Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:52:02

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dieta Praniczna  (Przeczytany 39298 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Listopad 20, 2010, 20:00:29 »

6-7.11.2010 Warszawa czyli mamy ju¿ po seminarium.
Utworzy³em ten w±tek ze wzglêdu na to o czy wspomina, czego dotyczy³o owo seminarium.
Czy jest na naszym forum kto¶ kto od¿ywia siê ju¿ Pran±?
Jakie s± wasze wnioski?
Co o tym my¶l± wszyscy pozostali czyli ci, którzy nie stosuj± tej diety?

Seminarium Diety Pranicznej (startowe)

Dieta Praniczna jest Nowym Stylem ¯ycia, który pozytywnie odmienia sposób funkcjonowania. Na ca³ym ¶wiecie, tak¿e w Polsce jest ju¿ wiele osób, które w³±czaj± zasady Od¿ywiania Pran± (zwanej te¿ ¦wiat³em) do swej codzienno¶ci. To jest co¶ zupe³nie innego ni¿ g³odówka. 

6 i 7.11.2010 w Warszawie odbêdzie siê Seminarium Diety Pranicznej dla osób zainteresowanych takim sposobem od¿ywiania siê i poszerzania swojej ¶wiadomo¶ci. Bêdzie to pierwsze z cyklu czterech dwudniowych Seminariów przygotowuj±cych do przej¶cia na Od¿ywianie Pran± lub do stosowania Diety Pranicznej.  Zajêcia bêd± odbywaæ siê co 4-6 tygodni.

Przeka¿ tê informacjê dalej, daj±c innym szansê na zmiany w swoim ¿yciu i przyczyniaj±c siê do zmian globalnych - na poziomie ¶wiadomo¶ci zbiorowej.  Byæ mo¿e Ty lub kto¶ z Twoich bliskich, przyjació³, znajomych czekacie na tê wiadomo¶æ...

...

TO JEST ZAPROSZENIE DO NOWEGO ¯YCIA!

http://www.schodamidonieba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=813:seminarium-diety-pranicznej-startowe&catid=44:swoje&Itemid=53
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 20:13:58 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 02, 2011, 20:43:32 »

1. Hinduski jogin od¿ywia siê wy³±cznie powietrzem

Pochodz±cy z Indii Prahlad Jani zosta³ niedawno poddany specjalistycznym badaniom. 82-letni mê¿czyzna utrzymywa³, ¿e nic nie jad³ i nie pi³ od 70 lat. Restrykcyjne próby przeprowadzone przy udziale wojskowych naukowców wykaza³y, ¿e staruszek nie k³ama³. Ku wielkiemu zaskoczeniu specjalistów, wszystkie eksperymenty zakoñczy³y siê pomy¶lnie dla hinduskiego mêdrca.

Naukowcy z India's Defence Institute of Physiology & Allied Science, którzy badali niezwyk³ego hindusa, przyznaj±, ¿e nie s± w stanie wyt³umaczyæ jego fenomenu. To zreszt± nie pierwszy raz, kiedy poddawano mê¿czyznê licznym analizom i eksperymentom. Pierwsze testy zosta³y przeprowadzone jeszcze w roku 2003, a teraz Prahlad wróci³ do kliniki na jeszcze dok³adniejsze badania. Pomiêdzy 28 kwietnia i 6 maja jogin pozostawa³ pod nadzorem 30 kamer video i ca³ego zespo³u hinduskich naukowców, tak¿e wojskowych. Podczas ca³ego tego czasu nie zjad³ absolutnie niczego - dostawa³ jedynie czyst± wodê do mycia. Po zakoñczonych badaniach, Prahlad Jani nie wykazywa³ os³abienia, nie by³ te¿ odwodniony. Kiedy naukowcy zakoñczyli testy, jogin po prostu wsta³ z ³ó¿ka i wróci³ do swojej wioski po³o¿onej niedaleko Ambaji.

http://niewiarygodne.pl/gid,12992668,img,12993071,kat,1017185,page,11,title,10-przypadkow-medycznych-ktore-w-2010-r-zszokowaly-swiat,galeriazdjecie.html?ticaid=6b87d

krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 02, 2011, 23:22:14 »

To rzeczywi¶cie wielki fenomen! Jaki¶ czas temu donosi³ o tym tak¿e Nieznany ¦wiat.

Mnie zdarzy³o siê z w³asnej woli NIC nie je¶æ przez 11 dni (kuracja Neera) ale pi³em codziennie ok. 1,5 litra wody ze specjalnym syropem i pieprzem cayenne. Z pocz±tku by³o nielekko, ale pó¼niej mo¿na siê przyzwyczaiæ do braku pokarmów.
Znakomicie siê oczy¶ci³em, no i schud³em 7 kilo. Te kilogramy mi pó¿niej wróci³y (a mia³y nie wracaæ Du¿y u¶miech), wiêc chyba trzeba wytrwa³o¶ci tego jogina, ¿eby pozbyc siê ich na zawsze.

Rozumiem wszak¿e, ¿e nie o kilogramy tu g³ównie chodzi. W ka¿dym razie da siê do¶æ d³ugo nic nie je¶æ.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 03, 2011, 09:40:54 »

A my¶la³em ¿e kawa³ o ch³opie który próbowa³ odzwyczaiæ swojego konia od jedzenia- to tylko dowcip, a powa¿nie by³o te¿ w TV o Ukraiñce która spo¿ywa wy³±cznie piasek??
Jedno co zastanawia czy to kolejny krok w ewolucji lub transformacji, i czy to wszystkim siê podoba, bo mam pewne w±tpliwo¶ci?..

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 03, 2011, 12:10:22 »

W przyszlosci , tak jest to kierunek rozwojowy dla wszystkich istot i zwierzat i ludzi. W przyszlosci bedziemy sie odzywiali prana podobnie do roslin pobierajac energie ze slonca oraz przez oddech.

Ale jeszcze nie teraz  jeszcze nasze ciala fizyczne nie sa do tego przystosowane , owszem po zmianie subkomorkowej bedzie to kolejnym etapem.

Jednak sa juz ludzie ktorzy tak zyja , bo sa na ziemi ze tak powiem "eksperymenty" innych cywilizacji , ludzie ci nie do konca sa identyczni w swojej budowie cial jak ogol. Chociaz wyglad ich niczym sie nie rozni to mysle ze wiele wewnetrznych organow ma inna zasade pracy , oraz troche inna budowe tkanek.
Z tego tytulu ich mozliwosci fizyczne sa ciutke inne niz Ludzkie.

Kiara U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 03, 2011, 20:51:30 »

Troszkê z innej beczki, ale te¿ w miarê na temat :

Quantum scientists are finding that all of space is filled with electromagnetic zero-point fluctuations creating a universal sea of zero-point energy. Some pioneering scientists claim that once we learn how to tap into this infinite sea, energy will be almost as easily obtained as the air we breathe.

Dr. Tom Bearson's http://www.cheniere.org/

Moje t³umaczenie :
Kwantowi naukowcy odkrywaj±, ¿e cala przestrzeñ jest wype³niona elektromagnetyczn± fluktuacj± punktu zerowego tworz±cego uniwersalne morze energii punktu zerowego. Niektórzy pionierscy naukowcy s±dz±, ¿e kiedy raz nauczymy siê jak zanurzaæ siê w tym nieskoñczonym morzu wtedy energia bêdzie dostêpna prawie tak ³atwo , jak oddychanie U¶miech)

Byæ mo¿e od¿ywianie pranicznie wcale nie wymaga innego ni¿ posiadamy organizmu, albo organów. My tylko nie potrafimy jeszcze korzystaæ z Pola Punktu Zerowego U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 03, 2011, 21:48:03 »

Powodzenia east , no to próbuj!

Kiara U¶miech U¶miech
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 05, 2011, 08:35:00 »

U¶miech

Nie jem, bo nie muszê

Victor M. Amela La Vanguardia

Nie jem, bo nie muszê
fot. guiacuerpomente.com. Na zdjêciu: Oberom Silva

Dziewiêæ lat temu Oberom Silva poszed³ w ¶lady krewnych i przesta³ je¶æ. Najpierw traci³ kilogramy, potem w zadziwiaj±cy sposób zacz±³ przybieraæ na wadze. Dzi¶ przekonuje, ¿e istnieje inny, lepszy sposób od¿ywiania siê ni¿ ten, który uznali¶my za jedyny.

Oberom Silva o sobie: Mam 26 lat i jestem Brazylijczykiem. Pracujê jako nauczyciel jogi. Mieszkam ze swoj± ¿yciow± partnerk±, nie mamy dzieci. Wierzê, ¿e istnieje kosmiczna inteligencja. Je¶li popracujesz nad swoj± ¶wiadomo¶ci±, nauczysz siê ¿yæ pran±, otaczaj±c± nas subteln± energi±.

La Vanguardia: S³ysza³em, ¿e pan nic nie je.
Prawdê mówi±c wola³bym nie zaczynaæ naszej rozmowy od tej kwestii.

A zatem jest pan joginem?
Jogê uprawiam od dziecka. Nauczyli mnie tego rodzice. Sami jeszcze w m³odo¶ci porzucili miasto i osiedlili siê na wsi, by tam ¿yæ z owoców w³asnej pracy. Tam te¿ przysz³o na ¶wiat ich dziesiêcioro dzieci.

Dziesiêcioro?!
Postanowili podporz±dkowaæ siê ¿yczeniom natury. Nigdy nie korzystali z metod regulowania p³odno¶ci. Ani z telewizora.

Co urzek³o ich w wiejskim ¿yciu?
Pragnêli ¿yæ ¶wiadomie, zgodnie z natur±. Zostali wegetarianami i wychowali nas na bezmiêsnej diecie.

A wiêc nigdy nie skosztowa³ pan miêsa?
Nie. W dodatku wraz z moj± partnerk± jeste¶my weganami. Nie tylko nie jemy miêsa, lecz tak¿e w ¿aden sposób nie korzystamy ze zwierz±t i nie przyczyniamy siê do ich cierpienia.

Na przyk³ad…
Nie je¼dzimy konno, nie u¿ywamy zwierz±t do orki. Nie siêgamy po kosmetyki, je¶li by³y testowane na zwierzêtach.

Ale proszê pamiêtaæ, ¿e cz³owiek jest zwierzêciem wszystko¿ernym i jada tak¿e miêso.
Proszê jednak zwróciæ uwagê, ¿e nasi przodkowie my¶liwi-zbieracze spo¿ywali bardzo ma³o miêsa. A odk±d przyjêli¶my osiad³y tryb ¿ycia, w³a¶ciciele stad zaczêli toczyæ spory o tereny do wypasu, te za¶ prowadzi³y do wojen. Krótko mówi±c dieta miêsna prowadzi do nieszczê¶æ.

Inny przyk³ad?
¯eby wy¿ywiæ stado, trzeba uprawiaæ tysi±ce hektarów ziemi na paszê dla byd³a. Te zbo¿a mog³yby przecie¿ s³u¿yæ za pokarm dla ludzi. (…) Kolejna sprawa: szkody dla ¶rodowiska naturalnego. Hodowla byd³a miêsnego zanieczyszcza ziemiê, wodê, powietrze. Ka¿da krowa jest ¼ród³em 500 litrów metanu, a to prawdziwa trucizna.

I tak dorasta³ pan jako jogin-wegetarianin….
Tak. I przed dziewiêciu laty zaczêto nazywaæ nas szaleñcami.

S³ucham? A to dlaczego?
Moja mama postanowi³a pój¶æ w ¶lady Teresy Neumann, Paramahansy Yoganandy, Giri Bali…
Co to za ludzie?
Osoby, które do tego stopnia zapanowa³y nad swoim metabolizmem, ¿e nie musz± przyjmowaæ pokarmów sta³ych. Innymi s³owy: oni nic nie jedz±. Moja mama najpierw zdecydowa³a siê na próbny okres inicjacyjny, w sumie 21 dni ¶cis³ego postu. I zakoñczy³a tê g³odówkê jako inna osoba: zadowolona, szczê¶liwa, spokojna.

To niemo¿liwe. Je¶li przestaniesz je¶æ, umrzesz.
Zmieniaj±c struktury swojej ¶wiadomo¶ci, mo¿esz doprowadziæ do zmian w pamiêci komórkowej.

Prawdê mówi±c nic z tego nie rozumiem.
Mija ju¿ dziewiêæ lat odk±d nic nie jem. Wystarczy mi, je¶li cztery razy w tygodniu napijê siê soku.

Trudno mi w to uwierzyæ. Wcale nie wygl±da pan na zag³odzonego.

Rozumiem, ¿e mi pan nie wierzy, bo mój przypadek mo¿e wydawaæ siê dziwny. Rzecz w tym, ¿e chocia¿ nie przyjmujê pokarmów sta³ych, to wcale nie oznacza, ¿e siê nie od¿ywiam.

Ale czym siê pan od¿ywia? Tymi soczkami?
¯ywiê siê pran±. To subtelna energia, w której wszyscy jeste¶my zanurzeni, jest wszêdzie, we wszystkich atomach. Aktywna medytacja, stan ¶wiadomego czuwania, gdy jeste¶my w pe³ni obecni, pozwala nam przechwyciæ tê energiê i siê ni± ¿ywiæ.

Có¿, ja w ka¿dym razie nie zamierzam igraæ ze swoim zdrowiem. Pañskie wyja¶nienia w ogóle do mnie nie przemawiaj±.
To dlatego, ¿e mówiê o diecie, która przynosi wewnêtrzny spokój, a nie takiej, które obiecuj± szczup³± sylwetkê?

Ok, je¿eli przestaniesz je¶æ, z pewno¶ci± schudniesz. Ale potem zapadniesz w letarg, a ostatecznie – umrzesz.
Przez pierwsze 21 dni g³odówki straci³em sze¶æ kilo. Ale ju¿ po trzech miesi±cach ¿ywienia siê pran± przybra³em siedem kilogramów.

Czyli nawet nie skosztuje pan tych wspania³ych oliwek?
Dziêkujê, ale nie. Pewnego dnia pracowa³em z wie¶niakami w polu i poczêstowali mnie potraw± z batatów i manioku. Nie mog³em odmówiæ, bo bym ich urazi³.

I?
To by³o przepyszne.

No w³a¶nie. A co na to wszystko nauka?
Niektórzy lekarze zainteresowali siê przypadkiem Hiry Ratama Maneka i innych, którzy nie jedz± od lat. Albo Prahlada Janiego, 80-latka, który g³oduje ju¿ dekadê.

No a co siê dzieje z uk³adem pokarmowym takiego cz³owieka?
Niektóre jego funkcje zanikaj±, takie jak wch³anianie i wydalanie, a jednak uk³ad hormonalny wci±¿ dzia³a bez zarzutu.
Czy zachêca pan innych do pój¶cia w pañskie ¶lady?
Nie. Zachêcam za to do zwiêkszania wiedzy o sobie samym. Chcia³bym jeszcze raz podkre¶liæ: tu nie chodzi ani o przybranie na wadze, ani o schudniêcie, ani o leczenie chorób, ani o religijny post.

Czy takich jak pan poszukiwaczy samych siebie jest wielu?
Wiem o przynajmniej 500 osobach w Brazylii, które pod moim kierownictwem, b±d¼ pod opiek± moich krewnych zaczê³y od¿ywiaæ siê pran±. Bo, to podkre¶lam, od¿ywania energi± nie powinno siê rozpoczynaæ na w³asn± rêkê. 10 proc. ochotników zrezygnuje po paru dniach, reszta wytrwa 21 dni, lecz tylko 5 proc. wytrwa w swoim zamierzeniu.

Nikt nie spróbowa³ zdelegalizowaæ dzia³alno¶ci takiej jak pañska?
Evelyn, zwolenniczka nauk Jasmuheen, wyst±pi³a w telewizji, gdzie opowiedzia³a, jak od¿ywia siê ¶wiat³em. Inna kobieta chcia³a pój¶æ w jej ¶lady i… zmar³a. Jej m±¿ oskar¿y³ Evelyn o namawianie do samobójstwa. Trudno przewiedzieæ, jaki przebieg bêdzie mia³a ta sprawa…

Mówi siê, ¿e Evelyn jest przedstawicielk± gro¼nej sekty.
Zastrzegam, ¿e ja tylko nale¿ê do grupy ludzi poszukuj±cych samorealizacji i szczê¶cia.

A je¶li kiedy¶ urodzi siê panu dziecko, co mu pan powie?
Na pewno nie powiem mu, ¿e ma przestaæ je¶æ. Zalecê mu jednak, by szuka³o szczê¶cia. Kiedy siadam przy stole z przyjació³mi racz±cymi siê winem i przysmakami, cieszê siê ich rado¶ci±.
(M. Miko³ajska)
 U¶miech

east
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 05, 2011, 15:48:45 »

Ten facet ma racjê , poznanie, wiedza, same poprowadz± do w³a¶ciwych rozwi±zañ.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 05, 2011, 16:51:27 »

Tak... dieta , nie jedzenie , lub jedzenie zgodne z potrzebami organizmu nie s± i nie musz± byæ sposobem na szczup³a sylwetkê , bo nie takie jest ich zadanie.

W ka¿dym okresie swojego istnienia spe³niaj± inne , tak wiêc ¿ywi±c siê w sposób wegan , czy pran± mo¿na byæ okr±glutkim , lub bardzo szczup³ym.

Te efekty nie s± najwa¿niejsze s± krótszymi lub d³u¿szymi okresami przemian w organizmie. Wa¿ny jest stan zdrowia i poziom energii oraz satysfakcja z wybranego stylu ¿ycia.

Tak... faktycznie ¿ywienie siê pran± jest przysz³o¶ciowym stylem ¿ycia Cz³owieka i zwierz±t.

Ale to jeszcze troszkê ,wiele cech organizmu Ludzkiego musi ulec zmianie.

Jednak powiedzenie ..."tyjesz z powietrza.... " ma ca³kowite uzasadnienie i potwierdzenie. Mrugniêcie

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 05, 2011, 22:21:28 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 05, 2011, 22:25:54 »

Pewnego dnia pracowa³em z wie¶niakami w polu i poczêstowali mnie potraw± z batatów i manioku. Nie mog³em odmówiæ, bo bym ich urazi³.

I?
To by³o przepyszne.

No w³a¶nie i tu tkwi "problem", poniewa¿ ludzie lubi± smakowaæ ¿ycie . Czy prana mo¿e mieæ smak i zapach ?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 05, 2011, 22:35:20 »

My¶lê ¿e tak , jest to mo¿liwe bowiem o tym decyduje mózg , zatem je¿eli si³± woli za¿yczysz sobie truskawkowej prany , stanie siê to bez problemu.

A mo¿e siê staæ bowiem smak ten i zapach mózg zarejestrowa³ ju¿ dawno temu w swojej pamiêci.

Kiara U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 05, 2011, 22:37:32 »

Smak truskawki bez wgryzienia siê w truskawkê ? To¿ to jakie¶ æwieræ truskawki Mrugniêcie
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 05, 2011, 22:49:55 »

Smak truskawki bez wgryzienia siê w truskawkê ? To¿ to jakie¶ æwieræ truskawki Mrugniêcie

Nie twierdz przed spróbowaniem , byæ mo¿e nieznane przyjemno¶ci oka¿± siê wspanialszymi ni¿ znane.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 05, 2011, 22:50:51 wys³ane przez Kiara » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 06, 2011, 08:15:17 »

Pewien cz³owiek pokazywa³ mi kiedy¶ æwiczenie na aktywacjê czakry nosa. Po pe³nym otwarciu tej czakry mo¿esz odczuwaæ wszystkie zapachy ¶wiata, je¶li Twój kolega opowiada Ci o wczorajszej kolacji to poczujesz jej zapach.
Ale wiêcej, bêdziesz czu³ te¿ zapach perfum dziewczyny, z któr± by³ na randce, oraz zaczniesz czuæ zapachy ....... emocji, bêdziesz czuæ zapach strachu, ¶mierci, mi³o¶ci, itp.

Byæ mo¿e powy¿sze æwiczenia zosta³y opracowane przez/dla osoby ¿ywi±ce siê pran±.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 06, 2011, 10:58:46 »

I w tym momencie warto zrozumieæ rolê perfum , bowiem maj± za zadanie zmieniaæ zapach Energii - cz³owieka  , który je u¿ywa.

Ka¿da Energia   pochodz±ca z ro¿nej przestrzeni wibracyjnej posiada jej i swój okre¶lony zapach ( a czasami jawi siê to jako smród ) gdy wibracja jest niska.

¯eby nie mo¿na by³o tego odró¿niaæ i identyfikowaæ  tych Energii wcielonych ludziom zablokowano znacznie  czakrê zapachów.
Wprowadzono piêkne perfumy by te zapachy nieprzyjemne maskowaæ. Obecnie korzystamy ze ¶ladowych mo¿liwo¶ci naszego nosa.
Ale to wróci i ta czakra w sposób naturalny siê  odblokuje.
Zmys³ powonienia jest niezmiernie wa¿nym zmys³em odczuwania dla Cz³owieka.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2011, 11:00:02 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 06, 2011, 11:42:45 »

Ale ¿adna prana nie zast±pi zwierzêcej przyjemno¶ci wgryzania siê w arbuza na przyk³ad, lub w jab³ko. I tego rozdrabniania, mia¿d¿enia, prze¿uwania  Mrugniêcie
Chocia¿ , gdybym mia³ do wyboru od¿ywianie praniczne, albo tradycyjne ,to znaj±c siebie wybra³bym praniczne . Ot taka ludzka przewrotno¶æ.
Po co mi uk³ad trawienny ? Im pro¶ciej tym lepiej U¶miech

ps. Mia³em kiedy¶ sen , ¿e od¿ywia³em siê sam± energi±. Patrzy³em na ro¶linê i sci±ga³em z niej energetyczny "wzorzec" , który wnika³ we mnie powoduj±c uczucie nasycenia, do³adowania. Wygl±da³o to tak, ¿e ro¶lina by³a otoczona pastelow± aur±, któr± ja zasysa³em jak odkurzacz. Ro¶linie nic to nie przeszkadza³o, gdy¿ szybko odbudowywa³a swoj±  "¶wietlist± otoczkê".
Dzi¶ powiedzia³bym, ¿e ¶ci±ga³em wzór informacyjny wszystkich substancji obecnych w danej ro¶linie, po czym co¶ we mnie ( ¶wiadomo¶æ ) dekomponowa³o te wzory na prostsze sekwencje i rozsy³a³o do niezbêdnych partii cia³a.
We ¶nie by³o to bardzo realne.
Uzyskana w ten sposób energia umo¿liwia³a mi .. lewitacjê.

eech , motylem by³em Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2011, 11:48:59 wys³ane przez east » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 06, 2011, 13:23:16 »

Generalnie zmys³ wêchu  przeznaczony jest do rozró¿niania i odbioru doznañ zwi±zanych z materi±.
Ducha odczuwa siê zmys³ami duchowymi, chocia¿ mózg w specyficznych warunkach mo¿e dokonaæ prze³o¿enia doznañ duchowych na parametry fizyczne. I tak, np. demona kojarzy najczê¶ciej ze smrodem a ¶wietlist± istotê (prawdziw±, a nie podróbê  Mrugniêcie ) z zapachem ró¿y, czy innych kwiatów. Sama miewa³am od czasu do czasu takie do¶wiadczenia, gdy w stanie wyciszenia, czy kontemplacji pojawia³ siê zapach bez zaistnienia jego fizycznego ¼ród³a.
By³y to na ogó³ bardzo subtelne i piêkne zapachy kwiatowe. Chocia¿ smrodu te¿ dozna³am, ohyda.  Du¿y u¶miech

Jak widaæ p³aszczyzny przenikaj± siê, a nasze zmys³y potrafi± to wychwyciæ. Szczególnie zmys³ wzroku, do¶æ czêsto rejestruje przez moment istoty z innego wymiaru, czy przestrzeni. I s±dzê, ¿e wielu ludzi tak ma. Najwiêksz± kontrowersjê wzbudzaj± doznania s³uchowe. I tu czêsto wkraczaj± psychiatrzy ze swoimi diagnozami. Ale kto by ich s³ucha³, gdy chóry anielskie tak piêknie piej±?  Mrugniêcie

Zastanawiaj±cy jest równie¿ fakt, i¿ coraz wiêcej osób zaczyna mówiæ obcymi, trudnymi do weryfikacji jêzykami. I dziwnie tak siê sk³ada, ¿e z czterech takich osób, które znam jedna ma zdiagnozowan± schizofreniê. Trzy pozosta³e s± wolne od takiej diagnozy ale niewykluczone i¿ dlatego, ¿e nie wpad³y dotychczas w rêce znawców.  Mrugniêcie

Niemniej, jedna z tych osób, to rasowa ezoteryczka, g³êboko w tym tkwi±ca. Nie do¶æ, ¿e gada jêzykami, to jeszcze widzi, s³yszy, ma bie¿±cy kontakt z mistrzami wzniesionymi, Jezusem, matk± bosk± i innymi istotami duchowymi. No i jak twierdzi jest inkarnacj± Marii Magdaleny. Nadmieniê, ¿e razem uczêszcza³y¶my kiedy¶ na wiele kursów ezo…, w tym na seminaria z El± Nowalsk± i My¶licielami. I chyba te ostatnie kontakty znacz±co na ni± podzia³a³y. W pewnym momencie, my¶liciela PANa  zaczê³a ona uwa¿aæ za Boga, jednak Ela zaprzeczy³a temu, tzn stwierdzi³a, ¿e nie jest on bogiem. W koñcu kole¿anka równie¿ zmieni³a zdanie i ca³kowicie odwróci³a siê od My¶licieli uznaj±c ich za ciemne byty.
W ka¿dym razie nieraz dokonywa³a na ró¿nych osobach dziwnych dzia³añ energetycznych, niby uzdrawiaj±cych. Towarzyszyli jej podczas tych zabiegów albo Jezus, albo inni mistrzowie wzniesieni.  Nazywa³a ich po imieniu, szczególnie z jednym (Chiñczykiem) by³a w g³êbokiej przyja¼ni. Zapomnia³am ju¿ jego imienia. Potem wyjecha³a do Berlina i jako¶ straci³y¶my kontakt.

Niedawno za¶ pozna³am ma³¿eñstwo, mieszkaj±ce zreszt± w tym samym bloku co ja, które zwi±zane jest mocno z jakim¶ od³amem ko¶cio³a katolickiego. Regularnie uczêszczaj± na wspólnotowe spotkania i g³êboko wierz± w biblijne zapisy. No i sp³yn±³ na nich dar ducha ¶wiêtego.
W stanie tym modl± siê za innych, wyra¿aj±c swoje modlitwy w niezrozumia³ym jêzyku. Twierdz±, ¿e duch przez nich tak przemawia i oni nie musz± znaæ znaczeñ s³ów, które wypowiadaj±. Wystarczy, ¿e duch to wie. S± to ludzie bardzo czy¶ci wewnêtrznie. On, od ponad trzydziestu lat ca³kowicie niewidomy, chocia¿ nadzwyczaj sprawny i samodzielny, nieraz nawet bardziej od widomych. Jest ¶wietnym masa¿yst± i rehabilitantem. U niej niestety ujawni³a siê niedawno cukrzyca insulino zale¿na i jako¶ nie mo¿e sama sobie pomóc. Trochê dziwi mnie ta wybiórczo¶æ dzia³añ ducha. Dlaczego nie uzdrowi tego, przez kogo siê przejawia? Ale mo¿e tak musi byæ? 

Ostatnio jednak, coraz czê¶ciej mam nieodparte wra¿enie, ¿e te wszystkie cudowno¶ci (koszmary równie¿) tworzy umys³, gdy za mocno w co¶ wchodzi. To wiara uruchamia pewne procesy. I st±d zapewne oznaczenie wszelkimi stygmatami.
Dlatego uwa¿a³abym na rodzaj uprawianego my¶licielstwa, je¶li nie chcesz  zostaæ obdarowanym dodatkow± to¿samo¶ci±. Ale wolna wola, w wyborze do¶wiadczeñ równie¿.  Mrugniêcie

Edit:
Aha, zapomnia³am jeszcze o jednej osobie gadaj±cej jêzykami, która na targach ezoterycznych mia³a swoje stanowisko i nawi±zywa³a kontakt z duszami osób, które tego zapragnê³y. Oczywi¶cie, za stosown± zap³at±. Mi powiedzia³a i¿ kiedy¶ by³am bardzo blisko Moj¿esza. Pocz±tkowo pomyli³a siê i s±dzi³a, ¿e by³am samym Moj¿eszem, ale by³o to niew³a¶ciwe przet³umaczenie s³owa z nieznanego jêzyka. I ca³e szczê¶cie, bo nie wiem, jak ud¼wignê³abym ów moj¿eszowy ciê¿ar.   Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2011, 13:55:05 wys³ane przez ptak » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 06, 2011, 22:14:57 »

Lubiê w±chaæ kwiaty, UWIELBIAM!!! Du¿y u¶miech
Robiê to dyskretnie, z pe³nym poszanowaniem dla samych kwiatów.
Mam przy tym dziwne skojarzenia, ¿e robiê to dla ¶wiata duchowego, ¿eby moja fizyczna postaæ mog³a przekazaæ poprzez odczucia zapachy w wy¿sze wymiary. Nie dla konkretnego przedstawiciela tamtej strony, ale jakiej¶ grupy aktualnie "krêc±cej" siê wokó³ mnie.

Jak bêdzie ko³o mnie Moj¿esz, to jemu te¿ naw±cham Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 06, 2011, 23:56:46 »

Thotal, ja równie¿ uwielbiam w±chaæ kwiatki i odurzaæ siê ich zapachem. Taka np. konwalia, albo bez,
czy maciejka o zmierzchu. Sama poezja.  U¶miech

Tak sobie my¶lê, ¿e jednak po tamtej stronie maj± du¿o gorzej. Bo mo¿e i kwiaty s± okazalsze i bardziej kolorowe,
ale czy pachn±? No bo po co zapach, gdy nie ma fizycznych zmys³ów? My¶licielstwem siê tego nie poczuje,
choæby nie wiem jak kwieci¶cie my¶leæ.
Dlatego pewnie wci±¿ ogromne kolejki do inkarnacji w materiê. W dodatku, gdy trafia siê tak wyj±tkowa i cudna planeta,
jak± jest Ziemia.

Ach te fizyczne rozkosze, zaci±gamy tu niez³e kredyty energetyczne, jak ostatnio pisa³ between w zwi±zku z kaw±
i innymi u¿ywkami.  Ale kawa to piku¶ w porównaniu z przyjemno¶ci± czerpan± z zapachów.
Ju¿ nie wspomnê o odurzeniu siê mi³o¶ci±, nawet t± zwyk³±, warunkow±.  Chichot

Co do Moj¿esza, to on ma inne preferencje. Interesuj± go gorej±ce krzewy. Nie wiem, czy oka¿e Ci wdziêczno¶æ
za Twoje naw±chanie mu.  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam  U¶miech
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 07, 2011, 08:56:06 »

Ja te¿ lubiê w±chaæ (oczywi¶cie nie klej). ¯eby zwiêkszyæ mo¿liwo¶ci, co roku wyposa¿am mój ogród w coraz to nowsze generatory zapachów.

Co do ³adno¶ci zapachów - rzecz mocno subiektywna. Mnie np. podoba siê bardzo zapach kwitn±cego rzepaku (i równie¿ wygl±d - fantastyczne ¿ó³te pola), a moja rodzinka go nienawidzi i zawsze ka¿e mi przyspieszaæ w momencie mijania rzepakowych pól.

Ps. Ja tam bym uwa¿a³ z w±chaniem gorej±cego krzewu, bo potem pozostaje tylko w±chanie kwiatków od spodu.  Du¿y u¶miech

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Luty 27, 2012, 22:48:34 »

Jakie s± korzy¶ci p³yn±ce z niejedzenia?

Te materialne, bardzo trywialne s± takie: oszczêdno¶æ czasu/energii w kuchni/toalecie, oszczêdno¶æ pieniêdzy wydawanych na zakupach (które mo¿na przeznaczyæ na inne cele), zmniejszenie ilo¶ci wyrzucanych ¶mieci. Inne zalety od¿ywiania siê ¦wiat³em, na których nam zale¿y, to lepsze samopoczucie na codzieñ, wiêksza ilo¶æ energii i lepsza, wydajniejsza praca; samouleczenie siê z chorób, uodpornienie organizmu, czêsto zmniejszenie ilo¶ci snu potrzebnego organizmu, co tak¿e mo¿e byæ nieocenione dla niektórych. To wszystko jest dla cz³owieka bardzo wa¿ne, jednak… chodzi oczywi¶cie o co¶ wy¿szego, mianowicie Rozwój Ducha i w³asn± ¶cie¿kê, na której odrzucenie omawianego na³ogu mo¿e siê bardzo przyczyniæ do rozwoju ¶wiadomo¶ci. Mówi siê, ¿e po zaprzestaniu jedzenia zostaje zrzucana pow³oka cienia z oczu cz³owieka. Zaczyna on dostrzegaæ rzeczy, na które wcze¶niej nie zwraca³ uwagi, zmienia swe spojrzenie na wiele spraw, zmieniaj± siê jego warto¶ci moralne. Dlatego w³a¶nie wybór odrzucenia pokarmów jest bardzo trudny. Nie mo¿na siê kierowaæ materialistycznymi pobudkami, niejedzenie samo w sobie nie mo¿e byæ celem, tak samo jak i zdolno¶ci parapsychiczne nie mog± byæ celem samym w sobie, poniewa¿ staniemy w miejscu. To, co naprawdê daje niejedzenie, to rado¶æ, szczê¶cie, Boska lekko¶æ istoty ludzkiej, poszerzenie ¶wiadomo¶ci, wzrost wiary w siebie, poprawienie samopoczucia, wzrost Mi³o¶ci w sobie – o to tu w³a¶nie chodzi. Je¶li masz zamiar przej¶æ na od¿ywianie siê ¦wiat³em, aby zaoszczêdziæ pieni±dze na ciuchy, – mo¿esz równie dobrze wyci±gn±æ wtyczkê z kontaktu czy spaliæ ten artyku³, bo takie cele nie zostan± zrealizowane. Odrzucenie na³ogu bywa bardzo trudne, trzeba byæ absolutnie pewnym swoich zamiarów, dzia³aæ z pe³n± ¶wiadomo¶ci± swych dzia³añ oraz wzi±¶æ na siebie odpowiedzialno¶ci za wszelkie ryzyko towarzysz±ce zmianom fizycznym i psychicznym w sobie. To co¶ w stylu ponownych narodzin, o których mówi³ Jezus Nikodemowi – to decyzja maj±ca wp³yw na ca³e ¿ycie, które prawdopodobnie zostane przewrócone do góry nogami, w pozytywnym sensie. Je¶li jeste¶ wysoko na swej ¶cie¿ce RD, naprawdê wiesz co robisz i wierzysz w to – masz du¿e szanse na sukces.

Jak siê do tego zabraæ?

1. Najpierw dobrze siê zastanów, co tak naprawdê jest Twoim celem, po co to robisz, co chcesz uzyskaæ. Nie rób niczego pochopnie. Dopóki nie poczujesz, ¿e nie jeste¶ gotowy – nie zabieraj siê za to. Musisz byæ g³êboko przekonany o s³uszno¶ci swojego wyboru i mieæ ¶wiadomo¶æ tego, ¿e naprawdê jeste¶ gotów. Aby siê uda³o, konieczna jest rozwiniêta ¶wiadomo¶æ. Wibracje cia³a musz± byæ wysokie, aby dostosowaæ siê do wysokich wibracji ¶wiat³a, inaczej nie zostanie ono przyjête przez organizm.

2. Druga, wa¿na sprawa – medytacja, bez której ani rusz. Trzeba siê na to przygotowaæ duchowo i czuæ wewnêtrznie, ¿e jest siê gotowym. Przygotowanie emocjonalne jest jednym z najwa¿niejszych czynników wp³ywaj±cych na sukces. Nale¿y równie¿ du¿o czytaæ o niejedzeniu i procesach prowadz±cych do niego. Jest ich tyle ile ludzi przesz³o przez nie, poniewa¿ droga ka¿dego jest inna. Wynika to oczywi¶cie z ró¿nic pomiêdzy lud¼mi. Niew±tpliwie wskazana jest du¿a wiedza na ten temat, na pewno wykraczaj±ca poza artyku³y tego rozmiaru. Przedyskutuj te¿ Twoje zamiary razem z najbli¿szymi, rodzin±. Licz siê ze zmian± zachowania, co mo¿e niekorzystnie wp³yn±æ na stosunki miêdzy lud¼mi, prowadz±c do k³ótni, awantur, a nawet odizolowania czy ca³kowitego zerwania kontaktu z niektórymi osobami. Ludzie boj± siê tego typu rzeczy, nie s± do nich przyzwyczajeni i szokuje ich to. Jest te¿ druga strona medalu – Twoja nag³a zmiana wizji ¶wiata mo¿e dobrze wp³yn±æ na osoby przebywaj±ce z Tob±. Wszystko zale¿y od ich nastawienia do sprawy niejedzenia i duchowo¶ci.

3. Trzecia kwestia – tym razem fizyczna. Bardzo wa¿ne jest aby podczas przechodzenia procesu byæ zdrowym fizycznie. Jakiekolwiek choroby, os³abienia organizmu, kontuzje, stany zapalne bêd± ¼ród³em trudno¶ci i niepowodzeñ, a nawet ¶mierci (zw³aszcza przy 21-dniowym procesie Charmaine Harley!). Zanim zabierzemy siê za cokolwiek, konieczne jest dog³êbne przebadanie organizmu i wyleczenie siê z wszelkich dolegliwo¶ci (oczywi¶cie poza nieuleczalnymi, typu rak). Gdy ju¿ jeste¶my przygotowani, mo¿emy zabraæ siê za wybór odpowiedniej dla nas drogi prowadz±cej do wyzwolenia siê od potrzeby spo¿ywania pokarmów.

G³ówne metody

Nie ma jednego z³otego ¶rodka – jak wiele jest ludzi tak wiele przekonañ, tak samo w tym przypadku – dla ka¿dego inna droga mo¿e byæ lepsza, bêdzie ona równie¿ mog³a wygl±daæ bardzo ró¿nie nawet u dwóch podobnych do siebie osób. Oto niektóre ze sposobów:

1. Naturalna – mo¿e trwaæ od kilku miesiêcy do wielu lat. Polega na stopniowej zmianie swych nawyków co do jedzenia. Najpierw z diety likwiduje siê miêsa, wêdliny, nastêpnie mleko, sery, jajka, pó¼niej ciasta i wyroby s³odkie koñcz±c na warzywach oraz owocach. W ostatniej fazie pija siê wy³±cznie napoje, rozcieñczaj±c je coraz bardziej wod±. Gdy pije siê ju¿ prawie sam± wodê, proces uznaje siê za zakoñczony. Absolutne od¿ywianie ¦wiat³em nastêpuje po zaprzestaniu przyjmowaniu jakichkolwiek p³ynów.
   2. Duchowa – odbywa siê w osobnieniu lub tylko z odpowiednim Mistrzem znaj±cym siê na rzeczy. Pod wp³ywem medytacji i wskazówek Guru, odchodzi ochota na jedzenie ciê¿szych pokarmów, przychodzi Boska energia. Dziêki medytacji pojawia siê ochota na coraz l¿ejsze jedzenie.
   3. Nag³a – osoba nagle zaprzestaje jedzenia czuj±c wstrêt, dostaj±c md³o¶ci na jego widok. Mo¿e siê przydarzyæ osobom bardzo religijnym, bardziej jest to „przypadkowa” metoda ni¿ ukierunkowana jakimikolwiek dzia³aniami. Jej wad± jest to, ¿e po zaprzestaniu jedzenia, mo¿na równie gwa³townie wróciæ do od¿ywiania siê.
   4. Si³owa – cz³owiek przestaje na si³ê je¶æ. Staje siê coraz bardziej chudy, w koñcu z³o¿ony z prawie samych ko¶ci. Niekontrolowana mo¿e siê niedobrze skoñczyæ. Rzadko prowadzi do sukcesu.
   5. Proces 21-dniowy – autorstwa Charmaine Harley. Jest podzielony na 3 siedmiodniowe czê¶ci, podczas których zaprzestaje siê jedzenia, a na pocz±tku nawet picia. Z tego powodu jest to metoda do¶æ niebezpieczna (mo¿liwo¶æ odwodnienia organizmu), s± przypadki ¶miertelne w¶ród osób, które j± stosowa³y. Szerszy opis tej metody mo¿na znale¼æ w ksi±¿ce Jasmuheen – „¯ycie ¦wiat³em”.
   6. Hipnotyczna – poprzez afirmacje zmienia siê stosunek do pokarmów, przekonuje siê pod¶wiadomo¶æ o mo¿liwo¶ci ¿ywienia Pran±. Mo¿liwa we wspó³pracy z hipnotyzerem lub na w³asn± rêkê (autohipnoza).
   7. £±czona – najczê¶ciej wybierana. Jako ¿e ka¿dy z nas jest inny, tak najlepszym sposobem jest po³±czenie elementów najbardziej nam odpowiadaj±cym z ró¿nych metod.

Sukces

Osoby, które osi±gnê³y sukces w od¿ywianiu siê ¦wiat³em, niezwykle pozytywnie wyra¿aj± siê o swoim ¿yciu po przej¶ciu procesu. Odczuwalna jest wielka zmiana w ¿yciu, zdrowiu, samopoczuciu, nastawieniu do ¶wiata. Ogromna ilo¶æ energii, która wcze¶niej przeznaczana by³a do trawienia pokarmów, teraz jest wykorzystywana do innych celów, np. mo¿na bez uczucia zmêczenia pracowaæ intensywnie umys³owo przez kilkana¶cie godzin z wiêksz± jasno¶ci± umys³u. Wiêcej energii w cz³owieku oznacza równie¿ wiêkszy jej przep³yw przez o¶rodki niefizyczne, takie jak np. Trzecie Oko. Mo¿e ulec zmianie postrzeganie pozazmys³owe. Energia czakramów równie¿ wzro¶nie. Dziêki temu nie jest ju¿ konieczne 7-9 godzin snu, aby byæ wypoczêtym. Ludzie, którzy przeszli na od¿ywianie siê Bosk± moc±, ¶pi± od 1 do 5 godzin, a niektórzy – wcale.

Na koniec

Je¶li masz zamiar odstawiæ jedzenie – dobrze to przemy¶l. Przygotuj siê fizycznie i psychicznie. Dowiedz siê jak najwiêcej na ten temat. Je¶li czujesz, ¿e jeste¶ gotów – wybierz odpowiedni± drogê. Spraw sobie jak najlepsze warunki do tego „eksperymentu”. I b±d¼ bardzo ostro¿ny, to mo¿e siê bardzo ¼le skoñczyæ, za co ja nie biorê odpowiedzialno¶ci. Musisz szczerze wierzyæ w sukces, a uda siê. Pamiêtaj, ¿e to co¶ wiêcej ni¿ tylko nie-jedzenie.

Je¶li zdecydujesz siê na od¿ywianie ¦wiat³em, bêdê wdziêczny je¶li mnie o tym zawiadomisz przed lub po procesie. Powiem jeszcze tylko tak od siebie, ¿e nie jest wskazane czyniæ jakichkolwiek kroków w wieku szkolnym, mo¿na sobie narobiæ k³opotów.

Podczas pisania artyku³u korzysta³em z wiedzy zawartej w ksi±¿kach Jasmuheen - „¯ycie ¦wiat³em”, J. M. Werdin - „Styl ¿ycia bez jedzenia” oraz w³asnego „widzimisiê”. Mrugniêcie

http://przebudzenie.net/14-niejedzenie.html
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 22:50:57 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2012, 21:02:14 »

Ten facet na zdjeciu jest COOL!
Przestal odzywiac sie. Jest wyzwolony od materii.
Nie potrzebuje mieszkania, komputera, telefonu, neta i innych dobr.
Nie zycze nikomu spotykania w zyciu "realnym" takich obiektow.
Oby takie wyzwolenie nie zwyciezylo.
Trudna sprawa bedzie wtedy.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Marzec 06, 2012, 10:20:15 »

A mo¿e to w³a¶nie jest przysz³o¶æ ludzko¶ci ?
Do tej pory czytam wci±¿, ¿e od¿ywianie praniczne ( o jedzeniu pisze siê jak o na³ogu ) jest trudn± ¶cie¿k±, pe³n± wyrzeczeñ, pozbywania siê naros³ych latami zobowi±zañ, przyzwyczajeñ czy nawet pozbywania siê powoli w³asnej to¿samo¶ci ,która wi±¿e siê poniek±d z mieszkaniem, posiadaniem, czy narzêdziami komunikacji ( komunikacja te¿ nas definiuje w obrêbie wiêkszej ca³o¶ci). Z regu³y ostrzega siê ,by nie rozpoczynaæ tej trudnej niesamowicie , pe³nej wyrzeczeñ ¶cie¿ki bez duchowego przygotowania....
Taaa....
Dieta Praniczna dla wybrañców na wyboistej ¶cie¿ce bez wynagrodzenia ... albo rodzaj nagrody ?

Gdyby¶my jednak podeszli do tematu inaczej. Odrzuæmy pogl±d, ¿e osi±gniêcie diety pranicznej wymaga wysi³ku. Mo¿e wystarczy podj±æ tylko decyzjê, a resztê pozostawiæ "sile wykonawczej" ?
Kiedy w naturalny i ciep³y sposób my¶lisz o braku jakichkolwiek ograniczeñ je¶li chodzi o kwestie bezpieczeñstwa energetycznego, osobistego ( ciep³o-zimno, czysto¶æ-brud) czego wyrazem jest choæby konieczno¶æ posiadania  mieszkania, to zauwa¿asz z czasem, ¿e wszystko jako¶ samo "uk³ada siê" w tym kierunku  U¶miech . Dzieje siê to na skutek serii "przypadków", zupe³nie bez wysi³ku.
Wysi³kiem jest stawianie temu oporu, a w³a¶ciwie opór stawiaj± zakorzenione w nas g³êboko wyobra¿enia czy przekonania o prawid³owo¶ci lub nie tego procesu.

Co innego kiedy siê ze zrozumieniem, ale i bez emocji, przygl±damy konsekwencjom w³asnej decyzji. Utrata pracy, mieszkania, samochodu, telefonu, czy komputera to s± jakby kamienie milowe w drodze ku pe³nemu wyzwoleniu. Bywa, ¿e s± to bardzo wstrz±saj±ce do¶wiadczenia dopóki nie zdamy sobie sprawy, ¿e s± tylko konsekwencj± drogi wyzwolenia. Samo siê dzieje Chichot
I nic na to nie poradzisz, póki siê nie dokona. Potem, gdy siê dokona , mo¿esz znów podj±æ wybór. Z tym, ¿e wtedy - gdy uda³o Ci siê pozostaæ zdrowym i mimo wszystko pogodnym  cz³owiekiem - wtedy jeste¶ ju¿ wolny od przywi±zania do rzeczy. W naturalny sposób zaspokajasz istotê sprawy. Mieszkanie wystarcza Ci maleñkie, wynajête, albo i nawet choæby k±t do spania u kogo¶, twoje cia³o zadowala siê okruchami, bez telefonu a jednak Ci, którzy chc± Ciê odnale¼æ -odnajduj±.

Mo¿e tak samo jest z jedzeniem ?
Istota rzeczy nie le¿y w pilnowaniu siê by nie je¶æ. Istota tkwi w umy¶le, w tym na czym on jest skupiony i w jaki sposób jest siê skupionym.
Nie próbowa³em do tej pory niejedzenia, ale ..... ostatnio na spacerach coraz czê¶ciej zdarza mi siê patrzeæ w s³oñce otwartymi oczyma. Budzi siê wtedy we mnie ciep³o, syto¶æ, poczucie wype³nienia. Nie jest to jakie¶ wyj±tkowe uczucie, bo chyba ka¿dy odczuwa, ¿e latem, gdy jest pe³no s³onecznych , gor±cych dni jako¶ nie chce nam siê je¶æ , a je¶li ju¿ to spo¿ywamy owoce lub tylko same p³yny. Nasz organizm automatycznie dostosowuje siê do rodzaju energii, któr± pobiera. Psychicznie jeste¶my bardziej pewni tego, ¿e latem po¿ywienia jest wszêdzie wbród, ¿e niczego nam nie zabraknie, wystarczy tylko rêk± siêgn±æ, a zatem i mija potrzeba gromadzenia w sobie zapasów energii. Wyp³ywa to bardzej z pod¶wiadomego przekazu od naszego cia³a ni¿ z umys³u.

Uwa¿am zatem, ¿e dieta praniczna jest bardziej kwesti± psychicznego nastawienia siê na wszelk± obfito¶æ tak, jakby¶my w niej p³ywali sk±pani ¶wiat³em ,a nasz organizm sam dostosuje resztê , a w tym - zredukuje ³aknienie.
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Marzec 06, 2012, 13:07:06 »

Nie sadze, aby facet na fotografii nalezal do kasty Braminow. I fakt, w jego przypadku wyzwolenie mozna osiagnac poprzez odlaczenie sie (pozorne) od zasilania w formie "jedzenia". Gosc jednak dalej funkcjonuje, a pokarm bedzie i tak i tak pobieral z otoczenia ... najblizszego. Az skora mi sie na plecach jezy, gdy sobie to wyobraze! Brrrr.
Dla porownania dodam, ze jest to rodzaj "bezprzewodowej" komunikacji. Niektorzy nawet twierdza, ze pewien etap, ktory kazdy musi przejsc. Ja zas uwazam, ze jest to etap dla pewnej warstwy, ktora obarczona jest wlasnie takim "zadaniem".
Bo to tez jest uwarunkowane "odgornie" - jedni beda odzywiac sie korzonkami i medytacja (jak slynny Milarepa), a inni uznaja swiat zageszczony.
U podstaw wszystkiego lezy pojecie wymiany energetycznej.
Oddzielnym zagadnieniem (bardzo istotnym) jest problem krwi. Niektorzy mdleja na widok kropelki, inni boja sie na sama mysl, jeszcze inni lubia krupnioki U¶miech, a czesc znalazla sobie "energetyczne obejscie" pod plaszczykiem ... prany.
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: