - juÂż jako wÂłaÂściciele - wkopaĂŚ siĂŞ w g³¹b PÂłaskowyÂżu. ByÂła o tym informacja na Forum parĂŞ dni temu.

SprĂłbujĂŞ za TwojÂą poradÂą skorzystaĂŚ z imageshake'a, bo ten Fotosik jest rzeczywiÂście trochĂŞ uÂłomny. Po zdobyciu pierwszych doÂświadczeĂą z Fotosikiem, pewnie pĂłjdzie mi juÂż lepiej  UÂśmiech.

Pozdrawiam!  UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2010, 11:46:55 »

ile stoi taka chatka?
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2010, 22:16:51 »

JakieÂś 4 tysiÂące. Lat.  DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2010, 18:34:23 »

Dobre, dobre i bÂłyskotliwe. Doceniam - brawo.
Sventer
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2010, 18:53:22 »

Wiecie co jest tu najciekawsze...

Budowle budowane kilka tysiĂŞcy lat temu dalej stojÂą, a nasze dzisiejsze "bloki betonowe" gdy tylko przestanÂą byĂŚ uÂżytkowane zostanÂą zniszczone prĂŞdzej niÂż nam siĂŞ wydaje. Nasza "architektura" jest nie trwaÂła, natomiast staroÂżytni budowali coÂś na kilka tysiĂŞcy lat, oni o tym wiedzieli, moÂże coÂś przez to chcieli powiedzieĂŚ?
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2010, 22:58:22 »

Jest takie sÂłynne powiedzenie, brzmiÂące mniej wiĂŞcej tak: "CzÂłowiek obawia siĂŞ upÂływu czasu, a czas czuje respekt przed piramidami".

Jednak nie wszystkie staroÂżytne budowle oparÂły siĂŞ upÂływowi czasu - te wzniesione z cegÂły muÂłowej "paszÂły w drebiezgi". Ale oryginalny kamieĂą, dzieÂło Natury, a nie czÂłowieka, tak Âłatwo siĂŞ nie poddaje i trwa. W innym miejscu pisaÂłem niedawno, Âże Naczelny Architekt WszechczasĂłw byĂŚ moÂże osobiÂście ingerowaÂł przy budowie Wielkiej Piramidy, by daĂŚ nam widoczny znak swoich nieograniczonych moÂżliwoÂści.

ByÂłem na terenie Gizy juÂż dwa razy i mam nieodparte wraÂżenie, Âże JEST ABSOLUTNIE NIEMOÂŻLIWE, by pierwotni Egipcjanie byli w stanie (Âładny rym  DuÂży uÂśmiech) skonstruowaĂŚ coÂś tak gigantycznego! A do tego coÂś tak skomplikowanego, jeÂśli chodzi o wewnĂŞtrznÂą strukturĂŞ. Uwierzcie mi: kiedy siĂŞ stoi obok 2,5 miliona potĂŞÂżnych blokĂłw kamiennych, kiedy siĂŞ weÂźmie pod uwagĂŞ, Âże niektĂłre pÂłyty wewnÂątrz Piramidy wa¿¹ kilkadziesiÂąt ton, a wszystko to oparte jest o "kosmiczne" wymiary, to trudno daĂŚ wiarĂŞ teoriom, iÂż jest to dzieÂło ludzi prawie-pierwotnych. Z epoki neolitu!

Dziœ mamy problemy - mimo ca³ej XXI-wiecznej techniki - z wybudowaniem stadionów i dróg na Euro 2012. Trudno wiêc przyj¹Ì do akceptuj¹cej wiadomoœci, ¿e ci biegaj¹cy z go³ymi d..ami Egipcjanie mogli pokusiÌ siê o wzniesienie czegoœ tak wyj¹tkowego! Gdyby to by³o takie proste, Papuasi z Nowej Gwinei te¿ mieliby swoje "piramidy".

ByĂŚ moÂże rozwiÂązania tych dylematĂłw trzeba szukaĂŚ kilkadziesiÂąt metrĂłw pod powierzchniÂą Gizy. Czas pokaÂże, jak to byÂło naprawdĂŞ...
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 11:01:24 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2010, 08:27:24 »

DziÂś mamy problemy - mimo caÂłej XXI-wiecznej techniki - z wybudowaniem stadionĂłw i drĂłg na Euro 2012.

Hehe, wiesz, gdyby piramidy miaÂły powstaĂŚ w Polsce, to najpewniej nie powstaÂłyby nawet przez tysiÂąc lat JĂŞzyk Ale w innych krajach z tym problemĂłw nie ma. Egipt z kolei, jeÂśli juÂż porĂłwnywaĂŚ, byÂł w swoich czasach mocarstwem, bardziej porĂłwnywalnym do dzisiejszego USA czy GB.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2010, 11:25:03 »

DziÂś mamy problemy - mimo caÂłej XXI-wiecznej techniki - z wybudowaniem stadionĂłw i drĂłg na Euro 2012.

Hehe, wiesz, gdyby piramidy miaÂły powstaĂŚ w Polsce, to najpewniej nie powstaÂłyby nawet przez tysiÂąc lat JĂŞzyk Ale w innych krajach z tym problemĂłw nie ma. Egipt z kolei, jeÂśli juÂż porĂłwnywaĂŚ, byÂł w swoich czasach mocarstwem, bardziej porĂłwnywalnym do dzisiejszego USA czy GB.

Jeœli chodzi o skalê przewagi (zw³aszcza militarnej) nad paùstwami oœciennymi, to mo¿e i by³o to ówczesne "USA", ale jeœli ktoœ ma lepsze maczugi i genera³ów, to jeszcze nie znaczy, ¿e jest w stanie seryjnie budowaÌ Wielkie Piramidy. Przez te tysi¹ce lat dominacji zbudowali w³aœciwie tylko jeden taki obiekt, choÌ "Chefren" te¿ jest gigantyczny, ale o niej jakoœ siê nie mówi, bo ma znacznie mniej z³o¿on¹ strukturê wewnêtrzn¹.

Do znudzenia bĂŞdĂŞ tu nawiÂązywaĂŚ do dzieÂł Z.Sitchina, w ktĂłrych ten genialny znawca historii tych terenĂłw dowodzi, dlaczego Annunaki wybudowali obie Wielkie Piramidy wÂłaÂśnie w tym miejscu. PĂłki co, nikt tego lepiej nie wytÂłumaczyÂł.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 07, 2010, 19:44:04 »

Egipcjanie sÂą wielkimi budowniczymi piramid, ale nurtuje mnie pytanie, co skÂłoniÂło tak leniwe, maÂło mobilne spoÂłeczeĂąstwo do tak wielkich przedsiĂŞwziĂŞĂŚ?

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #11 : Listopad 07, 2010, 19:59:08 »

Egipcjanie sÂą wielkimi budowniczymi piramid, ale nurtuje mnie pytanie, co skÂłoniÂło tak leniwe, maÂło mobilne spoÂłeczeĂąstwo do tak wielkich przedsiĂŞwziĂŞĂŚ?

to zasadnicze pytanie, bo o wiele Âłatwiej byÂło by uwierzyĂŚ, Âże piramidy wybudowali staroÂżytni niemcy niÂż egipcjanie DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2010, 20:20:46 »

to zasadnicze pytanie, bo o wiele Âłatwiej byÂło by uwierzyĂŚ, Âże piramidy wybudowali staroÂżytni niemcy niÂż egipcjanie DuÂży uÂśmiech
To rzeczywiÂście zasadnicze pytanie.
Co mogÂłoby skÂłoniĂŚ ludzi ( nie tylko Egipcjan, ale np PolakĂłw ) do takich poÂświĂŞceĂą ?
OdpowiedÂź jaka mi siĂŞ ciÂśnie do gÂłowy to  ... lenistwo MrugniĂŞcie
Leù jest w stanie zrobiÌ wielki wysi³ek, jeœli mo¿e dziêki niemu nic ju¿ póŸniej nie robiÌ Uœmiech
Dlatego przekonuje mnie wyjaÂśnienie, Âże Piramidy byÂły generatorami darmowej energii.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2010, 21:29:17 »

ByÂłem parĂŞ razy w Egipcie i bĂŞdÂąc staÂłym mieszkaĂącem tych okolic nie zmusiÂłbym siĂŞ do ciĂŞÂższej pracy ponad wachlowanie klapkiem miÂłej mi istoty DuÂży uÂśmiech
Kamienie targaĂŚ na jakieÂś piramidki?
- w Âżyciu!!! DuÂży uÂśmiech

KamieĂą z ktĂłrego "wykonana" jest piramida Cheopsa nie jest granitem, chociaÂż wewnĂŞtrzne komnaty sÂą.
Zewnêtrzne elementy s¹ w rodzaju wapienia podobnego do trawertynu, mocno porowate, z du¿¹ iloœci¹ "zapowietrzeù".
IstniejÂą teorie o produkcji tego materiaÂłu na podobnej zasadzie jak dziÂś produkuje siĂŞ "gazobeton".
PrzyglÂądaÂłem siĂŞ i czekam na lepsze czasy, aÂż ktoÂś to kiedyÂś wyjaÂśni.

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2010, 22:21:00 »

Jutro (w poniedziaÂłek 8 XI) na TV4 ma byĂŚ wyemitowany film (o 21-ej) o odnalezionych w Gizie Âśladach (i to caÂłkiem okazaÂłych) po kolejnej wielkiej piramidzie. Zapowiada siĂŞ sensacyjnie! Polecam.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Listopad 08, 2010, 08:26:39 »

Dlatego przekonuje mnie wyjaÂśnienie, Âże Piramidy byÂły generatorami darmowej energii.

w takim razie druga istotna kwestia- to co byÂło zasilane tym ÂźrĂłdÂłem energii??,-
bo nic takiego chyba nie odnaleziono  Szok

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #16 : Listopad 08, 2010, 09:06:40 »

ELo!!

TeÂż spotkaÂłem siĂŞ z takÂą opiniÂą, Âże to elektrownia, i Âże w jakiÂś sposĂłb poprzez ley lines zasilaÂła inne miejsca na Âświecie.

Ale po co to komu to na razie info brak - ja przynajmniej nie sÂłyszaÂłem.

A moÂże (koncepcja moja) byÂły to lokalne CPNy dla statkĂłw powietrznych co to wtedy lataÂły wokoÂło Ziemi. PrzecieÂż gdzieÂś musieli tankowaĂŚ !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
east
Gość
« Odpowiedz #17 : Listopad 08, 2010, 09:43:20 »

To jak juÂż sobie gdybamy, to wg mnie ....  wÂłaÂśnie wzdÂłuÂż Ley Lines znajdujÂą siĂŞ "odbiorniki" tej energii, niekoniecznie elektrycznej zresztÂą.
Na prÂąd moÂżna tÂą energiĂŞ byÂło sobie zamieniĂŚ ewentualnie.
"Odbiornikami" by³y kultury rozwijaj¹ce siê na ró¿nych kontynentach rozlokowane wzd³u¿ leylines na których przeciêciu znajdowa³y siê niezwykle budowle staro¿ytnych kultur - w tym Majów.
Energia o ktĂłrej mowa to energia stwĂłrcza , skoncentrowana siÂła Âżyciowa, lub prana. PrzesyÂłana byÂła poprzez ziemskie pole magnetyczne w formie fal stojÂących. Odkodowanie i pobĂłr energii nastĂŞpowaÂły poprzez umiejĂŞtne dostrojenie siĂŞ do ich czĂŞstotliwoÂści.
UÂśmiech
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #18 : Listopad 08, 2010, 10:45:43 »

A dobre, dobre, takie CPNy, ale dla Âżycia wszelkiej maÂści ! I to dziaÂła nadal do dzisiaj. Wymaga lekkiego remontu, ale dziaÂła.

Tylko kto za to bierze kasĂŞ, no bo ktoÂś musi podatki ÂściÂągaĂŚ ? Pretorianie Samcia ?

Czyli tak: pokarm (i leki bo uzdrawia) dla czÂłowieka, ropa dla jego auta, prÂąd dla telewizora. I jeszcze do tego darmowa wiedza prosto ze ÂźrĂłdÂła.

Wszystko za free. Oj, oj totalna anarchia, jak tutaj trzymaĂŚ takiego czÂłowieka za mordĂŞ ? I politycy niepotrzebni. Same minusy. Dlatego dla dobra nas samych blokujÂą dostĂŞpu do tego.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Kiara
Gość
« Odpowiedz #19 : Listopad 08, 2010, 12:12:55 »

Oj blisko , blisko....  UÂśmiech coraz cieplej.....

Ale ten potecjal  w czakrach ziemi z ktorych mozna pobierac energie , lub nawet z jadra ziemi ( i bylo to robione do niedawna) jest bardzo zalezny od ludzkiego zycia , oraz tego co jak myslimy , mowimy i tworzymy fizycznie.

Bardzo scisle powiazanie rozwojowe nasze jest z potecjalem energetycznym calej ziemi , a co za tym idzie z moca energetyczna  czakr , ktora mozemy wykorzystywac dla naszej kreacji technicznej w fizycznosci.

Dodac nalezy rowniez energie czerpana bezposrednio ze slonca , bo z niej Ludzkosc przyszlosci bedzie korzystac w duzej mierze.

Jednak te nowe technologie wejda w zycie juz po 2012.
I prawda jest iz nie bedzie granic , paszportow , panstw i jeszcze wielu innych ograniczajacych nas struktor.
Inny system wartosci , otworzy inne mozliwosci energetyczne.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 12:50:41 wysłane przez Kiara » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #20 : Listopad 08, 2010, 12:47:02 »

Tylko jest maÂły problem ze sprawdzalnoÂściÂą Twoich przepowiedni, Kiaro.
ZarĂłwno tych gÂłoszonych na forum jak i tych prywatnych.

Có¿, kolejna weryfikacja za dwa lata i chyba ostateczna…

Pozdrawiam
Kiara
Gość
« Odpowiedz #21 : Listopad 08, 2010, 13:17:06 »

Tylko jest maÂły problem ze sprawdzalnoÂściÂą Twoich przepowiedni, Kiaro.
ZarĂłwno tych gÂłoszonych na forum jak i tych prywatnych.

Có¿, kolejna weryfikacja za dwa lata i chyba ostateczna…

Pozdrawiam

Mam dla Ciebie propozycje ; sprobuj doszukac sie madrosci we wlasnych slowach.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 13:17:23 wysłane przez Kiara » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #22 : Listopad 08, 2010, 13:28:55 »

Kiaro, fakty, to fakty a wiara, to wiara.
MÂądroœÌ sÂłowa? ZaleÂżna jest od moÂżliwoÂści odczytu…  MrugniĂŞcie
Kiara
Gość
« Odpowiedz #23 : Listopad 08, 2010, 13:44:46 »

Kiaro, fakty, to fakty a wiara, to wiara.
MÂądroœÌ sÂłowa? ZaleÂżna jest od moÂżliwoÂści odczytu…  MrugniĂŞcie

to juz tylko dla Twojej ciekawosci.
O faktach w zadnej dziedzinie i publicznej i prywatnej nie wiesz nic i wiedziala nie bedziesz dopuki ja ich nie upublicznie.

A ze robic tego nie mam zamiaru, wiec.....

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. sfera domyslow jest bardzo zwodnicza.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 13:45:01 wysłane przez Kiara » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #24 : Listopad 08, 2010, 13:54:43 »

to juz tylko dla Twojej ciekawosci.
O faktach w zadnej dziedzinie i publicznej i prywatnej nie wiesz nic i wiedziala nie bedziesz dopuki ja ich nie upublicznie.

A ze robic tego nie mam zamiaru, wiec.....

ps. sfera domyslow jest bardzo zwodnicza.

Kiaro, te sÂłowa bardzo wiele o Tobie mĂłwiÂą, nawet nie wiesz, jak wiele.

Pozdrawiam
Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: