Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 18:49:23

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje mêsko-damskie  (Przeczytany 104916 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
purattu
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Listopad 29, 2010, 10:43:21 »

cytuje 6 minutowy filmik:

"musisz przelknac kochanka/kochanke - nie ma gadania.."
"jest wszystko to co miedzy wami jest lacznie z tym o czym sie nie mowi"
"czyli tajemnice tez sa wazne w zwiazku?"
"zwiazek rozwiazlych dusz - niech ci bedzie"
"no wiec zrob sobie skok w bok siedz cicho i wracaj do domu"   Z politowaniem Cool

<a href="http://www.youtube.com/v/OtgN84fyWSQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/OtgN84fyWSQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;640&quot; height=&quot;505&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/OtgN84fyWSQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/OtgN84fyWSQ?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;640&quot; height=&quot;505&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 10:46:59 wys³ane przez purattu » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Listopad 29, 2010, 13:08:12 »

S± ró¿ni ludzie i ró¿ne ¿ycia. Tyle wiemy o sobie, na ile potrafimy siebie ogarn±æ.
W filmiku pad³o stwierdzenie. "Chcesz przetrwaæ w zwi±zku – nie pytaj za du¿o."
Ale, gdy poznasz najmroczniejsze tajemnice, gdy wiemy o sobie wszystko, wtedy jest dobrze, wtedy jeste¶my wolni i spokojnie mo¿na oddaæ siê mi³o¶ci. Je¶li mi³o¶æ jeszcze jest i je¶li cz³owiek potrafi  wybaczyæ zdradê.
Najwa¿niejsze, to czuæ.

Nie jeste¶my tu na d³ugo. Je¶li mamy szczê¶cie, trafi siê nam parê mi³ych wspomnieñ.
Trafiæ siê te¿ mo¿e mi³o¶æ, ta prawdziwa, tak d³ugo wyczekiwana, wymodlona…
I gdy trafi siê poza zwi±zkiem, czy musi byæ przekre¶lona? Czy w ogóle jest to mo¿liwe?

Owszem, mo¿na nie burzyæ starego zwi±zku w imiê takich warto¶ci, jak odpowiedzialno¶æ za rodzinê, dzieci, itp. To indywidualny wybór, na miarê mo¿liwo¶ci do¶wiadczaj±cych.
Tylko, co z mi³o¶ci±? Mo¿na zamie¶æ j± pod dywan? Bo normy, bo spo³eczeñstwo, bo oczekiwania innych?
I w tym momencie cz³owiek wpada w pu³apkê. Musi w koñcu wybraæ. Albo mówi starej partnerce/partnerowi ca³± prawdê i wspólnie mierz± siê z problemem. Albo ¿yje dalej z tajemnic±. Jednak, czy wówczas nie zabija siê siebie? Czy dzieñ po dniu nie zaprzecza siê samemu sobie?
Wydaje siê, ¿e to kwestia hierarchii warto¶ci. Ich ustawienia.
I nale¿a³oby zastanowiæ siê, jakie to rodzi owoce? Bo ka¿de k³amstwo, nawet w fazie tajemnica, powoduje dysharmoniê z samym sob±, równie¿ ze ¶wiatem. A to uniemo¿liwia wej¶cie w wy¿sz± fazê drgañ.
I czy mi³o¶æ na tym zyskuje? A mo¿e jest to w³a¶nie pocz±tek jej koñca? Bo czy mi³o¶æ mo¿e opieraæ siê na k³amstwie? Chyba, ¿e nie jest to k³amstwo, tylko… no w³a¶nie co?
Tak siê zastanawiam.

@ Arteq.
Co do Twego wcze¶niejszego pytania, to mogê jedynie powiedzieæ, ¿e w³a¶nie teraz do¶wiadczam opcji z dawaniem komu¶ ca³kowitej wolno¶ci. Jest to wzajemne. Co z tego wyniknie? Czas poka¿e. 
Jednak rodzi siê w tym momencie pytanie. Co z oczekiwaniami, marzeniami, pragnieniami? Czy one nie zaburzaj± owego dawania wolno¶ci? A mo¿e wolno¶æ w zwi±zku, to tylko fikcja?

« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 13:13:24 wys³ane przez ptak » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Listopad 29, 2010, 13:15:36 »

Mówi ¿ona do mê¿a;
- widzia³am ciê z m³od± dziewczyn±, ob¶ciskiwali¶cie siê, jestem pewna ¿e to twoja kochanka...
- no to co z tego, czego siê czepiasz, chcesz byæ pozbawiona domu, samochodu, kosztowno¶ci i wysokiej pozycji spo³ecznej?
- no nie, chyba nie... Ale widzia³am te¿ twojego kolegê z m³od± lask±, to jego kochanka?
- tak, krêc± siê ju¿ jaki¶ czas ze sob±.
- to wiesz co, nasza jest ³adniejsza.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Listopad 29, 2010, 18:07:21 »

Ta...widzia³em ten wywiad kiedy¶ kilka razy, i mimo ¿e Maciej to mój przyjaciel, a nawet bratnia dusza, nie podzielam tego stanowiska. Ale ¿e nasz bohater by³ kiedy¶ w normalnym zwi±zku ma³¿eñskim, a ona znalaz³a sobie potem drugiego i wysz³a za m±¿, to musia³ wypiæ kielich goryczy. Prze¿y³ to nadzwyczaj bole¶nie, gdy¿ równie¿ bardzo kocha³ swoj± córkê. To zostawia ¶lad i jest cieniem w tych nastêpnych zwi±zkach. Na szczê¶cie ten wywiad jest  ju¿ do¶æ starawy, a jego Podmiot przechodzi wci±¿ wielk± metamorfozê. I to tak± coraz bardziej pozytywn±.

Natomiast, polecam koniecznie film "Joe Black". Ten film, to jeden wielki przekaz. Jest tam te¿ scena, kiedy anio³ ¶mierci ( Brad Pitt) pyta jednej (drugoplanowej) niezbyt atrakcyjnej postaci, na czym polega jej szczê¶cie w ma³¿eñstwie. Wypowied¼ jest tak pora¿aj±co prosta. Dotyczy tajemnicy, a raczej jej braku w zwi±zku. Osobi¶cie, preferujê taki model i jestem szczê¶liwy  w swoim zwi±zku. Wci±¿ te¿ jeste¶my coraz bardziej w sobie zakochani. A lat up³ynê³o wiêcej ni¿ kilkana¶cie, a wyzwañ i prób zdecydowanie wiêcej...

Ptaszeczka równie¿ dosz³a do piêknych wniosków. Raduje siê serce, raduje siê dusza, gdy czyta siê takie przemy¶lenia!

Pozdrawiam ciep³o U¶miech:

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 18:56:09 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Listopad 29, 2010, 19:43:10 »

Prawdziwa milosc nie klamie , tam gdzie ona plonie klamstwo juz nie istnieje.
Tam gdzie jest klamstwo jest strach ... przed czym? Ale to jeszcze nie jest milosc , to sa dopiero oczekiwania z pragnieniami.
Bo milosc jest absolutnie czysta nie ma zadnych oczekiwan.

Kto ja raz poznal wie iz rozkwita pieknem , harmonia i szczesciem. Tam gdzie sa takie wartosci oczekiwania sa juz zbedne.

Oczekiwania sa na miare tego co juz znamy , na tej bazie tworzymy przyszle zdarzenia , czyli ograniczamy sie przeszloscia.
A milosc? Ona obdarowywuje nas niespodziankami , pieknem tego czego jeszcze nie bylo , co moze rozkwitnac z uczucia , ktore dopiero wzrasta ponad to , ktore kiedys juz przezywalismy.

Lepiej wiec nie miec oczekiwan zadnych zaufac milosci i szczesciu oraz radosci  , ktore ona niesie.

Jak niewiele , a jak wielkiego wysilku trzeba by zaufac bezgranicznie.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Wyborow dokonuje kazdy z nas indywidualnie co i na jakom miare jest jego szczesciem.
Jednak zawsze powinna istniec w nas wiedza iz zwiazek jednego czlowieka z drugim jest swietosciom , ktorej trzeci naruszac nie ma prawa.

Nie ma prawa, ale... prawo ma zawsze , zlamac i zdeptac nawet swietosc.
Bo istnieje wolna wola.

Tylko co dalej?
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Listopad 30, 2010, 12:48:04 »

Cytat: Kiara
ps. Wyborow dokonuje kazdy z nas indywidualnie co i na jakom miare jest jego szczesciem.
Jednak zawsze powinna istniec w nas wiedza iz zwiazek jednego czlowieka z drugim jest swietosciom , ktorej trzeci naruszac nie ma prawa.

Nie ma prawa, ale... prawo ma zawsze , zlamac i zdeptac nawet swietosc.
Bo istnieje wolna wola.

Tylko co dalej?

No, dobrze, ¶wiêto¶æ. Tylko co, gdy stary zwi±zek jest ju¿ martwy uczuciowo a jeden z partnerów spotyka mi³o¶æ poza zwi±zkiem. Natomiast nie mo¿e zerwaæ starego zwi±zku, gdy¿ wi±¿± go ró¿ne zale¿no¶ci, nie do zerwania na dany czas. Partner czuje siê odpowiedzialny za rodzinê. A partnerki nie chce raniæ i dlatego now± mi³o¶æ trzyma w tajemnicy.

I teraz mamy dylemat. Co z prawami nowej mi³o¶ci? Czy jest ona poza nimi? Przecie¿ te¿ tworzy siê nowy zwi±zek, jednak ju¿ bez znamion ¶wiêto¶ci? I tylko dlatego, ¿e trzeba chroniæ martwy zwi±zek, bo tak nakazuj± normy, bo kiedy¶ z³o¿y³o siê ¶lubowanie?
Przecie¿ w ten sposób cz³owiek staje siê niewolnikiem i to najwiêkszego kalibru. Bez prawa do ponownego prze¿ywania mi³o¶ci, gdy stare uczucie ju¿ siê wypali³o, gdy nie ma nic poza obowi±zkami.

Czy w³a¶ciwym krokiem jest zabicie wówczas nowej mi³o¶ci? To przecie¿ operacja na samym sobie, to jakby zabicie siebie samego i skazanie siê na poniewierkê uczuciow±. A cz³owiek ma przecie¿ prawo kochaæ. Równie¿ by³oby to zabiciem osoby, któr± siê pokocha³o i która pokocha³a. Co z odpowiedzialno¶ci± w tym zakresie, skoro mówimy ju¿ o odpowiedzialno¶ci za stary zwi±zek?

Czy konieczne jest tu przypisanie winy osobom, które spotka³o to szczê¶cie, a mo¿e nieszczê¶cie, ¿e siê w sobie zakochali? Czy faktycznie mo¿na mówiæ tu o winie?
Mi³o¶æ nie wybiera, jest wolna. Ale niesie konsekwencje, jak ka¿de uczucie. Bo nie prze¿ywa siê uczuæ w oderwaniu od ¿ycia i ró¿nych zapêtleñ sytuacyjnych.
A krzywda? W opisanej wy¿ej sytuacji, kto bêdzie najbardziej skrzywdzony i poprzez co?
Przez nieumiejêtno¶æ wyboru? Ale jakiego wyboru i wg jakich kryteriów? Wg kryterium norm spo³ecznych, czy naturalnego prawa do bycia wolnym w sferze uczuciowej?

S± to nie³atwe wybory i ka¿dy dokonuje ich na w³asn± miarê. Czy mamy jednak prawo os±dzaæ i przypinaæ ³atki na cudzych ¿yciach z napisem <¶wiêto¶æ> lub <niemoralno¶æ> ?
I co dalej?
A co, gdy sytuacja taka spotka zagorza³ych sêdziów? Czy dalej bêd± tacy niez³omni w swoich os±dach?

Mi³o¶æ przecie¿ nie wybiera. To my wybieramy ¿ycie z ni± lub bez niej.
Czy wybór jest s³uszny lub mniej s³uszny? Jakikolwiek by nie by³, jest to nasz wybór i nasze jego konsekwencje. A cudzy os±d, to ingerencja w cudze ¿ycie.
Czy mo¿e siê mylê?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Listopad 30, 2010, 13:17:14 »

Zadalas mi Ptaku duzo pytan.

Na nie wszystkie jest odpowiedz postaram sie to zrobic.
Po pierwsze czy chciala bys byc w roli oklamywanego partnera?

Czy chciala bys byc kims kogo traktuje sie jak kamien u nogi i z litosci nad Toba utrzymuje jakoms pokraczna forme zwiazku?

Co Twoim zdaniem blokuje ludzi w mowieniu prawdy?

Odpowiedzialnosc za rodzine z poprzedniego zwiazku i prawna i moralna nie mija razem z rozstaniem sie partnerow.

Zycie w klamstwie natomiast bardzo koliduje z cala otoczka  prawosci i godnosci tworzona wokol wlasnej osoby.

Sa ludzie dla ktorych zycie w klamstwie  jest  normalnoscia , ja mowie w moim imieniu ; dla mnie nie.

Zatem jezeli z roznych powodow zwiazek jest martwy a nie mozna prosic o rozwod , jest separacja z cala odpowiedzialnoscia za rodzine.
Jezeli nie separacja prawna ,  to prawda powiedziana partnerowi. Prawda  ktora otwiera podejmowanie nowych decyzji zyciowych . Jednak ucziwie z wiedza partnera.
Co blokuje takie decyzje? Nie oszukujmy sie zawsze to samo strach przed czyms , lub naszymi wyobrazeniami niemozliwosci z wielu wzgledow.

Czy milosc moze byc zablokowana czym kolwiek? Nie , nigdy , jezeli sie kogos kocha naprawde to nie naraza sie go na dyskonfortowe ponizajace sytuacje.

Jezeli sie kogos kocha to z milosci do niego robi sie wszystko by milosc miala szanse  tworzyc sytuacje  czyste i piekne.

Milosc to nie koniecznosc bycia fizycznego obok , to uczucie , ktore mozna realizowac rowniez z daleka kiedy  okolicznosci jeszcze nie pozwalaja na  zaistnienie jej calkowitego  piekna.

Ja nikogo nie oceniam i nie wartosciuje , moge i mam prawo wypowiedziec sie na temat gdy widze sytuacje , gdy jestem pytana.
Co nie znaczy iz komukolwiek czegokolwiek zabraniam , wymuszam na nim decyzje wbrew jego woli.

Realizacja zycia jest osobistym aktem opartym na osobistym systemie wartosci.

Moj jest inny , czyjs jest inny.

Wazne by to co sie pieknie mowi rownie pieknie realizowac we wlasnym zyciu.By nie istniala dysharmonia miedzy mysla slowem i czynem.

A jezeli jeszcze sie tego nie potrafi? To nic ,przezywanie pojawiajacych sie sytuacji to sprawdziany nas wobec nas , bysmy mogli wyciagac wnioski , piekniec i isc dalej jako Istoty juz nie krzywdzace ni siebie ni innych.

Dzieje sie tak w roznych aspektach naszego zycia , naprawde we wszystkich, intymnosc , uczuciowoosc , godnosc i partnerstwo jest podstawa tworzenia osobistego obrazu.

Jakim on bedzie? Takim jakim go stworzymy sami sobie.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Jeszcze raz , ja nie jestem od oceniania i osadzania ludzi , kazdy to moze i powinien czynic sam wobec siebie.

Ja natomiast nie przekraczam granic moich wartosci , by nie ranic nikogo i nie byc raniona.

Ale zeby moglo rozkwitnac pieknem nowe , trzeba by stare brzydkie dalo mu miejsce. Czyli nie zakladamy pieknej  nowej sukni  na stara podarta brudna i cuchnoca rozpadem, prawda?
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 16:27:58 wys³ane przez Kiara » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Listopad 30, 2010, 14:17:40 »

Pytania nie by³y kierowane bezpo¶rednio do Ciebie, Kiaro, a raczej do ka¿dego z nas z osobna. 
Ale dobrze, ¿e odpowiedzia³a¶.
I nie mogê siê w wielu kwestiach z Tob± nie zgodziæ.

Na pewno, nie chcia³abym znale¼æ siê w roli ok³amywanej partnerki. Chocia¿ zdajê sobie sprawê, ¿e jest to bolesne, wolê jednak prawdê. Ale to ja.
Niew±tpliwie masz równie¿ racjê, ¿e oprócz innych wzglêdów, za utrzymywaniem w tajemnicy nowej mi³o¶ci stoi strach. Strach przed tym, ¿e trzeba by³oby podj±æ jakie¶ kroki, ¿e sytuacja mog³aby wymkn±æ siê spod kontroli, ¿e zburzy³aby spokojne dot±d, w jaki¶ sposób ustabilizowane ¿ycie.
I tak, sytuacja czasami nas przerasta.

Z kolei rodzi siê pytanie o jako¶æ nowej mi³o¶ci. Nie mi oceniaæ innych, wiem jedynie jak ja post±pi³abym w danej sytuacji. Bo faktycznie, czy mi³o¶æ nie wymaga oczyszczenia z tego j± brudzi?
Tylko, czy mi³o¶æ mo¿e cokolwiek zabrudziæ? Ona jest przecie¿ wolna od ludzkich u³omno¶ci.
Mi³o¶æ sama w sobie jest nieska¿ona i trwa ponad wszystkim. Mo¿e jedynie byæ, albo nie byæ. Reszta, to okoliczno¶ci jej towarzysz±ce, a te dotykaj± bardziej EGO, ni¿ sam± mi³o¶æ. 

Co jest wiêc brudzone? Mi³o¶æ, czy cz³owiek?
No i czy ów brud to grzech? Czy istnieje w ogóle grzech, gdy cz³owiek to istota do¶wiadczaj±ca ró¿nych opcji i mo¿liwo¶ci?
Wci±¿ rodz± siê nowe pytania, bo nic nie jest jednoznaczne. Nawet wyznawane dzi¶ warto¶ci, jurto mog± przyj±æ zupe³nie inny kszta³t.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Listopad 30, 2010, 15:30:04 »

Zadajesz pytania retoryczne.

Milosc jako uczcie , energia jest czysta. Zachowania ludzkie towarzyszace realizacji tego uczucia tworza sytuacje nie zawsze piekne.
Pokazuja osobowosc czlowieka , ktory sklada deklaracje zbyt czesto bez pokrycia o pieknie i nieskazitelnosci swojej osoby oraz tworzeniu dzieki nim piekna dla siebie i innych obdarowywanych tym uczuciem.

Na biel wlasnej osobowosci pracuje sie cale zycie, milosc jej nigdy nie brudzi , niegodne zachowania tak.
Owszem trudne jest zycie z kregoslupem moralnym "twardym" , powiedziala bym bardzo trudne. Takie "naginanie" go do sytuacji , szukanie tlumaczen siebie , itp.... jest o wiele latwiejsze.

Ale...  w taki sposob zyjac nie osiaga sie bieli , co najwyzej jakoms barwe , ale czy najpiekniejsza i wymarzona?

Czlowiek ewoluuje , rozwija sie i rozkwita pieknem dzieki doswiadczeniom osobistym. Dzieki dokonywaniu wyborow tego co w systemie wartosci uzna za piekno , dzieki dazeniu do owego piekna.

Tylko jaki system wartosci uznaje za wlasny , jakimi kryteriami sie kieruje?

Czy nie krzywdzenie i nie bycie krzywdzonym juz potraktowal jako swoj priorytet? Czy zrozumial zasade iz co czyni innemu czyni tak naprawde sam sobie , bo w swoja swiadomosc i bagaz zdarzen do doswiadczen wpisuje owe kreacje jako te ktorych wartosci nie zna i przezyc osobiscie bol bedzie mosial zeby go innym juz nie zadawac.

Czy zatem warto wchodzic w zdarzenia , ktore i tak i tak odbija pietno swojej niedoskonalosci na nas?

Na to pytanie kazdy powinien odpowiedziec sobie sam.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 15:36:47 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Listopad 30, 2010, 15:43:35 »

Witaj Ptaku
Wiele pytañ a temat niezwykle ciekawy. Wydaje mi siê ¿e wielu ludzi takie dylematy mia³o choæ raz w swoim ¿yciu.

Pytasz
Czy w³a¶ciwym krokiem jest zabicie wówczas nowej mi³o¶ci? To przecie¿ operacja na samym sobie, to jakby zabicie siebie samego i skazanie siê na poniewierkê uczuciow±. A cz³owiek ma przecie¿ prawo kochaæ

W pytaniach, które zadajesz pojawia siê dylemat WYBORU. Wybór polega na ALBO-ALBO i w potocznym rozumieniu tzw uczciwo¶ci wydaje siê , ¿e innego wyj¶cia nie ma, to znaczy, ¿e trzeba dokonaæ wyboru.
Nie wnikaj±c g³êbiej w sytuacjê tego konkretnego wyboru mo¿na by zastanowiæ siê nad czym¶ jeszcze innym.

Chcia³bym tu poruszyæ  w tym temacie kwestiê  Mi³o¶ci do wielu ludzi

To nie w naszej kulturze, ale wiadomo, ¿e istniej± takie, nawet prawnie usankcjonowane w których np mê¿czyzna ma wiele ¿on. W naszej kulturze te¿ sie tak dzieje, ale nie w strefie ma³¿eñskiej. Jedna kobieta mo¿e mieæ kilku partnerów i ka¿dego z nich kochaæ inaczej. To siê zdarza na przyk³ad w zwi±zkach z konieczno¶ci na odleg³o¶æ, na przyk³ad gdy on jest marynarzem, a ona czeka samotnie miesi±cami w domu, ale ma kochanka, albo dwóch. On z kolei ma pannê w ka¿dym porcie Mrugniêcie
To s± ¿yciowe sprawy.
Kluczem jest tutaj wspólna przestrzeñ, ta mi³o¶æ, która dotyczy tylko tych dwoje ludzi, nikogo wiêcej. W tej strefie nie ma prawa nikt inny przebywaæ i nie zawsze chodzi tu o przestrzeñ seksu.
Kiedy¶ dawno temu ogl±da³em piêkny serial z Richardem Chamberlainem pt " Ptaki ciernistych krzewów" . On - ksi±dz, potem kardyna³, i jego kochanka do której latami wraca³. Wierni sobie po grób w pewnym sensie.  Piêkny zwi±zek i ¶wietny film o mi³o¶ci, która istnieje PONAD doczesno¶æ, a nawet ponad ¶wiête ¶luby.

Oczywi¶cie mo¿na odrzuciæ tak± formulê, dzielenie siê ukochan± osob± z innymi. Czy jest to jednak do koñca mi³o¶æ , czy ju¿ mo¿e bardziej chêæ posiadania kogo¶ dla siebie na wy³±czno¶æ.
Zadam te najwa¿niejsze pytania :
Czy mo¿na kochaæ t± osobê i wszystkie jej wybory ¿yciowe z przesz³o¶ci wraz ze wszystkimi konsekwencjami w tera¼niejszo¶ci BEZWARUNKOWO ?
Czy da siê zaakceptowaæ fakt, ¿e trzeba siê z kim¶ dzieliæ t± osob±, mo¿e nawet przez cale ¿ycie ?

Tak jak ludzie dziel± siê mi³o¶ci± po prostu...

Ciekawi mnie jak± rolê Kiara w tak pogmatwanej sytuacji widzia³aby dla mi³o¶ci bezwarunkowej.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Listopad 30, 2010, 15:53:48 »

Cytat: Kiara
Zadajesz pytania retoryczne.

Mo¿e moje pytania s± retoryczne, a mo¿e nie?
Wydaje mi siê, ¿e warto u¶ci¶liæ pojêcie „twardego” krêgos³upa moralnego. Bo niekoniecznie musi on prowadziæ do piêkna. Czasami twardo¶æ oznacza utkniêcie w czym¶, co uniemo¿liwia pój¶cie dalej. A Wszech¶wiat i jego przejaw jest raczej wzglêdny. I to my tworzymy ow± wzglêdno¶æ poprzez oscylacjê miêdzy dobrem a z³em, miêdzy s³uszne a nies³uszne, miêdzy kochaæ szczerze a tkwiæ w martwocie starego zwi±zku.

Miêdzy biegunami jest jeszcze ca³a skala warto¶ci. Oraz cz³owiek do¶wiadczaj±cy owych warto¶ci poprzez swoje wybory.
Czerñ i biel daj± ca³± paletê barw. Po co s± barwy?
I kiedy jest krzywdzenie? Czy jest na to jednoznaczna odpowied¼? A mo¿e owo krzywdzenie jest w istocie dobrem, bo doprowadza do niego zaanga¿owane w dan± sytuacjê osoby?

Twardo¶æ widzenia gubi czasami prawdê.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 16:02:11 wys³ane przez ptak » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Listopad 30, 2010, 16:08:15 »

Mam takie nieodparte wra¿enie, ¿e w takich historiach nie za bardzo o mi³o¶æ chodzi, ale o jej iluzjê, mo¿e chemiê. Mi³o¶æ to dojrza³o¶æ, to wielka ¶wiadomo¶æ. Wówczas nie ma potrzeby szukania jej na zewn±trz, poniewa¿ sami ulegamy ustawicznej transformacji i partner znajduj±cy siê obok nas tak¿e. Je¿eli jeste¶my w³a¶ciwie i wci±¿ kreatywni, to absolutnie nie ma takiej opcji, ¿e ¿yje siê w podwójnym zwi±zku. Nie ma te¿ miejsca na ¿adne oszustwo, niedopowiedzenia. Tam gdzie nie ma u podstaw prawdy w ka¿dym przejawie, tam nie ma jeszcze mi³o¶ci, a chcice ego, a w najgorszym przypadku naszej biohemii.

Mi³o¶æ bowiem nigdy nie rani, zw³aszcza najbli¿szych, bo nawet gdy nie mówi im siê prawdy, to i tak odbieraj± to energetycznie, zw³aszcza gdy siê dzieli siê jeszcze z nimi ¿ycie i ³o¿e. To straszliwe upokorzenie dla partnera, ogromny brak szacunku do niego, to hajdamaczenie w³asnym s³owem, czy nawet przysiêg±. A zw³aszcza je¶li dotyczy to matki. Osobie która da³a ¿ycie nale¿y siê szczególna estyma, nie mówi±c, ¿e po¶wiêci³a ile¶ lat i zabiega³a o los dzieci i rodziny.

I taka sam± odpowiedzialno¶æ ponosi ten trzeci ( ta trzecia)! A Ty, który nie masz nie masz najprostszej odwagi powiedzieæ partnerowi prawdy, skoro ju¿ uwik³a³e¶ siê w "now± historiê", to jak mo¿esz potrafiæ kochaæ? Jedno wyklucza drugie. Oszukujesz wtedy obydwie osoby, a najbardziej siebie. I wszystko zakrawa na Twój kaprys. A mi³o¶æ, to s³owo - parawan, za którym mo¿e siê kryæ odurzenie itp... Ponadto je¶li umar³a mi³o¶æ w zwi±zku, (choæ có¿ to znaczy???) gdzie kiedy¶ ponoæ kochali¶my, to ¶wiadczy jedynie o naszej niedojrza³o¶æ i najwyra¿niej o braku kreatywno¶ci, oraz ¶wiadomo¶ci przez du¿e S...

Ale za³ó¿my, ¿e ta druga strona jest ju¿ zupe³nie niereformowalna, g³upia i jej zalety przeistoczy³y siê wy³±cznie w wady (sic!) etc.. ( co te¿ nie ¶wiadczy dobrze o nas, gdy¿ wedle chiñskiego przys³owia: tylko za wielkim mê¿czyzn± stoi wielka kobieta); to gdy ca³y czas postêpujemy s³usznie i godnie, rozwi±zanie przyjdzie samo i ta nie chc±ca z nami godnie kroczyæ osoba,  sama automatycznie "odpadnie". I nie bêdzie wtedy to nas nic kosztowa³o. Rozwi±zanie pojawi siê samo, bez k³amstw i cierpienia z ¿adnej strony. Inaczej byæ nie mo¿e. Je¿eli jest, to znaczy ¿e mamy jeszcze wiele ze sob± do zrobienia.

To wszystko jest o wiele prostsze, ani¿eli siê wydaje. Zreszt± Kiara do¶æ klarownie to t³umaczy.

U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 16:40:36 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Listopad 30, 2010, 16:13:30 »

Milosc bezwarunkowa to wolnosc , calkowita wolnosc , w niej nie ma osoby wiezionej naszymi wyborami jej dobra. Jest danie wolnosci jej doswiadczaniu.

Gdzie w takim ukladzie jest kilku partnerow i kilka partnerek?

Osoba ktorej dajemy calkowita wolnosc z powodu milosci do niej dokonuje wlasnych wyborow , nigdy nie boi sie mowienia prawdy, naprawde nigdy.

Czy zwiazki wielopartnerskie w jedna i drugom strone sa dobre , wlasciwe? Dla tych ktorzy wspolnie z partnerami podejmuja takie decyzje , tak. Ale wspolnie z powiadomieniem ich o tym oraz ich akceptacjom.
Taki rodzaj doswiadczen wlasciwy na dany momet z jakiegos wzgledu.

Jednak wzorcem jest splatanie sie w milosci z jednym partnerem , nie piecioma ni dziesiecioma.

Pelnia Stworcza to 2 , jeden mezczyzna i jedna kobieta , taki uklad sieje ziarno zycia.

Tak wiec mozna rozwazac wiele i mozna sobie wybierac rozne doswiadczenia i tlumaczyc wlasnymi usprawiedliwieniami rozne opcje . Mozna...

Bo rozne sa momety rozwojowe roznych ludzi potrzebujacych roznych doswiadczen.

Czy silny kregosluo etyczno moralny jest czyms zlym? Dla tych , ktorzy jeszcze niepotrafia go osiagnac naturalnie i zmuszaja sie imecza w byciu w takim stanie tak. Bo nie mozna nic robic wbrew odczuciu swojego dobra.
Nie jest wlasciwe kopiowanie czegos i kogos , wlasciwe jest osiaganie czegos samemu.

Wowczas jest cenne i cieszy prawdziwie.

Twardosc nigdy nie gubi swojej prawdy , swojej osobowosci , bo nic nie jest w stanie wniknac w jej struktory by je zaburzyc soba i zmienic jej osobowosc. Tak moze sie dziac z czyms co jest miekkie i przyjmuje cudze za swoje.

Twarde to wcale nie znaczy nie delikatne , wrecz przeciwnie moze byc delikatne cieple , jasne i bardzo piekne.

Kiara U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Listopad 30, 2010, 16:36:41 »

Witaj Ptaku ponownie
A mo¿e owo krzywdzenie jest w istocie dobrem, bo doprowadza do niego zaanga¿owane w dan± sytuacjê osoby?

Twardo¶æ widzenia gubi czasami prawdê.
No tak. Mo¿na na tak± sytuacjê patrzeæ z perspektywy w której ludzie s± ca³kowicie odrêbnymi indywidualno¶ciami - tu czarny ty, a tam bia³e ja - ale przecie¿ wiemy , ¿e tak nie jest. Wszystko, co nas otacza to przejawy po³±czonej ¶wiadomo¶ci. Wszystko jest sprzê¿one ze wszystkim - jakby "przemieszane kolorami".  I to jest ta druga perspektywa. Pierwsza rani moje "ja", ¿±da wyboru, a druga akceptuje "ja" jako sk³adnik wiêkszej ca³o¶ci.
W³a¶nie takie sytuacje, o jakich piszesz Ptaku wydarzaj± siê ludziom (moim zdaniem) nie po to, aby ich krzywdziæ, ale aby dokonali WYBORU wewn±trz siebie, wyboru punktu postrzegania. Na to jedno mamy na pewno sami wp³yw.
Mo¿na bowiem rozmawiaæ o duchowo¶ci, o Jedno¶ci i Przebudzeniu do nowego wymiaru, ale bez osobistych do¶wiadczeñ w tym zakresie, bez konfrontacji w³asnego "ja" z tym, co teoretycznie siê wie Jedno¶æ nie ma wielkiego znaczenia. I dlatego Wy¿sza Ja¼ñ stawia przed nami w³a¶nie takie , rzeczywiste do¶wiadczenia ¿yciowe.

Witaj Kiaro
piszesz
Twardosc nigdy nie gubi swojej prawdy , swojej osobowosci , bo nic nie jest w stanie wniknac w jej struktory by je zaburzyc soba i zmienic jej osobowosc. Tak moze sie dziac z czyms co jest miekkie i przyjmuje cudze za swoje
Skostnia³e, twarde struktury , niezmienno¶æ .. czego¶ takiego nie ma. Nawet góry kruszej± z czasem i zamieniaj± siê w piasek. Czyni to miêdzy innymi miêkka , zmienna, uleg³a woda. Woda, która jest w stanie przyj±æ nie tylko dowolny kszta³t , ale nawet zmieniæ wewnêtrzn± strukturê wedle zewnêtrznych informacji ( pisa³em ju¿ o energoinformacyjnych w³a¶ciwo¶ciach wody - homeopatia , albo eksperymenty Masaru Emoto).

Powtórzê - wg mnie, je¶li kochasz bezwarunkowo- to potrafisz kochaæ równie¿ "cudzymi oczyma", staæ siê niemal drug± osob±  , wczuæ siê w ni± , w jej sytuacjê, a nawet, co wiêcej - przekazaæ wszystkie swoje uczucia i ca³± swoj± empatiê.
W naszych rozwa¿aniach o mi³o¶ci to przemiana energii "pora¿ki" ¿yciowej we w³asny rozwój . Rozwój siebie i drugiej osoby. Nawet je¶li to oznacza rozstanie. Rozstanie to pozorny rozpad. Okopanie siê na wypracowanej z góry w³asnej, wieloletniej  to¿samo¶ci to skostnienie i odrzucenie innych mo¿liwo¶ci jako niedobre ( tak odczyta³em Cie koliberku33, sorry ) to jednoczesne wystawienie siê na dzia³anie "wody" czasu, uczuæ, p³ynno¶ci wszystkiego. Skostnienie to ¶mieræ. Chodzi oczywi¶cie o przyk³ad tzw "trójk±ta" w którym jedna osoba jest nie¶wiadoma. Nie mówiê tu o piêknie rozwijaj±cej siê mi³o¶ci dwojga ludzi, koliberku ( gratulacje swoj± drog± ).
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 16:54:37 wys³ane przez east » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Listopad 30, 2010, 16:41:48 »

Masz racjê east, jednak  stosy wci±¿ p³on±, tylko inaczej.

Os±d kreuje w³asn± ¶wiêto¶æ. Niemo¿no¶æ zobaczenia od ¶rodka ka¿dego uk³adu skazuje go na powierzchowne widzenie. I powierzchowne os±dzenie.
A to, co najwa¿niejsze, staje siê niewidoczne.
I jak ma siê do tego bezwarunkowa mi³o¶æ do ka¿dego cz³owieka?

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Listopad 30, 2010, 17:42:11 »

Skostnienie to smierc.......

Zaden brylant szlifowany zdarzeniami zycia nie jest materia , ktora przyjmuje wlasciwosci zdarzen nadajacych mu wartosc, zaden.

Natomiast ( juz pisalam w powuyzszych moich  postach) decyzjonalnosc o potrzebach doswiadczen , o ich niezbednosci jest tylko i az wylacznoscia indywidualna.

Mozna czynic mnustwo rozwazan , mozna szukac mnustwa usprawiedliwien dla siebie , mozna , bo naturalne jest bronienie sie EGO.

Jednak zasada jest zawsze jedna i niezmienna; Nie czyn drugiemu  czego nie chcial bys by tobie uczyniono.

Czy zatem bycie kochankiem cudzej zony , lub kochanka cudzego meza , ktore zadaje bol jest czynieniem dobra?

Skoro ukrywa sie te fakty przed partnerami ( zawsze z jakiegos powodu , ktory generuje strach) to znaczy iz nie ma milosci i piekna w tych czynach. Nie ma w nich  czynionego dobra ni sobie ni innym.

Jednak etyka , moralnosc , prawosc i godnosc ludzka w pojeciach roznych ludzi rozne barwy przybiera.

Gdy komus sie one podobaja , dobrze sie z nimi czuje , ma potrzebe ich doswiadczania? To jego sprawa niech tak zyje.

Ale . niech nie usiluje swoimi wartosciami zaslaniac nieskazitelnosc wzorca doskonalosci, bo sie nie da tego zrobic.

Z roznych wzgledow mozna usilowac usprawiedliwiac rozne czyny nie niosace doskonalosci , mozna czemu nie?

Ale i tak i tak nie mozna oklamac swojej Duszy , ktora bedzie dazyla do "otrzepania sie" z niegodnosci ludzkich wyborow , ktore na chwile z jakiegos wzgledu wybrala jako swoje przezywanie.

Jezeli powstala dyskusja i ktos usiluje rozwazac rozne konfiguracje zachowan ( swoich czy nie to niewazne) , jednak wazne ze nie ma pewnosci czy sa one sluszne i piekne.
Gdyby tak bylo dyskusja by nie zaistniala.

Zasada jest jedna; To co dla mnie jest dobre i wlasciwe nie musi byc dobre dla kogos i odwrotnie.

Ale gdy zadno z nas nie odczowa dyskonfortu sytuacji , tworzy swiat napelniony cudna zlota energia milosci. bycie w niej nie budzi juz dyskonfortu i powodow do dyskusji.

Jej piekno idobro i szczescie sa wartosciami wspolnymi dla wszystkich zyjacych Istot. Nazywa sie to wspolnota wibracyjna Energii.

Bywaja rozne o roznych barwach jednak nie wszystkie chca przebywac w tych barwach , ktore nie sa istota ich osobowosci.

Na tym zakoncze moj udzial w tej dyskusji gdyz nie mam zamiaru nikogo przekonywac do priorytetu mojego systemu wartosci nad niczyim.

Kiara U¶miech U¶miech
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Listopad 30, 2010, 17:45:58 »

Widzisz East, w swojej wypowiedzi poszed³em dok³adnie w odrotnym kierunku. Inaczej odczyta³e¶ moj± wypowied¼, a raczej jeszcze jej nie odczyta³e¶. W³a¶nie w tej wypowiedzi zawiera siê p³ynno¶æ, nieustaj±ca zmiana, transformacja, metamorfoza; ale taka od wewn±trz. Nie dochodzi wtedy  do problemów tych czysto "zewnêtrznych". A je¶li ju¿, to niejako rozwi±zuj± siê same, czasem  poprzez  odej¶cie, kiedy jest to ju¿ potrzebne obydwu stronom, a czasem nawet poprzez ¶mieræ i jest to wówczas ju¿  dla obydwu stron wyzwolenie, bez cienia bólu i ¿a³o¶ci. Czyli zmiana jak najbardziej. Zatem nie widzê tu miejsca dla skostnia³o¶ci, jakiejkolwiek stagnacji.

Pisa³em o permanentnym rozwoju poprzez kreacjê, która sama przez siê zak³ada ruch, przemianê, a wtedy nie ma ju¿ miejsca na k³amstwa, etc...co ju¿ nadto wyrazi¶cie podkre¶li³em. Dlatego moje opinie wykraczaj± poza wszelki os±d, jak±kolwiek kategoryzacjê. Jak mo¿na ustatyczniaæ, oceniaæ, klasyfikowaæ, to co jest twórcze i nacechowane prawd±, czyli mi³o¶ci±, bowiem dla mnie jedno znaczy, to samo co drugie. Bo gdzie Prawda tam i Mi³o¶æ.

I oczywistym te¿ jest, ¿e osobê nieprzygotowan± taka prawda, taka mi³o¶æ mo¿e boleæ, ale nigdy nie zrani j± poza jej poziom ego. A dla ego, p³acz i ból jest raczej b³ogos³awieñstwem, ani¿eli przekleñstwem. Natomiast k³amstwo, matactwo boli i zabija na ka¿dym poziomie. I ka¿dego...

Istniej± zwi±zki, które za¶wiadczaj± o sensie kreacji, i efektach z tym zwi±zanych. A jest ich na ¶wiecie na pewno wiêcej ni¿ kilka, gdzie oboje pracuj± nad w³asnym rozwojem, a przynajmniej jedno. S± oni te¿ autorami ksi±¿ek z tej dziedziny i podkre¶laj±, ¿e wraz ze wzrostem ¶wiadomo¶ci ich zwi±zki prze¿y³y fazê transformacji i s± w miarê up³ywu  coraz bardziej  szczê¶liwe. Zreszt± znam taki przyk³ad osobi¶cie. Równie¿ i taki gdzie on zd±¿y³ ju¿ pope³niæ b³±d, ale mia³ odwagê siê przyznaæ, i teraz razem wychowuj± dziecko z nieprawego ³o¿a i s± zwyczajnie wszyscy szczê¶liwi.  A tamta matka by je po prostu zabi³a dla w³asnej wygody, czy z innych tylko jej znanych "przyczyn"... Zreszt± takich przyk³adów jest du¿o wiêcej. Ale jak rzek³em, gdzie jest rzeczywista ¶wiadomo¶æ, nie musi doj¶æ i do takich zdarzeñ i w nastêpstwie wyborów.

Pokornie ca³ujê r±czki poprzednikom Mrugniêcie

koliberek33

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 17:56:56 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
purattu
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Listopad 30, 2010, 17:55:34 »

east swietne/potezne pytania  Du¿y u¶miech

Czy mo¿na kochaæ t± osobê i wszystkie jej wybory ¿yciowe z przesz³o¶ci wraz ze wszystkimi konsekwencjami w tera¼niejszo¶ci BEZWARUNKOWO ?
Czy da siê zaakceptowaæ fakt, ¿e trzeba siê z kim¶ dzieliæ t± osob±, mo¿e nawet przez cale ¿ycie ?

ja mam na to jednozdaniowa odpowiedz:
1 tak bo to sztuka kochania siebie w kims/kogos w sobie-jednoczesniena-raz
2 tak bo akceptacja rzeczywistosci to potezne narzedzie-ale nie chodzi o akceptacje w pol.sensie jezykowym
ale o [akceptacje] w znaczeniu [brak rozpadu:podmiot/przedmiot]
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 18:03:37 wys³ane przez purattu » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Listopad 30, 2010, 18:21:55 »

Wszystkimi pazurkami podpisujê siê pod tymi odpowiedziami purratu! U¶miech
purattu
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Listopad 30, 2010, 18:31:00 »

no to przybijam piateczke  Du¿y u¶miech Cool

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Listopad 30, 2010, 18:56:13 »

Kocha kogos z calym bagazem jego osobowosci to normalne i naturalne, jednak powtarzam kochac milowac to nie jest rownoznaczne byc dla kogos ofiarom, skladac siebie w ofiarze.

Dzielc sie kims z kims w sensie fizycznym chodzi wam o seks?
O tym juz pisalam , to kwestia wyborow osobistych trojkatow , czworokatow i innych wielokatow...

Nie mniej jednak wzorcem doskonalym jest para, czyli 2 kobieta i mezczyzna.

Co wcale nieznaczy ze kazdy musi zyc wedlog tego wzorca.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 18:57:48 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Listopad 30, 2010, 19:29:43 »

east swietne/potezne pytania  Du¿y u¶miech

ja mam na to jednozdaniowa odpowiedz:
1 tak bo to sztuka kochania siebie w kims/kogos w sobie-jednoczesniena-raz
2 tak bo akceptacja rzeczywistosci to potezne narzedzie-ale nie chodzi o akceptacje w pol.sensie jezykowym
ale o [akceptacje] w znaczeniu [brak rozpadu:podmiot/przedmiot]

Niezwykle i m±dre odpowiedzi. Chylê czo³a. Swoj± drog±, my¶lê podobnie, a nawet rozszerzam to my¶lenie dalej ..
Kochaæ kogo¶, to znale¼æ z nim/ni± wspóln± przestrzeñ . Co nie oznacza zaraz limitowania wspó³przestrzeni , któr± ta osoba dzieli z innymi.

Paradoksalnie mo¿e to w³a¶nie spe³niaæ warunkowanie przez Kiarê uczynione :
Jednak zasada jest zawsze jedna i niezmienna; Nie czyn drugiemu  czego nie chcial bys by tobie uczyniono.

Bo co, je¶li ja nie chcê, aby mnie ograniczano w wyra¿aniu mojej mi³o¶ci ? Zgodnie z powy¿sz± zasad± nie chcia³bym równie¿ nikogo limitowaæ w tym wzglêdzie ..

Czy taka postawa mo¿e byæ krzywdz±ca ?
Gdzie nakre¶liliby¶cie jej granice ?

Mo¿na sobie wyobraziæ sytuacjê, w której osoba w pe³ni ¦wiadoma narzuca sobie samoograniczenie wobec ukochanej/ukochanego , aby nie skrzywdziæ osoby trzeciej - tej nie¶wiadomej -  ale czy to bêdzie dzia³anie oparte na mi³o¶ci ? Tym bardziej bezwarunkowej ?

chyba pokomplikowa³em Mrugniêcie
zigrin
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Listopad 30, 2010, 19:47:02 »

Witam, drodzy Panowie i Damy. U¶miech

Moim zdaniem, z t± bezwarunkow± mi³o¶ci± i akceptacj± nie jest taka prosta sprawa, jak siê to wielu z Was wydaje. Ludzie lubi±, a nawet kochaj±… dzieliæ wszystko na kategorie (najchêtniej na pó³: plus/minus, czarne/bia³e, mêskie/¿eñskie, itd…). Bardzo dobrze, gdy szukaj± tak¿e sposobów na ponowne po³±czenie po³ówek. Mam jednak wra¿enie, ¿e na jedno takie po³±czenie potrzebuj± dokonaæ wielu podzia³ów…  Du¿y u¶miech
Nie chcê przez to wykazaæ, i¿ jest to jaki¶ absurd, bo wszystko ma jaki¶ cel, ale chcê aby¶my po prostu mieli tego ¶wiadomo¶æ. Wydaje mi siê, ¿e najwiêkszym spotykanym b³êdem, jest ³±czenie (które w rzeczywisto¶ci jest dzieleniem… Du¿y u¶miech) mi³o¶ci bezwarunkowej z mi³o¶ci±, jako polarnego bieguna (mi³o¶ci biegunowo uwarunkowanej…). Dochodzi tu czêsto do zabawnych sytuacji, gdy g³osiciel mi³o¶ci bezwarunkowej jednocze¶nie jej (s³owem i czynem…) zaprzecza…

Co wiêc naprawdê znaczy mi³o¶æ bezwarunkowa ? To co dos³ownie pisze – bezwarunkowo wszystko…
Gdy dokonamy najmniejszego podzia³u na mi³o¶æ i strach, to automatycznie nie jest ju¿ mi³o¶æ bezwarunkowa, gdy¿ jest to mi³o¶æ uwarunkowana jakim¶ (choæby najmniejszym) lêkiem. Dotyczy to tak¿e wszystkich „niepotrzebnych ¶mieci”, na które musi siê znale¼æ miejsce dla mi³o¶ci bezwarunkowej. 

Uwa¿am, ¿e tzw. „bród” ma „zastosowanie” w ka¿dych niekompletnych i wybrakowanych uk³adach (zwi±zkach). EGO jest wrêcz wy¶mienitym wynalazc± tzw. „kategorii rzeczy niepotrzebnych”, jak zreszt± i wszelkiego innego kategoryzowania. Nawet, idealnie dobrana i kochaj±ca siê para mo¿e byæ pos±dzona przez czyje¶ EGO jako wybrakowana – wszak, po³±czy³a siê w celu przysz³ego (dopiero…) do¶wiadczania wiêkszej harmonii…
Gdyby usta³a chêæ sprz±tania jakiego¶ „brudu”, wówczas zatrzyma³aby siê ca³a dynamika wszech¶wiata, bo do¶wiadczenie mi³o¶ci bezwarunkowej sta³oby siê na tyle kompletne, i¿ usta³yby wszystkie wiry…
W Absolucie wszystkie si³y s± ze sob± w idealnej harmonii. Natomiast rolê cz±stek do¶wiadczaj±cych wirtualn± lokaln± dysharmoniê, jest pe³ne do¶wiadczenie i zjednoczenie…

Z widoku najbardziej obiektywnej perspektywy, nie istniej± rzeczy niepotrzebne…
Ba, nawet poruszanie tzw. rzeczy „niepotrzebnych” równie¿ jest potrzebne… skoro istnieje…

Najbardziej owocne uk³ady/relacje ³±cz± siê by siê dzieliæ, a dziel± siê by siê mno¿yæ…  Mrugniêcie

Z (pro)kreatywnym pozdrowieniem… U¶miech   
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Listopad 30, 2010, 19:50:46 »

east naprawde zastanawiam sie co chesz powiedzie?

Czy naprawde uwazasz iz krzywdzenie kogokolwiek jest pozytywne?

Mozna tworzyc filozofie z filozofi , oj mozna Ego by siebie usprawiedliwic stac naprawde na wiele.

Mozna tez dodac plan przedurodzeniowy i jeszcze ze cierpienie uszlachetnia i wznosi ...

Tylko gdzie w tym jest wasza tak zawsze deklarowana chec bycia tylko w szczesciu i radosci bez cierpienia?

Bo ja jako moja przestzen zycia wybieram wlasnie takom opcje. Reszta to droga poznwania i dokonywania wyborow  w byciu w niej.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Zadna zdrada ( samo znaczenie slowa niesie juz kontekst zla) nie jest niczyim dobrem. Usilowanie wmowienia komukolwiek ze jest to dobrem tworzy paranoje. Przynajmniej dla mnie i nikt mnie nie przekona ze jest inaczej.

Milosc bezwarunkowa to akceptacja istnienia wszelakich odmiennosci jest to sluszne i jak najbardziej wlasciwe. Ona nie walczy z niczym i nikim.

W jej obliczu "zlo" odzyskuje pamiec dobra ktorom niesie w swoim jadrze. Ale milosc bezwarunkowa to jasnosc i cieplo , to piekno i dobro , to szczescie i ekstaza harmonni. Jezeli brakuje takich elemetow w milosci jakiej kolwiek jest dopiero w drodze do uzyskania swojej doskonalosci.

Czy jest zla? Nie jest na miare mozliwosci jej przezywania przez ludzi zanurzonych w niej.

Wiesz east w taki sam sposob mozna rozwazac bicie zony z milosci przez czlowieka tak rozumiejacego jej okazywanie.
No i dalej co..... "Czy taka postawa mo¿e byæ krzywdz±ca ?
Gdzie nakre¶liliby¶cie jej granice ?

Mo¿na sobie wyobraziæ sytuacjê, w której osoba w pe³ni ¦wiadoma narzuca sobie samoograniczenie wobec ukochanej/ukochanego , aby nie skrzywdziæ osoby trzeciej - tej nie¶wiadomej -  ale czy to bêdzie dzia³anie oparte na mi³o¶ci ? Tym bardziej bezwarunkowej ?".....

samo zycie.....
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 20:02:07 wys³ane przez Kiara » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Listopad 30, 2010, 20:14:26 »

Cytat: east
Mo¿na sobie wyobraziæ sytuacjê, w której osoba w pe³ni ¦wiadoma narzuca sobie samoograniczenie wobec ukochanej/ukochanego , aby nie skrzywdziæ osoby trzeciej - tej nie¶wiadomej -  ale czy to bêdzie dzia³anie oparte na mi³o¶ci ? Tym bardziej bezwarunkowej ?

W³a¶nie. Ca³y czas pytam, czy rezygnacja z mi³o¶ci, gdy ona ju¿ zaistnia³a, jest dzia³aniem s³usznym i ze wszech miar etycznym? Oczywi¶cie maj±c na wzglêdzie „dobro” osoby nie¶wiadomej tego faktu.
A co z dobrem w³asnym i dobrem tego, który kocha, lecz nie osobê, z któr± mieszka?
Czy rezygnacja w takiej sytuacji z uczucia nie nara¿a dwoje kochaj±cych siê ludzi na szwank?
Przecie¿ zasada nie czyñ komu¶, co Tobie nie mi³e w tym wypadku uderza w dwie osoby, na korzy¶æ trzeciej. Tej, która ju¿ nie kocha i nie jest kochana, a mimo to, jej byt materialny i wszelkie inne potrzeby s± przez partnera zabezpieczane.

Czy mo¿na mieæ monopol na uczucia kogokolwiek?
Jedyna nieprawid³owo¶æ wg mnie, to brak poinformowania dotychczasowego partnera o zaistnia³ym uczuciu.
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: